icon

Ako zvládať prváka v škole v prírode?

maria123a
9. jún 2025

Ahojte syn je v škole prírode tetaz ako prvák dnes sú prvý deň volala som učiteľovi ako to znáša a vraj plakal že chce ísť domo , uz včera večer mi plakal že sa na to necíti no sme sa dohodli , že nech to aspoň vyskúša , že pˇkeby mu je ťažko prídeme po neho učiteľ teda písal že plakal ale že ho mame učiť samostatnosti atd.. maly je citlivejší.. neviem čo si o tom myslite?

Strana
z3
nafka0483
9. jún 2025

Ty si najlepsie poznas dieta. Ucitelovi doverujes? Ze vie odhadnut situaciu?
Zavolaj zajtra rano a uvidis co povie, pripadne pytaj syna k telefonu ak sa da. Mozno mu je len smutno, potrebuje ta pocut ale tesi sa na program a kamosov a zvladne to.

maria123a
autor
9. jún 2025
@nafka0483

Ty si najlepsie poznas dieta. Ucitelovi doverujes? Ze vie odhadnut situaciu?
Zavolaj zajtra rano a uvidis co povie, pripadne pytaj syna k telefonu ak sa da. Mozno mu je len smutno, potrebuje ta pocut ale tesi sa na program a kamosov a zvladne to.

@nafka0483 keby s ním volám je to ešte horšie pre synčeka podľa mňa

barka1
9. jún 2025

@maria123a prváci bezne na skole v prirode placu. Často jeden začne a další sa pridaju. Kolegyna nedávno posielala druháka domov v stredu, ale to bol extrém. Bolo to jeho úplne prve spanie bez rodičov, do jednej v noci nespal a plakal. Ale obvykle si učitelky poradia. Ak si učitel mysli, že to zvláda aj s placom, tak by som ho nechala.

maminkadeticiek
9. jún 2025

Chod prenho a vezmi ho odtial,jednoduche riesenie,nepotrebuje mat z toho traumu ked na to nie je psychicky este pripraveny.A ano,mala by si ho zacat ucit vacsej samostatnosti.Zvladne 2-3 dni napr.u starych rodicov?

nikpa
9. jún 2025

@maria123a myslím si, že ty si poznáš dieťa najlepšie a nie učiteľ. A keď ma niekde niekoľko dní plakať, išla by som pre neho, nech si hovori kto chce čo chce. Každé dieťa dozrieva inak, plus k tomu píšeš, že je citlivejší. Samostatnosti ho samozrejme treba učiť ale zase nie za každú cenu teraz.

maria123a
autor
9. jún 2025
@maminkadeticiek

Chod prenho a vezmi ho odtial,jednoduche riesenie,nepotrebuje mat z toho traumu ked na to nie je psychicky este pripraveny.A ano,mala by si ho zacat ucit vacsej samostatnosti.Zvladne 2-3 dni napr.u starych rodicov?

@maminkadeticiek myslite že aj teraz večer? 🥲 je mi hrozne ťažko keď viem že je smutný

saxana000
9. jún 2025

Prvacikov by som do skoly v prirode nikdy nedala.. u nas chodia stvrtaci a to je uplne ina mentalna uroven..urcite zobrat domov

maminkadeticiek
9. jún 2025
@maria123a

@maminkadeticiek myslite že aj teraz večer? 🥲 je mi hrozne ťažko keď viem že je smutný

@maria123a Nie,vydrzi,nestresuj,zajtra.Veci ako skola v prirode vyzaduju pripravu.Prvaci vacsinou do sk.v prirode nechodia,ale to neznamena,ze taketo uzkosti su pri odluceni normalne.Rozmyslaj co robis ty preto aby bol na teba takyto uzkostlivy,na domov a zacni na tom pracovat.Moja dcera dala tyzden v skole v prirode ako predskolacka.

katulkagajdos
9. jún 2025

@maria123a ja som bola tiež taká citlivka, keď som bola mala, dodnes si pametam ako som musela vydržať cely týždeň v škole v prírode, aj keď som tam bola smutná cely čas, netreba ho trápiť, to nie je zlyhanie.. ani tvoje, ani jeho… ešte na to proste nedorástol.

lynda888
9. jún 2025
@saxana000

Prvacikov by som do skoly v prirode nikdy nedala.. u nas chodia stvrtaci a to je uplne ina mentalna uroven..urcite zobrat domov

@saxana000 ja som bola s prvakmi v škole prírode 4x a vždy sme si to užili! Deti zvladnu viac ako si myslíme. Nehovorím, že sa to nemôže nikdy stať, ale zatiaľ som nemusela nikoho poslať domov kvôli tomu, že by plakal. Na budúci týždeň idem s druhakmi a všetci sa už veľmi tešia
Áno, štvrtaci sú už niekde úplne inde, to je pravda. Aj my učitelia si to inak užijeme a možno si aj trošku oddýchneme. S prvakmi a druhakmi je to iná makačka. Ale za tie zážitky a utuženie kolektivu mi to vždy stojí!

nivea777
9. jún 2025

Syn bol ako prvák tiež v škôlke prírode. Nechcel ísť,ale potom usúdil,že bolo dobre. Pokiaľ by nebol naozaj veľký problém s nim,tak by som určite nešla po neho

lynda888
9. jún 2025
@maria123a

@maria123a dobrý večer. Skúste sa aj vy ukludnit a počkať do rána. Myslím, že teraz v noci to už zmysel nemá. Keď som v Švp s deťmi, vždy sa snažím týmto viac citlivejšim venovať večer viac pozornosti. Prečítam im rozprávky, ľahnem si pri nich, pohľadkam, pooobjimam. Myslím, že aj vás pan učiteľ sa snazi spraviť všetko preto, aby sa dieťa ukludnilo. A prvá noc býva vždy najťažšia. Zajtra keď sa viac unavia, už bude lepšie. Držím palce, aby ste to zvládli co najlepšie vy aj syn.

miriamzba
9. jún 2025

Ja som v tomto padavka, ale išla by som aj večer ak by sa tam trápil. Tiež mám prvacika. Samostatný ešte bude až až, možno už o rok-dva, takže ak ešte teraz nie je pripraveny, nerobila by som z toho problém a vzala ho domov.

maria123a
autor
9. jún 2025
@lynda888

@maria123a dobrý večer. Skúste sa aj vy ukludnit a počkať do rána. Myslím, že teraz v noci to už zmysel nemá. Keď som v Švp s deťmi, vždy sa snažím týmto viac citlivejšim venovať večer viac pozornosti. Prečítam im rozprávky, ľahnem si pri nich, pohľadkam, pooobjimam. Myslím, že aj vás pan učiteľ sa snazi spraviť všetko preto, aby sa dieťa ukludnilo. A prvá noc býva vždy najťažšia. Zajtra keď sa viac unavia, už bude lepšie. Držím palce, aby ste to zvládli co najlepšie vy aj syn.

@lynda888 ďakujem

viestta
9. jún 2025
@maria123a

@nafka0483 keby s ním volám je to ešte horšie pre synčeka podľa mňa

@maria123a poznám to z táborov, zacne plakať jeden, o chvíľu plaču všetci. Prvá noc býva taka. Keď sa ich ráno spýtaš, či pôjdu domov, tak ani jeden. On to zvládne, neboj sa

dory11
9. jún 2025
@maminkadeticiek

@maminkadeticiek pozri nemusí nikde späť 6/7 ročne dieťa je ešte malé na prespavacku ak to dieťa tak necíti nemá tri nič stim či je alebo nieje samostny .moja sestra mala 8/9 rokov keď ostala na prázdniny prvý krát u starkej aj to iba ja jednu noc a to som tam bola ja aj brat keď prišla zase o rok na prázdniny bolo to okej do vtedy každý rok chcela ísť snou a zbratom ale viem že sa vždy domov vrátila vždy si aj pobalila veci ale nebola pripravená psychicky do tých buď 8/9 rokov kde zvládla jednu noc a išla domov rok neskôr sme boli všetci traja spolu celý týždeň na prázdniny v lete keď sa potom v septembri nastúpila zase do ďalšie triedy na ZŠ išli zbratom na 2tyzdne na ozdravný pobiť a tiež úplne pohára žiaden problém už nemala .je to fakt otom že každé dieťa je pripravený v inom veku .brat chodil na prázdniny od 5 rokov ale mal podmienky že tam musím byť snim ja som nemal žiaden problém ale ja som čas u starkej nevnímala že sú to prázdniny premna to bol druhý domov ujovi ( najmladšie posledné dve deti starkej Napoli nevlastný súrodenci mojej matky )mi boli aj z bratrancom ktorý tiež bol viac ustarkej ako doma tak ako a ja a pre oboch to bol druhý domov boli premna Asko súrodenci a stále .

beata_k
9. jún 2025

Ja nerozumiem kto toto vymyslel. Prvacikov do skoly v prirode. Chod zajtra pre neho. Ja mam 40, ale dodnes si spominam ako mi bolo smutno. A nemyslim si, ze som kvoli tomu ostala nesamostatna.

lucia13022023
9. jún 2025

Ja si myslím, že si ho nemala vôbec púšťať, keď ti sam vyslovene povedal, že sa na to necíti.
Ja som tiež plakala, a rodičia pre mňa neprišli, lebo im vedúci (bol to tábor) hovorili, že som ok. A ja som plakala celé dni a celé noci. A to nepreháňam. Mala som blok potom niekam chodiť sama spať, mimo domu som spala prvý krát keď som mala frajera 😁

maria123a
autor
9. jún 2025
@lucia13022023

Ja si myslím, že si ho nemala vôbec púšťať, keď ti sam vyslovene povedal, že sa na to necíti.
Ja som tiež plakala, a rodičia pre mňa neprišli, lebo im vedúci (bol to tábor) hovorili, že som ok. A ja som plakala celé dni a celé noci. A to nepreháňam. Mala som blok potom niekam chodiť sama spať, mimo domu som spala prvý krát keď som mala frajera 😁

@lucia13022023 ako mohol klamat že ste ok keď ste plakali ach jaj zohto sa bojím aj ja

maminkadeticiek
9. jún 2025
@dory11

@maminkadeticiek pozri nemusí nikde späť 6/7 ročne dieťa je ešte malé na prespavacku ak to dieťa tak necíti nemá tri nič stim či je alebo nieje samostny .moja sestra mala 8/9 rokov keď ostala na prázdniny prvý krát u starkej aj to iba ja jednu noc a to som tam bola ja aj brat keď prišla zase o rok na prázdniny bolo to okej do vtedy každý rok chcela ísť snou a zbratom ale viem že sa vždy domov vrátila vždy si aj pobalila veci ale nebola pripravená psychicky do tých buď 8/9 rokov kde zvládla jednu noc a išla domov rok neskôr sme boli všetci traja spolu celý týždeň na prázdniny v lete keď sa potom v septembri nastúpila zase do ďalšie triedy na ZŠ išli zbratom na 2tyzdne na ozdravný pobiť a tiež úplne pohára žiaden problém už nemala .je to fakt otom že každé dieťa je pripravený v inom veku .brat chodil na prázdniny od 5 rokov ale mal podmienky že tam musím byť snim ja som nemal žiaden problém ale ja som čas u starkej nevnímala že sú to prázdniny premna to bol druhý domov ujovi ( najmladšie posledné dve deti starkej Napoli nevlastný súrodenci mojej matky )mi boli aj z bratrancom ktorý tiež bol viac ustarkej ako doma tak ako a ja a pre oboch to bol druhý domov boli premna Asko súrodenci a stále .

@dory11 Naco mi to pises?Povedala som ze je cas zacat ho viest k vacsej samostatnosti lebo opak bude skodit predovsetkym jemu samemu.To je vsetko a na to verim ze nie je ani co namietat.Kazde dieta je ine ale podporovat a udrziavat dieta v takejto upjatosti na rodicov bude skodit naozaj iba jemu samemu.

abbey1
9. jún 2025
@maria123a

@lynda888 ďakujem

@maria123a Zajtra zavolaj učiteľovi a popros ho, nech ti dá syna k telefónu. Jeho sa normálne spýtaj, či chce ísť domov a máte prísť po neho. Ak bude chcieť ísť domov, vezmi ho. Nie je dôvod ho zbytočne trápiť. Raz dozreje a zvládne byť sám mimo domov. Každé dieťa potrebuje svoj čas.

lalala94
9. jún 2025
@beata_k

Ja nerozumiem kto toto vymyslel. Prvacikov do skoly v prirode. Chod zajtra pre neho. Ja mam 40, ale dodnes si spominam ako mi bolo smutno. A nemyslim si, ze som kvoli tomu ostala nesamostatna.

@beata_k mňa by asi reálne zaujímalo odkedy toto funguje a či to realizujú všetky školy v rámci SR. Ja som ročník 1994, pochádzam zo stredného Slovenska (bližšie lokalitu špecifikovať nebudem) a v živote som sa so školou v prírode nestretla a z nášho regiónu nepoznám nikoho, kto by ako 6-ročný toto absolvoval. Keď som sa presťahovala do Košíc, tak som od svojich spolužiakov vrátane môjho už manžela počula prvýkrát o škole v prírode - prváci týždeň mimo domova. Ja som bola úplne šokovaná, že niečo také existuje a hovorila som si, čo to je za blbosť, aby 6-7 ročné deti boli týždeň zo školy preč a spali v nejakom tábore či čo to je. 😀 Nechápem pointu, k čomu je to vlastne dobré, ale tak zjavne pocházam z nejakej jaskyne, keď som o tomto počula 1x ako 21-ročná.

beata_k
9. jún 2025
@lalala94

@beata_k mňa by asi reálne zaujímalo odkedy toto funguje a či to realizujú všetky školy v rámci SR. Ja som ročník 1994, pochádzam zo stredného Slovenska (bližšie lokalitu špecifikovať nebudem) a v živote som sa so školou v prírode nestretla a z nášho regiónu nepoznám nikoho, kto by ako 6-ročný toto absolvoval. Keď som sa presťahovala do Košíc, tak som od svojich spolužiakov vrátane môjho už manžela počula prvýkrát o škole v prírode - prváci týždeň mimo domova. Ja som bola úplne šokovaná, že niečo také existuje a hovorila som si, čo to je za blbosť, aby 6-7 ročné deti boli týždeň zo školy preč a spali v nejakom tábore či čo to je. 😀 Nechápem pointu, k čomu je to vlastne dobré, ale tak zjavne pocházam z nejakej jaskyne, keď som o tomto počula 1x ako 21-ročná.

@lalala94 Som starsia nez ty. Boli sme tam 2 tyzdne 🫤

dory11
9. jún 2025
@maminkadeticiek

@dory11 Naco mi to pises?Povedala som ze je cas zacat ho viest k vacsej samostatnosti lebo opak bude skodit predovsetkym jemu samemu.To je vsetko a na to verim ze nie je ani co namietat.Kazde dieta je ine ale podporovat a udrziavat dieta v takejto upjatosti na rodicov bude skodit naozaj iba jemu samemu.

@maminkadeticiek nemyslím si že by sestre niejak ublížilo mi sme všetci od 16brigadovali "ani nepoužívame mama hotel "všetci traja sme minimálne v deň 18vypadli z domu .
Nebolo to ale myslené vôbec zle ani voči vám

lalala94
9. jún 2025
@beata_k

@lalala94 Som starsia nez ty. Boli sme tam 2 tyzdne 🫤

@beata_k dva týždne je extrémne veľa. Mne to ale príde ako aktivita nejakých základných škôl, určite nie všetkých, keďže toto sa zjavne ťahá cez mnoho generácií - mladých aj starších.

andreatytler
10. jún 2025

@maria123a Och, ja by som ho ani nepustila. Prvaci do skoly v prirode? Mna poslali rodicia po prvom rocniku do tabora. Sice som neplakala, ale hrozne to bolo. Chod urcite pre neho.

barka1
10. jún 2025
@lalala94

@lalala94 povodná myšlienka vznikla este za socializmu. Mestske deti, hlavne z priemyslovych miest, mali dostat šancu na pobyt v prirode, pretoze normálne sa do nej nedostali. Doobeda sa normálne učili, poobede trávili čas v prirode. V 90kach bol trochu utlm a postupne sa začalo chodit opat, tentokrát je to už skor o prestiži jednotlivych škol. Do SVP chodia často aj dedinske deti. Takže povodny zmysel sa dávno vytratil. Často na SVP tlačila rodičia, chcu dieta na týzden niekam "odložit".

ariannazara
10. jún 2025

Bože do dnes si pamätám ako som tam plakala, neznášala som ako dieťa take prespavacky nikdy som ani u baby nechcela prespať. A toto mam do dnes v pamäti ako som tam plakala, keby moje dieta povedalo ze tam ist nechce ho tam nedám. 😒

viestta
10. jún 2025
@barka1

@lalala94 povodná myšlienka vznikla este za socializmu. Mestske deti, hlavne z priemyslovych miest, mali dostat šancu na pobyt v prirode, pretoze normálne sa do nej nedostali. Doobeda sa normálne učili, poobede trávili čas v prirode. V 90kach bol trochu utlm a postupne sa začalo chodit opat, tentokrát je to už skor o prestiži jednotlivych škol. Do SVP chodia často aj dedinske deti. Takže povodny zmysel sa dávno vytratil. Často na SVP tlačila rodičia, chcu dieta na týzden niekam "odložit".

@lalala94 nasa skolka organizovala skolky v prirode. Keby do toho nezasiahol kovid, tak ide aj nas. Ja som chodila do SvP aj zo ZS, boli sme aj zo skolky.
@barka1 SvP nie je o odkladani deti. Aspon u vacsiny rodicov to nie je o odkladani. Az na male vynimky to aj deti znasaju v pohode aj tie prvostupnove

lydus2015
10. jún 2025

To ozaj sa tu nájdu ľudia, čo nechápu význam školy v prírode? Škola organizuje zle je, škola nič neorganizuje zle je... Škola by mala byť aj o niečom inom, ako len o sedení v lavici a učení sa, škola v prírode dáva nové zážitky, kamarátstva, osamostatnuje.... Ja som ako prváčka bola na 2 týždne, áno aj som si poplakala, ale celoživotnú traumu z toho nemám, moje deti tiež určite pôjdu, ak budú mať možnosť, a určite to nebude preto, lebo ich tam budem chcieť odložiť...

Strana
z3