icon

Ako zvládnuť 10 ročné dievča?

zuzkanik
17. júl 2013

Milé žienky, často prispievam do diskusií a pokúšam sa dávať rady mamičkám, ktoré tu píšu o svojich problémoch. Sama si však občas neviem poradiť so svojou vlastnou dcérou. Ani neviem, ako začať. Sme štvročlenná súdržná rodina, ktorá normálne funguje. S manželom sa snažíme byť pre deti dobrým príkladom. Pracujeme, neflákame sa, nechodíme po žúroch a vo voľnom čase sa tak normálne venujeme deťom. Máme 4-ročnú dcérku a 10-ročnú dcérku. Obe baby sú v podstate veľmi dobré deti, aj napriek vekovému rozdielu spolu dobré vychádzajú a ako sestry sa veľmi ľúbia. Snažíme sa nerobiť medzi nimi rozdiely. Chválime ich rovnako a rovnako ich aj haníme, ak urobia niečo zlé. S tou staršou však máme problém, pretože je veľmi výbušná a dosť často sa k nám (a nielen k nám) správa neskutočne drzo. Niekedy mám pocit, že sa s nami (ako rodičmi) ani nevie inak rozprávať, iba po nás ziape, akoby sme boli nejaké špinavé handry. Toľkokrát sme viedli na túto tému spoločné rozhovory, toľkokrát sme jej dali tresty, ktoré ju veľmi mrzeli a mysleli sme si, že si to zapamätá... Nepomohlo. Niekedy som na ňu taká vytočená, že mám chuť ju strašne zmlátiť, aby si konečne všetko zapamätala. Ale u nás fyzické tresty dosahujú max. capnutie po zadku. Ani ju nechcem biť, pretože by to aj tak nepomohlo. Neviem, čo robiť, čo môže pomôcť. Ešte má len 10 rokov a už je takáto, čo ma čaká v puberte? Inak je to dobré slušné dieťa, v škole nemá problémy, učí sa na jednotky, reprezentuje školu v rôznych súťažiach... Nechápem to. Akoby v nej boli dve osoby. Najhoršie je, že už aj tá malá štvroročná vidí správanie svojej setry a začína po nej opakovať. ☹ Poradíte mi?

Strana
z2
zuzkanik
autor
19. júl 2013

@bubatinko no ja v podstate ani nechcem, aby bola iná, vždy som chcela podporovať a podporujem jej individualitu, len by som chcela obmedziť jej drzu papulnatost voci ostatnym (nielen voci rodicom, aj voci kamaratkam je taka drza). Skusam jej vysvetlit, ako sa nazor vyjadruje asertivne, aby si zbytocne nekazila medziludske vztahy. To sa musi naucit, lebo agresivni ludia vela priatelov nemaju. A vsetko sa to zacina v utlom veku.
@lyenka niekedy sa tiez zamyslam nad dedicnostou. V podstate to zdedila po mne, len moje vybuchy hnevu moji rodicia krotili riadnou bitkou, az kym vo mne nevypestovali uplnu spupnost a uzatvorila som sa do seba. S rodicmi nemam dobry vztah ani v dospelosti. Toto nechcem u mojich deti. Preto vsetko riesime rozhovormi. Aj vcera sme taky jeden rozhovor mali. Dcérka je vnímavá a myslím, že sa jej to aspoň vrýva do podvedomie a niekedy v dospelosti to odtiaľ vyhrabe. Dúfam.

Čítam si každučký jeden príspevok v tejto diskusii, keďže som ju otvorila. Je naozaj zaujímavé a utešujúce poznanie, že s podobným problémom bojujeme viaceré. A tiež, že sa to netýka iba dievčat. Možno mi naozaj stačí iba si uvedomiť, že jednoducho prišiel čas puberty a bude treba viac predýchavať. Chcem veriť tomu, že to jedného pekného dňa prehrmí.

kapi
9. dec 2016

zuzka sice s odstupom casu,,,ale akoby som pisala ten horny prispevok ja,,,vcera som skoro z koze vyskocila,,,zistila som ze moja dcera chodi zo skoly domov o 13, miesto toho aby bola v druzine a flaka sa s o rok starsou kamoskou po dedine a zbieraju tulave psy...do oci mi klamala o vcerajsoim dni hadam 5x za sebou, taktiez zurive drze nalady, az na to, ze mladsia ma 6 rokov a este aj na nu je zla a robi jej zle,,,ako ste to zvladli za tie 3 roky,,,co zabralo, vdaka za radu...

katpizur
9. dec 2016

@kapi tak myslim ze tvoja mala nie je jedina, co taketo veci robi. Tiez poznam jedno dievca, co urputne bude tvrdit ze isla rovno zo skoly domov a nikdy to tak nebolo. Ale nastastie postupom casu pochopila, ze je dolezite aby isla hned domov, ze si urobi hned ulohy, bude mat potom viac volneho casu a podobne. Najhorsie na tom je ze ani krik nepomoze. Treba sa to snazit len vysvetlit.

eeffka
9. dec 2016

@zuzkanik citam temu a pozeram ci som ju ja zalozila 🙂 to iste 11r a 5r, utriaslo sa to u vas?
u nat to iste, drza, papulnata, steka po nas, obcas ma 25sec zachvat lasky ku nam inak len vrci, achka, ochka... a krpana uz chyta jej moresy :S

zuzkanik
autor
9. dec 2016

@eeffka Pozerám, že som to písala, pred tromi rokmi. 🙂 Časy sa menia - staršia dcéra medzitým vyrástla na 14-ročnú a mladšia má 7. Problémy neprestali, len my sme si zvykli. Dcéra je naozaj veľmi usilovná a cieľavedomá, dobre sa učí, nefláka sa a tak som si povedala, že týmito pubertálnymi výčinmi jednoducho musí prejsť. A je to lepšie, ako to to bolo, to treba uznať. Teraz si musíme dať iba pozor, ako to bude s tou mladšou. Začína vystrkovať rožky, ale snažíme sa to nejako ukočírovať, aby nám neprerástla cez hlavu. 🙂 Držím palce, určite to prejde.

zuzkanik
autor
9. dec 2016

@kapi práve som pridala príspevok hneď nad touto odpoveďou. 🙂 Žiaľ, žiadne rady nemám, pretože na každé dieťa platí čosi iné. Moja dcéra je teraz vo veku, že sa s ňou dá o istých veciach dobre porozprávať a keďže je rozumná, niečo z toho sa snáď na ňu nalepí.

eeffka
9. dec 2016

@zuzkanik 🙂 aj som sa obavala ze nic ako "vydrzat" nepomoze, ja mam doma to iste, rozumna, inteligentna da sa s nou porozpravat ale po 30sec reset.... tak sa snazim s nou uz riesit "zenske" veci aby mala pocit ze ju mam za rovnocenneho partnera ale je to boj 🙂

zuzkanik
autor
9. dec 2016

@eeffka treba len more trpezlivosti, pevné nervy a veľa lásky. 🙂 Určite to prejde. Je to ťažké obdobie pre obe strany, ale my to predsa zvládneme, no nie? Držme si navzájom palce.

kapi
9. dec 2016

U nas to iste, v skole excelentna, vsetko na 100 %, vo vsetkom vynika,,,ako za vsetkym je to ze chce psa,,,jedneho dna prisla, ze chce, aj ked to uz sice reisime par rokov,,,ale chcela som pockat kym mensia narastie,,,tak sme si povedali ok, ze sa porozpravame o tom s tatunkom,,,len ona si to vysvetlila, ze jedneho dna povie ze pes a druhy den je doma,,,to co sa flaka je o tom, ze chodi zbierat tulavych psov a vsade inde k susedom pozerat kto ma akeho...len rposte nepaci sa mi, ako na nas tlaci a ani nejde o to, ze precio,,,ale to klamstvo,,,lebo u mna je to top najhorsie co moze byt aj ked jej prizvukujem, ze aj ked urobi nieco zle, ale povie nam to, ze to proste inak budeme brat ako ked nam do oci klame aj ked je za tym v podstate dobra vec...ak ma chapete...

eeffka
3. feb 2023

@bets citam dnes prispevok,niemto mi ho likol a ze nepamatam nan. Pozriem a to o starsej 🤣teraz ma mladsia 11 a ako cez kopirak, ale s touto to uz davam lepsie a aj muz si uz zazil tak to spolu nejak pretrpime. Zo starsej je uz mlada dama este ju obcas chyti naladicka ale teraz trenuje nase nervy mensia.

Strana
z2