icon

Ako zvládnuť denné rutiny s takmer 10-ročným dieťaťom?

25. apr 2024

Neviem či je to mojou výchovou, povahou dieťaťa, nevychovanostou, alebo iba ja nemám dostatok trpezlivosti. NEVIEM kde je chyba. Moje deťa chodí na 1. Stupeň ZŠ, nemá ešte 10 rokov.Manžel pracuje mimo domu, takže všetko je na mne. Začne to hneď ráno, vždy je problém sa vychystat do školy, všade chodíme poslední, a to sa ani nestíha naraňajkovať. Najprv nechce vstávať, potom je problém s obliekaním, potom s hygienou, všetko musím opakovať 15x, choď sa obliecť, choď si umyť zuby.... Ako keby do vetra som rozprávala, potom samozrejme zvýšim hlas lebo vidím že už je veľa hodín. Podotýkam že vstávame dostatočne skoro aby sa to všetko stihlo. Cestou do školy si ideme nohy dolamat.
Pokračuje to poobede keď príde zo školy. Zase musím 100x opakovať poď robiť úlohy. Pritom je to naozaj šikovné dieťa, učí sa veľmi dobre aj vidím že všetko rýchlo pochopí, prečíta si pár x už to vie, no aj tak sa učíme do večera lebo vždy ho niečo rozptýli už sa nesústredí pozerá po svete a zase len ja to dávam dokopy a opakujem že je veľa hodín, vymenň si učebnice, dopíš to, čítaj.... Tým že to trvá takto dlho nestíha ísť ani von ako ostatné deti. Je večer a zase to isté. Umývani
e zubov trvá aj 15 minút, ale príprava na umývanie zubov trvá aj oveľa dlhšie, kupanie by trvalo aj hodinu, 100x poviem koniec vypiname vodu končíme no zase musím kričať lebo inak by voda tiekla do pol noci. Všade kam ideme meskame. Horšie je že toto trvá už niekoľko rokov a ja už nevládzem dookola opakovať, akonáhle sa pozriem iným smerom už robí niečo iné

Strana
z2
janette2021
27. apr 2024

A ešte dodám: NIE je to tvojou vinou. Keby si mala viac detí, videla by si ten rozdiel hneď. Mám tri deti, tento Asperger je najstarší, a kým som nemala ďalšie dve deti, myslela som si, že je to moja vina. Naozaj odporúčam poradiť sa so psychológom.

maminkadeticiek
27. apr 2024

Pises o mojej dcere?Mimoriadne sikovna v skole,laskava,poslusna a presne takato
Nic len trpezlivost,trpezlivost trpezlivost.Psychologicka mi povedala ze ona je uplne v poriadku,to ja mam problem,je to moj problem.Takze fungujeme takto,pracujem na nej ako sa da den za dnom ale napr.ona rada chodi vonku s kamoskamj.Tak ked treba vyhrozim.sa.zaracha a vela vacinsa da zrazu robit aj rychlejsie aj poriadnejsie.Ona vie byt rychlejsia ale iba ak ma vlastnu motivaviu.Pre nu je cas absolutne nepodstatna velicina.Nie ze by mi robila naprieky,ignorovala ma,nie pre nu to skratka nie je dolezite.

margitaf
28. apr 2024

Pozná hodiny ?ak nie,tak ho nauč a daj mu hodinky a ráno napríklad 7:15 odchádzame bodka ,čo ako prečo a či áno alebo nie ,bude jeho problém 7:15odidete ,možno by to pomohlo že bude mať kontrolu nad svojím časom a konaním ,keď sa nestihne obliecť jeho problém ,pôjde do školy v pyžame ,keď si nestihne umyť zuby jeho problém ,pôjde s neumytymi ,neskôr už bude vedieť si zmenezovat svoj čas ,ešte by som mu napísala na papier postup na ráno ustlat ,obliecť zuby raňajky škôlka taška a bla bla ,bude to mať na očiach ,bude vedieť čo má spraviť

any_soj
28. apr 2024

Add. Porucha pozornosti bez hyperaktivity...?

mantilka
6. máj 2024

V škôlke aj na začiatku školy som to mala podobne. U nás platí, že pôjdeš ako si. Má 10 rokov. Nie je to ešte ideálne, ale podstatne viac v pohode. Umývať sa aj hodinu...ale zasa je dievča rieši všetko okolo pleti. Párkrát som jej pohrozila, že vypnem vodu a ostane šampón na tele. Dala som stopky 10 minút...a zrazu to išlo. Naša má veľa kruzkov. Každý deň jeden...chce to tak, takže toho času má menej, ale zase tým ju viac poháňa plniť si povinnosti, lebo nemá čas "byť dlho v oblakoch". Tiež je veľmi sikovna. Keď sa veľmi točí okolo učenia, pripomeniem jej vcas, že o ôsmej pobalena taška a nič nebude doťahovať. Učí sa od tohto polroka sama, len skúšam a skontrolujeme domáce, diktát. Keď nerozumie výnimočné zadaniu, vysvetlím. S nami sa rodičia učili len do druhého ročníka.Ked nestíha, nepozerá telku....ale upozorním vopred, aby si strážila čas a všetko stíhala.

mantilka
6. máj 2024

A nerozmýšľala si nad krúžkami? Takéto dieťa čím viac ma času, tým viac naťahuje povinnosti...mám to odpozorovane. Najlepšie krúžky na ktoré môže chodiť sám a ty ho len vyzdvihnes po krúžku. Lebo zasa by si sa stresovala s behaním/stíhaním na krúžky.

magg424
7. máj 2024

A ako to u vas vyzera ked napr. Ked ma nervy?
Mam 10rocneho syna, velmi mudre dieta, naozaj od roka a pol sa na neho lepilo vsetko, informacie ako maly vedec, v skolke najoblubenejsie decko u uciteliek, posluchal na slovo, vsetko vedel len proste mu vsetko trvalo( upratat,obliect) .
Ked sa v skolke ucili planety tak on robil projekt a prednasal ;) v skole jednotkar, bez problemov, boli sme na testy ci ho nedat do triedy pre mimoriadne nadane deti, psychologicka povedala ze je emocne nezrely...
Nadany- umelecky smer ( tanec, spev solo, spev v kapele, spev zbor, piano) on pocuje hudbu, vypocuje si pesnicku a pocuje tie noty a zahra to na piane, hocijaku pesnicku co sa mu paci, anglicku, slovensku, nemecku...
Ale presne to co opisala zakladatelka temy ze obliect sa rano, umyt zuby alebo pobalit tasku sa proste bez prikazov neda.. zosity do skoly ,peracnik ako keby sme byvali v osade, dotrhane, kadejako popisane, jeho ho netrapi... Opakujem sa ze ma same jednotky. Nema problem ist v tricku z pyzama do skoly lebo zabudol...
Akonahle mu nakazem upratat izbu, amok, hadzanie sa o zem, dupanie nohami, plac ,krik, neovlada sa .... Hnev
Zobrala som ho k psychologicke, povedali nam ze je iplne v poriadku.....

magg424
7. máj 2024

A ako to u vas vyzera ked napr. Ked ma nervy?
Mam 10rocneho syna, velmi mudre dieta, naozaj od roka a pol sa na neho lepilo vsetko, informacie ako maly vedec, v skolke najoblubenejsie decko u uciteliek, posluchal na slovo, vsetko vedel len proste mu vsetko trvalo( upratat,obliect) .
Ked sa v skolke ucili planety tak on robil projekt a prednasal ;) v skole jednotkar, bez problemov, boli sme na testy ci ho nedat do triedy pre mimoriadne nadane deti, psychologicka povedala ze je emocne nezrely...
Nadany- umelecky smer ( tanec, spev solo, spev v kapele, spev zbor, piano) on pocuje hudbu, vypocuje si pesnicku a pocuje tie noty a zahra to na piane, hocijaku pesnicku co sa mu paci, anglicku, slovensku, nemecku...
Ale presne to co opisala zakladatelka temy ze obliect sa rano, umyt zuby alebo pobalit tasku sa proste bez prikazov neda.. zosity do skoly ,peracnik ako keby sme byvali v osade, dotrhane, kadejako popisane, jeho ho netrapi... Opakujem sa ze ma same jednotky. Nema problem ist v tricku z pyzama do skoly lebo zabudol...
Akonahle mu nakazem upratat izbu, amok, hadzanie sa o zem, dupanie nohami, plac ,krik, neovlada sa .... Hnev
Zobrala som ho k psychologicke, povedali nam ze je iplne v poriadku.....

kast
9. máj 2024

Absolutne vas chapem a presne viem ako sa citite. Mame doma rovnaky kusok, akurat nas syn ma 6r a sam tie cinnosti ani neurobi. Nie ze by to nevedel, ale v kuse riesi nieco ine a jeho motivacia k tomu co ho nezaujima je absolutne nulova. Ma podozrenie na Aspergera, ADHD a mozne nadanie. Mame este druhe dieta, takze mam “zrovnanie”, aj ked deti sa porovnavat nemaju… Ale to je “nebe a dudy”. Nasej 2 rocnej poviem 1x, ze ideme vencit psa a hrnie sa ku dveram, obuje si topanky, nachysta si hracky co chce zobrat so sebou, povie mi, ze prilbu jej treba, lebo ide na odrazadle a ze mam aj trojkolku zobrat. A caka u dveri. Uplny zazrak!! To starsi syn? Uz sme vsetci nastupeni hodinu pri dverach a on si spomenie, ze nutne potrebuje nejaku knihu zobrat a ide ju hladat 🙈 Akoze strasne cosi. Drzim vam palce a nam tiez, lebo to nervy striekaju vsade okolo, nie ze tecu 😭

margitaf
12. máj 2024

@magg424 tak vies,to sú tí umelci 😃😃😃😃

magg424
12. máj 2024

@margitaf obavam sa tiez ze toto bude ta jeho dg. Cize sa to nikdy nezmeni, snad coskoro pojde na intrak

kast
12. máj 2024

@magg424 Ono velmi zalezi, u koho ste boli. Na SK je stale malo odbornikov (klinicky psycholog alebo pedopsychiater), ktori naozaj vedia diagnostikovat. Vacsinou skor bezny psycholog povie ze je dieta ok, ale ziadnu diagnostiku nerobi, lebo ani nemoze… Cize zalezi, u koho ste boli.

magg424
13. máj 2024

@kast Boli sme v beznom psychologickom centre, nezameriavali sme sa na autizmus ,skor som chcela radu ako s nim komunikovat aby u nas nevznikali konflikty ,lebo ma to trapi

kast
14. máj 2024

@magg424 V tom pripade ho ale asi nevysetrili, lebo z CPPP posielaju na diagnostiku inde. Viem ze nadanie vedia aj oni otestovat, ale tieto diagnostiky nerobia. Cize zial vobec nemusi byt pravda, ze je ok 🤷‍♀️

elenmato
27. aug 2024

@magg424 tak toto do bodky mam doma, v cppp nam povedali, ze okrem nadani, ktore ma, ma nadpriemerny intelekt a isli sme domov. Nikde s nim nie su problemy iba doma, ja si s nim rady neviem ziadnej a ani mi este nikto neporadil a nepomohol. drzim vam palce.

margaretka
3. jan 2025

Ako pokracujete? Zmenilo sa nieco?

kulumulu123
3. jan 2025

Ja deti ráno vozím autom keďže školu mame cca 35km, robím to štýlom že je určeny čas kedy štartujeme auto a vyrážam s nimi alebo bez nich... Ešte ani raz neostali doma.. Ale decká musia, aj chápať že to čo povieš proste platí. Maju ráno dosť času aby si urobili servis okolo seba ak iba tak hľadia hodinu do blba napriek tomu ze im s kľudom Angličana pripomeniem o koľkej odchádzam tak pôjdu bud neumyte alebo hladné alebo ostanú doma..... Takže by si asi mala stanoviť nejaké pravidlá a na ich dodrziavani aj trvať...

kast
3. jan 2025

@kulumulu123 Vidno, ze nemate take dieta doma. Myslim si, ze je chlapec deurodivergentny, lenze nebol na ziadnej diagnostike, takze to nevedia. U nas je to tak, ze ked uz konecne sme vsetci obleceni pri dverach (mame aj 2,5r dceru), tak syn zarucene musi kakat alebo si spomenie, ze este nieco chcel zobrat do skoly a bezi to hladat do izby. Tymto detom je fakt uplne jedno, ze chodia neskoro, aj to, ze pojdu nenajedene a bez umytych zubov. Raz som vyskusala syna zobrat do skoly v pyzame a samozrejme, ze odmietol vyjst z domu a nastupit do auta. To co pisete funguje zial len u neurotypickych deti.

kasanderova
7. okt 2025

Ja zase nezvládam 11rocneho syna má poruchy správania keď je vonku a keď idem po neho teda keď ho volám domou tak povie nebudem ,o chvíľu,nestaraj sa mi do môjho života je to môj život takto mi hovorí syn , ignoruje má provokuje,rozbíja telefóny atď už neviem čo mám s ním spraviť .

margaretka
7. okt 2025
@kasanderova

Ja zase nezvládam 11rocneho syna má poruchy správania keď je vonku a keď idem po neho teda keď ho volám domou tak povie nebudem ,o chvíľu,nestaraj sa mi do môjho života je to môj život takto mi hovorí syn , ignoruje má provokuje,rozbíja telefóny atď už neviem čo mám s ním spraviť .

@kasanderova ti je porucha opozicneho vzdoru? Ak nechodite k psychologovi asi zacnite poradit sa

Strana
z2