icon

Ako zvládnuť obavy z novej učiteľky pre prváčku?

14. júl 2025

Prosím upokojte ma, že nemusím mať predsudky. Škola do ktorej pôjde moja prváčka, nezohnala náhradu, a moju prvacku bude učiť 68 ročná učiteľka... Tá učiteľka je v našej škole krátko, nič o nej neviem, poznám ju len zo zápisu, na ktorom pôsobila dosť odmerane 😢 mám z nej zlý dojem. Nechcem ju hneď odsúdiť, ale bojím sa. Predsa, prvý ročník.... A v školstve samé reformy....

Strana
z2
doriiis
14. júl 2025

A bojíš sa akože čoho?

michaela412
14. júl 2025

Ja si na toto pamätám ako prváčka , celá natešená že idem do školy a dali mi staršieho pána učiteľa, on už nejak nemal na nás nervy. Po týždni som našim vravela, že tam nechcem ísť 😀 od druhého ročníka sme dostali inú učiteľku a už to bolo všetko v poriadku. Dúfam, že u Vás to bude oooooveľa lepšie a deti neodradí v chodení do školy 🙏 každí má iný prístup, možno táto je proste na to stvorená a bude super aj keď má toľko rokov 😉 treba len počkať a nepanikáriť vopred 😉

lukbe
14. júl 2025

Áno, je to veľa, ja sama by som už neucila, ale ak vládze...niekedy sú takéto učiteľky lepšie, ako mladé bez praxe, ktoré tú školu majú, len aby ju mali...

kaktusik007
14. júl 2025

a aj vies o com tie reformy su? ked pises ze v skolstve same reformy...

za mna - prisnejsi odmeranejsi pristup detom neuskodi 🙂 nie kazda ucitelka sa s nimi musi hrat a musi skakat tak ako deturence zapistia...

nerozumiem, este ani nevies aka bude --- ale uz riesis jej vek. A to ze posobila na teba odmerane pri zapise? drzi si odstup. To nic nevypoveda o jej pedagogickych schopnostiach a kvalitach

laurinka27
14. júl 2025

No nebola by som z toho nadšená, starého psa novým kúskom (alebo výchovno-vzdelávacím metódam) nenaučíš.

aurelia2000
14. júl 2025

@anonym_autor No u nás napríklad 76-rocna je obľúbená (stredná škola) a mladá s tou istou aprobaciou je na smiech (nemá vedomosti ☹️). Ale to sa nedá paušalizovať, to môže byť aj opačne, záleží od osobnosti.

kavasmliekom
14. júl 2025

@anonym_autor prvý dojem robí veľa, ale ja hovorím, že vždy treba dať šancu. Možno treba aj také učiteľky, starú školu, rešpekt si získa skôr, ako mladá.
Môj syn má v škôlke mladú a starú učiteľku a práve tu starú majú radi a mladá nevie reagovať na rôzne situácie.

sisska96
14. júl 2025

Si učiteľka že sa tak vyznáš? Ak nie, tak sa nestaraj

martul
14. júl 2025
@laurinka27

No nebola by som z toho nadšená, starého psa novým kúskom (alebo výchovno-vzdelávacím metódam) nenaučíš.

@laurinka27 tak to by si mala prísť k nám do ZŠ. Staršia pani učiteľka čo už je v dôchodkovom veku robí také aktivity, otvorené hodiny, že sa ešte aj z okolitých škôl boli pozrieť. Takisto čo sa týka reforiem, tak práve ona chodí po všetkých školeniach. Mladá učiteľka čo učí v rovnakom ročníku len inú triedu jej nesiaha ani po päty.

matkahelka
14. júl 2025

@anonym_autor ja mam uz jedno dieta po ZS, ale na ucitelky v dochodkovom veku nespominam v dobrom (a dcera uz vobec nie). vyhorete, bez trpezlivosti, riesit s nimi cokolvek bol hotovy armagedon, kazdy mesiac nejaka PN a suplovanie, nerobili nic ine len sa detom vyhrazali. a to moja dcera bola jednotkarka, bezproblemova. neviem si predstavit riesit s takymi ucitelkami problemove priemerne, ci podpriemerne dieta. aktualne je dcera gymnazistka a nastastie nemaju ziadneho pegagoga v takom vysokom veku, ona aj spoluziacky si to velmi chvalia.

anonym_16f0a1
14. júl 2025

brat doteraz spomína na svoju prvú p. učiteľku. Pani v dôchodkovom veku. miloval ju.
keď stretla p. uč. moju mamu tak jej povedala že o našej rodine vie všetko - aj to čo chová starká na dedine. 🙂
ja by som p. uč. dala šancu

marsmykkok
14. júl 2025

Pozri, ak je odmeraná k rodičom neznamená že je odmeraná aj k deťom. Ja napríklad som ako prváčka a druháčka mala starú učiteľku čo potom odišla do dôchodku a bola skvelá. V druhom prvom ročníku mali cca 30 ročnú a tá len vrieskala vkuse. Teda nie je to o veku. Vyhorená môže byť aj 30 ročná.

anonym_16f0a1
14. júl 2025

keď prišla pred pár rokmi corona a deti ostali doma pani uč. vo vyššom veku ako prvé nabehli na vyučovanie cez net.
boli si vedomé že potrebujú deti naučiť, lebo prijímačky na sš sa blížili.

lilke
14. júl 2025

Dcéra mala učiteľku dôchodkyňu. Milovala tie deti, ony ju. Plno skúseností, aktivít, vedela aj skrotiť naozaj ťažké prípady. Z tej triedy sa na 8-r. gymple dostala viac ako polka detí,z paralelky s inovovanym prístupom a učiteľkou cez 30 ani jedno. Potom ako dôchodkyňa učila na iných školách (zákon dovoľuje dôchodcom učiť len 1-2r. na rovnakej škole). A rodičia chodili s prosikom na konci roka, nech ju nechajú, nech nedávajú mladé.

domkakvet
14. júl 2025

@anonym_autor chapem tvoje pocity, ale mozno bude este lepsia, ako ine.

pokemonkaa
14. júl 2025

Robím v školstve. Úprimne - mám radšej "staršie učiteľky" a aj tie staršie dokážu v pohode ísť s novými trendmi v školstve.

tiika
14. júl 2025
@sisska96

Si učiteľka že sa tak vyznáš? Ak nie, tak sa nestaraj

@sisska96 nemá sa starať? Ide o jej dieťa, tak si pochopiteľne robí starosti…

@anonym_autor Teraz s tým nič neurobíš. Predpokladam, že hľadať inú školu kvôli vyššiemu veku učiteľky nebudes. Zostava ti teda len počkať, ako sa to cele napokon ukaze. Dopredu si však vytvárať o nej obraz, keď reálne nemáš na základe coho, je skôr kontraproduktívne. Vidíš, že skúsenosti môžu byt i pozitívne i negatívne.

sisska96
14. júl 2025
@tiika

@sisska96 nemá sa starať? Ide o jej dieťa, tak si pochopiteľne robí starosti…

@anonym_autor Teraz s tým nič neurobíš. Predpokladam, že hľadať inú školu kvôli vyššiemu veku učiteľky nebudes. Zostava ti teda len počkať, ako sa to cele napokon ukaze. Dopredu si však vytvárať o nej obraz, keď reálne nemáš na základe coho, je skôr kontraproduktívne. Vidíš, že skúsenosti môžu byt i pozitívne i negatívne.

no už rodič bude dirigovať? tak kľudne nech ide učiť
@tiika

marca12
14. júl 2025

Ja by som ju nezatracovala,aj ked chapem tvoje obavy. Starsie ucitelky su skusene,vzdelane. Studovali este v case,ked VS nieco znamenala. Mozno posobila odmerane,ale k detom bude snad fajn. Napr.moj synovec mal starsiu,velmi neprijemnu ucitelku,ale zato ich vyborne naucila.

tiika
14. júl 2025
@sisska96

no už rodič bude dirigovať? tak kľudne nech ide učiť
@tiika

@sisska96 ona niečo diriguje? Ona ma obavy. Dúfam, ze vidíš medzi tym rozdiel.

anonym_7481e6
14. júl 2025

@anonym_autor nerozumiem prečo takéto staré učiteľky silou mocou chcú stále učiť. Ani sa nedivim že máš obavy. Totálne iná generácia ktorá dnešným mladým nerozumie

letfenixa
14. júl 2025

@anonym_autor naozaj vzťah k inováciam a vyhoretosť úplne s vekom nesúvisí. Ja som tiež najskôr odmerana a prísna a podľa toho, aká trieda je a ako pracuje, to mením.

anonym_f98a17
14. júl 2025
@anonym_7481e6

@anonym_autor nerozumiem prečo takéto staré učiteľky silou mocou chcú stále učiť. Ani sa nedivim že máš obavy. Totálne iná generácia ktorá dnešným mladým nerozumie

@anonym_7481e6 že by preto, ze mladí sa do škôl nehrnú? Že takmer každá ZŠ zápasí s ich nedostatkom? Chýbajú učitelia jazykov, matematiky, fyziky

letfenixa
15. júl 2025
@anonym_7481e6

@anonym_7481e6 že silou mocou! Mnohé sú vyslovene ukecane, lebo inak nemá kto učiť.

kaktusik007
15. júl 2025
@letfenixa

@anonym_7481e6 že silou mocou! Mnohé sú vyslovene ukecane, lebo inak nemá kto učiť.

@letfenixa toto ludom, co do toho nevida, nevysvetlis....

sisska96
15. júl 2025
@letfenixa

@anonym_autor naozaj vzťah k inováciam a vyhoretosť úplne s vekom nesúvisí. Ja som tiež najskôr odmerana a prísna a podľa toho, aká trieda je a ako pracuje, to mením.

@letfenixa jasne že treba byť prísna. Potom čo z tých detí bude ak budeš ako kamoška. Lajdáci budú

dianaaaaa
16. júl 2025

A teraz akože čo,keď ju bude učiť 68 ročná učiteľka??
Buďte len rada,aspoň vašu dcéru niečo aj naučí,nie ako dnešné soplane...

marsmykkok
16. júl 2025
@dianaaaaa

A teraz akože čo,keď ju bude učiť 68 ročná učiteľka??
Buďte len rada,aspoň vašu dcéru niečo aj naučí,nie ako dnešné soplane...

@dianaaaaa Hlavne tie mladé vedia byť hereeečky a vedia že musia v dnešnej dobe trčať z ritného otvoru rodičov a potom často ak sú samé s deťmi obrat o 180 stupňov a nezáujem a majú ich u prdele. Tieto staršie nie sú tak naučené, tak sú automaticky pre dnešných rodičov zlé, pričom s deťmi to môžu vedieť. To ako ked si dieťa nájde partnera, čo z toho ak k rodičom bude príjemný ked ženu bude doma týrať...

lauricka
16. júl 2025

@anonym_autor ide o to, ako je na Tom vaše dieťa. Ak je vyspelá a šikovná, tak môže zvládnuť, ak potrebuje špeciálmejsi prístup, závisí od toho, nakoľko pani učiteľka prijíma a chape nové prístupy alebo nie. Ľudia si nevážia učiteľov, tento problém, že nevedia zohnať učiteľa, bude stále častejší, až bude kríza, pretože mladí neprichádzajú a starí postupne končia.

viera012345
16. júl 2025

@anonym_autor Moj syn, síce v 5.rocniku, dostal p.ucitelku, ktorá bola tiež dôchodkyňa,za triednu.Neviem,ci mal niekedy lepšiu triednu,aj keď počas ZS i na strednej mal vždy šťastie na dobré triedne a triednych/jasné,ze na druhom stupni museli byť aj prísne,ale boli spravodlivé a na strednej mal moj obdiv triedny, ktorý ukociroval čisto chlapčensku triedu,na nadstavbe zas mlada p uč.ako triedna, ktora bola empatická a dobrosrdečna/. Podstatné je,ze vek nie je u učiteľa to najpodstatnejšie, ale najpodstatnejšie je,aby popritom,ze je pre deti autorita,je im zároveň aj blízky, dôverujú mu.Vdaka tomu vie s deťmi úspešne pracovať a naučiť ich učivo

Strana
z2