Ako zvládnuť predčasnú pubertu u 9-ročného dievčaťa?
Ahoojte prosim vas povedzte mi ze niesom sama co ma doma 9 ročne dievča a uz nou ide puberta…som mladá mama kvázy (30rokov) ale nezvladam ju uz a niekedy mi je normálne do plaču ked sa chová ku mne zle…kričí na mna, oduva sa na mna …za oblečenie kazdy vecer a každé rano problémy aj ked si to vyberie ona …ideme kúpiť oblečenie vyberie si ake chce a potom to nechce dat na seba …nechce nosiť rozpustené vlasy vadia jej …hrozná je …snažím sa od malička prenu robit vsetko aj kamosky jej k nam chodia aj na prespavacku, spravim program ze vezmem jej kamosky (bez rodičov) niekam von do kina na zmrzku atd…vsetko ma a toto ako fakt …uz som zacala aj tresty ze nema tablet nema telefón ale nepomáha to…aj tak sa chová zle …povie mi ze bude uz normálna a potom zase…počúvam od kamosiek ze aj ich dievčatá su take ale toto mi uz dojde moc…nezasluzim si to od nej vsetko prenu robim a ona takto..a to ma len 9 rokov…co bude potom …vsak uz teraz sa idem zblázniť…nemyslím si ze ja ako mama som zlihala lebo ona sa zacala chovať takto posledné 3 mesiace…neviem ci moze to byt ze aj povaha uz ze bude taka ufrflana vsetko jej vadí…môj muz ma takého brata síce uz je dospelý ale ako dieťa bol hrozný a aj teraz je…🤦♀️
@miriam7979 pri vete “nezaslúžim si to od nej” mi doplo, že chyba nie je v dieťati. Má 9, čo od nej čakáš, že ťa bude uznávať ako božstvo? Zmier sa s tým, že teraz pár rokov budeš trápna a otravná mama.
@miriam7979 "vsetko pre nu robim"- aj tam vidim problem.
@vler ano a aky? 🙂 oproti iným matkám co seru na deti co mam v okoli a žijú na divoko a vseliak tak jasne ze sa snažím robit vsetko prenu …tak aky problem 🤦♀️
@vler tym je myslené robim vsetko prenu ze dojde zo skoly naučíme sa a vzdy niekam ide ci s detmi von a hocičo neni doma zavretá ako ine deti vzdy ma aktivitu na kazdy den ked sa aj mne nechce … a to ona sama vidí ze ostatne deti tak niesu … a nevrqvim ani o materiálnych veciach…
@vler ano a aky? 🙂 oproti iným matkám co seru na deti co mam v okoli a žijú na divoko a vseliak tak jasne ze sa snažím robit vsetko prenu …tak aky problem 🤦♀️
@miriam7979 existuje aj priestor medzi " matkam co seru na deti" a "vsetko pre nu robim"
@miriam7979 existuje aj priestor medzi " matkam co seru na deti" a "vsetko pre nu robim"
@vler viete dobre ako to je myslené tak sa nesnažte mna zhovadzovat …chytať za slovíčka …ked dobre viete ako som to myslela …
Baby k čomu takéto reči. Snaží sa len poukázať na to, že sa snaží byť dobrou matkou a to správanie ju boli... Ja ťa úplne chápem...
@vler viete dobre ako to je myslené tak sa nesnažte mna zhovadzovat …chytať za slovíčka …ked dobre viete ako som to myslela …
@miriam7979 Daj jej nejaky projekt do ktoreho jej nebudes moct viac kecat a ktory ona moze samostatne manageovat.
Trosku precvicit zodpovednost so samostatnostou zavrsene pocitom hrdosti na samu seba
Baby k čomu takéto reči. Snaží sa len poukázať na to, že sa snaží byť dobrou matkou a to správanie ju boli... Ja ťa úplne chápem...
@summer23456 dakujem 🩷presne tak ako píšeš to aj je
Prestaň pre ňu všetko robiť, je to tvoja dcéra nie kamarátka. Nepáči sa jej oblečenie? Môže ísť aj v pyžame. Nechce účes? No tak nebude mať dá si do gumičky.
V 30 rokoch sa dozvedieť ze urobiť pre decko všetko co chce nie je dobre … a ešte sa uraziť ked ta na to niekto upozorní … ja neviem kde si žila doteraz, pod kameňom? Ale tak ak si myslíš ze si lepšia ako “matky co seru na deti” (podľa teba) tak sa potom nesťažuj 🤨
@miriam7979 držím prsty, to je začiatok konca 😀 moja ma 13 pan boh pri nás 😀
Rozpustené vlasy neznášam aj ja, nie všetko co si kúpim si chcem na druhý deň hneď obliecť. Mam rada úplne inú hudbu, oblecenie a úplne iné veci ako moja mama. Tvoja dcéra je vo veku, keď si hľadá svoj štýl, nechaj ju si ho nájsť, nesnaž sa z nej robiť svoj obraz, ona je samostatná osobnosť a je možné že bude úplne iná ako ty.
Rozpustené vlasy neznášam aj ja, nie všetko co si kúpim si chcem na druhý deň hneď obliecť. Mam rada úplne inú hudbu, oblecenie a úplne iné veci ako moja mama. Tvoja dcéra je vo veku, keď si hľadá svoj štýl, nechaj ju si ho nájsť, nesnaž sa z nej robiť svoj obraz, ona je samostatná osobnosť a je možné že bude úplne iná ako ty.
@777januska777 len či hlada svoj styl alebo sa len chce zapacit "kamaratkam:. Že ju napr za to oblecenie po prvom raze vysmeju, tak už si ho nechce dat. Alebo jej povedali, že ma predlzenu tvar ako osol, keď ma rozpustene vlasy, tak jasne, ze vymysla, že to tak už nechce mat. Toto je na rozhovor - ucta k rodicom, povinnosti, vdacnost, hodnoty, sebavedomie, vedieť si obhajit svoj nazor, respekt. Inak bude o pár rokov uplne pod vpyvom soc. sieti a falosnych kamaratstiev a mamu mat na haku.
@777januska777 len či hlada svoj styl alebo sa len chce zapacit "kamaratkam:. Že ju napr za to oblecenie po prvom raze vysmeju, tak už si ho nechce dat. Alebo jej povedali, že ma predlzenu tvar ako osol, keď ma rozpustene vlasy, tak jasne, ze vymysla, že to tak už nechce mat. Toto je na rozhovor - ucta k rodicom, povinnosti, vdacnost, hodnoty, sebavedomie, vedieť si obhajit svoj nazor, respekt. Inak bude o pár rokov uplne pod vpyvom soc. sieti a falosnych kamaratstiev a mamu mat na haku.
@elzena2 tak je vo veku, keď sa chce zapáčiť kamarátkam, keď hľadá skupinu kde zapadne. To je tiež úplne normálne v určitom veku. Ved aj my dospelí sme často taki, ze sa snažíme zapadnut do kolektívu v praci. Dievča si hľadá svoju cestu a musi zažiť aj sklamania a nájsť svoju hodnotu (každý ju hľadá inak) a nemyslím si, ze zbytočná kritika z rodičovskej strany jej pomôže. A tak isto si nemyslím, ze bude pod vplyvom sociálnych sietí len kvôli tomuto. Život je zložitejší a komplikovanejši.
@elzena2 tak je vo veku, keď sa chce zapáčiť kamarátkam, keď hľadá skupinu kde zapadne. To je tiež úplne normálne v určitom veku. Ved aj my dospelí sme často taki, ze sa snažíme zapadnut do kolektívu v praci. Dievča si hľadá svoju cestu a musi zažiť aj sklamania a nájsť svoju hodnotu (každý ju hľadá inak) a nemyslím si, ze zbytočná kritika z rodičovskej strany jej pomôže. A tak isto si nemyslím, ze bude pod vplyvom sociálnych sietí len kvôli tomuto. Život je zložitejší a komplikovanejši.
@777januska777 mojej 6 rocnej vraj vynadala rovnako stara kamaratka zo skolky (ktorá má 10 rocnu sestru), že jedla maslo. Vraj bude tucna. A na dvore sa hraju na influencerov. Všetko ide tak nejako rýchlejšie a popredu s tými deťmi. Ja nepisem, že ju ma matka kritizovat, ale dat si pozor, čo za kamaratky to ma a či tie "vymysly" ma zo svojej hlavy alebo ju niekto až prislis ovplyvnuje. Dnesne 9 rocne sú mentalne tam, kde my sme boli možno v trinastich.
Len tak tipujem- vychovavala si ju stylom" budeme naj kamosky"? Lebo to tak vyzera. Prepac ale uz je dost velka aby urcovala aky chce uces.....a ak si nenastavila hranice ako malej( ze na druhych nekricime....) tak to teraz bude problem. A jej zachvaty hnevu a kriku zobraty telefon nenapravy - prave naopak.
no za mna problem nie je v predcasnej puberte - to je vyhovorka, skor mi pride rozmaznama, ma vsetko, dostane vsetko, vybrat si moze sama.... male deti nie su stavane na to aby mali "slobodnu volu" potrebuju aby ich niekto usmernoval nastavil im pravidla a podla mna toto jej asi chyba. ona robi sceny ked si ma nieco obliect... prepac ale nachystam jej veci a oblecie si ich do skoly bez debaty, tak isto pri kupovani oblecenia kupim to co povazujem za rozumne, predsa nenecham dieta aby si kupovalo v zime kratase lebo ona ich CHCE... (hovorim extrem) ale pointa je ta ze treba nastavit hranice co moze a co nie ci uz voci tebe alebo celkovo.
Ked nechce nosit rozpustene vlasy nevadi, tak ako tu pisali niekedy je menej viac, tak jej nerob ten program stale. To ako nas syn bude mat 8 a ma vsetko.. co nema si vypyta a dostane. Asi tak by som to zhrnula. Tiez sa zduva, vsetko by chcel hned. Tiez sa detom venujeme, aj zmrzka aj vylet aj cokolvek ine. Ked aj kopanie do lopty do ihrisku v lete, ak chce..ideme vsetci. Ale to je o tom ze si to nevazia tie deti.. nie len tvoja ale asi vsetky deti..
ja mam dvoch chalanov, starší má 10 a tiež ho už asi chytá puberta alebo čo. Skoro každý deň sa kvôli niečomu, čo nedostane, rozplače, ofučí, rozkričí.. o 5 minút pribehne že mami, ty si tá najlepšia mama na svete cmuk cmuk, prepáč, že som kričal... A o pol hodinu už zasa ofučanie, lebo niečo nesmie.. My to berieme, že ozaj už puberta, nezvláda emócie ( on, keď bol menší, toľko neplakal, ako teraz..)
Sme s nimi oveľa viac ako iní rodičia, tiež majú od nás veľa vecí, čo by nemuseli mať, zdá sa nám, že sú "nevďační" a chcú stále viac.. ale to je náš problém. To ich nezvládanie emócií kvôli hormónom, s tým nič moc nespravíme, len to prežiť bez zbytočných nervov a kriku. Asi sa treba nejako nastaviť, že nevybuchnúť, všetko robiť s kľudom aj keď deti kričia.. zatiaľ nám to moc nejde 🙂
ja mam dvoch chalanov, starší má 10 a tiež ho už asi chytá puberta alebo čo. Skoro každý deň sa kvôli niečomu, čo nedostane, rozplače, ofučí, rozkričí.. o 5 minút pribehne že mami, ty si tá najlepšia mama na svete cmuk cmuk, prepáč, že som kričal... A o pol hodinu už zasa ofučanie, lebo niečo nesmie.. My to berieme, že ozaj už puberta, nezvláda emócie ( on, keď bol menší, toľko neplakal, ako teraz..)
Sme s nimi oveľa viac ako iní rodičia, tiež majú od nás veľa vecí, čo by nemuseli mať, zdá sa nám, že sú "nevďační" a chcú stále viac.. ale to je náš problém. To ich nezvládanie emócií kvôli hormónom, s tým nič moc nespravíme, len to prežiť bez zbytočných nervov a kriku. Asi sa treba nejako nastaviť, že nevybuchnúť, všetko robiť s kľudom aj keď deti kričia.. zatiaľ nám to moc nejde 🙂
@mirka0677 To nie je puberta aspoň nie taká tá riadna puberta.
@vler jj, slecna je asi riadne rozmaznana...
@miriam7979 ako ti rozumiem ....ja mam 10 ročnú a fakt bola anjel krásne spala jedla učí sa dobre nikdy problém a zrazu vymenené dieťa teda skôr slečna ale už som jej aaj dnes povedala ze sa rozpráva s mamou a nie s kaaamaaratkou proste drzá neposlušna a ešte aj bordelarka.

@miriam7979 tak 9 ročná by určite nemala mobil, a počítač jedine ak potrebuje robiť nieco školy. Ešte ma čas. A ostatne je myslím normálne. Aj moja vymyslala s oblečením, ale nemala veľmi na výber. Bud si zobrala jedno, alebo druhé. Keby mi odvravala, tak by dostala.