Alternatívne metódy donútenia syna, aby sa učil
Neviem co presne hladam, dufam, ze sa najde nejaka mamicka, co ma nasmeruje, odporuci...pripadne mamicka odbornicka v danej problematike.
Ide o to, ze syn 8 rokov, nie je hlupy ale odmieta sa ucit nove veci, neda si vysvetlit. Napr.z matiky jednoduhsie postupy pocitania, v sporte, ked sa mu to nepodari spravit na prvykrat odchadza od cinnosti, odmieta to dalej trenovat, zavazovanie snurok,...takychto veci je milion a ja uz nevladzem. Mam pocit, ze ho do vsetkeho musim tlacit, (do vecich beznych a potrebnych pre zivot, nie je pretazovany kruzkami a pod.) neviem ako na neho. Mam pocit, ze treba u neho najst nejaky "gombik" a prepnut ho.
@vitriolka ono sa to lahko povie, ked sa raz musi nieco konkretne naucit, nap. kolko je 8+9 a snazim sa mu to vysvetlit roznymi sposobmi a on odmieta pocuvat a prijat vysvetlenie, je to tazko
Môj je presne taký istý, všetko čo si vymenovala. Je rovnako starý. Aj s tou matematikou, on má svoje vlastné postupy a nenechá si nič vysvetliť.
@valdovalda chapem ta, ja nemudrujem. vela deti je takych, ja som si isla toez vzdy po svojom…po case som bud pocuvla rodicov alebo som si aj v 8+9 nasla svoju logiku. dostava zle znamky? nerozumie ucivu?
@kaktus87 prihlasil sa na karate, chudak drevenucky je, treba mu trenovat aj doma, neda si vysvetlit, ukazat a uz vobec trenovat. Cez vikend na prechadzke ho chcel muz naucit hadzat do vody zabky, ako vzdy vsetko skoncilo hadkou. Ako riesis ty?
@vitriolka ja viem, ze nemudrujes, nemyslela som to tak....je len na zaciatku druheho rocnika, tak sa este neda velmi hovorit o znamkach, hoci ma zatial jednotky. Slovencina v pohode, matika je problem, ziadne logicke myslenie, potreboval by vysvetlit a potrenovat, ale asi nebudem tlacit na pilu. Nejde mi o znamky. Radsej spokojny trojkar ako vystresovany jednotkar. Ide mi skor o jeho fungovanie ako take nie len pri uceni. Nevie spracovat frustraciu z neuspechu a mysli si, ze vsetko pojde hned a ked to nejde hned, tak sa kasle na to. Povie, ze to nevie. Neda si vysvetlit, ze bez treningu je jasne, ze to nevie a aby sa to naucil musi trenovat. Ked hrame napr.nejaku loptovu hru a hned na zaciatku nieco zlyha, tak obvinuje vsetkych naokolo ako mu zle prihrali.
@valdovalda Ahoj, vieš čo v druhom ročníku na základnej môj syn úplne rezignoval...povedal mi jedného dňa že sa učiť nebude....keď som povedala otvor si šlabikár otvoril ale nečítal pýtala som sa a on nič...keď som kricala plakal takže tadiaľ cesta nešla ...dokonca som aj udrela...v zlosti pretože to už bolo neznesiteľne čo stvaral...nakoniec vieš čo pomohlo? Prestala som si ho všímať, nevšímal som si jeho domácu úlohu samozrejme učiteľka o Tom vedela...ani v škole snim nebolanrec bol protivny ku každému...keď sme šli k psych. Ušiel...uteeekaaal nevedela som ho chytiť...nakoniec vonku som ho chytila strašne to bolo.Ale nakoniec pomohlo to že dostával 5 v škole jedna za druhou....a raz som mu povedala vidíš, takto si ani frajerku nenájdeš ktorá bude chcieť smetiara ...od vtedy ako keby utalo..mamooooo ideme robiť domácu úlohu? Mami dostal som jednotku ....takže neviem čo sa.mu v tej detskej hlave zomlelo a nikomu by som nepriala zažiť to bolo to hrozné obdobie ale prešlo to verím že ja vaše prejde
@valdovalda no tak napriklad moj chlap ked bol maly sa prihlasil na klavír
On, totalne hluchy na tóny a hudbu 😁😁.nechal to potom sam od seba. Hadzanie zabiek do vody v 8mych rokoch vie asi správne aj maloktory dospely, nie to ešte 8 rocny chlapec. Vela deti, vratane mna ked som bola mala a nieco mi neslo, tak boli nervicky a nebudem to robiť, nebudem a nebudem 😁 podla mna uplne normálne prejavy 8 rocneho dieťaťa
@valdovalda ja mam sice mladsieho, ale velmi podobna povaha. Jemu zacne clovek nieco vysvetlovat a on sa otoci, zavrie oci, odbehne atd, on sa ucit nechce. Nedajboze, ze sa mu nieco nepodari. Jedna specialna pedagogicka nam poradila, ze ho nemame za vsetko stale len chvalit, ale normalne mu vopred povedat, ze je to tazke, zlozite, ze sa to nauci postupne, ze aj ine deti to este nevedia a naucia sa, ze ak mu to nepojde, skusime to znova atd. A toto nanho zacalo zaberat.
@valdovalda ako nepotesim ta, moj bol taky isty, ked sa v skole musel ucit, tak stratil motivaciu. Ja velmi lutujem, ze sme nevyskusali nejaku alternativnu skolu, napr. montessori. To logicke myslenie mu chyba dodnes🤷♀️
@valdovalda už z nadpisu vyplýva že áno musíš prepnúť gombík:,, metódy donútenia,, na gombík:,, on sám chce,,
Netlac na neho, nenut ho. Vonkajší tlak a vonkajšia motivácia má za následok nechuť, truc.....
K topánkam, začni kupovať len na šnurovanie, jedného dňa sám pochopí že z rozviazanymi snurkami sa zle behá.
K škole, nechaj nech si úlohy nespraví, nech sa nenaučí......on dostane zlú známku.
Funguje systém, 1,2 pochovala....3...uč sa.....4,5, trest odňatia PC, mobilu,TV.....
a boli ste u nejakého odborníka? nemá dyskalkúliu napr. keď nevie počítať? v 8 rokoch už mozog na to pripravený je, ale možno on to proste nedokáže a potrebuje odbornú pomoc
@valdovalda trochu poznám, ale nie až taky extrém. Nám pomohlo, keď sa dcéra hodila o zem, že sa jej nedarí a nikdy sa to nenaučí, pripomenúť jej podobnú situáciu, ktorou už prešla a super to zvládla. Tzn že jej to tiež zo začiatku nešlo, ale pomaly sa to naučila (napr 2 či 3 roky sa učila bicyklovat) - a ze je to tak so všetkým. Hlavne nenásilne povzbudzovať, ak už strácaš nervy, lepšie je prestať, môžeš to len zhoršiť. A ešte nemať veľké nároky, nech sa učí skôr pozorovaním, nie ze tak poď, teraz ťa naučím toto... Inak dcéra tiež chodí na karate a nikdy také nebolo, že by mala aj doma trénovať okrem tréningov čo majú. Tak či príliš netlačite na neho, zvážte. A tie úlohy, učenie by som tiež nechala na neho, ako tu niekto písal, nech sa učí sám - nech trochu chápe svoju vlastnú zodpovednosť za to, však už nemá 5 rokov. Držím palce!
skus sa o nom porozpravat s triednou ucitelkou, prip. skolskym psychologom (ak sa vylucia problemy v oblasti napr. pocitania, citania (rozlicne dys),tak mozete pracovat s tym co je aktualne. Preco sa syn nechce ucit nove veci - odpoved moze byt rozlicna, cbyba mi tam vsak jeho motivacia, prip. predchadzajuce skusenosti - nieco som sa ucil, neslo mi to - rodicia kricali, nadavali mi, pouzivali nevhodne pomenovania - nebudem sa radsej nic nove ucit, aby som tomu predchadzal... tam moze byt milion veci), ktore je tazko identifikovat takto cez net, preto su lepsi odbornici, ktori pracuju s dietatom. Povzbudzovat, podporovat ho, aj pri malych krokoch pochvalit (pochvala je vzdy lepsia ako hadka ze sa to nechce naucit). metod je milion - skus pozriet nejake aktivacne metody, ci tvorive ak chces mu pripravit nejake ucivo, ci hadanky aby riesil (ak ho to zaujima)
ten nazov diskusie je uplne hrozny a nikomu to nepride divne ako je teda postavene vzdelavanie....na nuteni...smutne. O tom vzdelavanie nie je, ale to je uz chyba celeho statneho skolstva a jeho nastavenia.
Netusim ako donutit niekoho sa nieco ucit....trestom? bitkou? zakazmi? pozitivnou motivaciou? uz len ta samotna myslienka nutenia je zla, takze vsetky mozne riesenia budu tiez zle a neefektivne (resp. budu sluzit len na uspokojenie rodicov, nie dietata)
@valdovalda , mám doma podobný exemplár, už 15 ročný .... Jednoducho sa s tým zmieriť. Ten môj má IQ vyššie ako väčšina ľudí, čo ho baví, to sa naučí "lusknutím prsta" , ale čo ho nebaví, to ho nezaujíma a teda sa o tom nemá ani ako naučiť. Lebo nijak nedonútiš niekoho sa zaujímať o niečo, čo mu je u prdele. Našťastie bol dostatočne ctižiadostivý a prešiel základku na 2, lebo to pochopil, že potrebuje kvôli ďalšej škole. Ovšem nie v 2. ročníku. V sedmičke si vybral školu, kam pôjde a od vtedy bola páka, chceš ísť na školu? musíš mať aj vysvedčenie nejaké . Ale zas a znova to bol len o tom, že sa rozhodol. No čo s nimi...
ahojko dieta sa nesnaz "nutit" ucit, poucovat, vysvetlovat najma skolske veci na to ma ucitelku aj moja ma v tomto neprijima. super ze znamky beries takto, ja mojej tvrdim ze ked nevies prid pizrieme sa na to, bejde o znamky ake aby dueta pochopilo postup a zvladlo ho ak to vie netrapim ho, tak aj doma, vonku nepoucuj len sprav a vyzvy ho ze aj on moze tak ak to solpravi zle pochval a dodaj ze ked to spravis takto pojde ti to lepsie a znova ukaz. tak funguje v skole na priklade a akceptovani toho ako to ide danemu dietatu. nemen jeho zmen svoj postoj k nemu chval, povzbudzuj a priprav sa ze ak ho budes nutit bude vzdorovat 😞 radsej v pokoji drzim palceky
@valdovalda Nuž, len tlačiť do všetkého. Je to niečo neuveriteľné. Neustúpiť, aj keď bude robiť cirkus. Treba nájsť takého trénera, ktorý to s ním nevzdá. Len takých je strašne málo. Lebo pre trénera je jednoduchšie mať dieťa so športovými génmi, ktorý inklinuje k športu a nie je s ním žiadna robota. Väčšia námaha je s dieťaťom, ktoré trénovať odmieta. Pokiaľ nájdete trénera, ktorý sa na neho nevykašle, tak po čase trénovať začne a dostane sa to do neho, všetky tie zručnosti. So školou to isté. Učitelia neznášajú rodičov, čo ich otravujú, ale bez tej spolupráce to nejde. Treba byť v obraze, čo preberajú a tlačiť ho, aby sa to učil tak, ako to chce učiteľ. Matematika má učebnice od rôznych autorov, možno ten autor, podľa ktorého sa v škole učia mu nevyhovuje a lepšie by ho zaujala učebnica od iných autorov. Najdôležitejšie je naučiť ho sa učiť. Aby mal v učení systém a nie chaos. Dohliadať čo sa má naučiť a tlačiť na neho, aby sa to poriadne naučil. Je to neskutočná drina, ale vyplatí sa to. To je niečo neuveriteľné, ako to po rokoch tlačenia a driny sa tie deti odrazu akoby prebudia a začnú normálne fungovať...on normálne potom sa bude učiť, pripravovať do školy, aj trénovať, aj šnúrky si bude zaväzovať...ono to príde postupom času, len to nebude hneď. Takže len dôsledne tlačiť a tlačiť a neustúpiť. Keď začne vymýšľať, lebo on si tú námahu dá, aby kládol odpor, tak neustúpiť. Strašne veľa robí kolektív. Ak je v triede viac takýchto šuhajov, čo sa nesnažia, tak sa nehanbí a nevidí dôvod, prečo by sa mal snažiť on, keď ostatní takisto sa nenamáhajú. Navyše ak v triede sú snaživé a šikovné deti terčom výsmechu, tak duplom sa medzi ne nezaradí. Len potom bude neskoro ľutovať v 9. ročníku, či neskôr v maturitnom ročníku, keď sa nedostane na školu, na ktorú plánoval pokračovať. Tam už príde tvrdá realita a už sa nedá s tým robiť nič. Tak radšej sa posnažiť skôr, celý prístup zmeniť, kým sa ešte niečo urobiť dá. Lebo takých, čo nechcú sa učiť nové veci je strašne veľa.
@valdovalda a reaguje tak na všetkých? Nepomohlo by doucovanie od niekoho iného?
Lebo moja je jedno zlaté dieťa, ale keď sa jej ja snažím niečo vysvetliť, nedajbože matiku tak to skončí pri tom, že ona reve a mne nervy tečú po zemi a ani nevieme prečo 😅 a potom mi učiteľka povie, ako jej pekne ide v skole to, čo sme doma ani len nedokončili 🤨 ona sa akokeby sústredí len na to, čo ja na to poviem a nie na problém samotný.
@domak2 pred cudzimi je to uplne vzorove dieta, pocuva, respektuje, akceptuje uplne vo vsetkom. Vsetci hovoria, ze je to uzasne inteligentne dieta, mam neskutocny dar reci a tiadna pretvarka je to. (napisal vlastnu knihu rozpravok) vie perfektne lyzovat, lebo mal trenera. Zavru sa doma dvere a je peklo. Pri mne je to najhorsie. Na mne sa ventiluje. Ako-tak nieco s nim dosiahne manzel.
@valdovalda tak to je veľmi podobne, moja tiež spravila par rozpravok 😁 ono je to v podstate aj dobre, že tebe verí najviac, tak ukáže aj svoje vnútorné pocity a frustracie. V tom prípade by som to riešila tým doucovanim, načo si kaziť vzťahy.
Ale teda moja sa neventiluje, ona je skôr placko, keď už, tak sa lutujeme 😅
@valdovalda Vydržať. Možno, že je to aj zdravé, že sa má kde takto ventilovať, len je to peklo, no. Určite lepšie, ako by sa ventiloval niekde v škole, na spolužiakoch či učiteľoch...Stále neviem, v čom je problém, že šikovné inteligentné dieťa sa odmieta učiť. Či je to chyba v školstve, ja neviem. Lebo tam ten zlom nastane. Teda v tom, že už sa nebude odmietať učiť, ale sám sa začne bez nátlaku pripravovať. Hoci mne to príde tak, že sa to potom presunie na odmietanie zase niečoho iného...Len ide tu o to, aby sa neprešvihlo to obdobie, kým sa ešte niečo urobiť pre neho dá. Lebo on bude asi taký rebel stále. Takže tam len, aby sa to jeho rebelstvo uberalo tým správnym smerom. Keď sa to tak vezme, na tom rebelovaní nie je nič zlé. Určite je to zdravšie ako sa neustále podriaďovať všetkým okolo, či už skupine, či jednotlivcom a nepresadiť si ani svoj názor. Takže určite nečakať, že sa on zmení a z rebela vyrastie niekto úplne iný.
@evabb35 si prva, co tu pises, ze tlacit a tlacit, nepopustit a byt dosledny. Vsetky pisu netlacit, akceptovat atd. Rada by som si s tebou vymenila par nazorov, rad, tvojich skusenosti. Ako mas stare deti, co dosiahli a za aku cenu, su psychicky v pohode, nezlomili ste ich tym tlacenim, ake mas vzdelanie, nastudovanu literaturu? Ja neviem najst tu spravnu mieru, to je najhorsie. My s manzelom mame tiez taky pocit, ze keby sme na neho netlacili, tak nic nevie, nic nema, nikde nejde. Bojim sa vsak, ze ho zlomime ak uz nie je, zdeptame. Manzel ten ma nervy na to, ze kedy nas kto takto ofukoval a riesil nase psychicke zdravie. (Manzel je zo skromnych pomerov, kde rodicia velmi neriesili nejaku vychovu, vzdelanie, teraz je uspesny a vyrovnany) Syn je zaprdeny domased. Najradsej kosi zahradu, muruje atd. Vidi vzor v dedovi, ktory je totalny antisocialny typ. Syn od mala sa nehra s beznymi hrackami. Vzdy sa hral iba na povolania, k tomu musel byt vzdy vhodne obleceny, vzdy sa chcel hrat s realnymi vecami. Nechame ho vykonavat aj tieto jeho oblubene cinnosti, podporuje ho v tom (na zahrade nam vymuroval ohnisko) V osmich rokoch vie kosit, betonovat atd. S manzelom ho vsak musime tlacit do beznych detskych cinnosti. Keby sme ho netlacili, nevedel by bicyklovat, plavat, lyzovat. To su podla mna zakladne zrucnosti do buducna, aby nebol raz ako trulo neschopny. On nevie ani loptu poriadne hadzat a chytat, snaha bola cez leto, ale dopadlo to klasicky. Takze ked netlacime, nenauci sa. Na neho nepomaha ziadna motivacia od malicka.
@hederamonstera nazov diskusie zmenil admin alebo kto to tu meni a je naozaj uplne hrozny. Nie celkom vystihuje podstatu problemu
u nás prídu deti z škd po 14.00. Ja prídem z práce o 16.00. Občas im muž dovolí pozerať tv alebo tablet kým prídem domov. Muž je na home office a väčšinou poobede má toho veľa, takže sa im za tie 2 hodiny nevie venovať. No a keď pozerajú tablet a tv, tak sú agresívne, a nechce sa im a mám taký pocit, akoby dávali mne za vinu, že sa majú uučiť a majú dú. Takže u nás sa osvedčilo, že žiadna elektronika predtým ako sa naučia... Stále to nie je uplne ok, ale oveľa lepšie. Pracujeme na tom...
@valdovalda Zavazovanie snurok je urcite potrebne vediet a na to by som skusala nieco vymysliet. Ale ze sa nechce hrat s loptou a naopak sa venuje koseniu a murovaniu...ja osobne by som bola z toho nadsena! Ja byvam v rodinnom dome a teda som rada, ze mam manzela, ktory vie kosit a murovat a nelakaju ho loptove hry...Ja by som ho podporovala v tom, co ho bavi, nech muruje, elektrikarci, instalaterci...Da sa tym zarobit a ak bude navyse aj dobry clovek, tak raz si ho nejaka baba nebude vediet vynachvalit 🙂
@valdovalda ja by som sa najprv pozrela na to, aké má okolo seba vzory.
Ty a tvoj muž. Ako pristupujete k učeniu nových vecí? Ako reagujete keď v práci dostanete novú úlohu? Nový softvér? Novú metodiku? Pristupujete k novým veciam štýlom "kristepane co zas kto od nás chce" alebo "vau to som nikdy nerobila, to mi určite pôjde"? 😉
Ako reagujete keď vám niekto zmení program alebo prehodí regály v obchode?
No a potom môžme pátrať ďalej.
.
Ja sa čudujem všetkým tým názorom, ako nechať tak a podobne. Ja teda nemám žiadnu skúsenosť z okolia, že by sa päťkár napravil, ale gratulujem maminke, čo písala vyššie. Ale veď ľudia s učňákom sa uplatnia, ak sú teda schopní, čo často nie sú. Totiž..
Za mňa deti úplne od mala učíme byť nesamostatné a lenivé, ktoré nič nemusia a všetko iba môžu. Keď vidím, na aké poloschopné tvorčeky sa deti zmenia, keď príde rodič do MŠ, tak žasnem, je to neuveriteľné. Nemusia nič, ani sa obuť. Šnúrky? Do 20tky ma čas, svet sa nezrúti, čo z toho, že to celé nie je len o šnúrkach...
Extrémny doraz sa dáva na to, aby bol človek šťastný, aby si užíval život, aby robil len to, čo ho napĺňa a paradoxne, stúpa sama depka, lebo ľudí už nenapĺňa nič a pod.
Tiež deti od mala rodičia zvykajú na to, že niečo nemať je v pohode - vidím to v MŠ, 1000x poviem, nech im dajú gumáky, 1000x, že oblečenie na prezlečenie, mesiac prešiel a ešte nemajú všetky dievčatá hrebeň a to už absolútne ani nevravím, keď náhodou majú niečo priniesť na aktivitu. 🤣
A tie decká sú s tým okey, že sú mokre a špinavé z vonku a že tak idú k obedu. Že nemajú pomôcku... Je normálne neplniť si povinnosti, veď ani rodičia to nerobia. Neverím tomu, že takéto deti zmenia nejaké 5ky.
Za mňa záleží na tom, či sa človek vie vynájsť. Ak sa nič neučí a má mať trojky, tak je múdry a nech si tak na strednej funguje. Ale na zs by som vyžadovala aspoň tie dvojky, nech má nejaké možnosti. Opýtaj sa ho, čo také by chcel robiť, porozprávaj sa s ním o tom, čo to dnes znamená nemať školu, ries s ním finančnú gramotnosť, čo si kúpi za koľko €, kolko stojí dom byt... samozrejme, primerane veku. Prípadne sa teda zmieriť s tým, že sú veci ako sú a napríklad sa ho snažiť smerovať na nejaké remeslo, nech nemusí robiť poistky raz so "žiadnou" školou a môže sa mať dobre.
Krúžok? Tak nech je ľavý, no. Jeho problém. To ho v živote neovplyvní.
Ale ja jednoducho som, čo sa tyka ZŠ, neoblomna, je to základ, malé dieťa nevie, ako veľmi ho to ovplyvní.
Ahoj, pokiaľ má syn problém len pri tebe a pri iných ľuďoch je vzorný, je to s veľkou pravdepodobnosťou emočný problém. Treba s ním vyhľadať psychológa, tu dobré rady nepomôžu. Syn potrebuje absolvovať psychoterapiu, posunúť tak vlastné emócie na zrelšiu úroveň, aby dokázal s tebou vychádzať a spolupracovať a všetkému sa nebránil.

podporovat ho v tom, co mu ide a chvalit, davat mu robit to, co mu ide a aj jednoduchsie veci a naozaj ho pochvalit, ocenit… inak si nemyslim, ze jeho spravanie je nejake “nenormalne”.