Pekný deň želám. Chcela by som si prečítať váš názor, najmä maminiek, ktoré majú dcéru, syna prváka, či sa stretli s písaním autodiktátov, resp. ak áno, čo si o tom myslia. Dcéra prišla v piatok zo školy s tým, že dostala trojku, lebo písali autodiktát, teda ak niekto nevie, čo to je, tak naspamäť naučenú básničku, alebo úryvok textu musia sami z hlavy prepísať a samozrejme bez chyby. Musia tam byť správne tvrdé a mäkké i, všetka interpunkcia, ako úvodzovky, čiarky, pomlčky, a pod. Klasické diktáty problém neboli, písali sme ich aj doma cvične. Toto sa mi však zdá prehnané, nakoľko musia presne dodržiavať aj počet slov na riadok, presne ako to bolo v knihe. Na ilustráciu vám sem prepíšem presne ten, čo mali v piatok.
Každé ráno na mňa čakáš.
Už mi tečú slinky.
Dovtedy ti držím uško,
kým nepovie moje bruško:
-Dosť tej dobrotinky!
Čo je to? Je to šálka.
Fuha to je riadne silna káva toto. Na prvaka ktorý má dost co robiť aj s pismenkami . Ja mam tiež doma prvacika trapime sa denne s diktatom . Osobne sa mi to nepáči učiteľka im bežne dáva trojky aj štvorky a deti su úplne demotivovane .Pisali sme aj tento diktat samozrejme ze to pisal cele do riadku ani ho nenapadli nejake verse. Dostal štvorku. A ja mam chut ist občas za učiteľkou ci toho nekladie na tie deti az prilis veľa .A hnevá ma hlavne to znamkovanie ja si nejak nepamätám aby prvaci pisali diktaty a dostavali za nich trojky štvorky.
No, tak toto je pre mňa novinka....Môj syn je druhák, ale nie som si istá, či by toto zvládol. Interpunkčné znamienka na konci vety, teda výkričník, otáznik, bodka to sa učia práve teraz.
V prvej triede písali diktáty formou, na roka začiatku písmená, potom slabiky, neskôr slová a ku koncu roka nejaké 4 krátke vety s tým, že makké tvrdé i/y im učiteľka povedala.
Mne to príde pre prváka dosť ťažké....Dieťa sa tam musí sústrediť na veľa vecí odrazu. Zapamatať si text, doplniť dobre interpunkčné znamienka, počet slov v riadku, i/y...uf no neviem. To by im mali aspoň hodnotiacu stupnicu nejako znížiť...
Naozaj toto počujem prvý krát...a som rada, že u nás v škole to nemajú zaužívané...
Je to prehnane, u nas nic podobne v prvej triede nebolo a podla mna to ani nema vyznam znamkovat ta takto prisne, nie je tam z toho absolutne prinos pre dieta, len stres, ktory moze viest k podcenovaniu a nechuti k uceniu. Prvacik ma dost co robit na inych frontoch. (To ze by sa nemalo v prvej triede znamkovat vobec aj ked si to myslim sem teraz tahat nejdem)
Trening zrakovej pamate je jedna vec, ale i/y sa uci postupne vo vyssich triedach a nie takto. Urcite by som sa ozvala, ucka je zrejme trosku... ehm... svojska. Nepoznas maminy inych spoluziakov/cok ? najprv by som sa opytala ich a prip. potom naraz adresovat ucke ci uz na ZRPS alebo aj mimo nazor vaicerych rodicov ma vzdy vacsiu vahu.
tak to je podla mna poriadna haluz ja ma doma tretiaka ale toto by zrejme nezvladol a to fakt nbeprehanam nastastie oni toto nerobia
Moja prváčka zatiaľ nikdy takéto čosi nepísala.A asi by som bola dosť v šoku, keby hej...a ešte na známky
Ahoj. Čo ti ako učiteľka môžem odporučiť. Každá škola musí mať zverejnený na svojej stránke školský vzdelávací program. Ak ho nemajú, tak si ho kľudne vypýtaj. Ako rodič máš na to právo. Pozri si tam vzdelávacie štandardy pre 1. ročník - konkrétne obsahový a výkonový štandard. Ak tam autodiktáty nemajú ani spomenuté, učiteľka ich deťom nemá čo dávať a ak dá, tak ich nemá hodnotiť. V prvom rade by som teda vychádzala odtiaľto. Ak tam takýto obsah učiva je, potom by som to riešila na RZ, že sa ti to zdá príliš náročné a nevhodné pre prvákov, čo samozrejme aj je.
Ak sa môžem spýtať, na akú školu chodí tvoja dcérka? Ak to bude na nete, môžeme ti tie vzdelávacie štandardy podľa toho pozrieť.
Tiez sa mi to zda dost narocne pre prvakov. NIe kazde dieta ma dobru vizualnu pamat. Aj ked je to sice basnicka-hadanka, pre prvakov asi dost tazke. Syn je sice uz tretiak, ale urcite este ani doteraz take nepisali. A ostatne deti, ako na tom boli?
Inac prvy pocit z prvych dvoch versov... no hned ma napadol - uchyl
Teda... To je naozaj prehnané. A to som učka.
nič také môj prvák nerobí,robia len zrakové diktáty /učka napíše text na tabuľu,dá im ho nakuknúť,tabuľu zavrie a potom deťom diktuje.../ má problém napísať diktovaný diktát doma /krátke vety,nič zložité/ musíme dosť trénovať...
@tahivka
@nicky07
@marianca
@horana
@katecameron
@cairka
@nanip
@gretka2
@jaruska8
@janinah Pekný večer, predovšetkým ďakujem za vaše názory. Už som sa uistila, že nie som ja nenormálna, ale že takéto diktáty skutočne nie sú štandard na slovenských školách. Môj manžel na tom totiž nič zlé nevidí. Aj sme sa kvôli tomu pochytili, pretože aj napriek tomu, že má vysokoškolské vzdelanie, častokrát na mňa od PC kričí, aké "i" "y" sa píše tam, alebo tam a verím tomu, že ani on by podobné diktáty možno nenapísal so všetkými čiarkami, dvojbodkami, úvodzovkami a podobne. Veď na to, aby to človek zvládol, všetko toto napísať bez chyby, musí mať zvládnutý celý pravopis základnej školy! Teda moja dcéra ako prváčka, by mala ovládať pravopis ako stredoškolák, či vysokoškolák, lebo na strednej škole sme už v pravopise nič nové neobjavili, všetko sa učilo na základnej! Ale napokon, to všetky viete. Dnes mali autodiktát opäť. Z toho, čo sa učili naspamäť včera na dnešnú slovenčinu. Dcéra mala jednotku, ale to len preto, že text bol ľahký. Samozrejme do žiackej. Ale máte pravdu, tu nejde o to, či jej to ide, alebo nie, ale o princíp...Nie každé dieťa je rovnaké a viem si predstaviť, aké známky mali iné deti. Zatiaľ som nemala možnosť spýtať sa iných rodičov, lebo je to čerstvé, ale zajtra sa to chystám zmeniť, aby som vedela, aký majú na to názor a prípadne ísť do školy za učiteľkou. Je prísna, to je fakt, veľmi dôsledná vo všetkom. Naša škola je v žilinskom okrese, ZŠ Dlhé Pole.
Je to choré. Prvák nemusí predsa vedieť, aké i/y sa píše.... o ostatnom ani nehovorím...
nemám prváka, ale zhodou okolností som učiteľka prváčikov a na rovinu Vám poviem, že toto nie je vôbec v učebných štandardoch pre tak malé deti. Ako rozširujúce učivo to pani učiteľka mohla zaradiť (i keď si myslím, že je príliš náročné pre 6-7 ročné deti), no určite bez klasifikácie, max. len s vyčíslením počtu chýb. Ako rodič máte možnosť konfrontovať túto situáciu s vyučujúcou, ak nepochodíte, tak s riaditeľom školy. Každopádne majte na pamäti,že ak sa nepostavíte na obranu svojho dieťaťa, nikto iný to za Vás neurobí.