icon

Bude ťažké nedať dieťaťu telefón?

faasx
20. nov 2024

Myslite, že na túto dobu, to bude ťažké nedať dieťaťu do ruky telefón? Všade kde pozriem, majú deti ešte aj v kočíku v rukách telefón. . Ja by som si to vedela predstaviť úplne inak. Napríklad až keď pôjde do školy, že by sme zaobstarali nejaký.
Ja som mala svoj prvý telefón v 14 tich …

mikadooo
20. nov 2024

@faasx ešte by mohol čo to do toho povedať napr. aj potenciálny otec dieťaťa. Plus dieťa bude mať takisto svoj názor na vec, ktorý ťa môže dosť ovplyvniť. Plus budú sa montovať aj babky, dedovia, kamošky, sesternice, koňa brata otca pes,... Mimochodom ja som svoj prvý telefón dostala až na vysokej 😱😁, smartfón, tak to tu radšej ani nenapíšem kedy. Nejak extra by som nad tým nemeditovala, najskôr si sprav to dieťa, prebojuj sa inými výzvami typu kojenie, koliky, prebdené noci, prvé zuby, atď a neboj sa, potom príde na rad aj telefón... 😉. Predpokladám, že to dieťa ešte ani nemáš a "venovať sa mu", to teraz len tak čisto teoreticky plánuješ, však? 😁😁😁 Ako ty bude iná, ako tie dnešné matky...

gab1sol
20. nov 2024

@faasx do školy? Moje baby sú prváčka a tretiačka. S mobilom pracovať vedia, učíme ich to, ale nemajú ho k dispozícii len tak. Vlastný mobil nemá ešte ani jedna. Teraz u tretiačky v triede prišla na pretras aj táto téma. A bolo to fajn, lebo sme zistili, že asi polovica rodičov zastáva názor, že vlastný mobil deťom ešte netreba. Nepostrehla som, že by sa tým deťom niekto vysmieval, či inak ich odsudzoval. A je dobré vedieť, že v tom nie je dcéra sama. Aj keď ona by chcela, ale zatiaľ vysvetľujeme a tým, že stále ich je v triede dosť, ktorí mobil nemajú, sa to dá…

maryetta
20. nov 2024

Moj mal tablet. Na rozpravky pocas cestovania.
Co sa tyka mobilu maju-skolaci(stary “zdedeny”). Povacsine ked im treba “googlit” do skoly veci. Sim kartu ma iba statsi syn. V 3.rocniku ked isiel do skoly v prirode. Aby zavolal-aj tam telefony odovzdavali ucitelke.
Ak maju ok znamky aj spravanie tak maju dovoleny telefon na cca hodinu-uz aj v ramci ucenie-smartbooks.

322sima123
20. nov 2024

@bennn vy mate aj platene za takyto prispevok? Mozete ist do ameriky ci bruselu, zapadnete hned, taketo rady si nechajte ozaj

riyadh
20. nov 2024

@gab1sol moji maju temer 16 a 12 a v ich case hodinky neexustovali, resp som nemala info a 1vom rade bola priorita ich bezpecnist, kedze maju kruzky od 5r, a bolo dolezite aby sme boli v kontakte.. Ano travia cas na mobile, ale zvlada ju skolu, a akonahle cez ciaru beriem nabijacky a mobily😊2x si rozmyslia a synatorovi kabel od hernebo Pc

gab1sol
20. nov 2024

@riyadh a však to je v poriadku, ja píšem, ako to je u nás, krúžky majú všetky v škole, do a zo školy ich vozíme, lebo jedna cesta je trolejbusom a potom cca 1km pešo po ceste bez chodníka s hustou premávkou a druhá cesta je pešo cez les, kde sú diviaky (áno, aj takto je to v BA). Nemajú mobil, ani hodinky. Samozrejme, spolužiaci, ktorí vedia ísť domov pešo, či do mesta na krúžok, je na mieste ich vedieť kontaktovať. Ale naše deti to ešte nepotrebujú a v triede nie sú samé. A nikto sa im za to nevysmieva, že sú za opicami. Teda až na jedného otecka, ktorého sa celkom dotklo, keď sme prejavili svoj názor, že naše deti mobil ešte nepotrebujú. A teda, nemajú ani hodinky.

stanislavicenka
20. nov 2024

@faasx nasa chodi do 3ho rocnika, tiez nema telefon. Preco by sa jej mali smiat?🤷

lalala94
20. nov 2024

My máme ešte malé deti, ale s manželom sme sa zhodli, že mobil dostanú až vtedy, keď budú chodíť samé do/ zo školy, skôr v tom zmysel nevidíme. Čiže uvidíme až neskôr, koľko budú mať rokov. 🙂

riyadh
20. nov 2024

@gab1sol ja v Tom nevidim zmysel zakazovst, pokial zvladaju bezne cinnost, 😊tazku pubertu maju, ale skolu kruzky zvladaju, skor si myslim, ze ak si vedia urcit priority... Necham rozhodnutie na nich a zatial skvele balancuju a musia vediet rozhodnut, v case umelrj inteligencie ich nemozem trhst od reality, mad este krpcov ale to pride

terezkaarthuramax
20. nov 2024

@simona20201309 to ako myslis, ze tie diagnozy su kvoli tomu ze dostavaju tak skoro.mobil?

riyadh
21. nov 2024

@gab1sol to by som sa Ani nevysmievala, ze 100r za opicami, lenze u nas nie je vzdy moznost vodit z a do kruzku,a ked sme zabezpecili nahradu odvoxu dovozu kontakt musel byt, a myslim si ze aj napriek veku, a tym aspon ked sme doma dohliadame, kolko travia casu na phone, stale ok... Dcerka ma napr do tyzdna 4-5x treningy plavecky atletika florbal plus ucenie skola, tak ked dojde z treningu napr dovoli me jej phone,plus cez vikend tiez obmedzeny cas.

zuzulka558
21. nov 2024

Naša dostala v 10 keď začala chodiť do škôlky pre malú ako som nastúpila do roboty,, ale nemá k nemu extra vzťah, ak ideme niekam na dovolenku alebo inam neberie ho zo sebou,, skôr si myslím co vidi dieťa u rodiča robí to isté a my z manželom telefónu tiež moc nedáme mame ho iba na volanie, sms alebo internet a fotky a aj tie moc neprezivame fotiť každý prd

milanemila
21. nov 2024

@faasx nie vobec to nie je tazke. 4,5r ma v ruke telefon iba ked chce nieco odfotit alebo si spolu pozerame fotky/videa z vyletov a dovoleniek. Takze uplne minimum casu, ziadne hry alebo blbe videa pocas jedenia ani nic take. Tablet tiez vobec. 1,5r tiez vobec 🤷🏼‍♀️
Mobil dostanu az ked niekam zacnu chodit sami skola/kruzok.
Primitivne deti, kt sa chcu inym posmievat si vzdy nieco najdu, takze nie ze dietatu kupim vsetko na svete aj veci s kt nesuhlasim len aby sa jej niekto nesmial, ale naucim dieta branit sa pred takymito detmi a ze jeho hodnota spociva v niecom inom a kazdy mina peniaze na nieco ine a zije jednoducho inak. Nase deti maju absolutny dostatok v kazdom smere, ale uz teraz starsiu ucime, ze to nie je samozrejmost, ze nie kazdy je x krat do roka pri mori, ze nie kazdy si moze dovolit a chce kupovat pekne veci, ze jednoducho nech ludi hodnoti podla toho ako sa k nej spravaju a nech sa nikdy pred nikym nechvasce a nikomu nevysmieva.

gab1sol
21. nov 2024

@riyadh neviem, prečo si sa zamerala práve na môj komentár. Vy ste mobil dali, tak ste dali. Neviem, prečo máš potrebu obhajovať sa predo mnou. ☺️Autorka píše, že nechce dať. Tak som jej uviedla našu skúsenosť a že sa nemusí obávať, lebo sa to dá… A ak sa niekto chce vysmievať, treba dieťa naučiť, že to len ukazuje charakter toho, kto sa vysmieva.

banalu
21. nov 2024

@faasx a ty uz mas deti?
Lebo je lahke rozpravat co vsetko planujes ne/urobit.
Ja mam tiez sice na urcite veci nazor, ale neodsudzujem a nesudim. Materstvo ma naucilo, ze matka mieni a dieta meni...
Ty nemas sajnu preco niektora matka robi to co robi. A preco niekto chce mat aspon chvilu "klud". Lahko sa sudi, ked nemusis chodit v ich topankach.
Ja nemam problem mojej pustit v restauracii rozpravku na telefone, ale 3 hodinove cesty v aute zvladame v 90% bez "telefonu" alebo teraz sme boli v nemocnici v cakarni 3,5 hodiny a nedostala som sa do bodu, ze som vytiahla telefon. Lenze potom ma uvidis ty, ako pustim svojej dcere rozpravku na telefone, lebo sme napr. 2 hodiny boli vonku v parku na preliezkach kde mala moju plnu pozornost a teraz sa chcem v klude najest a hned usudis, ako sa neviem dietatu venovat a co som to za matku...

tiezjedna
21. nov 2024

@faasx predošlé staršie generácie to vydržali?? 🙄 To vážne?? Asi preto, že mobily nemali, že... Ach jaj! 😨 No nič. Vodičák im rovnako zatrhni, pretože staršie generácie ho tiež nemali. Daj im do ruky kyjak a vyhlás ho za kabelku🤘

tiezjedna
21. nov 2024

@banalu asi tak nejako. Mám švagrinu podobného razenia. Pokiaľ nemala dieťa, tak to bola "studnica múdrostí", čo sa týka výchovy🙄Jedna perla za druhou. Teraz už dieťa má a ja sa len usmievam...

michaela329
21. nov 2024

@faasx môj synovec je druhák a telefón nemá. Mám kopu žiakov, ktorí ho vôbec na prvom stupni nemajú, veď snáď rozhodnutie je na rodičovi.

ivanakal
21. nov 2024

Ako si to zariadis, tak to mas. Preco by si sa mala riadit tym co robia a ako to robia ostatni. Moji chalani dostali mobily az v 4tom rocniku. Ked boli mali, mobil som im nedavala vobec, hravali sme sa, chodievali na prechadzky, citali sme si.. Ano nevyhne sa mobilu/PC atd., ale preco by sa s tym malo zacinat hned od malicka, len preto, ze to je "trend" a "aby sa mu nesmiali"... Ty si tam na to, aby si im vysvetlovala, a ucila, ze to nie je hanba, ani na smiech.. Vies kolkokrat mojim chalanom volali kamosi, nech idu online hrat, a ja som povedala nie, len preto ze som videla ze uz dovtedy boli dost na mobile, tak uz by stacilo... mna nezaujima ako robia ostatni rodicia, co dovoluju a co nie. Ja im stanovujem urcite hranice, a tak to ma byt.

saxana000
21. nov 2024

Dcera ma moj stary mobil na hranie uz niekolko rokov je to super ked ideme napriklad dlhsie autom samozrejme s obmedzenym pristupom iba cez vikend a max hodinu..a na telefonovanie a lokalizaciu ma hodinky.je druhacka.

Tiez som bola tak nastavena ze nebude telefon do xy nebude telka do xy ale boli dni ked som panubohu dakovala ze existuje ten telefon lebo by napriklad nic nezjedla alebo ja by som nic doma neurobila.nikdy nevies preco matka tomu dietatu ten telefon da.a nie kezde dieta sa kocha vyhliadkou z kocika ticho tam sedi a usmieva sa.duplom ak mas aj starsie dieta ktore chce ist von a mladsie ti zatial rozobera popruhy a visi z kocara za jednu nohu..vtedy mu ten telefon jednoducho das.moja mala.obdobie ked jedla len s telefonom kazdy mi hovoril ako ju pokazim a bla bla.. pre mna to bolo vin vin dieta najedene za 10 minut a ja konecne bez stresov nevytocena do vyvrtky a vies co?obdobie normalne preslo dieta normalne sedi za stolom v kuchyni a stolhje s nami..

sabina230
21. nov 2024

@faasx ono záleží aj akú povahu má dieťa a ako naň vplýva okolie. Moja sestra mala nedávno 11 a nemá ani telefón a ani žiadne inteligentne hodinky. Keď ide von s kamarátkami pýta sa ich na čas aby prišla domov včas. Je jediná z celej triedy ktorá nemá telefón a kupodivu je veľmi obľúbená v triede. Moji rodičia chcú aby mala detstvo bez mobilu. Na telefón bude mat čas do konca života. Teraz u nás fičí lego, vyrábanie, mame mačku takže s ňou sa dosť často hrá. Chodíme po výletoch často a nikdy nespomenula že by chcela telefón. Ja som tiež dostala telefón až v 15-tich a som za to vďačná lebo mám kopu spomienok aj bez neho. Mimo toho pozera doma len telku. A navyše počula som od triednej učiteľky že decka si vytvárajú na mess všelijaké skupiny a navzájom sa z nich vyhadzujú alebo si tam píšu škaredé veci takze som rada že je moja sestra od toho mimo.

ullala
21. nov 2024

@faasx na telefone sa moze hrat aj hry, ktore zlepsuju logicke myslenie, IQ a celkovo sa z nich deti mozu vela naucit. Nemusia sa hned hrat strielacky. Preto detom ten telefon vklude poziciam. Ale vlastny dostanu asi az ako 10 rocni.

3petka
21. nov 2024

@faasx záleží len na tebe. Ja mám 8,5 ročného. Istého času bol na mobile každý deň, potom sme to zredukovali a teraz ho nepotrebuje vôbec vie sa vyhrať bez neho. Niekedy je až moc znudený tak si popýta ale je na ňom možno 15min a prestane ho baviť.
A mám aj 1,5 ročného, vidí že to používame a zaujíma ho to tak keď je na stole dostupný zoberie si ho a šťuká ale pár sekúnd a dá mi ho do ruky.

simona20201309
22. nov 2024

@terezkaarthuramax nemyslím, som presvedčená

zuzikak
22. nov 2024

vobec to nie je tazke. Dieta sa da zabavit hocijako. Daju sa vymyslat rozne kreativne hry. Ked ide dieta zo skolky tak ma v prvom rade pozorovat svet okolo seba - rozpravat sa s tebou co spolu vidite, klast otazky. Na tablete sa nauci robit aj opica a telefon skolkar rozhodne nepotrebuje. Na jednej strane vsade pocuvame ako telka skodi malym detom a na druhej strane im este do kocika strcime telefon. Moje deti sa hrali vzdy s normalnymi hrackami (ked nevedeli obsediet robili sme rozne akoze divadielko a podobne kraviny), ked boli doma rozne kreativne dielnicky alebo chodit casto von. Samozrejme, ze uplne normalne pozerali aj rozpravku v telke. Moje deti mali prvy krat telefon v 3. triede a vobec nebol outsider. Ani dcera. Dovtedy mobil nepotrebovali. Chodili do skolskeho kluu, kde som ich vyzdvihovala a ked bol problem aj tak mi volala ucitelka. Potom mali na rok na doma mobil aby sa s tym naucili troska pracovat a realne ho vyuzivali az ked zacali chodit sami na kruzky. Take male dieta, ked ma mobil, to je len o lenivosti rodicov.

simca06022011
22. nov 2024

@bennn @riyadh toto je najvacsia somarina, ze outsidery a nova doba :DD tak ako ked zacne drogovat cela trieda, tak nech len ni eje outsider a da si tiez ? :DDD
mobil je zavislost, tak ako bol pc zavislost aj pred 20-30rokmi (a aj teraz). Kopa ludi a najma deti to nevedeli/nevedia absolutne kontrolovat.
A nic im neujde:D neviem ked je to take in preco take Finsko, dlhe roky priekopnik, tento rok intenzinve riesili digitalizaciu. Je proste skodliva a deti z toho sprosteju. A keby len deti.
To ze dieta v 10r nebude tukat to mobilu vobec neznamena, ze nebude z neho ITckar v dospelosti. Dalsia vec ked 99% deti realne ma nieco spravit s "technikou" nevie. ano dokazu postnut nieco, videjko spravit, fotku upravit v mobile -pomocou AI samozrejme, alebo nejakej appky.. a tym to konci. To je fakt zrucnost :DDD

nika_23
23. nov 2024

@faasx len taká otázka na autorku,koľko máš deti?v akom veku?lebo ak tu len polemizujes ako to raz bude keď bude,možno budeš prekvapená,že úplne inak ako si to predstavuješ.

slavomira236
23. nov 2024

@faasx moj dostal telefon na10 te narodeniny. Ale predtym mal tablet uz ako skolkar cez vikend ked mladsia naobed spala aby sa vyslala. A on nebehal a nevystrajal..ako isiel do skoly tablet uz pouzival viac plus bolo online vyucovanie..

faasx
autor
23. nov 2024

@nika_23 vieš, takúto otázku len kladú tie Maminy, čo telefón davaju do rúk jedna radosť. To, že koľko deti mám nikoho nemusi trápiť. Nie je to len polemizovanie. Nehovorím, že je zle dať dieťaťu telefón s rozprávkou do ruky, keď idete na výlet. Ale dietatu sa treba venovať. Ja som skôr vynervovana z tých deti, čo hrajú všelijaké hry na telefónoch 2-3-4 ročne deti. Z toho osprostievajú. Každý nech si vychováva dieťa po svojom. Ja mám deti na to aby som sa im venovala..

slavomira236
23. nov 2024

@faasx moj sa prave ako skolkar naucil z tabletu super po anglicky pozeral take videa ked mladsia spala kde chlapcek s itcom prezentovali hracky na youtube tam sa ta angluctina manho nalepila . Hral sa a rozpraval si po anglicky.