Chalani sa nechcú kamarátiť s mojím synom kvôli tlačidlovému mobilu
Ja uz fakt neviem, co za dobu zijeme. Je mi zle.
Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly, ako vela ludi v dnesnej dobe. Uci sa fajn, je zlaty, sikovny, ale proste nechcu sa s nim kamosit, lebo ostatni maju dotykove telefony, kto ma iphone je pan v skupine a ze nemaju spolocne temy....... Co viem, tak su non stop na mobile aj doma, namiesto hry vonku su na mobile doma a hraju sa nejake hry spolu. Aj moj by urcite by bol zavisly, ALE NECHCEM TO.
A to, ze sa mu aj vysmievaju uz ani nehovorim.....
To fakt mu mam dat do ruky dotykovy. Viem, ze by som bola prisna ale... Stale tam je to ale. Ja si myslim, ze je na to maly este.
Bude mat tento rok 8 rokov.
@shee11 všetko ide dopredu aj doba všetko sa modernizuje digitalizuje. Neviem....tlacitkove sme mali my ako deti. Ale jasné kto má iný názor nech dá mobil aký uzná za vhodné 🙂
Prepáčte,ale doba ide dopredu, je rok 2025, vážne ste sa nezamysleli nad tým ,že sa mu možno budú vysmievať kvôli tomu telefónu? Prečo zakazovať technológie? Sú deti a deti rovnako ako dospelí a dospelí. Treba sa prispôsobiť dobe. Nie,moje deti nemajú iphone,dcéra má starší dotykový telefón. A nie je na ňom nalepená,lebo ma nejaký ten limit. Všetko s mierou.
V prvom rade toto robia rodicia, predbiehajú sa kto co kúpi aký telefón dieťaťu,, moja ma xiaomi za 70 bol v akcii, tiež sa stalo ze sa jej dvaja spolužiaci smiali, no vynasla keďže je papulnata pi mne, povedala im ze to ma každý blbec a ona taka nechce byť, odvtedy ma pokoj lebo vedia ze strapnia seba,,, kontrolu nemá, lebo ho moc nepoužíva, teraz sme boli týždeň preč a nechala ho doma, povedala mi načo mi bude
@procrastique keby aspoň spali tých 8 hodín...(To už hovorím o tých väčších deckach, ale tu niekde to začína)
Zeny, dakujem za postrehy. Ps ma, dokonca sa hrajeme aj spolu niekedy alebo pride sused kamos. Ak dobre viem, tak spoluziaci hraju na nejakej platforme roblo, ci reblox.
Mozno budem musiet fakt pouvazovat. Co sa tyka skoly, tak vsetko chodi mne. Ked sa chcel rozpravat cez kameru s kamosom, tak som mu ho pozicala.
Moja kamoska napriklad dava svojmu synivi, dobre ma 10 rokov uz.... Ale aj ked sme boli v lete vonku, ci na zmrzku, v parku, lese na prechadzke, moj syn sa hral sam, resp. vedla mna a on na mobile NON STOP. Okolie nevnimal. Tak ja sa bojim od tohoto. 😏 ze to prejde do takehoto stadia
ja ťa úplne chápem, nechceš aby syn závisláčil.
Môj syn má 8 rokov a žiaden mobil nemá a ani tak skoro mať nebude. Nehrá ani žiadne hry, kamarátov ma dosť. O Tom kedy dostane mobil rozhodnem ja s mužom a nie nejaké cudzie malé deti.
Otrasna doba. Mojej 10rocnej neteri nadavali spoluziacky,lebo im neodpisala pol dna. Ked si vecer nasla hlasovky,to bolo nieco otrasne pocuvat ako na nej nenechali nitku suchu. Smiali sa jej,ze sa hra s hrackami a nie je na mobile,ked ju potrebuju a este ine hnusne nadavky tam padli. Mobily to je prekliatie. Deti sa posmievaji este aj za znacku mobilu a milujem,ked 7 rocne dieta zacne vypocitavat,co kolko stalo. Kolko stala jeho bunda,kadernik,mobil,tenisky. . . To je vizitka rodicov
@marca12 aj moja tak mala od kamaráta, kamarátky sú normálne,, som si zasrana odchytila a ze druhýkrát ho niekde natočím, upravím video a dám na net, keď je taky macher
@pribinak
No vieš, tetaz je to mobil a co potom? Nebudeš kamos, ked si nevypijes, nedáš joint atd? V škole sa hrali mŕtveho chrobáka namiesto riešenia šikany. Takto si zopar parcjantov vzali rodicia do parády a vysvetlili kde je sever! Ale takto roky jednali ako parchanti! Áno- aj deti vedia byť parchanti zákerný na ZŠ! Mala tu cest s jednou "kamoškou". Nerobila až takéto extrémy ale bola vychcana, falošná, zavidela. Teraz ma 44 a je rovnaká, ešte o stupienok horšia...
@zuzka1117 moje deti,moje rozhodnutie,vaše deti vaše rozhodnutie.To,že to nedovolíte svojím deťom,neznamená,že z iných budú závisláci.Detstvo im nik neberie,a či im to dá niečo do života?záleží čo na tom telefóne robia,mojej to dalo nové poznatky,napr. Google a podobne, Nie všetky deti hrajú na telefónoch tie blbé hry ✌️.
@svetlonos suhlaism s tenou v mnohom, ale tu pochybili rodičia.
To je môj názor. Stoj čo stoj tlačili svoje. Syn bol až niekde ďaleko za ich princípmi.
Zas aby si nemala predstavu že tie decka ho týrali, ale o čo, mobil mu požičiavali a veľa, ale teda vždy za niečo.
Áno zneužívali jeho situáciu, ale tej pozície svojho syna dostali jeho rodičia
Môj syn má 8 rokov a nemá telefón žiadny a minimálne do 12 rokov ani mat žiadny nebude,v jeho triede ani u nás od susedov na dvore v partii jeho známych rovnako starých deti ani ešte telefón nikto nemá,zopar jeho kamarátov ma uz playstation xbox zaplatené hry minecraft atd...ale on nie a nikto ho kvoli tomu nesegreguje.Bezpecnost a moznost zavolat si sme vyriešili smart hodinkami,ktoré stali 35 eur aj tak v skole ich maju zakázané,ma ich len ked je vonku na dvore sam.Presun ho do inej triedy alebo skoly lebo toto nie je o tebe ani o ňom ani o telefóne to je normálna šikana.
@marca12 😢😢😢😢😢😢😢
@vanilka83 toto je take nefer. 😏
Dcéra bude mať 8 teraz vo februári, tiež by chcela mobil, ale páčili sa jej aj hodinky s ktorými sa dá telefonovať, tak dostala pod stromček také. Má tam aj internet a všetko, nastavenú rodičovskú kontrolu, my sme to kupovali hlavne preto, že dochádza do školy, tak aby sme vedeli, kde je + aby sme si vedeli zavolať, keby niečo. Keby nedochádzala, nepotrebovala by ani tie hodinky a jasne som jej povedala, že svoj mobil dostane až niekedy na 2 stupni - dovtedy jej musia stačiť hodinky. Doma máme starý mobil a ten deťom požičiavam občas na pozeranie videí a detské hry a viem, že ju to baví až príliš...takže vlastný mobil nehrozí kým nebude staršia a rozumnejšia.
neviem ako je to teraz v nizsich rocnikoch, ale moj 16 rocny nema iphone, ale 3 ci 4 rocny dotykovy telefon beynej znackz, a to chodi na strednu kde je odbor IT, a nic sa nedeje. Ma kopec kamaratov /vzdy mal/. V piatom rocniku dostal prvy mobil , dotykovz, ale chapem ze aj tych par rokov dozadu robi rozdiel, a vtedy mali deti bezne mobily az na druhom stupni. Vacsinou kvoli dochadzaniu a samostatneho chodenia na kruzky.
co sa tyka autorky, kupila bz som synovi dotykovz telefon, nemusi byt nutne iphone, a mas tam moznost rodicovskej kontroly.
Ono s tym, ze nechces aby bol zavisly...su deti co tomu podlahnu viac, su take co im je to lahostajne, a prave tie deti co to maju uplne stopnute, sa mozu neskor doslova urvat z retaze a dobiehat zameskane.
Ja prave u synov 13 a 16 rokov vidim, ze ich zaujem o "mobilovanie" upada, zacinaju prevazovat ine zaujmy...vztahy, kamarati, moji na PC skor programuju a starsi tvori stranky, nez sa hraju.
Nikdy nemali nic obmedzene.
Napis mi, ak chces
Odporúčam počúvať podcast Digitálni rodičia….robia to dvaja ľudia, ktorí okrem iného chodia prednášať
ohľadom mediálnej výchovy na školy….ak si pamätám dobre, psychológovia pokladajú za ideálny vek pre prvý smartfón 11-12 rokov, ale je to vysoko individuálne, napríklad keď mladšie dieťa dochádza do školy/na krúžky a potrebuje sa s ním rodič spojiť alebo keď ho kvôli tomu šikanuje kolektív….treba si vypočuť, je tam kopu dobrých tipov, aj ohľadom rodičovskej kontroly, limitov, na čo si dať pozor….
Ja som v soku z toho ze 7 rocny ma vobec mobil 😮 a jeho 7 rocni spoluziaci maju iPhony? 😮
Moj syn bude mat tento rok 7 a teda urcite sa nechystam mu kupit ziadny mobil a jeho spoluziaci tiez ziadne namaju 😮
syn ma 12 rokov, a ma spoluziakov, ktori vobec mobil nemaju, a nikto s tym nema problem
a ty si nesvojpravna??,,nemas svoj rozum,ze ti tu maju davat rady co a kedy??,,🙈 tlacitkovy mobil maju dochodcovia a nie deti ,,ty mas tiez tlacitkovy??,,ale problem nebude v mobile urcite ,,moj syn ma 13 a v skole mobil nema a ani ho nepotrebuje ,kedze uz su aj tak v skole zakazane ,,
moj ma 12 a nema mobil žiadny, ked tu niekto píše, že potrebuje byť v obraze a s dnešnou technikou kráčať, ver, že o nič nepríde. Je jediný v triede, ulohy pozrie doma na PC. V škole pri vstupe do budovy si mobily odkladaju do skrinky, do triedy nemôže vojsť ani so smart hodinkami. Ja učím na SŠ a viem, čo dokazali urobiť mobily s deťmi, nevedia sa rozpravať, nevedia povedať jednu suvislu vetu, pozru si film, chcem od nich nejaky nazor, vysvitne že nerozumeli o čo išlo, nevedia vyjadriť svoje myšlienky, názor maju jedine taky ako ich kamarati, alebo rodičia
Moja dcéra ma rovnaký vek a mobil nemá a v jej triede asi len dvaja a do školy si ho nosiť nemôžu. Bolo obdobie keď drnkala, ale neuspela. Má hodinky cez ktoré vie volať, whatsapp, odfotiť, hudbu, je tam nejaká hra, ktorú si sem tam zapne. Ostatné veci si robí na tablete alebo notebooku. Urcite sa mu smejú? Nechce len ten dotykový mobil? Deti občas vedia preháňať, keď chcú dosiahnuť svoje…
Moje dieťa bude mať 10 rokov, má pár mesiacov môj starý dotykový telefón - doma je vždy odložený na skrinke, berie si ho, keď ide na krúžok, nech sme v spojení. Cez family link má nastavené, že ho môže používať 45 minút denne (v prípade potreby sa po tomto limite telefonovať dá). Ak si cez víkend vypýta, môže si na ňom zahrať nejakú hru alebo napísať sms kamarátom. Dá sa to pekne ustriehnuť, nemusí mať tlačidlový. Inak ale iPhone v tejto vekovej kategórii je rarita aj v Bratislave u bohatých detí.
ja odporučam podcasty digitalni rodicia

@svetlonos tu zlyhali najmä rodičia toho chlapca
Stoj čo stoj tlačili svoje a nebrali ohľad na svoje dieťa. To že to dospelo
Do štádia že bol ochotný urobiť čokoľvek je smutne a poľutovania hodné ale aj to je vina najmä rodičov
Nehovorím že decka boli zrovna super, ale žiaľ.