Chalani sa nechcú kamarátiť s mojím synom kvôli tlačidlovému mobilu
Ja uz fakt neviem, co za dobu zijeme. Je mi zle.
Synovi sme dali tlavitkovy mobil, aby nebol od mobilu zabisly, ako vela ludi v dnesnej dobe. Uci sa fajn, je zlaty, sikovny, ale proste nechcu sa s nim kamosit, lebo ostatni maju dotykove telefony, kto ma iphone je pan v skupine a ze nemaju spolocne temy....... Co viem, tak su non stop na mobile aj doma, namiesto hry vonku su na mobile doma a hraju sa nejake hry spolu. Aj moj by urcite by bol zavisly, ALE NECHCEM TO.
A to, ze sa mu aj vysmievaju uz ani nehovorim.....
To fakt mu mam dat do ruky dotykovy. Viem, ze by som bola prisna ale... Stale tam je to ale. Ja si myslim, ze je na to maly este.
Bude mat tento rok 8 rokov.
Moja ešte len bude mať 8 .....na 7 narodeniny dostala dotykový mobil od deda. Nemá v ňom ešte Sim...nakoľko to nepotrebuje. Ale má ho povolený používať na budík ráno do školy, fotiť s ním a 20 minút denne si pozrieť videá.... pozerá videá ako vyrobiť oblečenie a doplnky pre Barbie...kt si pomocou videí vyrába. Videá má dovolené len cez víkend. Takže myslím že to máme nastavené úplne v poriadku a nemôžem hovoriť žeby bola na mobile závislá. Jednoducho sa technológiám nevyhneme a je fajn detom vytvoriť priestor. Sú rôzne aj detské kontroly, casovace atď....zatiaľ to nepotrebujeme lebo sa vieme dohodnúť.
Moja 9rocna dostala smartphone teraz na Vianoce ako posledna z triedy a ziaden outsider z nej nie je,tam.bude problem niekde inde nie v telefone
Moj dostal telefon ked mal 10 dovtedy nemal ziadny. A vetsinov je doma vybity. Data ma zablokovane v nim takze vonku ho pouzit hoc kde ma net nemoze. Ked chodi s kamosmi von telefon nenosi vobec. A ma xiaomi za 100 ku necelu
Moj mladší syn bude ma 11 rokov a ma len hodinky na volanie a zatial sa nechystam mu dat akykolvek mobil.
Bohuzial mam starsieho syna a u neho "dat mu mobil" dopadlo velmi zle. Uz je dospely a ten mobil je proste katastrofa pre neho - stred celeho sveta, vecne na ruke prilepeny a uz sa mu neda ani dohovorit.
Takze u mna, mne je jedno kto si co mysli a nemysli, mladšiemu synovi sa nechystam davat zatial ziadny mobil ani tlačidlovy ani ziadny iny este dlho, uz som raz tuto chybu urobila a som poucena.
Nevycitaj si nie si sama. Urobila som dobre. Keby som mohla vratim cas späť a ani starsi ho tak skoro nedostane. Bola som hlúpa.
Ale ma tablet od prvej triedy. V 10 tich rokoch si nainstaloval wats up cez to si vola s dvoma spoluziakmi aj online hry pritom si zahraju..
@annm81 u nas su ulohy online na appkach. Mam priblizne rovnako stareho syna, v triede nie je dieta, ktore nema telefon. Samozrejme, do skoly nenosi ani jeden, ale doma, to je o inom. A ano, chalani hraju rozne hry aj na telefone, aj s telefonom (na youtube su rozne kody od gamerov na skryte extra levely alebo vybavy, navody, ak nevedia prejst level a pod., samozrejme okrem skolskych veci...).
@lenkakravcova tak to je úplný zlý názor keď dieťaťu v ich veku toto dáte a je jedno aká je doba.
Autorka Môj syn mal pred týždňom 14.rokov dostal už nastalo nový smartfón. Nosil celý čas tlacitkovy mobil mal ho na volanie a sms nie nato aby sa s ním hral. Mal aj starý smartfón po mužovi ale tam mal len Viber a edupage kvôli škole doma v obývačke na poličke.
Teraz bude fungovať tak mobil môže do školy (chodí busom z dediny do mesta) príde domov úlohy a mobil ide na poličku nezáujem nepotrebuje ho. Proste takto fungujeme má svoju partiu kamarátov a tým je úplne jedno aký má mobil. Keď niečo chceli dovolať sa mu dovolili alebo písali on im tak isto. Minulý rok dostal herný počítač a ten má tiež len cez víkend a keď niečo spraví doma. Proste vie,že len tak nemôže ísť hrať ako chce on. Keď si nastavis určité pravidlá dieťaťa ich dodržuje nič sa nedeje. Moja 6rocna nepozná počítač ani mobil do ruky. Áno majú v škôlke interaktívne tabule. Takto minimálne 3roky bude fungovať skôr mobil nedostane a ak aj dostane iba tlacitkovy na volanie.
tiez si myslim ze ten tlak na to aby dnes decka mali mobili je enormny a urcite je treba to ombedzit, oni si este nevedia vyhodnotit ze ked ma rodicy 1,2 telefony ze ich ma na pracu ze si tam nescrolluje len tak ale ze realne nieco robi. ked mozs ty preco nemozem ja, to u nas pocuvam cast. Dcera dostala mobil az ked sla na druhy stupen a to teda nejaky taky zakladnejsi, predtym mala len cez prazdniny na doma bez karty na prvom stupni hodinky zo simkou keby sa s nou trebalo spojit, ale vsetky sprostosi vypnute a a pocas skoly nastavene len ako hodinky aby sa nemohla hrat. mladsi bude mat 9 tiez to skusa z mobilom, ale marne. Staci co dokaze predvadzat s xboxom. Obcas mu poziciam ked tvrdi ze chce zahrat duolingo ale takmer vzdy to trva tak 3 minuty a skusa kadeco. Starsia ma nadstavenu rodicovsku kontrolu a obmedzeny cas aj pristup, ale teda riadne ma vytaca ked uz ma bloknuty cas aj tak scroluje len telefonny zoznam lebo nic ine jej nejde lebo aby scrollovala. Bonusovy cas za odmenu. Mame v okoli xy deti co maju kvoli mobilom doslova histericke zachvaty. to iste aj rodicia si nevedia rady, stazuju sa ze decko zavisle, ale cas mu nijako neobmedzia ani rodicovsku kontrolu nemaju ani nic. Ked nemaju mobily vedia sa aj zahrat. Treba im nastavit pravidla a dodrziavat ich striktne lebo potom to bude cele zle
Mala som podobne kúpila som prvý mobil dotykový ale Alcatel a smialy sa čo to má za značku ,neskôr jej ježiško doniesol Motorolu to sa jej už nesmiali .Je to o Tom ako si syna nastavís nemusí sedieť na mobile .
Ja by som tiež nedala. Náš mal 8 v decembri. A ešte dlho nebude mať mobil. Bude ho mať, keď to bude potrebovať. Tiež máme jeden tlacitkovy odložený v skrini pre tento prípad. A áno, tiež viem, že by bol závislý. Lebo aj na spoločných zariadeniach keď to neustriehnem tak on sa nevie odlepiť. A dať mu svoj mobil do rúk, to je ako dať mu drogu, dali by ste drogu? Ďalšia podmienka je že musi mať záľuby, ktorým sa bude venovať. Aby mobil nebol jeho jediná záľuba. A takú záľubu zatiaľ nenašiel, ale učí sa dobre. A tretia podmienka, že bude ochotne pomáhať s domácimi prácami. Ako to majú ostatní, neriešim, my si vysvetľujeme, ako to máme my a prečo. O chvíľu bude moderné ten mobil nedať, aj medzi rodičmi. Ale my našťastie máme aj veľa takých kamarátov, aj keď jeho najlepší už mobil majú. Veľmi vám fandím v tomto rozhodnutí.
Môj syn má 14 a telefón dostal na 2. stupni, aby zavolal že prišiel v poriadku domov. Teraz majú jeho spolužiaci od iphone po kadejaké mobily nabité hrami a všetkými aplikáciami. Náš ho má na telefonovanie a edupage, keďže školy takto fungujú. Boli kadejaké výstupy, že sa kamaráti smejú, že sa pýtajú, prečo tam nemá hry a hovorili mu, že má asi zlých rodičov. Vysvetli sme mu, že my hranie na telefóne a hľadenie do obrazovky nepodporíme a musí sa s tým zmieriť, a preto, pretože ho máme radi a záleží nám na ňom. Namiesto toho trávi čas vonku, športuje a veru sa začínajú pridávať aj ďalší kamaráti. Vždy keď sa dá, berieme ich na turistiku, vedieme deti k tomu, aby boli čo najviac von, ako my kedysi. Minule sa ich na geogragii opýtal učiteľ, ako trávili víkend. Každý odpovedal, že sa doma hral playstation, alebo iné hry. Náš syn naozaj jediný odpovedal, že bol s rodičmi na Kečke a z tade na Kozí chrbát. Už sami učitelia sa vyjadrujú, že mobily sú to najhoršie, čo mohli dať deťom do rúk. Takže možno tvoj syn nemá najnovší iphone, ale má normálnych rodičov, ktorí vedia, prečo ho nemá.
Úplne chápem vaše obavy. Je to strašné bodaj by aj celý internet padol . Obávam sa ak sa to v budúcnosti stane/čo je dosť možné. Ľudia sa reálne zbláznia. Generácie sa stávajú na telefónoch závislými. je to naozaj smutná realita. Ukážte synovi rozhovor s jedným známym českým neuorologom mal by byť na YouTube . rozpráva o Tom ako tieto vymoženosti ničia nervové spojenia v mozgu a spôsobujú poruchy pozornosti a mnoho iného hlavne u detí (u ktorých sa mozog stále učí a vyvíja). Chápem ale že 8rocnemu sa to ťažko vysvetľuje. Treba mu povedať že medzi blbcov zapadnúť nepotrebuje. Je to dilema. Ja by som to asi rešila cez pani triednu učiteľku a na ZRPŠ
Moj bude mat tiez tento rok 8rokov. Mobil ma moj stary s tym ze tam nema simku. Ma spraveny messenger kde moze napisat blizkej rodine a 1 spoluziacke s ktorou sa dohaduje ci sa stretnu. Ma na nom aj rodicovsku kontrolu aby som si odkontrolovala kolko casu na nom stravi a zaroven viem dat obmedzenia ci uz casove na jednotlive aplikacie alebo aj celkovo na pouzivanie telefonu. Odkedy ho ma (asi mesiac - dva) viac casu je aj tak niekde odlozeny a nezaujima ho. Ak u tvojho naozaj riesia telefony a potrebuje ho dala by som dotykovy s nejakou tou kontrolou kde vies presne urcit co moze a co nemoze na nom robit a zaroven kolko casu na nom moze stravit. Ale veru neviem si predstavit ze 7-8 rocne deti su na to az tak zatazene u nas syn vobec nespomina ci v skole niekto ma alebo nema mobil skor riesia len pokemony a futbalove karticky 😅 ale viem ze vsade je to ine drzim palce aby ste spolu nasli nejaku strednu cestu a boli obaja spokojni.
Ak ty povies nie, tak stoj za nie. Teba nemoze premoct 8 rocny chlapec, myslim hocijaky kamarat. A kamaratstvo a podobne si chalan vie vydobit aj nie telefonom......
@stormie trosku by si ju uz mohla naucit zodpovedne vyhľadávať na nete, nie že prehliadac vymazany... v 11tich už musia vedieť rozlisit, čo je seriozna stranka, čo fake news, aké socialne siete (a ich rizika) sú vo svete. Lebo v puberte už ju nebudeš mat pod kontrolou a poklika kade-tade, kam by rozhodne nemala.
@tara presne, aj my toto hovoríme, že ho máme radi a preto ho nevystavime napospas vlastnému telefónu, keď vieme, že by to ešte neustál. A v každej triede je viac takých rodičov, ale mnohí dajú, lebo už každý má a pritom keby nedali tak polka triedy nemá a je spokojná.
@doda3103 vieš ono s tými pravidlami je to rôzne. Napr syn sa dnes naučil čo potreboval - 1 stranu Koránu naspamäť - a môže hrať hry na Nintendo (nie na mobile, to ničí oči). Čiže najprv povinnosti, potom odmena. Ale zase na cestovanie mobil potrebuje. Ja sama si pamätám, ako som ostala odrezaná v zime v meste, autobus neprišiel 4 hodiny a nakoniec sme šli peso cca 8km vo fujavici. No nič príjemné. Nikto nemal mobil, nemali sme sa ako spojiť s rodičmi. Tak sme šli pešo.
moj syn ani nemá mobil. A nevyriesili by to hodinky na sim kartu? Alebo kupit domov tablet a nechať ho nejaký cas sa pohrat, a potom vypnúť a odložiť 🤷
Ahoj. Naš mal tiež tlačitkovy a dlho . 😅😅😅 jemu sa tiež smiali ale v dobrom, že ten jeho aligator prežije všetko. Tiež sme boli dlho proti, ale nakoniec v 12 rokoch dostal smartfon ale nie je to žiaden extra proste obyčajná motorola co stala 100 €. Čas ma obmedzeny aj hry. Ale decka tam majú whatsup tam si píšu a posielajú úlohy a tak. Vydržte aspoň do 10 rokov. Deckam mobily do ruky nepatria. Aj náš dlho zobronil ale nepopustili sme. 😅
Isla by som strednou cestou. Lebo teraz je syn outsider. Kedysi to boli ine veci.... discman, walkman, mp3, tamagoči a podobne hovadinky.... mnohí si pamatate... kto nemal, tak uz bol mimo partie.... teda tak som to zazila ja, v 90tkach. Teraz su to rozne hry co hraju na dialku (roblox a podobne....). Dospelym je v dnesnej dobe tazko navazovat nove priatelstva, nie to este detom. Ako kde si ich taky chlapec ma teraz hladat? Ma stat na ulici a oslovovat cudzich?? Na zs bude len par rokov, tak preco mu to zneprijemnovat pred spoluziakmi, ak nie ste soc.slabsi a ten nejaky najobycajnejsi telefon si mozte dovolit... a nastavit pevne hranice. Navyse si moze osvojit komunikaciu s clenmi rodiny napr cez whatsap....
Ono mozes teraz zakazovat, no moze sa ti to aj vypomstit. Pred technologiami deti uz neskryjeme, a 8 rocnemu uz vies vysvetlit co je dobre a co zle. Takze za mna, tych 30-45min co by sa pohral online so spoluziakmi (po splneni svojich povinnosti a uloh), by drzal s nimi krok a neodstrkovali ho.
Samozrejme ze polovica ludi tu so mnou suhlasit nemusí.
Nasa je druhacka 8r a bohato jej stacia hodinky.a ani buduci rok to nehodlam.menit. ma.ich an to aby som jej zavolala kde je alebo ona mne.na telefon ma casu dost.doma ma jeden moj stary ma tam nejake hry co dovolim cez vikend na hodinu.
@lenkakravcova ale načo potrebuje smartfón? Tie pravidlá dodrzujeme syn vie ako fungujú u nás to není že len učenie ale aj čo má doma porobiť bez toho nehrá na počítači a len čas čo mu dovolíme podľa toho čo robil. Žiadne že naučíš sa a môžeš hrať u nás neplatí. Učenie neplatí do povinností.
Aj u nás je niečo podobné. Syn mobil nemá, občas sa zahrá na vyradenom. Edupage aj iné veci ohľadom školy riešim ja. Jemu mobil netreba na nič podstatné a má spolužiakov, ktorý majú mobil a presne sa vysmievajú ostatným ( tých je väčšina- čo mobil nemajú). Nosia ho aj do školy, cez prestávku sa s ním hrajú. Syna to mrzí, ale našťastie si uvedomuje, že mobil nenahradí kamarátov ani pobyt vonku. Mobil mu chceme dať až keď pojde na 2 stupeň. Dokonca sa vysmievajú, že sme chudobní, keď nemáme na mobil 🙈
V tom veku mal aj syn tlacidkovy, ale doba ide dopredu. Tento rok obidvaja dostali starsiniphone. Syn ma 13, ma whatsup treningovu skupinu, kde im trener posiela treningy, nahlasuju sa. Tak isto tam ma svoju treningovu partiu. Plus zvlast komunikuje s trenerom ak je chore, tieto veci si uz v 80% riesi sam. Dcera 15 prechodom na gympel uz viac menej poznamky len v tablete, efupage, tiez vsetko ohladne skoly si uz riesi sama s ucitelmi v online priestore, tak isto sa posielaju ulohy. Ma svoju skolsku skupinku. Ked boli mensi mali family link. Vies obmedzit cas, kontrolovat pristup. Na druhu stranu moji nemaju playstation, xbox a ine herne konzoly. A uz je bezne, ze deti aj cez PC hraju hry tak, ze sa pripoja viaceri online. Aj whatsup skupinky su bezne, hold taka doba, ze deti viac komunikuju v online priestore.
@doda3103 tak nebudem kupovať zbytočne nový tlacitkovy, keď máme doma starý smartfón, kde je možnosť volania a fotaku. Či ako prečo by mal mať tlacitkovy? Len z princípu že tlačítka? Veď to iste vieš dosiahnuť na smartphone keď zmazes hry a zrušis pripojenie na internet. 😀
@stormie to som tak automaticky pochopila z toho, že píšeš, že si jej zablokovala (či vymazala ) prehliadac. Akoby si to blokla uplne. To mi pride uplne podstatne, že keď mi niekto posle nejaký link alebo potrebujem niečo zistit, tak si vyhladam. Ved fungujete ako chcete, najlepsie vies, ale aj tak nechapem - to napr. 11 rocna ti napíše spravu, že má nejaký problem/otazku, ty jej to vygooglis a posles odpoveď? Tak isto spoluziacky neposielaju žiadne linky cez messanger? Už len taká hovadina, že aké pero si kupila, do ktorej pizzerky po vysvedcku pôjdu a tak. U nas maju niektori na komunikaciu s rodicmi hodinky, kto ma mobil, tak už ho pouziva na viac veci, nie len na spravy a hovory, tak preto ma to zarazilo.

Dovolím si tu skopírovať jeden príspevok z 10/24 od mamičky, ktorá učí deti v rôznych ročníkoch. Nie ako presviedčanie, ale skôr na zamyslenie. Možno sa mi dostane hejtu, ako od jedného otecka z našej triedy, že ak terajším tretiakom nedáme vlastný smartfón do rúk, tak sme 100 rokov za opicami.
Zdieľam tento názor, že s vlastným smartfónom treba počkať. A to, že deti nemajú v nízkom veku vlastný smartfón, neznamená, že nežijú s technológiami, nevedia ich ovládať, či využívať.
Tých 12 rodičov v závere nezodpovedá počtu detí v triede, ktoré sú bez mobilu, ale počtu rodičov, ktorí chcú odolať tlaku dať dieťaťu vlastný smartfón (je to totiž trieda mojej dcéry).
“Priatelia vedia, že po vyse 15rokoch v marketingu a projektovom manazmente, posobim už druhy rok v školstve. A to nie niekde na ministerstve, ale normalne ucim na zakladnej skole, kam chodia aj moje deti. O nedostatkoch skolstva by sa dalo pisat vela, ale naco. Vzdy som vedela, ze chcem ucit a laska, ktorou vas tie deti zahrnu, prevazuje vsetko, na co by som sa mohla potencialne stazovat. Chodte si to vyskusat, ak mozte/chcete.
A teraz to dolezite:
Vlani som ucila jazyky v 11tich triedach, takze som ucila cca 250 deti (od 7 do 14rokov), preto mam celkom fajn predstavu, co deti roznych vekovych skupin prezivaju aj ako vyzera ich svet mimo skoly. A musim povedat, ze ho deti od 10rokov vo velkej miere travia popri kruzkoch na smartfonoch. Odpoved, ze ved oni za to nemozu, oni sa do tejto technologickej doby narodili, obstoji len ciastocne.
Fandim technologiam
Prosim vas, aby bolo jasne, ja velmi fandim technologiam. Dajte deti na kruzok programovania, ukazte im, ako si informacie na internete vyhladat, zoznamte ich s umelou inteligenciou, pokojne im pod dohladom dajte do ruky VÁŠ smartfon, ale že by 10, 11, 12 ročné deti potrebovali mať svoj vlastny smartfon, tak to urcite nie. Samozrejme, ak sa s nimi potrebujete spojit, stale existuju tlacitkove telefony. Maju ulohy na whatsupe, teda na socialnej sieti, ktora je v ramci EU povolena od 16rokov? Tak sa stazujte, nech ich ucitelia zadavaju do edupage.. nebojte sa ozvat.
Odporucania:
Pockajte do osmej triedy. Ano, deti v osmej triede maju v priemere 14rokov. Su to mudre a rozhladene deti, ktore su, nielen podla mna, ale najstastie uz aj podla viacerych odbornikov za kritickym obdobim vyvinu mozgu. (Na tuto temu velmi odporucam precitat knihu Anxious Generation (Jonathan Haidt))
Premarnena prilezitost:
Preco to cele pisem? Lebo neviem pochopit, ze sa o tom vo verejnom priestore nehovori viac. (Velka vdaka Michal Meško za otvorenie temy.) Mame tu vela zavislych deti, zufalych rodicov, ale stale znizujeme vekovu hranicu, kedy vlastny smartfon detom do ruk dame. Mame milion odporucani, co robit, ked uz deti smartfon maju (v stredu som absolvovala prednasku Petra Šeba z projektu Digitalni rodicia), ale ze by niekto kompetentny nahlas povedal: Pockajme, skusme len posunut vekovu hranicu, kedy deti dostanu vlastny smartfon, tak to nie.. na to nie je dost studii, rodicia by boli proti, deti by boli proti..
Čo s tym?
Neviem, ci cakat na influencerov, teda kym napr. Sajfovi, Rytmusovi a inym dorastu deti do veku, ze to budu riesit a bude sa o tom hovorit viac. Zatial by som odporucala to, co navrhol uz Misko Mesko, skuste si vypytat slovo na rodicovskom zdruzeni a idealne v druhej/tretej triede navrhnut rodicom (nikoho nepresviedcajte, nema to zmysel), ci by ste vramci triedy nevytvorili skupinu deti bez vlastnych smartfonov. Ja som to urobila a je nas 12. To je polovica nasej triedy. Zatial je to jediny sposob ako odolat tlaku okolia a vete: Mamiii, ale ja som posledny v triede, co nema telefon.
No nie si. Je vas 12.”