Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@canama
jasne, ale uz v tej CR su v tomto domacom vzdelavani a alternative minimalne 15 rokov pred nami...staci si porovnat ich rozpocty na skolstvo a vzdelavanie a nie je o com 😠
ked sa chce, da sa robit novo a moderne aj v slovenskej skole, akurat ti tam hore na instituciach este stale ziju v pocitoch c.k. statneho uradnika ze najdolezitejsia je predsa peciatka, nie skutocnost 😝
teraz sa mi vybavila jedna inspekcna hodina, kde sedel riaditel a nejaka tetus z ministerstva.
preberala som, presne si pamatam, so sextou na angline Urcovanie casu. ako sa povie kolko je hodin, dni v tyzdni a take tie primitivnosti. ani nas riaditel ani ta tetuska nerozumeli anglicky, a po skonceni hodiny ich zaujimalo ze ci som vo vyucbe vyuzila nejaky enviromentalny akcent 😀 reku ani ze nie, ale mohla som, ano, kajala som sa, ze nabuduce pri tejto teme spomeniem separaciu tuskovych bateriek z hodin na vybrane zberne miesta v elektropredajniach.
este mi vytykali, ze som nezapisala do triednej knihy temu na zaciatku hodiny, ale az na konci, a volnu kolonku nevyskrtla sprava dolava ale opacne, a o tom, co som tam a ako vlastne saskovala, a ci ta skupina po hodine vie povedat KOlko je hodin po anglicky, to
tam vazne ale vazne nikoho nezaujimalo...
preto si myslim, ze tieto diskusie mozme viest tak o 20 rokov, ked sa konecne posunieme na inu uroven uvah o skolstve.
neviem,či ste toto čítali,ale asi by to nelinke2009 najviac vyhovovalo pre jej dcéru,tam by sa mala ako v bavlnke, takže odporúčam smer Nórsko 😖 😒
@baumka to uz skoro taky ,,antisystem,,
Taky Japonsky system nikto nespomenie...lebo to je ,,mučenie,, ved načo tí ,,somari,, sa učia tie svoje haki baki...od nich sa učme ...no frčím, mala sa posrala....
@canama vsak ja som dost fanusik homeschoolingu a unschoolingu, chcela som len poukazat na to ze to nie je ako niektore pisu ze vsak si uc decko sama doma ked sa ti nieco nepaci v najblizsej statnej skole.
v cr su fakt o dost popredu ... na slovensku sa to hybe dost pomalicky, 42 deti (vacsinou z viacdetnych rodin a zdruzenych okolo jednej homeschoolingu naklonenej skoly) je stale strasne malicko a zodpoveda to tomu ake su nastavene podmienky (bud ma rodic pedagogicku alebo hlada medzeru v zakone a spolupracujucu skolu aby sa to dalo obist, Kym vsak nebude vela podobne zmyslajucich ludi naokolo, je to tazke ... uz aj pri skolke zazivam brutalny problem ako zabezpecit dietatu ktore nemoze byt v kolektive nejaky kontakt s rovesnikmi ... vsetko to je cez tyzden zavrete v skolke, potom autom domov, cez vikend na vylety. Taka komunitna skola, to by sa mi fakt pacilo ... ale tu je problem dohodnut s okolim co i len kompostovanie a triedenie odpadu, nie to este komunitnu skolu ☹
@margarita to je brutalne co pises s tymi uradnikmi ... taketo veci odradia prave tych dobrych ucitelov ktori by chceli a vedeli spravit lepsie skoly ... za to neschopna zenska co vie len znamkovat a zabijat 45 minut nezmyslami ale spravne to zapise do prislusnej kolonky sa javi ako vzorny pedagog 😒
v skolstve by to chcelo vymenit tak 3/4 ludi a zacat od ministra smerom dolu
@meluela
ale to je iba moj jeden vyse 7 rokov stary zazitok 😀 vies kolko inych aj lepsich prihod maju kolegyne a kamaratky ucky?
podla mna by stacilo dat skolam pre zaciatok viac slobody do osnov a vyberu ucebnic, a ti normalnejsi a progresivnejsi ucitelia by sa chytali bez ohladu na to, akeho magora posadia za ministersky stol.
a tiez rodicia by nemohli sa tvarit bud ako mrtve chrobaky ze nam je aj tak vsetko jedno, alebo byt zase prehnane uzkostni a hyperprotektivni, ked ich milacik najkrajsi a najmudrejsi z rodiny dostane omylom 2 za 3 chyby v diktate 😉
@canama
zaruky nemam, posledne dni ako tu citam tie nazory a postoje, som este viac v depresii z toho, ale az sa tam budem moct o take 3 roky vratit, snad aspon niekde vytvorime nas ostrov pozitivnej deviacie, a ovplyvnim co sa bude dat sama za seba a mojich ziakov a mojich rodicov 😉
tak to ostatne uz roky robia prave ti, ktori sa do strajku zapojili
ti, co sa nezapojili, ich neodsudzujem, lebo mozno naozaj su spokojni s platom aj stavom svojho fachu, alebo maju problem ze ich nadriadeni zastrasuju, ze sa nevedia pozriet do oci agresivnym rodicom a pod.
ale ti, co strajkuju, vybojuju mozno daco aj pre mlciacu vacsinu.
ved tak to u nas chodi...
@sardinka335 teraz budem nadupana. Keď si spomenula to Japonsko, tak v mojej novej knihe sa píše, že začiatkom 90tych rokov tvorili 1/3 žiakov summerhillu práve Japonci. 😃
@moni73 bejvávalo...sme o 20 rokov vpred...teraz tam maju ake zlozenie?
ale mne sa myšlienka demokratickej školy páči ...ja by som to rada videla v praxi ako tam pracuju, prečo nie, určite je to velmi inšpirativne a vela by sme sa naučili. Kazdopadne totalnu slobodu neuznavam a neverim ze je mozna...lebo ludia sice chcu slobodu ale nechcu zodpovednost a negativne nasledky a ak maju moznost tak zneužiju ,,aj čerta,,.
Výborný text o dlhodobej skúsenosti s alternatívnou školou: https://dennikn.sk/blog/zbytocne-znamky/
@moni244 v tomto blogu praveze otec pise ze sa syn v pohode dostal na dve gymnazia a dari sa mu tam ... na vyske je praveze uz system ktory respektuje studenta, tam uz nastastie konci zakladoskolska a stredoskolska buzeracia typu okraje a prezuvky 😀
videla som na videu aj ine absolventky takejto skoly a bolo vidno ze su to baby ktore vedia co chcu, vedia sa dobre vyjadrovat a mysli im to
@moni244 no ale to ze budes absolventka VS s cervenym diplomom nijako nezarucuje ze budes v zivote uspesna a stastna...a o tom je vacsina alternativnych skol...znamky nie su dolezite a ked nejaka VS pri prijimacom konani na ne az prilis prihliada je to dokaz ze je to VS kde ta toho pre zivot vela nanaucia...cize podla mna strateny cas.
@canama ty si vsetko prisposobujes len sebe a svojmu vnimaniu, vsak? Ked VS prihliada na znamky, nemusi len trvat na znamkach, ale chce oddelit zrno od plevela, aby sa do jej radov dostali len najlepsi z najlepsich, kedze na niektore povolania treba ist na vysku, bez toho sa vykonavat nedaju
@moni244 heh, no ja som slovicko LEN nikde nepouzila. predstav si ze som na niekolkych VS bola na prijimackach a dokonca som nakoniec vystudovala tu, kde bolo mozne ziskat za znamky na SS najviac percentualnych bodov az tretinu. to ale aj tak nie je nijako vela, takze ak za samotne prijimacky ziskas dost bodov prijmu ta aj napriek zlym znamkam na vysvedeniach....a to ja som z generacne silnych rocnikov, pri prijimackach u nas brali kazdeho 20teho prihlaseneho...to dnes nehrozi, tie menej lukrativne fakulty sa dnes sa biju len aby si k nim niekto podal prihlasku.
@meluela však a čo myslíš ze na propagačných videách čo ukazu...retardov? ale ako chapem ako to myslíš...
Vysoka škola nezaručuje ani štastie ani uspech...moze dať novy pohlad na zivot, rozširiť obzory a konečnom dosledku otvara dvere k lepšej pracovnej prilezitosti či sa to niekomu páči alebo nie...to je holy fakt. Prečo v afrike sa trasu aby mohli chodiť do školy?
@cecil36 su motivovane zvedavostou a tuzbou po poznani, ktora ak sa nepotlaci nevhodnymi zasahmi je silnym motivatorom ... ja to vidim na svojom ked ho nieco zaujima, tak sa pyta, ja mu odpovedam, hladame videa a informacie na internete, pocitame, hladame suvislosti atd. a prekvapivo vela si z toho pamäta. Akonahle na neho niekto ide pocuvaj, toto ta teraz naucim tak blok, ruky na usi (nieked aj doslovne) a konec. Urcite su tam za tych 9 rokov okamihy ked to dieta flaka, ale zasa nejaka spätna väzba tam je. Znamky su strasne korumpujuce, clovek si zvykne na externe hodnotenie, seba sameho vnima cez takto ciselne vyjadrenie "hodnoty" .. naprv znamky, potom vyska platu/smiesna pozicia v korporacii. Sama som presla tymto systemom a tazko sa mi od toho odvyka.
Skoda ze vyvoj ide k stale vacsej standardizacii a kvantifikacii ... kedysi vysky brali na zaklade ustnych pohovoroch, co bolo napr. na vyberovych humatinych odboroch fajn lebo si vedeli vybrat uchadzacov ktori mali o odbor naozaj zaujem a uz sa mu aj sami venovali na strednej. Dnes vsetko len testy, ale zasa dostane sa takmer kazdy kto vie citat a pisat, takze az taky problem to neni 😉
@meluela pytam sa preto, ze nie vsetko dieta bavi a nie pri vsetkom ma tuzbu po poznani a je hnany zvedavostou, ale su veci, ktore sa jednoducho naucit musi. Priklad ja som kreativec,matika ma nikdy nebavila a nic na svete ma ju nedokazalo namotivovat (ani pekny sused co ma strednej doucoval 😀), ale naucit som sa to musela, lebo vela veci potrebujem na bezny zivot (napriklad ak mi niekto vystavi fakturu, pri preratavani vyplaty, honoraru atd.). A ako je to teda s tym prechodom na SS?
@cecil36 mna matika bavila tak normalne na zakladke, na strednej som z nej mala hrozu a zacala ma znovu bavit na vyske, ked uz nado mnou nestal ucitel ktoreho tesilo stresovat svojich ziakov a vsugerovat im ze su neschopni ... a ostatne predmety ma bavili vacsinou podla toho aky bol ucitel a kolko priestoru nam dal. takze z mojej skusenosti skor takto. neviem ako by to bolo u mojich deti, ale kebyze nie je inych prekazok, asi by som do toho sla. jednoducho si nemyslim ze z dietata ktore bude mat k dispozicii moznosti na bezstresove vzdelavanie vyrasie uplny idiot. ale zalezi aj od toho co chce clovek mat z dietata ... ak ma predstavu o standardnej "kariere" aby sa mohol chvalit susedom a znamym, tak urcite je vhodnejsie klasicke skolstvo kde je dieta od malicka formovane do takehoto systemu.
a co sa tyka ss ... pokial viem (a bolo to aj v clanku), tak monte na sk to ma zatial tak, ze oficialne musia zatial na pozadi vystavovat aj klasicku znamku ktora ide na strednu a snazia sa vybavit aby nemuseli.
@meluela vidis a ja som nedelila predmety mojho zaujmu podla toho kto ma ucil. Bud ma ta oblast zaujimala alebo nie. A co som nechcela na strednej to som nerobila a nik ma za to nebuzeroval, ze musim (to hovorim konkretne o cvikach z biologie). Ked teraz tak rozmyslam, ani som nemala nejakeho uplneho kretena za ucitela. Boli skveli, dobri a horsi, ale magor, ktory by nas nejako deptal, tak taky nebol ani jeden. Samozrejme, kazdy ucitel vyzadoval nieco, niekto viac niekto menej. Paradoxne ta profka co vyzadovala vela, bola na maturite najlepsia. Na VS napodobne. Co je to stabdardna kariera?
@meluela nie to je štandardná vzorka, ktorá by mohla mať prirodzenú motiváciu, ja ju mam aj napriek hodnoteniu v škole, mnoho vecí si dostudovavam sama, a zase deti s nižším IQ a rodičmi, ktorým by to bolo jedno, tak by nemali motiváciu žiadnu, a toto je určite polovica populácie, takýto prístup vyžaduje aj aktívnu účasť rodičov, ale zase také deti, tam je to asi jedno ci s hodnotením či bez, možno sa naučia horko ťažko čítať.

@alicka850 ja ale iných Like vidím, napr. @madana ich má až 5 a ja nic😒 protestujem!