icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

moni73
30. jan 2016

@cecil36 ktoré sú tie veci, ktoré musis? V dnešnej dobe... Aj výplatu si už prepočítas na PC.
Naozaj, čo musí vedieť gymnazista? (teda keď by išiel pracovať)

sardinka335
30. jan 2016

moj otec mi vzdy hovoril, ze to čo viem mi nikto nezoberie....zručnost, vedomost.
Ked nebudem mať pri sebe nahodou kalkulačku, mobil pripadne nebude el. prud, vybita baterka tak čo, som nahrana? Nebudem si vedieť spočitať, nasobiť, deliť?
Gymnazista nemusi vedieť nič svetoborne - kedze nema ziadnu kvalifikáciu, tak moze robiť len to, čo ho zaučia...

margarita
30. jan 2016

@moni73
to je velmi dobra otazka. je pravda, ze argumenty niektorych o tom, ze pomaly pisane pismo zanikne a naco vlastne deti trapit pismenkami, ked budu beztak cely pracovny zivot uz len do PC tukat.
podla mna ale je ine napisat odkaz niekomu pisanym, zoznam nakupu si tiez netlacim zrovna vo Worde, zalubene listy a blahozelania a pod. na to vsetko treba aj pisat rukou vediet.
ja som si este pekne krasne aj poznamky z prednasok robila krasopisne, uz moji studenti tak robili mozno 3 z 15, zvysni si bud fotili do mobilu co iny napisal 😝 alebo si moje kydy rovno nahravali a asi pocuvali cestou do skoly alebo co 😅

ale nielen o pisani som xela.
myslim si ze cim dalej tym viac je pre zivot, nielen ten pracovny, potrebne praveze to, co Ta naucia doma resp. teda v kolektive skoly, akejkolvek.
byt cestny, zodpovedny, neklamat, dokazat sa prisposobit ked treba ale sa aj ozvat ked treba, byt kreativny a nie uzkoprsy a hlavne dokazat formulovat a obhajovat vlastny nazor.

lebo vela deciek si aj zapamata fakty, nabifli sa procesy, ale nedokaze samostatne mysliet a nevie ani co si vlastne mysli, lebo to ho nikto nikdy nenaucil.

mna toto pravidelne vytacalo, pred detmi som ucila na sukromnej VS anglictinu. pri debate o hocicom, napr. dane, reklama, firemna spolocenska zodpovednost, pytam sa ich co ci myslite o tom a o tom>?
a oni, dospeli studenti z celeho SVK, klopili zrak a nechceli povedat. bud vobec nevedeli co chcem, alebo ked aj mali nazor, priznali, ze sa boja, ze nie je mozno ako ten moj a tak radsej budu ticho, lebo nevedeli aka je "spravna odpoved" 😀 aby akoze boli oni ok.
a cez moje nekonecne vysvetlovanie, ze toto nie je matika a 2 a 2 moze byt aj 3 alebo 5, ak si to obhajja, stale boli nejako zablokovani.

a bohuzial to vidim aj teraz, ked som mimo na materskej, ze kopec mladych a aj ludi v mojom veku, nema skratka nazor, lebo stale caka, ze im co si maju mysliet povedia, rodicia, ucitel, sef, manzel, ine mamicky na MK 😀 a pod.
a z toho potom tazia aj nasi politici, ze sme ako ovce, a nemam velke nadeje, ze najblizsich x rokov sa to zmeni.
preto k tomu chcem viest aspon vlastne deti a az sa vratim do skolstva, najlepsie na zakladku, budem na to tlacit uz hned druhostupnovych ziacikov.

margarita
30. jan 2016

a este co sa tyka fakt ze osnov, objemu uciva, tak k tomu sa neviem teraz vyjadrit, lebo na strednej som naposledy ucila niekedy v r.2004, ale co sa tyka mojich predmetov, anglictiny a dejepisu, tak je to cele zle, vdaka tzv. cyklickym osnovam. na rozdiel od linearnych ako napr. v matike ci slovencine kde sa postupuje od najlahsieho a najprimitivnejsieho k dalsim a zlozitejsim veciam, cize matika zacina ucenim sa cislic, vacsie mensie, sucet, do 100., nad 100, rovnice, derivacie, integraly atd....skratka sa to neopakuje a stavia sa na tom, co uz vies.
ale taky dejepis je uplna katastrofa v tom, podla mna, ze sa od 5.do 9.roc. prebera na ich urovni cely dejepis od praveku po 20.stor., hoci polke z toho tie deticky nechapu a ani si to nemozu vediet predstavit.
a pridu na strednu, jedno ci gympel ci co, a zase to iste len v bledomodrom,
opat od praveku po 21.storocie, len akoze podrobnejsie, ale tie iste casto zbytocne fakty.

neviem, co sa zmenilo za poslednych 10 rokov v tomto, ale este ja som ucila z knih, z ktorych som sa sama ucila v 90tych rokoch ja.
nas didaktik vtedy navrhoval, rozbit tento nezmysel a napr., na zakladke ucit najprv dejiny rodiny, rodostrom, dejiny obce alebo mesta kde deti ziju, sirsieho okolia, atd. ucit ich tematicky napr. dejiny vody, dejiny odievania, dejiny skolstva, dejiny kazdodennosti...uzasne napady.
a fakty, detaily a casove priamky nechat na strednu skolu, kde uz viac mozete robit aj s temami ako fasizmus ci komunizmus, lebo vydesit napr. osmakov Hitlerom a plynovymi komorami, alebo chciet aby piatacik pochopil obsah pojmu susedska obcina 😀
....ale sorry, zase som v spomienkach a zahlcujem temu uz trochu od temy....
😉
ale ked mna to tak bavi 😀 😀 😀 myslim nie zahlcovat temy, ale diskutovat s inteligentymi zenami a matkami o stave skolstva.
😵

cecil36
30. jan 2016

@moni73 co musi vediet gymnazista? Nic, lebo ak sa nezamestna v rodinnej firme, tak skonci v tescu pri pokladni. Rovnako ako absolvent akejkolvek strednej skoly bez znamosti. A vies preco? Lebo po a) v skole ziadna prax ani moznost po skole zamestnat sa vo firme spolupracujucej so skolou b) takmer neexistuju miesta pre stredoskolakov (az na par malych vynimiek). Stredoskolske miesta su obsadzovane vysokoskolakmi za plat stredoskolaka. Tot realita SK. A k tym veciam, ktore musim. Nie vzdy je po ruke kalkulacka a niekedy pomoze aj taky dlhsi pohlad, ze napriklad s danou nieco nie je ok (npr. pocitac moje pravnicky z nejakeho dovodu vyratal zlu dan, keby nemam ani sajn nezistim a zaplatim viac).

tortelinka
30. jan 2016

@margarita neviem teda ako, ale ja som učila dejepis, u nás sa neučil tak ako to opisuješ ty, učilo sa od rodostromu v prime po 20.storočie v maturitnom ročníku

moni73
30. jan 2016

@margarita prečítala som si tvoj "štrajkovy" článok. Ehm... ten test, neviem... Odhliadnuc od toho mám pocit, že by som bola rada, keby si vypracovala osnovy a učila podľa nich moje dieťa. Vidím ale, že marci má prísť bábätko, takže moja dcéra by si ta veľmi užiť nestihla😕. Inak by som sa už informovala o akú školu sa jedná😊.
Ja som jednoznačne za iný štýl vzdelávania, ten dnešný by som prekopala, že by neostal kameň na kameni. Zároveň si uvedomujem, že som v menšine (ako vy, štrajkujúci učitelia) a tak by som poprosila o alternatívu. Samozrejme som sa po súkromných školách obzerala, ale viacmenej len pre zaujímavosť. Dovod-financie. Možno, keby som našla práve to co chcem, som schopná sa zauverovat.
Odmietam znamkovanie. Nemá pre mňa hodnovernu vypovedaciu hodnotu. Ako s tým bojovať v obyčajnej škole? Ako s tým bojovať a "nepotapat" pri tom učiteľa? Ako dieťaťu vysvetliť, že 2 z projektu (ktorý robí celkom samo) má pre mňa úžasnú cenu? A nezaujímajú má jednotky za dokonale projekty (rodičov). Ako vysvetliť, že 2 z diktátu, kde nie je žiadna pravopisná chyba, len 3x napájanie písmen zle, čiže pred školou je napísané ako pred skolov (majú dovolené písať aj tlačenym ale na hodinách SJ musí byť písané) Je pre mňa 100x hodnotnejsia ako jednotka za jednu chybu-hrubku? Ako jej povedať, že mi nevadí, že vybrané slová nevie vymenovať, keď ich vie používať? Že mi je jedno, keď dostane 5 za to, že nevie kódovanie slovných druhov, keď slovný druh pomenovať vie (len sa vyžaduje označenie číselným kódom)? Atď. A ako to všetko skĺbiť s tým, že tie známky, ktoré neznášam a bojujem proti nim bude do budúcna potrebovať?

Ps ja o tom tiež rada debatujem.😃

cecil36
30. jan 2016

Ja len taka poznamka. Precitala som tie hodnotenia. Ospravedlnujem sa, mozno budem jedina, ale mne to pride ako pre retardovanych, zhodnotenie co prebrali, sem tam (ale veeelmi malicko), co mu robi trocha problem a veeela o tom co sa naucili. Tak hadam deviatak vie, co sa ucili,co prebrali a co mu ide a co nie. Chapala by som to mozno u prvacika,aby sme nezranili jeho citlivu dusu ak je uskostlive...Ale deviatak?

canama
30. jan 2016

@margarita presne tak...vysokoskolaci, ktori nevedia na cvikach rozvijat disputy a uvahy, to je uplne na hlavu postavene. taki ludia na VS nemaju co hladat!! potom presne taku hodnotu aj ma VS diplom na Slovensku. lenze bohuzial uz od materskej skoly sa tie decka ucili ze maju "drzat hubu a krok". ked chcu nieco povedat, musia sa prihlasit, a az ked ich ucitel vyzve mozu nieco povedat....pricom odpoved sa akceptuje len jedna - tu ktoru predostrel ucitel. diskutovat s ucitelom na ZS ze situacia moze mat viac rieseni, pripadne taktna poznamka ze ucitel sa myli je vacsinou dovod na poznamku, pripadne aj na navstevu riaditelne...jaaaj, spomienky. 😀 naozaj si velmi vazim kazdeho jedneho ucitela, ktoreho cistym zaujmom je podnecovat rozvoj mysle a duse svojich ziakov...neobmedzene.

cecil36
30. jan 2016

@canama preboha ty si kam chodila do skoly? 😀 Jasne, ze ziak hovori ked ho ucitel vyzve, co by sa dozvedel ucitel, keby vsetci vrieskali cez seba? Vy v praci vykrikujete jeden cez druheho na porade? U nas si slusne vypytam slovo, ak chcem nieco k teme. Ja som bola papulnata, ale ani raz som nedostala poznamku za to, ze som mala ine riesenie alebo, ze som upozornila na chybu.

canama
30. jan 2016

@moni244 to je mozne...len si musis uvedomit ze ten "plevel" co mal v skole trojky-stvorky a ledva zmaturoval je dnes casto uspesnym podnikatelom alebo aj zamestnancom, plni si svoje sny a povazuje sa za stastnu bytost, zatial co to zrno s cervenym diplomom robi niekde v callcentre za 500 euri mesacne a nenavidi svoj zivot. znamkovanie zrno od plevela neoddeli. znamkovanie oddeli deti, ktorym system vyuky na skolach viac-menej sedi od tych pre ktore nie je vhodny.

moni73
30. jan 2016

@cecil36 až tak zle to zase nie je.... Ja som "len" gymnazista a určite jedna z veľmi mála, ktorá nikdy nepodala žiadnu prihlášku na VS. Začiatok bol v súkromnej firme (robila som grafické veci a to som až prvý deň v práci držala prvýkrát PC myš😀 r.92), za cca 2 týždne som mohla v pohode robiť sama, druhé zamestnanie verejná sprava (právo a ekonomika) vydržala som 19 rokov vo všeobecnej spokojnosti až som po materskej veľmi nevidela zmysel mojej práce a tak som sa vybrala na skusy do úplne neznámych vôd, znova súkromná firma. Za 7 mesiacov toho ovládam možno 30%, mám ale pocit, že ani dlhoroční nie sú na 100%. Spätnú väzbu mám ale dobrú. Všetky miesta bez známosti...😉
Chcela som tým vlastne povedať, že čo je základ? A čo sú predpoklady pre nekvalifikovane uplatnenie? Základ - tipujem, že prvych 5 rokov zš ti dá slušný zaklad. A práca? Ten základ+cudzí jazyk+PC gramotnosť. Ak máš toto, si priemerne inteligentná a priemerne rozhladena, tak by si v podstate nemala v zamestnaní (nie špecifickom) nič postrádať.
Potom mi ta dnešná škola pripadá ako fakt stratené roky😞. Pripadá mi učiva na jednej strane veľmi veľa, na druhej strašne málo...

moni244
30. jan 2016

@canama ja hovorím o školách, ktoré sú potrebné na vykonávanie povolaní, tie potrebujú len tích schopnejších, napr.niektoré medicínske odbory, právnické, IT a podobne. Ale ty si budeš furt tvrdiť len to svoje, čo tebe vyhovuje a zapadá, všakže?

cecil36
30. jan 2016

@moni73 nehovorim o gymnazistoch, ktori maturovali v 92 druhom ako ja,ale o stredoskolakoch a gymnazistoch dnes, lebo v casoch ked som ja koncila strednu skolu maturita este mala aku taku vahu a ti sikovni mali moznosti (teda ak nesli na VS) zamestnat sa v administrative a casom sa vypracovat. Dnes je situacia ina.

canama
30. jan 2016

@cecil36 ano, na porade sa niekedy aj prekrikujeme...ked sme zabrani do hladania nejakeho spravneho riesenia. 😀 nikto nikoho oficialne nevyzyva k slovu, nehrame pred sebou formu.

moni73
30. jan 2016

@moni244 schopnejsi často nie sú tí, ktorí majú dobré známky... To je celá tragédia...

moni73
30. jan 2016

@cecil36 je možné, že máš pravdu. Nemám ani saju o dnešných maturantoch a ich uplatnení.

canama
30. jan 2016

@moni244 no stale si ma totiz vobec nepochopila. 🙂 neviem ako inak, skusim obrazne: moj brat bol velmi zive a neposedne dieta...proste akcny chalan. pre neho presediet na zadku 45 minut bolo ciste utrpenie. ked potom konecne zazvonilo, nevedel co so sebou. nie, nebol blby....lenze skola ho za takeho oznacila....lebo bol na hodinach neposedny, lebo cez prestavky prilis behal. lebo ked na matike mal vydelit cisla a zaokruhlit na 2 desatinne miesta, on zaokruhlil na 4 (mal to totiz vyratane ako prvy v triede, tak chcel zabit cas)...dostal 4-ku....lebo nepocuval. nie kazde dieta toto zvladne....myslim tym zvladne sa "postavit" systemu a uvedomit si ze je v niecom dobre, aj ked roky pocuva v skole ze je zle a ma take klasifikacne hodnotenie. vacsina tych deti tomu sama uveri, zacne mat ku skole averziu a zbytok skolskej dochadzky bojkotuje. urcite si sama spomenies na to ze mat same jednotky znamenalo byt biflos a mat same stvorky znamenalo byt "cool chalan". z tychto deciak kludne mohli byt lekari, pravnici, IT-ckari, stavebni inzinieri, architekti, umelci.

canama
30. jan 2016

@moni73 vychovno-vzdelavaci proces a to co z neho ma "vypadnut" je tak zlozite a mnohodimenzionalne, ze nemoze byt v ziadnom pripade obsiahnute a vystihnutelne 5 klasifikacnymi stupnami. nikdy nikoho v praxi nebude zaujimat ake znamky mal kto na vysvedceni, dolezite je len absolutorium studia. funguje to tak uspesne v mnohych krajinach.

moni244
30. jan 2016

@canama tie deti, ako bol tvoj brat, majú teraz toľko nálepiek, diagnóz a úľav, že kľudne môžu byť aj IT

canama
30. jan 2016

@moni244 no to je prave to smutne, ze furt sa nechape to ze dieta sa chce hybat, chce byt spontanne, chce byt kreativne a zivelne, nie ako pajac sediet v lavici. akonahle toho nie je schopne tak ma diagnozu. jasne pisat je vhodne v lavici, ale citat, kreslit, ucit sa dejepis, prirodovedu, atd. atd. to vsetko sa da inak.

moni244
30. jan 2016

@canama zbytočne niečo písať, lebo sa len rozčulujem, čo sa tie deti majú potom naučiť, keď furt len behať a hrať??

canama
30. jan 2016

@moni244 sakris, jak to tie babatka a batolata len robia ze sa naucia jazyk a nesedia v skolskej lavici??? aj zakladne fyzikalne zakony chapu aj ked o pouckach nemaju ani sajnu...a niektore sa dokonca aj pisat a citat uuplne same naucia este v predskolskom veku...len niektori dospeli im to neveria a myslia si ze su za tym prilis ambiciozni rodicia. 😲 hra je nie bezducha cinnost, hra je pre dieta spoznavanie sveta a velka lekcia.

meluela
30. jan 2016

@zuzana76 takze deti vlastne cielene znamkujeme preto, aby sa nestalo, ze nahodou budu mat nedostatok stresu? Zaujimave.

Prirodzeneho stresu si uzije kadzy clovek dost .. uz samotny socialny kontakt a budovanie si vlastneho postavenia v kolektive je vcelku stresujuca zalezitost, nehovoriac o beznych kazdodennych stresoch deti (drobne poranenia, male nezhody s rodicmi/surodencami, casovy manazment ...) aj v harmonickom zivote sa netreba nijako obavat o nedostatok stresu.
Ja hovorim o paralyzujucom strese, ktory znemoznuje vnimanie novych poznatkov a zabija motivaciu resp. tuzbu po poznani zmeni na tuzbu po pozitivnom externom hodnoteni. To chore skusanie na zaciatku kazdej hodiny, strach ci ma "vytiahne" aj ked som vsetko vedela, stres pred stvrtrocnymi pisomkami. Ozajstnu slobodu pri uceni som zazila az fakt na tej vyske ... kde malo zmysel zahlbit sa viac do veci, kde konecne islo o suvislosti a skutocne pochopenie problematiky nie o nepodstatne bifllovacie frazy.
A ja som si tych deptajucich ucitelov na strednej teda par uzila a to aj na skole, ktora mala dobre meno. Niektori to mozno ani nemysleli zle, len zial nemali dostatok sebareflexie aby videli co robia s detmi.
Inak neviem o tom, ze by IQ malo suvis s motivaciou. Zaujimave su niektore experimenty s detmi so znevyhodneneho prostredia, napr. znamy experiment diera v stene, kde detom v slume dali k dispozicii PC panel bez dalsich zasahov a dopadlo to viac nez zaujimavo: https://en.wikipedia.org/wiki/Minimally_invasiv...
Paci sa mi ich pristup, ze "learning is a process you do, not a process that is done to you".

@cecil36

canama
30. jan 2016

@meluela presne!

spominam si na nasu matikarku na strednej: davala znamku na vysvedceni ako priemer zo znamok z 2 stvrtrocnych pisomiek....ze si mala milion jednotiek za patminutovky alebo aktivitu na hodine bolo jedno, ak si v den stvrtrocnej pisomnky nemala svoj den (alebo mala svoje dni 😀 ) tak si mala jednoducho smolu...a ze takych nebolo malo co mali 3-ku na vysvedcku ale priemer vsetkych znamok v klasifikacnom harku bol pod 1,5.

meluela
30. jan 2016

@canama u nas tusim bola stvrtrocka za styri normalne znamky alebo tak nejako. a matikar stal so stopkami pred triedou a odrataval poslednu minutu po sekundach a mne v pretlaku pubertalnych hormonov kvapkali bezradne slzy na tu pisomku lebo vsetko co som doma vedela bolo uz uplne fuc a citila som sa asi ako srnka co ostane stat uprostred dialnice a cumi na bliziace sa svetlo 😀

zuzana76
30. jan 2016

@meluela ja neviem, ja som mala zo známok dobrý pocit, cítila som sa ohodnotená, bola to akoby moja výplata, viem, že známky nie sú vždy meradlom vedomostí, ale myslím, že ja som s tým problém nemala, a môžem povedať, že aj známky má motivovali, viem, že budeš namietať, že to nie je tá správna motivácia, ale napr matika by ma nebola bavila za žiadnych okolností, tam bola známka jedinou motiváciou a tiež fakt, že son prekonala samu seba. Ja neviem, ale reálne by sa bez znamkovania a osnov, niektoré predmety neucili, ja by som si v živote nevybrala napr matiku, chémiu, zato kľudne by som sa učila aj 3-4 cudzie jazyky

zuzana76
30. jan 2016

A čo je zlé na túžbe po pozitívnom externom hodnotení? Ja sa viem ohodnotiť aj sama a som dosť sebakriticka, čo napr chyba dnešným žiakom, ale pochvala padne dobre, aj dospelým a samozrejme, že nerobím veci len pre pochvalu, napr od manžela, či nadriadeného v práci, ale preto, že to vyžaduje od seba.

zuzana76
30. jan 2016

IQ A motivácia - ako je potom možné, že mnohé deti klesnú na dno, napr rómske deti v špeciálnych školách majú určite aj individuálny prístup a predsa nemajú viac motivácie učiť sa. Nemám to podložené ničím, len nahlas rozmýšľam, že podľa mňa prístup rodiča a aj IQ s tým asi bude súvisieť

margarita
30. jan 2016

@tortelinka
pisem, ze neviem. ak sa to uz takto zmenilo za tie roky, co som mimo, tak vdakabohu. ked som este ucila ale ja, bolo to takto chromo.