icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

cecil36
31. jan 2016

@nelinka2009 stastny prelet inam 🙂

zuzana76
31. jan 2016

@cecil36 no a teraz sa chcem ucit turectinu /nejaka slovna zasoba sa uz nalepila, len este gramatika je trochu problem/ , este musim najst cas, lebo zatial pracujem na spanielcine, tu chcem doklepnut skuskami , plus male deti, takze ta turectina je zatial len tak mimo mna, ze co sa nalepi, tak dobre, ale nejako specialne sa tomu zatial nevenujem. A motivacia je asi tiez externa, dobre jedlo, pekna krajina a celkom fesi herci 😀 a este sa mi ten jazyk paci a je to nieco z iného sudka , nieco exoticke, takze ma to laka, inak mam v plane aj madarcinu, kvôli korenom, aka skoda, ze ma ju mama neucila od malicka, az teraz dohaname , dufam, ze aj tu zvladnem. Sport je hroza stale, tiez mam zavraty, kolektivne sporty som neznasala, ked sme hrali vybijanu tocila sa mi hlava atd... Ja som radsej sedela doma na zadku a sila saty babikam 😀

zuzana76
31. jan 2016

@cecil36 ja som chcela ist tiez na spanielske gymnázium, akurát otvarali prvy rok na gymnaziu, kam som nastupila , este nas aj chodili presviedcat do tried, nech prestúpime, lebo bolo malo zaujemcov, ale nasi nechceli, vraj naco spanielcina, no a potom som to dala sama. Neskor uz sestra chodila tiez na spanielske gymnázium. A svagor je z Argentiny, takze nakoniec su nasi aj radi, ze niekto s nim dokaze komunikovat okrem sestry.

cecil36
31. jan 2016

@zuzana76 no vidim, ze by sme sa mali o com bavit na kave, keby byvas blizsie😀 Ja ked som hrala nejaky kolektivny sport, tak som vzdy odchadzala s nejakym urazom, najcastejsie zlomeninou 😅

moni73
31. jan 2016

@cecil36 v žiadnom prípade to nebol problém školy, to som sa ani nesnazila povedať. Len toľko, že chcem niečomu takémuto predísť a preto uprednostnim pre dcéru 8ročný gympel. Možno by to tak vôbec nebolo, ale zicher je zicher☺

kofa77
31. jan 2016

Pre mna su xnamky zlo.absolutne.neodzrkadluju skoro nic. Mozno odolnost voci stresu ziacika, ak sa bavime o 1.stupni., vefu k vnimaniu seba cez niekho ineho, uplne ppkrivia sebahodnotenie, sebavedomie...a v 1. Rocn. su znamky zverstvokurnik, tolko mam tpho na srdvi, ale na mobile ja neviem formulovat svoje vznesene myslienky😁, ale este sa vyjafrim neskor😊

moni73
31. jan 2016

@zuzana76 ja k tomu len toľko, že to predsa nie je externá motivácia. Veď ty chceš! Predsa, keď chceš zložiť rubikovu kocku, je to vonkajšia motivácia? Zato, že ju niekto vymyslel?

lubkavargova1
31. jan 2016

No tak prajeme vsetko dobre do zivota mila zakladatelka a aj tvojej dcere...teraz fakt uprimne som priala...
Teraz trosku sarkazmu: nebooooooj takym pristupom aky mas, urcite vyrastie nieco ine ako sme tu my 😀
Aj ked to aj tak dopadne celkom tuctovo: dievca skonci na klasickej statnej skole. Pokial nemas manzelika co ti nosi ministerskplat tak tazko bude bulharska skola, alebo ina. To zahranicnu skolu radsej ked bude starsia (SS, VS). Ako som citala ine prispevky, vyplakavas ako z biednej materskej nemas na sukromnu. Mozno plat pracovnicky z banky je trosku viac, ale silne pochybujem. Lebo inak by manzelik nebol predsa za pracou v zahranici....atd.
Ale prajem len dobre, naozaj. Ono kazdy musi nejako zacinat v zivote. Kazdy mal dobreho aj zleho ucitela. To aj vo svete su ludia a ludia...bohuzial nezijeme v bubline. Furt sa najde taky co pomoze a aj taky co radsej potopy 🙂

zuzana76
31. jan 2016

@moni73 v tomto pripade si dovolim nesuhlasit, prvotne to bola externa motivacia - iny clovek a zaujem o neho ma prinutil zaujimat sa o cudzi jazyk a neskor sa mozno moj zaujem stal aj vnutornym,, ale prvotne, ten prvy motiv bol externy

margarita
31. jan 2016

@zuzana76
myslim si, ze chapem co chces povedat o vybere skoly a povolania, moznosti uplatnenia sa.
v tomto mam osobnu skusenost ja sama, ked som sa rozhodovala pre vysku a chcela som ist za ucitelku, moj tata to skoro nepredychal 😀 ze ja s mojimi znamkami nejdem aspon na pravo, ked uz nie na medinu. ale ja som vyhodnotila ze aj ked na to mozno mam prospech a hlavu nabiflit sa na prijimacky, ja to robit nechcem. od 6 rokov som tuzila ucit a tak som sla tvrdohlavo za svojim.
vedela som, aky je asi plat ale poznala som uz vtedy zopar znamych a kamosov, co sice skoncili pravo a ekonomiu, co vtedy letelo,ale aj tak robili v banke za prepazkou alebo nejake asistentky po firmach.

polka nasej triedy sla na pravo a ekonomiu, na poslednej stretavke sme zhodnotili, ze najuspesnejsi a najspokojejsi vyzeral Roman K., ktory siel na stavbarinu a dnes je uspesny sukromny statik budov a komunikacii, a ma viac prace a penazi ako ostatni dohromady.

to je len ako priklad, doba sa podla mna meni a ked si sikovny a vsetranny, kludne moze aj archeolog robit v sukromnej firme, mam jednu spoluziacku, co ju uz praca v muzeu omrzela tak vdaka pracovitosti a prehladu a dobrej nemcine robi teraz dakde vo Viedni.

neviem, ale fakt si myslim, ze pre spolocnost lepsia stastna kadernicka nez vyhoreta architektka, co namiesto domov navrhuje v kupelnovom studiu kachlicky a stastna z toho rozhodne nie je,ale v Ba konkurencii na viac momentalne nema.

margarita
31. jan 2016

@lubkavargova1
suhlas, podla mna nech da nakoniec Nelinka svoju dcerku kamkolvek, dobre to nebude, na to je prilis narocna ona ako matka a prilis prenasa na dcerku svoje projekcie buducnosti.
aj by som jej navrhla, ze za par eur ju budem ucit sama popri babetku 😀 ale zjavne nemame zhodny pohlad na svet, vychovu a skolstvo takze je to pase...

severovychod
6. feb 2016

Ked som dala dcéru do školy ako prváčku na matiku chodia niekedy na počítač, namiesto etiky si robia niečo v skicári na počítači.
Raz som prišla s dcérou za 5 minút štvť na 9 a žiaci si len tak pobehovali na chodbe a učitelia v zborovni sa na niečom rehucú ? To je čo za školu? 😒

sardinka335
6. feb 2016

Ja sa celkovo čudujem ze tu niektore diskutujuce tak ,,žerete,, tie dristy o tom ako deti robia v ,,západných,, školách len to čo chcu, učia sa len to čo ich zaujima a nikto ich nehodnotí.......jasne, v Nemecku sa učia len to o čo sa deturence zaujimaju..hm...blbost na entu, nehovorim ze vyučovanie nie je ,,ine,, ale normalne pišu testy, musia vedieť odpovedať na otazky, maju učebnice, tiež je tam dolezitý prospech, Nemecko ma 6 stupnovu stupnicu znamkovania - ....a to nehovorim o tom ze učitelia su zamestnanci štátu!!! Štát s nimi šibrinkuje tak ako ich potrebuje často tak ze sa im to nepači......ked maju rodinu v Norimbergu a musia ist učiť do Berlina...a nikto sa ich nepyta či chcu a či nie. Všetko ma svoje pre aj proti. Ostatné kočky čo opisuju len to super zabudli povedať kolko mesačne za taku školu platia... napr. školka v UK 1800 libier mesačne - len 15 hodin týždenne im preplaca štát...inak mozete chodit do štátnej kde chodia len deti so sociálne slabýh rodín - nechcem si ani predstaviť čo su to za decka z tých benevolentných komunit, ktore maju narok na benefity, poradovníky su dlhe..aj preto sa tam dobre darí ,,operkam,,. Tak to len na ilustráciu ..... 🙂

zuzana76
6. feb 2016

@sardinka335 vieme, vieme, neboj, bola som na stazi na nem. gymnaziu, ale tak ako v comkolvek inom, je lahke podlahnut iluzii

sardinka335
6. feb 2016

@nelinka2009 nemaj boja...z tvojho dieťaťa uz davno vyrasta niečo ine ako z ,,väčšiny z nas,, Minimálne rozmleznane dieťa so syndromom zanedbaneho remena.. ....stačí pozriet tvoje temy z ktorých sa rozum zastavuje....
Manžel vychovne uplne mimo, dieťaťu dovolí všetko, dokonca aj golfáč pre 5 ročnu budeš radšej zhanat miesto toho aby ste doma spravili ,,rychtyky,,...nevie resp. skor nechce sa najesť, obliect si bundu....no dakujem pekne, toto mať doma naozaj nemam zaujem.

moni73
7. feb 2016

@sardinka335 pozri si švédsku školu, keď ťa to zaujíma. Nebaví sa o tom, že je úžasná. Je úplne iná a je zadarmo.
V dnešnej dobe už málokto zere dristy o západe. Hlúpo pausalizujes, je možnosť si veľa prečítať a zhruba každý má niekoho vonku.
Pravdou ale je, že ešte určite potrvá, kým začnú zapadniari rozmýšľať nad odchodom za robotou na svk.

canama
7. feb 2016

@sardinka335 kto hovoril o "zapadnych skolach"?? tu ide o alternativne a inovativne formy vzdelavania, kedze spolocnost sa meni a dnes vyzaduje od cloveka nieco ine ako za cias Marie Terezie, ktora polozila zaklady dnesneho skolstva a moc sa veru odvtedy na tom systeme nezmenilo. 😕

sardinka335
7. feb 2016

Niečo k tomu švedskemu školstvu : Hlavným pilierom švédskeho školstva je lamarckisticko-lysenkovská teória prostredia, ktorá tvrdí, že všetky deti sa rodia v podstate rovnako inteligentné a len prostredie v akom sa nachádzajú zapríčiňuje rozdiely v ich výkonnosti vo vzdelávacom procese.Systém pracuje intenzívne proti akejkoľvek forme vynikania jedincov zo šedivej masy priemeru. V sedemdesiatych rokoch viedol tento princíp ku zrušeniu známkovania s odôvodnením, že zlá známka pôsobí demotivujúco a ponižuje dieťa. Bystrým deťom je upieraný akýkoľvek nadštandard, akákoľvek súťaž je zakázaná.Rovnakosť v triede sa dá v skutočnosti dosiahnuť jediným spôsobom: prispôsobením sa väčšiny tým najslabším jedincom. Dôsledkom toho sú permanentne zjednodušované osnovy až do takej miery, že absolventi deviatej triedy majú problémy so základnými matematickými úkonmi ako sčitovanie a odčitovanie alebo s porozumením tomu, čo sa píše v dennej tlači.Výchova ku zdravému sebavedomiu je dôležitým momentom vo formovaní osobnosti mladého človeka, problémom ostáva vystihnúť zlatú strednú cestu, ktorej pravidlo tu jednoznačne platí. Zatiaľ čo slovenské školy majú tendenciu k lámaniu osobnosti a ničeniu sebadôvery, švédske školstvo vychováva ku prehnanej dôvere vo vlastné kvality. Oba protipóly sú škodlivé. Dobré vedomosti a veľké schopnosti je ťažké uplatniť pri strate sebadôvery. Kombinácia prehnaného sebavedomia s nevedomosťou, či neschopnosťou, je takisto cesta do záhuby.eme len čakať čo príde čoskoro: inžinieri, ktorí nevedia počítať, lekári, ktorí neovládajú anatómiu, politici, ktorí neovládajú základy ekonómie a histórie. Súčasná švédska pravicová vláda sa snaží presadiť potrebné zmeny ako napríklad známkovanie od šiestej triedy, častejšie štátne skúšky, profilácia stredných škôl, avšak tieto zmeny sa určite neprejavia na súčasnej, stratenej generácii, obetovanej šialenému sociálnemu experimentu. Skrátka, dnešná generácia žne to, čo zasiali jej predchodcovia.

cecil36
7. feb 2016

@sardinka335 svedkom toho,ze uz nikto nic nemusi vediet,aby to nenarusalo jeho osobnost sa stavame uz teraz...neviem ci som to tu niekde nepisala,ale nedavno som bola svedkom ked 19 rocna dievcina nevedela na rucickovych hodinkach z papiera, ake mavaju prvaci na vyuku hodin, zadat 10:10. Pracovala v obchode a isla na prestavku a potrebovala si zadat cas kedy pride. No comment...

sardinka335
7. feb 2016

@cecil36 ved to je tak....stieraním rozdielov medzi ludmi, deťmi sa ludia budu stavať ludia priemerný. Ak nemozem suťažiť, ak nie som hodnotený, nemám spätnu väzbu...tak na čo sa budem snaziť? Nemam dovod...vnutorná motivácia prichadza časom, vekom a to ze ju zaik nie vzdy ma je normalne..a treba ju zo ziaka vydolovať, ale tým ze ho nebudeme nijako hodnotiť, reagovať na jeho pracu a fungovanie sa stane len to, ze šikovné deti budu priemerne..a to nehovorim o tých blbých pokusoch miešať rozne poruchove deti do bezných škol kde nestihaju, nezvladaju a tak sa maju znižovať ,,štandardy,, aby oni stihali...zachvilu bude ZŠ vzdelanie o tom ze sa budu učiť obliekat, najest, zaviazať si šmurky.a snad popri tom nejako ,,neumyselne,, sa naučí pisať, čiťat a počitať....ako je to extrem ale za x desaťročí aby sme neboli prekvapený kam to pojde.

cecil36
7. feb 2016

@sardinka335 presne tak, uz len ked ja si spominam, na gympel isli jednotkari,na stredne skoly dvojkari a na ucnovky trojkari a horsi. Dnes na stredne skoly v pohode zoberu stvorkara.

paris3
7. feb 2016

@sardinka335 zaujimave je porovat, kam to s tymto skolstvom a pristupom dopracovali v Svedsku a kam sme to dopracovali s nasim skolstvom u nas.... nevinim len skolstvo z toho, ale je neporovnatelne, aku zivotnu uroven maju tam a aka je u nas... o medziludskych vztahoch a urovni spolocnosti ani nehovorim 😒

sardinka335
7. feb 2016

@paris3 no neviem ked uz sme pri vyspelosti spoločnosti a urovni vztahov ........kazdopadne sociálka tam ma velke slovo a len čo sa komusi čosi znepači, udaju vas susedia lebo dieťa napr. v noci často plače, tak vam dieťa odoberu. Kedze tam vladne beztrestna vychova a švedsky učitel nema ziadne paky na udržanie displiny tak si to viem zivo predstaviť ako to vyzera v školách kde je mix deti ,,normale,, deti s poruchovým spravanim, deti z imigrantských štvrtí....Nie je treba vela fantazie na predstavu ako to v triede potom vyzera - telefonovanie, chodenie po triede, bavenie sa, sminkovanie sa cez hodiny sú len tie najneškodnejšie formy porušovania disciplíny.V tlacii sa pravidelne objavujú spravy o nasili na školských budovách alebo voči učiteľom čo narastom ,,multi kulti,, škol len bude stupať...kedze pre imigrantke deti to budu prvé nejake ,,inštitucie,, kde budu v kotakte s ,,neveriacimi,,. Bez navykov, bez jazyka, z uplne ineho kulturneho prostredia kde je nasilie otvorene tolerovane a napr. zena je tam menej ako ťava...
Kazdopadne uz teraz tam maju problémy v pristahovaleckých zonach, tak neverim ze nie v školách kde tieto deti chodia...zlate naše školstvo kde je ešte aka taka disciplina a poradeček....
A okrem toho švedi zvazuju ze deťom imigrantov, ktore zobru na ulici zakazu chodiť doo škol..tak to len na ilustraciu ake vztahy a pristup tam je. Takze so švedskym multikulturalizmom to prišlo po neunosnu mieru....vedia to uz aj oni sami ale politická korektnost nepusti.

margarita
7. feb 2016

@sardinka335
suhlas, moj ujo tam zije uz od r.1985, ucil tam na skole deti pristahovalcov, sam tam 3 deti vychoval, tie su uz dnes dospele...boli sme u nich 2x asi na mesiac, no nie je tam vazne trava zelensia ako u nas 😉

moni73
7. feb 2016

Švédsko bola reakcia na to, že školstvo je viacmenej všade rovnaké a ešte sa za neho platí. Švédsko je dôkazom toho, že školstvo môže byť iné (už predtým som napísala INÉ, nie lepšie ani horšie) a zadarmo.

@margarita no podľa mňa tam tráva zelensia je😳 doslovne, ale aj v sociálnej oblasti. Sestra tam pracovala v školstve, deti školu navštevujú, teraz je v sociálnej oblasti.

@sardinka335 spriemerovanie žiakov predsa funguje aj u nás až na to, že tu sa slape podľa väčšiny. Dokonca v školách pre nadané deti, ktoré u nás veľkoryso existujú, je takisto snaha o spriemerovanie.

paris3
8. feb 2016

@moni73 suhlas vo vsetkych bodoch 🙂

paris3
8. feb 2016

@sardinka335 zaujimave ako rychlo sme sa dostali k imigrantom 😀
problem s imigrantmi vznikol v poslednej dobe... nie je odrazom dlhodobej situacie. to, ako sa s tym popasuju, to este uvidime. urcite to bude vyzadovat upravu a sprisnenie v urcitych veciach. ale riesime teraz skolsky system, ktory tam funguje dlhodobo. je trochu mimo riesit veci, ktore sa udiali mozno za posledny rok, dva...
v kazdej krajine su veci, ktore su lepsie a horsie... nehovorim, ze trava je vsade zelensia 😉 ale preco si nevybrat to dobre, inspirovat sa a zaviest to u nas. znovu nehovorim, ze slepo skopirovat...

cecil36
8. feb 2016

@paris3 ale otazka je co je to to dobre aj s ohladom na buducnost...

paris3
8. feb 2016

@cecil36 dobre je vychovavat samostatne a sebavedome deti, ktore budu tvorit nasu buducnost. nie tupe ovce, ktore budu robit len to, co ini od nich ocakavaju (ako za sociku).
samozrejme myslim sebavedome, nie bezohladne... praveze by sa sa v skolach mal davat doraz na prosocialne spravanie. to povazujem za ovela dolezitejsie pre buducnost, ako tony uciva, ktore casto deti aj tak nevyuziju...

cecil36
8. feb 2016

@paris3 len ja mam pocit, ze teraz prave vyrastaju tie bezohladne, lebo väcsina rodicov si pomylila vychovu k zdravemu sebavedomiu s aroganciou a nerespektovanim akychkolvek pravidiel (nejake fakt musia byt, lebo potom by tu bola uplna anarchia). Inak ja som socikovske dieta a teda ta tupu a ani ovcu sa nepovazujem. Prave naopak velakrat idem proti prudu 😀