icon

Chcem pre dcéru viac ako učiteľku

nelinka2009
8. jan 2016

Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...

alicka850
19. jan 2016

@paris3 pises,ze deti maju doma absolvovat dalsiu sichtu ucenia sa s rodicmi. Preco sa deti ucia s rodicmi?Ja tomu nerozumiem,ved deti sa maju ucit same. So mnou sa mama ucila snad jedine v prvej triede a moju sestru neviem z akeho dovodu vodila za rucicku az k maturite. Este aj na vs sa s nou ucila,co uz bolo nad ramec mojho chapania. Vysledok? Sestra sa ani v 23 rokoch nedokaze sama objednat k zubarovi.

katrin21
19. jan 2016

@alicka850 presne ako pises..

RODICIA sa nemaju ucit s detmi.. vobec!!! Aka druha šichta , preboha? to keby som mala 4 deti a s kazdym sa mam ucit, neurobim nic ine....
V prvom rocniku OK, pisanie, citanie.. matika len ak treba zaklady aby pochopilo...
V druhom rocniku uz to dieta ma byt len skontrolovane, ci ma ulohy, ale malo by ich chapat podla vysvetlenia v skole... Ja osobne som sa dcerou neucila a neucim... ale vidim naokolo mamy, co sa ucia s detmi este aj v 7 rocniku 😅 😲 😲 😲 😲 😲 a dokonca aj v 9 ich kontroluju a skusaju.. ja len ziram...
Ad jedna - nechcelo by sa mi to uz.... Ad dva, je to hlupost! Mam pedagogicke vzdelanie a viem, ze dieta ma byt samostatne , same sa pripravovať do skoly cim skor , tym lepsie...
Ako , ked je fakt tazkopadne , tazko sa uci, tak OK, asi tam treba viac dohladu, ale vacsina deti zakladne veci zvlada same ,ale rodicia ich prehnane maju potrebu kontrolovať, ale tym im robia iba zle...

katrin21
19. jan 2016

@abeata abeata uplne suhlasim s tvojim prispevkom....

kittykat22
19. jan 2016

@nelinka2009 mozes dat dieta do sukromnej zakladnej skoly. Ale ja by som riesila takuto vec az keby malo dieta problem v statnej. Mozno jej tam bude dobre, bude stastna a spokojna.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
moni73
19. jan 2016

Tak ja sa asi tiez pripajam k matkam, ktore si nepraju, aby dieta muselo iksx 45 min sediet... aby muselo odpovedat a pisat pisomku... ucit sa ma chciet, nie musiet - cele zle totok... netlacme ich tam, kde sme boli my.... ani nas uz nikto netlaci do T602

paris3
19. jan 2016

@abeata ja neobhajujem teraz vsetkych studentov, ale mam par postrehov k tvojmu prispevku
k bodu 1 - presne ako pises, aj mne je divne, ze mame take super skolstvo a maturanti nevedia samostatne mysliet a maju problem sa vyjadrovat... problem nie je podla mna v tom, ze nie su pocas studia na ZS a SS ustne ci pisomne skusani, ale v tom, ze nie su vedeni k samostatnosti, logickemu a tvorivemu mysleniu. podla mna by prave toto mali vediet. nie ucit sa memorovat latku, ktoru nevedia prakticky vyuzit. preco je asi tolko ludi nepripravenych pre zivot a pre prax? nebude to len vinou rodicov. neobvinujem ani ucitelov, ale podla mna celkovo system nie je dobry.
k bodu 2 - oznamovanie pisomiek a skusania vidim ferove kvoli tomu, ze ziaci nie su permanentne stresovani, kedy ma ucitel 'vytiahne', alebo kedy dostanem bleskovu pisomku. a napriek tomu, ak sa na tu pisomku zodpovedne pripravia, tak mozu preukazat svoje vedomosti. ak ich nepreukazu, ich problem.... aj na VS su skusky vopred oznamene, takze by ich to malo na to pripravit.
a bod 3 - dieta sa ma hlavne ucit na hodinach.... preco tam vela krat spia a vyklad ich nezaujima... to je tiez otazka...

paris3
19. jan 2016

@alicka850 nemam este skolopovinne dieta, takze pisem svoje postrehy len z okolia.
ja tiez nechapem, preco je nutne, aby sa rodicia ucili s detmi. samozrejme som myslela hlavne na 1.stupen. ale tiez poznam xy ludi, co s detmi tahaju latku este aj na 2.stupni, ci na strednej...
rodicia si studuju latku, aby to svojim detom vedeli vysvetlit, objasnit.
a su iste rozne deti, viac samostatne a menej samostatne. ako pises, pri rovnakej vychove to u teba a u sestry bolo uplne inak.

hallllo
19. jan 2016

@katrin21 Ahoj ,súhlasím s Tebou - nie je správne,aby sa rodič učil s dieťaťom 2 hodiny denne ,aj viac... Aj ja si myslím,že dieťa na 1. stupni má získavať vedomosti v škole,,, a nie ešte doma sa učiť 2-3 hodiny denne... Ak dieťa netuší,čo sa v škole učili,tak je to zvláštne.Tiež som učiteľkou ,no určite by som zašla za p.učiteľkou a prediskutovala si to s ňou,,,aby som vedela,čo je vo veci,,, a nie aby som sa ja učila a potom učila ja svoje dieťa...To určite nie je správne. Mám štvrtáčku a ani neviem kedy ten čas "zletel" ... Učí sa v škole ,doma je to asi tak 10-15 min...podľa počtu úloh... 🙂

hallllo
19. jan 2016

@abeata No tak to si napísala super 😵 Presne tak - - chúdaťká deti,študenti .... lebi ich budú skúšať !!! Vždy to tak bolo,že sa skúšalo,písali sa písomky atd. A ked sa povedalo "vysokoškolák",tak ním ozaj aj bol... Tak ako píšeš,dnes všetko "vygúglia" a sú majstri sveta... No skutočné vedomosti nemajú ani z polovice... Samozrejme nechcem všetkých hádzať do jedného vreca,,,sú aj takí,čo na to majú...Potom sa nečudujme,prečo je toľko hyperaktívnych a neviem akých ešte detí.... 😨 Je to preto,lebo ich k tomu vedú poniektorí rodičia... Ved dnešní rodičia robia to,čo im dieťa od mala diktuje... A verte mi,je ich dosť ! Nie vy máte robiť to,čo vám dieťa povie,,,ale dieťa to,čo mu poviete vy... a s láskou 🙂

alicka850
20. jan 2016

@katrin21 dcera ide od sept.do prveho rocnika,takze uvidime v praxi,ale od malicka ju vediem k samostatnosti,tak dufam,ze sa mi to podari ako si planujem. Ja som skoro odpadla na ihrisku,ked sa rozpravali mamicky predskolakov,ze im daju odklad,lebo sa im nechce sa s nimi ucit. A potom to tak vyzera,plna skolka takychto deti a mali nemaju kam.

alicka850
20. jan 2016

@fidka79 najlepsie na tom je,ze moja sestra ma uz vlastne dieta a mama ju musi objednavat k zubarovi a chodit s nou k lekarovi☺

alicka850
20. jan 2016

@moni73 nesuhlasim celkom s tebou. Aj v praci musi x45 minut sediet. Hlavne je dolezite,ako uputa ucitel jeho pozornost. Pamatam si zo skoly,ze ked bol vyklad putavy,ani neviem ako to zbehlo a ked bola nuda,pozerali sme na hodinky. Co je na tom,ze musi odpovedat? Ved tak sa uci vystupovat pred ludmi,prezentovat sa. Som ale za ohlasene pisomky a skusanie, pestuje sa tak u deti zodpovednost za pripravu na urcity termin a dieta sa musi naucit rozvrhnut si system ucenia sa,nie byt stresovane kazdu hodinu,ci sa nebude skusat.

cecil36
20. jan 2016

@alicka850 tak toto presne ako u nas akurat ja mam brata. Do 40-ky zil s nasimi, neskor len s otcom ked mama zomrela. Otec mu vysetko vybovoval, vozil ho do prace, platil seky, varil,pral upratoval...no proste full servis. Odstahoval sa az ked sa ozenil. A zenuska sa teraz chyta... Paradoxne pri mne ako starsej mali rodicia uplne iny pristup.
@paris3 u alicka850 to nebola rovnaka vychova, ale uplne odlisna vychova rovnakych rodicov

cecil36
20. jan 2016

@paris3 a este k tej samostnosti deti ja vidim problem najmä v tomto:
1. rodicia vodia deti do skoly aj na 2 stupni
2. rodicia deti nenechaju doma ani chvilu same
3. rodicia vsetko vybavuju za deri, zahladzuju ich problemy
4. deti nemaju ziadne povinnosti
5. pri vybere SŠ neprihliadaju na schpnosti dietata, ale vyberaju skolu, ktora ich podla nich najlepsie uzvivi a potom decko skola nebavi, neuci sa a vonkoncom tu otrasnu pracu nechce robit. Alebo rodic dieta donuti ist na jazykovy gympel, lebo ved jazyky a decko je co ja viem sportovy typ co ma problem obsediet v lavici...
6. vidim chybu aj v systeme a to, ze stredne odborne skoly a SOU nemozu ziakom zabezpecit ziadnu prax, dielne nemaju alebo su v ubohom stave, nemaju zmluvy s firmami na odborne vycviky ako tomu bolo kedysi atd. Ziadne polrocne praxe po skole kde by aspon cuchol k realite. Nuz, ale toto je problem statu, nie rodica, ani ucitela...
7. Ani system, ze na jedneho elektrikara pripada 10 socialny pracovnikov, 7 pravnikov a 6 masmedialcov nie je dobry...

alicka850
20. jan 2016

@hallllo na margo tych googlov-je super,ze dnesne deti maju internet...ale akurat sme sa s drahym bavili o tom,ako sme my v 90tych rokoch robili referaty. Cela trieda sa pobrala do kniznice,pekne sme si povyberali knihy,pozicali,doma presli a povyberali pasaze na referat a pekne rucne popisali do referatu ☺ Dnesne deti by sa zasmiali / a to mam len 31 ☺/, ale ked som referat odovzdala,do bodky som vedela co v nom je ☺

eeffka
20. jan 2016

@alicka850 mas pravdu, ja mam 38r ale obdobny system som zazila este na VS, na diplomovku do kniznice, prehrabat hospodarske noviny, knihy, napisat diplomovku a obhajoba??? samozrejma ved som to cele napisala... teraz ked pocujem kolegov CTRL+C, CTRL+V jesiiis tyzden volna aby sa pripravil na obhajobu... WTF?!?!

simca06022011
20. jan 2016

@alicka850 ale aka to je sranda ked skopiruju z googlu "zarucene informacie" ktore nie su pravda :D

simca06022011
20. jan 2016

@katrin21 ano maju sa ucit same, ale napr. moj brat chodi do inej skoly ako my... a im veru nic nevysvetlia... tahali sme s nim cely druhy stupen sichty, elbo im slahli priklad a ratajte... vysvetlenie/teoria nikde nic... cize ano maju to pochopit, ALE treba na to ucitelov a ked nie su prave naj, tak sa taha druha sichta a je to pre to dieta velmi stresujuce podla mna.. ulohy by si mali robit same a este sa nervuju s rodicmi :D nakoniec sa prestanu ucit uplne podaktori...

eeffka
20. jan 2016

@simca06022011
minule som sitala taky vtip, celkom sa tu hodi 😎

vzorovy priklad v ucebnici: 2+2=4
priklad na domacu: 1+2+1= ?
priklad na pisomke: janko a jozko maju po 1 pomaranci, zuzke daju jablko..kolko bude vazit hruska? 😀

alicka850
20. jan 2016

@eeffka haha,ze tyzden na obhajobu ...omg 😆 Ja som robila prvy postgadual pri jednom dietati a druhy idem robit pri dvoch. Tyzden na obhajobu? Budem rada ked budem mat tyzden na ucenie. V zivote som sa nepripravovala na obhajobu nejakej prace. Ked som ju sama pisala,presne som vedela kde co je a ako som to myslela. Naposledy sme boli prednasat so sefkou v domove dochodcov a to su ti teda poctivi posluchaci ☺ Tych len tak neoblasfnes bez pripravy 😆😆😆

alicka850
20. jan 2016

@simca06022011 ale to je rozdiel nieco dietatu vysvetlit comu nerozumie a sediet pri nom kym rata 2+2. Ked pride s konkretnym problemom,ktoremu nerozumie,som za.

fuska
20. jan 2016

Pane boze. Matka ma traumu z detstva a prenasa to na dieta.

Ja som zo skoly uz dost dlho prec, ale myslim, ze vedomosti ziskane na ZS, SS a VS na Slovensku su fajn. Tie, co ste sa tu ohanali kadejakymi testovaniami... Ja som take testovanie tiez zazila. A ako prominentna ziacka som mala problem pochopit, co odo mna vlastne chcu. Mam pocit, ze tie testovania boli a su prisposobene sposobu vyucby v inych statoch. Zaroven nemam pocit, ze sposob vyucby na Slovensku vo vseobecnosti je zly. Neviem, kolko deti v europskych alebo americkych skolach ovlada napr. taku slepu mapu Afriky. Ucime sa literaturu slovensku, svetovu... V com ja vidim deficit su jazyky a prirodne vedy. Chcelo by to viacej praxe. Aj taka fyzika je velmi zaujimava, ale ked je iba o vzorcoch, je to nepochopitelny trapas. Myslim, ze ucitelia by mali byt viac motivovani a nemal by ich stat frustrovat kadejakymi byrokratickymi somarinami, ktore ich oberaju o cas a nervy. A ziaci, studenti by mohli byt viac zapajani do praxe. Zda sa mi, ze uz sa nieco take chysta, ze bude na skolach (SS) viac praxe. Som zvedava, ako to vypali. A paci sa mi, ze niektore firmy si vychovavaju buducich zamestnancov a motivuju tak studentov, aby vedeli svoje poznatky zo skoly zuzitkovat, nielen napisat na papier na pisomke a potom zabudnut.

simca06022011
20. jan 2016

@fuska ja by som dodala, ze uz od zakladnej skoly by mali byt deti vedene k prezentovaniu toho co citali/robili a mali by o to javit zaujem ucitelia, skontorolovat ci to deti urobili, rozpravat sa... tu to funguje divne, zaciatok hodiny trpneme koho vyvolaju a potom mame na haku... naucime sa od slova do slova co treba (mne sa napr. stalo ze sme brata mali na praxi, na uctovnictvo.... naucil sa to, robi to v pohode a na pisomke mu vsetky aktualne platne veci ucitelka vyskrtla ze je to zle!!! cize ani nie je sanca aby nieco vedeli z praxe deti, ked s prepacenim ucia stare veci...)

Detto individualne by mal ucitel posudit kto ma s cim problem a postrcit ho k rieseniu aj v inej oblasti ako su vedomosti, napr. spravanie. Ja napriklad totalne trpim trpim z odpovedania/vystupovania... to je katastrofa potom v dospelosti 🙂) ked treba prezentaciu alebo daco tak som tyzden na nervy :D

Ale co my si tu mozeme akurat tak popisat o tom :D neviem ako by sme to asi tak poriesili :D

fuska
20. jan 2016

@simca06022011 Ano, vediet prezentovat a predat svoje vedomosti. Ini ani nemusia vediet to, co my, len o tom vedia pekne rozpravat.

nelinka2009
autor
20. jan 2016

@tajka1986 len ci ma dieta zacat zivot nutnym zlom...

fuska
20. jan 2016

@nelinka2009 Preco sa neodstahujes, ked je to tu vsetko take nahovno?? Niekam... na Mars? Neviem. Kde je to podla teba idealne? Vsade inde, okrem Slovenska?

moni73
20. jan 2016

@alicka850 ono.... Píšeš, že keď bol pútavý výklad, tak ani nevieš ako hodina ubehla, keď bola nuda, pozerali ste na hodinky... Ale veď o tom sa bavíme, keď to dieťa bude baviť, bude sedieť s otvorenou pusou a počúvať, keď nie, nech si namiesto pozerania na hodinky, ľahne na koberec alebo vyjde z triedy. Konečný výsledok je ten istý, nič z toho nebude vedieť. Ja som určite proti ohláseným testom. Učiteľ učí a formou testu si zisťuje, čo to deťom dalo. Keď vopred ohlási, nehovorí to o jeho práci nič. Na druhej strane dieťa samozrejme nemá byť stresovane, že sa test píše. Výsledok hovorí možno 60% o učiteľovi a 40 o žiakovi. Ťažko takto narýchlo ja by som dala ja zš povinný základ a maximum voliteľných predmetov. A znamkovanie? Rozmýšľala som nad tým... Nie som za zrušenie, ale za opačné znamkovanie. Tj dieťa ide o ročníka s nulovými vedomosťami ako základ bude teda brané, že nič nevie - mohla by to byť východisková známka 5, ktorú by si postupom času vylepšoval. To by pre mňa bolo motivačné a spravodlivejšie a samozrejme menej stresujúce.

leteku
20. jan 2016

Ja si myslim, ze vela dnesnych mamin chce za svoje dieta aj dychat. Vsetko im treba vybavit, prekonat za ne vsetky prekazky. Nemyslim, ze je to spravne. Lebo ked sa stane, ze maminka nevybavi bude stratene. Moje dieta chodi do beznej skoly, do ktorej som chodila aj ja. Stretava sa aj s dobrym aj s menej dobrym. Bojuje a uci sa ako najlepsie vie. Ja ani netusim co sa prave uci, je samoststna. Syn pojde do tej istej skoly. A napriek tej obycajnej skole je sikovna, aj ked nie vzdy ma same jednoyku, ale viem ze z nej vyrasta clovek, ktori sa bude vediet popasovat aj s tazkymi situaciami.

adelajda2012
20. jan 2016

Necitala som komenty, iba par tu na poslednej strane ( 😒 ), takze reagujem len na tvoju otazku. Rovnakozmyslajucich ludi stale pribuda a pribudaju aj nove cesty. Ci uz alternativne skoly, komunitne skoly alebo domace vzdelavanie. Ja tiez neplanujem dat deti do klasickej skoly.