Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@zuzana76 prava a povinnosti... povinnosti su akceptovatelne v podstate bez vyhrad, ak maju logicky zaklad. Takisto moje pravo, pokial nezasahuje do prav inych a je logicke malo by byt akceptovane. Voci skole sa buri skupina rodicov, ktora si predstavuje proces vzdelavania inak. Oni sa neburia voci vzdelaniu ale voci sposobu.
A napadla mi paralela so skolou-autoskolou. Nikto neprotestuje, ze na to, aby mohol vojst do premavky potrebuje vodicak a tato skola ma uz dnes rozne podoby. Tieto skoly sa flexibilne prisposobili potrebam ziakov a ucia roznym sposobom (ja som chodila len na jazdy a absolvovala kurz prvej pomoci), priznavam, ze koleso by som vymienala s tazkostami a "veci" pod kapotou su pre mna spanielska dedina. K zivotu ani k bezpecnej jazde toto ale nepotrebujem. Takisto mam znamych s "kupenym" vodicakom a jazdia super.
A vojdenie do premavky bez akychkolvek vedomosti moze mat fatalnejsie nasledky ako vojdenie do zivota (ohrozujes aj inych/ohrozujes len seba).
Chcela som tym celym len povedat, ze skolstvo je tiez vo vyvine a trvat na tom, ze len to, ktorym sme presli my je to spravne, je spiatocnicke.
@sisaka mne je pomerne jasne, ako funguje system mimo Slovensko (napr. manzel studoval v USA, ja poznam velmi dobre zase anglicky system), ale ako som uz vecer (v noci) pisala, tak ukazky z historie matematiky a teda oboznamenie aj s pristupom k "poctom" v Azii, toto su veci, ktore sa sice mozno na hodinach matematiky na Slovensku nedeju casto, ale my sme take uz mali pred revoluciou, aj ked zrejme to nebolo ako multikulti, ale ukazka roznych pristupov, myslenia. A podla mna ani nie je dolezite to chapat ako multikulti, ani sa to nemusi zdoraznit, podla mna, dolezite je, ze sme aj toto odprezentovane mali. Otazka je, ci je vobec nutne sa na to divat ako na multikulti. Preto mi ani hned toto nenapadlo, lebo toto som brala ako samozrejmost. Celkom by ma zaujimalo, co by Ti na to dcera povedala, co si ako multikulti z matiky pamata, mozno by ju tiez hned nic konkretne nenapadlo. A co sa tyka tych znamok, ja naozaj neviem, ci sa toto ma spajat s tym, co tu bolo pred revoluciou, lebo naozaj ten zber jedniciek je vidno az teraz. Uz som pisala, u nas uz na prvom stupni (70-te roky) nemali vsetci same jednicky a mam kolegynu dochodkynu (70+), ta hovori, ze ona napr. na ZS same jednotky nemala a mal ich tam malokto, podobnu info mam aj od mojej mamy, podobne starej. A mna by ani nenapadlo pytat sa inych ako mojich, alebo sestrinych deti, ake mali vysvedcenie. A to som naozaj dost casu stravila socializme, takze by som asi mala byt takto ovlyvnena. A nie je to ani tym, ze by mi vadila protiotazka.
@nelinka2009 no tak este raz a pekne pomalicky. Ty mas problem sama so sebou. Nechapes suvislosti, vidis len vsetko v zlom obraze. Ked chce clovek od teba fakty, zmysluplnu odpoved, to nemas. Navazas sa do vsetkeho, zosmiesnujes. Paradoxom je, ze ty si si vytvorila nazor na zaklade rozhovorov s ucitelmi o inych uciteloch. Nikto nepopiera, ze su v skolskom systeme nedostatky ci nevhodne veci. Ze su ucitelia taki i onaki. Ale ty tocis len o jednej veci. Nic ti nie je dobre, nic nie je fajn. A na som nikde nenapisala, ze sme alternativna skola. Vyuzivame vela veci, ktore su samozrejmostou. Obycajna biologia v osmicke je prepojenie chemie, fyziky, biologie a environmentalistiky. Zavisi ako to podas. No ty si budes tvrdit, ze je to blbost. Len ty a ty a ty....
@vevesh ano, aj ja az na strednej (alebo si ZS uz tak dobre nepamatam), ale napr. moje deti uz na prvom stupni, v normalnych statnych skolach. A napr. na tej ZS, kde teraz chodi mladsia (predtym starsia) maju vzdy zhruba tyzden, ked su tam ludia z roznych koncin sveta, je to takou zaujimavou formou robene, ze uz male prvacence sa zapajaju. jasne, keby uz v triede mali viac narodnosti (maju jednu Rusku a jednu Spanielku), tak by to mali denne, ale tak zatial to v nasich koncinach nie je take pestre. Ano, ten system tu nie je taky ako napr. v Kanade, ale ja som so skolami mojich deti spokojna, asi by som bola aj v Kanade, myslim, ze ja naozaj nemam problem prijat aj alternativu, ale nie bezhlavo.
@zuzana76 a ty sa cudujes detom? Pozri na rodicov tychto deti...mne vcera jeden ziak permanentne kazil program, az som sa ho opytala, ze ci mu slusne spravanie nic nehovori. Na to mi povedal, ze jeho nikto nevychovava, ked nic nechce je najlepsi a ked nieco vyvedie, tak mama povie, ze za to moze skola, lebo ho nevychovala...
@jajka257 prepac, ale vy tri ste sa tu postavili same do role uciteliek, zasrupujucich vseob nazory ucitelov... A pokial mne slov ucitel napise, ze ved multikulturalizmus preberame na obcianskej nauke cize 1 mozno 2 krat do tyzdna a z toho tejto teme venuju par hodin... Tak ako to ani nema vyznam nejaka vazna debata s vami, pokial toto myslite vazne... Da,sa len napisat 100 rokov za opicami... Je ina doba a vy mate deti pripravit na zivot... A ze chcem zrusit prirodne vedy? Nie ale radikalne stensit ich obsach, aby sa do zakl vzdelania vosli ibe podstatnejsie vevi, pre tieto deti... Ale to zas vy len nepochopite a budete si tu mlet svohe ako je fyzika dolezita... Je ale v dnesnej dobe su dolezotejsie vevi, ktore vy s detmi len prefrcite... A potom si tu mladi vyholia hlavy a volia to co volia...
Inak, celkom sa mi paci tato diskusia, len jedna vec mi vadi. Vzhladom k tomu, ze mam deti v statnej skole, tak mnohe si automaticky myslite, ze o tych alternativnych neviem nic. To je zase dosledok toho zvlastneho chapania, sposobu zdovodnovania, teda upresnim mylneho zdovodnovania. Ja napr. skor ako moje deti zacali chodit do skoly, dokonca skor ako sa narodili, tak som mala nastudovane mnohe alternativne pristupy (uz v 90-tych rokoch), navyse mam moznost vidiet vysledky roznych alternativnych vzdelavani-teda to, co je na ich vystupe a po dokladnom zvazeni sme sa nakoniec rozhodli pre klasiku a nelutujeme. Ona, ani ta klasika nemusi byt zla, staci vybrat skolu, ktora je dobra. A to dobra, tam si uz kazdy musi dosadit to, co ocakava.
@nelinka2009 na teba uz nemam slov.......
@jajka257 Ignoruj, ignoruj, ako hovorieva moja mala dcera, ked ju ustipne komar😀
@dskjhfdlkdjhl nuz, asi si malo studovala😉 ( to som len rypkala, dufam, ze chapes, ze nie v zlom)
@jajka257 malo, pramalo, ved to aj vidno, najma takto virtualne😀
@dskjhfdlkdjhl budem, na infantilnosti , ako hovori zas moja, nemam cas🙂 ked jej poviem nieco, s cim nie spokojna😀
@jajka257 to su tie vysledky klasickeho (trapneho) vzdelavania😀
@dai
lenze ty nemas deti na skole na Slovensku. Ty sa nato mozes pozerat z tvojho pohladu.
Znamky su dolezite ak sa dieta chce dostat zo ZS na inu dobru skolu. A hodnotenia sa neskladaju z toho co ty popisujes, teda na statnych skolach.
A neverim ze sa na Slovensku da nerobit prijimacky na gymnazium ci statne ci sukromne. Zakon nepovoluje prestum zo ZS na gymko iba na zaklade vysledkov na ZS.
@dskjhfdlkdjhl nuz, ved my nic vlastne nevieme🙂ja si vzdy spomeniem na jedneho svojho ziaka. Prisiel na obycajnu zs z waldorfskej. Ked som sa pytala rodicov preco, tak ze chcu zmenu. Z mladeho nakoniec vyslo, ze ho vyhodili, lebo nezvladali jeho spravanie, rodicia nakoniec potvrdili a povedali pravdu😀😀😀u nas dokoncil zs, mal 90% z testovania a este ma aj posluchol a siel na dobre gymnazium....
@natalka13 ale co je podstatne pri prijimackach? Ano, su nejake body za vysvedcenie a potom hlavnu cast tvoria body za prijimacky a napr. za olympiady. A napr. pre mna to, ze dieta vyhra olympiadu, je viac ako 1 z daneho predmetu. Poznam chlapca, ktory vyhral okresne kolo MO a z matiky mal a vysvedceni 2, no a nikto sa z toho nezblaznil. To dieta, ak je naozaj v niecom sikovne, tak sa nestrati. Ale jasne, mne sa dobre hovori, lebo moje dieta malo aj tie jednicky, aj olympiady, ale stale tie hlavne body, boli body z prijimaciek.
@dskjhfdlkdjhl tak tak😀😀😀nase trapne vzdelavanie😀😀😀
@dskjhfdlkdjhl mne osobne slovensky system nevyhovoval, pretoze bol taky ako tu bolo opisovane (a este stale je, kedze mojo bratranci a sesternice deru lavice ako zakladnej, tak strednej skoly a dost o tom rozpravame)- hlavne je memorovanie, doraz na krasopismo a nie vyznam, jedina spravna odpoved- a to ucitelova, lietanie poznamok a znamky podla sympatie....najviac ten rozdiel bolo vidiet na strednej, kde som mala slovenske a cudzojacycne predmety a takisto ucitelov - slovencinar dal mojmu spoluziakovi 5 x 5tku za 10 minut hodiny ( zabudol knihu, zle napisal ulohu, nemal v zosite okraje, krv precital ako krev, zaodvraval) a nie nesedel na nom - a vysledna znamka bola samozrejme spriemerovana, kdezto zahranicny ucitel nas poznal a nasa znamka bola vysledkom snahy, pisomiel a vseobecnych vedomosti......alebo napr. Uz hore spominana biologia- ucitel isiel najprv za slovakom- matikarom, ci uz sme to mali a ci je mozne to teraz /co najskor oducit a odpoved- NIE, OSNOVY nepustia a toto a hento, statistika bude az na konci roka...a potom siel ku krajanovi a sadli si nad ucebny plan a tak si poprehadzovali obaja ucivo , ze genetika bola sice az o 3 mesiace neskor ako povodne mala byt, ale na oboch predmetoch nadvazujuco ,a na konci roka obidvaja splnili ucebny plan....a ta neflexibilita a neochota je podla mna najvacsi zadrhel, ze nase skolstvo vo vacsine je tam v socializme este, kde som ja chodila do skoly🙈
@vevesh ako som uz pisala, ja som v podstate celu ZS a takmer celu SS prezila v socializme a nemam taketo skusenosti, ano, mali sme aj jednu (jednu) svihnutu profku na gympli, mam ju ako antivzor ucitela, ale to je tak vsetko a netrpim ziadnym spomienkovym optimizmom. Asi som mala "len" stastie, podobne ako ho maju moje deti.
@vevesh to bolo urcene osnovami, bolo presne urcene poradie. Ja si uciva prehadzujem ako mi vyhovuje....horsie je, ze uz roky ziadame o zmenu obsahov. Uvediem ti priklad, na matike sa objemy ucia az v siedmom rocniku, ale pre nas z nepochopitelnych pricin sa objemy rataju na fyzike uz v siestom rocniku. Kedysi boli objemy v sestke, teraz mame vsetci smolu. Na fyzike deti cumia, nechapu, ucitel je nestastny, deti zdeptane, ale ucivo medzi rocnikmi velmi posuvat nemozem, len nejake trapnosti a to mi nepomoze....
@jajka257 ano, pretoze ta neflexibilita a neochota je aj na najvyssich miestach- niezeby si tam hore (myslim ministerstvo) sadli a urobili si"medzipredmetove" sedenie, alebo dali 30%volnost uciva, kde by to ucitel mohol prebrat, ale kazdy sa tvari najdolezotejsie na svojom piesocku - a potom su bezradni ucitelia - lenze slovaci nie su schopni ani sa velmi "skupinovo" ozvat....vsetci nie su spokojni, nadavaju, ale ked pride k akcii , tak su vsetci ticho....to je skoda..
@vevesh 👏👏👏👏👏👏👏👐
Pisete tu to, co som vam pisala ja ste neuveritelne zahladene do seba pani ucitelky
@nelinka2009 ty si radsej zaviaz prsty..co koment to perla..
@nelinka2009 ty si bola na nejakych nacuvoch vo viacerych skolach ked vies co a ako sa deti ucia na statnych skolach? Alebo si si len povedala, ze statna skola je to iste ako statna za sociku a nic sa nezmenilo, lebo ty si to tak myslis? Ja len ci mas realne zistene ako to teraz na statnych skolach funguje. Btw skola nema dieta pripravit na zivot, to je uloha rodica. Skola v prvom rade vzdelava.
@xxxkatka realne mi takto odpovedali dve riaditelky na st skolach ' ved nic sa nezmenila odkedy ste bola Vy mala namicka, nebojte sa' nie v st skole ma na hodiny bohuzial, alwbo nastastie odmietli pustot, len v nasej skoke som mohla s prvacikmi esye pred nastupom malej steavit jeden cely den, okrem pristupu do jedalne cez obed z hygienickych dovodov.
@vevesh toto sa stale dava ako poziadavka a tam hore to uspesne odignoruju. Vies, on je problem tam hore so vsetkym. Taka pikoska, stat zmenil reformu za reformu😀😀😀ta plati uz tri roky a cuduj sa svete, vobec nevydali ucebnice pre niektore predmety😀😀😀geografia, fyzika, biologia, matematika, obcianska vychova. Teraz dejepis, zvysili pocet, niet podkladov, co a ako a preco😀😀toto si vyrabaju ucitelia sami....supluju stat , tvoria ucebne pomocky, listy, testy a vselico😀😀😀ver, ze uz ani nemaju silu a chut bojovat, ked pri kazdej akcii su len ponizovani a urazani.....

@dskjhfdlkdjhl medzipredmetova vychova - scasti som ju zazila aj ja- ale iba na strednej, a aj moje deti v zahranici ju maju, ale uz od zakladnej skoly....vidno ju hlavne na projektovom vyucovani a "nehodinovom" vyucovani, ked deti dostanu ulohu a musia ju vyriesit pouzitim logiky a viacerych cezpredmezovych vedomosti:
napr. U nas na biologii sme riesili gentiku az po prebrani statistiky a funkcii z matematiky (ucitel biologie odlozil tuto temu o pol roka, lebo matikar este nebol hotovy zo statistikou) a vypocitavali sme geneticke poruchy, vyskyt anomalii, silne a slabe alely a dedicnost v sucasnosti a v minulosti, ako je mozne , ze napr. Kon sa z pakona zmenil na dnesny exemplar a preco je tych plemien tolko a co potrebujes na slachtenie (a tu sme sli aj so fyziky chemie na ziadane vlastnosti) alebo fotosynteza - takisto matikar, chemik a fyzikar to brali naraz a neraz sme sli z jednej hodiny do druhej na "to iste" a predsa rozdielne...
A na zakladnej skole pri mojich detoch- nemaju pevny rozvrh hodin (cize 1.hodina sj, 2. Matematika) maju iba dane , ze v ten den je 5 hodin a je "zakladne ucenie" -t.j. ucitelka ma volnost s cim zacne, co bude ucit- mozu mat aj cely den matematiku, ked deti ucivu nechapu a moze mat aj 20 min. Striedajuce sa intervaly....a napr. V 1 triede zacnu pisanim pismenok a potom do toho zapletu matematiku (kolkoze A je na stranke, kolko samohlasok a+i je spolu - cize na nemcine maju uz zaklad matematiky, spocitavanie, logika a skupiny a to ucitelka este nezacala s priamym vyucovanim matematiky)
Dalsi bod je interkulturalnost- je to vedene vsetkymi predmetmi- nielen obmena mien z celeho sveta (na to si asi narazala pri francuzskych knihach)- ale aj deti robia projekty o svojich krajinach, hovoria o svojej reci na hodinach nemciny primerane veku (napr. V 1 triede si deti na nastenku napisali - teda ucitelka, ale deti jej to povedali, dobre rano vo vsetkych jazykoch, ktore v triede maju- dcera maju 22 clennu triedu a bolo tam 18x dobre rano, vo vyssich rocnikoch rozoberaju inu vetnu skladbu v inych reciach), o zvykoch na predmetovej nauke (vo vyssich rocnikoch to rozoberaju uz z politickej , historickej, medzinarodnej stranky), pecu sa "domace" kolace na narodeniny do skoly ci aj na akcie- tu super vidiet tu roznorodost, ked ja napeciem bublaninu, arabka donesie datlove kolace, nemka cibulovy kolac a korejcanka kokosovo-kukurocny kolac baleny v bananovom liste....a pre deti je tato roznorodost prirodzena, kedze s tym vyrastaju..