Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@nelinka2009 a za co tlieskas?
@jajka257 za to, ze ked chces tak aj pravdu napises...
@jajka257 ak mam byt uprimna, ja som rada, ze neprichadzam do styku s rodicmi, lebo co mam info od znamych a co vidim tu, tak komunikacia s mnohymi z nich, je asi ten najvacsi znechucovac, obzvlast, ked su taki podprahovi, ako to tu vidim.
@jajka257 vsak toto - tu v nemecku, ucitelia zastrajkovali a neboli otvorene skoly vobec a rodicia si mozu fukat a bolo to dovtedy, dokym sa nedohodnu (napr. Minuleho roku boli skolky 3 mesiace kompletne zatvorene!!!!)- to len boli fofry, aby to dali do poriadku...na sk strajk bol taky,ze bud ucitel neprisiel vobec do triedy, ale sedel v kabinete alebo len sedel za katedrou ako dozor, alebo isli protestovat par kusov pred parlament- cize ziadny dopad na rodicov ci spolocnost, kedze ti sa nemuseli o nic postarat, nemuseli brat ocr ci dovolenky, lebo skola zatvorena....len deti presedeli 1 den v skole, co tam po tom...
@nelinka2009 boze moj, ty si naozaj taka nechapava alebo to uspesne hras?
@dskjhfdlkdjhl vidis aj taketo clivek vidi na vlastne oci😀😀😀no co ta nezabije, to ta posilni😀😀😉
@vevesh strajk je v pohode, len to by nemohol pan najvyssi z vole ludu premier dehonestovat ucitelov ako to robi ten nas😀😉😉a to zatvorenie skol? Nuz, Blava mala vysoke cislo, potopili to ine mesta. Vies, je rozdiel vyzit z platu ucitela v BA a v inom meste, kde ten prijem patri medzi tie vyssie. To je zas o politike....a to, ze nam deti hlupnu je tiez pravda....bohuzial, co generacia, to slabsie rozumove schopnosti....ale to nie je vina len ucitela.
@jajka257 a ked jej napises pravdu, tak Ta tu este osocia, ze ju sikanujes😝
@dskjhfdlkdjhl jojo😀no vies, najlepsia obrana je utok..ale priznam sa, ze uz som videla vselico aj pocula vselico, ona je vsak pre mna ukaz, aky som este nemala tu cest stretnut v zivote a dufam, ze ma panbozko pred tym ochrani, lebo asi by som nevedela ci sa mam smiat alebo plakat od zufalstva...vacsina rodicov si veci vie vydiskutovat na urovni a su naozaj prinosom.
@marianeta a to je to smutne na tom, ze vlastny rodic hadze pripravenost svojho dietata do zivota na takmer cudzieho cloveka- ucitela a hlada v nom vykonavatela svojich predstav o vychove vlastneho potomka (predstava zakladatelky o tom, ze ucitelka ma byt druha mama). Zakladatelka by rada zredukovala prirodne predmety (zjavne jej na skole nesli) a co tam po tom, ze ine deti vratane jej dietata mozu tieto predmety bavit, mozno v buducnosti poznatky z tychto predmetov aj slusne zivit. Pridala by jazyky idealne na prvom stupni okrem anglictiny a nemciny aj dalsi cudzi jazyk. Co tam po tom, ze väcsina deti, ktore maju priemerne lingvisticke danosti (a tych je väcsina) to jednoducho nebudu zvladat. A to ani nehovorim o tom, ze casovo zvladat 3 kazyky v skole = ani jeden nebude dieta vediet poriadne.
Btw mila zakladatelka, ty vies s urcitostou povedat, ze tvoje dieta npr. nebude geodet a fyziku nebude potrebovat? Ja by som to u svojich deti, v case ked boli na ZS, naozaj nevedela vylucit.
@dskjhfdlkdjhl za kazdu dvojku trojku na vysvecku sa strhavaju body. ak nema olympiadu nema tie body cim nahradit a ak je ucitelka blba a rata 5 za zabudnute kruzidlo jednotka na vysvecku bude tazko.
Mne je to sumafuk ja decka nemam na klasickej skole, ale fakt rozdavanie 5 nie za vedomosti ci nevedomost mi pride chore.
@natalka13 ja mam dceru uz na gymnaziu, takze toto viem. Ale aj tak najvacsi pocet bodov je za samotne prijimacky, tieto body za znamky, tie sice nepodcenujem, ale ani ich netreba precenovat. A na ZS, kde chodi mladsia, sa za zabudnute zosity/pomocky dava poznamka, nie patka, to mne pride adekvatne.
Mna by inac zaujimalo, ktore riaditelky privitali mamicku slovami, ze nic sa od cias, co ste boli v skole nezmenilo....a este treba spomenut, ze do triedy vbehne ucitel s oooobrovskou trstenicou, tresne po stole a povie: volam sa Igor Hnizdo...😀😀😀😀
@jajka257 tak Hnizdo bol v case zakladatelkinej babky😉 Ale mas pravdu, tiez by ma zaujimalo, ktore riaditelky to boli, toto je tiez nieco, comu sa da tazko uverit a je velka pravdepodobnost, ze to pravda nie je, ale neprekvapuje ma to (nie to, ze by take raditelky boli, ale to, ze to vyslo z jej klavesnice).
@natalka13 este k tym znamkam za zabudnute predmety - neviem ako inde ale ak to mas vysvetlene na zaciatku, jasne je vysvetlena hodnota znamky detom ako aj rodicom a vsetci su s tym uzrozumeni... My dokonca aj na vysvedcku mame znamku za schrift und gestaltung🙂 co je vlastne nieco ako pisanie - pravopis , uprava, celkova forma etc. ... myslim ze ty si davala ten priklad, ako moze dieta vyvazit 1tkou z pisomky 10 5tiek za zabudnuty zosit... vies - ja mam napr. urcite postavenie v praci a tiez ma na konci roka hodnotia komplexne ako osobu, nielen za cisla ktore dosahujem ja ci moj team - detto ja mojich ludi nehodnotim len za cisla - ale ano, aj za ich dochvilnost na meetingy ( ci cely team 10 minut nesedi a necaka ako debil na 1neho ...), za ich prejav a profesionalitu ( tam patria aj maily napr. - ich forma, uprava, citatelnost = profesionalita vyjadrovania sa ) etc. ... niekde zaklad mojej pozicie je byt tzv. role model - to sa tyka prace ale aj spravania sa ...
cize ja pocitovo vitam ze skoli tlaci aj na upravu zositov, na prejav ziakov, na dochvilnost ( mnohokrat sa toto tyka viac rodicov ako deti - fakt je ze ich neskore prichody narusaju hodinu a zvysok triedy ), nato aby si nezabudali pomocky, ulohy - na ktorych niekedy je vystavana dalsia uloha v skole, projekty a pod. ... - fakt na tom ako rodic nevidim nic zle... v kazdom pripade maju tieto znamky inu hodnotu ako ma hodnota znamky za test - testy sa pisu 4 , su ohlasene - tvoria 33% konencnej znamky, ustne odpovde detto 33% , zvysok tiez 33% - cize ak ma ziak zo vsetkeho jednotky za vedomosti ale je totalny lajdak - uprimne - nepoznam taketo dieta - vacsinou ked su poctive v uceni tak nie su uplni lajdaci v aktivite na hodine, v pomoci spoluziakom, v projektoch a pod. ... ale keby sa taky nasiel, tak horsiu ako 2 nebude mat ( len z hlavy teda mi vysiel priemer 2.3...)
A kym mi vykysne cesto na donuty, tak sa vratim k tomu multikulti. Ano, skola by mala prispiet, aby boli ludia znasanlivejsi, ale je to uplne zbytocne, pokial to tak nie je aj v rodine. Na formovanie osobnosti (aspon podla mna) by mala mat rodina vacsi vplyv, ako skola, ak si rodicia myslia, ze od siestich rokov mozu vsetko prenechat skole, tak potom je to smutne. A toto plati nielen v tom multikulti, ale napr. uz aj v spomenutom citani, predsa moje deti boli uz od malicka zvyknute, ze sa im cita, bolo obdobie, ked mala dcera nevedela este citat, tak sme vecer sedeli vsetci styria a kazdy vecer cital niekto iny (ja, manzel, starsia dcera) a mam na to obdobie naozaj pekne spomienky, teraz cita mala dcera na striedacku so mnou a s manzelom a v skole dostali zoznam doporucenej literatury-to znamena, ze ak rodicia nemaju skusenosti, tak su tam knihy urcene pre dany vek a pokial viem posudit, tak su naozaj dobre a nemusia si deti vybrat tieto knihy, mozu ine, toto je len doporucenie. Podobne to bolo minuly rok. Starsia dcera to ma na gymnaziu podobne, dostali zoznam, naozaj dost dlhy, odkial si mali vybrat niekolko knih (pocet si nepamatam) a zvysne knihy mozu mat podla vlastneho vyberu. Dcera cita rada, v poslednom case vsak uz len po anglicky, tak som aj celkom zvedava, ako to tento rok dopadne s "povinnym" citanim, ale to je uz na nej.
@jajka257
@dskjhfdlkdjhl problem bude v porozumeni ludskej reci asi...ak pochopila vyjadrenia riaditelov tak ako chape to co sa tu popise tak sa nedivim ,ze to z jej klavesnice vyslo..ale analyza vsetkeho a vsetkych jej ide dobre.to sa musi nechat😝
@dai toto som ja uz aj v inych temach pisala, ze talent nie je vsetko, ze dieta, ak sa nenauci nejakym pravidlam-napr. ta dochvilnost, plnenie si povinnosti, tak to nebude dobre a je to naozaj pre dobro toho dietata. U Teba naozaj beriem, ze si tu skolu pre deti vyberala s tym, ze Ti o nieco rozumne ide, len mam dojem, ze mnohi chcu len alternativu, ale ani poriadne nevedia co to je, a casto tam je snaha o nieco take, ani to teraz narychlo neviem nazvat, mozno vyhnutie sa povinnostiam, ale ak budem mat viac casu, tak mi vhodnejsi termin aj napadne.
@dskjhfdlkdjhl ty tusim prednasasna VS, vsak? A teraz si predstav, ze ti rodicia, co chodia na ZS za ucitelmi budu mat aj dospele deti...a moja vizia : raz ti niekto zaklopkana dvere a poziada ta, aby si prehodnotila svoj sposob prednasania, skusania a pritom ti bude neustale prizvukovst, ze jeho dieta je zvyknute na osobity ptistup a nemozes ho predsa trestat, lebo neodovzdalo seminarku, protokol alebo nieco ine😀😉😉😀a to nie v zlom pisem😀😀😉😀ale naozaj si to predstav ....lebo po istych skusenostiach viem, ze su uz aj takyto rodicia a budu v duchu obhajoby dietata robit toto cely zivot😂nuz a ja sa bojim, ze to presne povedie az sem....
@dskjhfdlkdjhl vies co neviem - to citanie je pre mna stale velmi otazne... moj otec napr. citanie miloval, mama citala viac menej len nam - ja a starsi brat sme detstvo prezili v knihach🙂 mladsi precital mozno 3 knihy 🙂
moja dcera napr. neznasala aby som jej knihy citala - chcela len listovat obrazky - ked mala 6 rokov a 4 mesiace sa naucila citat a odvtedy ju bez knihy v ruke, v ruksaku, v aktovke, na dovolenku aspon 3, k babke na noc detto... neuvidis - to dieta cita vsade a vsetko - ma teraz 10, 3 kniznice doma plne a v skole ju inde ako v ich skolskej kniznici poobede nenajdem:-/ jej sesternica ten isty typek, ale uz napr. ich mladsi surodenci - hm... to je pre mna veeelmi otazne 🙂 maly miluje urcite temy a ma oblubene okruhy zaujmov ( to dcera nikdy nemala ) - aktualne ma psy,ludske telo, zem a vesmir - to dokaze listovat donekonecna, na klasicku knihu ho ale ani nahodou nedostanem☹
tym len chcem napisat ze fakt neviem ci v tomto je ten vplyv rodica nejak vyrazny... ale suhlasim s tebou ze rodic urcite nemoze cakat ze skola mu dieta vychova - pokial sa niekde to co zije v skole nezhoduje s tym co zije doma tak z toho moze mat akurat fajnovy misung... a potom je teda otazne co si vyberie ( poznam deti z otrasnych podmienok ktore sa ale vdaka skole a nahode ze stretli inspirativneho ucitela krasne rozvinuli a naopak - deti co mali doma vsetko a pod vplyvom partie a nenasmerovania v skole uplne prepadli☹ )
@jajka257 ano, pocitam s tym do buducnosti, zatial sa mi take nastastie nestalo. Zatial nastastie jednam len so studentami a nemam problem ani pochvalit, ani dat 0 bodov, ani vyhodit zo skusky. Ale kym pojdem do dochodku, tak je mozne, ze aj toto budem riesit. Ja som nastastie kludny clovek, viem aj vypocut, ale viem aj uplne bez obalu povedat pravdu a zatial sa mi to vzdy vyplatilo.
@dskjhfdlkdjhl ano, aj ja poznam rodicov co hladaju pre dieta lahsiu cestu a tiez som skor fanusik tych ciest tazsich a neprebadanych zato veducich ku krajsim a zaujimavejsim cielom🙂
@dai ano, aj kazde dieta je ine, ale cakat len od skoly, to je take divne. A napr. ta mladsia tiez v tom nizsom veku frcala postupne na roznych temach, ale teraz cita taku literaturu veku primeranu, ale napr. vyzaduje, aby boli knihy ilustrovane Adolfom Bornom, precita aj inu, ale ...
@dai a preto sa aj v mnohych temach zhodneme😉
@dai malo rodicov si uvedomuje paralelu medzi povinostami v skole a v buducom zivote. Ty ano. Prosim, ako sefka mi odpovedz, ako by si reagovala, keby niekto z tvojho timu pravidelne chodil neskoro, nikdy nemal ulohu, lebo mama povedala, ze ulohu robit nemusi, ze je to vymysel a zlyhanje ucitela. Nikdy by nemal pomocky, ignoroval by tvoje pokyny v praci. Kym mate poradu, vyskakoval by avykrikoval na kolegov posmesne veci. Pripadne by ta otituloval vulgarnym vyrazom? Lebo doma povedali, ze vsetci sefovia su j*bnut* a pstria do plynu(citujem dieta, ktore do povedalo vyucujucej ). A nejdem rypat. Predstav si toto na svojej pozicii v tvojom time. Co by si povedals a uroba? A nezabudaj, ze nesmies sa ani skaredo pozriet, lebo za chvilu tam mas rodicov a este ti aj vynadaju.
Pytam sa, lebo riadis ludi a toto je bezna realita u niektorych deti. ( Ja si viem svojich ukocirovat, ale kolegyna je uz pomaly zrela do ustavu)...
@jajka257 vies, toto si mnohi rodicia neuvedomuju, ze s takymi sa potom v dalsom zivote nikto babrat nebude, bud pochopia, alebo pojdu a ziadna mamicka im uz nepomoze, ale to uz bude pozde-ohybaj ma mamko ....
@dskjhfdlkdjhl ja viem, len tito mladi za chvilu pridu na pracovny trh.....a vsetci budu nadavat na ucitelov, ze co ich naucili a ako ich pripravili....
@jajka257 uz prisli, ved sa staci pozriet sem do diskusie-skola nepripravila na pracovne pohovory. Zaujimave, ze sa nestazju, ze ich skola nenaucila mysliet, to nikomu zjavne nechyba😝

@jajka257 👏👏👏👏👏👏👏 budem ti len tlieskat, nechcem urazit