Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
Vychovavam prikladom. Dcera isla zo skoly a dala peniaze bezdomovcovi-primerane. Hura, hura - toto chcem a moze kludne zdravit "dobry", podla mna je to akceptovatelny pozdrav a moze nespravit ulohu a moze spravit aj nieco zle (nie zakerne) ale musi sa ospravedlnit atd.
Deti bohovia - poznam 3 take, zanedbatelny pocet. Zato poznam privela veeelmi sikovnych deti.
@bmuller ryba smrdi od hlavy, to je myslim strucne a jasne.
@xxxkatka vo vychove vzdy ide o suhru alebo podiel rodica so skolou a rozkol nastava vtedy, ked ty ucis dieta nieco ine a skola zastava iny nazor - priklad ucime dieta sa branit voci utokom druhym a zastat sa slabsich (ked treba a je aj fyzicky napadnute, tak nech sa nenecha dotlct, ale aj fyzicky vrati ) a skolske pravidla vtlkaju do deti, ze nikdy za zaidnych okolnosti (aj v pripade, ze boli napadnuti) nesmu pouzit fyzicku silu a tobot fyzicky vratit, a utiect z miesta cinu a nepomoct osobe zranenenej ci v nudzi nie je zbabelstvo, ale ok a podavane ako spravny model spravania....a teraz chuda dieta nevie co...a to sa tyka aj inych vychovnych perliciek, kde tvoja dlhorocna vychova vtlkana do dietata bude konfrontovana a niekedy prevalcovana tou kolektivnou a skolskou....
@jajka257 pre isnpiraciu si skus zohnat tuto sadu ucebnic
https://www.dumknihy.cz/matematika-pro-nizsi-ro...
Tu je odkaz len na jeded "zosit", je to sada pre nizsi stupen gymnazii, je to sice cesky, ale Tebe to isto nevadi a detom ak nejake priklady vyberies, tak si to aj tak budes prepisovat, tak prelozis. Su to pekne ucebnice aspon podla mna.
@dskjhfdlkdjhl no ked tak hovoris o lyzovani, to mi napada prirovnanie s touto temou -akoze :"super formy ucenia"' - sedim pred telkou a kukam na Zuzulovu, ako jej to skvele ide...a nadobudnem pocit, ze tymto sledovanim zo mna bude lyziarka podobnych kvalit 😀 ze tak nahodou mesiace tvrdo drie, aby tak dobre lyzovala, to uz nevidno. tak asi podobne aj s ucenim...
ze trening mozgu/ucenia v rozumnej miere je velmi potrebny do dalsieho zivota, nielen kvoli zapamataniu si samotnych vedomosti, ale aj v zmysle ziskania discipliny a vytrvalosti pre dieta. a este k tomu ten dobry pocit dietata, ked je po nauceni hrde, ze prebratu latku ovlada a zapamatalo si... 😉
@bmuller ano, matematika nie je obzeraci sport, tak ako napr. aj to lyzovanie🙂 Je to moje oblubene prirovnanie, samozrejme, sport si tam mozes dosadit aky chces🙂 Ale nie je to len v sporte, maliar tiez namaluje milion obrazkov, kym sa mu ten pravy podari, jednoducho trening robi majstra, ci ako sa to hovori, nic nie je zadarmo, tak ako by si to mnohi predstavovali. Ja mam este taky jeden termin-zadkove kondicie, musis si sadnut na zadok a nieco vypocitat, darmo budes cumiet, ako to mne ide paradne🙂
@vevesh preto treba vyberat skolu, ktora ma hodnoty mne podobne. Ak pocas skoly nastane situacia s ktorou nesuhlasim a nie je v kompetencii dietata si ju poriesit same, riesim ju ako rodic s triednou, vedenim, skolskou spravou atd. Ak nepochodim a situacia podstatne vplyva na moje dieta, som extremne nespokojna, menim skolu.
@moni73 to nie je ze "dobry/bry/cau" ci zabrucanie popod nos. to je ignoracia. nie, tieto decka (vlastne uz dospeli!) idu okolo a odvratia zrak, kukaju do zeme a podobne. ako by ti padlo, keby napriklad tvoje dieta/muz/sestra nepozdravili tvoju mamu ci babku (myslim vekovo). a to nie su ziadni asociali z ulice. to su, prosim pekne, studenti ci absolventi vysokych skol. mi nehovor, ze na zakladke ci strednej zdravili, ked to nerobia teraz.
a nepovedz, ze to je vina skolstva.
ale inak vobec nepochybujem, ze su sikovni v oblasti, ktoru studuju! ale prepac, pisala si o sucinnosti skoly a rodiny. a naucit elementarnej slusnosti rozhodne nie je praca skoly!!
(akoze poviem rovno, mne je im ne/pozdrav sum-a-fuk, ale preco by som ich mala vobec potom akceptovat? ci to im mame prezradit tu carovnu formulku "dobry den"??)
@vevesh ja mam presne take iste skúsenosti z mojich študentských čias a čuduj sa svete, aj deti mojich kamaratiek majú veľmi podobne, minimálne zmeny oproti minulosti, da sa to čítať aj tu v xyz témach. Ale ako to už býva v témach o školstve vždy sa dozviem, že neviem ako to na Sk funguje, všetko je už úplne iné eňo ňuňo, predmety sa prelínajú, známky nikomu nevadia, nikto nedostáva nezaslúžene jednotky z "druhotriednych" predmetov, projekty nerobia rodičia lebo musia byt tip top ale deti, ťažké tašky do školy už tiež nenosia, zošity nemajú a všetky učiteľky učia už aspoň 20 rokov tak ako na západe, len ja o tom neviem a kamarátky na Slovensku mi v podstate klamu.
Už si nepamätám, kto to tu písal, ale považujem to za smutno/vtipný príspevok. Napísala v ňom pani učiteľka, že deti vola krstnými menami, akoby išlo o neviem akú neuveriteľnú vec, hodnú povšimnutia a uznania.
@moni73 len mozno dlhorocnym vtlkanim povedomia o svojej individualite nadobudli dojem, ze skratka akceptovani musia byt uz len kvoli svojej osobe ako takej...
keby islo o nejakych par ludi/vynimiek, alebo o nejakych socialne neprisposobivych jedincov, tak ok, co uz. mna ale prave zaraza, ze su to moderni vzdelani mladi ludia, a ze to nie je male percento. (tym nevravim, ze sa ich mnoho inych normalne nezdravi, akoby to malo byt). ano, svet sa nezruti - ved ide len o formalitu. ibaze - je to zakladny predpoklad komunikacie.
akoze zily mi to netrha, len ma to udivuje... a dovod vidim prave v tej modernizacii vychovy a podcenovani autorit (aj ucitelov)
@bmuller ja nevidim dovod, len by som si nedovolila na nikoho hadzat vinu. Svet nie je ciernobiely. Ja sa stretavam vlastne len s jednym chlapcom, co ma dlhodobo nezdravil. Bol akurat v zacinajucej puberte, jeho maly brat ma zdravil ahoj a jemu bolo asi blbe zdravit dobry den... Ma 18 a uz neurcito zahundre pozdrav😊. A je to uplne normalny chlapec, ktoremu mama stale pripominala, ze ma ma pozdravit. Medzi "neznamymi" som sa s tym pravdupovediac nestretla, vsetci zdravia
@moni73 tak to je len fajn, ze elementarna slusnost v tvojom okoli este nevymrela 😉
samozrejme, ze nezdravit sa vo veku 20+ (lebo hovorim o takychto, nie o nejakych pubosoch z ulice) je len rozhodnutie dotycneho - ved nikto pred nimi existenciu zvyku zdravit sa predsa netajil 😀 ale vidim v tom velku zasluhu potierania tradicnej vychovy... a ta je dana v rodine.
nie som taka stara, aby som sa citila hodna zdravenia a dotknuta, ked mne niekto nepozdravi 😀 len ako vravim, ide o take percento studakov aj absolventov, ze sa to neda nevsimnut, a nehovorime o ulici, ale o pracovisku, kde oni chodia ako hostia-teda by mali byt maximalne povdacni za tu moznost. len mi to pride take divne aj vobec z hladiska empatie - keby si predstavili, ze napr. ich mame nepozdravi ich kamarat, to by sa im tiez asi nepacilo. no a oni sami to nerobia.
alebo - co si moze ziak mysliet o ucitelovi, na ktoreho v rodine/pred nim nadava jeho rodic, lebo mu dal trojku a podobne? ma dovod mat k nemu uctu ci vidiet v nom autoritu a byt k nemu slusny?...
ale to su len take vsuvky z etiky, ktore uz nech teda kazdy dodrziava, ako chce 🙂
U nás rovnice by mali byt už teraz v 4. triede (s jedným krokom) x sa u nás stále používa v rovniciach. Príprava na počítanie rovníc už v prvej triede:
5 + _ = 12
Dcéra sa učila na strednej na matike to, čo ja na gympli, mala stupeň obtiažnosti 1, učebnice matematiky žiadne nie sú do 6. ročníka , da sa učiť aj bez nich
@sisaka Ja som to uz pisala viackrat - prvych 5 rokov skoly mojej dcery pokus o alternativu (statnu), bohuzial sa ako alternativa prezentovali, skutocnost bola taka, ze nepodstatne veci boli "alternativa", vzdelavaci proces na 90% klasicky, vyspickovany na maximum, tym ze to bola skola pre nadane deti, tj.co najrychlejsie, co najviac a co najlepsie (nechceli deti nadane ale "dokonale", nie 200% z jedneho, dvoch predmetov - toto nebolo ziaduce, ziaducich bolo 115% zo vsetkych predmetov - tot moje najsamvacsie prekvapenie a zaroven sklamanie). Alernativa: ucitelom sa tyka, znamkovanie bolo pismenkove - viac som nezaregistrovala. Zopar ucitelov, u ktorych bola snaha.
Klasika, teraz 1.mesiac - to iste co bolo za sociku, +milion ucebnic atd, v com mam totalny chaos ja, nieto este dcera, taska tazka ako svina😶. Domace ulohy (mnozstvo v norme), zopar veci v skolskom poriadku na povazenie (ale to dame), plus davam za nadstandard hodiny s tymi native, zatial velmi milo posobiaca mlada triedna ucitelka.
Ucivo jedneho rocnika sa podla mna da dat vo vacsine deti za tipujem 2 mesiace a zvysok by sa mohli "zabavat". Ozaj, napadlo mi prirovnanie: je to ako ked nemam v praci robotu, resp. spravim za 2 hodky a zvysok musim presediet. Pride mi to ako nenormalna strata detskeho casu. Ja by som najradsej vypytala ucebne osnovy, za 2-3 tyzdne do dcery natlacila a nechala ju zit. Toto je frustrujuce.
A az tu som pochopila zmysel vopred ohlasenych testov. Ano, ma to nieco do seba, vediet sa pripravit na dany termin, ale zase je to len ucivo zs, ktore by mal ovladat kazdy (neovladame, je nenormalne hlboke v niektorych castiach) a musim ho vediet aj "o polnoci". Lenze keby dali ucitelia neohlasenu stvrtrocnu pisomku napr.zo sj a nedajboze by tam boli veci, ktore sa decka ucili pred rokom, rodicia ich "zahlusia". Nikomu nejde o to, aby to to dieta vedelo, mylne veria tomu, ze vysledok je znamka nie vedomost. Cest vynimkam, ale verim, ze ucitelia by o tomto vedeli rozpravat... Preto sa podla mna hybeme tak pomaly. Ani nie tak ucitelia ako skor rodicia su proti zmene.
@sisaka najskor som si povedala, ze reagovat nebudem, ale v podstate, preco nie. Nemam dovod si vymyslat, ani o mojich sposoboch vyuky, ani o vyuke u mojich deti. Ani raz som ani jednej z nich ziaden projekt nepomahala urobit. Mam taky cerstvy priklad-mala dcera, 8 rokov, robila rodokmen, ano-povedala som jej mena, ktore potrebovala vediet (moji stari rodicia, manzelovi stari rodicia-ani jedneho z nich nemala sancu poznat, takze ani ich mena), zvysok nacmarala, ano, nacmarala sama. Ked som to videla, tak som sa musela dost premoct, aby som to neokometovala. Netusim, ake rodokmene doniesli ine deti, ona domov doniesla 1*, bola som prekvapena, ale myslim, ze ak aj ine deti to mali krajsie urobene, tak v jej pripade ucitelka asi ocenila to, ze tam bolo taaaaak evidentne, ze to robila sama. A ano, neriesim znamky svojich deti, ak maju problem, ze nieco nevedia, tak vysvetlim.
Ak si pozorne citala debatu, tak si snad videla, ze sa tu uviedlo x-prikladov, ze nie je vsetko idealne, nikto tu bezbreho neobhajuje slovenske skolstvo, ale nebudem ani pisat, ze je vsetko zle, ked to nie je pravda. A stale su tu skoly, ktore su dobre, robia to ucitelia, nastastie je ich este dost takych, ktori by obstali aj na zapade. Ale nemusis tomu verit.
@bmuller cudujem sa tomu zdraveniu, nemam ale dovod ti neverit. Tak este raz - blbci.
Na ucitelku nakydam pred dcerou aj ja (normalne som za uprimnost a nevidim dovod tajit svoj nazor pred dietatom, cakam, ze mi moju uprimnost bude vracat tak ako doteraz), takisto ucitelku vychvalim do nebies a pripominam "ta triedna je strasne mila, nie?" a tiez "...aj blbci existuju, bud rada, ze to nie je tvoja triedna, ale mas s nou len hodku tyzdenne". Tak isto poviem svoje aj o vyssie postavenych politikoch😀. Tymto ucim kriticky mysliet, nie nenavidiet ucitelov. A nemam problem povedat, ze som sa v niekom zmylila, ked to tak je a kludne pochvalim aj toho neoblubeneho ucitela, ked spravi vec, co sa mi paci.
@sisaka ... ten, podla teba, smutno/vtipny prispevok som pisala ja, ale evidentne si ho nepochopila.... k tej poznamke o krstnych menach len tolko, ze to bolo na margo autorkinej idei, ze v st.skolach sme vsetci skostnateli tyrani atd...skoda, ze ti treba vysvetlovat, ze to nebola ziadna oda na vynimocnost situacie a chvalenkarstvo...ano je to uplne bezna vec...vytrhla si nieco z kontextu, neprecitala si si A, iba B...
...ale necudujem sa...citanie s porozumenim je kamen urazu nielen deti, ale aj dospelych...a toto pisem bez stipky ironie...
@jajka257 teba ja uz chapat necgcem... Neschpnost vlady hodit na roducov. Mam dost.
@dskjhfdlkdjhl konecne spravny pristup rodica, ktory nerobi za dieta projekt.... no dalo by sa na tuto temu knihu napisat.... netvrdim, naozaj su rodicia, ktori to na prvy sup pochopia, ze ruky prec od projektov, ale vacsina, hlavne na prvom stupni, zial nie... inak ja som jedna z tych hroznych uciek, co zadava projekty jedna basen.... a bola som svedkom a stale som, ze deti su neskutocne kreativne, ak za nich nerobime vsetko my...videla som uz projekty, z ktorych som mala zimomriavky...a neboli to ziadne umelecke veldiela...ide mi o tu kreativitu....think outside the box....a ked rodicom poviem, ze verte viac svojim detom, take nie je, ze on to nevie urobit, to je len jednoduchsie riesenie, vas sa tie projekty vobec netykaju, ruky prec, tak nepochopia...lebo si zvykli, ze im "krajaju masko este aj v siestej triede".... a opat je to o tom, ze takto si degraduje rodic vlastne dieta na neschopaka, aky bude v dospelosti?
...ja pri hodnoteni projektu nepozeram, ci je dieta Rembrant, ale skor ci je Da Vinci...ak ma teda chapete ako to myslim 😉
tento projekt mali moje dvojicky na angline, ucili sa zvieratka a casti tela, mal isi vymysliet vlastne zviera....ucim v tej triede sice, ale ani som sa toho nedotkla....
...este jedna z mnohych...minuly rok si mali piataci na aplikovanej angline zariadit vlastny ostrov, opisat ho, lebo sme sa prave ucili "landforms and bodies of water"...
ako podmienku som dala jedno jedine, to vzdy davam, ze ziadny plagatik.....tak si upiekla tortu, robila ju sama! bolo to vidiet 🙂 ale prave tym to bolo uzasne, zariadila si ho roznymi sukrikmi a neviem cim a krasne na nom opisala vsetko co o tej teme vedela... u nas robime takto projekty...
@adrolka chapem a myslim, ze keby si ucila moje baby, tak by Ta obe zrali🙂 velmi sa mi Tvoj pristup a celkovo aj debata s Tebou paci🙂 A teda tie fotky, prebehli mi zimomriavky🙂 Deti su sikovne, len im treba verit. Moje dieta si dnes vyrobilo "mobil" (z papiera), pred chvilou som na to fakt cumela, ona teda stale nieco vyraba, takze my uz nevieme, kde to davat, ale stale vravim, ze radsej toto ako keby sedela pred telkou😉
@sisaka nie, nechcela...reagovala som na autorku a jej pausalizovanie ucitelov na st. skolach, ktore opisovala na 39 stranach ....ale mozeme sa tu este chvilu o tom natahovat....viem, ze citat vies...ja som pisala o citani s porozumenim.... navrhujem toto: let's agree to disagree a mozeme tuto zbytocnu debatu medzi nami dvomi aj tymto ukoncit, lebo sa nezhodneme aj tak....🙂
@natalka13 u nas neexistuje 9ta trieda... v 4tej triede sa deti delia na gymnazialne a negymnazialne - negymnazialne tym ziskaju 1 rok na slovenskej skole kde sa mozu pripravovat bud na sr gymnazium alebo normalne pokracovat do 9tej triedy, gymnazialne idu v 5tej triede do 8rocneho gymnazia... nasa skola je dotovana sr a de vladou plus rodicia platia skolne... cize neviem potvrdit co ty pises, nemala som dovod sa o to zaujimat, ale zda sa mi divne aby si VS mohla nadstavit pravidlo ze bude brat aj bez prijimaciek a SS nie

@bmuller ja mam pocit, ze to je zas len o kradnuti. Poznam story okolo Zabka,Cernek a pani Kolbaska, ktora chcela robit inac ucebnice, robila deviatacku knihu. Ale vzdy to je o znamostiach. Opytam sa, ako moze robit ucebnicu pre zs clovek, ktory to prostredie nepozna? Odpovedz si sama.....