Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@moni73 ja s tebou suhlasim v tom,ze dieta sa ma profilovat na tie predmety v ktorych je dobre,cize povinny zaklad a max.volitelnych predmetov. Ale to vidim realne tak na strednej skole v druhom rocniku a vyssie. Nepamatam si,kto z nas na gympli v prvom rocniku /okrem mna-ale ja som bola mojim vysnenym povolanim postihnuta od skolky 😆/ vedel,co chce studovat,teda ktorym smerom sa profilovat pri vybere predmetov. Mna napriklad bavil dejepis a nebavila chemia,ale ked som chcela byt lekarka,musela som zamakat na chemii a na dejepis zabudnut.Teda neviem si predstavit situaciu,ze na zakladnej skole si budu volit predmety ziaci. Kolko z nich si vyberie matematiku,pripadne chemiu? Asi malo. Potom este mi chyba jedna vec-tzv vseobecna inteligencia. Ked sa bude ziak profilovat iba jednym smerom, nebudu mu chybat vedomosti z inych odborov? Nemyslim uplne podrobne,ale aspon taky prehlad ,co podla mna patri k vseobecnej inteligencii. Mna napriklad bavia dejiny 20.stor,vojny svetove a dejiny komunizmu. Ine by som z dejepisu nepotrebovala vediet,ale je fajn,ze viem aj kto su Habsburgovci a Matus Cak Trenciansky. Mne toto trochu absentuje v tych modeloch,ktore pracuju len s teoriou- naucme deti co ich bavi. Kolko takych deti bavi ucit sa znacky prvkov,ale ked to nebudu vediet,ako budu pisat rovnice chem. reakcii. Ako potom budu ratat priklady,ked nahodou budu chciet studovat medicinu? Myslis,ze to dieta si tieto navaznosti jednotlivych poznatkov uvedomuje na zakladnej skole?
K tomu,ze dieta sa ma naucit na hodine. Ano,je to ideal. Ale mozno pre typ posluchoveho ziaka. Ja som napriklad vizualny typ. Neviem sa ucit posluchom. V skole ci na prednaske na vysokej som sice pocuvala,ale len ma to uviedlo trochu do problematiky,ked som vyc hadzala z prednaskovej,nepamatala som si nic. Musela som si sadnut doma nad knihu a citat si to dookola, pripadne si to pisat,kreslit vzorce. A nemyslim si o sebe,ze som nejaka vadna. Vystudovala som vysku v pohode,len svojim systemom. Niektori spoluziaci sa ucili len na prednaske, viac nepotfebovali. Preto si nemyslim,ze typom ako ja by stacilo pocut nieco na hodine a nebolo by chybou ucitela,ze som sa to nenaucila.
Nie som pedagog,pisem len zo svojej skusenosti.V ziadnom pripade nechcem rypat,beriem to ako zaujimavu diskusiu s tebou,kedze sa mi celkom pacia tvoje nazory
dnes mi to na hodine vsetko vysvetlil jeden moj ziak, ktory povedal: "vy sa snazite, ale to my sme taki, ze sa nam nechce a nebudeme sa ucit."
@alicka850 ďakujem. Nemám to veľmi premyslené a tiež nie som pedagóg. Zš dieťa určite nevie, ktorý predmet si ma vybrať. Ty ale spomínaš gympel, kde sú decká na zhruba podobnej úrovni. Na zš sú deti od jednotkarov po patkarov. Ten patkar by si mohol užívať 9 rokov výtvarnej alebo hudobnej (niektorým by to dokonca mohlo pomôcť ku kariére, napr. našim niektorým spoluobčanom) + teda všeobecný rozhľad a matika a SJ. Za 9 rokov by zvládol učivo 5ročníkov, tj vedel by vynasobit, vydelit,.... Skrátka základ potrebný k životu, SJ bezchybne (pokiaľ možno) písať a čítať s porozumením. Viac by som ho nezatazovala. Následne ucnovka. Prínos pre spoločnosť rovnaký, možno väčší ako doteraz, pre neho samotného neporovnateľne lepšie. Mojej dcére by som teraz v 4tom ročníku volila anglinu a informatiku - predmety, čo ju bavia a je schopná ich mimoriadnou rýchlosťou absorbovať. Hodiny v škole nestačia. Matiku by doháňala neskôr (napr. vynasobit 432658.549= je pre ňu teraz veľký problém. Vie ako, ale dodržiavať poriadok pri podpisovanie toľkých čísel pod seba nie je schopná). So slovenčinou by som pomaly končila... Nerozumiem potrebe poznať párové znele a neznele a nápadov znele, kódy slovných druhov, vetné členy,.... Nikdy v živote to nepoužije - pre mňa to tým pádom nie je základ a nemá sa učiť na zš.
To by bola debata veľmi na dlho... Ešte by som ale podotkla, že kým som dieťa nemala, v živote som nepremyslala nad tým, že naše školstvo nie je dobré. A myslela som si svoje o súkromných školách (jeden z dôvodov prečo mám dcéru v štátnej), názor ale musím postupne meniť, pretože je dopyt po alternatíve.
@cecil36 to nie je o tom, na koho plecia sa hadze vychova. ale zober si, ze dieta je pocas bezneho dna 8 hodin v skole a mozno par hodin s rodicom. takze v plyv skoly je nezanedbatelny a skola velmi ovplyvnuje rozvoj deti. a podla mna skola neformuje deti len ziskavanim vedomosti, ale celkovo formuje osobnost v sirsom ponimani...
@moni244 to uz co za komentar? 😀 tak to by som mohla napisat, ze vy si tu na Slovensku budte spokojni so vsetkym a nikdy sa nestazujte a hlavne nechcite nic vylepsit 😉 budte spokojni s vladou (mozno aj ste 😀 ), so zdravotnou starostlivostou, nestazujte sa na korupciu, sudnictvo, socialny system atd. a vlastne vratme sa do cias komunizmu, kedy sa nikto na nic nestazoval 😀
ked odidem zo SVK, tak budem odidena 🙂 aj to zvazujem, ved preco sa nemat lepsie.... a ked neodidem, nastastie tu su aj ine moznosti, ktore ma uspokoja.... aspon co sa tyka skoly pre dieta 🙂
a kto chce klasicku skolu, nech sa paci....
@paris3, vies aku mam skusenost ja? Mas deti, kt. vysli z rovnakych skol, ta ista ZS, ten isty gympel, ta ista statna uznavana VS. Kazde skoncilo rozne. Jedna vie lepsie jazyky, pracuje v dobrej firme. Druhej otec ma dlhe roky cestovku, tak jej pomohol a robi pracu, kt. ju bavi a dobre zivi. Dalsi bol sikovny, a sam si nasiel dobry flek. Potom su taki, co boli priemerni, ale rodicia mali znamosti, tak deti maju teply flek. Potom su taki, co sa ucili dobre, velmi dobre, ale potom nemali znamosti, stastie a uz nevladali bojovat a maju priemernu pracu, nie su moc spokojni.... ono to nie je zdaleka iba o skole, podla mna vela robi aj postoj samotneho dietata (ziaka), priebojnost, kolko sa skole venuje, jazyky su velmi dolezite a velmi dolezite su aj znamosti, ked si hladas teply flek. Ja by som ozaj vina na skolstvo nehadzala. Svoj uspech / neuspech som nikdy nevidela v skolstve, mala som dobre skoly, keby som sa ucila vo volnom case viac jazyky, tak mam vyhrate. Ale skola za to nemohla a hold smola, nemam znamosti. Necitala som tvoju diskusiu, ale mozno ty mas osobne zle skusenosti zo skolou kam si chodila, mozno si zatrpknuta, neviem. Ja som chodila na jazykovu, vyberovu ZS, na gympel s jazykovym zameranim, v maturinom rocniku som mala AJ a NJ 5x do tyzdna, na vyske zas jazyky, co z toho ze ked som skoncila VS som tie jazyky intenzivne nevyuzivala, ajked som s nimi robila, ale stacilo to na to, aby som pozabudala....
@katka1981 vies, v niecom mas pravdu, u roznych ludi to rozne vypali... na niektore deti mozno zabera vacsi tlak, niektore deti potrebuju viac individualny pristup, atd...
aj my dospeli sme rozni... ber to tak, ze ja som taky reformator, idealista 😀 jednoducho sa snazim hladat lepsie moznosti.... su ludia, nazvime ich konzervativci a ja som opak.... som vdacna za veci, ktore su fajn a funguju, ale zase neprijimam slepo veci, bez kritickeho pohladu len preto, ze funguju tak uz xy rokov... a ze aj my sme to prezili, tak aj nase deti to preziju, to nie je pre mna dost dobry argument 😉
@nelinka2009, nepoznam tvoju dceru, my mame tiez jedinacika, ako 18 mesacna si sama zapinala mikinu na zips, vedela sa sama obliect, s ponozkami potrebovala pomoct aj pancusky, ale mala 18 mesiacov. Vzdy ked chcela sama, vedela to. A vies aka je pohodlna a rada sa necha obliect a to ma 6,5 roka. Keby sme neboli prisni tak sa necha stale od nas obliekat, lebo je leniva a je pohodlna. Mas pocit, ze ma tvoja dcera nejaky problem ze to nedokaze alebo je len pohodlna? V tej bulharskej skole nie su nahodou 3 mesiace prazdnin? Nieco take som pocula, dcerina spoluziacka zo skolky tam mala povodne ist.
@nelinka2009, precitaj si prosim ta moj prispevok venovany Paris3 je to aj pre teba.
@paris3 su zakladne principy ktore funguju uz x rokov - konzervativci alebo nekonzervativci....neda sa robiť reformy v školstve kazde 4 roky, lebo je tam len chaos....detom vedomosti do hláv nikto nenaleje, musia tomu venovať pozornost a trochu času. Tiež som zastanca toho ze napr. domacich uloh netreba davat vela...dieta si potrebuje oddychnut...na druhej strane som z praxe a chlpy sa mi jezia nazory niektorých rodičov. Dnes je taky trend ....aby malo dieťa vyplnenu kazdu minutu....ked je male tak ho len vlačiť an rukách atd...ked je staršie tak kružky do omdletia...ked maju ziaci malo uloh tak podla rodičov ,,sa nič neučia,, lebo ved nemaju ulohy, ked maju viac domacich uloh tak zase je zle lebo maju toho vela. Ked sa deti hraju na školskom dvore ,,same,, ze hraju futbal, vybijanu v ramci ,,druziny,, tak je zle lebo vraj s nimi nič nerobíme len ich vypustime....ked zase v družine vyrabame alebo sa hrame spolu tak je zle..lebo nestihaju si pisat ulohy. No vyhovieť rodičom je NEMOŽNÉ!!!! Furt niekto ma pindy......a furt to niekto vie lepšie....ale robiť by to nikto nešiel ani za nič.
Potom ze su deti neurotické, frustorvane...kolke nemaju čas ,,byť deťmi,, proste len tak sa hrať...alebo aspon pol hodinku robiť niečo čo si sami najdu lebo všetko maju nalinajkovane...len aby sa ,,rozvijali,,. Ved ano...ja suhlasim podporujem talent atd...ale je normalne aby napr. 2 - 3tiak mal denne dva kružky, chodil domov pomaly o 18:00 potom ulohy, večera a spať? Ledva vidi rodičov...
To uz rodičia na stretnuti v materskej škole chcu deti ,,okružkovať,, ale to ze sa nevedia poriadne obliect, najest...ach škoda reči.
@katka1981 vies, len tu su nazory, ze ucitel nemusi byt psycholog a neviem co... staci, ze uci podla osnov.
a ano, mam zle skusenosti s niektorymi pedagogmi, ktori boli vyhoreni, zakomplexovani a 'odrabali' si svoju frustraciu na detoch... zial 😒 nehovorim ze vsetci, ale nebolo to ojedinele... a myslim, ze aj teraz to tak je. a teraz nech sa do mna ucitelky pustia 🙂 ale snad tie, ktorych sa to netyka, sa nebudu citit dotknute 😉
@paris3, neboj, ja som tiez riesila malej skolku, hentaku taku, nakoniec bola najstastnejsia v statnej kam ju vzali ked mali 4 roky 3 mesiace, ked sme sa lucili, ja som plakala, co mi to bolo tak luto. Bola tam stastna. Potom skola, v okoli bola jedna, kt. mala dobre referencie, (na ostatne nik nenadaval), ale o tejto som vedela najviac a chceli sme ju tam. Nastastie tam patrime, tak ju vzali. Triednu ma super, prisnu ale psycholog jak sa patri, deti ju posluchaju, vazia si ju, lubia ju. Deti ucitelom tykaju, co je pre mna zvlastne. Vychovavatelka je super, vraj naj na skole. Deti ju zboznuju. Decka su super kolektiv, rodicia sme si sadli, nemam ziadne vyhrady. Ale ktovie co bude ked od tretieho rocnika dostanu novu ucitelku a ta uz nebude taka skvela? Dufam, ze budeme spokojni, a ze to takto pojde dalej. Vies, brala by som keby chodila do MS aj ZS do AT, kvoli jazyku, ale musela by vstavat o 5.30, takto spi do 6.45, co je dolezitejsie. Do skoly chodi rada, co viac si mozem priat? No a co buducnost? Pokial sa nezmeni a bude leniva, tak je na nej aku cestu si vyberie, ale verim, ze sa prekona a vyberie si spravnu cestu, nema byt po kom blba ale ked nepojde na VS, nebudem z toho vinit skolstvo. Moj muz chodil na elektrotechnicku ucnovku, lebo mala naj vybavenie v BA a potom si urobil dve vysoke skoly a chysta sa na doktorandske a vysiel z ucnovky. Takze ake mal predpoklady na vysku? A to si prijimacky tvrdo oddrel, nik mu nepomohol. Sukromne skoly maju posramotenu povest mnohe, ved myslime si o tom svoje, nie? Ale su tu aj statne a ak je niekto sikovny, nech ide von, da sa aj to, dostane stipko a nauci sa super jazyk a bude mat aj skolu zivota.
@fidka79 Dieťa, ktoré si nevie zapnúť bundu nemusí byť hned iné - máme v škôlke dievčatko,ktoré ako 5 ročné už vie čítať,počítať ... a donedávna nemala potuchy ako sa oblieka bunda - chytala ju za opačnú stranu - tak som ju to naučila,ked som to náhodne pri zastupovaní v ich triede zistila - jednoducho sa asi nechala obsluhovať a rodičia to spravili za ňu.
@sardinka335 Ty si mi hrozne sympaticka z viacerych prispevkov. Samozrejme, ze aj nazory. To len tak, na dobru noc. 😀
@paris3 a šak to mas vsade....Kde sa nenajdu vyhorety a zakomplexovaní ludia? Všade sa najdu aj takí a aj onakí...kazdy chce len ,,dokonalost,,, len kedy aj tie deti boli dokonalé....ale nie su. Najdu sa aj deti s ktorými je radost byť , radost sa hrat ...a najdu sa aj ,,zasrani,, ktorých by som nakopala do zadele...resp. rodičov lebo to vidim na rodičoch ze su ,,vadny,, tak ake ma byť dieťa nie? Moj syn ma prisnu učitelku, ale ona tam ma poriadok a deťom dava aj slobodu....ale je dosledna. A čo? Len nech ma syn drezuru...neuškodi mu. Furt pinda...všetci su zlí, učitelka sprostá len on je uzasny...no to iste....a moja dcera? Keby som ju nedržala v medziach tak vie byť pekne hnusna, afektuje a zduva sa....a kto je na to zvedavy? Ja som realistka....viem čo mam doma. Netvrdím ze kazdu učitelku 100% musim ale tak ako hovorí nás pán farár ,,dokonalost bude v nebi,, 🙂
@paris3, ale toto zazil asi kazdy, nie? Ved to vravim, ze jeden rok mozes mat naj ucku na svete a druhy rok svinu. Ale podla mna to je vsade a to nema s profesiou nic spolocne ale je to len a len o ludoch. To mas aj lekara tak aj kadernika. Ja som sa dlho bala kadernicok a ozaj chodim tam raz za sto rokov. Mala som asi 17 a sla som kaderniccke, nech mi urobi trvalu, chcela som mat vlny. Vlasy dlhe, huste, tazke. Natacala ma, bolel ju zub, bola ubolena, tie reci s kolegynami....no robila ma za trest, potom, ci to chyti, atd, ja cely cas nervy, ci mi nespali vlasy, ked bola taka mimo, nakoniec mi to nechytilo vobec, stalo ma to vsetky nasetrene peniaze, odisla som domov smutna, lebo ozaj nebolo nic vidno ale ten strach mi ostal na dlho, mna ajked mali strihat ja som sa vzdy tak bala. Ale roky plynuli a preslo to 🙂 Mozno tvoje dieta bude mat super ucitelku, pripustas aj tuto moznost? Ved kazdy rodic si to praje. Kazda mama trpne, ked ide dieta do skolky aj do skoly, toto budeme prezivat cely cas kym dieta studuje. Nezabudnem na to, ako si nasi vydychli, ked sme s bratom spromovali, nechapala som ich, uz ich chapem.
@sardinka335 ved nech sa nerobia reformy kazde 4 roky. stacilo by, ak by prebehla jedna reforma a fungovalo by to 🙂
ja sa ucitelom ani necudujem, nie su dobre ohodnoteni, oceneni, ich praca je casto zaznavana, su pod tlakom rodicov... ved povedzme si, ze rodicia su rozni a teda nezavidim ucitelom ich situaciu... viem, ze vychova casto pokulhava a deti si uz z rodiny nosia rozne problemy a traumy. chapem tu rozhorcene prispevky uciteliek a to, ze nie su spokojne. keby boli lepsie zaplatene, motivovane, mali by podporu zo strany rodicov, tak by to bolo cele jednoduchsie...
ale asi sme sa nepochopili a mozno sa ani nemame sancu pochopit, kedze ste do toho ako ucitelky inak zainteresovane. mate iny pohlad na vec, studiom, rokmi praxe... asi si neviete predstavit ine moznosti... mam pocit, ze ine skolske systemy zaznavate, alternativy nepripustate, mozno si neviete predstavit, ze to moze fungovat... ale ono to moze a funguje v inych krajinach.
@fuska ooo vdaka za kompliment... 🙂
@sardinka335 No píšeš mi z duše 🙂 Podobný príspevok som písala aj ja.Tiež som učiteľkou v Mš... A presne ako píšeš rodičom nevyhovieš,,,ale ja si stojím za svojimi princípami ,,, často naprávame chyby rodičov,však? A najviac dôležití sú Tí,ktorí sa doma deťom nevenujú vôbec a potom sa hrajú na "niečo a na niekoho" Za tých 20 rokov čo učím,už som odolná a našťastie sme s kolegynkou na triede také typy,že si nedáme 🙂
@katka1981 vidis, a ja mam inu skusenost.... dcera nastupila do statnej MS, aj som ziadnu sukromnu pre nu nechcela, ani nehladala.... a nezvykla si tam (mala obrovske problemy hlavne kvoli jednej ucitelke). podrobnosti nebudem rozoberat. mozno vacsine deti to vyhovovalo a skolku chvalia, ale dcera potrebovala trochu iny pristup a nie nasilne zradenie do systemu, aby si zvykla...
nakoniec som musela najst inu skolku, sukromnu, kde si zvykla hned a bez problemov vdaka ucitelkam a trochu citlivejsiemu, individualnemu pristupu. a dcera nie je ziaden rozmaznanec, ani nebola mamina sukna, ak by mi to tu niekto chcel splechnut...
@paris3 škoda,že nechceš rozoberať,prečo jej tá učiteľka vadila... Mňa by to zaujímalo,,,tiež som uč. a beriem tie detičky ako svoje... Aj ked niektoré uč. kývnu rukou ja s kolegyňou sa ozaj venujeme deťomm ktoré to potrebujú individuálne a hlavne u viacerých detičiek je potrebné pozdvihnúť sebavedomie a chváliť ich veľa a zanedlho sú supeeer 😉