Chcem pre dcéru viac ako učiteľku
Mam strach z vyberu zakladnej skoly... Nas skolsky system neznasam odkefy dom tam chodila ja a dnes som zistila, ze za 20 rokiv sa nic nezmenilo... Nechcem, aby moje dieta trpelo...
@alicka850
@sardinka335 sardinka sa vyjadruje znacne odlisne od teba alicka - precitaj jej a svoje prispevky - nemam dovod na nu utocit lebo pise pravdu... tvoje prispevky su ale plne arogancie a odsudzovania... pekny den a kludne nereaguj
@dai ano, preto som pisala, ze ta upratovacka je pravdepodobne zamestnankyna skoly 😉 Väcsinou zamestnanci neplatia nic alebo minimalne ciastky. Ja poznam vela rozvedenych mamiciek, ale predstav si, ze tak mozno 1 z 15 si taku skolu moze dovolit. Ta moja kamoska co jej dieta chodilo do narnie a nebola spokojna, tej to platil zazobany ocko aj potom ako sa rozviedli. Dcera skolu sice dokoncila, ale kamoska banovala velmi, ze ju tam dala...Hold sto ludi sto chuti
@cecil36 do narnie? to som prekvapena, tiez mam na nu len velmi pozitivne odozvy☹ ja poznam viac takych ktore v pohode lavou zadnou to skolne daju. Moja mala ma v triede len 1 par ktory sa aktualne rozvadza a teda doma nekonecne dialogy na tu temu, kedze tomu nerozumie☹ pre nu je to nepochopitelna vec a mam pocit ze to riesi cela trieda u nich - tam ale sa rodicia poctivo staraju obaja aj ked uz spolu neziju - striedaju sa v zavazani a preberani drobca ( aj ked teda mamka nadava poriadne na muza - ale teda len v nasej mamkovskej komunite🙂 v tomto pripade nepochybujem ze otec sa bude starat aj dalej, detto ze ona by to sama nezvladla )
vies ano - vaecsinou su to zamestnanci skoly - nikto ale z inych deti si nedovoli mat voci tymto detom pripomienky - skor napr. moja im zavidi ze mozu mamu kedykolvek vidiet ...
@nelinka2009 neviem, ja mám pocit, že súčasný školský systém je teda poriadne odlišný od toho, ktorý bol, keď som ja chodila do školy. Pozerám, že máme rovnaký vek, takže sme chodili do školy v rovnakom čase. A dnes máš všetko úplne odlišné. Všetko je strážené, dieťa zo školy nedostaneš len tak, ako kedysi, na všetko sa dáva pozor, školy sú vynovené, zrekonštruované. Učiteľky dávajú žiakom viac voľnosti, sú viac tolerantné a viac prihliadajú na individuálne potreby. Keď nie je niečo v poriadku, hneď volajú rodičov (aj počas vyučovania), ak sa im niečo nepozdáva na žiakovom správaní, hneď to riešia. Dnes, ak je lepší alebo slabší žiak v triede, tak učiteľka k nemu pristupuje inak, dáva mu ťažšie/ľahšie úlohy, pomáha mu, alebo ho naopak poveruje ďalšími úlohami. To kedysi nebolo. Boli osnovy, šlo sa podľa nich bez ohľadu na to, či niekto stíhal alebo nie. Niekto vyrušoval? Nikto neriešil prečo, či preto, že má všetko hotové oveľa skôr, alebo prečo. Dostal poznámku, pokarhanie a bolo. Bol za zlého. Dnes ho učiteľka rieši, skúša čo zaberie, zisťuje príčinu. Myslím, že dnes je v školstve o dosť veľký rozdiel. A ja teda určite chcem, aby moja dcéra zažila to čo ja. Kamošky, šuškanie cez hodinu, prvé lásky a zalúbenia, naháňačka po chodbe cez prestávku, lietačky na obed, prezliekanie na telesnú hromadne v triede, špinavé ruky od kriedy.... sú to pekné spomienky. Tvoje také nie sú, ale na to si mala zrejme príčinu, ktorú tvoja dcéra mať nemusí. Môže si tú školu užiť viac ako ty. 🙂
A ak predsa chceš niečo iné (určite to nie je viac, iba je to iné) tak ju zapíš na súkromnú školu. Síce hrozí, že z nej vyrastie snob, ktorý bude mať kopec informácií, ktoré nikdy nevyužije, ale v dospelosti jej to, že chodila do inej školy nedá viac, ako ostatným. Môže z nej vyrásť to isté, čo by z nej vyrástlo, ak by chodila na normálnu školu.
@kosicanka1 v KE je waldo.vzdelavanie?
@kitty2803 ☺ mozes zalozit. Co konkretne nie je pravda? Ze ta mama objednava k zubarovi,alebo s tebou chodi k lekarovi? ☺ Alebo ze sa s tebou ucila az po vysoku skolu?
Pre mna je to absolutna nesamostatnost a ty to dobre vies a vie to aj mama. Uz sme si to tisikrat predebatovali a vies aky mam na to nazor. Ale ked vam to tak vyhovuje, kludne to tak praktizujte aj nadalej. Bavili sme sa o samostatnosti deti v uceni a nasledne v zivote a my mame jeden klasicky priklad zo zivota ako sa to da roznymi sposobmi. To je cele, nic viac a nic menej. Realita.
Neviem preco takto reagujes,nikdy som nepovedala,ze som mudrejsia ani ze ty si neschopna ,tak to prosim ta netvrd. Si moja sestra,takze je normalne,ze som s tebou riesila svoje problemy, teraz co tym chces povedat?
@alicka850 ze sa somnou ucila na vs? No neviem skade mas takuto informaciu, ani si neviem dost dopre predstavit ako by to malo prebiehat, ze ma objednava k zubarovi? Ved mam uplne ineho zubara ktorehon ona ani nepozna, a ze chodi somnou k lekarovi?? No a co mam kociar zaparkovat u doktora na chodbe ci ako?? Nepaci sa mi ze ma vykreslujes ako neschopnu, ale je to tvoj nazor nech sa paci
Myslim si ze keby nebyvas tak daleko tiez by ti dobre padlo keby s tebou mamina isla k tym doktorom aby ti postrazila deti, co sa aj par krat stalo, a tiez ti pomahala aj v inych veciach a neberiem to ako tvoju neschopnjost je to nasa mama je tu nato aby nam pomahala!
@kitty2803 a kto sa s tebou ucil rustinu na skusku ☺To ze ta objednavala k zubarovi mi povedala mama,nie teraz,pred par mesiacmi a ze nemozes ist k lekarovi s dietatom,lebo mama bude mat volno az o par dni sme si s mamou vydiskutovali pred par minutami telefonicky. Pomoc od mamy je jedna vec a samostatnost druha. Neviem o akom otvarani oci pises, ty pocujes moj nazor na tieto veci prvykrat?
@alicka850 ja tu nebudem rusit diskusiu nasimi problemami, ktore sa tu aj tak nevyriesia, nakolko som bola upozornena ze toto nepatri sem, ano poziada som mamu aby isla somnou s malou ku doktorke nakolko vies o ake vysetrenia ide..a co bude potrebne urobit, nie kazdy zvlada taketo situacie, ja zial nezvladam, ale neboj sa zariadim si to bez mami, a snou sa tiez zajtra porozpravam ze moje osobne veci nech laskavo neposuva dalej..v trosku inom zneni..
Čítala som asi do polovice, skúsim stručne zhrnúť môj názor.
1. Mama (btw. učiteľka) doteraz hovorí, že moja učiteľka v prvej druhej triede bola otrasná - zo školy si z toho obdobia nepamätám nič, mám len spomienky ako som si doma cvičila písanie a čítanie. Neviem posúdiť či bola tá učiteľka fakt naprd. Ďalšie ročníky si pamätám a učiteľky boli (podľa mňa) fajn. Mám bývalých spolužiakov, ktorí by tvrdili niečo iné - hold, nemôžete vyhovieť každému.
2. Mama (áno tá učiteľka) učí na základnej škole...A sorry, aby mi siedmak na hodine povedal, že on má "v pi*i" robiť si poznámky je podľa mňa trošku moc... A potom jačí mama tohto konkrétneho chlapca do učiteľky (mojej mamy), že jej syn je CITLIVÝ a TICHÝ chlapec... Akože prosím? 😀 ja na mieste učiteľky vylepím tomu chlapcovi a zrejme aj jeho mame.
Čo si ja pamätám tak toto sme si nedovolili a ani by ma to nenapadlo. Učiteľ bol proste autorita ku ktorej sme sa mali správať s rešpektom a nie ako k poslednému chudákovi.
3. Ktosi tu spomínal prax... K nám do firmy chodia "deti" práve na túto prax a je to bieda. Nemôžeme im dať robiť nič, pretože nezvládnu ani orezať vizitky či vyrezať krúžky (na všetko je stroj) úprava grafických podkladov? Tí žiaci žiadny program neovládajú, vysvetlenia buď nechápali, alebo chápať nechceli. Dali sme im zabaliť tlačoviny, 250ks A5tiek, balili to dvaja (ja to zvládnem sama a pritom ešte telefonujem)...toho by bolo kopec. Jedna dievčina keď tu bola praxovať stále riesila krčmu v ktorej brigadovala a niekoľkokrát sa pýtala či môže odísť skôr, že potrebuje do roboty. Ďalšia dievčina (jedna jediná ktorá bola aspoň trošku šikovná) na kolegovu otázku čo chce v živote robiť odpovedala, že jej sen je byť predavačka v kauflande... Majster, ktorý ich sem chodil kontrolovať sa hanbil ako pes vždy keď prišiel. Naša kvázi konkurencia dokonca, praktikantov odmietla ďalej brať, lebo im narobili vždy viac škody ako osohu.
Nehnevajte sa na mňa ale nečakajte od učiteľov zázraky keď v laviciach sedí kopec detí, ktoré o vzdelanie nemajú záujem, sú rozdrapené a rodičia ich v tom koľko krát (aj nevedomky) podporia.
Školstvo je aké je ale ani tie deti nie sú nevinné a dokonalé.
A mám aj dve príhody z pohovorov.
Jeden sa odohral u kamošky: došiel chlapec, absolvent na pohovor a na klasickú otázku "prečo by sme mali vybrať práve vás." chlapec rozvalený na stoličke znudene odpovedal "no lebo som prišiel, ne?"
Pohovor u nás:
Chlapec nemal maturitné vysvedčenie ešte ani vychladnuté, pozvali sme ho na pohovor. Skončil školu, ktorá s našou prácou súvisí, chceli sme ho na finalizačné a pomocné práce, že si ho naučíme kvázi "od mala", v hlave sme mali profesný aj finančný rast... odpoveď na otázku ako si predstavuje plat? 800€, za menej sa mu vraj neoplatí. A nevedel nič. Za nič pýtať 800eur je celkom hardcore.
Nie som dáka stará korčula, mám 27 rokov, ale tá dnešná mládež to je des. Veci, ktoré by som si ja voči učiteľovi a potencionálnemu zamestnávateľovi teda fakt nikdy nedovolila oni dávajú denne a potom sa ešte chodia sťažovať rodičia riaditeľovi, že učiteľ je zlý... Lebo dieťa sa nesprace do kože.
@threetail presnééééé!!!! bingo! si to vystihla! Kamoška je riaditelka pobočky jednej známej banky a ked mi rozpravala čo za ,,materiál,, im tam chodí na pohovory ze des! Absolventi škol chcu take nastupne platy - dokopy nič nevedia, ze nechapačka, niektorí tam hned pridu s poziadavkami ako keby boli minimálne majstri sveta. Ze take sebavedomie mať na prvom pohovore ....
Mnohým sa učiť nechce, chcu len preliezať...moj, otec roky učí na elektrotechnike...niektorí študenti maju problém vobec prist do školy s perom a zošit je uz ,,vysoky level,,. Ved ma PC....ne? Mnohí si myslia ze sa o nich všade potrhaju a padnu na zadok len čo sa zjavia, načo sa učiť, načo papier? Kazdý bude ,,ťažký itečkár,, ale to ze nevie opraviť zasuvku, vypinač, ,,ťahať kable,, proste nič navyše sa nechcu naučiť. A rodičia ich v tom často podporuju - ved nemusíš ked nechceš, tato zaplati....
@sardinka335 vidis... sama to pises kto chodi do skoly teraz - preco je take zle ked mama chce aby jej deti chodili do skoly kde sa deti ucia a ich rodicia maju zaujem o vzdelanie svojich deti? ☹ tu len preto som alickou bola oznacena za snoba ktora pracu bude davat svojmu dietatu☹ Osobne si nemyslim ze inteligencia ( kde zaradujem aj ucitelov ) vedie deti sposobom "nemusis, tato zaplati" - takychto ludi kde naozaj tato moze zaplatit je v SR veeeeelmi malo...
Inak my sme prave riesili sociologicke vyskumy ohladom generacii - momentalne este stale nastupuje tzv. generacia Y ( my 70-80te rocniky sme generacia X🙂 ) - je to skupina ludi ktori su velmi sebavedomi, precenuju sami seba etc. ... uz terajsia dospievajuca generacia je v tomto ina - pod vplyvom krizy omnoho nizsie sebavedomie aj naroky...
@dai priznávam ze to okolo tých sukromiek sudim subjektivne, niečo z počutia, v jednej pracoval moj otec - stredna škola technickeho zamerania, samí chalani ktorí bud inde prepadavali alebo proste ich vyhodili z bežnej strednej školy a tak išli na sukromku...čiže existuje aj takyto typ škol - platíš školné tak ju vychodíš aj keby si bol grazel...tam platilo to ze ved sa to ,,tato zaplatí,,.
Inteligentný rodičia so spravnym charakterom - to su take typy s ktorymi sa da viac menej o všetkom komunikovať a nevidiš na nich ze by sa povyšovali alebo robili zo seba niečo nóbl...aj ked by mohli lebo su uspešní napr. lekari, menežeri atd...tak tam si myslím ze nejde len o ,,samotne zaplatenie študia,, ale aj o vedomosti - taku rozhladenost, sociálne zručnosti a aj správanie.
@dai neviem preco sa chces hadat ☺ Pisala som si tu s niektorymi dievcatami,co su pedagogovia a rozoberali sme nazory na niektore alternativne formy vyuky. Dovolila som si napisat negativnu skusenost jednej mojej kamaratky so sukromnou skolou,na co som bola oznacena,ze mam divne nazory. Zabudla si si vsimnut,ze som napisala,ze aj moja dcera chodila do sukromnej skolky. Stalo ma to polovicu vyplaty a to nezijem zdaleka v BA,takze mi netvrd,ze sukromne skoly su dostupne financne pre kazdeho a teda v nich je zastupenie vsetkych soc.skupin. Ano mozno par deti zamestnancov skoly tam chodi,alle to nie je bezna situacia. Deti zo statnej skoly si nazvala asocialnymi imbecilmi. Ano v pripade tvojich skusenosti s populaciou v tvojej zs to ciastocne chapem,ale tvoje deti ziju v ba,kde predpokladam takyto problem nie je a teda nazyvat potencialnych spoluziakov tvojich deti asocialnymi imbecilmi mi pride cez...A ty mna nazyvas povyseneckou a arogantnou ☺☺☺ Pekny den ti zelam
@sardinka335 ved ano... ja beriem ze su aj take... tiez mam svoj nazor na sukromne VS pokial teda nemaju nejaku vynimocnu specializaciu a pod. ... Len sa mi nepaci ze tie sukromne sa hadzu do jedneho vreca a detto rodicia tychto deti su hned oznaceni za snobov - ako ja osobne by som tiez isla radsej na 2 luxusne dovolenky v roku navyse za cenu skolneho... ale to vzdelanie deti a hlavne ten pristup mi zato stojja ... Ja si prave velmi vazim na tejto skole aj rodicov - aky si angazovani, riesia veci ( mame rodicov co detom robia napr. doucovanie kvoli slovenskym terminom, aby deti nezaostavali v slovencine , ktori ich pripravuju na sr pytagoriadu - kde opaet narazame na Sr vyrazy ktore nase deti nepoznaju kedze matiku maju tiez v cudzom jazyku, pomahame vzdy pri organizacii eventov, pecieme na oslavy etc. ...rodicia si aj s detmi navzajom pomahaju, deti u seba prespavaju, chodia na oslavy sebe navzajom cela trieda...) - a vsetci, aj ti s nejakou arogantnou uchylkou su uplne obycajni, je jedno ake velke zviera to je... ale teda u nas nechodi vela deti rychlozbohatlikov, fakt skor ta stredna vrstva
@alicka850 prepac, teraz nepises pravdu - ja som nazvala asocialnymi imbecilme presne zadefinovanu skupinu o ktorej som sa dost do detailov rozpisala... nechcem napisat ze ucelovo klames ale zial mi to vyplyva z toho co pises - nikdy som nenazvala normalne deti - jedno z akeho socialneho spektra asocialnymi imbecilmi! teraz ale vidim ze uz fakt nemam chut si s tebou pisat - slovickaris a vyberas si co tebe sa hodi - vystupujes k inym zvrchu co potvrdila aj komunikacia s tvojou sestrou... radsej to nechajme. pekny den

@cecil36 skola ma rozne programy - zamestnanci skoly platia skolne len 100 euro - je jedno kolko deti tam maju - preto tam chodia aj deti upratovaciek aj uciteliek MS a podobne ktore su tam zamestnane a su slovenky... Nemyslim si ze je to v tom ze si ju rozvedene nemozu dovolit - v BA mas kopu rozvedenych zarabajucich viac ako cele rodiny mimo BA, detto dost kde by to ockovia zaplatili v pohode... ako som pisala, toto je dost cirkevne a rodinne zamerana skola a tuto info podava uz na dni otvorenych dveri...
@alicka850 odpoved hore...