Čo potrebujem na zápis do prvého ročníka?
Ahojte dievčatá, chcela by som sa spýtať ako prebieha zápis do prvého ročníka základnej školy 🙂 🙂 Vyžaduje učiteľka od detí niečo konkrétne, napr. počítať, rozoznávať farby a pod. ?
@tilly Ja sa hlásim, môj syn chodí momentálne do 0. ročníka. On je narodený 28.7. Vlani sme vééééľmi dlho sme zvažovali, čo s ním na jednej strane bol veľmi tichý, utiahnutý, v škôlke 2 roky vôbec nekomunikoval, resp. tretí rok začal pošepky rozprávať aj to minimálne, potom v máji pred koncom si konečne našiel kamošov a veľmi sa osmelil, dokonca na rozlúčke so škôlkou recitoval pred davom...na starne druhej bol veľmi šikovný ako 5,5 ročný sa sám naučil čítať, momentálne plynule číta, dobre počíta atď...na zápise rpzprával pošepky, v pohode ho prijali, s tým nebol problém, ale jednoducho som si nebola istá, čo sa týka vedomostí sme boli pre školu, čo sa týka sebadôvery a veku (aj v škôlke bol najmladší) tak radšej odklad, potom sme sa rozhodli pre návštevu psychologičky, ona tiež dlho nevedela rozohodnúť, čo s ním, chodili sme tam 3 mesiace, naposledy v auguste pred začatím roka, keď povedala, žeby radšej asi volila odklad, keďže videla na ňom, že má málo sebadôvery, darmo vedel, keď z neho musela všetko ťahať, najmä pri slovnom prejave, keď mal mu dávala písomné úlohy, tak všetko zvládal, škôlke som ho nechcela nechať, lebo tam nerád chodil a keďže v ich škole mali 0. ročník, tak som sa rozhodla preň. Hoci psychologička odporúčala škôlku, keďže nemal typickú "diagnoźu" pre 0, ročník, nemá problém ani s výslovnosťou atď. 3 dni pred začiatkom školy som ho šla prehlásiť z 1. ročníka do 0. aj vetdy si ho ešte 2 učiteľky odskúšali, jedna tvrdila, že je zrelý na 1. ročník, druhá (ktorá ich učí teraz v 0. roč.) odporúčala počkať...no to rozohdnutie bol pre nás horor naozaj 😒 chceli sme preňho to najlepšie, no dopredu sme nevedeli, čo bude preňho dobré a každý mal iný názor. Z 0. ročníka som mala podbné obavy, ako si aj písala, že na nete píšu, že je pre zaostalé deti, zo sociálne znevýhodnených rodín atď...no v ich škole ma presvedčili, že to tak nie, že u nich sa 0. ročník používa bežne ako odkladový aj pre letné deti. A teraz vôbec neľutujem, že sme ho tam dali. Je ich tam 13, majú dobrú učiteľku, 2 sú takí hyperaktívnejší, viacerí majú problém s výslovnosťou, ale je tam medzi nimi 5 letných detí. Môj syn, je jeden z najšikovnejších s ďalšími 2, konenčen získal sebadôvera, učiteľka ho veľa chváli, majú denne normálne vyučovanie buď 4 alebo 5 hodín - grafomotoriku, komunikáciu, hudobnú, telesnú, výtvarnú, majú klasický školský režim, učia sa písmenká. písať číslice, čítajú veľa rozpávok atď..skoro ako v 1. ročníku, len akurát nemajú domáce úlohy a preberú dosť aj z prváckeho učiva, okrem toho sa naučia tomu školskému režimu, hoci tam majú jeden koberec na ktorom sa zo začiatku mohli hrávať, no teraz tých hier už ubúda a vždy sa tá vyučovacia hodina začína viac podobať tej prváckej. Takže myslím, že začať pre môjho syna 1. ročník vôbec nebude problém, mal by mať tých istých spolužiakov, učiteľku, školu ako prostredie bude poznať. Takže je to podľa mňa je to pre deti veľmi dobrá forma prechodu zo škôlky na školu.
Sorry za preklepy, neviem prečo mi teraz nezobrazuje možnosť opravy preklepov. 😠
@tilly Na tvojom mieste by som sa poinformovala na zápise ohľadom 0. ročníka, že aké deti tam chodia, porozprávala s učiteľkou, povedala jej o svojich obavách...Ja mám jednu známu, ktorá má dievčatko tiež narodené v júli ako môj, ona ju do 0. roč. dávať nechcela, nakoniec ju dala do 1. triedy a veru potom ľutovala, lebo mali veľa problémov v začiatkoch, mali dosť veľa úloh, malá bola unavená a pod. no a najlepšie bolo, že ju do 0. nechcela dať tiež kvôli tomu, že zaostalé deti a pod. a nakoniec jej dcéra chodí do triedy, ktorá bola predtým 0. ročníkom, len potom v 1. triede tú triedu doplnia na normálny bežný počet žiakov, takže má spolužiakov bývalých nulťákov.
@momka dik za odpoved... no verim, ze je to rozhodovanie hrozne... my problem s komunikaciou ani vyslovnostou, ani privelkou hravostou nemame, myslim, ze by si aj zvykol na skolsky rezim, len by bol urcite najmladsi (vyzorovo ani nie, je vysoky), len on ma rad individualny pristup... neviem, keby bol spolu s 25timi detmi v triede, ci by sa uchytil... a s grafomotorikou ma trosku problemy, ale myslim, ze trenovanie by to spravilo... len neviem, ci ho chcem zatiahnut do skolskych povinnosti, teraz zacal chodit intenzivne na hokej, neviem, ci by to nebolo vela na tak male telicko... hokej + skola...
@tilly S výslovnosťou problém nemal ani môj, ani s komunikáciou ako takou, skôr s komunikáciou s cudzími ľuďmi, trvá mu to dlhšie, kým sa oťuká a potom sa už osmelí, aj tu v 0. mu to trvalo nejaké 2-3 týždne. Aj psychologička mu napísala do papierov- sociálna nezrelosť. A s tou "diagnózou" na odklad nechávajú v škôlke, lebo oficiálne je 0. ročník o inom. Ale našťastie v praxi je to inak, aspoň v mnohých školách, čo som čítala aj upútavky na nete, s ktorými propagujú do 0. ročníka, uvádzajú úplne iné dôvody pre voľbu 0. roč., ako sa to oficiálne uvádza v zákone. Ale zas tie predmety ako komunikácia, grafomotorika (inak v tej sme mali aj my resty) atď...tomu môjmu vôbec nezaškodia, rozširuje si slovnú zásobu, naučil sa kopec básničiek, podľa mňa mu to bude len všetko k dobru, čo sa tam naučí a fakt vidím veľké napredovanie oproti v škôlke, lebo tu ich je málo a môže učiteľka voliť aj individuálny prístup. V škôlke by sa už fakt nič nové nenaučil, lebo by len zbytočne opakoval predškolský ročník, o povinnom poobednom spánku ani nehovorím. 😒 Inak sa každoročne na našej škole robia testy, čo ovládajú deti na začiatku roka a potom to isté testujú aj na konci a vraj v 0. ročníku mali deti omnoho lepšie výsledky a zaznamenali u nich väčší rozvoj v testovaných oblastiach ako u odkladových detí v škôlke.
@tilly daj svojemu syncekovi odklad my sme nasemu nedali lebo nas ucitelka zo skolky presvedcila aby sme nedali nar.10.7. ale teraz to velmi lutujem lebo syn je nehorazne casto chory uz je viac doma ako v skole kedze nemaju bohvieaku ucitelku este sa to komplikuje a trapi sa s ucením niektore veci mu idu celkom dobre ale na druhej strane ma aj problemy co na neho dobre nevplyva teraz viem ze letne dieta je lepsie nechat o rok dlhsie bud v skolke alebo v 0tom rocniku no tu u nas ten 0rocnik neexistuje zialbohu mozno keby bol tak by som ho bola dala radsej tam
Ahojky ,
moj bude mat 6 rokov teraz vo februari .. na zapis ideme teraz 17.1 a ja uz teraz neviem ci mam dat syna do skoly ,alebo nie je . . 😒
Synator ma problem so sykavakmi a R .sice chodime ku logopedicke ,ale zlepsuje sa to len velmi pomaly .. teda ked cvicime doma ,to vie aj pouzivat ,aj ked ideme na kontrolu ,ale normalne ho musime stale napominat ... ,aby povedal dane slovo spravne ..
Ma tiez problem rozoznavat farby na cervenu povie ,ze je to modra a pod.. aj to uz sice riesime ,a ucime ho to tak ako na to povedali ..no s pismenkami a cislicami ,o tie nema vobec zaujem .. nevie ani jedno pismenko ,ani tlacene ,vobec sa o to nezaujima ..ani svoje meno nevie,alebo neche napisat a to sa sklada len z 3 pismeniek... napr.vcera sme sa so starsou dcerkou ucili ,a synatorovi som dala nech robi aspon rovne ciary .. no bolo to vsetko mozne ,ale rovne ciary nie je ..
no hruza ... 😒 😒 😒 😒
Ale inak je zivy az moc ..pri ziadnej cinosti nevydrzi viac ako 5 minut ,kreslit ho tiez moc nebavi .. jedine co ho ako tak zaujme je PC a lego ,,.. tam vydrzi skladat aj dve hodiny ..
ja vobec netusim ci ho mam dat do skoly ,alebo nie je .. Jedny vravia ze je sikovny ,aj rozumny ,druhy ze je moc hravy ...uz teraz ked pojde do skoly bude mat 6 a tristvrte roka ,a ja sa neviem rozhodnut .. nehcem mu ublizit ..vie niekto poradit???
@mmonika ja som u malej rozmýšľala nad odkladom, je narodená v júli, no radila som sa aj s učiteľkami v škôlke a povedali mi, že čo by tam ešte rok robila, nech len šupe do školy, a od nich z triedy išli všetci tak aj to rozhodlo, že som ju do školy dala. Skús sa opýtať učiteliek v škôlke čo ti povedia, moja malá bola v škôlke úplne iná ako doma, tam tichá všetko robila čo povedali a doma zdúvanie, odvrávanie..., tak som sa desila toho domáceho učenia, aj ke´d zo začiatku mávala nervy a rev, keď jej neišli čiaročky, lastovičky, vlnovky ..., ale už je to lepšie aj keď nie super
No problémy s číslami ani písmenkami sme nemali, a moja malá majú teraz šlabikár, kde sa už predpokladalo, že poznajú veľké tlačené písmenká a malé sme sa naučili v priebehu septembra, oni veľké písmenká začali veľmi skoro spájať, z toho som mala obavy, lebo ešte na začiatku septembra nevedela spojiť MA, ale v škole to pochopila a čítanie jej ide. S čím sa trošku trápime je písanie, písmenká napísať vie , ale píše škaredo, hlavne v škole, keď pri nej sedím tak píše ako vymenená, ale to som predpokladala, že bude škaredo písať lebo ona strašne nerada kreslí a kresliť ani nevie.
@anesim praveze aj ucitelky v skolke mi vravia ze uputat jeho pozornost napr pri vypracovani prac zositov je dakedy dost zlozite ...jedna ucitelka ho chvali ,ze je sikovny ,aj pohotovy ,ta druha sa na neho stale stazuje ... ono ked nastupil do skolky chcel sa asi presadit ,tak najprv robil ostatnym zle ,to sme vyriesili ,potom odmietal cokolvek nacvicovat napr na predstavenie ,aj to sme odstranili ..no a odvtedy ho ta druha pani ucitelka ma "zaskatulkovaneho "ako neposedneho .. ja viem ,ze je zivy ,ved napr aj teraz pozera na jojke rozpravku o dinosauroch a stale sa pri tom vrtiiiiiiiiiiiiiii 😀 😀 😀
http://www.cas.sk/clanok/188884/blizia-sa-zapis...
ahojte, toto som nasla na nete moyno niekomu pomoze 🙂
@titkovamiriam toto som citala .. takze syn ma problem :správne vyslovovať všetky hlásky,vyjadrovať sa plynule aj v zložitejších vetách,kresliť pevné a neroztrasené línie,poznať základné odtiene farebného spektra (červená, zelená, žltá, oranžová, fialová atď.) ale zas zo vsetkym uz cvicime cca od novembra ..
marek bude mat 5 v juny NENAVIDI kreslenie ,ak mu zostane tak prvak nikdy nebude/inak lepi,striha a vsetko ok len kreslit farbickami alebo perom zatial nula bodov/a aj tak tym ze je junovy aj tak dame odklad/ked vidim ten rozdiel u deti co su junove 4r a tie co mali po septembri 5 a su v jednej triede/marek nepatri k tym sikovnejsim 😉 .
@titkovamiriam no vsak aj u nas je to tak .. tiez nepatri syn k tym lepsim... ale zas rozumu ma niekedy az moc .. napr pri skladani dacoho zlozitejsieho je on prvy .. 😉
😀 😀
@mmonika ako som písala ja som sa dala prehovoriť na 4 roky s malým ku psychologičke a davala mu test na už predškoláka.A tiež mu nešlo kreslenie a poviem iba tolko že náš kresliť tiež bohvieako nevie ale snaží sa .Odporúčala nám ísť k neurologovi ak sa to po polroku nezlepší alebo nacvičovať kreslenie a písanie.Tak sme si s ním vždy sadli a ukáž mi ako sa kreslí jablko ,slniečko a kolajnice na vláčik a tak sa nám postupom času aj naučil pritom sedieť a kresliť rôzne tvary a nakoniec si sámoučne začal písať čísla a písmenká no nevravím že sme mu sem tam aj pri tom neporadili ako nato .A nevravím že je génius .Radím vyskúšaj psychologa a ten ti povie ako na to.
ešte do škôlky nám radila hry na logické myslenie ako rátanie gorálikov do flašky ,prípadne kolko lyžíc piesku som dal do kýblika ako naviecť gorálky na niť a pod,tým cvičíš nielen logiku ale aj zručnosť dieťaťa a poviem že to dobre zaberá.
Ahojte, aj ja mam dceru, ktoru caka zapis, v juni bude mat 6....Tiez trenujeme na zapis, ako sa vola, ako sa volaju rodicia, kde byva, kedy sa narodila. Tiez vraj by malo dieta vediet na papieri ukazat, co je vlavo, vpravo, hore, dole, stred....Co sa tyka kreslenia, nemozem povedat, ze by jej to islo, kresli este stale postavu ciary, dnes som jej ukazala, ako ma nakreslit normalnejsie cloveka, velakrat zabudne aj ruky nakresit :( CO sa tyka pisania, sama sa uci, z internetu, normalne opisuje, obcas sa nas opyta ako pisat, pozna uz aj vela malych pismeniek...Ked som ju isla ucit abecedu, zistila som ze neovlada akurat DZ, prehlasovane a a ô, tak som aj sama bola prekvapena. Cislice ovlada, ale mnohe este pise naopak.....
Urcite jej odklad nedam, lebo chodi do skolky od 2 rokov a to by som ju zabila, keby musela chodit piaty rok do skolky, ale ako mi viaceri povedali, ze sa deti dokazu aj cez leto zmenit, dozriet, tak snad dufam, ze to bude ok....No a podla mna vela bude zalezat aj od ucitelky, ako ich dokaze v skole motivovat a zaujat.
Ja mam skor inu dilemu... Byvame v Senci ale s manzelom pracujeme v Ivanke pri Dunaji, tam chodi mala aj do skolky aj na ZUS, aj na kruzok mazoretiek....Z praktickeho hladiska by pre nas bolo vyhodnejsie aby chodila do skoly tam, ale ona nechce, chce chodit kam aj deti zo susedstva :( a tak mame hlavu v smutku, ako sa rozhodnut....Mali ste niekto podobnu dilemu? 😒
caute tak mi mame zapis do skoly v 17 januara a bojim bojim
teraz stredu mame psychologicke testy a snad nam dobre dopadnu no m i budeme mat v septembri az 6 ale prave je velmi ucenliva v skolke sa nudi
@simonova815 ahoj, ja by som ju dala v senci(aj my sme zo senca,aj moj maly ma 6 v juni 🙂 ), lebo potom nebude mat kamaratov zo skoly pri ruke. Aj ked bude chora napriklad, ulohy si budete moct lahsie odovzdat a ked si najde v triede najlepsiu kamosku, bude chciet s nou byvat castejsie...na kruzky, ktore sa budu dat, by som ju asi tiez teda prehodila do senca. Tot moj nazor 🙂
baby a viete už presný dátum zápisu lebo ja nie ani to neni vyvesené v škôlke a ani na internetovéj stránke školy a nevedia to dokonca ani učitelky v škôlke.
My sme vedeli presný dátum už pred Vianocami, máme to vyvesené v škôlke na nástenke 🙂 17.1. je deň D 😉
@marfigirl dakujem za nazor...V zasade tak rozmyslam aj ja, len neviem ak to cele fizicky zorganizovat...Kazopadne dnes idem volat do oboch skol, chcem, aby sme sa tam isli pozriet vsetci traja (mala, manzel a ja), no a kedze mame zapis v oboch skolach 21., do 20. mame cas na rozmyslenie 🙂
17 -18 januar 2011 treba ist pozret na skolu na ktoru chcete ist alebo priamo za riaditelkou skoly 😀 😀
@simonova815 18.1 ma mlynska den otvorenych dveri, to by som aj ja sla rada pozriet.
Chodi sa na Den otvorenych dveri do skoly aj s dietatom?
nie rodicia nemaju pristup chodia so skolky deti s ucitelkami len alemozes ist za riaditelkou skoly a tak a poprosit ju o prezentaciu skoly 😀 😀
naši tiež chodia z učitelkou zo škôlky na deň otvorených dverý ,ale dá sa s nima dohodnúť ako doprovod.
No u nas je to na rodicovi ci pojde s dietatom na dne otvorenych dveri ,alebo pojdu ucitelky so skolky .. a kedze syn pojde na tu istu skolu ako dcera ,tak ju uz aj troska pozna ,a aj pani ucitelky .. ale ze by sa dako extra tesil do skoly sa povedat neda .. 😒
@danielik79 aj my sa ideme zapisat do skoly a presny datum este nevieme ale mal by byt medzi 15.1. az 15.2. http://www.rodinka.sk/index.php?id=zapis-do-1-r...
@marfigirl my patrime na Tajovskeho a ked tak tam aj pojde, lebo nam je to ovela blizsie, Mlynska nam je odruky. A zajtra ideme aj s dcerou pozriet, volala som do oboch skol, vraj nie je ziaden problem, vseto nam ukazu, porozpravaju...

no teda, tak polovicu veci moj nevie 😀 no, som zvedava, ako to dopadne, ale my aj tak budeme chciet na 99% odklad... lebo on je 30.8....
neviem, ci je tu este niekto taky, daval niekto dieta aj do nultaku?