icon

Čo preberáte z písania a šlabikára?

aduskatt
15. nov 2010

Ahojte, mám pocit, že naša učiteľka ide s deľťi stráášnym tempom. Zaujímalo by ma, čo v súčasnosti preberáte z písania a šlabikára.

aduskatt
autor
17. nov 2010

jemu to ide fajn, len ku koncu uz byva unaveny a nervozny, nechce sa mu.......a to ani nepiseme do cvicneho, ale priamo do zosita........na zaciatku plny elanu, ale potom to upada.......

sonulienkas
17. nov 2010

@aduskatt , ahoj mi píšeme doma bežne 8 riadkov z písanky , ale v šlabikári sa mi vidí ,že idú dosť pomaly.

sonulienkas
17. nov 2010

a tiež píšeme úlohy bežne aj 2 hodiny s občasnými prestávkami, skončíme okolo 7. večer -ešte niečo spapkať , umyť sa a šup do postele - no skôr ako o 8. pol 9. to nestíhame skoro nikdy 😖

aduskatt
autor
17. nov 2010

@sonulienkas nejdu subezne? ze ake pismeno pisu, to aj citaju?

aduskatt
autor
17. nov 2010

@sonulienkas no, tak to nezavidim ani tebe.nas rekord je, ze hned prvy pondelok mali na ulohu 2 strany slabikar, 5 stran pisanie a matiku, pisali sme tri a pol hodky.......to bol des.teraz tak hodinu a pol - dve hodky, plus hodinu v druzine pisu

sonulienkas
17. nov 2010

@aduskatt my sme tiež odzačiatku ,,zasypaní " ulohami typu -obrazky a kresby - raz je to naša rodina , inokedy príroda , potom križovatka s autami , atď. -proste stále nás to kreslenie a vytvaranie nejakých úloh oberá o čas , ktorý by sme za iných okolností využili na matiku , šlabikár a neposlednom rade na písanie.Takže asi tak.

sonulienkas
17. nov 2010

@aduskatt vieš naučili sa m a teraz píšu slabiky ma , me , mi , mo, mu s dlžňom , bez dlžňa , veľké malé , a možno aj preto v šlabikári stoja , lebo len píšu dookola tieto slabiky -ja som bola prekvapená , že ešte stále má za ulohu čítať to , čo sme už čítali cez víkend

aduskatt
autor
17. nov 2010

@sonulienkas nasi pisu uz cele slová a jednoduche vety, kedze maju okrem y uz vsetky samohlasky a k tomu par spoluhlasok........ale snad to zmaknu🙂...u nas sa doma praveze malo kresli a tvori, ulohy su cisto slabikar, pisanie a matika

mata35
17. nov 2010

@aduskatt Ja si myslím, že sú naše deti aj tak moc preťažené. Gro práce s nimi má urobiť učiteľka v škole. Družina by mala byť na hranie sa a doma už si len prebrať a zopakovať čo brali v škole. Veď nedávno sa tie deti len hrali a teraz by už od nich chceli, aby boli stále v pozore, stále čítali, písali.....
Ja sa priebežne pýtam p.uč., či máme v niečom pridať, zatiaľ mi vždy povedala, že je to v poriadku, tak ja ho nenútim písať 10 riadkové litánie....

aduskatt
autor
17. nov 2010

@mata35 ja ho nenutim pisat nic navyse, len to, co dostanu na ulohu a to byva aj 16 riadkov

kurci
17. nov 2010

ahojte mamičky, my máme šlabikár s ufonom Kuko. Prebratých máme a, e, i, o , u , m a zajtra budeme čítať L. v počítaní je to do 6, plus minus. My to máme v pohode. s SJ mal 6 riadkov a s matematiky 12 príkladov. včera písali 1 diktát, tak som zvedavá ako to dopadne. a v piatok budú písať písomku s matematiky.

aduskatt
autor
17. nov 2010

@kurci ahojky, my mame ten isty slabikar, a uz mame male aj velke S, matiku preberali uz aj nulu, len diktaty uz asi 6 napisanych. A pisomku z matiky zatial nepisali, tak aspon v niecom sme pozadu🙂

kurci
17. nov 2010

@aduskatt a chcem sa opýtať matematiku preberá v pohode, lebo náš Matúš si čísla od 4 ešte stále odratáva. Do trojky ukáže automaticky a dalej si musí odrátaať 😀

aduskatt
autor
17. nov 2010

oni dostali od ucky prikaz do 6 naspamat, ale vobec ma nevyrusuje, ze obcas si pri tom pomoze prstami. Do 5 v podstate uz v pohode, ale trebars 6- 4 si obcas odrata a obcas vystreli z hlavy 🙂 asi podla nalady
Spravila som skusku🙂teraz rychlo 3+2.nepouzil prsty, ale zamyslel sa, takze to evidentne nema este zautomatizovane🙂

katka.m
17. nov 2010

No, dievčatá. Ja učím prvákov. Máme Šlabikár s ufónom 🙂 Preberáme tento týždeň Y a som presne s časovo-tématickými plánmi našej školy. Matematika: 7. Úlohy sú fajn, len skutočne hodinu písať 😖 V podstate ide o to:
1. naučiť sa, že majú povinnosť
2. precvičiť učivo

kurci
17. nov 2010

@katka.m tak pani učitelka pomôž, akým trikom ho naučiť, že číslo 5 je 5 a nie 4. Nasa pani učitelka vraví, že jemu sa to sautomatizuje, len ja neviem kedy, iné deti v triede automaticky povedia že 5 je 5 a Matúš si to musí odrátať.

aduskatt
autor
17. nov 2010

@katka.m fajn, vdaka za odpoved🙂.my by sme radi tie ulohy zvladli za hodinu, len pri tom mnozstve sa to neda......dve strany z pisania, dve strany slabikar, matika a este diktat s 10 slovami mi nepripada realne za hodinu...........alebo sme pomali a musime doma zrychlit.....

mata35
17. nov 2010

@aduskatt fúha, tak vďaka bohu za našu učiteľku, a klobúk dolu pred malým, ktorý to zvládne a nenervačí a neplače pri tom.

sonulienkas
17. nov 2010

@katka.m tak podľa toho , čo píšeš sme neskutočne pozadu - no fasa ☹

aduskatt
autor
17. nov 2010

@mata35 ale ma aj obcas take huky, ze uz slzy v ockach a jedy, ale to az po hodine a musim sa priznat, ze po hodine uz aj toho zacinam mat dost a mozno to citi☹.ak obcas toho mame menej, tak to zvlada v klude.dokonca teraz marodujeme, tak nechodi do skoly a sam dobrovolne pise a cita, lebo ho to bavi, ideme kludne, piseme tak akurat a stihame s ostatnymi v skole.....akurat fakt ho netrapim s enormnym mnozstvom pisania..........takze ak mali na ulohu cosi navyse, nebude mat, ale v zosite a slabikari mame hotove vsetko

katka.m
17. nov 2010

@kurci Pojem a obsah 5 si skutočne zautomatizuje sám a vôbec ho nemusíš do toho tlačiť. Všetko chce čas a keď si predstavíš, že čo všetko už zvládol... Ak by bol problém, tak ti to učiteľka povie. Ona najlepšie vidí, že čo zvláda a či niečo hrozí. A divila by si sa, že koľko žiakov aj vo vyšších ročníkoch počíta na prstoch. Len potom je to už zlozvyk.
sonulienkas: Podľa akého Šlabikára idete? Možno žiaci ťažšie zvládajú čítanie slabík, tak sa učiteľka neženie. Trošku meškať môže.cca 2týždne

mata35
17. nov 2010

@aduskatt asi by si sa mala porozprávať aj s ostatnými rodičmi, či sa im toho písania nezdá moc, a normálne to povedať učiteľke. Ja som taký typ, keď sa mi niečo nezdá, alebo s niečím nesúhlasím, hneď vyštartujem a riešim to. Hneď som riešila napríklad to, keď družinárka ich iba "strážila " a oni chúdence len sedeli a kreslili si, ani pohnúť sa nemohli, ani zasmiať...nič.... tak som jej vysvetlila, že taký dozor, čo tu ona robí nemusí škola vôbec platiť, že by to zvládla šikovná deviatačka, že ona ako pedagog, by mala s nimi niečo vyrábať, hrať sa a a a a...... veľa vecí iných....
Tak zdá sa, že to pochopila a trochu sa zlepšila..... Ale zas im na dvere vycapila, že bude dávať čierne body za neposluch, tak na to by sa jej zišlo tiež povedať, že u mňa má aj ona pár čiernych bodov, že na nich ziape, nechodia von.... a tak...

aduskatt
autor
17. nov 2010

@mata35 ved preto som zalozila tuto temu, chcem najskor zistit, ako su na tom ostatni prvaci 🙂 ja som, ked som zistila prvy problem, isla rovno za zastupkynou, xixi a druzinarka mi bola vdacna...decka v telocvicni, trieda rozcapena a vsetky veci v nej.............a ze ucka nema kluce.........tak som nabehla a na druhy den kluce boli..ale to je od temy 😀

katecameron
17. nov 2010

@kurci my mate taky isty problem s tymto cislom ucitelka ma na to upozornila a odporucila ku psychologicke ze ma podozrenie na dyskalkuliu ale mne sa to nezda este je podla mna skoro usudzovat ved on ani nema byt pokom dys.preboha ved ja som matematicky genius sice manzel az tak matiku nemusi ale este su to len 2mesiace aj kusok tom ze nevie ze 5je pat iba kšed si to narata ved ostatne veci celkom uz dobieha co mu neslo dnes doma mi to vedel aj rozklad cisel mal vsetko dobre

katecameron
17. nov 2010

@aduskatt to je divne ze naspamat ved to nieje ani mozne aby to tie deti vedeli pokial niesu v triede pre nadane deti neexistuje divne 😕 😕 😕

katecameron
17. nov 2010

moj syn v matike preberaju 7 a citanie pismeno o,8pismen uz prebrali zatial pisu diktaty len slabiky v pisanke aj vety

aduskatt
autor
17. nov 2010

@katecameron normalka, dostali direktivne, do 6 naspamat.bolo mi to divne, ale snazime sa trenovat to

renab
17. nov 2010

@aduskatt mne sa tiež zdá hodina učenia doma na prváka priveľa. Náš Matej má dve strany napísané za cca 10 minút. Tak som rozmýšľala, že ak cvičíte písanie do cvičného zošita, tak to by som na tvojom mieste vynechala a dala mu písať hneď do riadneho. Ja na písaní nebazírujem, nakoľko aj tak v tretej triede bude písať, ako sa mu zachce (skúsenosť po starších deťoch). Hlavne aby to bolo čitateľné a bez chyby. Radšej sa treba venovať čítaniu a počítaniu. Inak počítať naspamäť v prvej triede mi pripadá divné. Matematika by sa podľa môjho názoru vôbec nemala učiť naspamäť. My sme sa takéto základné počítanie naučili v troch - štyroch rokoch na cukríkoch. Kúp lentilky a spočítavajte farby a odčítavajte tak, že ich bude malý jesť. Alebo aj ty. U nás to zabralo a naučil sa to rýchlo. Aj princíp násobenia.

aduskatt
autor
17. nov 2010

@renab ale toto, co sa tyka matiky to je jasne a v pohode, ani sa nestazujem. Len to pisanie ma privadza do zufalstva a do cvicneho nepiseme vobec..oni od ucky dostavaju take mnozstva hrozne, okrem pisania do zosita este doma diktat, ktory podpisujeme.........cvicny na pisanie ani nemame zalozeny, po prvom tyzdni som ho zrusila.......

aduskatt
autor
17. nov 2010

@renab ja nie som sama...oni cela trieda komplet uz v druzine pisu hodinu a nestihaju urobit ani polovicu, druzinarka sa tiez stazuje, tak si skusam prehlad robit, resp porovnanie, ako su na tom ostatni....u nas to nijako nevieme skratit, ak chceme mat vsetky ulohy. Nemame problemy s ucenim, malemu to ide, len je toho vela podla mna. A dakujem, ze si si nasla cas na odpoved