Čo preberáte z písania a šlabikára?
Ahojte, mám pocit, že naša učiteľka ide s deľťi stráášnym tempom. Zaujímalo by ma, čo v súčasnosti preberáte z písania a šlabikára.
@renab tak som si skukla tvoje príspevky, nepíšeš o probléme s učkou. čo som postrehla: nebazíruješ na písaní... no dúfam, že to tvoj syn nevie, lebo takom prípade jej doooosť kazíš autoritu. už ked ide do školy s tým, že mame toto nevadí...
počítanie naspamať. je pre to aby sa utvorili automatické spoje , také ako máš ty , ked nerozmýslaš že 1+2=3. to máme každý- dúfam. a ked prídu zložitejšie operácie odčítania,delenia a pod. pri postupe sa zaoberáme sposobom ako na to... a základné nevedomosti dosť odpútavajú pozornosť od samotného postupu. to len aby si vedela.prečo. nechcem poučovať 😉
ako tá "druhá" učitelka píšem, že čosi by som mala vedieť o predchádzajúcom dovode preradenia, ale tým, že tam bol osobný spor, ma to nezaujímalo. ak by sa to týkalo učenia,a celkovo školského procesu, iste by si mala dať vedieť novému učitelovi, prečo ste sa tak rozhodli. nech može. ak sa dá , predchádzať a pripraviť sa na zvládnutie. 🙂
@daska58 Maťa sme dali integrovať pre nadpriemernú inteligenciu. Pracuje s ním špeciálny psychológ (teraz na požiadanie učiteľky 3 hodiny týždenne), psychologička (2 hodiny týždenne) a učiteľka informatiky. Učiteľka dostala presne na protipodpis od pedagogičky, čo má s Maťom na hodinách robiť. A to je kameň úrazu. Nerobí nič, okrem toho, že ho pošle, aby si čítal na koberci. Aby som neklamala, tak mu ešte označí v pracovnom zošite, ktorý ma osobitne vypracovaný, úlohy, ktoré má robiť. To je z jej strany všetko. A toto robí po upozornení, že doteraz nerobila úplne nič, lebo s ním nemala žiadne problémy. Maťo je tichý, nevykrikuje, nevystatuje sa vedomosťami, tak ona sa jednoducho na neho vykašľala. Lenže u nás to malo taký efekt, že Maťo sa prestal zaujímať o čokoľvek, na hodinách spal (lebo nebolo o čom...). Jej vysvetlenie bolo, že určite je zo školy unavený. Ale on je zo školy unudený a jednoducho nemá žiadnu motiváciu napredovať. Keď pedagogička povedala, že ho musí zamestnávať, tak jej povedala, že nech si ho zoberie ona ešte na hodinu a nejaký asistent, ak bude voľný. Tak to som mala dosť. Tak teraz, aby som neklamala, mu označuje čísla úloh v matematike, ktoré má cez hodinu vypracovať, ale nepovie mu k tomu nič. Takže ja to s ním doma preberám. Na domáce úlohy mu nedáva okrem čítania v šlabikári a označovania slabík nič (podotýkam, že Maťo plynule číta a čítať s ním 5x text Mama má Emu mi pripadá trošku čudné), teda ešte má písanie. To jediné nevie, hoci čítať písaný text vie. To, že mi je to jedno, ako píše, pred ním neriešim. Jednoducho len poviem, že to mohol urobiť lepšie, alebo, že to má celkom pekne. Pritom sme ho dali do školy, ktorú nám odporučila ped.-psych. poradňa a v škole nám riaditeľ povedal, že s integráciou majú skúsenosti už niekoľko rokov a nebude problém. Problém má asi len učiteľka.
@renab a kedy ste zistili, že má nadpriem.inteligenciu? a kto ho učil čítať ešte počas MS? pýtam sa, lebo nemám s tým skúsenosti, len mi vždy príde čudné, keď rodičia hovoria, že sa dieťa naučilo počas predškolského obdobia samé čítať, to nechápem, ako samé, ale možno to tak je, ja s tým nemám skúsenosti. Mám už druhého školáka, ale počkali sme si až na školu, aby sa to čo sa má učiť v škole naučil v škole. Lebo je ozaj pravda, keď on to už vie, je škoda, aby sa tam nudil.
Napríklad aj mne syn povedal, že tá matematika je nuda, že stále počítajú len do 6 , sčitujú a odčitujú a to on vie, je pravda, že na to sa ma pýtaval aj v MS, čo to je plus a mínus, a ja som mu to vždy samozrejme vysvetlila, plus hovorili si o tom aj v škôlke, tak to sa naučil tam, ale čítať a písať som ho ja neučila pred nástupom do školy, iba ak podpísať sa, prípadne vedel nejaké písmenká, o čo sa ale samozrejme zaujímal sám.
Vidím, že nemajú problém len rodičia, keď ich dieťa zaostáva, prípadne je nesústredené, ale veľký problém je aj, keď je to dieťa moc múdre, najlpepší je zlatý stred, fakt. Držím palce..... 😉
@mata35 Veru aj ja si myslím, že mať dieťa s problémami v učení je zlé, ale mať dieťa šikovné, je ešte horšie. Mám všetky tri deti s nadpriemernou inteligenciou a zažili sme si už kadečo.
Malý poznal písmená (veľké tlačené) a čísla v dvoch rokoch. Jednoducho sa pýtal a my sme mu odpovedali. Spájať ich začal pred štvrtým rokom, keď sa snažil napísať slová (veľkým tlačeným písmom). A popri písaní sa naučil čítať. Ja sama neviem, ako to pochopil. Potom sme kupovali knižky, kde sa píše veľkými tlačenými písmenami, začal čítať. A malé tlačené a písané písmená? To už prišlo nejak samo.
@mata35 Trošku sa zapojím, čo sa týka čítania pred nástupom školy, ja mám tiež syna, čo sa sám naučil čítať ako 5,5 ročný. Keď sme čítali rozprávky, tak som vždy musela ukazovať prstom, kde práve čítam, potom sa snažil vyhľadávať v texte krátke slová, opticky si ich pamätal a potom tie slová našiel v ľubovoľnom texte, často sa hrával na Tesco notebooku, ktorý tiež veľa k napomáha k poznávaniu písmen . Potom sa začal vypytovať, ktoré slovo ako prečítať a za pár týždňov som zistila, že sám číta už dlhšie slová ani ich veľmi neslabikoval a po krátkom čase začal plynule čítať. A tiež sa trošku bojím prvého ročníka a "nudenia sa" momentálne je v 0. ročníku, mal doporučený odklad kvôli nesmelosti a utiahnutosti, v škôlke nekomunikoval s deťmi, učiteľkou, proste sociálne nezrelý na 1. ročník a navyše narodený koncom júla. No on našťastie pozná len zoprá písaných písmen, takže nevie ani písať ani čítať písaný text. Uvidíme, čo sa naučí do budúceho septembra, ale sa ho vôbec nesnažím nejako rozvíjať v tomto smere, najmä kvôli tomu, aby sa v 1. ročníku nenudil.
ja tiez ked mozem pridam nazor - ja osobne som nastupila do prveho rocnika este za komunistov ako 5rocna, lebo plynule citat som vedela od 3 rokov. Ucitelka mi vzdy nosila na hodiny citania noviny a posadila ma dozadu a tam som si sama potichu citala. takto prebehol cely prvy rocnik... musim ale podotknut ze z psychologickeho hladiska som na tom nebola najlepsie, lebo som vzdy bola ucitelkami povazovana za "vynimocnu" a ja sama som ostatne deti pokladala za "hlupe" nevedela som pochopit ako je mozne ze oni citat nevedia... casto som s detmi mavala konflikty a s ucitelkami tiez lebo som bola "premudrela" a spravala som sa k nim ako k seberovnym co pochopitelne bolo zle, lebo ucitelka ma byt autorita...
takze mozno je aj trosku dobre pre @renab ze ucitelka velmi nevypichuje inteligenciu tvojho synceka... aj ked je fakt ze sa tam chudacik asi nudi... skus mu sama pripravit nejake cvicenia ktore by mohol na hodine robit ked uz bude mat hotove tie ulohy od ucitelky..
@kvojtanikova Ja nežiadam od učiteľky, aby ho ospevovala. Neospevujem ho ani ja, písala som, že on v triede len tichučko sedí a nevystatuje sa. S prehnaným sebavedomím, problémami so spolužiakmi atď ...sme sa stretli u staršieho syna, nakoľko on nevedel pochopiť, ako niečo ostatní nemôžu vedieť, keď je to také ľahké. Nemal priateľov, stále sedel doma sám nad knihami a nad spájkovačkou. Až teraz v 17 rokoch sa to postupne normalizuje. Z tohto dôvodu som Maťka nedala do triedy pre nadané deti, lebo sa mi zdalo, že sa to môže uberať práve týmto smerom. V mojom rozhodnutí ma podporili aj v ped.-psych.poradni. Ja som od učiteľky len chcela, aby s Maťom pracovala podľa individuálneho plánu, ktorý mu vypracovala školská pedagogička (mimochodom na škole je integrovaných viac takých detí ako aj deti s poruchami učenia aj so zdravotným handikepom). A dokonca by mi ani nevadilo, že celý deň si číta na koberci, keby to nemalo za následok, že stratil záujem o akékoľvek nové poznatky.
@renab mas pravdu. Ja sama som ucitelka a viem ze hoci je tazke pracovat s detmi podla individualneho planu ked ich je v triede 30, da sa to, ked sa chce. Mne sa napriklad osvedcilo aj poverit sikovne dieta specialnymi ulohami pri vyucbe, tak aby pomahalo ostatnym detom, ktore su "normalne". a urcite mu davat ulohy typu hlavolamy, hadanky, a tak dalej. Lenze to by ucitelka musela asi fakt chciet. Pokial to nezacne nejako riesit, asi by som sa s nou skusila dohodnut, ze by si ty sama pripravila pre neho ulohy a ona by mu ich len dala akoze ich pripravila ona. Ona sice za to bude platena a ty nie (lebo ucitel ma priplatky ak ma v triede integrovane deti), ale aspon sa Mato nebude nudit. Lebo aj to je pravda, ze ked som sa ja nudila, neucila som sa nic lebo som si myslela "ved ja to uz davno viem" a zoparkrat som na to veru aj doplatila zlou znamkou, dokonca aj na vysokej skole ma takmer vyhodili zo statnic🙂 lebo som tam isla s tym ze "to su lahke veci, daco uz len poviem.... " a oni chceli nejake detaily a uz som bola v koncoch...
@kvojtanikova Presne tomuto sa chcem vyhnúť. Navyše Maťovi všetko vypracovala špeciálna pedagogička, keď sme doniesli žiadosť o integráciu a ona s ním naozaj pracuje, je super. Učiteľka to má na hodinách len doťahovať. Aj som zakúpila pracovný zošit z matematiky (hoci pedagogička povedala, že ho zakúpia oni, veď na Maťa dostali peniaze), som ochotná im čokoľvek prefotiť, pripraviť. Lenže ochota je asi len z mojej strany, z učiteľkinej chýba. Tak teraz neviem, preradiť, nepreradiť? Nie je ešte priskoro?
@renab nuz musis sa rozhodnut sama. urcite sa ale treba porozpravat s tou ucitelkou osobne, ponuknut jej ze by si vsetko pripravovala za nu a uvidis co ti na to povie. Preradenie nevidim ako najlepsie riesenie lebo nevies ci sa v novej skole nebude opakovat to iste a je aj mozne ze je to este pre ucitelku priskoro si zvyknut. (i ked su to uz skoro tri mesiace, tak mne osobne sa to zda dost dlho). a ta ucitelka tam uz dlhsie uci? mala uz predtym nejakych nadpriemerne inteligentnych zaikov v triede? mozno potrebuje len povzbudit alebo navrhnut nejaky postup...
@kvojtanikova Sedenie s učiteľkou už prebehlo, bola tam aj špec. pedagogička. Učiteľka dostala po druhý raz všetky materiály vypracované špec. pedagogičkou + pracovné listy. Učiteľka povedala, že spraví všetko pre dobro dieťaťa. Učí tam už dlhšie, Maťa jej do triedy dali preto, lebo som o to požiadala ja, nakoľko mi riaditeľ povedal, že je to skúsená učiteľka. Okrem toho už pred začiatkom šk.roka, keď som bola podpísať integráciu, sme spolu všetky sedeli a nemala žiadne výhrady. Keby mi na rovinu povedala, že to nezvláda, resp. nestíha, hádam by sme sa nejako dohodli. Ja som v tomto ohľade, myslím si, veľmi chápavá, nakoľko som už kadejaké problémy riešila so staršími deťmi. Aj špec. pedagogička mi povedala, že od nej nežiadam nič nemožné. Zatiaľ výraznú zmenu nevidím. Keby som aspoň videla ochotu. Asi počkám, na budúci týždeň máme rodičko, tak som zvedavá, či sa nejako vyjadrí a potom sa rozhodnem. Ešte je jeden integrovaný chlapček vo vedľajšej triede.
@renab tak drzim palce nech vsetko dobre dopadne. Mato si to urcite zasluzi.
@aduskatt aduska ahoj 🙂 a ako to vyzera s vami? pojdes za vasou uc? 🙂 😉
@tatiana1985 teraz marodujeme, ale v pondelok by malo byt rodicko, tak isto nieco skusim poriesit🙂
@aduskatt aha... tak fajn... 🙂 🙂
@renab tak koniec 🙂 čo by si sa mala tešiť, je to naopak 🙂 že?
je som mala integr.róma- bol opačný prípad. je to dosť náročné, pri 35!!!!deťoch, ale prebojovali sme sa , tiež sme mali sedenia a odporúčania od šp.pedag. ale tá len prišla a preskúšala. ☹ bolo to náročné, zo začiatku to išlo velmi pomaly, lebo predsa sú aj ostatní v triede a majú milion otázok. ale urobili sme systém, tak za 3mes.to fungovalo, len som bola stááálee v strehu a ked sa mu nechcelo, tak bol "pomocník", pripravoval, hrabal sa v krabiciach-cielene pripravených na určité poznávanie. reakcia tvojho syna je učebnicová, tešila by som sa , keby ste mali absolventku učitelku, myslím, že by sa s tým viac popasovala. z praxe viem, že "skúsené" učitelky majú radšej typické štandardné deti. s tým preradením vobec neviem.. asi by som sa spýtala ako to ide vo vedlajšej triede a či by spolu nejako nemohli súťažiť a pod, keby BOLI SPOLU V JEDNEJ TRIEDE. ale to máloktorý uč. súhlasí.
P.s. moj syn.teraz má čerstvo 5 rokov sám odpisuje s mojim zákazom písmená. máme aj notebook MAXIMALNE NEHODNA HRACKA!!!! dieťa sa naučí nesprávne tvary a podobne-následné probl.pri písaní . už sa chystám ho schovať, len ho má 3dni, tak by to zbadal. som zhrozená aj z prípravy v školke, čo všeetko majú v osnovách!! čo budú robiť potom v škole? my sme mali 3semestrovú skúšku z písania a čítania, pol ročníka zahučalo ... a teraz to učia školke??? prepáčte kolko to študovali??? nie na urážku pre MS 😉
@daska58 S tým písaným písmom to je naozaj zábava, keby si videla Maťa písať napr. malé d, tak sa určite zabavíš. Píše ho síce svojsky, ale je pekné. No neviem, aká bude reakcia učiteľky. Ani držanie pera nie je také, aké má byť. Ja si však myslím, že to, čo vyhovuje desiatim, nemusí vyhovovať jemu. Len učiteľka to nemôže preniesť cez srdce.
A s tým odpisovaním písmen nič neurobíš. Zákazy nepomáhajú. Ani ja som sa nesnažila Maťa naučiť čítať, počítať .... Všetko sa naučil vlastnou vôľou a otázkami. To ja by som pri všetkých troch musela len zakazovať a odpovedať, že neviem. (Dokonca pri Jakubovi som dostala "radu" od psychologičky, že máme schovať knihy, aby nečítal)
Aj s tou škôlkou máš pravdu, lebo Maťko stále opakuje, že nevie, načo sa učia znovu to, čo sa učili v škôlke. Ale ja vidím, že niektorým deťom to ešte tak nejde.
@renab ja neviem, príde mi to také zvrátené. tak ked nejde d asi je niekde chyba už od školky, ved hovorím, že nemajú na to vzdelanie.
ak ti možem poradiť na to predpísané možte pokojne to isté obťahovať, aj 20x . teda s dovolením učky. bolo by dobre, keby nejakú jeho vedomosť, zručnosť využila vo svoj prospech, potrebujú nejaký spoločný pozitívny zážitok.
už máte pero? skúste ceruzku,makkú ked ste domka. a v prvom rade SEDENIE! musí mať svoj stolík, dôležité je aby dosiahol na zem, ak nie podlož mu nožičky aj andlíkom.. vtedy prenáša váhu tela na nohy a nie do predlaktia. zošita by mali byť polovica A4, nie príliš velké tvary, lebo malinká ručička ani očko nemajú taký široký záber. velké tvary trénujte v stoji na stene 🙂 nalep na skrinu papier a píšte . tak to k písaniu, ja viem podla mojich 😉 kuriatok, že písať ako vyšívať sa može naučiť každé dieťa. potom, ked to už bude vedieť, nech si škriabe ako chce. teda tak ako ja, ale ked chcem píšem ukážkovo.aj lavou 😎
p.s. chuda dieťa jakubko. aký to máte genetický kod, že sú všetci geniovia 🙂
@daska58 On písmeno d napíše pekne, len ten postup je iný. V škole sa d písať ešte neučili. A v škôlke ich písať neučili vôbec. On to jednoducho skúšal sám. My začíname písať d ako a, ale on ho píše zvrchu, od tej čiarky. Inak aj Jakub píše niektoré písmená iným spôsobom. A to máš pravdu, že je v podstate chúďa, lebo rozmýšľa úplne inak, ako normálni ľudia. Ani ja mu často nerozumiem. A tak sa to ťahá od jeho štyroch rokov. Jakub z toho nadpriemeru u nás vytřča najviac a je to na ňom aj najviac vidno. Inak genetický kód zdedili asi po ockovi, je členom klubu mensa. Ja som im povedala, že sa radšej otestovať nedám, lebo by sa museli hanbiť. 😀 😀 😀 😀 No čo, jediná normálna v rodine. Tak som prišla na to, že vlastne som chúďa ja. 😀
@tatiana1985 učitelia majú k dispozícii učebné osnovy, ktoré sú dimenzované na cel rok, teda je tam napísané všetko, čo má sn imi za rok učiteľka prebrať, ale úž dávno to nie je časovo podmienené na menšie celky ako na rok... takže naozaj je to na skúsenosti učiteľky, akým tempom pôjde a aké poradie písmen a čisel zvolí... 🙂

@daska58 Ja sa len bojím, ako to zoberie ten druhý učiteľ. Nie všetci sú takí, že nedajú na reči. Jeho súčasná učiteľka by sa ho zrejme najradšej zbavila, nepovedala to síce priamo, ale som to tak vycítila z jej reakcií. Ja by som bola radšej, keby mi to povedala rovno do očí, ako na začiatku povedala nám, rodičom, že o nej nemáme hovoriť poza chrbát, ale jej rovno do očí. Tak som jej aj povedala, ale výsledok žiadny. A to, že by mi povedala, že s ním má problém a nevie, ako ďalej, to je asi utópia. Ale pomohlo by to jej, mne a v podstate asi aj Maťovi.