Čo si myslíte o štrajku učiteľov?
chcel by som vedieť aký máte názor na túto tému môžete napísať čokoľvek ale v rámci slušnosti nikoho neurážajte dakujem 😉
NESUHLASIM . a to z toho dovodu, ze takto strajkovat by sa teda malo celoplosne v 90 % profesiach..
ano, nie kazda profesia si vyzaduje vysoku skolu, no zaroven mame tu profesie, kde ludia riskuju svoje zdravie, pripadne zivot, alebo su uplne ostaveny zo sukromneho zivota a ani vs mat nemusia.
globalne 90 % zamestnani je na sk podhodnotenych a zaraba malo.
kazdy ma pravo na strajk, no ak by kazdy dnes siel strajkovat, neosetria vam dieta v ambulancii,lebo kamionisti im nedonesu zdravotnicky material, nekupite chlieb v obchode, neodvezie vas MHD do prace, smeti v kontajneroch nebudu vynesene, neprihlasite kupovane kupovane auto, lebo na policii za priehradkou nikto nebude, hasit horiaci les za vasim domom budete sami,moze byt, ze budete par dni bez elektriny, lebo pracovnici udrzby budu chiet tiez strajkjovat,
prakticky sa zastavi zivot ... toto by bol strajk veduci k tomu, aby si ludia uvedomili, kto je ako potrebny a ako hodnoteny.
tento strajk nevedie nikam, je to strata casu, energie a zbytocne slova a zbytocna komplikacia pre rodicov aj deti, a koniec koncov aj samotnych strajkujucich ucitelov ( kedze predpokladam, ze dni strajku zaplatene nemaju, a uz beztak nizky plat bude este nizsi buduci mesiac )
Absolutny suhlas, totalne ich podporujem, nakolko, ked sa nieco nezmeni, tak to bude velmi zle. Ucitel je jedno z najdolezitejsich povolani v state a treba mu vratit vaznost. Neznasam primitivne kecy o tom ,ze aj tak nic nerobia a maju ist za pas.
Ano ,vela ludi by si zasluzilo vacsie platy- tak nech sa vsetci zmobilizuju a nieco spravia.
KEby nam nevladli zlodeji tychto rozmerov, bolo by penazi na platy a zlepsovanie pomerov nielen v skolstve
Pravo na strajk ma kazdy ,doprajem im aby mali vyssie platy ale nech primerane za to pracuju a nech tolko nenariekaju.Tolko volna kolko maju asi nie je v žiadnom povolaní.A nech mi nikto nehovorí že kazdy mal moznost pracovat ako učitel a vystudovat pegečku.Mozno teraz ale urcite nie za totality.Neopovazte sa im povedat že maju prazdniny,lebo oni maju dovolenku .Najradsej mam ked v lete v autobuse na konci prazdnin pocuvam ako sa dve ucitelky rozpravaju.Ked si predstavim že zas mam ist do tej roboty mi je zle.Chuderky.Ludom co cez leto horko tažko dostanu 2 týždne dovolenky musi byť dobre.Prečo nemaju 5 týždnov dovolnky ako ostatní a zbytok by sa mali striedať a včase prazdnin mat službuv skole aby rodicia nemuseli nechavat deti same doma.Ved mozu s nimi chodit nakupaliska na jednodnove vylety ,exkurzie a pod.
Je pravda, že mnohí ľudia zarábajú menej, ale nemyslím si,že je správne porovnávať napr. predavačku a učiteľku, pretože učiteľka má vysokoškolské vzdelanie a predavačka nie. A na druhej strane jedno je fyzicky ťažká práca a druhé psychicky ťažká práca. A práca s ľuďmi je vždy náročnejšia. A môže sa do mňa niekto obuť ,,že a čo keď nemá VŠ?" .... no mala si ju urobiť a nemusela pracovať ako predavačka. Treba sa zamyslieť aj nad tým, že učitelia vzdelávajú a vychovávajú ďalšie generácie.... a dnešné deti, povedzme si úprimne, si učiteľa nevážia ale vôbec, rodičia ich v tom často podporujú, takže deti chodia ..múdre" už z domu, robia naprieky, učiteľ si niekedy nemôže pomôcť, lebo ,,naše detičky" sú neviniatka (ale niektoré asi len doma pro forma). A samozrejme, učiteľ v podstate musí byť a špeciálny pedagóg, pretože v dnešných školách už nie sú triedy, kde by nebol aspoň 1 žiak s individuálnym vzdelávacím programom (a niektoré prípady sú fakt ťažké, lebo rodičia si niekedy nevedia bohužiaľ niektoré veci uvedomiť)..... atď....mohla by som sa tu rozpisovať, prečo som ZA ..... a keby nie som na materskej, tak idem tiež štrajkovať, a zostanem doma aj mesiac .....pretože som tiež UČITEĽKA.... aj keď nehovorím, že plat je najhorší, v lete sme doma, aj sviatky..... ale nikto nevidí, že si kopec práce nosíme domov...atď...zase by som sa rozpisovala. A SOM RADA, ŽE SA TERAZ VENUJEM SVOJMU DIEŤAŤU...
Tiež nesúhlasím, aj ja mám VŠ, a plat podobne a to v rámci neho ťahám nadčasy, stres - kedy sa mi aj v noci sníva či je všetko v poriadku niekde nie je chyba. Podhodnotené sú viaceré profesie ale u súkromníka sa nikto neodváži štrajkovať - lebo nepáči sa môžete ísť. Oni majú prázdniny, kratšiu pracovnú dobu, keď učí sa dieťa sa nenaučí tak čo je blbé dieťa, ale ak sa pomýli lekár, niekto môže zomrieť, keď sa pomýlim ja padne budova ... tam je iný stres zo zodpovednosti.
Oni majú istotu zamestnania, kým človek nespraví prúser, tak zo štátnej správy len tak nevyhodia ....
Ak to nechceli robiť mali ísť študovať iné, a nie brať všetkých ako rukojemníkov deti, rodičov ...
SUHLASIM...5 rokov som studovala na VS....makala som 2 roky v Londyne-ako upratovacka- aby som si mohla zaplatit vysku....mam 29 rokov- 5 rokov praxe a moj nastupny plat bol 389 EUR....je mi luto vsetkych, upratovaciek, pekarov, casniciok atd...nepodcenujem nikoho...ale clovek s VS vzdelanim, by mal zarobit viac ako 500 Eur....za 5-rocne studium som minula okolo 4 000 eur!!! Nehnevajte sa, ak sa niekomu nepaci, nech ide strajkovat tiez- v Londyne strajkuju aj zelezniciari, smetiari,... momentalne mam pokoj- som na MATERSKEJ 😎
Nesuhlasim s takouto formou - rodicia a deti ako rukojemnici. A argument - nosia si pracu domov, praca nekonci poslednym zvonenim, myslite, ze len ucitelia si nosia pracu domov? Aj ja si ju nosim, vzdelavat sa musim denne, vsetko v cudzom jazyku, kazdu chvilu nove projekty v praci, ktore si musim nastudovat a pod. Mimo pracovnej doby. Ukazte mi ucitela, ktory robi na prelome jula a augusta, na Stedry den alebo na Silvestra, Velku noc a akykolvek iny sviatok. A to ani nespominam sluzobky v zahranici aj na niekolko tyzdnov. Tak prosim vsetci, co tak strasne suhlasite, preberte sa. Dnesna doba je tazka a ko chce nieco v praci dosiahnut, musi makat. A nie sa doma valat a stazovat na zly system. Kazdy si je strojcom vlastneho stastia a uspechu. Nikto za vas nic nespravi. Poriadne a realisticky sa pozrite aj na ine profesia - a je jedno, ci maju VS alebo nie.
Suhlasim so strajkom. Som dcera ucitelov, tak viem ake to je. Keby otec este nepodnikal, isto by sme si nemohli dovolit dovolenku, ked sme boli mladsi. To, ze nastupujuci ucitel po VS ma teraz plat cca 400€ to je realita. A to, ze niektory ludia tu porovnavaju ucitelov s predavackami, sičkami, ludiami vo fabrike, s tym vobec nesuhlasim. Predavacky, sicky atd. robia v sukromnej sfere, kde za ich platy je zodpovedny majitel firmy, kde su zamestnane. Zato ucitelom je za platy zodpovedny stat.
sestry, učitelia, zachvilu kto ? to možme ist štrajkovať vsetci, a nech nikto nič nerobí, no nie?
Ja nesúhlasím, sú aj iné povolania kde sa narobia 12-tky, sú zodpovední, hrozí im vlastná hlava a zarobia max.500€ ( polícia a pod.)a majú aj dve -tri vysoké školy , myslím si že učitelia majú až až , moja kamarátka robí učiteľku v MŚ vysokú školu nemá a zarobí 600€ , ja sz 3 VŠ max. 450€ a to som aj učila ale nemám pedagogickú a viem ako to v školstve chodí niektorí učiteli by si za prístup k ďetom a odučenú látku zaslúžili max. 100 €. moje dieťa nastúpilo v septembri do 1.ročníka a všetko robíme doma lebo v škole sa učiteľka s nimi len hrá v podtate tu výplatu by som mala dostať ja lebo mi ich máme učiť doma apropo poniektorí aj s VŠ robia upratovačky, pokladníčky za pásom lebo si nevedia nájsť iú prácu a tí neštudovali a nezaslúžia si viac ? dajte výpovede a na Vase miesto pridu ucit iní...
majú právo štrajkovať, to je ok. Čo by som ale určite vypichla, je fakt, že kvalita učiteľov je, žiaľ, mizerná a stále klesá. Zaslúžili by si aj vyššie platy, aj lepší status, otázne je, koľkí z nich sú schopní a ochotní za to dať adekvátnu protihodnotu. Česť výnimkám.
V kazdej normalnej krajine sa ludia buria ak su s niecim nespokojni a konecne to robia ludia aj na slovensku,je jedno ci su to sestricky,ucitelia alebo predavacky.Kazdy ma pravo vyjadrit svoj nazor a nesuhlasit s tym co sa mu nepaci!!!to je moj nazor
Vo všeobecnosti sú mizerné platy, takmer v každom zamestnaní. Oni majú aspoň svoje miesta isté, tým ostatným jednoducho povedia: Nepáči sa ti? - Môžeš ísť, 100 ľudí čaká na tvoje miesto. Je to problém celospoločenký. Sama som zvedavá ako do dopadne, či niečo dosiahnu, a verte mi, ešte viac sa nás všetkých dotkne situácia v zdravotníctve. Hlavne ma vždy pobaví aká je na Slovensku priemerná mzda. Ja nepoznám ľudí s takým platom.
ja držím učiteľom palce a nielen v súvislosti s platmi,ale najmä v tom, aby sa nalievali peniaze aj do oblasti, ktorá je vždy na chvoste priorít každej jednej vlády. Fico sa bil vehementne do prs keď v roku 2012 sluboval ako sa táto situácia zmení .. a zase nič. Vytiahol akurát priemerné platy v hrubom (a samozrejme príspevky na lyžiarske, čo je prirodzene o mnoho lacnejšie ako naliať peniaze do celého systému, ale FICOvcom to aspoň zalepí oči). A neznášam keď niekto prirovnáva platy učiteľa k robotníkom za pásom alebo podobne. Málokto si uvedomuje, že práca učiteľa spočíva v jeho pridanej hodnote ... učiteľ nevykonáva svoju prácu "sám pre seba" , závisí od neho vzdelanie ďalších iks ľudí. Učitelia sa bijú právom za to, čo im patrí. A nebijú sa len pre seba, ale bijú sa aj za to, aby naše deti mali aspoň priemerné podmienky na učenie.
Milí rodičia, zajtra budem stáť na Námestí SNP a bojovať za zlepšenie podmienok vzdelávania nielen svojich detí, ale i Vašich. A verte, že v tom to boji nejde len o platy. ☹
platy maju velmi nizke, som za ten strajk. co si myslia, ze su tam len zufalci, nemaju pravdu, poznam vela ucitelov, ktori tam ucia, su fakt super a maju radi deti a do strajku sa nezapojili, lebo nevidia v tom ziadny zmysel. a po druhe zacali neskoro strajkovat, lebo tito trpaslici mozno nieco naslubuju a buduca vlada, ktora moze byt aj ina, nic nedodrzi. z mojho pohladu to prislo velmi neskoro.
Nech strajkuje co najviac ludi, ja drzim palce hocijakej profesii, ktora sa rozhodne postavit za svoje prava. Mizerne platy su na celom Slovensku vacsinou a prajem kazdemu, aby sa to co najskor zlepsilo. A to pojde len cestou, ze si ludia nebudu zavidiet este aj ten strajk, ale ze sa navzajom podporia a nebudu podporovat zlodejov! Kedy ale na toto narod v tomto state dozreje netusim... zatial to vidiet aj na tych reakciach co su tu. Preco by mali zvysit niekomu inemu ked nie mne 😅 😝 🙄
@slunce3 este ze sa najdu aj ludia co rozmyslaju inak ako ty, lebo uz by nemal kto ucit...
plne ho podporujem. AK chceme kvalitné vzdelávanie, musíme zabrániť odchodu kvalitných učiteľov zo školstva. Argument, že iní majú ešte menej, neobstojí. Nemá žiadnu argumentačnú hodnotu. Lebo ak sa budeme uspokojovať tým, že niekto zarába ešte menej, tak sa v tomto štáte nikdy nič nezmení.
Ak chceme, aby šli do školstva ľudia múdri a šikovní a nielen tí, ktorých neprijali na inú VŠ, tak ich musíme motivovať.
@katrin21 Uplne sa stotozunujem, ostatne ani necitam.
Este by som chcela vidiet tych kritikov (vacsinou manualne pracujucich za nizku mzdu, co som si vsimla), ci by sa postavili pred 35 pubertakov, ktor sa nevedia spratat do koze a boli im schopni vysvetlit nejaku narocnu latku....miesto toho zavidia prazdniny....
Koľkí z vás čo tu nadávate na učiteľov a na financovanie všetkých pracujúcich v tomto štáte, by podporilo učiteľov keby štrajkovali napr.cez vianočné prázdniny alebo nejaké dni voľna ???!! vtedy by ste sa ich zastali keby ste mali deti pekne doma pri sebe alebo u niekoho v rodine? Kedy by mali štrajkovať, aby ste si vôbec uvedomili, že situácia v školstve je v úbohom stave? Kedy by to vyhovovalo rodičom, aby mohli ísť učitelia štrajkovať? Myslíte, že oni sú spokojní, že nebudú v práci a nebudú mať počas dní štrajku nárok na peniaze? Myslíte, že oni nemajú deti a rodiny? .. Uvedomte si, že štrajk je len dôsledkom dlhodobého ignorovania požiadaviek učiteľov, nie cieľom ako uškodiť druhým. Učitelia v žiadnom prípade nejdú proti rodičom.. Idú si za svojím, chcú niečo urobiť pre vaše deti a ich budúcnosť.. Kto iní by to mal urobiť? Predavačka, poštárka, administratívna pracovníčka, či ktokoľvek iní? Veď na to majú nárok z ústavy, tak ako aj vy ostatní..áno, ktokoľvek kto by štrajkoval, ostatní by to pocítili, to je jasné, všetci sme na sebe takpovediac závislí a potrební.. Ja som rada, že učitelia sa konečne zmobilizovali, nečakajú na prázdne sľuby, chcú vidieť aj činy..chcú lepšie školstvo.. A už dlho...
Majú sa pýtať vás rodičov a čakať na vaše zvolenie? Dokedy majú čakať? Do konca života majú brať svoje povolanie poslaním a žiť z ruky do huby? Áno, dobre čítate.. Informácie ktoré sú v médiách sa vôbec nezakladaju na pravde..keby áno tak by určite teraz nešli do štrajku... Okrem toho status učiteľa je v tomto štáte úbohý.. Vážime si učiteľov, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie, a celý život sa učia a musia ísť s dobou??To dokedy si majú nechať kydať na hlavy a nechať sa urážať od ľudí, kt.často ani nevedia o čom ich práca je?! Uvedomujete si, že sú to ľudia, ktorí sú s vašimi deťmi viac hodín denne, ako vy? učia ich, vychovávajú, riešia ich problémy, a často krát aj mimo svojej pracocnej doby. Dokonca im môžu byť aj vzorom? Áno, každý z nás mal v svojom živote veľa učiteľov, boli aj skvelí, boli aj zlí..rozvíjali a nasmerovali nás.. ale nemôžete predsa svoje zlé skúsenosti z minulosti prenášať na svoje ňu deti..uvedomte si, že my sme mali pred 10-20-30 rokmi úplne iných učiteľov ako majú naše deti teraz.. Je veľa mladých učiteľov ktorí sú šikovní, cieľavedomí, učia inovatívne, snažia sa zo všetkých síl... Ako viete posúdiť, že ako a koľko naučia vaše deti, keď vy v tej škole s deťmi nie ste? Nájdu sa bohužiaľ aj učitelia ktorí by určite nemali to povolanie robiť.. Ale to je v každom povolaní... Nehádzme vsetkych do jedného vreca....Je jednoduché to hodiť na učiteľa, lebo však on má deti naučiť (a asi aj častokrát za vás vychovať) ... Ale že vy ako rodičia môžete zlyhať si takmer nikdy nepripustíte...výchova častokrát nula bodov,.. Vysvetliť deťom, že vzdelávať sa je potrebné a aj sa tým deťom pri učení venovať, kontrolovať ich, to je tiež potrebné. Na učiteľa nakričať dokáže hocikto...ale pozrieť sa sám na seba či som tiež pre svoje dieťa urobil maximum, a venovať sa mu to dokáže málokto... Hlavne im kúpte tablety, mobily, wifiny, všetky vydobytky techniky len aby ste sa im nemuseli venovať... A toto čo tu píšem samozrejme nie je venované všetkým rodičom.. Sú našťastie rodičia, ktorí môžu ísť výchovou svojich detí druhým rodičom príkladom.. Tým vzdávam hold a veľmi si ich vážim ..😉 Lebo vyhovárať sa na dnešnú zlú dobu je viete na čo... tak sa skúste hlavne tí , čo na učiteľov nadávate, trošku zamyslieť.. Otvorte oči a uši, skúste si informácie najskôr overiť... A hlavne neverte všetkému čo sa v médiách píše.. Nemajme národ naivných a hlúpych ľudí.. Zobuďme sa konečne všetci, a priznajme ,že vláda by tu mala byť pre nás, urobiť konečne niečo pre to, aby ľudia zo Slovenska neutekali, ale mohli tu žiť dôstojne.. A to aj matky na materskej dovolenke, dochodci, živnostníci, invalidi, všetci pracujúci, atď... A nie aby sa mali dobre len politici, sudcovia... a aj štrajk poukazuje že vláda nie že nemôže robiť opatrenia, plniť požiadavky, ale NECHCE.. Im by som dala minimalnu mzdu, potom by ste videli ako by sa veci pohli dopredu...
nikoho som týmto príspevkom nechcela uraziť.. Viem , že všetci to máte ťažké, ale najskôr sa trošku zamyslime až potom hovorme... Prajem pekný zvyšok dňa a slnko v duši.. 😉 😀
Podporujem štrajk učiteľov a som i m vďačná za to, že bojujú za moje deti.
Štrajk nie je len o platoch - to je len jedna z troch požiadaviek.Ďalšia je o zmene terajšieho systému vzdelávania učiteľov - len stručne - učiteľ si musí robiť veľa školení,aby získal kredity, ktoré znamenajú zvýšenie platu o pár eur. Po 7 rokoch ale kredity stratí a musí robiť nové školenia, ak nechce ísť s platom dole.Čudné - ak raz niečo absolvujem, tak som to absolvoval,nie? Prečo znovu?
Ďalšia požiadavka - viac peňazí do školstva - v mnohých školách cez okná ťahá, budovy sú v dezolátnom stave... mnohé nemajú telocvične, dostatok pomôcok.... A rodičia musia kupovať učebnice, pracovné zošity... !!! A nie sú peniaze na asistentov a kopec ďalších vecí. To je boj za NAŠE DETI a ich lepšie podmienky k vzdelávaniu.
Tieto tri požiadavky sú len začiatok. Čítam diskusie učiteľov na FB - ide im aj o platy ( v ich zvýšení vidím možnosť, ako pritiahnuť do školstva šikovných učiteľov, lebo dnes tí schopní odchádzajú) ale ide aj o iné, ide o viac - o celkovú zmenu systému vzdelávania, o to, aby dnešná škola zodpovedala dnešnej dobe a požiadavkam, ktoré sa dnes kladú na absolventov hocijakých škôl. Lebo školstvo v mnohom ešte funguje ako za Márie-Terézie. Lenže predsa nie je možné predložiť vláde hneď všetky požiadavky na zmeny. Za tak krátku dobu by to vláda nestihla - aj keby chcela, čo ona vlastne ani nechce 🙂 Preto len tie tri základné,. Keď vláda preukáže vôľu a začne sa školstvom konečne seriózne zaoberať, určite budú nasledovať ďalšie veci...Veď sledujte namiesto tých trápnych seriálov napr. TV-diskusie ( výborná bola s Havranom...)
Niektoré argumenty proti štrajku, čo som tu čítala.... väčšinou asi od tých, ktorým vlastne ani nezáleží na školstve a vzdelávaní, je im jedno čo a ako sa ich deti učia, pre nich je najväčší problém "úschova detí". Škola ale nie je úschovňa. Na to si môžem zaplatiť opatrovateľku. Úloha učiteľov je UČIŤ, nie strážiť deti !
Ďalšia vec, ktorá trápi neprajníkov je závisť - dosť nezmyselná... Prečo teda sami nejdú učiť? Veď to nič nie je vyštudovať vysokú školu a potom kvalifikovane niečo dostať do hláv často arogantných a nevychovaných ( kto je asi na vine?) puberťákov ! Potom môže mať každý " prázdniny" ( mimochodom v sezóne, keď dovolenky sú najdrahšie, takže si ich učiteľ ťažko môže dovoliť . Zľavomaty ani nesleduje, keďže mimo prázdnin mu dovolenku nikto nedá)
A taká hlúposť - že prečo teda niekto ide študovať pedagogiku, keď vie, že bude mať nízky plat...! Nehnevajte sa, ale toto môže napísať len....hm.... Tak dobre, nech každý ide študovať len to, kde potom dobre zarobí. Tak budeme mať plnú republiku čo ja viem - právnikov, zubárov, IT-expertov... Len kto ich kedysi na začiatku naučí čítať a písať? Boli by ste možno niektorí prekvapení, ale ani u mňa pri výbere povolania nerozhodovalo, či dobre alebo zle zarobím, ale to, či ma práca,ktorú som si vybrala bude alebo nebude baviť. A za tú- poctivo odrobenú - čakám primeranú odmenu.
Škoda, že ľudia, ktorí majú školopovinné deti, nič nevedia o škole, o tom, ako a čo sa ich vlastné deti učia a nezamýšľajú sa nad tým, že všetko by mohlo byť aj iné. Ibaže nepôjde to samé od seba. Preto fandím učiteľom !!!! A bolo by fajn, keby sa aj ostatní zamysleli - aj tí, čo zarábajú ešte menej, tí, čo sa narobia a nie sú adekvátne ohodnotení, tí, čo majú zlé pracovné podmienky a sú zneužívaní.... A aby prestali porovnávať seba a svoju profesiu s učiteľmi, zdravotnými sestrami a hocikým iným a bojovali za seba. Každá práca má svoje úskalia a je v niečom ťažká, v niečom výhodná. Prečo máme byť proti sebe, prečo si navzájom nedoprajeme? Radšej sa spojme a odzvoňme tým, čo sú hlavnou príčinou tohto stavu - lebo majú moc a nič nerobia ( teda robia,ale pre seba, nie pre nás !) - a je jedno, v akom politickom tričku sú oblečení. PODPORUJEM ŠTRAJK UČITEĽOV !!!
@ninusik poradim ti - s nikym si nic nemusis vymienat, jednoducho chod ucit a okrem super platu budes mať aj prazdniny.
So štrajkom nesuhlasia ti, ktorých nezaujima v akych podmienkach sa deti ucia, nevadi im ze na wc nemaju toaletny papier ani mydlo, ze drviva vacsina skol moze iba snivat o interaktivnych tabuliach, odbornych ucebniach a laboratoriach,ze budovy skol su v dezolatnom stave atď. hlavne je, ze je kam deti odlozit. Bohuzial uroven zmyslania vacsiny Slovakov je na tak primitivnej urovni, ze ich nestve ako tu hore dole lietaju miliardy, ale ak by naaahodou ucitelom zvysili plat o 100€ uz ich ide slak trafit od zavisti. Povazujem za totalnu drzost, ak niekto dehonestuje pracu ineho (a je jedno ci je to ucitel, predavac alebo murar) a hlavne, ak to nikdy nerobil. Vacsinou to robia ti, ktori na konci prazdnin zahlasia na margo svojich VLASTNYCH deti ze konecne uz idu do skoly a bude pokoj.
Este by ma zujimala jedna vec: zavidite dlzku dovolenky policajtom alebo vojakom? oni maju 42 dni, ucitelia 45.
Inak, datumy prazdnin urcuje ministerstvo školstva, tak sa mozte s poziadavkou o skratenie prazdnin obratit tam.
Neviem sa k tomu vyjadriť. Ja len počúvam, že majú malé platy. A kto nemá? Každý koho sa pýtam povie inak. Nepovie presne koľko hodín trávi v práci, koľko hodím trávi doma prácou. Veď aj v iných povolaniach je to takto.
Nechápem prečo menia systém práce v školách, keď ten predtým fungoval, prečo už pri avizovaných zmenách neštrajkovali, že to takto nebude fungovať, že toto a toto by fungovalo. Neviem, nepostrehla som, že by sa niekto ozval.
Bežný človek do toho ani nevidí.........
No tak sa zapojím aj ja...... Som vyštudovaná učiteľka, učila som 5 okov. Potom som vystriedala asi 4 pozície v sukromnom sektore. Teraz pracujem v banke. Asi ma zožeriete viacere zaživa, ale takú pohodičku ako v školstve som nikde nezažila !!!!! Keď si spomeniem, ako sme ráno v kabinetoch nadávali a ľutovali sa.......Poviem Vám, dala by som všetko za to, aby som sa mohla opat vratit do školstva. A ani by ma len nenapadlo štrajkovať. Add 1: pracovný čas + prázdniny ( ja každý deň končím o 17,30 !!!!!! - to sme vždy frflali na 2 x rodicovske do roka ako učitelia.....), dovolenka 25 dni ( ani o den navyše !!!!) . Add 2: Moj terajší plat je cca o necelých 50 eur NIZZSI ako maju byvale kolegyne ucitelky !!!!!
Plne súhlasím s @peta1510
A pridávam, štrajkovať by malo ísť celé Slovensko, lebo lepšie platy v našom štáte si zaslúži každý, od upratovačky, po lekára... (netreba poukazovať stále na to či má niekto vš alebo nie. Každý robí, chce uživiť rodinu a žiť slušný život a zabezpečiť deti.)
Aj keď ako matku ma štve, že škôlka je zatvorená (chvalabohu, malú mám kam dať...), ale za tie almužny robiť... a vychovávať budúce generácie... je to najdôležitejšia úloha podľa mňa. Teda, až po úlohe matky. A ku rodičovskému príspevku sa radšej nejdem ani vyjadrovať... 🙄
Ešteže naši spoluobčania, ktorí ešte pomaly ani 18 nemajú a už sú na invalidnom, pritom majú obe ruky, nohy, zdraví sú. Detí narobia, pre tie majú toľko zvýhodnení, že mi je na zaplakanie veľakrát... ale to je už iná téma...
nečítala som všetky odpovede, tak možno napíšem to, čo už niekto predo mnou. Chcela by som na pravú mieru uviezť, ako je to s priemernou mzdou učiteľa. Vychádza pomerne vysoká, ale prečo? Lebo priemerný vek učiteľa za posledné roky rapídne stúpol, to zn. že ak by bolo v školách viac učiteľov do 30 rokov, s platom značne nižším, tak by bol aj priemerný zárobok podstatne nižší. Mladí sa do škôl nehrnú, študenti vysokej školy sa mi smejú, ak sa ich spýtam, kto z nich plánuje aj učiť.....Niekde som tu zachytila vetu, že učiteľ-dôchodca by nemal učiť a súčasne poberať dôchodok, mal by pracovať jedine v súkromnom sektore. Ha-ha-ha, na učiteľov - dôchodcov si bude musieť náš štát zvyknúť, bude ich stále viac a viac, lebo mladých nepribúda. To nie je len o plate, ale o zúfalom nedostatku učebníc, pomôcok, katastrofálnom stave niektorých škôl, zbytočnej byrokracii.....Každý, komu kole oči veľa dní dovolenky a úžasná pracovná doba (že to vidia skreslene, už tu popísané bolo), navrhujem, nech si urobí pedagogickú školu a má presne tie isté "výhody" aj on. A prečo učitelia nejdú zo školstva preč, keď sa im nepáči? No tí, čo majú pár rokov pred dôchodkom a je ich veľa, už naozaj kariéru inde neurobia a existuje aj zopár bláznov, ktorých to aj po desaťročiach strávených v škole stále baví. 🙂 Viem, sú aj učitelia, ktorí nemajú v škole čo hľadať a že sú takí ľudia aj v iných odvetviach, nie je ospravedlňujúce. Ale ak by boli podmienky na prácu a pracovné ohodnotenie v školstve iné, bolo by o túto prácu viac záujemcov a riaditelia by si mali z čoho vyberať. Teraz sú radi, že sa im podarí miesto obsadiť, začína byť zúfalí nedostatok učiteľov matematiky, jazykov.....

Nesuhlasim.som tiez vs vzdelana,teraz som na materskej, predtym som pracovala u sukromnika,ked som sa ozvala,ze mam nizky plat a narobila som sa tam ako kon,nadcasy,soboty a ledva 450e. Tak mi povedal,ze ked sa mi nepaci mozem ist. Vsetci by si zasluzili vacsie platy.