Čo si myslíte o štrajku učiteľov?
chcel by som vedieť aký máte názor na túto tému môžete napísať čokoľvek ale v rámci slušnosti nikoho neurážajte dakujem 😉
Natalym, ja ti na to odpoviem a kludne aj presne! Denne mam 4-6vyucovacich hodin, samozrejme medzi nimi mam aj "volne hodiny", pocas ktorych zvacsa robim papierovacky. kedze do roboty musim dochadzat 35km, z domu chodim vacsinou 6.30 a domov som sa este pred 15tou nedostala/chodim autom - 20rocnym!!!- pretoze spojmi sa to neda.../ . Doma robim kazdy den pripravy+pisomky+opravy...- ak mam nasledujuci den "lahsi", tak to dokazem zmaknut aj za 2hodiny- ale takych dni nie je moc! A moj plat v cistom je 386€! priplatky ani nic podobne nedostavame ak nepocitam 100e na vianoce od ficka...
Moj muz ma uz obvinuje ze papierom zasobujem celu skolu, pretoze rodicia odmietli zakupit pracovne zosity na anglinu - takze im vsetky cvicenia pracne zhanam a kopirujem- za svoje!!!
Mam kruzok tvorivosti - ucim tam deti sit, vysivat, hackovat-tvorit... - preco???- pretoze mi je do placu ked mi 14 rocne dievca povie, ze nikdy nedrzalo ihlu v ruke a nic take doma ani nemaju... vsetok material kupujem zo svojho!!! Preco??? no preto- robim to pre tie deti!!!
Nestazujem sa!!! vedela som aky plat dostanem / ja ked nebudem klamat- vyssi by ma potesil/ robim to pre tie deti a preto, ze ma bavi pracovat s nimi!!!
... ale ludia uvedomte si - kolko z nas to bude robit preto, ze to milujeme?! ... ak tato praca nebude adekvatne ohodnotena, mozno ju bude robit par nadsencov, ktori to robia z lasky k tomuto povolaniu!!! ale vacsina budu, ludia / nie ucitela/ ktori iny job nezohnali... ☹
Od zajtra strajkujem!!!
@mariacka..len zbežne som postrehla tvoj príspevok a nechápem, to ako učiteľ si má v lete zobrať 30 detí na kúpalisko? to ako vtip? nemyslím, že by mal chuť skončiť v base, keby sa dačo stalo
PLNE PODPORUJEM STRAJK UCITELOV! DRZIM PRSTY!!!
v poriadku, podporím štrajk učiteľov, ale nech najskôr zavedú povinné psychotesty pri ich prijímaní do zamestnania...
Nuž ako reagovať? Páčil sa mi príspevok loginexistuje Suhlasila by som za podmienky keby sa neriesili len platy ale aj reforma skolstva...no údajne sa riešia obe situácie, no v prvom rade sa deklarujú platy...OK veď spokojný učiteľ môže lepšie pristupovať k naším deťom, je fajn keby to tak bolo, SÚHLASÍM so zmenou podmienok v školstve.... ALE jedno veľké ALE je v tom, aký dopad bude mať tento štrajk na deti??? Ako chcú učitelia potom dohnať zameškané učivo??? Ako dobehne učivo žiak s poruchami učenia, maturanti, žiaci, ktorí idú na prijímačky SŠ, VŠ, žiaci, ktorí sa pripravujú na Monitor??? Opäť sa im naloží dvojnásobok, a tie deti to položí, mne ako rodičovi, keby zodpovedali ako to chcú vyriešiť, tiež by som ich podporila...prečo to ide na úkor týchto detí....
...tiež mám autistku doma, ešte nie je školopovinná, ale som s ňou neustále, v noci málokedy spím, som veľmi unavená a to mám ešte 16 ročného stredoškoláka na gymnáziu, ..........viem čo je to mať v triede autistov, chce to dávku trpezlivosti, tvorivosti, pedagogickej odbornosti, atď atď a preto si uvedomuje, že taký učiteľ musí mať vzdelanie, musí mať aj úroveň a musí mať aj na to podmienky!!! OK nehádam sa je to tak, ale.... ako to zvládnem ja ako rodič, keď mi môj syn povie, že nerozumie učivu, lebo ponáhľajú a učitelia kvôli štrajku nemali kedy dobrať...opäť len ja ako rodič budem zháňa niekoho na doučovanie, aby môj syn mohol ísť za svojím cieľom, tak ako to bolo umožnené vám učitelia, kým ste študovali...
sme zvláštny národ, napr.: vo Francúzsku, keď štrajkovali dopravcovia podporila ich celá krajina, hoci mnohí nedocestovali kam chceli. Prečo? Lebo sú solidárni, nezávidia si a podporia sa navzájom....nech idú štrajkovať všetci...no u nás všetci čušia, makajú za bagateľ a závidia....a politici sa smejú
Ako reagovať? Byť učiteľom nie je povolanie, ale poslanie na plný úväzok. Od rána vyučuje nie jednu triedu, ale niekoľko. To znamená, že behom vyučovania sa stretne s cca 150 žiakmi rôznych vekových kategórií. A vyučovaná látka je zrejme vždy iná. Po skončení pokračuje(ak má rodinu)doma. Nie som učiteľ, je to moja predstava. Patrím k staršej generácii moje deti maturovali v 90-tych rokoch a môj vnuk vlani maturoval(študoval na súkromnej škole) a nastúpil do zamestania.
Problematiku učiteľov so začala vnímať až teraz. Štrajk to je krajné riešenie. Učiteľské povolanie je jedinečné a nedá sa porovnať so žiadnym iným povolaním. Možno snáď so sudcom, alebo lekárom; stále riešiť a nepomýliť sa, omyl môže mať katastrofálne následky. Každá generácia je výsledkom výchovy práce učiteľou. Dôležitú úlohu tu hrájú rodičia dieťaťa. Ak oni nepomôžu učiteľovi s výchovou dieťaťa, všetko ide dolu vodou a snaha učiteľa vychádza na zmar.
V dnešnej dobe, keď rodičia majú aj niekoľko zamestnaní, na dieťa nie je čas(a stáva sa,že ho vychováva ulica) a to je to najhoršie, čo môže byť. Všetko zostáva na učiteľovi a to sa nedá zvládnuť. K tomu ešte zlé finančné ohodnotenie jeho práce a stres je na svete. Naozaj to chce reformu v školstve. Treba poukázať na nedostatky, ktoré učiteľ nemá možnosť ovplyvniť. Štrajk je v tomto prípade oprávnený. Držím im palce.
Nesuhlasim.tiez som vs vzdelana, vstavam o 4tej rano,o 5tej som v praci a kazdy den som v nej minimalne do 15tej,taham vikendy,vianoce ani neviem ze boli kedze som bola v praci. To podme strajkovat vsetci. Nie je ucitel ako ucitel ale vo vacsine som sa stretla s tyn,ze ucitel na hodine opravoval pisomky inych rocnikov a decka pozerali zatial film,priprava na hviezdoslavov kubin v style: mama vyberte vhodnu prozu a cvicte doma s dietatom a ucitel za "pripravu" ziaka dostal peniaze,miliin pracovnych zositov..uz to nie je ako kedysi,ucitel sa pred nas postavil a hltali sme kazdu vetu o ktorej nam z hlavy prednasal,nepotrebovali sme ziadne pracovne zosity. Milion prazdnin,milion volna a na domov len kopa kopa domacich uloh. A ze si beru pracu aj domov? Vela ludi si berie,aj ja,ale sama som si vybrala taku pracu,vedela som co to obnasa. A ukamenujte ma teraz sudruzky ;)
súhlasím, veď pracujú s najcenejším čo máme, s našimi deťmi
Plne suhlasim,nech strajkuju! slovensko je sto rokov za opicami! 5milionov ideme dat len tak migrantom ,a keby sa my ocitneme v takej situacii tak po nas nikto ani nestekne.na slovensku nieje nic!jedna dialnica a vsetko otrasne cesty,zle systemy,skoly ktore vyzeraju ako z doby krala miroslava!!! ale hlavna vec ze mame reklamu ako eurofondy zmenili nase krasne slovensko! hamba,,nikto v tomto state nieje oceneni tak ako by mal a tak to aj vyzera,,polovicu slovenska najdete za hranicami tohto statu,v nemecku,rakusku anglicku norsku kdekolvek! pretoze kdekolvek je lepsie ako tu! a konecne sa niekto proti tomu vzburil!
Mne je jedno ci strajkuju (maju pravo vyjadrit svoj nazor).
No, SOM viac PROTI strajku ako za.
1. Ked som sa ja rozhodovala o tom na aku vysoku skolu pojdem, tak som premyslala aj nad tym, co od zivota ocakavam (kazdy sa uspokoji s inou zivotnou urovnou). Nizke platy v skolstve nie su tajomstvom, tak nechapem preco si to vybrali ako povolanie ked im nestaci ako odmena naplnanie poslania.
2. Zial, u nas v maturitnom rocniku to bolo tak, ze na pedagogiku isli hlavne ti, kt sa inam nedostali. Na prijatie nie su vysoke naroky a povedzme si uprimne je to jedna z tych lahsich vysokych skol (nie je to medicina/pravo/informatika a spol. kde kazde skuskove odpadne velke mnozstvo ludi). Preto je vela ucitelov a vela ludi skratka nie je z coho platit. V niektorych krajinach je ucitel lukrativne povolanie (lenze vacsinou uci takmer vsetko triedny ucitel, tym padom nemusia zaplatit na kazdy predmet niekoho ineho so specialnym zameranim tak ako je to u nas a mozu vyssie ohodnotit toho jedneho cloveka).
Myslim, ze by sa mali zvysit naroky na studium na pedagogickych fakultach. Tym by odpadli ti lenivejsi, kt to isli studovat len preto, lebo nevedeli akym smerom sa vybrat. Pre tych, kt studovali lebo ucenie beru ako poslanie by sa dosiahlo povysenie titulu "ucitel" na uroven aku si skutocne v nasej spolocnoti zasluzia a viedlo by to ku skvalitneniu nasho skolstva.
Aj keď to už asi nikoho znovu nezaujíma predsa len mi nedá napísať. .
Mám 43,keď som sa rozhodla ísť študovať pedagogickú~ tak postavenie učiteľov nebolo také príšerne~ toľko na nezmyselné otázky nevedela si do čoho ideš~ nie nevedela. ..ale to je môj osobný problém~ problém celej spoločnosti je ale v tom že mladší to už vedia~ z toho mála čo skončí pedagogickú~ ešte menej nastupi a do 3rokov odíde zo školstva až 35%
ucitelia by mali byt lepsie ohodnoteni ako su teraz, ale navysenie platu by malo byt adresne, nie plosne, ako pozaduju, ale podla zasluhy, podla toho, ako ucia, ako sa venuju detom a ako ich hodnotia deti, rodicia, nadriadeni, co prinasaju do vyucby, jednoducho podla toho, ako kvalitne si svoju pracu robia ....tak isto aj zdravotnici, dobre totizto z kazdodenneho zivota vieme, aki ludia sa najdu medzi ucitelmi a sestrami a nie kazdy si zasluzi nadalej vykonavat svoju profesiu, pred dvihanim platu by sa malo urobit vyhodnotenie a mozno par ludi aj prepustit...sikanujucich a ponizujucich ucitelov, co si myslia, ze si mozu dovolit vsetko a nie su dotknutelni
v nasej ekonomike je vacsina profesii podhodnotenych a ludia strajkovat nemozu, lebo by o tu pracu smahom prisli, co by bolo pre ich rodiny likvidacne
Ja neviem, ale v mojich ociach je cele strajkovanie tak trapne..
Im nejde ani jednemu o deti, o to ako ich lepsie vzdelavat, len o to, aby mali viac penazi. Pre mna je naozaj ucitelom clovek, ktory uci na ZS rocniky 1-5. Ten naozaj pracuje s detmi, naozaj uci a piple tie deti aby im dostali do ylav
podla mna maju dost-----a teraz šup do mna,,len mi dajte 😉 ...
Toto bola premárnená šanca na lepší život. K štrajku učiteľov sa mali pridať zotročený obyvatelia a živnostníci tejto krajiny a donútiť politikov aby pomáhali svojim otrokom ktorí im platia dane a nie len sebe. Ale Slovaci si radšej sadnú pred telku a čakajú že prídu mimožemšťania a pomôžu im. Keby som nebol 200 km od BA tak nevaham ani sekundu a idem.

podporujem!