Čo spôsobuje nezrelosť dieťaťa na školu?
Chcela by som sa opýtať skúsených, čo spôsobuje že dieťa (6,5r)nie je zrelé na školu? Je zdravé. Nie je predčasne narodené. Rozvýjalo sa normálne. Nevieme o diagnózach,
@anonym_autor Čo znamená nezrelé? Ak ide o hravosť, všetky moje deti boli hravé až do zhruba 4. triedy a pozornosť sa im vyvíjala postupne. Ale boli schopné pár minút vnímať, počúvať a robiť podľa pokynov. Viac od nich nikto ,našťastie, nežiadal. Nastúpili ako 6-roční a dozreli postupne. Rovnako aj ich spolužiaci, veď sú to deti, preboha, nie roboti. Paradoxne, druhý syn, ktorý sa mne zdal najviac nezrelý, chodí doteraz do školy najradšej a aj ho to tam najviac baví, hoci najšikovnejší zo súrodencov nie je.
Moze mat ADHD. Ja som bola oznacena ako nezrela, napriek tomu ma mama dala do skoly a teda bolo to jedno velke trapenie. Mala rok pockat.
Mam ADHD, je tam emocna a celkova nezrelost. Tieto deti treba davat naozaj o rok neskor do skoly, lebo nie su pripravene na taku velku zataz, plus maju dyspraxiu, ktora sa casom upravi.
Syn ma kamarata, ADHD ako vysite, chlapec ma 6 rokov, emocna nezrelost je tam 1/3 veku. Ja sa k nemu spravam ako k 4 rocnemu a u mna je to ten najlepsi chlapcek. U nas sa aj rozjedol a aj povinnosti tu ma nejake, ktore dava na pana, moj syn mu je mentor/budy.
určite žiadne diagnózy.? keď navštíviš psychologa a pod. diagnózy budú hneď.
Chcem to nejak rozpísať. Máme tri deti cca rovnako staré v rodine, moja dcéra je narodená v októbri, bratov syn následne v marci, dcéra druhého brata v auguste.
Moja dcéra a dcéra mladšieho brata nastúpil teraz do prvej triedy, sú v jednej triede. Všetci sme si mysleli že aj bratov syn šiel do školy, teraz vysvitlo že chlapec chodí ešte stále do škôlky. Nie je zrelý na skolskú dochádzku. Brat so švagrinou to normálne zatajovali, oproti tomu koľko chodili k nám a našim skoro vôbec nechodili.
Je to o to čudnejsie, že švagriná nás dve vždy poučovala,že čo všetko robíme zle, že jej syn už dokáže toto a tamto. Či už šlo o odplienlovanie o kŕmenie alebo rôzne aktivity s deťmi. Ona mala vždy všetko preštudované, a my sme pre ňu boli iba ,,zaostalé,, dedinčanky lebo nechodíme na baby plávanie a ako škôlkari nechodili na angličtinu.
Nechápte ma zle, ja len nechcem aby takéto niečo rozdelilo naše deti. Ja už zo zdravotných dôvodov ďalšie dieťa mať nemôžem a švagriná má svoje roky. Deti majú zatiaľ veľmi dobrý vzťah.
Chcem to nejak rozpísať. Máme tri deti cca rovnako staré v rodine, moja dcéra je narodená v októbri, bratov syn následne v marci, dcéra druhého brata v auguste.
Moja dcéra a dcéra mladšieho brata nastúpil teraz do prvej triedy, sú v jednej triede. Všetci sme si mysleli že aj bratov syn šiel do školy, teraz vysvitlo že chlapec chodí ešte stále do škôlky. Nie je zrelý na skolskú dochádzku. Brat so švagrinou to normálne zatajovali, oproti tomu koľko chodili k nám a našim skoro vôbec nechodili.
Je to o to čudnejsie, že švagriná nás dve vždy poučovala,že čo všetko robíme zle, že jej syn už dokáže toto a tamto. Či už šlo o odplienlovanie o kŕmenie alebo rôzne aktivity s deťmi. Ona mala vždy všetko preštudované, a my sme pre ňu boli iba ,,zaostalé,, dedinčanky lebo nechodíme na baby plávanie a ako škôlkari nechodili na angličtinu.
Nechápte ma zle, ja len nechcem aby takéto niečo rozdelilo naše deti. Ja už zo zdravotných dôvodov ďalšie dieťa mať nemôžem a švagriná má svoje roky. Deti majú zatiaľ veľmi dobrý vzťah.
@anonym_autor veď sa pozri tu na témy, chlapi nezrelí v tridsiatke. 😂 Neschopní, nevedia sa postarať o deti, ani jednoduché jedlo pripraviť. Skrátka každému mozog kus skôr, alebo neskôr dozreje. Keď je to chlapec, tak to v norme.😃
@anonym_autor preco by to malo rozdelit vase deti?
a preco by ich to malo rozdelit?? vsak aj tvoje dieta islo o rok neskor do skoly lebo mu vychadzali zle roky takze je z nich najšikovnejšie, najzrelsie. zrelost sa hodnoti v motorike, grafomotorike, pozornosti, zrak. sluch. vnimani.... to odzrkadluje zrelost cns (centralna nervova sustava)
@anonym_autor preco by to malo rozdelit vase deti?
@reanda ach, oni sem prestali chodiť začala sa zatajovať, hovoria polopravdy. Pred tým tu boli každý víkend niekedy aj častejšie
To ze nie je zrele neznamena ze je tam hned diagnoza , v danom obdobi proste nebolo vsetko vyvinute tak ako vseobecne zvyknu deti mat. Moze jemne zaostavat v grafomotorike, v pamati, pozornosti, sustredeni , to neznamena ze dieta je hlupe. To je to iste preco niektore dievcata dostanu menzes v 11 a ine v 13. To znanena te mozno o 3 nesiace uz urobi pokrok a ten odklad mu pomoze lebo dozenie v com bol nezrely. Rodicom sa niekedy toto razko prijima, su nepichopeni, hanbia sa. Moja dcera mala odklad, nakoniec bola premiantka v triede, urobila nemecke bilingv gymbazium a teraz je na medicine. A pitom su deticke kde moze byt nejaka porucha ucenia, ale to sa zvykne riesit az v 2. Roc zs.
@reanda ach, oni sem prestali chodiť začala sa zatajovať, hovoria polopravdy. Pred tým tu boli každý víkend niekedy aj častejšie
@anonym_autor možno vedela, že keď sa to dozvieš tak to budeš riešiť, aj keď sa ťa vlastne vôbec netýka.... presne tak ako to riešiš teraz tu MK. Veď sa jej vlastne tak trochu vysmievaš, že ona mala všetko naštudované, dávala rady a jej dieťa skončilo najhoršie. Nevidím dôvod, prečo by to malo vaše deti rozdeliť, ak to ty prestaneš riešiť. A nezáleží len na tom kto má čo naštudované, každé dieťa dozrieva skôr alebo neskôr a je známe, že chlapci sú trošku pozadu za dievčatami (ale ani to neplatí na 100%). O čom je táto diskusia?
Rozhodli sa dať dieťa o rok neskôr do školy. Aký majú k tomu dôvod je ich vec. Aký je problém? Že to neriešili s rodinou, že ich dieťa bude mať odklad? Deti sa medzi sebou zahrajú či chodia do školy alebo škôlky. Nechaj to tak, nerieš. Nevieš čo ich trápi, možno sa hanbia to riešiť pred rodinou. V konečnom dôsledku dieťa bude mať ďalšie detstvo, nič mu neutečie
Možno o tom nehovorila lebo ťa pozná. Veď sa pozri že hneď riešiš cudzie dieťa na koníkovi. Ak ťa zo zaujíma tak sa normálne spýtaj prečo nechodí. To nie je hneď súdenie ale prirodzený záujem v rodine. A kľudne môže mať diagnózu len vám ju nepovedali tak isto ako zatajili že nechodí do školy.
Mne je to fuk, oni sa zatajujú. A čo ich má rozdeliť?
Ne to čo dám či nedán na koňa, ale to že sa polrok nevideli a keby sa chlapec nepreriekol, tak asi ani o polrok nevieme čo je vo veci
Jedna vec je motivovana mamicka, ktora ide na plavanie, anglictinu atd a druha je dieta. Tieto veci k rozvoju prispeju, ale neurychlia ho. Ale nie je to tvoj problem. Mozno je tam nejaka Dg, mozno vobec nie, len naozaj nedozreta nervova sustava … vase deti by to nerozdelilo, keby ste nemali vy dospeli problem. Ona to mozno nevie prekusnut, ze nema standardne dieta (alebo je problem vaznejsi) a ty riesis veci, kde nemas. Nechce sa s vami kontaktovat … nestaraj sa, raz ju to prejde … nechaj uplynut nejaky cas a pozvi ju 2-3 krat. Ked bude chciet tak ti porozprava … ja by som sa v tej teme nevrtala. Niektori ludia potrebuju dlhsi cas na spracovanie. Urcite mas blizsie k bratovi … tak ak chces kontakt tak kontaktuj jeho nie svagrinu.
Z tohto pre mna trci ako velmi sa tesis ze svagrinej sa nieco vo vychove nepodarilo a si zvedava ako 🐵 preco ten maly asi nenastupil.
@anonym_autor stačí ak tam bola nižšia sociálna zrelosť a už dostane odporúčanie na to byť v škôlke, lebo je tam domienka, že nemusí vedieť dobre nadväzovať nové kontakty 🙂
Staraj sa o seba.Mozno má diagnózu a neviete o tom ani sa nečudujem.Nezrele môže byť úzkostlive adhd a iné.Chlapcom iba prospieva odklad väčšinou neskôr začnu chodiť, rozprávať.Potrebuju dozrieť.Neviem ako vás môže rozdeliť to, že nastúpi neskôr, keďže sa už nestretávate rodinné vzťahy už máte pokazené.A áno prídeš mi ako hlúpa dedinčanka, ktorá strká nos do veci do ktorých ju je nič.
@anonym_autor nič. Každé dieťa je originál, každé inak rastie, inym tempom sa vyvíja. Že nie je v 6r zrelé na školu, môže znamenať len to, že potrebuje viac času, nič iné..
Samozrejme za predpokladu, že nemá dg.
Čo je zvlastne, je to, že to švagriná zatajuje. Evidentne sa s tým sama nevie zmieriť.
Na tvojom mieste ti neriešim nijako, daj jej čas..
@anonym_autor veď si vygoogli zrelosť dieťaťa na skolu čo musí spĺňať.Mozno má dyslexiu, možno sa zasekol a nechcel nič povedať a možno len tak, že usúdili, že má ešte čas.Co, ak to bolo rozhodnutie rodičov?
Niekedy je dieta prilis hrave- inokedy velmi citlive a naviazane na matku- nemusi ist o ziadnu diagnozu. Ak je dieta placlive v skolke mozu ucitelia ziadat o diagnostiku. V skole je predsa len rychle tempo uciva- a ak dieta 3 - 4 krat do dna place- lebo nestiha, lebo ma zlomenu ceruzku, lebo este nezjedlo desiatu, lebo....lebo .....jeho utesovanie by spomalilo celu triedu. Mohlo by to viest k " posmechu od spoluziakov a bohuzial casto ak k nevhodnym a zahanbujucim poznamkam od ucitelky. A to nasledne k pocitu neschopnosti u dietata a k dalsim problemom. Lepsie je nechat vysoko citlive dieta dozriet- a netrapi sa v skole ono, ostatne deti, ucitel a rodicia.... Ja trochu nechapem tomu vysetrovaniu z vasej strany. Rodicia sa tak rozhodli( mozno, dobrovolne mu chceli predlzot detstvo, mozno na odporucanie odbornikov) tak naco to vysetrovat- ani sa necudujem,ze sa vam vyhybaju..
Mne je to fuk, oni sa zatajujú. A čo ich má rozdeliť?
Ne to čo dám či nedán na koňa, ale to že sa polrok nevideli a keby sa chlapec nepreriekol, tak asi ani o polrok nevieme čo je vo veci
@anonym_autor hravost, porucha pozornosti, este nediagnostikovane poruchy ucenia, ktore ale postupne vyplavaju, to ale neznamena, ze to dieta nie je sikovne, len nie je pripravene a skola by bola pre neho zataz. Mam syna, mal odklad a cital pred nastupom do skoly. Je sikovny, postupne sa pridali aj poruchy ucenia. Na to vsetko sa velmi dobre uci a je sikovny.
Tvoja je októbrová, on je augustový. To je 10-mesačný rozdiel a pri takto malých deťoch je to v škole vidieť a cítiť. Veľmi často sa stáva, že letné deti ostávajú v škôlke o rok dlhšie ako ich spolužiaci. Časom sa tieto drobné vekové rozdiely zmažú a deti sa navzájom dobehnú. Hovorím ti to z praxe učiteľky. Nehľadala by som za tým nič. Píšeš, že ste sa stretávali často, to by si si určite všimla. A možno ti to neprezradila práve preto, že aj na mňa pôsobíš tak trochu škodoradostne. Prepáč.
Pozri moje dieta rozprava jednoduche 2-3 slovne vety od 1,5 roka, pamat ma jak slon...ale ma odklad. Ma problem sustredit sa dlhsie na ulohy. Jednoducho rychlo straca pozornost. Zamysli sa a uz nevie kde v ulohe pokracovat. To nie je o inteligencii, sikovnosti alebo o baby plavani.
Tvoja je októbrová, on je augustový. To je 10-mesačný rozdiel a pri takto malých deťoch je to v škole vidieť a cítiť. Veľmi často sa stáva, že letné deti ostávajú v škôlke o rok dlhšie ako ich spolužiaci. Časom sa tieto drobné vekové rozdiely zmažú a deti sa navzájom dobehnú. Hovorím ti to z praxe učiteľky. Nehľadala by som za tým nič. Píšeš, že ste sa stretávali často, to by si si určite všimla. A možno ti to neprezradila práve preto, že aj na mňa pôsobíš tak trochu škodoradostne. Prepáč.
@anonym_41e6ac bratov syn je narodený zaciatkom marca, to dcéra mladšieho brata je augustova. Ona riadne nastúpila do školy. Moji rodičia pracovali tiež ako pedagógovia, obaja na inej úrovni, mama by si niečo určite všimla. Veľmi je jej ľúto ich odmlčania.
Jej je to tiež divné, keby boli chodili pomenej, keď švagriná nastúpila do práce, lebo má menej času, ale teraz. Keby boli dali aspoň jasný dôvod odmlčania.
@anonym_autor nečítam príspevky píšem rovno môj názor- podľa mňa práveže si taka typická zaostala dedinčanka ktorá automaticky odklad považuje za diagnózu. Automaticky museli rodicia zlyhať? Zatajovali vám to, lebo vás poznajú. Ako čítam tvoj príspevok, asi by som tiež Zatajovala....
Dôvody odkladu? - nečistá reč, emocionálna nezrelosť, hravost, ....alebo len rozhodnutie rodičov.
Odkladom nikdy nič nepokaziš.
@anonym_autor nemusí mať diagnózu. Môže byt aktívne v hrách, nesustredit sa, uchop grafického materiálu, čistá výslovnosť, poznanie seba/okolia, pomenovať napr strom, vediet správne použiť pastelky napr modrá obloha, zelena tráva…nepamätám si viac z depistáže, každopádne je to len odporúčanie, rozhodnutie je na rodičovi či dá dieťa do skoly, alebo nie. A depistáž nie je povinná!
@anonym_41e6ac bratov syn je narodený zaciatkom marca, to dcéra mladšieho brata je augustova. Ona riadne nastúpila do školy. Moji rodičia pracovali tiež ako pedagógovia, obaja na inej úrovni, mama by si niečo určite všimla. Veľmi je jej ľúto ich odmlčania.
Jej je to tiež divné, keby boli chodili pomenej, keď švagriná nastúpila do práce, lebo má menej času, ale teraz. Keby boli dali aspoň jasný dôvod odmlčania.
@anonym_autor aha, ok. Nejako som sa v tom predtým stratila, prepáč. Tak či onak. Nerieš školu, nevypytuj sa. Ak chceš, aby boli deti spolu, tak ich jednoducho pozvi. Čaute, dlho sme sa nevideli, zastavte sa na koláčik ☺️ buď k nim priateľská ako doteraz. Možno sa aj sami rozhovoria. Alebo aj nie. Ale to naozaj nie je tvoja starosť.
@anonym_autor a ani nemusi za tym nic byt, dali odklad lebo mohli a chceli dietatu predlzit detstvo, my tak mame v rodine a potom ani to dieta neslo do normalnej zs, ale vzdelava sa vo vzdelavacich kruzkoch a chodi len na preskusanie do kmenovej ZS
@anonym_autor tvoja dcéra je o pol roka staršia od bratranca, pol rok v tom veku urobí veľmi veľa. Je absolútne jedno, kedy nastúpi do školy, o desať, dvadsať rokov to nikto nebude riešiť a vlastne neviem, prečo to riešiš ty teraz. Chápem, že je švagrinej asi trápne, keď sa vždy vystatovala, ako je jej dieťa šikovnejšie, ale to, že nešlo do školy, absolptne nič neznamená, môže byť naopak nadpriemerne nadané, len hravé. Alebo má problém v jednej oblasti, napr. v tej grafomotorike, nezvládlo by ešte na dostatočnej úrovni písanie., ktoré mu tak či tak raz bude na dve veci, lebo sa ručne okrem podpisu nepíše nič. Ale môže byť popri tom nadpriemerne šikovné v ostatných oblastiach. Dač dieťa do školy o rok neskôr nie je žiadna hanba, dať ho tam napriek odporúčaniu odborníkov, len aby bol v rodine kľud, je choré. Takže dieťa vôbec nemusí mať nejakú diagnózu a keby aj, vieš koľko ľudí s určitou diagnózou skončilo aj veľmi ťažké VŠ? Dokonca dve? A dokonca dve naraz?

@anonym_autor kto ho označil za nezrelé na školu? Pokiaľ v škôlke, tak k tomu žiadne odôvodnenie prečo? U nás vždy hovoria.