Čo zaujimavé mali vaše deti doniesť do školy?
Tak sme prave s muzom stiahli sedmicku vinka aby drahe dieta mohlo do skoly priniest postruhanu korkovu zatku na nejaky pokus. 😀 Samozrejme spomenulo si dnes vecer.
A co vy? Ake najdivokejsie poziadavky mali ucitelia na pomocky?
@katrinka8 a co takeho si pocula? Ja som ucitelka a mam pocit, ze praveze v dnesnej dobe ucitel nemoze mat na deti ziadne poziadavky, lebo uz z toho maju rodicia soky - aj ked ide len o obycajnu korkovu zatku 🙂 my sme ako deti museli vzdy doniest, co nam bolo nakazane a nikto to nerozoberal 🙂 a aj korok... dnes si deti nevedia doniest ani vykresy a pomocky na vytvarnu 😕
@sissy27 mne sa to nahodou paci 🙂 sice by som to nedala, ze ju ma dieta precitat, ale projekt o mame, ktora cita a ktora zhrnie o com je kniha a preco je jej oblubena... napr.formou interview 🙂
@sissy27 inak, Dana milujem tiez 🙂 a aj Forenznu kriminalistiku 🙂 a aj knihy od autorky Patricia Cornwell 🙂 k Matkinovi sa radsej nevyjadrim - pre mna osobne brak, ale zase inym sa nemusi pacit to, co citam ja 🙂 a Zdochnute srdce ma inspirovalo, to si musim precitat ☺☺☺ vdakaa
@tykat nemyslim si, ze je to divoka poziadavka... korok sme nosili do skoly aj my pred x rokmi 🙂 hadam si nema zohnat ucitelka pre kazdeho ziaka korok sama -cca 31kusov? 😂😂😂 my mame aj teraz v sufliku odlozene zo dva-tri korky 🙂
@katka253111 ja si myslim, ze je hlavne smutne, ze sa zo vsetkeho robi veda. Niekto korok ma, niekto si preto otvori flasu, niekto ich ma doma plny suplik, tak zoberie par naviac a podeli sa. U nas to tak bolo. Napr. sme mali priniest sacok z mieka, no u nas doma sa take nepilo, mne dal sacok spoluziak, ja jemu zas kusok koze, ktoru bolo treba. Najsmutnejsie pre mna bolo, ked som bola na rodicku dievcatku, ktore som dlhodobo opatrovala. Bolo to v jednej drahej, bohatej bratislavskej stvrti, kde pred skolou stali same drahe auta... pani ucitelka vysvetlovala, ze keby sa rodicia zlozili, tak by nakupila material a mohla by s detmi robit pekne a zaujimave veci. Tak sa jedna mamicka ohradila, ze ona neda viac ako 5eur na nejake blnosti a tak sa aj poskladali. No co uz to bolo tych 5€ na rok ☹ potom sa este par mamiciek dohodlo a urobil sa velky nakup v Da Vinci za asistencie pani ucitelky... ale bolo smutne ako bola vacsina rodicov lakoma na vlastne deti, nehovoriac o tom, ze nemuseli nic zhanat, len dat peniazky.
Iba raz si pamatam, ze sme dostali cela trieda poznamku, lebo pani ucitelka chcela aby sme mali anilinove farbicky a tie sa proste nedali kupit, tak ich nikto nemal 😀
@jankalukasova presne tak...cim bohatsi rodicia, tym viac lakomejsi hlavne na vlastne deti... ziadna motivacia, ziadne vedenie deti k tvorivosti, k veciam,ktorr sa daju vlastnorucne vyrobit a zdokonalit i svoje schopnosti a zrucnosti... potom to tak aj vyzera v pristupe deti k tvorivej praci... i skole celkovo... ked je podla rodicov vsetko blbost, tak aj detom... :(
U nas to tiez tak fungovalo, coho bolo doma viac, tak sa viac do skoly vzalo a podelilo 🙂 zase ked som ja nemala, tiez zapozical niekto dalsi 🙂
Ja ako ucitelka velakrat kupujem zo svojho pomocky, ale to sa neda... este kym som nemala dieta, tak sem tam ok...ale teraz,ked sa vratim spat, tak nebudem mat z coho...hlavne ked platovo ideme ani nie na 80%... tak co to je necelych 400e
Keď som chodila do prvej triedy, tak sme mali doniesť fotografiu prezidenta. A ja som o 9-tej večer vyletela z postele, že " Husáka mi treba" a plač. Našťastie naši odoberali noviny a akéhosi našli 🙂 Ale bolo to už dávno, rok 1979. Dodnes sa na to v rodine spomína.
u maleho nechcu nic, u malej priebezne nosime, co najdeme. vrchnaky - lebo vyrabaju nejaku velku lod a lepia ich tam, stipce - aby si mohli povesat obrazky, postavicky z kinderka napriklad - ako odmeny za snahu a tak, ja napriklad odkladam rurky od toaletaku a kuchynskych utierok, minule ktosi z rodicov doniesol zase kopu baliaceho papiera, niekto iny zase take penove rolky. ked mala nazbiera gastany, donesie to, ine deti zase sisky, listy. porozdeluje sa to medzi triedu a druzinu a tvori sa z toho, co prave je k dispozicii a to je fajn 🙂
Mne skola zdvihla mandle minuly rok. Robili Beh proti hladu (co je inak fajn akcia) a pani ucitelka zabudla oznamit, ze deti budu rozlisene trickami (vlastnymi). Mojmu dietatu sa usla bledomodra a teda tricko takej farby nikdy nemala. Takze sme vecer o siestej leteli do obchodaku a zhanali bledomodre tricko alebo aspon biele a farbu. Nezohnali sme, tak sme nakoniec doma ofarbili stare tricko potravinarskou farbou 😀 😀 😀, tiez som si vtedy pomyslela na pani ucitelku zopar malo lichotivych poznamok 🤐 Neslo o to, co mali doniest ale kedy.
A najexotickejsie - raz mali doniest najstarsi hudobny nosic, aky doma najdu, tym nadchol pan ucitel mojho muza (ktory take zbiera) 😎 a dieta donieslo do skoly valec. Tym zase dieta prevalcovalo pana ucitela, ktory cakal v tom najlepsom pripade sklenene platne a valce vobec nepoznal 😀 Tak bol tatko "predvolany" (velmi slusne poziadany), aby naklusal do skoly aj s fonografom a detom valec prehral. Tatko sa podmienecne dobre bavil lebo sice rad predvadza svoju zbierku, ale tahat 35kilovy fonograf na tretie poschodie ho nenadchlo...
@katka253111 - no mne nejde o tie pomôcky - to dokážem pochopiť. Ale napr. požiadavka na tretiaka ZŠ nakresliť plán školy z vtáčej perspektívy - bez predchádzajúcej nejakej vysvetlivky typu - boli sme na rozhľadni, na streche a pod., kde by sme zhora tú školu videli - to mi príde silná káva na dieťa vo veku cca 9 rokov. A podobné perly - ale tak to závisí od konkrétneho učiteľa zas - vždy je toto o ľuďoch a s pomôckami to moc nesúvisí.
My sme napr. v prvý školský deň platili novú učebnicu matematiky, lebo tá "predpísaná" nie je dobrá vraj (takto nám to bolo povedané), plus celoročné predplatné časopisu na VV, aby deti mohli tvoriť a pod. Ja nemám problém toto pochopiť či zaplatiť - dcérka tvorí rada, chodí aj na umeleckú ZŠ na výtvarný krúžok, ale napr. iní rodičia môžu mať finančné problémy, a ak majú aj viac detí, tak verím, že to môže byť záťaž.
O zozname pomôcok napr. na tú VV sa ani nejdem vyjadrovať, čo všetko sme nosili - ale tak to je asi všade. Niesli sme komplet pomôcky na celý rok - ale tak len také pomerne bežné, nech ich deti majú naraz v škole, aby to nenosili na každú hodinu - to osobne sa mi páči oveľa viac, takýto systém. Ale napr. v pokynoch pred nástupom bolo, aby sa to donieslo v taške, a potom na druhý deň to menili na krabicu, čo som tiež mala teda trochu problém zohnať takú vhodnú - či už dostatočne pevnú alebo aj veľkosťou 😀
Ale mňa zase tento rok prekvapil oznam na dverách školy o zbere gaštanov - pritom tento rok gaštany vôbec u nás nie sú, lebo pomrzli 😕
@katka253111 ...tak my sme doteraz riesili napr.vytvarne potreby hromadne...ucitelka doslova povedala "tak nebudete predsa kazdy kupovat tus aby sa nakreslil 1 obrazok, ja kupim pre vsetkych, to iste tempery, kupim vacsie balenie a kazdemu dam kolko potrebuje, takisto vykresy nebudete kupovat a vlacit to do skoly..." ...som presvedcena ze tato ucitelka by povedala "kupim jednu korkovu nastenku/korkovu podlozku a to bude stacit pre vsetkych" ...na zaciatku roka povedala kolko mame doniest penazi a bolo vybavene.
Mna este minuly rok prekvapila u dcery panama na vysivanie a bavlnky...no priznam sa musela som velmi guuuglit kym som nasla galanterku, v hypacoch toto nemaju.
A tiez herbar u syna, povedal mi to s placom den predtym ako to mal odovzdat (nebol vtedy v skole a tuto info mu nikto nepovedal)...tak som osklbala bylinkovu zahradku a zehlili sme tie byliny o dusu 😀 ale paradny urobil, este aj pochvalu dostal 😉
jo a este "milujem" projekty...dieta pride domov ze ma urobit projekt ľudová pieseň/Merkúr/remeslá/My favourite meal...čokoľvek...bez toho aby to tie učiteľky deťom vysvetlili...čo to je projekt, na čo slúži, aký je jeho cieľ...aby aspoň jeden urobili spolu, aby ukázali ako zbierať a triediť informácie, ako ich rozvrhnúť do toho projektu...nič také, len zadanie - PROJEKT. Keby som nevedela ako sa to robí tak tiež ako rodič tápem, syn príde s pochvalou že "super práca, takto si predstavujem projekt..." ale ostatným deťom tú osnovu a postup práce nedajú. Len povedia "XY to má výborne, tak ste to mali urobiť aj vy" 😒
@katrinka8 tak nasa mala za ulohu - druhacka cerstva vytvorit obchod z krabice. v piatok zadanie, v pondelok priniest. ako keby sme nemali ine na starosti a sedeli doma na zadku. vikendy su nase. no ale stihli sme. sak co ine ostavalo. som sa na tom kreativne vyjancila, mala pomahala, ale taketo nieco uplne super vyrobit - druhak nevyrobi ani omylom. piplava robota. a mozno o to slo, aby deti s rodicmi travili cas spolu a vyrabali. a vrazdene terminy, no to ma stve dost, ale mozno si to ucitelka neuvedomila, ze zrovna v ten vikend boli u nas velke slavnosti a je to raz do roka a stretava sa tam cely okres, ze ti rodicia s najvacsou pravdepodobnopstou s detmi pojdu tam. nuz... co uz. zvladli sme a pohoda
Kedze u nas idu ocividne podla Komenskeho - skola hrou, tak syn nosieva často hlavne rôzny odpad - tento rok zatiaľ mali napr. doniesť hocijaké drobnosti, co nájdu doma sa povaľovať - vrchnaky z piva, korkove zátky, srobiky, matičky, drotik, špagát. Kúsky latky, slamky na pitie, gombíky, prírodné materiály- malé kamienky, konariky, mušle, šišky... u nas v kuse decká niečo vyrábajú, experimentujú, stavaju.. Materiály, ktore bežne ľudia nemaju doma učiteľky nepýtajú. Pomôcky školské a veci ako pastelky, výkresy, farby, lepidla, pravítka, papier, zošity.. zabezpečuje škola, učebnice nemaju žiadne, syn je tretiak a nosí do školy len desiatu a obed.
Na projektoch naštastie zvyknú pracovať v škole napr. minuly tyzden dostali 8 slamiek na pitie, 8 nanukovych paličiek, 2 gumky, 30 cm pásky a mali postaviť z toho niečo, co udrží loptičku 10 cm nad zemou.
@mawka ...toto ani ja nechapem...som v kontakte s mamičkami zo synovej triedy a odkedy chodí do školy (teraz je piatak) sme sa pozastavovali nad "projektami". Doteraz nechápem účel a mám pocit že sa tie projekty robia preto lebo v osnovách je "projekt".
Takze sme to robili vzdy spolu (rodič a dieťa). Pozorovaním sme zistili, že
- jednotky majú tie deti ktoré robia projekty s rodičom tak aby nebolo veľmi vidno, že na tom má rodič podiel,
- dvojky ak je vidno že projekt na 99% urobil rodič
- dvojky - trojky - väčšinou ak to dieťa urobí/nejako zbúcha úplne samo lebo rodič mu s tým proste nepomôže ☹
Osobne si myslím, že projekty sú fajn vec, naučia deti uchopiť tému a rozhodnúť sa ako ju spracovať, ale mali by sa robiť (hlavne) na vyučovaní. Učitelia by mali deti viesť k tomu ako si projekt rozvrhnúť, akú formu zvoliť, ako zaujať poslucháča, ako a kde hľadať informácie, ako odlíšiť podstatné informácie od nepodstatných resp. doplnkových, ako to graficky spracovať tak aby to vyzeralo dobre syn napr. nevie pekne kresliť tak obrázky vystrihuje z časopisov alebo niečo vytlačí a vyfarbí, prípadne pridá nejakú vzorku - list zo stromu nenakreslí ale prilepí usušený, od 4tého ročníka robí výhradne prezentácie v powerpointe a prezentuje na interaktívnej tabuli- našťastie majú aj túto možnosť ale používať powerpoint sa učil sám resp. som ho učila ja lebo v škole to učia len okrajovo a málo detí sa odváži v powerpointe urobiť prezentáciu...ale toto sa vôbec nedeje ☹
Ale tie projekty si maju deti vypracovavat samostatne, nie ze rodicia nieco zosmolia. Co z tych deciek chcete mat? Cvicene opice, ktore zvladnu akurat montovanie aut?
@stardust ...ale kto z nich chce mat cvicene opice? podla mna ten system kedy sa zrazu zaviedlo slovo "projekt " a vsetci bezhlavo robia "projekty" ...ak rodic v tejto oblasti (s projektami) nerobi tak decku nepomoze. V skole dostanu nazov temy a staraj sa ako chces. 😒 Kucharka, predavacka alebo robotnik z tovarne ci taxikar to tomu decku nevysvetli lebo ani sam netusi co treba urobit. Podla mna by deti mali mat na vypracovanie projektov pomôcku - ucebnicu, navod ako to robit.
@stardust a mimochodom, projekt - na to je uz vela ludi alergickych- je super, ak sa tie decka naucia, co ten projekt vlastne je. ako mi chces povedat, ze prvak, druhak pochopi, ze co je projekt, bez toho, aby mu to bolo vysvetlene, hej? to si vazne myslis, ze decka, ktore to bez vysvetlenia nepochopia su nejake cvicene opice? preboha. myslim, ze strielas v tomto uplne vedla. ja tiez nevytvorim nieco nove, kym si neprecitam o tom nieco. a nie to este decko.
a skladanie aut vo fabrike a co? aj to musi niekto robit. nie kazdy musi byt vedec s desiatimi titulmi. kks toto je vazne moc taeto nadradene skatulkovanie.
@stardust, ten navod by sa, predpokladam, mal tykat formy a nie obsahu. Lebo zbytocne deti cosi spracuju, ked to potom nevedia "predat" alebo ucitelka mala na mysli cosi celkom ine...
@tykat, u nas sa ucia v skole rozne prezentacne techniky, PowerPoint je len jednou, nie jedinou z nich. Pravdu povediac, zaujimava prezentacia v Powerpointe je vecou velmi zriedkavou...
Áno oni nazvývajú projektami všetko...Všetko čo majú urobiť - vyrobiť - nazvú to veľkolepo "projekt". Pritom si myslím, že 1/2 učiteľov by nevedela povedať čo všetko slovko "projekt" zahŕňa. Skrátka - projekty predsa fičia v dnešnej dobe 🙂

@tykat neviem, či je to zrovna "divoká" požiadavka, ale moja 13ročná má teraz každý mesiac nejaké povinné čítanie, vždy dostanú nejakú tému a konkrétnu knihu si majú vybrať sami, samozrejme prečítať a vypracovať projekt... na máj im nadelila tému "Najobľúbenejšia kniha mojej mamy" a ja sa neviem rozhodnúť medzi kriminálkami od Dominika Dána, sarkastickými dielami M.E.Matkina, výborným Zdochnutým srdcom od Ellie Elias, Forenznou kriminalistikou alebo 50 odtieňmi sivej (to síce nepatrí ani omylom medzi moje obľúbené, ale dopĺňalo by to výber)... Myslím, že túto úlohu pani učiteľka nedomyslela 😅 a asi nebudem jediná matka, ktorá číta literatúru nie úplne vhodnú pre 12-13ročné deti... No nič, do mája si musím nájsť nejakú novú "najobľúbenejšiu" knihu 😀