icon

Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?

26. apr 2024

Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka tak to bych s radostí teda chtěla vidět, jak se na to pozrieš .pokud podepíšeš nesouhlas se zveřejněním tvého dítěte na fotce, tak věř, že pro školu bude jednoduchší tvé dítě postavit bokem, než aby se někdo zdržoval prohlížením fotek a začernováním obličeje tvého dítěte. navíc fotky na web dává uplně jiný člověk, než je třeba fotí, a ten nemusí o tvém neosuhlasu vůbec nic vědět, natož aby znal jmenovitě tvoje dítě. v tomto případě se menšina, a to jsi ty, podřizuje většině. bohužel tvoje dítě nemá právo být na fotkách, pokud jsou určené ke zveřejnění. prostě je to tak a stím se smiř. a řvát můžeš třeba i na lampárně. nechceš zvěřejnit svoje dítě, tak se to dítě nebude prostě fotit. a pokud se fotit nebude a není možné to nějka zajistit, tak prostě se té akce nezučastní a bude mít jiný náhradní program.....ve školce měli focení do místního regionálního plátku, ty děti, které neměli souhlas od rodičů, na těch fotkách nejsou.bud je rodiče v ten den neposlali do školky a nebo stáli bokem a jen se dívali. jsi naivní, když si myslíš,že školka zveřejní fotku, kde bude pulka obličejů zakryta nějakými přiblblými hvězdičkami.a že bude dělat dvoje fotky-jedny se všemi jen pro vás a jedny se zakrytými obličeji pro věřejnost.

maranco
27. apr 2024

@anickabasnicka netreba začierňovať tváre, dá sa urobiť spoločná fotka so všetkými pre rodičov a školskú nástenku a potom druhá fotka na sociálne siete, kde budú len tie deti čo chcú
Ten kto triedi fotky a vyberá ktoré sú pekné na zverejnenie, tak roztriedi ktoré kam pôjdu.
A tých fotiek nemusí byť z každej akcie desiatky/stovky.

betulinka1
27. apr 2024

Nedaj suhlas a mas vybavene. Jedna da a druha neda, obe situacie su v poriadku.

dencii
27. apr 2024

Autorka, robíš to dobre, rob tak aj ďalej, človek nemusí byť celebrita, aby mal opravneny mandát na ochranu svojich detí pred sociálnymi sieťami, ja tiež nechcem (aj z titulu svojej profesie aj celkovo), aby ktokoľvek cudzí vedel koľko mam deti, ako vyzerajú moje deti, ani kam chodia do skoly (vedia to ti, ktorych sa to tyka a ktori nas osobne poznaju) a nemusím nikomu vysvetľovať prečo, skôr mi pride divne, ak niekto rozmýšľa naopak, a to teda čumím koľko sa tu takých nájde. Mne napríklad príde choré zdieľať tváre svojich detí aj na tomto fóre, minule som bola v dmke a spoza regálu vyšlo malé dievčatko, a ja som hneď vedela, ako bude vyzerať jeho mama, ktorá sa vynorila za ňou, hoci som ich nikdy predtym nevidela ani ich nepoznám. To už je normálne? A nemusí mi nikto protirečit, viac sa do debaty púšťať nebudem, len som chcela autorke vyjadriť podporu 👍

tilonka
27. apr 2024

@danyelia lenze to je tvoj biznis, tvoj prospech. A o tom hovorim, skoly, skolky si z deti robia reklamu. A rodic pocituje natlak dat suhlas, ak nepodpise, citi natlak dieta, ze je mimo kolektiv, ze nieco narusa, ma stastie ak nie je samo a nahodou su aspon dva, traja a citia tak spolupatricnost. Lenze to co sa dnes robi s fotkami deti, ziakov je v prvom rade necitlive a sebecke, az na nejakom "20." mieste je to, co si spominala, prezentovat sikovnych ziakov, ktori nieco dokazali, no v celkom tom procese, ked sa pozrieme zhora, ide o marketing.

anickabasnicka
27. apr 2024

@maranco už vidím, jak fotí nějakou školní akci a každý záběr dělají dvakrát. se všemi a bez těch, co nechtějí. nebavíme se tady o fotkách, kde děti nastoupí před objektiv a řekne se sýr. takové se dají fotit třeba tisíckrát. ale mluvíme tady o fotkách, tzv. momentkách, kdy děti dělají nějakou činnost, sportují nebo vystupují. tam asi těžko řekneš, tak, ted se vyfotíme všichni a ted to samé vyfotíme bez těch, co se nesmějí zveřejnit. sama vidíš, že to prostě nejde. takže asi tak. bohužel těch, co se zveřejněním mají problém je menšina, takže se musí přizpůsobit většině a budou vyčlenení z akcí,z nichž se fotky zveřejnují...pokud přijde na tu akci cizí fotograf , tak těžko se bude řídit nějakými zarputilými rodiči, co nechtějí svoje dítě zveřejnit. takže na té akci ty děti holt nebudou....nemůžeš chtít to co ostatní a neudělat pro to nic. a ještě si navíc vymýšlet. prostě něco za něco.

jakubrianka
27. apr 2024

@anickabasnicka takto to neni nastavené lége artis. Čiže keď nechcem aby bolo moje dieťa uverejňované na stránkach škôlky, má byť za to podľa teba dieťa vyčlenené z akcii a fotenia vôbec a sedieť doma samo?

Ak dieťa niekto vyčlení za to, že rodičia nesúhlasia so zverejnením tváre dieťaťa na webe ide o šikanu ako vyšitú, nazvime to pravím slovom.
Mýliš si dve rozdielne veci.

anickabasnicka
27. apr 2024

@tilonka bohužel školy se musí umět prodat, je málo dětí a tak se školy snaží zaujmout rodiče, aby si vybraly pro své ratolesti právě jejich školu, školku. je to jen reakce těch škol na poptávku rodičů, kteří hledaji info.a hledají to převážne na netu. co a jak a čím se ta škola prezentuje. nebo si myslíš, že zveřením těch fotek škola získá nějaký finanční benefit ?, vidíš, možná by mohli od těch pedofilů, co se tady jimi některé oháníte, a co se třepou nedočkavostí, aby někde uviděli fotku vašeho dítěte. a přitom se nad vaším dítetem může ukájet váš soused a vy o tom ani nevíte.

anickabasnicka
27. apr 2024

@jakubrianka a ty si zase uzurpuješ právo na to, mít dítě všude a přitom nemít z toho žádné povinnosti a následky. tady spíš šikanují tito rodiče tu školu než naopak. chceš aby tvoje dítě bylo všude, ale ono nesmí být na žádné zveřejněné fotce. si to trochu protiřečí, nemyslíš?

tilonka
27. apr 2024

@anickabasnicka ano, je to zial tak a o to horsie ked sa vina a natlak hadze na rodica, ktory suhlas moc dat nechce.

autor
27. apr 2024

@dencii Dakujem ❤

danyelia
27. apr 2024

@tilonka Ale prosím Ťa, nepreháňaj zase...že necitlivé a sebecké 😁 a rodič cíti nátlak. Jedine súhlasím v tom, že dieťa je mimo kolektív a niečo narúša (...a bude sa chudák cítiť zle). Dnes je taká doba, všetko je ,,na internetoch,,. Aj tá škola či škôlka sa musí nejako odprezentovať. Ja mám pocit, že o chvíľu bude poniektorým aktívnym a premotivovaným rodičom vadiť už aj to, keď budú deti v rámci školy chodiť von na školský dvor, predsa ho tam môže niekto cudzí uvidieť! 😱🤭

matullienka
27. apr 2024

@danyelia keby len uvidieť ale aj odfotiť a zavesiť na net a rodič o tom ani nebude vedieť

anickabasnicka
27. apr 2024

@tilonka jenze ten tlak na skoly zpusoboji opet pouze a jen rodice.takze skoly jsou jak mezi dvemi mlynskymi kameny- na jedne strane rodice potencialnich zaku, co nevedi, co chteji a skolu si vybiraji podle jeji atraktivnosti, a to delaji i fotky,nejen nudny vypis akci....a na strane druhe rodicmi uz prijatych zaku, kteri svym zpusobem taky nevi, co by chteli. a vzhledem k tomu, ze tech druhych je stale mensina,je pro skolu snazsi to dite postavit mimo, nez se zdrzovat nejaksm hlidanim, aby nahodou nejaka fotka s nim neunikla na verejnost. .takze skoly za to nemuzou, jen rozezrani rodice

danyelia
27. apr 2024

@jazula Aha, teda ak dá škola kresliace dieťa na net je to životné ohrozenie, no ak tam dá to isté dieťa na druhý deň, no s medailou na krku, v rámci úspechu v súťaží, to už je v poriadku, lebo je to iné, tam už nehrozí žiadna hrozba 😃 Joj a ovdovelí vojaci píšu aj mne, občas sa tým zabávam. A nie, ja si deti tiež nevešiam na FB, ale nie zo strachu, len ma ten FB systém celkovo ,,nebaví,,. Ale fotky tam majú, aj v prípade úspechov sa pochválim, nevidím v tom žiadny problém. Viac sa bojím nástrah reálneho života, ako panikáriť kvôli školskej fotke 😁

danyelia
27. apr 2024

@matullienka Presne tak, sama pracujem s malými športovcami a vidím, ako sa tešia z úspechov, neviem si predstaviť neurobiť mu fotku zo zápasu či spoločné fotky, z ktorých sa tešia hlavne rodičia, zdieľajú po sieťach, sú hrdí na svoje deti. Ani sa mi nikdy nestalo, aby si nejaký rodič želal, že jeho dieťa mám na fotke začierniť 😁 Príde mi to ako taká dôležitosť rodičov, aby boli in, alebo ja už neviem...

danyelia
27. apr 2024

@jakubrianka To je síce smutné, ale ako zabránime, aby si nejaký úchyl neodfotil naše deti po ceste do a zo školy? Do obchodu? Na krúžok? Na ihrisku, aj keď budeme meter od neho? V reštike? V detskom kútiku? Všade? Netreba robiť z komára somára...

44janica44
27. apr 2024

Fotky svojho dietata nezverejňujem ani ja, dokonca ani svoje kde mi vidno do tvare... v dnešnej dobe plnej uchylov nevidím dôvod to robit. Súkromne pošlem ale verejne vôbec fotky tvare max fotka od chrbta alebo v slnecnych okuliaroch.
Do škôlky nechodi. Viem ze tam niektorí rodicia tiež nesúhlasia. Nepríde mi na tom nič cudne skôr mi príde cudne že si rodicia kade tade po nete vesaju fotky svojich detí. A fotky polonahych deti tak to už vôbec nechapem

jazula
27. apr 2024

@danyelia Musím priznať, že sa bavím na tvojich extrémnych reakciách 🤣🤣. Kde píšem o “životnom ohrození” a “panikárení”?
Daj mi rozumný dôvod, načo vešať foto 3r dieťaťa verejne na FB…keď toľko hľadáš dôvody proti. Lebo ja ten dôvod nevidím, preto to nerobím. Samozrejme ja fotky mám a súkromne vybraným ľuďom posielam.
Športové úspechy sú iné, tam ten dôvod na zverejnenie vidím.

44janica44
27. apr 2024

@danyelia sú veci ktorým nezabránis a niektorým môžeš.
Napr keď niekto bude hádzať odpadky na zem budem aj ja? Lebo však už je jedno ci tam budu 4 papieriky alebo 20?
X krát sa stalo ze nejaký uchyl vypatral dotycne osoby na základe verejných fotiek... preco to riskovať?

danyelia
27. apr 2024

@jazula Tu sa ale bavíme o vešaní fotiek detí zo škôlky a školy na stránku školy či jej FB alebo Instagram, či Edupage alebo nejakú inú sociálnu sieť. Časť mamičiek tu panikári a nedáva súhlas, lebo škola zverejní ich dieťa, no booože 😁 Strašné čosi, čo si tie školy dovoľujú. A na FB si niekto dá 5 foto denne, niekto 1 za mesiac, aké to je zase iná téma...

jazula
27. apr 2024

@danyelia Tak prečo pri zmienke o panikárení označuješ mňa? 😉
A Edupage nerieš, pokiaľ viem, tam nie je verejný prístup.

danyelia
27. apr 2024

@44janica44 Neviem, no...takým štýlom zmýšľania by som sa deti bála pustiť do školy (či ich niekto neunesie), do autobusu (či sa nebodaj nevyklopia), na tréning (či sa náhodou nezrania), na ihrisko (či náhodou nespadne a neoškrie si koleno...) Netreba to preháňať s tým iracionálnym strachom, lebo to by sme sa museli zblázniť 😉

danyelia
27. apr 2024

@jazula ...ale mamka si stiahne fotku detí z Edupage a ukáže ju babke, dedkovi, sestre, kamoške, susede, bratrancovi, poštárke, kolegynkám - to už je celkom dosť verejnosti 😃 A ako tomu zabrániš? No nijak...

44janica44
27. apr 2024

@danyelia každá matka sa bojino svoje dieťa a ak viem niečo obmedziť prečo by som to neurobila? Povedz mi jeden logicky dôvod vešať tvar dieťaťa verejne na internet, čo z toho to dieťa má?

danyelia
27. apr 2024

@jazula...a iste si bude mamka pýtať písomný súhlas všetkých rodičov, či môže babke ukázať spoločnú fotku z karnevalu poslanú na Edupage 😃

nekonecna_katastrofa
27. apr 2024

@danyelia Tak vieš, keď si niekto cudzí pozerá fotky na nete 20tich detí pri nejakej aktivite, to je problém. Ale keď učiteľka pošle túto fotku 20tim rodičom, ktorí si veľmi ľahko vedia identifikovať, čie je konkrétne dieťa, a teda je aj reálnejšie, že sa k tomu dieťaťu dostanú, to už problém nie je 🤷‍♀️ nehovoriac, že to rozpošlú, kde chcú, aj na ten zlý fb a ig zavesia.
Mne by vadilo len to, keby dali samostatnú fotku dieťaťa s údajmi, ale keď ich fotia ako sadia vonku rastlinky a aby som vôbec to svoje identifikovala, tak musím 3x priblížiť fotku, tak mi je to fakt jedno. A na mieste učiteľky by som sa tiež nesrala s tým fotiť na 2x, lebo Janko a Betka na fotke byť nemôžu, ani sa piplať so smajlíkmi. Proste idú bokom a rodičia nech si ich fotia v súkromí.

moneequa
27. apr 2024

@44janica44 a co je na tom? Na fotke si ho nemoze nikto pozriet a na ulici to dieta moze ocumovat kazdy , to je uz ok? nemalo by sa to nejak riesit aby sme vedeli tajne behat po ulici nech na nas nikto nepozera? Neviem koho vobec detailne zaujimaju tie fotky zo skolky, kazdy rodic si najde svoje deti a ostatne si ani nevsima..

danyelia
27. apr 2024

@44janica44 Škola či škôlka odprezentuje svoju aktivitu na stránke školy - dieťa z toho nič extra ,,nemá,, - možno sa poteší, foto si uloží na pamiatku, možno sa jeho úspechom inšpirujú iné deti. Otázka je skôr, prečo to niekomu tak extrémne vadí. Reálne, na to jeho (či moje, Tvoje, kamošove) cudzie dieťa na fotke možno okom zavadí iný rodič, a tým to aj hasne. To len niektorí rodičia žijú v predstave, že práve ich dieťa bude niekto očumovať, či nejako ohrozovať...🤦🏼‍♀️