Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?
Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.
Zdanlivo nesúvisí, ale práve vraj v Taliansku končia európske deti pre úchylov. V každom prípade, ak si niekto naivne myslí, že žijeme v bezpečnej bublinke 🙏, tak je na veľkom omyle.
https://www.cas.sk/clanok/2921471/osem-surodenc...
Kde skončilo 72 slovenských detí?
Škandál s adopciami detí prepukol v roku 2013. Slovensko pod vedením vtedajšieho ministra práce tvrdilo, že nemá informácie o tom, ako žije 72 detí, ktoré boli adoptované do Talianska. Väčšina z nich bola odovzdaná cez súkromnú agentúru Famiglia e Minori. Tá prišla v roku 2010 o licenciu, slovenská strana však na túto skutočnosť nijako nereagovala a situáciu detí v spolupráci s talianskymi úradmi nepreverovala. Dôvody zrušenia licencie taliansky veľvyslanec vtedy komentoval takto: „Podľa informácií, ktoré máme z komisie pre medzištátne adopcie, dôvody nesúviseli s adopciami slovenských detí,“ uviedol. Od roku 2003 do roku 2013 si nové rodiny v Taliansku našlo 269 detí. Väčšina detí bola adoptovaná cez súkromnú agentúru, ktorá pred dvoma rokmi prišla o licenciu.
@danyelia sú veci ktoré ovplyvniť vieš a také ktoré nie... načo zbytocne dávať niekomu prilezitost takou blbostou ako su fotky?
Precitaj si niečo o stalkingu - veľa prípadov začalo tak ze uchyl našiel fotky na nete a už to šlo. Týka sa to dospelých aj deti. Tak ako nenechám dieťa sa hrat s nožom aby sa neporezalo tak nezverejnujem fotky na net aby sa nestalo obeťou stalkingu a ani svoje fotky tam nevesam ale chápem ze pre niekoho kto si zakladá na likoch a komentoch pod fotkami je to ťažko pochopiteľne - pre mňa sú tie veci absolútne bezvýznamné mam iné hodnoty.
@jakubrianka a jakou souvislost má tohle s fotkami na netu? předpokládám, že ty svoje děti do adopce nenabídneš, tak proč to sem dáváš? pleteš jabka s hruškami a snažíš se za každou cenu obhájit. tvůj názor ti tady, nikdo nebere, ale způsob, jakým ho prezentuješ je už pomalu na chocholouška. fakt tady už některé vytváříte uplne konspirační teorie o uchylech a chováte se jak paranoidní jedinci.
@anickabasnicka takú, že dieťa si vie vystopovať podľa fotky na internete hocijaký pedofil (a že ich nie je málo). Už ti to tu opakujeme stále dookola. Samotného bývalého ministra upodozrievajú a aj exitujú nepriame dôkazy a dokonca vraj výpovede poškodených, že zneužival svoju funkciu k týmto cieľom. Naozaj si myslíš, že deti sú dostatočne chránené a vedia sa samé ubrániť? Nie je to úlohou rodiča? Tak ty si chráň svoje deti ako uznáš za vhodné a rešpektuj aj ostatných rodičov.
Ako na jednej strane ti rozumiem. A na druhej rozmýšľam...tvoje dieťa nechodili na žiadne krúžky,nemalo predstavenia... Tam sa fotí o dušu,sú tam cudzí ľudia. Ja by som sa v tomto prípade trochu riadila už aj názorom dcéry,lebo reálne píšeš o bránení súkromia deti,vyznelo to ako u škôlkara,ktory nevie povedať svoj názor.
@jakubrianka no oni ti pedofilove celeho sveta se uz trepou, aby mohli stopovat tvoje deti na netu a pisou si poradnik, kdo je bude jak dlouho ocumovat, kdyby se nahodou nejaka jejich fotka nekde objevila.ty si fakt priserne fandis..pravda je ale takova, ze nikdo na ty tvoje dve ditka zvedavy neni.a hlavne nestoji o ne..... uz opravdu zachazis do extremu, a vytahujes argumenty uplne mimo.
@anickabasnicka nereagujem už na teba.
nemam s tym problem a suhlas davam
Poviem ti príklad, fotky na edu sú za dve minúty u iných rodičov na fb a často aj verejne .. a nebudú sa vypytovať🙂
Nečítala som celú diskusiu, ale tiež s tým nesúhlasím. U nás syn dospel k tomu sám, že nechce byť nikde na sociálnych sieťach. A poviem vám, je to niekedy veľmi ťažké. Odfotia ich napr. počas hodiny, ako sedia v lavici...keď je nejaká akcia. Na výlete rôzne momentky a pod. Nikto sa nepýta.
Je len otázkou času, kedy sa toto skončí, lebo čím ďalej tým viac rodičov si uvedomuje aké je internet nebezpečné miesto. Zatiaľ sú v menšine, ale bude sa to meniť. Keď už fotky, tak prístupné iba na školskom serveri pod heslom konkrétnym ľudom. Uverejňovanie na facebooku, v našou prípade aj na youtube, je nonsens.
@shee11 Ja uz mam dieta na strednej skole a suhlas so zverejnovanim mena, priezviska a fotiek na stranku skoly, FB a Instagramu som nedala a ani nedam.
Náš je iba piatak a musí vela krát bojovať sám za seba. Napr. že po fotení príde oznámiť fotografovi, že nechce byť na FB. Tu sa musí zmeniť princíp, verejné fotky nie sú cesta.
@shee11 a syn nechodí na nijaké verejné akcie, nepohybuje sa po verejnom priestranstve? Lebo na takmer každej verejnej akcii sa zhotovujú fotky, ktoré sú uverejnené kdekoľvek, taktiež v rámci verejného priestranstva nie je obmedzenie na fotografovanie ... ja osobne nezverejňujem fotky svojho dieťaťa absolútne nikde, vnímam to ako jeho súkromie a bezpečnosť, ale viem, že už len v rámci akcií, krúžkov, čohokoľvek verejného čoho sa zúčastnil, sú fotky na ktorých sa nachádza na najrôznejších stránkach a serveroch, ako aj kohokoľvek z nás, nemám ani šancu vedieť kde všade a v tomto prípade nevidím dôvod to riešiť, ani sa tým zaoberať, z praktického hľadiska je to nemožné a z logického nevidím dôvod zneužívania verejnej hromadnej fotografie tak aby sa ho to osobne dotklo.
@belasy_motylik áno, to je ďalšia vec. Toto je tiež napadnuteľné, keby sa do toho niekto pustil. Napr. keď ideš na akciu, kde sa bude fotiť, máš podpísať niečo, kde súhlasíš, že vstupom zároveň súhlasíš s tým, že sa bude fotiť. Inak usporiadateľ nemá právo fotiť. To, že to zatiaľ málokto rieši neznamená, že je to ok. V budúcnosti sa toto bude oveľa prísnejšie posudzovať, pretože čím ďalej, tým viac ľuďom, začína na tomto záležať.
@belasy_motylik okrem toho , nie vsetky fotky su hromadné. vždy je tam veľa portrétových fotiek.
@shee11 * Napr. keď ideš na akciu, kde sa bude fotiť, máš podpísať niečo, kde súhlasíš, že vstupom zároveň súhlasíš s tým, že sa bude fotiť. Inak usporiadateľ nemá právo fotiť. *
To nie je pravda, fotenie a kde to bude následne zverejnené stačí dať info na pozvánku, vstupenku, na dvere pred vstupom na akciu a účasťou na podujatí dávaš súhlas na fotenie.
Alebo počas akcie sa vyhlási prestávka na "foto termín", kto nechce byť na fotke opustí miestnosť, urobia sa fotky a potom sa pokračuje v akcii.
@shee11 Syn v tomto ale nema bojovat a uz vobec nie sam, na to ma vas rodicov, aby ste nedali suhlas a ak skola vas nesuhlas porusi, treba ziadat okamzite stiahnutie fotiek a upozornit, ze este raz sa situacia zopakuje, podate na skolu tresne oznamenie. Piatak je velmi maly na to, aby toto riesil.
@belasy_motylik My sme boli odfoteni na verejnej akcii, fotky boli na FB stranke, normalne slusne som napisala adminovi stranky, ze si nezelam, aby boli fotky nasej rodiny zverejnene a admin ich stiahol. Tieto veci si treba len slusne odkomunikovat.
jasné, ale o tom súhlase nikto nevie, ak si ho vôbec niekto všimol🙂
@shee11 Toto je presne ta chyba, ktoru robi vacsina ludi, ked len skonstatuje, ze s tym nic nespravi. No pokial sa neozvu, tak naozaj nie.
samozrejme, že veci sa dajú vykomunikovať. ale mne ide o princíp, že človek musí byť vopred na to upozornený a rátať s tým, že ho môžu odfotiť.
ja si práve myslím, že sa dá v tom urobiť veľmi veľa a treba sa ozvať. U nás to zašlo tak ďaleko, že syn nechce ísť na ibobor a klokan, lebo ich tam fotia, ako riešia úlohy. .. akože načo ich pritom fotia? ja toto nepochopím.
@shee11 * takýto oznam v drvivej väčšine prípadov chýba. napr. minule sme išli na omšu, bola slávnostná a fotilo sa. Fotky budú v časopise. *
môžeš podať Návrh na začatie konania o ochrane osobných údajov a priložiť nazbierané dôkazy.
https://dataprotection.gov.sk/sk/ine/vzory-form...
@shee11 Ano, toto by tak urcite malo byt a oni velmi dobre vedia, ze porusuju zakon a rovnako dobre vedia, ze ludia s tym nic nespravia, neozvu sa, preto sa tym nezaoberaju.
@maranco dakujem🙂 bol to iba príklad. ja našťastie poznám ľudí okolo toho, takže im môžem povedať, že taký oznam by bol fajn... toto sú proste veci, ktoré budú vadiť čím dalej tym viac ľudom, ľudia začínajú byť háklivý na svoju digitálnu stopu. A je len otázkou času, kedy sa to začne posudzovať prísnejšie.
@shee11 A to je problem dopredu upozornit, ze si nezelate, aby bolo vase dieta na sutazi fotene a fotky kdekolvek zverejnovane? Normalne mi rozum zostava stat 🙄
a komu to mam napísať? (ano viem že poradíte riediteľovi, ale verte, že táto informacia by v našom prípade aj pri riaditelovi ostala🙂 ) ...príde tam učiteľka XY (neviem aká bude mať dozor), vytiahne svoj súkromný mobil a začne fotiť deti. Nemá šajnu o nejakých nesúhlasoch. Po súťaží to dá na fb a až ked to vidím, môžem riešiť.
Preto vravím, že syn musí bojovať sám za seba (ale on chce) a dopredu povedať, že sa nechce fotiť. Ale mne ide o to, že ok.. odfoťme deti, ale nedávajme verejne. Mal by sa zmeniť ten princíp.

@danyelia škoda, že som si nezapamatala názov dokumentu, kde presne ukazovali, ako sa dajú zneužiť fotky. Napríklad tam bola výpoveď teenegerky, ktorej tvár bola použitá na "pikantné" fotky a samozrejme to bolo perfektne spracované vo photoshope. Alebo bola fotka použitá na založenie falošného profilu a pod. Takže naozaj nebudem dávať príležitosť komukoľvek jednoducho získať fotku. Preto mi to vadí.