icon

Dávate súhlas na zverejnenie fotiek detí?

26. apr 2024

Rodicia, davate suhlas na zverejnovanie fotiek deti na stranke skoly a FB stranke skoly? Myslim fotky, ktore su viditelne, ako verejne. Nasa zakladna skola pridavala fotky do albumov na edupage, cize sme to videli len rodicia a deti, ktori sme mali pristup. To mi nevadilo vobec. Pred dvomi rokmi zacali davat rovnake fotky aj na stranku skoly, pytali si suhlasy od rodicov a najnovsie cca pred pol rokom spravila jedna ucitelka FB stranku skoly a dava tam tiez vsetky fotky viditelne verejne. Skola si znovu pytala suhlas od rodicov, ale uprimne, mne sa toto zverejnovanie nepaci. Sice chapem, ze skola si tym asi robi reklamu, aby rodicia buducich prvakov videli, ako sa detom venuju a ake akcie vymyslaju, ale napr na tu FB stranku nahrali minuly tyzden aj fotky deti, ktore uz tento rok na skole nie su a pochybujem, ze sa ozvali danym rodicom, ci mozu. Co som vobec nepochopila, ze pani ucitelka, ktora toto riesi, ma aj na svojom osobnom profile zverejnene fotky deti z akcie skoly, ale su viditelne iba tie, cize svoje deti, svojho muza verejne nepridava, ani svoje prispevky a informacie.
Ja som suhlas na zverejnovanie mojho dietata nedala a teda pani ucitelky sa tvaria, akoze som uplny mimon, ze co mi na tom vadi. Samozrejme, tie deti su na tych fotkach oblecene, nie je na nich nic, co by nemalo, ale fakt sa mi toto vesanie fotiek kade tade nepaci.
Vy suhlas davate, ste s tymto ok? Dakujem.

Strana
z8
asdfka
21. okt 2024

Moje dieta je v jasliach, nedala som suhlas a musim za to platit 30eur mesacne. Lebo si neviem predstavit ake je to narocne postrazit jedno dieta ktore sa urcite chce fotit. 🤦‍♀️

autor
21. okt 2024

@shee11 Ty si matka roka, viac sa k tomuto radsej nevyjadrim, lebo aby dospela zena a matka nevedela riesit taketo trivialne veci, smutne.

shee11
21. okt 2024

??? aha urážky. ok. ale ja som matka roka. úbohé. ja v podstati s tebou (kedze aj ty tykas suhasim, ale asi to nepochopila). nevadí. tak, pekný deň.

dominikamacakova
21. okt 2024

Ja som nedala súhlas s fotkami pri ktorých malo byť meno a číslo triedy. Akože to sa mi zdalo prehnané. Nepotrebujem aby si niekto počkal moje dieťa pred školou, bude vedieť ako sa volá aj do ktorej triedy chodí? ... síce moje chodí ešte do škôlky, ale príde mi cez čiaru zverejňovať fotky s menom a je jedno akého dieťaťa, či môjho, alebo cudzieho.

autor
21. okt 2024

@asdfka A preco ich platis?

asdfka
21. okt 2024

Lebo p. riaditelka mi to vysvetlila ze je to velmi narocne, strazit jedno dieta, ktore sa chce fotit. Potom pozerat kazdu jednu fotku, rozmazavat tvar, rodicom sa take fotky potom nepacia atd.

shee11
21. okt 2024

aj ona je matka roka?

autor
21. okt 2024

@asdfka Narocne to moze byt, to nespochybnujem, ale platit im za to 30€? Ako vazne? Riadime sa v tejto krajine este zakonmi alebo vymyslami ludi vo veducich funkciach?

autor
21. okt 2024

@shee11 Ja som ta nechcela urazit a nemyslela som to zle, ale fakt ti pride normalne, ze nechas svojho maleho syna, piataka, aby sam v skole bojoval za nieco/proti niecomu, co maju normalnym sposobom riesit rodicia? A aby nechcel ist na sutaz, lebo matka sa nevie normalne pisomne ozvat, ze si nezela, aby jej dieta bolo fotene? A este sa pytas, ze komu to mas dat vediet? Napis mi, kam chodi syn do skoly a kde a kedy bude ta sutaz, dam im vediet v tvojom mene.

asdfka
21. okt 2024

No bohuzial, mohla nas neprijat, a ja som ine jasle nechcela. Kedze tie mam rovno pri dome.
Otazkou je ci naozaj moje dieta nikde nie je, nakolko maju nejaku sukromnu fb skupinu, kde ja nie som. To si musim overit cez nejaku mamicku este.

maranco
21. okt 2024

@shee11 myslím, že môžeš aj na FB nahlásiť danú fotku, že si na nej ty a nechceš tam byť

autor
21. okt 2024

@asdfka Nahlasila by som pani riaditelku a jej praktiky na statnu skolsku inspekciu a viac by po presetreni riaditelkou nebola

autor
21. okt 2024

Ja sa normalne prestavam cudovat, ze schopni ludia sa z tejto krajiny, z tohoto bordelu zbalia a odidu zit do zahranicia a ostavaju tu ludia, co nechaju so sebou zametat a nedokazu riesit bezne veci. A tym, co zametaju, je tu sveta zit, ovladat takychto ludi musi byt malina 🙄

autor
21. okt 2024

@maranco Nemusi nic nahlasovat na FB, musi len kontaktovat skolu a dorazne povedat, ze suhlas so zverejnenim nedala a ak sa to este raz zopakuje, poda na skolu trestne oznamenie a rovnako nahlasi na skolsku inspekciu.

shee11
21. okt 2024

To aj robím, chcela som len poukázať na to, že je to boj veternými mlynmi. Žial autorka sa uchýlila k urážkam a ja som si myslela, že je to normálna žena :(

simca06022011
21. okt 2024

ano davam.

cecilia29
21. okt 2024

Dávam. Moje deti nie su prísne tajné. Nechodia medzi ľuďmi v maske. Jednoducho pred psychopatom sa neschovas. Samozrejme nezverejňujem fotky deti na FB často, ani zblízka sporoodete ci hole. Ale fotky zo školy- škôlky kde sú aj tak prevažne v skupinach ledva ich vidiet neriešim.

autor
21. okt 2024

@shee11 Napisala som ti, ze som ta nechcela urazit a ze som to nemyslela zle a ak si sa urazila, to ma mrzi, A ak mas pocit, ze nie som normalna zena, lebo s tebou nesuhlasim a riesila by som situaciu s mojim dietatom inak ako ty, je to tvoje svate pravo si to mysliet.

asdfka
21. okt 2024

Su to jej jasle-sukromne, a nechcem sa s nou natahovat, som rada ze nas vzala. Keby som ju mala niekam inam vozit, strata casu, benzinu vyslo by ma to drahsie ako tych 30eur, co platim.

autor
21. okt 2024

@asdfka Toto uplne chapem. Aj ti davaju potvrdenie o zaplateni, vies, kam tie peniaze idu a na co su pouzite? Lebo ak si to dava niekto do vrecka, je to trestny cin a ak takto tahaju peniaze od viacerych rodicov... sice chapem tvoje argumenty, ale toto bude jedna velka spinavost si mysliim.

earlgrey
21. okt 2024

Teraz mi to pripomenulo, keď som bola prváčka na strednej. Boli sme v Pezinku a pri vinohradoch a prišla tam televizia, že urobia rovno dokument spolu s nami. Ja keď som zbadala štáb, som sa ohradila, že si neprajem, aby som bola v televízii, na fotkách atď. a keďže som bola jednotkárka a vlastne taký hovorca našej skupiny, učiteľ bol veľmi sklamaný a urazený 🤣 bolo mi to absolútne jedno...keď som vyšla pred ním s tým, že ma nemôže nútiť, lebo bez môjho súhlasu ma nikto natáčať nemôže, tak stíchol ale zvyšok pobytu so mnou neprehovoril ani slovo 🤣

shee11
21. okt 2024

Autorka, áno zarazila ma tvoja reakcia, priznám sa. Samozrejme, že so školou komunikujem a všetko okolo toho, ale aj tak syn musí do toho vždy vstúpiť, keď nechce byť na fotkách. Chcela som poukázať na absurdnosť toho celeho. Neviem prečo si mi napísala, že som neschopná ( voľný preklad tvojich slov). Ja debatujem slušne, neurážam. Aj toto niečo hovorí o našej emocionálnej inteligencii, ako vystupujeme. Ty máš výhodu anonyma, ale to nás nemá oberať o ľudskosť a rešpekt.
Ešte pridám zaujímavosť. Oslovila som nejakých mojich priateľov z anglicka, ako to tam je. Tak pridávanie fotiek na FB nepripadá do úvahy. Všetko ide cez aplikáciu konkrétnemu rodičovi. Tu však musí ešte veľa vody pretiecť:(

autor
21. okt 2024

@shee11 Slovensko je bohuzial vo vela veciach sto rokov za inymi krajinami a nie som si ista, ci sa nasa generacia dozije zmeny, najskor az nase vnucata. A ja mam Slovensko rada, narodila som sa tu, ale ide to tu vsetko tak strasne dolu vodou, ze keby som mohla, zbalim rodinu a ideme prec ☹

simca06022011
21. okt 2024

Neviem preco pises ze na slovensku je nieco sto rokov za inymi krajinami.. na zaklade fotiek jednej ucitelky?
Lebo to nie je bezne ani normalne, myslim nikde. Zazila som sukromne zariadenia, statne, jasle, skolky, kruzky.. nikde bez suhlasi nic nezverejnovali. A nikdy nie na sukromnych uctoch ucitelov. Proste ak sa daval suhlas, tak vylucne na zverejnenie na strankach skoly/skolky, pripadne ak ma skola socialnu siet ta iba na nej (ale to kazda skola ani oficialny nema)... pirpadne jasle mali svoj FB kanal ale nepoznam skolu kde by to len tak zverenovala ucitelka na nete. A vsetko to ide vzdy v ramci GDPR s dokumentmi, ak niekto nesuhlasi, jeho dieta tam nebude.
Okrem ineho, deti tam sice su, ale nie su nijak oznacovane, ze toto je katka mrkvickova atd... cize skor pisu take, ze boli sme na exkurzii, tej a tej.. a 50fotiek, dnes sa oslavovalo... a 20fotiek... :D
Ak to vy tak nemate, treba ti to riesit priamo v skole, ucitelka to asi riesit nebude, ale ju by si mala riesit u riaditelky napr. alebo rovno pri zriadovatelovi. Inak mame na to aj speci urad (ale to vies urcite... ) :D TO ze jedna ucitelka to nevie, co moze nemoze, neznamena u nas nic.. rovnako najdes kope ludi ktorej to vadi/nevadi...

autor
21. okt 2024

@simca06022011 Nie, samozrejme ze nie iba na zaklade fotiek. Celkovo to tu ide dolu vodou uz niekolko rokov a vyraznejsie poslednych 5 - 6 rokov. Zdravotnictvo, skolstvo, zivotna uroven vela ludom klesa, stredna vrstva sa pomaly vytraca. Pred par dnami som citala, ze nas uz predbehlo aj Rumunsko ☹ Nie som ten maniak, co do neba vychvaluje zahranicie a u nas nie je ani vzduch dobry, co dychame, je to moja rodna krajina, sme tu doma, ale toto je bohuzial pravda ☹ Je jasne, ze vsade je nieco, vsade treba robit, nikde nie je sveta zit, ako na dovolenke.

draculla
21. okt 2024

Len aby to neskoncilo tak, ze ked budu fotit dcerinu triedu pri roznych aktivitach, tak ju daju bokom, lebo ty si nedala suhlas so zverejnenim 💁‍♀️ ako sa potom bude citit dcera? Nebude trosku odstrcovana?

shee11
21. okt 2024

@draculla ale toto má mať v prvom rade poriesené tá inštitúcia, ktorá nemá zverejňovať fotky na FB, ale súkromne.rodicom. nie aby za to platilo nevinné dieťa.

Strana
z8