Dcéra a jej kamarátky
Žienky prosím vás o vašu radu. Moja dcérka si denno denne vedie domov kamarátky či už spolužiačky alebo z iných tried dokonca aj staršie o niekoľko rokov. Kamarátky sú na denno dennom poriadku v týždni, cez víkendy, sviatky stále. Jediné dni, kedy k nám nechodia sú, keď ona navštevuje krúžky. Mne to už lezie na nervy. Dcérku zbožňujem a chýba mi čas s ňou. No ona v poslednom čase odmieta so mnou ísť na výlet alebo len tak doma si spraviť babsky deň. Vidí len kamarátky. Teraz má takú, čo rodičia na ňu doslova kašľu. Je u nás každý deň aj do 19-20.. doma moc byť nechce nakoľko sa k nej rodičia nesprávajú dobre. Jednoducho sa u nás cíti lepšie. Mne jej je síce ľúto, ale... Chýba mi také to súkromie. Pracujem z domu a akonáhle dcéra príde zo školy vždy príde a ňou!! Ju rodičia volajú domov až po 19. Kedy ona je u nás už najedena naučená a všetko. Ja už nevládzem. Ako to riešiť. Ďakujem
Koľko má rokov?
Koľko rokov dcéra?
Sorry ale od puberťáčky nemôžeš chcieť aby všetok voľný čas trávila s maminkou.
Stanovit pravidla a trvat na ich dodrziavani. Kamaratky mozu prist vtedy ked si ty doma, dcera je pripravena do skoĺy a o siestej odchadzaju domov. 2x v tyzdni. Bodka. 2x v tyzdni moze ist ku kamaratke, ale az ked bude naucena a o siestej doma. Cez vikendy moze obcas pozvat kamaratky, obcas moze ist ona k nim (ak vies kde ide a u koho bude). Nebudes predsa robit skolsky klub pre kadekoho.
Tvoj dom tvoje pravidla.
A autorka riešili sme u nás v rodine podobnú situáciu asi ešte horšiu ak chces napíš
a čo presne ti na tom súkromí doma chýba? Čo by si chcela robiť, keby bola dcéra doma (na mobile s kamoškou) a ty by si bola vlastne sama doma? A nemôžeš to robiť aj vtedy, keď má kamošku v izbe?
Nevieme aké zlé to má tá kamoška doma u seba, ale je dosť možné, že jej zachrániš aspoň časť duševného zdravia, keď ju prichýliš... nikdy nevieš.... Vezmi ich von obidve, keď chceš. Skúšala si?
A autorka riešili sme u nás v rodine podobnú situáciu asi ešte horšiu ak chces napíš
@nin12345 áno a akú, ako ste to riešili? Jej mama je Max o 15 doma. Ja z domu robím niekedy do 17.. keď nestihnem všetko a sa im venujem, napr nachystané ovocie alebo niečo. Musím dorobiť neskôr takže pri Pc som niekedy aj do 18. Ako tá jej kamoška je zlatá. Ale dosť to cítim aj na potravinách denno denne o jeden krk navyše
@katica06 je rozdiel všetok voľný čas a aspoň chvíľu nik by nechcel živiť a mať doma to isté cudzie dieťa každý deň do večera sa divím tým rodičom že im to je neni trápne
@nin12345 tak si predsa stanovte nejaké pravidla, napr o 19:00 záverečná a bodka. Niektoré dni by mohla ona k niektorým kamoškám. Ale ber to tak mať ju pod dohľadom je stále lepšie ako keby vysedávali v nejakom podniku.
Pravidlá, nič iné ti nepomôže
Prepáč ja to nechcem písať tu verejné je to dosť konkrétne aby sa v tom náhodou tie osoby nenašli alebo tak. Ak chces napíš súkromnú správu
a dcéra je jedináčik? V tom prípade jej možno fakt doma chýba rovesník ... predsa 10 ročná už nikdy nebude taká naviazaná na rodičov ako doteraz.
a čo presne ti na tom súkromí doma chýba? Čo by si chcela robiť, keby bola dcéra doma (na mobile s kamoškou) a ty by si bola vlastne sama doma? A nemôžeš to robiť aj vtedy, keď má kamošku v izbe?
Nevieme aké zlé to má tá kamoška doma u seba, ale je dosť možné, že jej zachrániš aspoň časť duševného zdravia, keď ju prichýliš... nikdy nevieš.... Vezmi ich von obidve, keď chceš. Skúšala si?
@elviku11 skúšala jasné občas mi to nevadí. Ak by to bolo Max dva krát do týždňa. Ale chcem niekam aj sama ísť na prechádzku s dcérkou. Zahrať sa s ňou, ísť na bike, korčule, vykúpať sa. Spolu si pozrieť film. Len ona už všade chce len s ňou ísť.
Ak ty sama nevies nastavit pravidla, tak sa necuduj, ze ta zneuzivaju. Dovolia si len tolko, kolko im dovolis ty. Aj dcera aj kamaratky.
Ak ty sama nevies nastavit pravidla, tak sa necuduj, ze ta zneuzivaju. Dovolia si len tolko, kolko im dovolis ty. Aj dcera aj kamaratky.
@viestta to máš pravdu veru. Pravidlá som mala s dcérkou istú dobu sa dodržiavali a zas som ustúpila...
Tak sa treba vratit a dohodnut si pravidla.
Neviem, niečo ako: “ Zuzka, od zajtra si nebudeš domov vodiť kamarátky ako sa ti zachce. Dopredu sa opýtaš či mi vyhovuje daný deň a hodina a potom môže kamarátka prísť, keď sa dohodneme spoločne doma.” Či to si už skúšala?
Pre tvoje dobro a dobro tvojej dcéry NEustupuj! Mám 16r 17r , viem o čom píšem. Aj život dospelých má pravidlá, musí sa to naučiť.
Neviem, niečo ako: “ Zuzka, od zajtra si nebudeš domov vodiť kamarátky ako sa ti zachce. Dopredu sa opýtaš či mi vyhovuje daný deň a hodina a potom môže kamarátka prísť, keď sa dohodneme spoločne doma.” Či to si už skúšala?
@malaopicka ale jasné skúšala.. len potom tu zazvonia kamošky a zvlášť táto. Alebo dcérke píše uplaknqych smajlíkov aby mohla prísť ku nám, že doma nechce byť... Ako mne je na jednu stranu aj ľúto.. už som chcela aj jej mamu kontaktovať. Ale ktovie či by sa to ešte nezhoršilo a nebola by na ňu ešte horšia nevie aké to doma v skutočnosti má 🤷♀️
Pre tvoje dobro a dobro tvojej dcéry NEustupuj! Mám 16r 17r , viem o čom píšem. Aj život dospelých má pravidlá, musí sa to naučiť.
@katica06 pravda ďakujem dievčatá. Zajtra mám s ňou program od rána a aj na víkend. A budem sa s ňou rozprávať. Síce jej kamošky mi je ľúto, ale predsa. Takto to fungovať nemôže donekonecna
Ak to ma to dievčatko doma zle neda sa niekoho kontaktovať socialku napriklad?
@elviku11 ehm, mat 5 dni v tyzdni za zadkom cudzie decko nie je vobec zanedbatelne. Mne by bolo napriklad neprijemne ist sa osprchovat alebo sa nalozit do vane, ked mam v byte cudziu osobu. Plus ratat s tym, ze sa u nas prestravuje, ze ja sa mam nejako prisposobovat, ze ja sa nemozem v klude porozpravat s vlastnym deckom alebo muzom o niecom sukromne, lebo proste je tam par dalsich usi…
Autorka: ked je u vas slecne tak dobre, tak ja by som ju zapojila do domacich prac - nalozit / vylozit mycku, utriet prach, poskladat pradlo, prezliect postele, cokolvek, vyniest smeti - cokolvek, primerane veku. Ked uz tam kempuje, tak nech je uzitocna. Obcasna navsteva je jedna vec, ale kazdy den mat cudzie decko na krku nie je prijemne. Ty nemozes byt zodpovedna za to, ze ona to ma doma zle… este otazne je, co sa jej doma nepaci…
Autorka si makka a dcera s tebou cvici.
A chapem ze Ti je luto druheho dietata ale ako pracujuca dospela osoba by som sa osobne a pracovne obmedzovala vo vlastnom byte len odtial potial
No, mozno by som vyskusala to, ze ich nebudem obskakovat. Si sice doma, ale mas pracu, tak sa zatvor a im jasne vysvetli, ze pracujes a nemozes za im vobec venovat. Mozno, ak nebude u vas dostatocne nakrmena, tak ju to bude menej lakat. Otazne je, co jej doma vadi, mozno by doma musela s niecim pomoct. Ono, nie je vzdy vsetko take, ako taketo deticky porozpravaju.
Ako má dcéra a jej kamoška vedieť, že u vás nie sú celé dni vítané keď im to nepovieš? Dohodni si s dcérou pravidlá a ak príde s kamoškou mimo nich pošli ju k tej druhej, von alebo jednoducho nie. Čo budeš robiť o dva tri roky keď bude chodiť domov s frajerom?
Moje deti si veru domov nikoho nevodia, kamošov a partiu majú len vonku. Mám rada súkromie. A živiť ďalšie dieťa alebo deti nehrozí , rátam čo kúpim a nie živiť cudzie. Je iné ponúknuť a iné denno denne živiť. Moje deti ani desiatu nedávajú cudzím, lebo spolužiaci sú vypocitavi, svoje zjedia a drankaju od druhých alebo si nedonesu lebo sa im nechce. Desiatu ponúknu len ak si niekto zabudne a nie takto vychcane. Nekradnem.
U nas by to bolo asi podobne, aj moje dieta milujem spolocnost rovesnikov, ale ja som tazky introvert a nemam problem otocit dieta vo dverach, davno pradavno som mala pocit viny, ale skusenost ukazala, ze moj dom moje sukromie moje potreby, dcera uz vie, opyta sa VZDY, ci k nam niekto moze prist, ak nemam svoj den a chcem len svaty pokoj idu na dvor, k susedom hocikam, potom mame este nedelu a to je rodinny den, vtedy prah nasho domu neprekroci nikto, kto nie je so mnou geneticky prepojeny (svokru neratam, ta je super a moze vzdy), jednoducho ziadni kamosi, ine dni niekedy berieme aj kamosky/kamosov s nami von, ci na bicykel, kupat sa, ale nedela nie, cez to vlak nejde, decka da naucili a fungujeme fajn
Moje deti si veru domov nikoho nevodia, kamošov a partiu majú len vonku. Mám rada súkromie. A živiť ďalšie dieťa alebo deti nehrozí , rátam čo kúpim a nie živiť cudzie. Je iné ponúknuť a iné denno denne živiť. Moje deti ani desiatu nedávajú cudzím, lebo spolužiaci sú vypocitavi, svoje zjedia a drankaju od druhých alebo si nedonesu lebo sa im nechce. Desiatu ponúknu len ak si niekto zabudne a nie takto vychcane. Nekradnem.
@michaela0309 a ani tvoje deti k nikomu nechodia?

Zakazala by som jej to. Kedy sa uci? Nema ziadne kruzky, konicky? Vysikuj dceru niekedy ku kamaratke. Ja by som to dovolila max. 1x tyzdenne, ved je to unavujuce mat dalsie dieta na krku, ktore ani nevie, kedy ma odist. Ak chce byt s nou, nech su vonku, mimo bytu/domu/pozemku.