icon

Dcérke sa v škole posmievajú

ninusik2103
4. sep 2012

Moja dcéra sa každý den sťažuje na spolužiakov v škole, že sa jej posmievajú, že dom nej hádžu papiere, všetko zvalujú na ňu, ohovárajú ju, a má len jednu kamarátku. prosím poradte mi, ako to mám riešiť? ☹

libka1
20. okt 2017

No ked toto citam, tak normalne mna z toho boli brucho 😢 Urcite riesit, bezodkladne s ucitelkou, aj vychovne poradkyne alebo psychologicky musia byt na skolach v dnesnej dobe asi vsade. Clovek si mysli ze jeho dietatu sa to nemoze stat, ale veru nikdy nevie. Ja stale dcere prizvukujem, ze ked nieco taketo vidi v triede, nech mi to povie a ja to poviem ucitelke, aby nebolo na nu. Nastastie ked sa jej pytam vzdy hovori ze nic take hrozne v triede nemaju.
Minuly rok urcitu dobu nieco spominala, prislo im nove dievcatko, tiez bolo tucnejsie a chalani do nej ryli. Ale ucitelka s nimi vzdy na triednickej hodine (raz za 2 tyzdne) taketo riesi. Kazdy ma napisat na papier, kto ho pocas posledneho obdobia niecim nahneval a koho ma z triedy najradsej a preco. Tak tam napisala ze sa hneva na chlapcov lebo robia zle Barborke. Ucitelka to s nimi preberala a casom sa to utriaslo. Ja si myslim ze ucitelka vie urobit velka v tomto ak chce. Este maju na skole taku postovu schranku, kde mozu anonymne vhodit staznost, aj toto sa mi zda dobra myslienka. A kazde dieta ma svojho strazneho anjela, prvaci vzdy dostavaju od stvrtakov. Cize ak ma dieta nejaky problem, moze ist za tymto svojim straznym anjelom, ktory je o 3 roky starsi a poprosit ho o radu/pomoc. Pisem to len tak pre inspiraciu, podla mna zavisi vela od skoly, ako sa k tomu stavia.
@laurajana tebe drzim palce aby ste to vyriesili co najrychlejsie. Dievcatko doma povzbudzuj a hovor jej aka je sikovna. Ak bude sebavedoma, nikto si k nej nic nedovoli. Ak mozem doporucit, daj ju na nejaky sport, taky skor chlapcensky. Moja dcera hra hadzanu a chalani si k nej nedovolia ani ň, pritom nie je nejaka silna alebo utocna, skor utla a flegmaticka, ale aj tak maju respekt. Podla mna su super aj sporty ako aikido ci karate, je to aj filozofia, dietatu to len prospeje.

fadama
20. okt 2017

@ervenka myslim ze by ma vobec nezaujímalo co by na to ucitelka povedala, ja som na sikanu alergická, ja ked len o tom pocujem / cítam tak mám hroznú zlost.
Nastastie syn je v skole oblubeny a nemusim nic také riesit, no je mi lúto ze si mala takú zlú skúsenost a aj tu v NL su deti takéto hnusné. ☹

katkaluky89
20. okt 2017

ja som zažívala šikanu na strednej..krásavice z mesta versus ja tak to bolo na dennom poriadku. Nechcela som chodiť ani do školy chcela som ísť preč..teda začalo to až v tretom ročníku ale mama vravela vydrž to ešte rok a bude to za tebou..možno to bolo preto že učitelia si vyberali vždy mňa aj s jednou spolužiačkou na súťaže či výmenné zahraničné pobyty. keď sa profesorka pýtala kto chýba tak prvé čo bolo moje meno a zo zadnej lavice "ale nám nie"..prežila som to prebila som sa tým ignorovala som nejaké krásky ktoré nemajú šajnu o tom ako sa okopávaju zemiaky či na prax nechodili vôbec lebo bola na poľnohospodárskom družstve. tak isto jeden spolužiak ktory obľuboval Hitlera sa navážal dosť do mňa zato že mi odstávali uši snažila som sa to prehryznúť no nervy boli rýchlejšie a nakričala som pred profesorkou naňho aký je sprostý a odpadla som. ten psychicky tlak sa podpísal dosť. zmaturovala som a konečne sa cítim dobre. keď som nastúpila do práce nastúpila som medzi samých starých chlapov na kovoobrábaciu dielňu..postupne sme sa poznávali a tam ma otesali tak, že keď ma niekto pošle tam odkial som vyšla tak sa odtial vrátim s úsmevom opálená a s magnetkami 🙂 šikana je najhoršia vec a treba ju riešiť zavčasu učiteľky nikdy nepovedia že niečo registrovali poznam to z vlastnej skusenosti držím palce

rutie
20. okt 2017

Mne sa deti posmievali, lebo som bola "iná". Knihomoľka s rečovou vadou a silnými okuliarmi, vo vedomostiach veľmi popredu, v sociálnych veciach nezrelá. V triede sa mi posmievali - a veľa, starší mi brali desiatu, schovávali veci, zamkli ma v telocvični poobede a nechali am tam samu niekoľko hodín. Naši to riešili na tej úrovni, že sa snažili, aby som vynikala vo veciach, ktoré mi idú, aby som mala z čoho čerpať istotu, keď prídem do veku, keď tie veci začnú byť dôležité. Viedli ma k prednesu a divadlu, kde sa moja rečová vada neprejavovala, aby mi odbúrali strach s vystupovania pred skupinou. Robila som všetky olympiády, školský časopis. Vytypovali si "dobré deti" v triede a pozývali ich k nám domov a vymysleli nám pekný program - výlet, tvorivé aktivity - aby sme sa zblížili - a aby som mala v triede blízke duše, hoci aj nemali odvahu sa ma zastať, ale aspoň ma prišli utešiť, keď sa agresori stiahli. Veľa som sa po nociach naplakala, prdstavovala som si, ako sa im všetkým jedného dňa pomstím - ako budúca prezidentka, či riaditeľka školy 🙂

Potom prišiel druhý stupeň a všetko sa odrazu preklopilo. Asi tým, že som (vraj) "vyrástla do krásy" 🙂 a vplyvom puberty sa mi odstránili dioptrie. Našla som si šport (gymnastiku), vďaka ktorému som sa prestala hrbiť a zautomatizovala som si držanie tela, ktoré bvzbudzuje rešpekt. Začala sa viac ceniť bystrosť, než kto ako dokáže zabehnúť, či hodiť kriketkou. Aj vďaka prečítaným knihám som sa naučila vtipne odbíjať posmech a v sedmičke som už bola Miss školy, predsedkyňa triedy, a najpozývanejšie dievča do kina - zvlášne, že najväčší záujem mali bývalí posmievači a s väčšinou z nich mám dodnes kamarátsky vzťah.

Ja som za to rodičom vďačná. Že sa snažili vytrvale a dlhodobo posilňovať moje sebavedomie, viedli ma k tomu, aby som pracovala na svojich silných stránkach. Dávali dôraz na hodnoty a pomohli mi nájsť si spriaznené duše (a naučili ma ich hľadať medzi ousidrami).

libka1
20. okt 2017

@katkaluky89 si ma pobavila tymi magnetkami 🙂 Dobry pristup.

simca06022011
20. okt 2017

@laurajana ja nie som za tutulkanie deti, nie som za prehadzovanie medzi skolami. ALE ak by nastala takato kriticka situacia, vychvoavatelka si dovolila povedat mojej dcere ze ju boli brucho lebo vela je... tak by som sa neovladla. Ja by som to dieta dala na inu skolu, snazila sa ju zapojit do ineho kolektivu, napr. najdenim kamosky skor atd...

vevesh
20. okt 2017

@rutie vseeeeetky palce hore za tvojich rodicov - ja som mala len " 4 roky vydrzat" (fyzicku a psychicku sikanu) a nakoniec som to znasala dlhych 10 rokov, byvalych spoluziakov dodnes neviem prekusnut a vsetci sa divia preco....

katkaluky89
20. okt 2017

@simca06022011 boli to stari ujovia 🙂 aj teraz tam pracuju "stare parobci" tyzden som chodila s placom ze tam nechcem robit lebo mi kazdy nadaval a potom prisiel zamnou jeden pan a vravi "sa hnevas?" no kto by sa nehneval ked vynadaju "ty pi.." ale neskor mi povedal "nesmies si to tak brat k srdcu my sa tu bezne bavime takto" odvtedy ma ucili ako sa branit voci takymto reciam ohovaraniam a odvtedy mam pred sebou velky stit ktory to vsetko odhadzuje a ja si v duchu poviem "zavidis?" 🙂 dobre viem ze sa neda vsetko s nadavkami ale tam je to celkom sranda 6 rokov uspesne odpracovanych 🙂

janinamojka
20. okt 2017

Ach ake su tie niektore decka zle voci sebe..len preto ze je niekto mudrejsi,krajsi,ci skaredsi...dokazu si tak ublizovat..niekedy staci aj uplne mala a nevinna poznamka zo strany spoluziakov a ostane to v nom a nesie si komplex cely zivot.

katkaluky89
20. okt 2017

boli to stari ujovia 🙂 aj teraz tam pracuju "stare parobci" tyzden som chodila s placom ze tam nechcem robit lebo mi kazdy nadaval a potom prisiel zamnou jeden pan a vravi "sa hnevas?" no kto by sa nehneval ked vynadaju "ty pi.." ale neskor mi povedal "nesmies si to tak brat k srdcu my sa tu bezne bavime takto" odvtedy ma ucili ako sa branit voci takymto reciam ohovaraniam a odvtedy mam pred sebou velky stit ktory to vsetko odhadzuje a ja si v duchu poviem "zavidis?" 🙂 dobre viem ze sa neda vsetko s nadavkami ale tam je to celkom sranda 6 rokov uspesne odpracovanych 🙂
@libka1 to malo byt pre teba😀

derdia
20. okt 2017

Ja by som ju prelozila...lebo ked uz sa k nej takto spravaju, budu to robit stale...moja dcera chodi do skoly do mesta,ma tam kopu kamosov,super skolu,ucitelky...sem keby chodila tieto decka by jej robili zle...vsetko zavidia, vsetko sleduju...chodila s nimi chvilu na kruzok a sikanovali ju...pri tom v meste nema ziadny problem.Ale staci ze jedno decko povie,ze henta je blabla bla a dalsie hnusne decka sa toho chytia...a chudatko bude trpiet.Malu som z kruzku zobrala prec a povedala si,ze s touto dedinou nikdy nic viac spolocne moje deti mat nebudu.Ja by som ju prelozila...lebo takto vas to bude trapit stale obe.Bodaj by to nebola pravda..drzim palce.

janinamojka
20. okt 2017

No tak tu s vami riesim uz dva dni sikanu v skole..a co sa dnes stalo??Isla som vyniest smeti a pozeram...a tam natlacene sacky s rozkami,z celeho tyzdna desiaty mojej dceri,komplet cele,nedotknute,spucene z tasky,smarene v smetiaku....prisla zo skoly,tak som jej nabrala jest a vravim ze sa ideme rozpravat,,to co tie desiate v tom kosi,ty nic nejes???a ona na mna pozrela,v tom spusti plac a vravi ze nie,ze nechce,lebo ze Ela,spoluziacka,jej povedala ze ma velku rit,,!!!No skoro ma slak trafil..ranajkovat nechce,horko tazko nejake cerealie,desiatu nezje,obedy ma v skole ale to isto nezje..lebo pride domov poobede o 15-16.00unavena a nervozna a hladna jak pes..Chapete to??Lenze keby ste ich v triede videli,je o hlavu od vsetkych mensia,malicka..a chuda je ako trieska uz,ani cici nema,ani rici,taku decku postavicku este a to ostatne spoluziacky siedmacky su uz zeniska..Tak ona nejde jest lebo nejaka blbana jej povie toto...

kikina84
20. okt 2017

@janinamojka tak takú by som si hneď odchytila..ja riešim každú sprostosť v škole..a nie raz som aj na deti vyskočila..normálne na drzaka..dnešné decká si hnusne a žiadnu ľútosť s nikým..

janinamojka
20. okt 2017

@kikina84 ved idem v pondelok s detmi do skoly...ale dcera ani nechce aby som to riesila,lebo to je vraj ,,kamaratka,,...A potom by sa s nou nebavila uz..som jej vysvetlovala ze co je toto za kamaratku,kamaratky sa takto nevysmievaju..keby to aspon pravda bola.no kazdopadne mam vikend pred sebou,takze zas idem robit osvetu o zdravom stravovani a ake je papanie v puberte dolezite atd,...ale je fakt hrozne co deti dokazu a staci hlupa nezmyselna poznamka a zo zdraveho sikovneho decka sa mi stane psychicky labilna anorekticka..ach boze..

atrami
20. okt 2017

@rutie múdrych rodičov máš.

nelinka2009
20. okt 2017

@janinamojka ja ti teda,nechcem radit, lebo zatial take neptezivam... Ale moj nazor... Cudzie deri neporiesis... No teraz zacinam s dcerou riesit vplyv spoluziakiv a toho co povedia.. Ako ak jej len toto povefala a hned ti mlada odmieta jest... Nema nizke sebavefomie??? Nehovorim, ze jej ma byt jedno, ci ma kanaratov, ale sama si pisala, ze pre tvoju malu jevta kocka kamoska... Ako deti toho povedia... Ja by som s nou skor hodila rec o tom, ze si netreba brat sliva vsetkych k srdiecku a vazne... Zrejme dotycna slecna tvojej dcere zavidi stihlost... Tteba hodit rec o zavisti... Som to riesila uz v prvom rocniku, ale sikanou by som to nenazyvala... Citlivu dusicku to boli ja viem, mam taku doma, ale treba dcere vysvetlit, ze nieje dolezite co si o nej mysli spiluziacka kamoska, ale co si mysli a ako sa citi ona sama... U nas to trvalo rok a twraz mi mala dotycnu spoluziacku pred jej mamou tak sama od seba poslala do rit., ze som sa tam musela zacat smiat... Ako matka ma nexnasa tej dotycnej, ale to uz dlhi, sme susefia a viem kolka bije a kde je problem a ze aj samotna mamicka nam zavidi ( dokonca aj mojho chlapa) , takze mlada len opakuje spravanie matky, bez toho aby bola schopna samistatne mysliet. Ja som za to, aby deti rozmyslali same, aby sa takymto utokom branili... Treba vysvetlivat hlavne, ze ak jebjej dobre tak dotycnu do jej zadku nic a nech jej povie, ze nech sa stara o svoju prdel a ze tu tbojju naxor kamosky nezaujima. Ono to toho tryznitela bavi len dovtefy, kym ten trizneni na to pocuje a reaguje. Mbe sa mala na dotycnu slecmu uplne vykaslala, nasla si nove kamisky a twraz slecna na nas krici cez.pol ulice ze ahooooj a mala, ze mama musim pozdravit tetu s Elcou? A ja ze nie!!! Pozdrav len ak ty sama chces. A mala ze nechcem mama.

janinamojka
20. okt 2017

@nelinka2009 To je pravda..no moja dcera je taka dusicka,a strasne lahko ovplyvnitelna...tam kde sme byvali predtym neboli deti v okoli,tak bola sama a strasne chce kamaratky a neuvedomuje si ze ju vela.krat aj vyuzivaju a ona sa necha lebo chce aby zapadla..Ved aj ja sa s nou vela vela rozpravam a vysvetlujem a vysvetlujem..ale ak to bude pokracovat tak zakrocim razne..aj syn mal problemy s jednym romom,este v prvom rocniku..az do vtedy kym si ho muz nepockal za skolou a nechytil za golier 🙂 🙂 Od vtedy aj kamarat bol so synom 🙂''

nelinka2009
20. okt 2017

@janinamojka no to poznam ako u nas to trvalo cely prvy rocnik, ale islo o to, ze dotycna je jedinacik a nam sa min leto narodil bracek... Bola este taka neista v ulohe velkej sestry a dotycna, ze o vsetko sa s nim budes delit, babatka smrdia, slintaju... No a mala ovplyvnena nou... Ze brata uz nechce... Tak sme si dookola omielali, ze naxor inych nemusi byt aj ten nas... Ze ma predsa svpju hlavicku a sama vie, ake je to fajn mat babatko dona... No v triede boli len dvaja jedinacukovia a jefna je tato kocka... Takze ine deti so surodencami na nu pizerali ako na vraha, ze co to trepe... Len ta nasa no novorodenec vies si zo zaciatku doma predstavit ten chaos... Ale jak maly narastol uz by ho nedala ani za svet... Miluje ho a hrava sa s nim... A uz aj ten pisledny spoluziak ma tehu mamcu tak kicka v tom ostala uplne sama... No a mala je zadrela, ze co yz moze vefiet taky rozmaznany jecinacik???!!! ( neviem odkial to ma, ale zrejme od dalsich spoluziakov) a bolo... Som sa tam normalne rozosmiala aj pred jej matkou... Len hovorim s nami v podstate spilupracovala cela trieda a to nehovorim p tom, ze velmi ma podporila triedna a tr hodibe rozoberali surodencov a ze je v poriadku ak niekto ma a niekto nie... Ako zo zafkom to adi bude tazsie, ale aj tak... Aj keby mala velky, urcoye nebude jefina v yriede a aj na tej dotycnej sa urcite nejaka chybycka krasy najde... Drzim palce 😘😘😘

janinamojka
20. okt 2017

@nelinka2009 to ona ma skor opacny problem,dievcata v jej veku su vyspele a moja je taky cvrk,este iba dievcatko..Ale ona sa nevie branit,to ju musim naucit..poslat do riti a hotovo,kazdemu obratom co patri..A ze za bude ucitelka hnevat???..tak jej povedz ze ja som ti to kazala 🙂 🙂..No lahko sa nam dospelym hovori,ktovie co taka detska dusicka preziva,sama so sebou sa ma problem vysporiadat,ved v puberte,nie to este takymto utokom celit.Ale nauci sa,..musi..dufam🙄

nelinka2009
20. okt 2017

@janinamojka nebj zoceli ju to a aj to sa jej v zivote zide

nelinka2009
20. okt 2017

@janinamojka a este taka malickist ak sa nenahnevas... Ja by som to s detmi neriesila... Ty nevies co sa tam deje a potom mize byt zas vydmech, ze mamickin maznacik... Toto musi uhrat sama bez teba... Alectriednu by som do toho zaplietla nech sleduje ved by nala vediet co sa jej v triede deje. Pubertaci mic rodicov nemusia toboz nie medzi svojimi rovesnikmi. Mna mama sla takto zachranovat a nebolo dobre. Bolo horsie. Ibe deti ta za autoritu povazovat nebudu budes len mater 'tej zalobaby'.

janinamojka
20. okt 2017

@nelinka2009 to riesit nejdem este ale do skoly pojdem za ucitelkou aby na nu nenapadne dozrela co robi cez prestavku a aby jedla..nie je pripustne aby dieta cely den nic do 16.00 nejedlo...na to dozriet treba ..

nelinka2009
21. okt 2017

@janinamojka prepac celu noc mi to behalo po rozume. Nie preto, ze mam dcerku v puberte, ale preto, ze v tvojej dcerke vidim seba pred rokmi. Napisem ti este, lebo nasi to riesili zle a riesenie je v podstate jednoduche. Ak je tvoja dcera na tom fakt zle a dohovaranie nepomaha, ani mne nepomohlo a bola som presvedcena, ze som proste tlsta, aj ked som nebola, tak ju podporuj. Nie, ze jej budes tvrdit, ze ten zadok velky ma, stale jej hovor, ze to pravda nieje, ale ak ona tvoj nazor nezdiela, respektuj to a pomoz jej. Pomoz jej realne napr upravit jedalnicek, kde jej das naozaj na desiatu nieco dietnejsie, napr vynechate pecivo, presladene vody... Dietnu desiatu urcite zje. Porad jej cviky, zacnite spolu behat ak mas cas... Stale jej opakuj, ze to pravda nieje, ale ze si na nu hrda, ako sa rozhodla zacat zdravsie zit a cvicit. Ak budete cvicit spolu, dcera sa ti velmi otvori, zacne ti plne doverovat a aj tvojim nazorom. Nakoniec budu tvoje slova dolezitejsie ako tie od spoluziakov. A to nehovorim o tom, ze pravidelnym cvicenim a zdravou stravou jej neskutocne stupne sebavedomie a naozaj ti v tomto smere dospeje. Nebude tak ovplyvnitelna inymi detmi. Mne takto pomohla jedna konkretna pani ucitelka a bolo to na nezaplatenie. Drz sa.

janinamojka
21. okt 2017

@nelinka2009 dakujem za radu.Vies ona je tiez presne ako.ja pred rokmi..Bola som cista jednotkarka,vyhravala olympiady,sutaze,reprezentovala som skolu vo volejbale,v 7rocniku som vyhrala miss skoly ,chlapci sa mi zaliecali...no mala by som byt so sebou spokojna..ale...nebola som,,bola som zakomplexovana zo svojej postavy lebo moja mama v ramci srandiciek si neodpustala poznamku ze mam citujem,,zadom taky ze mozem na nom servirovat,,..no ohromna sranda to bola...pre nich..ale bola som mala,mozno v skolke,mozno prvacka??no zapamatala som si to do dnes..Obycajna debilna poznamka a ja???cely zivot som mala problem nosit obtiahnute veci,kratke tricka,ked som dospela a postava sa zozenstila ,moje boky som nenavidela..to podotykam vsak ze pri mojej vyske 168 cm som mala vzdy max do 56kg..dokonca po dvoch detoch kde som pribrala s kazdym 25 kg som sa vzdy vratila a mala som 51-53 kg.A vlastne doteraz je tato moja cast tela pre mna ...taka ze hmmmm...Darmo prave toto mojho chlapa najviac pritahovalo a kochal sa mnou,uz to tam bolo ta nespokojnost cely zivot.Co sa stravy tyka ja som vzdy mala rada zdravu kuchynu,nejedla po 18.tej,cvicila som doma,chodila behavat..Dokonca som mala par lymfodrenazi..🙂 No ona fakt je mala a chuda,aj som.jej vela krat praveze hovorila ze ak ma pocit ze potrebuje schudnut tak tym ze jest nebude tak neschudne,ze musi jest pravidelne v mensich porciach,zdravo a hybat sa musi vela..Teraz na tejto novej skole sa dala na badminton,tak som rada ze aspon nieco,snad jej to vydrzi..Ale je ovplyvnitelna velmi,spoluziacky jej povedia ze si nema dat bundu tak vonku je zima a ona ide vo svetri,spoluziacky jej povedia ze oni nosia rifle vyhrnute tak ona ide rano s holymi.lytkami,spoluziacky na obede urobia,,fuuuj,,na brokolicovu polievku s krutonmi tak mi povie ze ju nejedla..popri tom brokolicu miluje a je schopna jest ju aj surovu...no mam pocit ze si z nej robia cvicenu opicu a ja ju musim naucit hlavne mat svoj vlastny nazor a dokazat si ho povedat aj keby bola jedina s tym nazorom! !!!Fakt je sikovna,je velky rozumcek,nemusi sa ani nejako ucit a ide jej to,ma uz dlhe roky predstavu co chce robit v zivote,chce.ist studovat veterinu..toto som ja takato zas nebola..ale neviem neviem,nie som si ista ci nejaky vplyv na jej sebavedomia nema zas moja mama,so starkou travila dost casu a mali sme velke problemy s tym,moja mama ju dost brzdila vo vyvine..akoby som to vysvetlila,je chorobne na nu naviazana a malej to nepomaha..je to na dlho,na dalsiu debatu,toto robila aj so mnou co som pochopila az v dospelosti...

janinamojka
21. okt 2017

@nelinka2009 a v podstate moja mila.mamina si ani teraz neodpusti rypnut do mna,som tehotna a ona mi minule zas hovori..tebe nic nerastie len zadok mas daky velky..tak som jej odvrkla ze no vidis bohuzial nemam 90 kg rit ako ty ked si bola tehu..🙂 🙂 🙂 ona asi sama riesi nejaky komplex cely zivot ale mna uz s tymto srat nebude ozaj..🙂

nelinka2009
21. okt 2017

@janinamojka to je super, ze si toto vsetko ty uvedomujes. Twraz to uz len nejakym sposobom pteniest do tvohej princezny. Musi pochopit, ze nikto nieje dokonaly a kazdy robi aj chyby. Aj dospely aj dieta. To pouzivanie vlastneho rozumu jectazky oriesok, tiez to riesim a mam len druhacku. Surodenca,sme poriesili a teraz zas kopirovanie spravania,spiluziacky, ktora sa zle uci, lebo podla jej rodicov su este malicky a v skoke sa maju najma hrat. A este na to dievcatko 14 rocbu sestru, takze pubertalne chvilky... Zas len omielam, ze VLASTNA HLAVA... ale je to tazke... Niekedy ma berie ako najvacsieho neprotela a to ma len 8. Vysvetluhem ja, vysvetluje ucitelka... Nakoniec ich musela rozsadot, take zas my dve s uckou tie najhorsie... Ale musi na to prist a SAMA. Nemoze brat nazory inych a ani tie moje a muzove... Ale neucit sa, lebo ved naco??? Ako fakt uz niekefy nevladzem... Snazim sa ju chapat, podporovat kde sa da... Ale ono sa nie vzdy da... No nic nebudem sa ti tu stazovat... Drzim palceky.

nelinka2009
21. okt 2017

@janinamojka inak toto je najhorsie... Ked tak ptemyslam tak u mna to zacala tiez moja babka. Sesternica bola tintitko a mna babka,s nou porovnavala a od mala ma volala megerko... No a potom fakt stacili spoluzisvi a uz to uslo... Nejedla som 3 dni... Potom som sa prejedla, zbravala... A furt dookola...

janinamojka
21. okt 2017

@nelinka2009 ja som mojej aj to vysvetlovala ze som v zivote vela chyb urobila a z nich som sa poucila potom ale nechcem aby ich urobila ona ze jej chcem pomoct predist tomu ze aj ked sa jej to teraz nezda ale fakt jej chcem iba dobre aby sa mala v zivote..No uvidime.ci to padne na urodnu podu😉

janinamojka
21. okt 2017

@nelinka2009 Niekedy ta starsia generacia tolko necitala a, nebola tak inform.o tom ako vychovavat atd..a taketo sproste srandicky sa ti zapisu na.cely zivot,a ocividne ano ked vidis ja si tuto sprostu poznamku doteraz pamatam a doteraz to v podvedomi riesim...

jana_eyre
21. okt 2017

Ked toto citamje mi neskutocne smutno.. Ja som neviem akym zazrakom unikla nejakej velkej sikane- bola som mala,ticha, chuda, nesebavedoma a mala som krive zuby a "divne" meno - dobromira.. Az na par blbych poznamok si nic zle nepamatam.. Ale pamatam si adama jelinka s ktorym som sedela.. Bol to maly utiahnuty chlapec, nevedel sa naucit pisat ani citat poriadne.. Deti si z neho robili srandu a ja som sice na to nemala odvahu sa mu za nieco posmievat, ale nebola som nadsena pod vplyvom kolektivuze s nim sedim a liezlo mi na nervy to, co hovoril, vela lrat som mu len odvrkla.. Vo vyssich rocnikoch si nasiel par kamaratov, ale pocula som, ze sa mu vysmievali aj na strednej.. Casto na neho myslim a rozmyslam ako sa mu asi dari.. Je mi dodnes velmi luto, ze som sa za neho nedokazala postavit ako mala, ved som bola rovnako "divna" ako on.. Ale bola som decko..

A v podvedomi sa vzdy obavam, ze aj mojim detom sa budu posmievat.. Zatial som to nemusela riesit - ibanajstarsieho mam v skolke a myslim, ze ucitelka to vie pekne ukocirovat.. No a to je podla mna podstatne.. Aby o tom vedela ucitelka a riesila s celym kolektivom to, ako sa k sebe spravat.. Nie raz som.bola v situacii ked ako dozor nad detmi som musela riesit to, ze dvaja boli na jedneho a robili si prieky (hovorim o svojich detoch a ich kamaratoch, ale aj o casoch ked som davala pozor na netere a synovcov) vzdy som vnimala ako sa hraju a ked to zachadzalo do takej nespoluprace vstupila som do toho a so vsetkymi sa porozpravala ako sa chovat a vysvetlila ako sa ten druhy citi.. Deti v malom veku tovedia krasne pochopit a nie aice navzdy ale pomoze.. Neskor treba v situaciach svoj postoj zopakovat..