icon

Deti do školy s rúškami

pohodickasrandicka
15. aug 2020

Môžem požiadať detskú dr. Aby ospravedlnila moje dieťa prvé dva týždne v škole? Nesúhlasím z dusením v rúšku.

f333
16. aug 2020

@yanni Kedze si necitala moj prispevok,, podla tvojich slov pretoze poznas moje argumety, takze debata ani nema zmysle,ze?😉
Z toho co ja som precitala od teba je jasne,ze presne o tom som pisla.. ze nie kazda spolkova krajina to ma rovnake. .ty si pisal ten prvy pirspevok tak,ze v ´de je to takto´´´´
A nikd esom nepisaa ani o vasom uteku s SA... znovu musim len podtknut,zwe to je tak,ked niekto necita,ale si domysla .....
Zmysmyslom mojje odpovede bolo,ze obe sme mali na rozhodnuti ,kde cestovat a kedy.A ako sa rozhodnut.... ja prdsa viem,ze ste tam boli pracovne...ale to neznamena,ze ste nemali moznost vlastneho rozhodnutia....
ale deti v skole tu moznost nemaju.... o to islo....

yanni
16. aug 2020

@slavaf Inak vies, ze volakedy sa tak ucilo? Ja som este zazila vyucovanie na dve smeny. Chodenie do skoly tyzden doobeda a tyzden poobede. My sme isli alo deti domov popr. družina. Ale učitelia učili cely den. A zvládli. A ano, bolo to dlhodobo. Nie par mesiacov ale roky az desatrocia.

yanni
16. aug 2020

@f333 citala som len ten zaciatok, na ktory som aj reagovala. Co si tam o muslimoch zase otřepala, to tu nikoho nezaujima. To si docitam, ked budem mat cas.

hettinka
Autor odpoveď zmazal
jajka257
16. aug 2020

@yanni ucitelia nikdy neučil celý deň. Možno.za Márie Terézie. Aj som chodila do skoly na smeny, na prvom stupni. Ale aj ucitelka s nami. A viem to, lebo som rok ucila na smeny. Keď mala moja trieda doobednu, mala som aj ja doobednu, ked poobednú, aj ja som mala poobednú. A bolo to kvôli priestorom. Ucitel.ma totiž presne určenú pracovnú dobu a aj počet hodín, ktoré oduci a ktoré ma na prípravu. Všetky oducene hodiny nad 23 sú práca nadčas, teda bud praplatit alebo náhradné voľno. To by skolstvo skrachovalo, keby tp mali preplatit.

hettinka
16. aug 2020

@jajka257 ak by zredukovali rozvrhy, ucilo by sa v škole menej hodín, bez vychov, nadčasov by toľko nemuselo vzniknúť.

jajka257
16. aug 2020

@hettinka v juni sa ruska v triedach nenosili. Deti aj ucitelia boli bez akejkoľvek ochrany. Ja som nosila, deti ako ktoré. Ale moji piataci vedia, že som astmatik, takže na mojich hodinách ho mali. A ked nastúpil druhý stupeň, tak uz ich nenosili ani na chodbách. A začali sa miešať aj kolektívy.

slavaf
16. aug 2020

@yanni Áno, viem, že sa tak učilo. Porovnávaš ale dve úplne odlišné obdobia. Učila si vtedy aj ty alebo to komentuješ z pohľadu žiaka? To sú totiž dve odlišné veci.

jajka257
16. aug 2020

@hettinka áno, len ja ucim 5 tried matiku, nemáme ucitelov matiky, týždenne oducim
26 hodín. Mna sa výchovy netýkajú. To by bol problém.

tslobik
16. aug 2020

@hettinka Nie, že skôr znižuje ale zaručene ju znižuje. Preto sa obávam, aby z môjho relat. zdravého dieťaťa neostal alergik, astmatik a neviem ešte čo.

yanni
16. aug 2020

@f333 sorry ale tase trepes. Akeho vlastneho rozohnutia? my sme tam boli roky. Hranice zavřeli, ano vsadí inde, zo dna na den. kedy sme mali odist? Ty fakt nemas ani paru. Keby ma na Vianoce niekto varoval, ze ženská, v noci 8.3. zavrie SA hranice a neotvori ich (zatial) do oktobra, tak by sme sa po vianocnych prazdninach v DE do SA nevracali. Ja som s detmi odletela prvym moznym lietadlo. Ty so bola na dovolenke, my nie. Tebe sa podarilo rychlo varati, vela ludi, ci uz dovolenkarov alebo Inych, sa tak rychlo vratit nepodarilo. Ja som teraz napr. s detmi na SK. Ked Matovicovi dr.... v debni, tak si mozme vsetci piskat. Akurat dufam, ze keby zavrel hranice, tak aspon ludi "pesibusom" pusti von, ked uz nikoho nepusti dnu.

Mimochodom, s odstupom casu uz je corona ako kazde ine ochorenie. Raz je toho viac, raz menej.

pohodickasrandicka
autor
16. aug 2020

@marlent a presne na tieto nastolené otázky by čakala po zasadnutí krízového štábu odpovede. Ale nie. Dohodli sa na Tom čo im premiér navrhol a oznámil na svojomfb. Vážim si každého odborníka no v mojich očiach sú to bábky v bankovom divadle a keď bude ozaj zle nemajú riešenia. Ak je ich jediným riešením vyhovoriť sa na nedisciplinovanosť detí, ďakujem že im platíme tie ich zrazy.

yanni
16. aug 2020

@jajka257 triedna ucitelka nie, ta si ucila len tu svoju triedu. Ale fach ako tie co ucili len telesnu, vytvarnu atd. mam taku pani hned vedla seba. A je to takmer 40 rokov dozadu. A takto sa ucilo LEN na prvom stupni.

jajka257
16. aug 2020

@yanni áno, len na 1.stupmi, pred VS som ucila na výnimku a dostala som druhákov. Bola celkom sranda.

f333
16. aug 2020

@yanni tusim sa zabudas aked znervoznies, tak slusn debata nema u teba miesta ,ze?Pokladala som ta za kultivovanu osobu.ale menim mienku pravdepodobne....
Takze este raz, aby si pochopila... je na kazdom, aby sa rozhodol,aky sposb zivota si zvoli. Takze ak ty si ochotna podrobit satorture strasneho cestovania s 2 malymi detmi 10 hodin s ruskom v lietadle a ist na letisko,ktore je z epid.hladiska v de vyhodnetene ako najrizikovejsie,bez pestunky a cez cele letisko,je to na tebe... takto len bez ruska cesijes nie jedno leto,ze?
Dobe wsi vedle, ,ze SA nie je za rohom akeby prslo k nejakym komplikaciam/ze to moze spsbit nilen nepphodlie ,ale aj komplikcie tebe aj detom...
Takze si si mala byt vedoma kazdej moznej komplikacie.ak tebe nevadi take nepohodli, tak alew inym moze .inym detom ano....
Mne by vadilo velmi.....Kazdy vedel uz koncom min.roka,ze sa to v cine siri....mimochodom...

Ale neporovnavaj povinost deti nosit ruska v nekl.triedach na sk ,ked sa k tomu ich rodicia nerozhodli dobrovolne....a to,ze s su rozmaznane,prtoze sa necitia pohodlne v ruskach cely denv skole
Ked tebe nepohodlie nevadi,tak inym moze a aj vadi.,.. aj mne.. preto by som s malymi detmi na taku cestu nesla a este bez pestunky nikdy...
Ale to,ako si ty zariadis zivio je na tebe.ale vysmivat sa ci odsudzovat toho,z rodicia chcu pre svoje deti pohdlie bez rusok je scestne....

yanni
16. aug 2020

@f333 S tebou sa fakt neoplati diskutotovat. Ty mas len svoju pravdu a nepřipustil nic ine. Ale to je tu o tebe zname.

A ak nie su az uplne hm.... tak velmi dobre vies, ze teraznnejde o pohodlie ci nepohodlie. Je tu take nariadenie, ide o zdravie celej spolocnosti, tak sa toho mame drzat. Nie je to navzdy. Ludstvo uz vydrzalo ine, horsie katastrofy, tak vydrzime aj toto. Kazdy ma moznost poziadat o SKUTOCNY homeschooling. Tomu co sa nepaci, ze ma dieta poslat do skoly s ruskom, tak nech uci deti podla homeschooling planu a su zavreti stale len doma.

A uz prestan trepat o vybere života. Ty si asi stale len nzavreta doma. Nemas ani paru ke bolo cestovanie (co vlastne ani klasicke cestovanie nebolo) pocas lockdown. Frankfurtske a Mnichovske letisko si asi este nezazila prazdne, vsak? Netrep, ze v case uzavretych hranic bolo frekventovane. My ked sme sa konecne dostali do DE, bolo sme jedine lietadlo a pasazieri tohto lietadla, co na celom letisku boli. Jedine riziko sme boli my sami, co sme boli v tom lietadle a letiskovy personal, ktory bol za pleksisklom. Tak isto v Saudi, boli sme jedine lietadlo, ktore v tom case vypravili. Alw koncim, ten kto to zazil, ten vie o com hovorim. ty mas svoju pravdu. Ako sa vravi, Besserwisser Klugscheißer. Vsade si bola, vsetko vies.

hettinka
16. aug 2020

@yanni na Slovensku je homeschooling povolený na 1. stupni. Potom už jedine individuálny učebný plán a na ten musí byt dôvod. Neviem, či by ako dôvod prešlo “bojim sa corony” alebo “nechceme nosiť rusko”. Ale možno áno, teraz je možné asi už všetko 🤦‍♀️

Ja som naozaj zvedavá, sko nám žiaci budú chodiť do školy, koľko ospraveflneniek budú rodičia písať. To zas bude dochádzka... ale neriešim, svoje si oducim, kto bude doma, nech si dobera.
Inak, schválili ruska pre deti. O učiteľoch sa zatiaľ nehovorí. Ale asi budeme nosiť solidárne s nimi.

f333
16. aug 2020

@yanni mas pravdu, debata s niekym,kto nedokaze debatovat na urovni ,ako teraz ty,nema pre mna zmysel.
Ja poznam tiez tvoje nazory,ale som nepoznala tvoje chovanie v situaci,ked mas argumetacne vakuum.... a to si prejavila teraz..
Na zaver ti napise len tolko....nase ziv. urovne su tak rozdielne,ze nedokazes sprijat to ,co som napisala..v pokoji .....
A k tomu mojmu zavrtiu doma,ako si to ty pomenovala par viet.....
..Mas pravdu v tom,ze som okrem vianoceho lyzovania vo Svajciarsku nebola za hrnicamni az do chvile,ked bolo mozne sukr.liedalom znovu is do Svajciarska....... .... bola som aj na sk. Akonahle bolo de oznacne ako zel.krjina.... Sama,kedze moje dieta malo normalne online vyucovanie a potom normalne bezne vyucovanie... tu zatvorenie skol bolo len dost kratky cas.... a pred par tyzdami sme l leteli suk.lietadlom do nasho domu na Kanarkach. Samozrme,ze s nevyberiem nikde do arabskej krajiny.. To som uz vela raz pisala,aky jeto rosk pr erozne priciny,ktory sa u teba ukazal teraz....
Ale jeto tvoja vec a mna to ani nejak nezaujima.......
zaujalo ma len tvoje odsudenie rodicov deti,ze nechu dovolit,aby deti trpeli pod maskami v skole....
Inak,teraz sme na jednom z ostovov v de..... norlny bezny zivot tam prebieha... nohi majitelia obchdov nemaju zaujem ludi odradzat od navstevy tym,zeby vyzadovali nosenie masky..ani ich sami nenosia.. nie je za to ziadna sankcia....
Tolko co sa tyka debaty s tebou o danej teme...

sara07
16. aug 2020

@hettinka od tohto šk roku chce minister povolit aj domace vzdelavanie pre druhy stupen aby nemuseli deti chodit na druhy stupen do čiech
a aj ked momentálne teraz nie je povoleny dá sa vybavati aby dieta sa učilo doma a naštevovalo česku školu
všetko sa dá

f333
16. aug 2020

@hettinka uplne suhlasim s popisanim situacie v realite v suvislosti spouzivanim rusok u deti v skole...
V nasesej spol.krajine kde zijem presne tohoto sa nas tastie vyvarovali/kedze neboli kom.volby ako v Bavorsku ,takze by im poltikarcenie nerinieslo uzitok vyvarovali nastastie pre nadchadzajuci sk.rok... tam je len odporucanie udrzat istu vzialenost na sk.dvore ... ziadne ruska pre deti a nemali ich ani pred prazdinami...
Pretoze ten distanz je dolezity faktor pri ochane akehokolvek inf. ochorenia.... nie ruska ,ktore len mozu priniest viac infekcii nositelovi.. hlavne ,ak ho ma na sebe dlhsi cas ...a neochrani pre virusom....audeti je toto riziko velke
Vt omto pripade je naozaj dolezite,aby ludia chapali,ze toto nariadenie je nezmyselny zasah /a skodlivy / do ich prav a prav ich deti..
Este to by tak chybalo,aby si eu dem.staty brali prklad z tych autokraticky /SA napriklad/ .
Preco na sk nepovedia ludom jasne,ze ked uz ochranana tvari, ,tak FPP3 s fitrom...?

hettinka
16. aug 2020

@f333 respiratorov s vysokou ochranou bolo malo, tak ich zakázali u nas predávať a niekde aj používať (Napr v nemocnici som takýto oznam čítala).

f333
16. aug 2020

@hettinka To je presne to farizejstvo a politka .nie ochrana ludi....kedze nemali dost a tiez boli drahe,tak aby vyvolali iluziu ochrany,nutili a nutia ludi pozivat ´placebo´ ruska.. ale co je horsie, tak placebo,co moze ublizit.... kedze tie bakterie tam sa mnozia... videla som ludi ako nosili tie ruska.... aj vo vreckach. pod bradou ,na krku.....
A vrcholom vsetkeho je,este v spravnom konani hrozba pokutou za ich nenosenie....

yanni
16. aug 2020

@f333 Jasne ty vies vsetko lepsie. Apropo, ako sa to Prevalilo, Nasa cestovatelska Anamneza nie je Ani zdaleka taka bohata ako vasa.
Co sa aristokratickej krajiny tyka, karantena, Lockdown, zavretie hranic, nosenie ruska, atd. Boli dane nie tymi Aristokratmi, ako si ty Myslis, Ale normalne Zakonom, hygienou, prislusnymi ministerstvami. Uplne rovnakym sposobom ako v inych „nearistokratickych“ krajinach. ceresnicka na torte, ked som sa ja Vratila zo SA, prisla som z nerizikovej krajiny do v nasomn pripade rizikoveho Nemecka. Mame to aj od Gesundheitsamt Pisomne ciernew na bielom. Do karanteny sme nemuseli ist, aj ked, my sme aj tak Este dalsie 3 tyzdene nas pozemok neopustili. Jednoducho neboli na to dovod. A Co sa tychto pofidernych Rusok tyka, uz som hore pisala, je To len pre Pokoj duse.

yanni
16. aug 2020

@hettinka neboj, zvladnere to a nebude to Nadlho. V de otvorili skoly Este pred letnymi prazdninami viac menej len ako Pokus co to urobi, ked zrazu Bude viac ludi pokope. A nic sa nestalo. Aspon u nas v Bavorsku. Od maja do konca jula vsetko v poriadku. Preto sa od septembra Bude uz uplne normalne vyucovat. Ziadne odstupY, ziadne ruska, ziadne Redukcia hodin ci Ziakov v triede.

hettinka
16. aug 2020

@yanni u nás tiež otvorili pred prázdninami a v júni už boli v Čadci a Krasne nad Kysucou školy zatvorené. Nakazené deti, aj učiteľka. Tesne pred prázdninami aj prípad v Kysuckom Novom Meste. A hneď zatvárali...

yanni
16. aug 2020

@hettinka a zistili prenasaca? Lebo to je zaujimave. U nas siroko daleko nic. Jednu skolu zavreli vo vedlajsom okrese Ale len na par dni. Covid sa Totiz nepotvrdil. Ja som Mala strach pred Nemeckom. My sme prakticky od 8.3. nikde neboli. Muz mal Home Office, dcera z British school online schooling. Prakticky vsetko sme objednavali. SA je v tomto, aj Co sa tyka donasky potravin, super. Takze len doma, vlastna Zahrada, vlaszny bazen a vecerne prechazky v compounde. V DE tiez prve tyzdne nic, dcera Mala Este aj tak online vyucko. V Juli isla potom do skolky Este na 4 tyzdne a mne nebolo vsetko jedno, kedze mam doma Este 1,5 rocnu. Ale ona si to doslova ziadala. Jej ta spolocnost Chybala. 5 rokov nepoznala prakticky nic ine ako cestovanie a mnizsvo ludi okolo seba. Ale risklisme to a super. nikto nic. Ani len sopel po tolkej izolacii. Ona bola uplne happy, ze moze s detmi v skolke oslavit jej 5. narodeniny. Od septembra ide do skoly, ktora je Ale jedno zariadenie aj so skolkou. Je To Mala sikromna skola, vzdy beru len Par novdch ziakov, od Maja sa tam nic nevyskytlo, Tak dufam, ze deti necestovali vo velkom. My sme Teraz uz 2 tyzdne na SK Ale nejakym masovkam sa vyhybane. Z DE tiez autom Priamo na sk, bez tankovania a len s Par cik pauzami na „divokom“ parkivisku, kedze Moja najmladsia Este dlho nevie podrzat a plienky uz nechce. a je nam super. Keby to bolo zle, Tak by sme ostali doma/ v minulosti vydrzali Ludia horsie situacie, vsdrzime aj my toto.

vevesh
16. aug 2020

@marlent moje deti chodia v ruskach uz od aprila do skoly...a po prazdninach sa nadalej pokracuje v ruskach. Vychovy odpadaju, desiatuje sa s "odstupom" , takisto kazde dieta je samo v lavici. A vzdy si umyvaju ruky. Ak sa chce, tak sa da...samotne nosenie rusok je o nicom, pokial to nie je nejak rozsiahlejsie riesene...

yanni
16. aug 2020

@vevesh to Fakt? My sme len Par km od vas a v skole, kde zacne Nasa Copana zacne v septembra uplne normalne ako by nic. Do prazdniny Mali Este ruska, Mala tam bola na Hospitation Ale Teraz po prazdninach ziadne striktere opatrenia. Uz nam prisiel Mail s pokynmi Ale zacnu uplne normalne ako Keby covid nebol. Ono Ale asi mozno aj Preto, lebo je To Mala sukromne skola. Spyram sa susedy, jej syn je vo vedlajsej dedine na gymply a tam je Takmer 1000 ziakov, ze ako to Budu mat od septembra.

vevesh
16. aug 2020

@yanni tak starsie na strednej idu znova tyzden skola, tyzden doma s opatreniami (ruska, mydla, odstup a co.) Mladsie na zs idu uz sice cela trieda pokope, ale bez vychov, skratene vyucovanie, "ziadny telesny kontakt", triedy oddelene od seba. Neter prave nastupila na severe- takisto s opatreniami- maju ruska pri prichode/odchode zo skoly, ziadny telesny kontakt, odstupy, ale maju aj vychovy v skole (maju menej ziakov ako u nas..). Ale vo vsetkych skolkach su deti bez rusok- ci sever, ci juh, ci zapad de- len zakaz vstupu rodicov a drvia decka v umyvani ruk😀

lauriinkaa
16. aug 2020

@terina25 🤦‍♀️ ta ľudská apatia.. Ja učím, mne sa nikto nepodakoval, manžel bol na ocr, aby som mohla učiť z domu (2 ročne dieťa, mama toto, mama tamto) - prepustili ho. Platili sme jasle 280 eur a to bolo decko doma, čiže len moj plat plus platba navyše za nevyuzitu službu jaslí.. Komu zavidis a akej odmeny sa dožadujes?