icon

Deti musia v škole rozprávať o tom, aký mali víkend

18. feb 2021

Ahojte, viete prosím poradiť. Žijeme v zahraničí. Školy tu máme otvorené. (ešte) Každý pondelok musia deti porozprávať, že čo robili cez víkend. Porozprávať do detailov. Prváci rozprávajú a staršie deti musia napísať. Toto odovzdávajú učiteľke. Nie, nie je to na známku. Nechápem na čo ??? Nie je to "zásah" do rodinného života tak trošku? Každý pondelok toto je nutné riešiť? Aký máte vy názor o tomto? Dnes napríklad museli deti hovoriť o svojom želaní. Iba jedno želanie mohli povedať. A učiteľka si to zapisovala. Nie je na tom nič zlé, len načo si to učiteľ zapisuje? Čo hodnotí z týchto príbehov učiteľ?

lilke
18. feb 2021

@beata_k Vlastné prežívanie je deťom najbližšie. Pokiaľ toto nevedia odprezentovať, nebudú schopné využiť fantáziu. Preto opakovane rovnaká téma. Navyše, z psychologického hľadiska, ak tam bola frustrácia, písaním sa dieťa odventiluje. Ak bolo šťastné, písaním si utvrdí šťastné chvíle.

elizabet173
18. feb 2021

Tiez si myslim, ze je more tem, o ktorych mozu deti pisat, ci rozpravat. Spytaj sa ucitelky, na co je to dobre tocit stale o tom istom. Este by som to chapala po prazdninach, Vianociach a pod. ale po kazdom vikende?

beata_k
Odpoveď bola odstránená
beata_k
Odpoveď bola odstránená
lolazmola
18. feb 2021

Ja som učiteľka v MŠ a tiež mame každé ráno ranný kruh kde deti hovoria..... Hovoria čokoľvek co chcú povedať napr. Mame nového psíka, ogrcal som auto, boli sme sa korčuľovať.... Nik nenúti deti hovoriť, nik z nich neťahá informácie. Ja to beriem tak ze deti aby následne nenaruš Ali proces výučby musia predtým povedať všetky tieto dojmy lebo potom sa stáva že to deti začnú hovoriť keď sa majú sústrediť na niečo iné. Zároveň ale chápem prečo ti to vadí, ale podávam ti aj pohľad z inej strany. Možno to iba ty vnímaš ako ťahanie informácií ono veľmi záleží akou formou je to robene.
A ešte dodám že napr. Naša učiteľka sa nás tiež pýtala v 5. Triede!!!! Co chceme robiť v živote a na stretku po 10 rokoch!! Nám to doniesla..... Bolo to úplne super.... Apropo mala som tam napísané učiteľka 😁

elizabet173
18. feb 2021

@beata_k tiez ma to napadlo

pribinak
18. feb 2021

Take dieťa ktoré sa chce vychvaľovať sa bude vychvaľovať aj tak, či ucitelka bude robiť takéto pondelkové recnovanky, alebo nie
No tak sa pochváli cez prestávku, cez obed. Príležitosť si nájde
Zas si naivne nemyslíme, že keď ucitelka nebude robiť takéto pondelkové kolecko, že sa to dieťa nepochváli.

luxus10
18. feb 2021

ziadna slovna zasoba, robia si psychologicke profily deti a ich rodicov....taketo finty skusaju na deti aj na sk-nie sloh, ale opytajte sa svojich deti na 1.stupni zs, co robi na hodinach etiky....

jana_eyre_2
18. feb 2021

Moje deti sú momentálne doma, ale pár rokov do školy/skolky chodili a teda pokiaľ viem, vždy sa v pondelok rozoberalo čo robili cez víkend.. síce nepíšu o tom žiadne úlohy, ale buď sa porozprávali alebo nakreslili.. proste mi to príde ako ľahká, zábavná téma pre deti kde majú učitelia moznost si ich vypočuť.. niektoré dieťa možno ostychavejsie povzbudia a možno to, čo na seba strháva mnoho pozornosti pri Tom môžu troška nasmerovať aby viac počúvalo aj spolužiakov.. veď deti sa učia v škole komunikovať a toto je dobrá téma ktorá ich ku komunikácii podporí.. veď väčšina rodín sa snaží svojim deťom spraviť pekný víkend.. a možno sa pri niektorých deťoch takto odhalí aj to, že v rodine sa nedeje všetko tak, akoby malo..

number19
18. feb 2021

Tiez zijem v zahranici a mam tu istu skusenost ako autorka a neschvalujem to. Povazujem to za vstup do sukromia. Vyzvedanie a lenivost pedagogicky. Deti potom maju tendencie tlacit na rodicov aby mali na kazdy vikend speci program aby sa mohli v pondelok pochvalit. Vikend v ramci rodiny (oma, opa) nuda. Precvicovat prejav a slovnu zasobu sa da aj napr. tak, ze vytlacis ako pedagog pre kazde dieta obrazok a kazdy pondelok ma ten obrazok s nejakym dejom dieta prezentovat. Lenze to by musela ucka mat trosicku viacej roboty s pripravou. A tak je jednoduchsie a asi aj zaujimavejsie z deti tahat ich rodinne pribehy....

number19
18. feb 2021

A este dodam, ze je to tlak nie len na deti, ale aj na rodinu. Su vikendy ktore su pasivnejsie z objektivnych dovodov a je to normal a dieta moze byt v pondelok zahanbene, lebo nebola nejaka cool aktivita...z vlastnej skusenosti hovorim, zle, zle, zle a taketo pedagogicky su podla mna lenive, neprofesionalne luzy...

jana_eyre_2
18. feb 2021

@number19 mám 3deti a vzivote som nezažila že by niekto v ich okolí, alebo ony riešili že hanba že niekto nerobil nič a bol doma a niekto bol v legolande napriklad.. ja som asi z iného sveta vážne mám niekedy dojem.. a na základe jednej témy rozoberanej raz do týždňa označiť učiteľky plošne za lenivé luzy, to je teda silné kafe..

Niekedy je fakt zatazko ľuďom vyhovieť, vždy si nájdu niečo čo ich musí štvať.. a nie, ja nie som učiteľka, ani žiadnu v rodine nemam..

number19
18. feb 2021

@jana_eyre_2 Tvoje 3 deti nedavaju zaruku objektivnosti tvojho nazora. Ja tvrdim jednu vec, nech ucitelky UCIA deti, ale nech nevyzvedaju vikendove, rodinne plany od deti. To je neprofesionalne a ano lenive...lebo ucit sa da aj bez toho aby si vstupovala cez naivitu deti do sukromia rodin!!! A myslim si, ze si z ineho sveta, minimalne nezijes tam kde ja. Takze ina spolocnos a iny svet. ;)

klip0
18. feb 2021

Som ucitelka sice v MŠ ale nevidim na tom nic zle. Taktiez sa v pondelok pýtam detí ako sa mali cez vikend a co robili. Vobec mi nejde o to, aby mi porozpravali tajomstva o mame a tatovi, ale naozaj o rozkecanie sa, start noveho týždňa, pospominanie si, polovenie v pamati, schopnosť pocuvat druheho... Ja ako ucitelka sa absolutbe nesustredim na nejake sukromne informacie, to by mi dieta muselo povedat nieco vazne (otec bije mamu, nedali nam jest, atd..). A ver ze deti a hlavne na prvom stupni povedia aj co nechces. Nemaju nejake extra zabrany povacsine. Takze aj keby sa ich to ucitelka nepyta, tak povedia.
Neviem ci robite nieco zakazane, alebo extra špeciálne co dieta nemoze povedat ale pochybujem. Zbytocne tomu davas vacsiu vahu aku si to zasluzi, nehladala by som naozaj nic zle za tym.
A co sa tyka tych želaní, mozno na to ucitelka chce neskor nadviazat nejakou inou aktivitou a preto si to zapisuje.
Netreba hľadať problémy tam kde niesú

c_est_la_vie
18. feb 2021

Ja ( síce mám času kopec) ale pre dieťa zvažujem školu s takýmito rannými openingami na dennej báze ( nielen čo robili ale aj ako sa v daný deň majú, čo ich čaká).

Absolútne nič na tom nevidím. Učiteľ i žiaci sa vzájomne spoznajú, učiteľ vie prispôsobiť hodinu klíme v triede. A áno, takéto eseje slúžia okrem prezentácie aj na psychodiagnostiku ( v prípade napr. rozvodu, sexuálneho obťažovania alebo inej traumy by sa prejavili v spôsobe vyjadrovania).

Keďže nepredpokladám, že to bude náš prípad, absolútne neriešim. Pochybujem že si učiteľ robí čiarky koľko krát bol kto v akvaparkoch alebo divadle. A ja by som napr. bola aj rada kebyže mi niekto nestranne zhodnotí, či má dieťa primerane veľa podnetov, či kultúrnych, športových, alebo zážitkov. A potom sa rozhodnem či to zoberiem na vedomie alebo nie ( napr. nedeľné omše by ma netankovali a vysvetlila by som náš svetonázor).

klip0
18. feb 2021

@beata_k myslim ze urcite ked pisu napr sloh maju aj ine temy a urcite sa aj rozpravaju na inu temu, zas netreba z toho robit, ze nic ine nerozvijaju len slovnu zasobu vikendu

jana_eyre_2
18. feb 2021

@number19 aha, čiže tvoj názor je objektívnejší.. ok 🤔

klip0
18. feb 2021

@number19 preco nenechas dieta na vzdelavani doma ak ti vadi unik sukromia a ucitelky co sa spytaju dietat aky malo vikend, co nove zazilo, ako si oddychlo, ako sa hralo, co sa naucilo atd su lenive luzy? .. ;) myslis, ze dieťa nepovie v skole co robi cez vikend alebo poobede s rodicmi pokial sa ho to ucitel nespyta? Deti si chcu povedat zazitky

lilke
18. feb 2021

Tu absolútne nejde o vyzvedanie, o nejaký skríning domácej tyranie. Dieťa týrané to nikdy verejne nepovie. A k prežitiu nepohody sa prizná len dieťa sebavedomé, sebaiste, to povie: hnevám sa, že... Som smutný, že...
Nejde ani o chvalenkarstvo, toto učiteľ už vie stopnúť. Ide o vyjadrenie sa dieťaťa, a najlepšie sformuluje svoje osobné prežívanie. A u poniektorych trvá dlho, kým prekonajú sami seba, takže paralelne s komunikačnými schopnosťami sa buduje sebavedomie. Zároveň prehovorom si utriedi, čo prežil, posilní pozitívne, odbúra negatívne. A ako spomenula jedna komentujuca, deti sa už k vypovedanemu nevracajú, nerušia v škole.
Učiteľky nepotrebujú ranné komunity na vyzvedanie. Mamičky, ani netušíte, čo všetko o vás povedia vaše deti v škole, cez prestávky, v družine. Tu skôr učitelia- vychovávatelia musia poriadne všetko preosiat. A ranné komunity, tu sú práve reálne veci spomenuté, pomenovanie činností, žiadne úlety, žiadne narušovanie súkromia.

@beata_k
@luxus10
@number19

martina1201
18. feb 2021

Ahoj, myslím si, že tá istá téma je stále kvôli tomu aby tie deti nemali stresy z toho čo budú mať povedať a lepšie si to aj doma mohli prebrať s rodičmi. A rodičia tiež možno sa snažia urobiť víkend zaujímavejší keď vedia, že deti budú o víkende rozprávať.

oblecenie99
19. feb 2021

Učiteľky vyššie už vysvetľovali, prečo, ale mňa ako prvé napadlo.. že si predstavím, že som učiteľka.. a treba niečo vymyslieť na pondelok.. tak im dám každý pondelok napísať, čo robili cez víkend :D Mení sa to u každého, vždy majú iný program plus fantáziu a ja nemusím riešiť témy začiatkom každého týždňa :D (píšem to na také odľahčenie samozrejme, nezabite ma za to.. ;)

ninusa221
19. feb 2021

To su tie kreatívne učiteľky čo nechodia do svojej prace len odučiť a maju na háku..môj brat mal take že ešte chodili do školy aj rodičia učitelka ich vracala k sebe domov robila guláš grilovačky samé možné výlety maju aj denníky museli sa starať o dakeho plyšaka každy pisal svoj pribeh a potom to mali ako spomienku... rodicia si snou potikali a doteraz sa stretávajú kazde leto v jednom podniku s detmi... je to super čp by som ja dala za taku triednu na základne🙂

mircalla
19. feb 2021

Ja ked mam s niecim problem, idem priamo za tym clovekom a vydiskutujem si to. Vzdy. Nepytam sa alibisticky na MK, co si myslime, ze preco to niekto robi a co tym mysli. Pokial mas problem sa ozvat a vydiskutovat si to s ucitelkou a toto ta ozaj tak strasne trapi, chyba je inde.

miadi
19. feb 2021

🤣🤣🤣😆Niektore zeny maju paranoju ze ucitelky z deti tahaju co robili cez vikend . Oni ich len ucia konverzovat na jednoduchu temu reflexiu atd . Ich v skutocnosti vobec nezaujima co ste robili cez vikend .,mna uz pomali napada tiez patanoja . Ze preco vam to tak vadi ? Coho sa bojite? Ze vam zaklope na dvere socialka Lebo ste cez vikend nezobrali deti nikam len k tv? Alebo nieco horsie? Si to rieš s ucitelkou ze ti to vadi ako zasah do sukromia. Tu to zbytocne riesis. Tu to nezmeniš.

basska_b
19. feb 2021

Podľa mňa je to divne, ale my sme mali kurz nemčiny a tam sa toto furt vypytovala učiteľka, stále dokola. Že aký víkend a že čo budeme robiť dnes večer. Liezlo mi to na nervy, ale ona bola taká jednoduchá žena, že proste nič iné, inú tému, vymyslieť nevedela. Práve je zvláštne, že na kurze angličtiny alebo nemčiny sme rozprávali o témach, o ktorých by som sa s cudzími ľuďmi nikdy nerozprávala

danim
19. feb 2021

V pondelok bežne ľudia aj v práci daju otázku - aký ste mali víkend? Čo ste robili? Kde ste boli? Na uvoľnenie atmosféry, rozkecanie sa, odbočenie od prace- keďže sme už v nej.. deti práve na takej téme vedia budovať prejav, uvoľniť atmosféru- presne ten účel, čo v práci- lebo stále iné zážitky. ( teda podľa toho akých rodičov maju ).

amelie2017
19. feb 2021

Ja zijem v zahranici, chodim na jazykovy kurz a tiez vzdy v pondelok hovorime o tom, co sme robili cez tyzden. Teraz v case zakazu vychadzania z mesta je to velmi zaujimave. Hlavne, ked vsetci spoluziaci maju 65+ 😀

stanulienkat
19. feb 2021

Asi trpíš stihomamom, neviem koľko máš rokov a či si zažila komunizmus. V skole je úplne normálne, že aj deti opisujú svoj deň, svoje rituály, každý rok sme opisovali čo sme robili na prázdninách, na dovolenke,kde sme boli. Nehľadali sme za tým nič iné.

bubuzu
19. feb 2021

Ahoj,ja sice ucim v skolke,ale mavame kazde rano kruh kde sa bavime o nejakej teme.pondelky su kruhy socializacne-cize sa casto bavime o tom aky bol vikend.nie kvoli tomu,ze by to zaujimalo nejak vynimocne nas,ale pre deti je to fajn spoznavanie ostatnych deti,casto tam zistuju,ze niekto s kym sa moc nekamosia mal podobny vikend,rozprudi to medzi nimi diskusiu a spojenia.je to fajn

xmajuskax
19. feb 2021

Naša učiteľka rozoberá s deťmi každé ráno čo robili, pokým sa nepripoja všetky deti na online vyučovanie, takže mám možnosť niečo zachytiť. Hlavne ju zaujíma, či deti boli vonku. Záleží jej, aby neboli len doma zavreté a boli na vzduchu. Som rada, že máme takého "sliediča" 😀 Pravdupovediac, nie vždy sa mi chce von, keď si predstavím, že musím menšiu naobliekať, seba... než sa všetci vychystáme, som spotená ako pes. Ešte niesť po schodoch dieťa, kolobežku alebo nedajbože sane...ale viem, že učiteľka sa bude pýtať, tak ma to vždy donúti s deťmi ísť. Takže ja to beriem ako pozitívum. Rovnako keď dcéra hovorí, čo robila cez víkend, viem, čo jej najviac utkvelo v pamäti a z čoho sa tešila.