icon

Deti musia v škole rozprávať o tom, aký mali víkend

18. feb 2021

Ahojte, viete prosím poradiť. Žijeme v zahraničí. Školy tu máme otvorené. (ešte) Každý pondelok musia deti porozprávať, že čo robili cez víkend. Porozprávať do detailov. Prváci rozprávajú a staršie deti musia napísať. Toto odovzdávajú učiteľke. Nie, nie je to na známku. Nechápem na čo ??? Nie je to "zásah" do rodinného života tak trošku? Každý pondelok toto je nutné riešiť? Aký máte vy názor o tomto? Dnes napríklad museli deti hovoriť o svojom želaní. Iba jedno želanie mohli povedať. A učiteľka si to zapisovala. Nie je na tom nič zlé, len načo si to učiteľ zapisuje? Čo hodnotí z týchto príbehov učiteľ?

snazilka_bio_mamka
19. feb 2021

Ja si myslím, ze zijete v miernej dezilúzii. Myslite si, že tie učitelky, ktoré maju na starosť vštiepiť terajším na telefóne závislým rozmaznaným deťom trocha rozumu a pravých hodnôt do hlavy, sa vyžívajú a bažia po vašich aktivitách cez vikend? mysliste si, že ich to realne zaujima čo doma robíte, takí ste dôležití? nie. Učitelka (má to aj v názve) - učí. Učí deti, ako prežiť, ako písať, čítať a vystupovať, kedže toto sú hlavné atribúty pri získaní práce. Zbytocne bude raketový inžinier malí Tobiasko alebo Sebinko ked sa pri pohovore pociká do supermanovskych slipkov v 25ich. Sú to základy. A preto sa pýtajú, co robili cez víkend, lebo je to pre nich najlapšie. Nemusia nič vymýšľať, tvoriť, iba opíšu svoj vikend. A možno pančelka si nezapisuje, čo ste mali na nedelný obed ale pokroky ktoré malý Jurko urobil v prednese, slovnej zásobe, skladaní viet.

saja1
19. feb 2021

Si mi pripomenula traumu z detstva 😂 vzdy po prazdninach sme pisali sloh, ze co ste robili cez prazdniny. A my sme nikdy nic nerobili 😂

number19
19. feb 2021

Mna nikdy ucitelky nemuseli nutit ist s malou vonku, alebo mat isty program na vikend. Takze toto ako pozitivum naozaj nemozem brat. Dam do plena len 2 priklady (z viacerych) preco mi tieto pondelnajsie dialogy nesedia (a osobne som ich pocula pocas Teams). 1/ Vianoce 2020, prvy krat sa nam nedalo ist k rodinam (ci z mojej alebo muzovaj strany), kvoli celkovej situacii. Prve Teams po sviatkoch a ucka, ze ake boli Vianoce? Ako keby vsetci oslavovali Vianoce a vsetci 24. Dec. (napr. pravoslavni ich maju v Jan, ale to je na inu temu) a deti jeej so starkmi. A kedze mi tu starkych nemame tak mala to cele dost tazko znasala, ze ine deti so starkymi a my nie (co bola mimochodoom cela tema Vianoc). 2/ Pocas homeschoolingu v Jan. sme sa snazili malu trochu odklonit od celej situacie. Tak sme chodili s malou cez vikend na koniky (jazdit, starat sa, super aktivita pre deti) ku znamym, neoficialne, lebo vsetky oficialne kurzy boli nepovolene kvoli korone. Ucka sa neprestala vypytovat kam chodime na koniky (nazov stajni a pod.). Deti tiez, lebo ich kurzy boli zrusene, tak preco moja dcera chodi a im boli zrusene. Mala totalne konsternovala. A toto cele spustilo este dalsiu vlnu otazok niektorych rodicov na mna cez WhatsApp ze kam na tie kone chodime, ze oni by tiez radi...Sorry, ale kvoli nejakej ucke sa ja tu nepotrebujem dohadovat s rodicmy o nasim vikendovych planoch a nieco niekomu vysvetlovat. A sorry povazujem jej pondelnajsie vyzistovacky za vstup do mojho sukromia s takymito konkretnymi dosledkami. Deti nech sa medzi sebou bavia, ale ucka ma ucit a to objektivne a neutralne bez spustacov zasahov do sukromia. Nech sa na pondelnajsie dialogy pripravi pouzijuc ine temy.

autor
19. feb 2021

@number19 Súhlasím.

konikkon
19. feb 2021

Lebo deti najlepšie vedia rozprávať o tom, čo zažili. Preto témy o víkende a o prázdninách sa používajú najčastejšie. Neviem, čo je na tom divne, ja som na základku chodila už veľmi dávno a tiež sme to robili. Aj slohy sme na tieto témy písali. Aký zásah do súkromia?

daisylucky
19. feb 2021

@lilke no myslím, že toto je už problém aj tejto doby, že ľudia priam materialisticky vyhľadávajú zážitky a pritom nedokážu byť len tak doma sami zo sebou. Samozrejme každý je povahovo iný typ, niekto potrebuje zážitkov viac, niekto menej. Ale deti potrebujú hlavne lásku a pochopenie, nie super zážitky. Podľa mňa im dá viac, keď budu cez víkend hrať s rodičmi nejakú spoločenskú hru ako keď ich rodičia vezmú do disneylandu. Tiež si myslím, že rodičia, čo na deti kaslu (s rôznych dôvodov), budú na nich kašľať bez ohľadu na pondelkové slohy. Ale so všetkým, čo si napísala súhlasím. Len by bolo zaujímavé urobiť prieskum, v koľkých percentách takéto,, slohy,, pomôžu k lepšiemu životu tých detí.

danim
19. feb 2021

Prečítala som pár názorov- zeny vy máte problém so vsetkym. Úplne paranoidne.

Deti online, ucky ich chcú rozveseliť pokecat dat im priestor .... my sme napr posielali foto z voľných dni, učiteľka vytvorila album, každé dieta 2 foto. Bolo to take mile... dopriala som tu radosť deťom.. a nie aby som sa na to pozerala, že je ucka zvedava čo robíme. Tato pandemia ma dopad na psychiku deti.. zažívajú uplny opak ako im bolo bežne, akokoľvek ich treba udržiavať v dobrej nálade, v druznosti, zážitkoch, radosti.

ladyvi
19. feb 2021

Ak zijes v severskych krajinach, oni su na to skoleni, aby takto "nenutene" sledovali prostredie a vztahy v akych deti vyrastaju. Su na to nauceni lekari, ucitelia. A ano,prekazalo by mi to.
A ano, nemam rada toto spovedanie deti, mam z toho traumu, ako dieta som si vymyslala, ake dary som na Vianoce dostala, len aby som sa nemusela hanbit pred spoluziakmi. A zazitky z leta tak isto. My sme ich travili na poli, a 99% spoluziakov pri mori. Bolo mi hrozne a mala som zaludocne krce vzdy, ked bolo po prazdninach, lebo som vedela, ze pridu tieto stupidne otazky.

makova333
19. feb 2021

je to uplne normalne, robi sa to aj na SK a je to na tvorbu slovnej zasoby, cibrenie prejavu, trening pamäte atd. Robis nie z komara somara, ale z komara vesmir.

autor
19. feb 2021

Rodič trpí stihomamom. Je v miernej dezilúzie a neviem čo ešte. Vážne? Nie každý človek je rovnaký. Zvedavá suseda bude kričať aj cez 2 domy, aby zistila, že práve odkiaľ idete. Ďalšia bude stále v okne, keď práve prichádzate, či odchádzate z domu. A o iných susedoch ani nebudete vedieť nič. Stretnete sa na ulici a každý ide svojou cestou. Jednoducho, to sú ľudia.
Učiteľ nemôže byť zvedavý? Dajte si ruku na srdce, keď si odpovedáte na túto otázku. A toto vieme aj my rodičia. Nie sme ani my rodičia rovnakí. Sme ľudia.
Veď si vezmite, že na MK chodíte len vtedy, keď máte problém? Čítate aj zo zvedavosti niektoré témy? Áno, že?
Mne sa konkrétne nepáči, keď triedny učiteľ na Vianoce vysvetľuje deťom o Ježišovi a Márii ... a ukončí to s vetou, že o tomto doma deti nehovorte. To čo je?! Nehovorte o tomto doma?!
A presne tento učiteľ si zapisuje "pondelky".
Tak sorry, že máme niektoré mamičky voči tejto učiteľke takéto "zadné" zmýšľanie.

autor
19. feb 2021

@daisylucky Pekný postreh! Bolo by zaujímavé urobiť prieskum, v koľkých percentách takéto "slohy" pomôžu k lepšiemu životu tých detí.

lubina
19. feb 2021

aj my zijeme v zahranici a tiez dcera na zakladke hovoria, aky mali vikend, ci nieco pekne zazili. Vsetko mame sice zatvorene, ziadne kino, obchody, ci muzeum, nic nie je otvorene, ale deti sa aj tak porozpravaju o tom co robili cez vikend. Povazujem to za jazykove cvicenie a tiez aj urcity typ terapie v tomto korona case, dieta vidi, ze aj ine deti boli iba v zahrade, ale v prirode a pod. A to ze pisu o zelani, no u nas je taky predmet, vola sa IPC a tam tiez maju taketo a podobne temy. Je to na rozvoj myslenia a jazyka. ucka si to moze zapisat, ak sa mieni k tomu o par tyzdnov vratit a hovorit, ci sa zelania deti zmenili a pod. Deti su tu viac slobodne ako na Sk a nikto sa neboji nic povedat, nepodozrieva sa tu tolko, kto a preco a zaco. Podla mna je to normalne, ak sa deti porozpravaju aj o vikende, ved ak by nepokecali takto s ucko, tak si to hovria aj tak sami medzi sebou a je to pekny zaciatok skolskeho tyzdna, nezacnu hned s matikou alebo niecim inym vaznym, ale vikendom.....deti hovoria o zvieratach, prechadzkach, ci daco varila same a pod,

makova333
19. feb 2021

autorka: vies v com je problem? V tvojej asertivite. Ak by ucitel spravit toto: "keď triedny učiteľ na Vianoce vysvetľuje deťom o Ježišovi a Márii ... a ukončí to s vetou, že o tomto doma deti nehovorte. To čo je?! Nehovorte o tomto doma?!" V prvom rade si s nim vysvetlim, preco to doma nemozu hovorit. V druhom rade vysvetlim svojmu dietatu "veci o Jeziskovi a Marii", tak ako to ja uznam za vhodne. Vediet informacie o roznych nabozenstvach vobec nie je na skodu, dieta si rozsiri obzory. Takze, ak chces nieco riesit a aj vyriesit, tak nie anonymne na fore, ale osobne s danym ucitelom.

autor
19. feb 2021

@ladyvi Ďakujem za tvoj koment. Tak verím, že toto moje dieťa nebude takto cítiť.
Naučím ju jednoduchú vetu:" už si nepamätám!" 😏
Nie vždy, ale v niektorých prípadoch sa to dá využiť. 😉

beronsche
19. feb 2021

nuz aj ja si myslim, ze to nie je celkom ok... Ono po nejakom case si dana ucitelka urobi celkom pekny obraz o kazdej rodine... Padol tu nazor, ci to nie je nejaky druh screeningu ohladom starostlivosti o dieta a mam pocit, ze to pokojne moze byt o tom..
Teda poznam koncept ranneho kruhu a paci sa mi, suhlasim aj s tym, ze dieta by si malo cibrit slovnu zasobu, v pisanej forme, aj ako prejav pred inymi.. S tym uplne suhlasim!
Co je vsak mne osobne divne, je to, ze dieta nema na vyber. Musi hovorit/ pisat kazdy tyzden o jednej konkretnej veci - ako prezilo vikend. A vyhotovuje sa zaznam.
Inak spravne urobeny kruh je taky, ze ak dieta ma potrebu zucastni sa, ak nechce, nemusi.. A hlavne rozprava o tom, o com sa CHCE podelit.
A kvalita slovnej zasoby a prejavu sa tiez da podporit menej invazivnym (z hladiska sukromia) sposobom..

jana_eyre_2
19. feb 2021

Píšeš o tom aki sú všetci rôzni, s tým súhlasím.. dokonca súhlasím aj s tým, že určite existuje učiteľ čo je zbytočne zvedavý, tak ako určite existuje rodič, čo je zbytočne podráždený.. to všetko je ok.. ale sama vidíš, že je to bežná téma bezohľadu na krajinu, je bežné že sa víkend rozoberá (prečo už tu odznelo x krát) a keďže píšeš že nie každý je rovnaký, tak je prirodzené že medzi každou skupinou sa nájdu rôzni ľudia, niekomu možno vadí zase iná tema.. ako píšeš o Ježišovi a Márii.. ja nie som kresťan a nevediem k tomu ani svoje deti.. ale to čo viem im vysvetľujem - pre všeobecný rozhľad a história, od ktorej sa odvíja mnoho udalosti.. a vysvetľujem im aj to, čomu všeličomu ľudia veria, PRETO aby vedeli že ľudia sú rôzni a môžu si vybrať čokoľvek.comu veriť chcú, aj oni aj ktokoľvek.. a sú aj takí, čo Vianoce neoslavuju.. a to, že ľudia sú rôzni vidia v praxi práve AJ pri tom ako si vymieňajú skúsenosti z víkendu..

danim
19. feb 2021

Toto mi už príde, že podľa seba súdim teba, Resp take malomestiacke uvahy. My Vik trávime tak, aby nám bolo dobre, aby sme si oddýchli. Gro času v prirode. Je mi fuk ako Vik trávi ina rodina, nezaujíma ma to. Dtto svoj čas trávim tak ako chcem kvôli sebe, našej rodine, deťom - nie kvôli pondelkovej otázke.

Tak uvažujem či sa dnes môžem kolegov opýtať, aké máte plány na Vik? Alebo či mame len robiť v tej práci ako roboty 🙈 .... aby zle nebolo 🙈😂

beronsche
19. feb 2021

@danim ak sa ta kolega spyta, co si robila cez vikend, je prijatelne , ak len odpovies, ze "ale ani nic take, oddychovala som.. " Odpoved jednou vetou by zrejme dietatu nepresla.. V tom je ten rozdiel, ze dospely maju na vyber, co budu zdielat a s kym, dieta nie, pre ne je to povinne a este je aj vyhotovany "zaznam"..

leuchtturm
19. feb 2021

A co ti na tom vadi? Bojis sa, ze dieta prezradi, co ste robili cez vikend a ucitelia vas udaju na socialke?

danim
19. feb 2021

@beronsche dieta je bezprostredne tiež povie čo ho napadne..

Je to všetko na uvoľnenie atmosfery. Ok tak sa môžu pýtať aj iné témy- napr včerajšie pristátie na Marse 😂 ktovie koľko deti by vedelo povedať aspoň vetu. Tu nejde o obsah, ale vyjadrovanie v tomto veku.

autor
19. feb 2021

@makova333 Moje dieťa je katolík. Takže o Márii a Ježišovi ...., ba aj modliť sa už dávno vie.
A aj to vieme, že v triede sú deti s iným náboženstvom. Čiže učiteľka presne vedela, prečo používa túto vetu. Akurát sa ma dieťa pýtalo, že prečo nemôžu doma o tomto hovoriť. Veď to je pravda.
Aj som vysvetlila dieťaťu, nech sa opýta od pani učiteľky.

danim
19. feb 2021

@leuchtturm úzkostlivé mamy 🙈 veď co už “prezradia” za tajnosť 😂

ladyvi
19. feb 2021

Skor nauc svoje dieta, aby bolo hrde na to, ze "travi cas na poli", a "iba" u babky a aby sa vedelo branit, ak by niekto nim pohrdal kvoli tomu. A zijete v severskej krajine?

alchemilkazltozelena
19. feb 2021

Ano, je to aj na SR. V pondelok si hovorime co sa nam pacilo na vikende a nepacilo a v piatok na co sa tesim/netesim.. par vetami, ziadne zapisovanie

danim
19. feb 2021

@alchemilkazltozelena presne tak... aj v škole deti, jedno povie 6 viet, iné jednu... vola sa to small talk. Nič s nicim... cieľ- navodiť pohodu

lubi40
19. feb 2021

Aj ja zijem v zahranici a tiez to tu maju. Ide o to, ze deti sa tak ucia rozpravat pribehy. Tvorit ucelene vety v casovom slede. Nie, nie je to zasah do sukromia, je to prejav zaujmu. A ano maju si trenovat slovnu zasobu aj v inych temach, ale take 6 rocne dieta sa asi tazko vyjadri na temu interupcia, politicka situacia, ci globalne oteplovanie. Naproti tomu, vikend prezilo kazde dieta a teda kazde dieta vie nieco povedat. Pre deti je to velmi dolezite a citia sa byt vnimane. Navyse je velmi zaujimave pocuvat detske pribehy. Deti vnimaju svet uplne inak ako dospely, je to fascinujuce...

katpox
19. feb 2021

No ja sa tiez pytam aky mali vikend kazdy pondelok, no sukromie😄😄😄😄rodicia ani neviete, co vsetko sa ucitelia dozvedia o vas BEZ pytania.... Ale berieme to s rezeevou a potrebou deti sa vyrozpravat, rozvijaju sa tym komunikacne zrzcnosti, schopnost diskutovat, no a pocuvat, socializacia, kolektivna sudrznost, su potom ked sa vyrozpravaju sustredenejsie no a vedieme aj kratku diskusiu, ak je zaujimava prihoda, tvorba argumentov atd.... Neviem co to riesite... Taketo typy rodicov nechapem.. Deti maju potebu sa porozpravat o zazitkoch,ich aj cez hodinu bars co napadne, si spomenu, ak vynecham pondelkovu temu aky bol vikend.. Tak to uz su ruky hor3, a nebudeme si hovorit, co sme robili cez vikend, si to vyzaduju, dokonca som obmedzila rozpravat, ze na 5 viet, lebo no boli to velmi velmi dlhe pribehy.... A zelanie. Mozno na nejaku aktivitu, alebo k individualnejsiemu pristupu, by som v tom nehladala nic zle alebo sa spytajte... Ja uz som zvyknuta, na rozne situacie od rodicov uz im posielam niekedy aj moje pripravy na hodinu, lebo ma nebavi tiez kazdy krok vyvstlovat na vyuc.hodine,nech si to precitaju, mam tam cinnost opisanu aj s cielom niekedy aj s nazornymi ukazkami.... Tiez sme raz mali takeho putovneho plysaka, ze sme mu vymysleli meno niekto si ho vzal domov a povedal ako sa s nim hral, alebo si ho vzal na vylet, no a osmelili sa aj hanblivi pri tom....

autor
19. feb 2021

A viete čo?! Urobím pokus. Opýtam sa v robote kolegov, že aký mali víkend. A idem si zapisovať pred nimi. Som zvedavá koho to bude s*ať, že si niečo píšem. 😝

ejmylia
19. feb 2021

Ako neviem, čo vám na tom až tak vadí. Možno to, že si to zapisuje, na to sa kľudne môžeš opýtať, no na samotné vyzvedanie, ako podľa mňa je ti milé, že sa takto zaujíma aj o ich aktivity mimo školy. Deti sú radi, keď sa o ne zaujímajú

beronsche
19. feb 2021

@ladyvi ved prave, v zahranici to nie je az take neobvykle, ze su pedagogovia takto vyskoleni.. . a autorka pise, ze zije v zahranici. Podla podla vacsiny reakcii to vyzera, ze slovenske mamy to ani len nepripustaju ako moznost, ze takyto sposob kontroly existuje..

@snazilka_bio_mamka to skor nazor, ze ucitelia su zodpovedni za vstepovanie pravych hodnot je deziluzia a nie mierna.. Za to su v prvom rade zodpovedni RODICIA. Ano, su nefunkcne rodiny s toxickymi vztahmi, kde to nefunguje, ale tak to hadam nie je norma.