icon

Deti musia v škole rozprávať o tom, aký mali víkend

18. feb 2021

Ahojte, viete prosím poradiť. Žijeme v zahraničí. Školy tu máme otvorené. (ešte) Každý pondelok musia deti porozprávať, že čo robili cez víkend. Porozprávať do detailov. Prváci rozprávajú a staršie deti musia napísať. Toto odovzdávajú učiteľke. Nie, nie je to na známku. Nechápem na čo ??? Nie je to "zásah" do rodinného života tak trošku? Každý pondelok toto je nutné riešiť? Aký máte vy názor o tomto? Dnes napríklad museli deti hovoriť o svojom želaní. Iba jedno želanie mohli povedať. A učiteľka si to zapisovala. Nie je na tom nič zlé, len načo si to učiteľ zapisuje? Čo hodnotí z týchto príbehov učiteľ?

katpox
19. feb 2021

Skuste team bulding..a ine je dospeli ludia a male deti, ale aj na strednej na angkictine the first qeustion: "Hello everybody, what was your weekend? What was your holiday?" nik to neriesil....... a pochybujem, ze si vsetko zapisuje, alebo pozna stenografiu-tesnopis?? mozno nejake prekvapenie pre deti, mozno robi len daku pracu, ze zapisuje druhy aktivneho travenia volneho casu, alebo ja som si semtam zapisala zaujimavy tip na vylet😎od deti aby som nezabudla, napr Lednice tam bolo pekne, molpir v smoleniciach atd.

number19
19. feb 2021

Ja s tymito vyzistovackami nesuhlasim na zaklade viacnasobnych skusenosti a hlavne toho do coho prerastli. Citaj moj posledny prispevok. Mozno ich nasa ucka nevie profesionalne zvladat, ale nie je to len moja skusenost z nasej triedy. A co sa tyka asertivity a vydiskutovania si to priamo s uckou, tak tu treba byt echtovne opatrny pretoze by sa aj celkom rychlo mohla takato debatka odzrkadlit na skolskych vysledkoch vasho dietata. V pripade mojej kamosky to skoncilo preradenim syna do inej skoly.

lilke
19. feb 2021

@daisylucky plne súhlasím, zážitok posilňuje pocit spolupatričnosti, spoločná činnosť s rodičom. A ja som nepísala o disneylande. 😉
A keby len v polke prípadov pomôže, nebude celovikendova ignorácia detí, bude fajn. Takto si mnohí rodičia rezervuju povinný čas na dieťa.

stanulienkat
19. feb 2021

Mozno to "vyzvedanie" moze pomoct aj nejakemu tyranemu,alebo zneuzivanemu dietatu. Vsetci sa stazuju,ze medzi ludmi vymizla ludskost,empatia.. No ked sa niekto spyta ako sa mas a co si robil cez vikend,tak uz vas prepada paranoja. Chora doba toto. Vadi vam skolsky system,vadia vam ucitelky,vadi vam,co ucia vase deti. Vsetko vam vadi ,matky vedia vsetko najlepsie,su najmudrejsie. Tak si ucte deti doma.

number19
19. feb 2021

A este by som neporovnavala 6-7 rocne deti s dospelymi, ktorych sa spytas, aky mali vikend a on ta posle vies kam s odpovedou, ze bol skvely a naznakom ze sa viacej nedozvies, lebo to nechce. Deti v tomto veku nemaju este dostatocne vyvinute spolocenske senzory, aby ucke odpovedali nieco formalne, alebo pripadne filtrovali jej detailne otazky.

A skvelim radam, ze si mame ucit deti same doma. Dakujem.
Zijes v krajine, v ktorej ti nic alebo absolutne nic nevadi? Nie? A 2, 3 veci ti vadia? Tak sa vystahuj.

6mia6
19. feb 2021

Každá učiteľka na ZŠ vie o vašich rodinách viac než dosť. Dokonca už v MŠ deti povedia aj to čo nevedia. A screening? Strašne sa smejem. Čo by asi tak zistili. Že sme mali dva dni guláš. 🤣🤣 Alebo že sme boli na terase na pivo. Že sme strávili víkend v Tatrách. Že sme zaorávali, vyorávali zemiaky. Trebárs že sme celý víkend pozerali rozprávky v pyzame. Ja sa teda nemám čoho báť.
Ale áno ak dieťa v škole rozpráva že tatko je každý večer ožratý, mama každý večer plače asi je to problém.
Aj tak neverím že to niekto rieši. To by sociálka možno bola v každej triede.

lylyjana
19. feb 2021

Niekolko rokov som doucovala anglictinu a vkuse som sa pytala detailne, co robili cez vikend a co budu robit dalsi vikend. Ci to bol dospely, ci dieta. A verte tomu, alebo nie, bolo mi uplne jedno, co sa robilo, islo mi o gramatikua slovnu zasobu. Nehladajte za vsetkym spionaz 🙈

6mia6
19. feb 2021

A inak na odľahčenie v 30 ročnom filme jak vytrhnúť veľrybe stoličku máte ranný screening. 🤣🤣🤣🤣
Dokonca aj predvolanie mamičky kvôli slohu

autor
19. feb 2021

@stanulienkat Mám rada tvoje príspevky, ale tento tvoj posledný. Veď matky aj na Slovensku učia teraz deti doma. 😊 A v tejto dobe už dupľom.
Nezveličuj, prosím ťa! Nevadí školský systém, učiteľky a celá škola. A je nefér "hádzať"všetky učiteľky do jedného vreca. Nie ste rovnaké. Ako ani jeden z nás. Sú medzi Vami veľmi skvelé učiteľky, ale sú aj menej skvelé.

stanulienkat
19. feb 2021

Pisala som vseobecne,nie je vsetko na margo tvojho prispevku. Len mi je tych ucitelov luto ako si kazdy do nich s radostou rypne. Ja by som to nerobila. Ani nie kvoli drzym detom,ale kvoli tym rodicom. Co ja pocuvam za pribehy,normalne mi vlasy vstavaju....

ladyvi
19. feb 2021

@stanulienkat jj staci pozriet zamenu manzeliek, u nas socialka necha rok deti zit "na ulici" v stane za mestom. Bavime sa o zahranici a ako vravim, v zahranici su k tomu skoleni,davat spravy socialke, ucitelia aj lekari. Ak sa im nieco nezda, alebo natrafite na nejaku zatrpknutu ucitelku, z neskodneho popisu vasho rodinneho vikendu, moze byt rocne sledovanie socialnymi organmi, nahodnymi kontrolami v domacnosti. Ano, ak nemate co skryvat super, ale asi by vam to nebolo prijemne. Keby vam z nedelneho obeda alebo v noci vyrusil niekto klopanim na dvere, a ked neotvorite, dostali by ste zapis, ze nespolupracujete.
Myslim, ze v tomto pripade prekaza to, ze si to zapisuje. A zaujimalo by ma, co si tam teda zapisuje. Ak gramaticke a stylisticke chyby mojho dietata tak sa ucitelke naozaj uprimne ospravedlnim.
A druha stranka veci, 6-8 rocnych deti by som sa kludne pytala ako travili vikend. Ale u 10-13 rocnych deti je to citlive, lebo deti sa vyrazne porovnavaju. A podla mna inteligencia deti naozaj obmedzena len na debaty o vikende aby sa prejavili. Lebo vymenuvavat vianocne darceky alebo kde vsade sme boli pri mori a v tabore mi pride velmi netaktne voci detom zo socialne slabsich rodin, verejne to odprezentovat, keby aspon ucitelky reagovali tak, ze to dieta sa bude citit sebavedomo aj ked bolo "iba u babky", ale ucitelky si len pomyselne odfajknu,ze deti rad radom odpovedali, ziadna interakcia. Takze ano, tuto aktivitu ja neuznavam, ak nie je vedena s ohladom na pocity deti.

autor
19. feb 2021

@stanulienkat Viem, že je to dvojsečná "zbraň". Je učiteľ, ktorý naozaj to myslí dobre. A určite vieš aj ty, že sú opačné prípady. My sme na strednej dostali učku na NJ, ktorá smrdela od alkoholu. Aj ju nakoniec vyhodili. My sme ju mali radi. Vždy sme mali u nej jednotky. 😁

autor
19. feb 2021

@ladyvi Presne tak. O toto mi ide. Neviem ako anonym lajkovať. Ale súhlasím.

6mia6
19. feb 2021

@ladyvi ked sa ich to pyta učiteľka môže a mala by to aj viesť aby sa to nezvrhlo. Ak by to neriešila tak si to povedia cez prestávky a pamätám si na to vysmievanie, tých z lepších rodín. Ale to trvalo tiež len nejaké obdobie. Doteraz sme všetci kamaráti. A spomíname aj tieto výkyvy a hanbia sa akí boli blbci.

stanulienkat
19. feb 2021

@ladyvi tak ano,vsetko sa da zneuzit...
Dufam,ze tie deti sa dostali z tej ulice. Pre toto nemozem pozerat podobne relacie. Je to hrozne...

beronsche
19. feb 2021

@ladyvi uplne suhlasim s tvojim prispevkom.
A odporucam, uzivatelkam , ktore tu nielen autorkinu obavu bagatelizuju, ale este aj sa na tom zabavaju, ze aka hlupost, aby si ho este raz a s porozumenim precitali.. 🙂

beronsche
19. feb 2021

a ktorej krajine zijes? Je to jedna z tych, kde ma socialka obrovsku moc, ako napr. Skandinavia?

autor
19. feb 2021

@beronsche Švajčiarsko

tncka
19. feb 2021

A to akoze vadi? Ved nech porozprava co zazil,kde bol. Ja v tom problem nevidim. Trenuje vystupovanie pred inymi,slovnu zasobu...

autor
19. feb 2021

Toto je veľmi dobrý film. Odporúčam 👍

jana_eyre_2
19. feb 2021

A to na základe toho filmu akože riešiš že učiteľ si robí obraz o žiackych rodinách... Aha..

Áno film je to dobrý, ale týka sa úplne inej doby a v tej dobe vedela učiteľka znalosti kto má akých rodičov aj využiť.. riadiť sa však týmto námetom pri téme opisu vikendu mi naozaj príde troška paranoidne.. no ale dobre, každý má právo na troška paranoje..

megavega
19. feb 2021

Žijem v Nemecku a niektoré by ste sa divili, čo všetko z toho čo vaše dieťa povie v škôlke sa dostane na sociálku. U nás má každé dieťa, od materskej školyj školy/jaslí až po dosiahnutie plnoletosti svoj záznam na sociálke. V škôlke boli okrem normálnych rodičovských, ešte špecialne, kde same sa asi na hodinu stretli iba ja, manžel a učiteľka a rozprávala nám o našom synovi. Prvýkrát som skoro odpadla, keď vytiahla fascikel s menom môjho syna a vnútri podrobná, niekoľko stranová správa za posledného pol roka len o ňom. S tým, že nám oznámila, že rovnakú už odoslali na sociálku. A v tej správe bolo všetko od jeho správania v škôlke, motorických schopnosti... až po to, že nebol 4dni v škôlke lebo sme boli na výlete v Benátkach. Vypísaní kamaráti menovite. Naposledy dokonca napísaný chlapec, s ktorým si nesadli, ale dopísaná poznámka, že bez väčších konfliktov. Že nechce jesť ovocie a čo si priniesol na "spielzeugtag" (deti si prinesú do škôlky naj hračku a rozprávajú o nej). Proste všetko aj to, že chodime cez víkend na výlety do prírody, na bicykle a na plavárne.
Dala nám radu navštívit logo a pri ďalšom sedení už bolo v zápise, že ako rodičia spolupracujeme zo škôlkou a na ich odporúčanie začal syn navštevovať logo. Že ako rodičia sa zapájame do chodu škôlky pri rôznych aktivitách.
Pritom učiteľka je veľmi milá a ak je problém rieši ho. Ale skrátka niekoľkostranové správy sú od nich vyžadovane.

lenka_da
19. feb 2021

to, že deti musia každý pondelok písomne odovzdať, čo robili cez víkend mi príde divné. Naše deti tiež každý pondelok hovoria o víkende, lenže cieľom je, aby sa každé dieťa dostalo ku slovu, zažije si minútu slávy, plus aby sa vzájomne vypočuli, vykecali a aby si potom zážitky nešuškali počas vyučovania. Je čudné, že to musia odovzdávať písomne.

beronsche
19. feb 2021

@megavega o chvilu ti niekto napise, ze si to urcite len zle pochopila, lebo to nemoze byt pravda... 😉
Ono zrejme povodna myslienka bola dobra, ale zial kedze ludia su omylny, je to aj nastroj na sikanu uplne normalnych a fungujucich rodin..

iwesska
19. feb 2021

A tu sa preco dospele zeny pytaju "co ste varili"? 🤔Aby vyzvedali,kto sa ako stravuje a aky ma rozpocet? No asi nie,skor pre inspiraciu. A to iste v skole. Co sa ich ma ucitelka po vikende pytat co varili? 😂No jedine sa ich moze opytat co robili,s cim sa hrali. Aj nasi mavaju taketo sedenie v kruhu. A ziaden zamer za tym nehladam. Som naopak rada,ze sa naucila vyjadrovat a neodpoveda len jednym slovom. Aj dospeli ked sa stretnu sa bavia o tom co budu robit alebo robili cez vikend a to uz rok,aj ked je Covid. Zas nebudte take precitlivele na tie deti a nehladajte vo vsetkom zamienku,ako mu len kazdy chce ublizit🙈

danim
19. feb 2021

@iwesska čo si varila ?😂😂😂😂👍👍👍👍🙈

cookie29
19. feb 2021

No neviem, u nas to funguje tiez podobne... deti v pondelok rano rozpravaju.... Dokonca maju zosit, kde sa lepia niektore prace a pod, aby rodicia videli co robia v skole a naopak rodicia mozu nalepit fotku z vikendu alebo nejakej aktivity. Deti sa ucia vyjadrovat, rozpravat, rozsiruju si slovnu zasobu. A deti rozpravaju aj samy bez vyzvania 🙂 takze mi ver, ze ucitelia o Vas vedia urcite viac, nez by Vam bolo mile... ani sa pytat nemusia. A ako pise @megavega, su veci, ktore su hlasene a ani o tom netusis. Napriklad dieta v skolke, ak vymeska bez lekarskeho ospravedlnenia viac nez 3 poldne, tak je to povinne hlasene na Inspektorat akademie... Takze ziadne take ako na SK, nedam teraz dieta do skolky lebo... a mozeme pokracovat... Hovoris, ze ucitelka si zapisuje... zalezi co si zapisuje, opytala si sa jej? Ona si kludne moze zapisovat nie co povie dieta, ale vyvoj slovnej zasoby, alebo napriklad problem v spojeniach a pod. Nemozeme vo vsetkom vidiet len to zle. Ale pokial sa Ti to nepaci, preco si nedohodnes RDV s ucitelkou/riaditelom alebo nedas dieta na homeschooling?

autor
19. feb 2021

@jana_eyre_2 Kde píšem, že týmto sa riadim?
Ale, keď už teda. Tento film krásne poukazuje na ľudskú nedokonalosť. I v prípade učiteľky. 😉

autor
19. feb 2021

@megavega U nás presne takto isto bolo a máme. Tiež v pondelok si nosili hračky. Mali o nej rozprávať. 🙈

autor
19. feb 2021

@iwesska Čo si varila? A prosím si recept. 😂😂😂