icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

lili_mia
10. máj 2012

@bodka70 o matike sa hovorí, že lepšia je Šrobárka .. a čo tak bilingválne Evanj. gymnázium J. A. Komenského, ak neprekáža náboženstvo? brat mi tam chodí a ja čumím, ja čo si dávam mierne pokročilá úroveň, tak pri ňom som baby úroveň novorodenca 🙂

hoogy
10. máj 2012

@bodka70 ja sice nie som rodic co ma dieta na 8 ale chodila som nan. moja osobna skusenost bola taka, ze zo zakladnej skoly odislo hadam 70% deti v 4 triede na gymnazium(boli sme vyberova trieda) takze kolektiv sa aj tak rozpadol. na gymnaziu boli vacsie naroky a nutilo nas to viac sa snazit. ked je dcera sikovna a dari sa jej dala by som ju na gymnazium uz teraz bude tam vzdelanostne rast. sice opusti kolektiv,ktory mala na zakladnej ale o 4 roky ju to caka tak ci tak a najde si novy kolektiv s ktorym zase bude 8 dalsich rokov. my sme zostali taky dobry kamarati z gymka ze sa stretavame snad kazde 2-3 m aj ked uz vela z nas ma rodiny a sme rozlezeny po celom svete. ja mam na to dobre spomienky, aj ked tam urcite boli aj nedostatky,ale tie by som skor pripisala vedeniu skoly nie druhu skolu 😉

slavuska30
10. máj 2012

@bodka70 ahoj, ja mám dcéru na cirkevnom 8-ročnom gymnáziu..v ZŠ mala jednotky a dvojky, prijímačky urobila v pohode..prvé mesiace boli ťažké, lebo bol rozdiel vo vedomostiach, myslím v tom, čo sa ona naučila na ZŠ a čo vedia spolužiaci, ktorí prešli priamo z tej spojenej školy na gympel, takže musela niečo doháňať, ale zas v niečom bola dobrá..majú dva jazyky AJ, ŠJ, dostávajú napríklad z matematiky rozšírené úlohy (s niektorými vôbec neviem pohnúť 🙂)..alebo: geografiu prebrali už celú, tak sa začali učiť už zo sekundy geografiu..určite sú nároky vyššie, ale keď chce ísť na VŠ, tak je to najlepší odrazový mostík myslím..moja je zatiaľ spokojná, učenie jej ide, tak si pribrala aj kružok..

monyccka
10. máj 2012

@bodka70 ahoj, ak mozem svojou troskou do mlyna.. ja som chodila na 4-rocne gymko ale v tej istej budove sme mali zaroven aj 8-rocne. A ja by som svoje dietko na 8 rocku nedala.. Nevidim v tom ziaden prospech, kedze vedomostne koncia s tym istym, co po 4 rocnom gymku, akurat pridu o pohodu na zakladke, kde je predsa este aj priestor na detskost. Na volny cas a na kamaratov, obcas nejake hluposti atd.. Ved su to este deti, ja by som im tuto moznost nebrala.

bodka70
autor
10. máj 2012

@lili_mia , evanjelické gymnázium určite nie, pretože to náboženstvo by dcére prekážalo a dosť podstatne (rezolútne to odmietla). Dcérka je síce veriaca katolíčka (ak sa to takto dá povedať pri 11-ročnom dieťati), chodí v ZŠ na náboženstvo, ale je to jej najmenej obľúbený predmet. Nesúvisí to s vierou, pretože Etika jej nevyhovuje ešte viac. My sme sa o tom bavili, skrátka najradšej by nemala v škole ani jedno, ona má pocit, že viera, vnútorné pocity človeka a morálka sú jeho súkromnou záležitosťou, do ktorých sa škola nemá čo starať. Viera je jedna vec a povinné memorovanie Biblie a všetkých tých cirkevných inštitúcií a pravidiel je vec druhá.
Mimochodom, ja si myslím to isté, podľa mňa nemá čo náboženstvo i etika na druhom stupni ZŠ čo hľadať, to je vec sebavýchovy a výchovy v rodine, bohužiaľ je to povinné a ja to neovplyvním, preto dcéru krotím, nech to nejako vydrží.
A pri predstave, že bude mať náboženstvo ešte aj na gymnáziu, nebodaj povinné omše, ju striasa. 😝 🙄

to len tak na okraj, takže cirkevná škola určite pre nás nie, i keby bola akokoľvek kvalitná.

lucka.lucy
10. máj 2012

8rocne gym je dobre na to,ze dieta sa nemusi stresovat pri skuskach na strednu. Keby neurobilo skusky tam kam chce ist, vyberie si poslednu moznost a potom bude z toho smutne. Toto je dobre k 8 rocnemu gym, su tam skusky podstatne lahsie.
Lenze co potom s gymnaziom??? 😖

bodka70
autor
10. máj 2012

@lucka.lucy , dcérka chce potom pokračovať na VŠ , momentálne má za cieľ vysokú pedagogickú i keď ja to tak beriem, že ešte to sú jej prvé predstavy, ktoré sa môžu zmeniť. Ak by nemala či nechcela ísť na VŠ, o 8-ročnom gymnáziu ani neuvažujem.

lucka.lucy
10. máj 2012

@bodka70 tak to je ina vec... 😉

lili_mia
10. máj 2012

@monyccka ja mám protiargument .. ja a moji spolužiaci ked sme nastúpili do kvinty, na úrovni prvého ročníka 4ročnej školy, tak učitelia povedali, že je vidieť, že ostatní prišlo z rôznou úrovňou vedomostí, niekto dostal jednotku za to, za čo mal iný trojku .. angličtina .. úbohá, ovládali ju iba decká, čo chodili na kurzy.. čiže oni nás na 8ročnom dávali do laty a nastúpili sme na klasickú strednú ako zocelená skupina, pri nich boli spomaľovaní rozdielnou úrovňou vedomostí .. lenže čím sme prišli o detstvo? moji rodičia mali istotu, že mám školu do 15stej, domov dôjdem pred 16tou, kým sa vymotám, poobliekam, autobus, na klasickej základke končili o 13tej a flákali sa po uliciach .. je pravda, že učenie aj do 22tej bolo, víkendy obmedzené, ale ja čo som veľmi nefandila outdoorovým aktivitám, som nepociťovala, že sa musím učiť a nemôžem sa isť byciklovať, ak som sa aj šla, tak tiež to bolo poflakovanie, postávanie ... podľa mňa ide o postoj dieťaťa, ak vie čo treba stihnúť, čo ešte si má splniť, tak sa snaží a nenaťahuje čas, to mi vraveli aj učiteľky na škole, ked sa učili so svojimi deťmi .. jedna naučila svoje deti, že ak si porobia úlohy už v piatok a v sobotu ked ich preskúša a budú naučení, tak na nedeľu vyberajú program

monyccka
10. máj 2012

@lili_mia suhlasim, ze ste do kvinty nastupili zjednoteni vo vedomostiach, to urcite ano, no koncili ste s tym istym, co ti zo 4 rocky. Tak teda ja nevidim vyhodu v tom, ze ste sa zladili o 5 rokov skor, tiez ste prisli s roznym zakladom. A travenie volneho casu je kapitola sama o sebe. Je dolezite, aby dieta malo cas na konicky, aj na oddych. Nepaci sa mi predstava dietat uciaceho sa neskoro vecer. To o snazeni a nenatahovani casu nesuvisi so skolou ale so zadelenim povinnosti, to si dieta vytvara, aj ked ma kruzky, zaujmove cinnosti atd, nijako to nesuvisi s tym, ze sa musi 4 hodiny ucit na dalsi den.. Ja som si vedela cas zadelit vzdy, kazdy den som mala nejaky kruzok az do konca ZS a teda ziadne natahovanie casu nebolo na mieste. Ale myslim, z emi to dalo omnoho viac (hlavne na socialnej urovni) ako to, ze by som sa bola ucila doma. Vysledny efekt - prijimacky na VS predsa nezavisi od toho, v ktorom rocniku sa dieta zladi so spoluziakmi.

lili_mia
10. máj 2012

@monyccka veru, iný pohľad a páči sa mi, v podstate to isté, len ty si to presne napísala aj nazvala, že organizácia času 😉 čo mnohým ľudom dnes chýba, vstane o 10tej, o 13tej že aha variť treba a o 17tej, že za celý deň nič neurobila ... neuvedomila som si, že v podstate na maturity sme nastúpili rovnako pripravený, aspoň z pohľadu školských osnov 🙂

bodka70
autor
10. máj 2012

@monyccka
@lili_mia , v tomto naozaj neviem zaujať stanovisko, netuším ako to naozaj bude, mne ani nejde o výsledok v zmysle, akú bude mať dieťa štartovaciu pozíciu pri prijímačkách na VŠ, ale o celkové zmysuplné využitie času. Veď to čo vieme, čo máme v hlave, nemá mať len čisto ekonomický úžitok, v zmysle ako to využijeme na VŠ a následne v pracovnej kariére. Vedomosti sú pre mňa aj vecou čisto pre radosť z učenia, z toho čo vieme, pre duševný rozvoj človeka a rast, veď koľko vedomostí zo školy nikdy nevyužijeme v praxi, ale majú nejaký zmysel, pre náš celkový vedomostný rozhľad. A toto som mala pocit, žeby dcére mohlo gymnázium dať.

napokon, aj keby sa v priebehu štúdia rozhodla, že nechce ísť na VŠ, po 4. rokoch na gymnáziu stále môže prestúpiť na hocijakú odbornú školu. Na takýchto školách po študentovi z 8.gymnázia s radosťou "chňapnú", vedia, že dostanú študenta s kvalitným vzdelanostným základom.

nurili
10. máj 2012

@bodka70 tak dcerke na prijmackach drzim palce, nech uz sa rozhodne ako kolvek je to na nej, pre kazdeho je dobre nieco ine..... 😉 😉 😉

inkinka
10. máj 2012

@monyccka myslím, že nie je jedno, kedy sa tie vedomosti zjednotili, ak to rozumieme tak, že sa deti dotiahli na vyššiu úroveň v tom, v čom boli spolužiaci lepší ako oni. Určite je lepšie, ak tú matematiku nezačnem doháňať v štrnástich, ale v desiatich rokoch, u jazykov je to ešte zrejmejšie, tam sa niektoré veci už snáď ani dohnať nedajú, súdiac, aký vzťah mám k jazyku, s ktorým som sa prvý krát stretla v ôsmich rokoch a s tým, s ktorým v štrnástich. Napriek tomu, že tomu druhému som sa venovala nepomerne viac a aj ho lepšie ovládam, ten pocit akejsi prirodzenosti, ktorý pri tom prvom je, pri druhom chýba.

bodka70
autor
10. máj 2012

@nurili , ďakujem, sama mám pochybnosti, som taká váha váhavá 😝 😉

Ono aj tak sa musí rozhodnúť sama, konečné rozhodnutie nechám na nej. Ale ak som k sebe úprimná, viem že toto je odo mňa trochu alibistické, pretože aj tak sa rozhodne viac menej podľa mňa. Nie preto, žeby mi chcela ulahodiť alebo nebodaj sa bála, to vôbec nie. Ale dôveruje mi, máme pekný vzťah, tak ak by som jej povedala, že choď tam, bude to pre teba super, tak bude dôverovať mojím skúsenostiam, ona to fakt nedokáže až tak zhodnotiť.

monyccka
10. máj 2012

@bodka samozrejme vedomosti boli aj su aj pre mna nieco viac ako material na prijimacky. Aj ako dieta som sa rada ucila nove veci, rada som objavovala nepoznane a bavilo ma hladat odpovede na moje otazky (a nebolo ich malo ;) )
Ale zaroven som rada za to, ze som mohla sadnut na bicykel, vybehnut do lesa, ist s kamaratmi na klzisko alebo na plavaren a nemusiet pri tom mysliet na to, ze by som sa asi mala ucit. Pretoze to nebolo treba - uzivala som si detstvo. Nemam pocit, ze by som nieco casom na ZS stratila, ze by mi neico uslo. Skor som mala ten pocit z deti na 8 rocnom gymku.
V neposlednom rade - co dobre sa drobci mohli naucit od nas "starych" pocas prestavok, pri stole v jedalni, v bufete, ci pred skolou? ;)
Ale opakujem - je to len moj nazor.
Prajem stastnu ruku pri vybere 🙂

monyccka
10. máj 2012

@bodka70 predchadzajuci prispevok bol pre Teba, zle som napisala nick, pardon 🙂

monyccka
10. máj 2012

@inkinka nesuhlasim. Som presvedcena, ze skorsim nastupm na stredoskolsky system dieta viac strati ako ziska. A konecna uroven vedomosti je skutocne rovnaka - vysledky prijati na VS hovoria jasne. Z rovnakej skoly su rovnako uspesni ti z 8 aj zo 4 rozneho gymnazia. U nas to bolo dokonca 3 roky po sebe v porspech 4 rocneho. Ale to je podla mna skor vecou nahody, kedze osnovy, ucitelia a pomocky su rovnake.

kaja73
10. máj 2012

@monyccka ja len k tomu strasnemu ucenie na 8r gymnaziu-moj je v sekunde-teda akoby siedmak na ZS a uci sa denne max 30minut-viem ze casom-o rok dva - to bude viac,ale o dva roky by aj tak bol na gymnaziu.
Sportuje 3 krat do tyzdna a vobec sa neprtrha s ucenim, volneho casu ma plno.
PS -ma ciste jednotky a nevie si vynachvali vacsiu slobodu oproti ZS.

lubicakovac
10. máj 2012

@bodka70 nechcem ťa demotivovať, ale 8ročné gymnázium okrem perspektívy že dieťa ked skončí pôjde na vysokú a zároveň že bude vyučované lepšími učiteľmi ako na základnej škole, z vlastnej skúsenosti, čo som mala kamarátov (som 3 roky po strednej-gymnázium), samotných absolventov z niekoľkých gympľov a skoro 80% z nich mi povedalo, že sa tam nudili, lebo 4 roky sa učili nové a potom 4 roky to isté plus dačo navrch, a zvyčajne Oktáva (posledný ročník) boli jedne z najhorších tried v rámci gymnázia

zároveň dodávam, záleží aj od lokality a kvality skoly, nespoliehaj sa to čo ti povedia učitelia, referencie vždy zháňaj od rodičov z daného gymnázia a potom si urob obraz či je to voľba dobrá, lebo napr. ja poznám gympeľ, jazykovo zameraný-ang. jaz., učiteľmi vychválený, perfektný priemer známok a baba čo tam chodila mala 1,2 ale bola s prepáčením hlúpa (nehovoriac, že to bolo cirkevné gymnázium)

zváž pre a proti, nedaj sa zlákať ponukou a ber ohľad aj na to aby tvoje dieťa nehundralo, že si nemohlo vybrať strednu ;)

držím palce

zuzana32
10. máj 2012

@bodka70 - ahoj, môj syn chodí teraz prvý rok na 8 ročnom gymnáziu. Od škôlky si vravel, že on tam pôjde a aj šiel. Učil sa, a aj na gymnáziu sa učí na samé jednotky. Učeniu doma venuje toľko, že si vymení učebnice, maximálne napíše úlohy. Mňa tiež veľa mamičiek odhováralo, aby tam nešiel, že sa tam treba veľa učiť, a že nebude mať žiadne detstvo, ale vôbec tomu tak aspoň zatiaľ nie je. Tiež ma plány ísť na výšku.
Tak držím palce nech sa správne a čo najlepšie rozhodnete.

monyccka
10. máj 2012

@kaja73 reagovala som na prispevok lili_mia.

zitaje
10. máj 2012

pisala som sem prispevok a nevidim ho tu 😲
Neviem este co bude na buduci rok, ale dcera isto pojde aspon na prijimacky. Teraz je stvrtacka, ale v skole sa nudi. Teda nudi - ona si vzdy vymysli volaco, ale teda za tento skolsky rok ma tusim 3 dvojky v ziackej (vela bola chora a chybala), vysvedcenie samozrejme same jednotky, doma sa neuci vobec, nevie co by sa mala ucit, co sa od nej ocakava vsetko vie. Jedine co obcas rata nejake priklady z matiky. Strasne ju rozculovalo, ako dlho preberali na slovencine slovne druhy, a pred tym vybrane slova, ze co na tom treba do zblbnutia opakovat, ked je to jasne. Stale cosi vyraba, pise knihy, robila triedny casopis (asi dve cisla 😀 ) organizuje koncerty, aktivne sa zapaja, ale je to pre nu jednoducho malo.
Takze ak naozaj plati, ze na 8-rocnom gympli sa treba viac ucit a je to narocnejsie, tak dcera by tam mohla byt spokojna. Rozhodnutie ale este nepadlo - uvidime.

viera27
10. máj 2012

Ono je tu este jedna vec - monitor. To za nasichcias nebolo. Teraz vysledky z deviatackeho monitora tvoria na vacsine strednych skol prijimacky predsa. Ak nahodou dietko je v ten den monitoru psychicky nevyrovnane a nezadari sa mu - rozumej pose.ie to - tak ma potom problem... Sanca je len jedna.
Takto ma dve sance na gympel na prijimackach na dva gymple v piatom rocniku. Pokial sa zadari, parada, netreba sa uz bat a riesit strednu skolu. Pokial sa mu nezadari, stale ma sancu v deviatke dobre spravit monitor.
Z gympla sa vzdy moze vratit (pokial sa mu nepaci) na nejaku zs. Zo zs na gympel bez prijimaciek tazko.

moniciak
10. máj 2012

Ja som minulý rok maturovala na osemročnom gymnáziu v Kežmarku... A som za to vďačná veľa mi to dalo a aj vďaka nemu som teraz prijatá na vysokú školu 🙂 Aj keď mám dieťatko 🙂

bodka70
autor
10. máj 2012

@lubicakovac , pýtala som sa aj rodičov, tí čo tam chodia, sú vraj spokojní - najviac s učiteľmi, vrai sú tam kvalitní a zároveň pohodoví. Uvedomujem si ale, je to tak všade - že "každá líška svoj chvost chváli" t.j. tí čo tam dieťa majú, hovoria ako sa super rozhodli a to isté hovoria tí, čo nechali dieťa na ZŠ. Takže "babo raď" 😝 😀

Inak na tomto konkrétnom gymnáziu sú 3 možnosti štúdia - buď to 8-ročné z 5.ročníka, potom 5-ročné bilingválne z osmičky a potom klasické 4-ročné z deviatky. Takže teoreticky ak sa nerozhodneme pre to 8-ročné, môže ísť na to isté gymnázium ešte z 8.aj z 9. ročníka.

sisaha
10. máj 2012

@bodka70 moje dve kamaratky maju deti na 8-roc.gymnaziach a obe si velmi pochvaluju. Deti sa sice musia viac ucit, ale zvladaju to. Moja dcera to vtedy neskusila, lebo tiez bola nerozhodna, ale teraz v osmej triede sa rozhodla pre bilingvalne a prijali ju.

bodka70
autor
10. máj 2012

@monyccka , áno aj týmto smerom sa uberali moje myšlienky ,v mnohom s tebou súhlasím. V podobnom duchu vediem aj moje deti - vedomosti zo školy je jedna vec, nič však nenahradí neopakovateľné zážitky z návštevy múzeí, hradov, zámkov, skúmanie rastlinie a živočíchov priamo v prírode, možnosť všetko vyskúšať na vlastnej koži, vedieme deti k láske k prírode, športovaniu, turistike....😉. Nechcem,aby to vyznela ako prehnaná sebachvála, ale toto moje deti určite majú, myslím, že viac, ako je priemer. 🙂
Ja tak akosi (možno idealisticky) dúfam, že Sonička je natoľko bystrá a šikovná, že zmena školy pre ňu bude znamenať len menej nudy a plnšie využitie školského času a že to nebude mať až taký radikálny vplyv na jej koníčky, trávenie voľného času s kamarátkami na bicykli, v prírode....Toto by som bola najradšej, určite nechcem, aby strávila v detsvo zahrabaná v knihách.
Mala som dojem z návštevy tejto konkrétnej školy, že je dostatočne kvalitná, aby to pre Soňu znamenalo zvýšenie kvality výučby a lepšie využitie jej schopností, ale zase že to nie je až taká super elitná škola, ktorú sú schopní zvládnuť len deti na hranici geniality,čo moja dcéra určite nie je. Snažím sa brať jej schopnosti reálne. 😉

bodka70
autor
10. máj 2012

@sisaha , aj toto je jedna z možností a ak sa Soňa nerozhodne teraz, v 8. ročníku to tiež určite skúsime 😉.