Deti na 8 ročnom gymnáziu
Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?
ahojte, rada by som napisala svoj nazor na vec, dufam ze moj prispevok pomoze niektorym maminam.
ja som za osemrocne gymnazia, z vlastnej skusenosti, jedno v ba som navstevovala (sama pochadzam z ba). zalezi od povahy dietata samozrejme. pre dievcata ktore su ako som byvala ja je to uplne idealne🙂. t.j. dievcata ktore sa dobre a bez problemov ucia, maju dobre znamky ale su oneskorene trochu v "emocionalnom vyvine".
byvala som najlepsou ziackou v triede na zakladke, tiez som mala rada kolektiv a kolektiv mna. dostala som sa ale na osemrocne gymnazium tak som isla. a to bolo spatne vidim velmi dobre rozhodnutie, pretoze na byvalej zakladke sa ludia zacali rozvijat uplne inak, a to tak ze by som postupom casu uz medzi nich horsie zapadala. uz prestali obdivovat studijne vysledky, jednoducho moje byvale spoluziacky postupne zacali riesili chalanov, chalani baby, fajcenie za rohom a ine "dospelacke veci", ja som bola vtedy este emocianalne na uplne inej urovni a toto mi bolo velmi vzdialene. zato sme sa v novej triede zisli vsetky dievcata, ktore boli takto pozadu - chalanov a ich emocionalny vyvin neviem uplne posudit🙂. v triede sme boli skupina, ktoru bavilo sa stretavat cez vikendy v sade janka krala a pocitat priklady... samozrejme sme mali aj ine aktivity (prace pre slobodu zvierat, zoo), ale dnes viem, ze novy kolektiv mi omnoho lepsie sadol a dovolil vyniknut mne v kolektive cez aktivity ktore ma bavili bez toho aby som bola jedina a cudacka.
co sa tyka ucenia, rodic musi vidiet ci jeho dieta je studijny typ, pripadne mu moze pomoct cppp a p s jeho otestovanim. ak bude mat vyssie iq ako priemer, takouto skolou bude prechadzat podla mna bez problemov...
ahojte, tak máme po prijímačkách, neviem, kedy presne budú výsledky, predpokladám, že do konca týždňa, prídem povedať, ako sme dopadli 😉.
Dcéra povedala, že matika bola veľmi ľahká, ona si najprv myslela, že hodinu majú na všetko - aj M aj SJ, nie že hodinu majú na každý predmet. Tak matiku vyrátala za 20 minút a potom zistila, že má kopec času, tak si to ešte zo 2x skontrolovala. SJ vraj bola ťažšia, ale že tiež sa snažila urobiť čo najviac z toho, tak uvidíme 😉.
@jankavl - tieto veci okolo emočnej zrelosti a kolektívu už začínam vnímať na dcére a niečo mi naznačil aj jej triedny učiteľ, čo som doteraz nevedela, kedže neviem, ako sa javí v škole, len z jej rozprávania a určité veci ona tak nevidí či nevníma. Triedny mi napr. hovoril, že Soňa aj s kámoškou (išli spolu na prijímačky) sa začínajú vyčleňovať z kolektívu triedy, že už menej zapadajú. Lebo ostatné dievčatá sa spolu šalia a predvádzajú pred chalanmi a oni dve sa zahrabú do knižiek a riešia si svoje veci. Dcéra je síce spoločenská a obľúbená, ale ja to vnímam hlavne cez jej kámošky (a kamaráta) , ktoré si vodí domov a tie sú podobného zmýšľania a intelektu, ako ona. Tieto deti sa nejako prirodzene k sebe priťahujú a nájdu na rôznych aktivitách.
moja dcera sice este len tretiacka no mm chce aby isla na 8rocne gymnazium lenze ja niesom si ista ci by to zvladala ona je inak sikovna ma velmi dobru pamat uz ako 5rocna vedela naspamat AJ zde leží zem ta .....pred okem mím slzy ronícím... 😀 no proste dokaze sa naucit kadejake voloviny lenze podla mna nema logiku cize v matike to nieje buhví co a ja osobne si myslím ze na gymply kto nevie matiku tak to je pruuuuser sama som chodila na gympel 4rocny no najhorsie je ze napriek tomu ze ma skvelu pamat vobec ju nebaví UCIT SA nema ten chtíč jednoducho ju do ucenia treba tlacit ked vidím ako mrha svojim kvazi talentom velmi ma to mrzí baby ako by ste takemuto dietatu vratili chut alebo nastarovali aby sa zacalo ucit ja neviem da sa to vobec?
@bodka70 len aby to nebolo ako u nás 😉 čo povedali, že bolo ľahké, to vždy najviac "dokašľali". napr. dcéra po príjímačkách povedala, ktoré príklady zvládla a má ich dobre a ktoré jej nešli a bolo to presne naopak. a u syna aj na vysokej vidím - akonáhle je to ľahké, tak má vždy horšiu známku - jednoducho podcení situáciu. vždy lepšie napíše, keď je tá obtiažnosť vysoká. 😀
z tvojho písania verím, že dcérka má na to gymnázium (zdá sa mi, že píšeš o nej tak objektívne 😉 ) a príjmačky určite urobila dobre 🙂
@katecameron skuste najst gymnazium orientovane napr. na jazyky, resp. nieco ine ako matematiku. ak ma takyto talent, je ako hovoris skoda ho nevyuzit.
je pravda ze na matematickom gymnaziu by trpela, ak jej to nejde, dajte si na to pozor a nedavajte ju nasilu. mali sme asi troch spoluziakov ktorym to proste "nepalilo" a mne ich bolo az luto. musi to byt tazke vediet od zaciatku hodiny ze sa nebude zapajat, pretoze vacsina uloh bola taka ze sme vramci triedy sutazili, kto pride na riesenie prikladu, odvodzovali, atd. boli mimo a to musi byt frustracia...
@jankavl ani by som nepovedala, ze ty si bola emocialne pozadu, ale ze si mala ine hodnoty ako " stredny prud". jednoducho inteligentejsie decka maju potrebu na sebe pracovat. citaju hodnotnejsiu literaturu, maju tuzbu niekomu pomahat, spoznavat svet, hladat.... v obdobi puberty, adolescencie sa zviditelnia tie priepastne rozdiely medzi ludmi.
ide len o to, co je spravnejsie - ci integracia, alebo vzdelavanie oddelene.
su na to rôzne nazory.
moj syn chodil do skoly pre nadane deti, takze je prikladom toho, ze zil trosku ako v "inkubatore".
ked isiel na brigadu do Baumaxu, mal zazitok z toho ako tamojsi zamestnanci rozpravaju, uvazuju. ( v jednej vete tri vulgarizmy a pod.) 😝 😀
@katecameron môj syn je druhák a nielenže ho nebaví učiť sa, ale nechce chodiť ani do školy. lenže pes je zakopaný v tom, že stále tvrdí, že v škole je nuda. tak si myslím, že by mal možno snahu niečo sa učiť, keby bolo v škole podnetnejšie prostredie, čo na osemročnom gymnáziu určite je. teraz mi povie, že načo sa bude učiť, keď deti v triede nevedia z ďaleka toľko, koľko vie on a mňa ide "trafiť" 😒
u nás je gymnázium s dvomi triedami - jedna je zameraná na matematiku-fyziku a druhá na biológiu-chémiu. takže skús hľadať, možno nájdeš aj také, ktoré by vyhovovalo vám. 🙂
@bodka70
@filipal
asi ano. v kazdom pripade, ak na zaklade vlastnej skusenosti mozem zovseobecnit, podla mojho nazoru pre sikovnejsie deti je pozitivom chodit do skoly so spoluziakmi ktori maju podobne zaujmy, sexualnu zrelost🙂, pretoze to prinasa akceptaciu a oblubenost vramci kolektivu v ktorom sa dieta nachadza vacsinu dna.
takto teoreticky to neznie az tak presvedcivo, dokonca ani pre mna samotnu🙂. vramci teorie suhlasim aj s niektorymi argumentami za integraciu a zrusenie osemrocnych gymnazii, ale ked si predstavim ze som mala vyrastat v starom kolektive som velmi stastna ze som mala moznost vyrastat v novom s ludmi s ktorymi som mohla prezivat dni "naplno" aj vramci tych vela hodin pocas skoly aj mimo nich. a to som ako stvrtacka urcite netusila, ved som sa v starom kolektive citila fajn..
@jankavl , ja ťa chápem, vnímam to pri dcére (má podobné myslenie, ako som mala ja v jej veku) a pamätám sa na svoje vlastné pocity ako školáčky, tie pocity nepatričnosti a určitého vykorenenia. Chodila som na diskotéky, bavila sa o chlapcoch, pritom ma to nudilo, nezaujímalo, ale chcela som zapadnúť, byť ako ostatní. To že veľa čítam, že mi to ide v škole, no koho by to zaujímalo 😝 , hodnota dievčaťa sa merala podľa toho, koľko chalanov o ňu malo záujem, koľkým sa páčila, s koľkými a či vôbec s niekým chodila.
Pritom som bola vždy spoločenská, ukecaná, žartujúcu, navonok bolo všetko v poriadku, ale k určitému uspokojeniu, že konečne nie som divná, som medzi svojimi a nemusím sa stále pretvarovať, som došla až na vysokej škole.
no podľa mňa je matika dôležitá, na gymnáziu, zvlášť osemročnom treba mať aj logické myslenie, treba vedieť pracovať s tým čo sa človek naučí, vedieť to pochopiť.
poznám ľudí, čo nemali logické myslenie žiadne a prešli s celkom dobrými známkami gymnázium, či už bežné alebo osemročné, lebo sa celé poobedia biflovali učivo naspamäť, lenže čo z toho, síce známky mali dobré, ale aj tak to neskôr zabudli a ak sa dostali na vysokú, tak na také odbory , kde berú každého ako sociálna práca, poľnohospodárske odbory atd.
takže ak je naozaj dcérka dobrá v matike, je to naozaj veľké plus.
@monyccka
@bodka70 nepochybne máš šikovnu dcéru .
Ja sama mám dve výšky , ale nie som zástancom osemročných gymnázii. Osobne plne súhlasím s monyccka . Prílišná rivalita, prílišná cielavedomost, hrnutie sa za vedomostami , ist na pokraj svojich síl nie je pre detský nervový systém ( a nech je tam IQ akokolvek vysoké) práve to najlepšie.
Ak deti zvládaju základnu školu bez problémov tak by sa mali predovšetkým orientovat na svoje záluby na to čo ich baví , rozvíjat svoj mimoškolský potenciál, mať detstvo.
Vysoká škola je len predpokaldom kvalitnejšieho života, nie však jeho zárukou. Často žiaci ktorí nedosahovali v škole TOP výsledky su v reálnom živote úspešnejší a zdatnejší.
@filipal
"jednoducho inteligentejsie decka maju potrebu na sebe pracovat. citaju hodnotnejsiu literaturu, maju tuzbu niekomu pomahat, spoznavat svet, hladat.... v obdobi puberty, adolescencie sa zviditelnia tie priepastne rozdiely medzi ludmi."
nie všetky deti maju tuto potrebu .
@maminuska máš pravdu, gymnázium, či už osemročné alebo štvorročné neznamená že dieťa niečo dosiahne.
inak čo sa týka kolektívu na osemročnom gymnáziu, ja som za roky iba od jednej počula, čo chodila na osemročné gymnázium pre mimoriadne nadané deti , že sú celkom v pohode kolektív, ostatní len nadávali a do je jedno, či boli v prvom, piatom ročníku alebo boli po skončení gymnázia radi, že už tých spolužiakov nikdy nestretnú.
ja by som bola za zachovanie osemročných iba pre tie nadané deti, nakoľko si vyžadujú špeciálny prístup a pedagógov, ktorí s nimi majú skúsenosti.
takto sa nič nevyrieši, že ide polka detí na osemročné, ide dole aj kvalita tých osemročných gymnázií a takisto na základných ostanú hlavne najslabší a ak učiteľ nechce aby mu skoro celá trieda prepadla, tak musí znížiť tak náročnosť, že žiaci po skončení pomaly nevedia toho oveľa viac ako deti zo špeciálnej školy.
@filipal chcela som tým povedat že sú vysokonadané deti , ktoré su aj problematické. Čím vyššie nadanie, tým viac problémov v oblasti citovej , sociálnej . Sú deti ktoré nadanie nepocitujú , nemaju potrebu sa v niečom vzdelávat, niečo čítať a už vôbec pomáhať. Jednoducho nejak tak im to ide samo.
Môj syn má veľmi vysoké IQ, ale z toho pramení aj veľké množstvo problémov- neprispôsobivost,neupravenost, lajdáckosť, neakceptovanie autorít - jednoznačne nie je vhodný typ na osemročné gymnázium.
@maminuska prave preto nerozumiem. ja som pisala prispevky tiez v takom duchu, ze nie som zastancom osemrocnych gymnazii. ak sa ti chce, tak si precitaj. tebou citovane konstatovanie bola reakcia na Jankuvl a Bodku, ktore spominali, ze sa v kolektive na ZS (Janka osobne a Bodka za dcerku) vyjadrovali, ze nezapadli svojimi zaujmami, hodnotami, vlastnostami do kolektivu na ZS, ale sa odlisovali. Jankavl sa preto citila medzi podobne zmyslajucimi detmi na gymnaziu ovela stastnejsia.
samozrejme, ze kazde vyhlasenie sa da spochybnit a skoro vzdy sa najde vynimka.
mohla by som tu dat do uvodzoviek XY konstatovani a dopisat - ale vzdy to neplati.
vseobecne sa vsak uvadza, ze inteligentnejsi , vzdelanejsi ludia maju napriklad viac zaujmov (NIE vsetci) aby som bola exaktna - inteligentnejsi, vzdelanejsi ludia ziju zdravsim zivotnym stylom (NIE vsetci) atd.......
ale prosim nechytajme sa za slovicka, lebo niektore osoby si s gustom kopnu. ale tie ja ignorujem.
@filipal myslim si, ze trosku miesas jablka s hruskami - vzdelanie s inteligenciou. Vzdelanie ainteligencia su od seba na mile vzdialene. Inteligencia nie je predpoklad na lepsie, kvalitnejsie ani vyssie vzdelanie a naopak vzdelanie nie je predpokladom inteligencie. Nie je mozne povedat - vzdelany clovek je inteligentny a ani naopak inteligentny clovek je vzdelany. Zatial, co inteligencia je prakticky nemenna, bio-psycho-socialne dana velicina, ktoru nie je mozne menit, rapidne zvysovat atd, vzdelanie je mozne doplnat a menit cely zivot. A naozaj nezavisi na inteligencii. Nechcem chytat za slovicka, ale nemam rada toto zamienanie pojmov. Poznam źopar vysokoskolsky vzdelanych ludi, ktorcyh inteligencia je priemerna (u jedneho dokonca podpriemerna) a naopak poznam zopar nadpriemerne inteligentnych ludi (IQ nad 135), ktorych vzdelanie skoncilo na urovni strednej skoly. Naozaj sa len snazim objasnit pojmy, nie rypat, dufam, ze to bude pochopene..
@monyccka ano , ale výška inteligencie je určitým predpokladom na vyššie vzdelanie, do hry však potom vstupuju aj iné faktory, vôľa, presadenie sa.
Vyššie vzdelanie je podla mňa súhra tohto všetkého. Čím nižšia inteligencia, tým človek musí ovplývať vyššou vôľou dosiahnut určité vzdelanie.
@maminuska suhlasim v plnej miere, ze vzdelanie je suhrou mnohych faktorov, tak ako si napisala, urcite vola a presadenie sa zohrava velku rolu. Ale urcite vyssia inteligencia nie je predpokladom vyssieho vzdelania. Takato linearnost tu proste nefunguje. (bohuzial) Vyssia inteligencia je predpokladom lahsieho zvladnutia vyssieho vzdelania ale nie jeho absolvovania/realizacie.
@monyccka presne viem co znamena inteligencia a co vzdelanie. schvalne som pouzila oba pojmy. lebo to co ja uvadzam sa tyka aj vzdelanych ale aj bez formalneho vzdelania, ale inteligentnych.
neznamena vzdy, ze clovek s vyssim IQ ma vyssie vzdelanie. (ovsem ak hovorime o formalnom vzdelani) avsak naopak to plati. aby clovek dosiahol urcity stupen formalneho vzdelania odhaduje sa podla psychologov aku vysku IQ musi mat. okolo 115 na vš. potom sem vstupuju este tie dalsie predpoklady ako spominas.
neviem preco ale nemam rada tu otrepanu vetu, ze niekto miesa jablka s hruskami. je to take klise vyskytujuce sa v kazdej diskusii....a posobi dost agresivne.
moj prispevok znie trochu zmätocne, ale vsimni si svoj prispevok ku mne. hned v prvej vete si isla do konfliktu. to ma namosurilo a uz som k tebe nevedela byt celkom objektivna.
dalsia tvoja veta "vzdelanie a inteligencia su na mile vzdialene" nie je celkom pravdiva, hoci sa casto pouziva. urcita vyska inteligencie je potrebna k tomu, aby sme urcite vzdelanie dosiahli.
tvoja veta"poznam vs vdelaneho cloveka s podpriemernou inteligenciou" ako to vies? testovala si ho? ma naozaj IQ pod 100? dosiahol svoje vzdelanie legalne? aj teraz sa odhalilo dost podvodov s diplomami.
mozno si chcela svojim prispevkom povedat, ze plno blbov ma diplom a vela ludi s prirodzenou inteligenciou nestudovalo. s tym suhlasim, suhlasim aj s tym, ze IQ sa pocas zivota meni minimalne. ale predsa sa len meni. neviem odkial cerpas, ale ja mam na to dôkazy.

@filipal , tie otvorené dvere ani nemusím nechávať, na jej ZŠ ešte stále dúfajú, že ostane, napokon, ja som im povedala, že nie sme na 100% rozhodnutí, ani ani dcéra, že je to tak na polovicu. Ale aj keby som im povedala, že určite ideme preč, oni ju s radosťou prijmú späť. Ich je v triede 15, z toho jedno dievča určite prepadne, takže na budúci rok ich bude 14, ak odíde aj Soňa s kámoškou, tak ich bude 12. Z tých 15 súčasných detí sú cca 4 jednotkári , zo 4-5 detí tých tzv. lepších a snaživých, a zvyšok sa vezie, poniektorí ani to nie. Takže pre nich je strata každého dieťaťa, zvlášť z tých lepších, doslova pohroma.
a jej spolužiaci ju majú radi, vychádza takmer so všetkými dobre, takže nejaké veľké vysmievanie sotva hrozí. Všetci jej v piatok povedali, že jej na pondelok nedržia palce, lebo chcú aby prijímačky neurobila a ostala s nimi.