icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

Strana
z8
katarinapekna
17. máj 2016

Skutočne nerozumiem tento súčasnej móde, že 200 sa hlási a zoberú 30 alebo 60. Skutočne by ma zaujímal jeden objektívny názor nezainteresovaného človeka, lebo ja nič len módny trend súčasnosti skutočne nevidím. Zatiaľ som ani osobne,ani na nete nepočula,necitala nič, čo by ma presvedčilo o opaku modnosti. Dnes sa na vs dostane kazdy a to aj krajcirka,keď si podoraba maturitu, na 4.r. Gym 70% bez skúšok....k čomu je dobré to 8r teda???? Nadané deti nemám záujem riešiť, bavíme sa o klasickom normalnom jednotkarovi na 1.st zs.

stella333
18. máj 2016

@katarinapekna Mam pocit, ze na gymnaziach je trocha iny pristup k detom, asi aj vzhladom k tomu, ze ide uz o strednu skolu, naviac su to vacsinou deti so zaujmom o vzdelanie, co napr. na zakladnej vzdy neplati. Tak isto mam pocit, ze na gymnaziach byvaju trochu kvalitnejsi ucitelia, mozno v mensich mestach to az tak neplati, ja vychadzam z BA. Celkovo su deti, kt. viac vyhovuje 8 rocne gymnazium a na zakladnej skole sa necita dobre.

natalka13
18. máj 2016

Osemrocne gymnazia , vacsina ma rovnake ucebnice ako zakladne skoly. Tak neviem aky napor uciva?

eeffka
18. máj 2016

@natalka13 ja som chodila na obycajnu ZS ale v triede sme mali zostavu ziakov co boli najlepsi na skole, nejak tak vyslo, nikoho nepreradovali ... osnovy sme sice mali uplne rovnake ako v inych triedach ale kedze ucitelka sa nemusela trapit s podpriemerom, ktory by ju zdrzoval, uroven vedomosti z matematiky sme mali uplne niekde inde

natalka13
18. máj 2016

@eeffka a bol to pre teba napor uciva?
Ved je normalne ak trieda prebera ucivo rychlejsie ze ucitelka moze ist dalej alebo sa venovat nejakym zaujimavostiam z predmetu.

stella333
18. máj 2016

@natalka13 Mozno ucebnice su rovnake, ale v ramci projektov sa naucia viac, mozu si to dovolit, lebo stihaju. Naviac vacsina gymnazii ma nejake zameranie podla toho posilneni pocet hodin v danom predmete.(napr. jazyky, matematika)

eeffka
18. máj 2016

@natalka13 nuz som sa dozvedela pred casom od kamosky mojej sestry ( -7rokov) ze vzdy ked sa prisli ku nam hrat som len v knizkach sedela a stale som sa ucila a nieco citala 😀 😀 😀 ja si to takto vobec nepamatam , ona hovorila o obdobi 2.stupen a stredna skola
takze "napor" je velmi relativny pojem

natalka13
18. máj 2016

@stella333 to ano, ale decka to zvladnu. Vacsina tych klasickych OG nema navyse hodiny, napr.moja neter napr. vyucko max.5-6 hodin. Byvali synovi spoluziaci tiez.
Syn ma viac hodin aj uciva ale decka to zvladaju v pohode.

stella333
18. máj 2016

@natalka13 Jasne, ze to zvladnu, o tom nepochybujem. Ja nepovazujem osemrocne gymnazium za napor ucenia. Aspon u mojich deti to tak urcite nie je. Skor mam pocit, ze to flakaju vzhladom na pubertu viac ako ked boli mensi na ZS. A ono toho ucenia a predmetov pribuda s vyssimi rocnikmi aj na ZS a v prospechu sa deti zhorsuju aj tam.

marianna_peskova
19. máj 2016

Túto situáciu viem posúdiť z oboch strán: chodila som do pätnástich rokov na základnú školu, moja staršia sestra chodila na osemročné gymnázium. A škola, ktorú som navštevovala, teda nebola prechádzka ružovou záhradou, musela som tam makať!
Neskôr som odišla na ten istý gympel ako moja sestra a tempo učenia bolo možno o pár percent náročnejšie. Alebo som to tak vnímala, pretože som sa nachádzala v novom prostredí.
Všetko záleží od konkrétneho človeka – niekto sa učí a rozumie rýchlejšie, iný pomalšie.

bodka70
autor
25. máj 2016

@janik3 , inak volali mi dnes z gymnázia Poštová, kde Soňu neprijali, ale bola len pár miest pod čiarou, či nechceme podať odvolanie. Zrejme sa im po zápisoch uvoľnili nejaké miesta, tak volajú všetkým, čo sú na prvých miestach pod čiarou, či nemajú záujem 🙂. Takže predpokladám, že aj tam by ju s najväčšou pravdepodobnosťou vzali. Ale tak dcérka sa už rozhodla, už máme po zápise na tej druhej škole.

janik3
26. máj 2016

Ahoj, asi keď sa môže hlásiť dieťa na viacero škôl, tak sa tie miesta uvoľňujú. Ktovie na koľko škôl môže dieťa robiť príjmačky, je to obmedzené? Držím Soničke palce, určite sa jej bude páčiť.

bodka70
autor
26. máj 2016

@janik3 , oficiálne môžeš dať prihlášku na 2 školy alebo na 2 odbory na tej istej škole. ale teoreticky aj na viac, lebo pred prijímačkami na bežné stredné školy sú ešte prijímačky na školy s talentovkami, kde tiež môžeš dať 2 prihlášky - tie sa do toho počtu nerátajú plus môžeš dať prihlášku na bilingválne 5-ročné gymnázium.
Inak ja som tak pochopila, že by nás hneď prijali, len treba dať odvolanie, nepriamo mi to tak povedala pani zo študijného na škole, lebo sa ma pýtala, či si to nerozmyslíme, že ten druhý zápis sa dá zrušiť
. Predpokladám, že sa ozývali každému, čo nepodal odvolanie a bol len pár miest pod čiarou. Lebo škola pochopiteľne chce čo najlepších žiakov a nie vždy sa odvolávajú tí najlepší pod čiarou - tí sú väčšinou už niekde prijatí a je na nich, či to odvolanie podajú. Horšie sú na tom deti s horšími výsledkami, čo ich neprijali ani na jednu. Tí inú možnosť, ako dať odvolanie ani nemajú. Alebo potom čakať a školský odbor potom dá na ZŠ zoznam voľných miest, kde sa nenaplnila kapacita. Ale to skôr na školách, kde z rôznych dôvodov je menší záujem budúcich študentov 😝 .

janage
23. okt 2016

@bodka70 ahoj a môžem sa spýtať na ktorú inú zš prestúpila nakoniec dcéra? kľudne aj do IP. Dakujem

babatko37
30. aug 2017

Aké máte skúsenosti s prípravnými kurzami na 8-ročné gymnáziá (Bratislava)?

kika25
16. máj 2018

Bola by som rada, ak by niektorá maminka napísala aktuálne informácie o 8-r. gymnáziách, evidujem že mali zákonom dosť obmedziť počet prijímaných detí, ako sa to premietlo do praxe?
Zaujíma ma hlavne BA, či má vôbec význam investovať kopec peňazí a času do doučovaní ak povedzme z 200 detí zoberú 20, alebo neviem aký môže byť po tej redukcii pomer...

rebeca2
15. nov 2018

Ahojte, chodí niektoré vaše dítko na 8-ročné gymnázium do Modry? Na čo sa treba sústrediť pri príprave na toto gymnázium? Z akých materiálov ste sa pripravovali? Bola by som vďačná za každý tip.🙂 Ďakujeeem

Strana
z8