icon

Deti na 8 ročnom gymnáziu

bodka70
10. máj 2012

Moja staršia dcérka-piatačka sa o pár dní chystá na prijímačky na 8-ročné gymnázium, je zamerané na jazyky . Nie je však pevne rozhodnutá, že tam pôjde, aj keby ju prijali, nevie sa rozhodnúť. Na pôvodnej ZŠ sa jej páči, má tam dobrého triedneho, kamarátky. Gymnázium ju však láka väčšími študijnými možnosťami, na základnej škole má jednotky ako sa hovorí "s prstom v nose" . Rodiačia detí, ktoré máte deti na 8-ročných gymnáziách, aké máte skúsenosti? Ste spokojní, sú spokojné vaše deti? Alebo ste rozhodnutie, ísť tam, oľutovali?

abbey1
23. apr 2016

@lenja123 Nemôžu vraj oficialne, aj u nás na škole bolo z toho Haló. Napriek tomu 2 žiaci prešli. Ale osobne som si podrobnosti nezisťovala dôkladne.

lenja123
23. apr 2016

@fra aha, ja som to skôr chápala tak, že bol na osemročnom nejaký problém, preto prestúpili

jeennyv
23. apr 2016

@lenja123 ja som chodila na klasicke gymko no moji spoluziaci este zo zakladky co sli na osemrocne vtedy este zo stvrtej triedy sme sa postretavali na gymku prestupili z roznych dovodov, niektori ze im ten 9 rocnik chybal, inych to prosto uz nebavilo a medzi gymko a osemrocnym su nejake rozdiely v pristupe atd... na vysku sa da ist z hociakej skoly ak sa pripovis dobre a si zanieteny do svojho odboru a sna, na pravo, lekarsku musis drilovat tak ci tak, ci si chodil hocikam, doucka, testy a tieto veci treba riesit (len pre priklad)

fra
23. apr 2016

@lenja123 nie, nebol, bolo to dobré osemročné... asi 8 deciek z dcérinej triedy odtiaľ sa minule leto dostalo na medicínu- takže museli mať dobrú prípravu.... a neviem, ako tamtí prestúpili, možno to bolo skutočne nejako pololegálne, bližšie som sa tym nezaoberala ... a vlastne tí ešte nechodia na vyšku, kedže bilingvalne su 5 ročné ..... možno je ten zakaz skor nejaka dohoda medzi tymi gymplami, aby si nepreberali navzajom študentov, kedže normatív z ministerstva ide na žiaka a na to osemročné sa asi v polovici študia už nikto neprihlási....

katarinapekna
25. apr 2016

zas je čerstvá táto téma, nakoľko je obdobie prijímačiek a mna zaujíma, ako to je (bolo) v praxi u vás? s nejakými mamičkami sme riešili túto tému toť nedávno pri káve a tie názory boli teda dosť odlišné...príklad: dali by ste tam dieťa, kebyže už vo 4. ročníku balansuje z matiky medzi 1-2? (je viac takých, čo uvažujú o gympli a majú tento rovnaký problém s matikou, kedy je výsledná známka síce vždy 1, ale LTT)....pričom ostatné predmety, čistá 1, učenie a plnenie povinnosti ok, chuť do učenia ok...

lenja123
25. apr 2016

@katarinapekna to bol presne prípad môjho syna - známky OK, samé jednotky na vysvedčení - aj keď niektoré naozaj s odretými ušami. ALE v tomto veku jednoducho nemal záujem o štúdium, úlohy robil len z povinnosti, učil sa až keď "horelo". O rok pôjde na normálne 4-ročné gymnázium a myslím, že teraz to zvládne bez problémov.

jana8867
27. apr 2016

@lenja123 Dobrý deň dámy. Kedže momentálne je obdobie prijímacích skúšok rada by som sa s vami podelila o naše skúsenosti. Dcéra od začiatku školskej dochádzky vynikala, mala výborné známky, predpoklady. V štvrtom ročníku nám jej bývala triedna odporučila 8 ročné gymnázium, čo sme zvažovali i neskôr v piatom ročníku. Veľa známych nás odhováralo, mnohí si myslia, že to tým deťom ukradne detstvo. Dcéra sa v tom čase rozhodla ostať a dokončiť si klasickú základnú školu. Rokmi to však išlo s jej ZŠ dolu vodou, častokrát sa v škole nudila, vekom ju niektoré predmety prestali baviť, resp. minimálny rozsah učiva, ktoré preberali. So spolužiakmi nevychádzala, nemali sa o čom rozprávať, dcéra mala iné záujmy. Celé to vyvrcholilo v siedmom ročníku, keď dcéra vyhrala celoštátne kolo olympiády a jej triedna učiteľka jej povedala: Mala by si sa prispôsobiť spolužiakom, ich úrovni a nie to prehánať a hrotiť až na celoštátne kolo. Celkovo i jej triedna ju nikdy nepochválila, neustále ju upomínala, dokonca dcéru neskôr i nevyvolávala k tabuli, nevyberala na súťaže, vraj aby dostali priestor iný.
Dnes viem, že dcéra by 8 ročné gymnázium zvládla, žiadne detstvo by jej to neukradlo a posunula by sa ako osobnosť.
V 8 ročníku už chcela veľmi odísť, tak sa rozhodla pre bilingválne gymnázium a dnes vidím, že je tam oveľa šťastnejšia, spokojnejšia, má kamarátov, skvelú triednu.
Ak môžem poradiť, ak sú vaše deti nadané, inteligentné a talentové v bežných ŽŠ budú trpieť, nemôžu rozvíjať potenciál a častokrát si nenajdú priateľov.
Pekný deň.

katarinapekna
27. apr 2016

@jana8867 mňa doslova vytacaju tézy o ukradnutom detstve. To je čo ako? Veď to je ich základná povinnosť,učiť sa a ci to je v základnej či na 8r gym. Je Úplne jedno,pokiaľ je to štandardný jednotkar. Tie 8r. Sa akosi precenuju,pre mňa je to obyčajná škola,bežné pokračovanie štúdia s jediným rozdielom,že deti nastupia po 5r. Zš,nič viac nič menej.

lorela
27. apr 2016

@katarinapekna Obávam sa, že si nemyslíš správne...

marianka25r
Odpoveď bola odstránená
reliovap
Odpoveď bola odstránená
jana8867
30. apr 2016

@katarinapekna Môj názor to nikdy nebol, hovorili a konštatovali to naši známi, ľudia z nášho okolia. Naša dcéra na osemročné gymnázium nechodila, ale dnes už má kamarátky, ktoré chodili, veľa sme sa o štúdiu dozvedeli a je to iné (min. na kvalitnom gymnázium s dobrými osnovami). Pre nadané deti je to oveľa lepšia voľba, ako ostať na ZŠ. Na gymnázium majú na študentov väčšie nároky, je tam prísnejší režim, zaujímavejšie predmety. Vždy však tvrdím, že záleží i od konkrétnej školy.

zg13
12. máj 2016

Sice uz je po prijimackach a moj nazor asi uz nie je podstatny, ale som sa asi jedna z mala mamin, ktore sa rozhodli syna nechat na normalnej ZS napriek dobrym znamkam. a rozhodla som sa hlavne kvôli buducnosti. Aj ked vidim, ze sa im kolektiv rozpada a mozno spoja dve triedy do jednej, chcela by som skor aby vystudoval odbornu skolu , najlepsie elektrotechnicku, ktoru mame za rohom a mal v rukach nieco ked skonci, tj. bude mat 20 rokov. V tom case uz bude dospely a stale sa moze rozhodnut uz sam , ci pojde na vysoku skolu alebo pojde pracovat. Studenti elektrot. priemyslovky uz maju v tretom - stvrtom rocniku ponuky na pracu, maju urobene odborne certifikaty a ak ich bavi ucenie tak zvladnu aj vysku. Ak by sa v osmom-deviatom rocniku rozhodol, ze bude chciet studovat gympel, tak ho aspon skusim nasmerovat na bilingvalne. Osobne s muzom obaja mame vysoku skolu, ja pracujem v oblasti IT a preto by som chcela ,aby bol schopny uplatnit sa na trhu prace.

janik3
13. máj 2016

Chcem sa spýtať bodka70 aj ostatné maminy, ako ste sa nakoniec rozhodli ohľadom osemročného gympla, lebo ja riešim túto dielemu teraz s druhorodeným, zobrali ho a musíme sa rozhodnúť do 18.5.2016. Ďakujem veľmi pekne.

abbey1
13. máj 2016

@janik3 Ahoj. Ja mám dcéru na osemročnom už 5. rok, teda v kvinte. U nás to bolo na 100% správne rozhodnutie. Prevažná väčšina detí v triede sú veľmi šikovné s chuťou učiť sa. Čiže nikto tam na jednotkára nepozerá ako na šprta. Sadli si dobre i ako partia.Pedagógov majú vynikajúcich i takých, ktorí by mali dostať krompáč do ruky a zákaz priblíženia k študentom. Ale to je asi na každej škole.
Teraz sú už na gymnáziu i ich bývalí spolužiaci zo základnej a vieme teda veľmi dobre porovnať vedomosti. V bežnej triede sú značne pozadu za 8ročným gy. Je veľký rozdiel medzi učivom, ktoré preberajú. Značné je to hlavne pri jazykoch. Sama učím jazyk a vidím obrovský rozdiel. 8roční sú o jednu učebnici popredu pred bežnou triedou a naozaj je to citeľné.
Ak má tvoje dieťa chuť učiť sa, určite neváhaj. Dcéra je tam omnoho motivovanejšia. Je čistá jednotkárka a nesedáva nad knihami do polnoci. Občas treba zabrať viac, občas sú dni, keď sa neučí. napr s jazykom jej vôbec nemusím pomáhať. Naopak na matiku občas musí na doučko, ale tam je to o profesorke, ktorá nie je zrovna naj pedagóg.
Držím päste, aby ste sa právne rozhodli.

saska112
13. máj 2016

@jana8867 tomu sa hovori zla ucitelka 😠

jana8867
13. máj 2016

@abbey1 Môžem len súhlasiť. Keď dcéra nastúpila na bilingválne gymnázium, mala možnosť spoznať i študentov z osemročného gymnázia, v triede mali niekoľkých, ktorí prestúpili. Mali lepšie vedomosti, lepšie sa prispôsobili, boli zvyknutí na zdravé súťaženie, veľa povinností, su motivovanejšie presne tak, ako ste spomínali. Plne s vaším názorom súhlasim.

jana8867
13. máj 2016

@saska112 Ona bola už extrémna, jej správanie nebolo už naozaj vhodné.

katarinapekna
13. máj 2016

@janik3 nechápem, čo riešiš...ved ked ho prijali, tak zvládol testy a zrejme má na to, tak čo riešiš? v jednom nemenovanom meste sa prijatie podmieňuje známosťami a ty váhaš? 😀

bodka70
autor
13. máj 2016

@janik3 , po dlhšom čase som prišla na túto "svoju" diskusiu, ja som totiž na ňu po čase zabudla, riešili sme iné problémy v rodine, tehotenstvo a tretie dieťa 😉 ...
Takže aby som odpovedala na tvoju otázku a možno aj iných - v skratke : dcéra nakoniec na 8-ročné gymnázium nešla, aj keď prijímačky urobila - skrátka rozmyslela si to, veľký vplyv malo aj to, ako ostala jej kamarátka plus že nechcela ísť na jazyky, čo boli na tej škole. Nakoniec odišli obe tieto kamarátky na inú - povedzme že náročnejšiu ZŠ aj do lepšej triedy v rámci tejto novej ZŠ. Tam mali aj oveľa lepšiu angličtinu, ktorej dcéra prišla na chuť a po 2 rokoch zmenila názor, že ona teda chce ísť na gymnázium so zameraním na jazyky. 5 ročné bilingválne sme minulý rok nestihli a toho roku už z 9. ročníka nechcela ísť - nechcela študovať rok navyše. Nakoniec si dala prihlášky na 4-ročné gymnázia tu v Košiciach - na Poštovú a na Park mládeže - obe do tried s rozšíreným vyučovaním angličtiny. Monitor spravila zo SLJ na 100%, z MAT na 85%, takže musela ísť na prijímačky. Dnes ju prijali na Park mládeže, tam sa hlásilo cca 220 žiakov, 36 bolo prijatých bez PS, ďalších 92 na prijímačky, ona skončila na 3. mieste, takže bez problémov prijatá. Na to druhé budú výsledky až v pondelok - i keď ona preferuje radšej ten Park mládeže, jednak kvôli španielčine čo tam majú ako 2. jazyk (sučasťou školy je bilingválne španielske gymnázium), jednak že je to o niečo pohodovejšie gymko i keď určite z tých kvalitnejších , ale predpokladá, že jej ostane čas aj na jej záujmy- jazdenie, gitara, turistika, knihy... 🙂, čo by na Poštovej zrejme až tak nestíhala. No uvidíme v pondelok. ozvem sa 🙂-

bodka70
autor
13. máj 2016

@fra @wejka151 @katrin21 @silvia07 ešte chcem dopísať, že spätne neviem objektívne posúdiť, či to bolo dobré rozhodnutie ostať na ZŚ a ísť nakoniec na 4-ročné gymnázium. Dcéra, keď som sa jej na to pýtala, si dokonca nepamätá, že to ona sa rozhodla tam neísť 😀. Osobne si myslím, že či už sa dieťa rozhodne tak či tak, všetko má svoje plusy aj mínusy. Dcéra je síce šikovná, ale rozhodne nie je nejako prehnane ambiciózna, dokonca mám pocit, že ako mladšia bola ctižiadostivejšia, viac jej záležalo na známkach. Teraz ako 15 ročná viac rozmýšľa v kategóriách čo jej viac prispeje k celkovému osobnému rozvoju, ako môže ona pomôcť ľuďom svetu (v poslednej dobe je veľmi zameraná na pomoc zvieratkám - pomáha v útulku, stala sa vegetariánkou, rieši životné prostredie, ekológiu. Celkovo si myslím, že v čase keď bola piatačka, ešte nevedela čo chce, teraz je už rozhodnejšia, sama si vybrala konkrétne gymnáziá, ktoré jej najviac vyhovujú nielen čo sa týka vzdelania ale celkovo kam ju to posunie v živote. Možno tým, že nešla na 8-ročné gymnázium "stratila" určité vedomosti, možno bola na nižšej úrovni vzdelávania v porovnaní s deťmi na takýchto gymnáziách - mala však viac času na svoje záujmy a dozrela ako človek 🙂 . Takže už to neriešim, všetko je tak ako to malo byť.

bodka70
autor
16. máj 2016

takže na to druhé gymnázium dcérku neprijali, ale nevadí, chcela ísť viac na to prvé 🙂, takže aj tak by sme mu dali zrejme "košom" 🙂. Tam sa hlásilo veľa detí bez prijímačiek (72), takže na ostatných zvýšilo len 48 miest, hlásilo sa dokopy cca 260 detí, Soňa bola pár miest pod čiarou - cca 55 z tých čo robili prijímačky. Odvolávať sa určite nebudeme, aj dcérka vravela, žeby to bolo zbytočné, nech neblokuje zbytočne miesto (ak by ju prijali na odvolanie) tým, čo sa tam viac túžia dostať 🙂.

janik3
17. máj 2016

Život je o rozhodnutiach 🙂
Ďakujem Vám pekne za reakcie. Syn sa rozhodol, že to skúsi na 8 ročnom gymnáziu. Ja som ho upozorňovala, že to už nebude ako teraz, keď sa za celý rok do žiadnej knihy doma nepozrel (okrem prečítania všetkých kníh ešte cez prázdniny pred začiatkom ročníka). U nás to bolo ťažké rozhodnutie i preto, že syn je lajdák (nevie a nedrží v hlave kedy bude písomka, často zabúda na úlohu, proste si robí voľno na čítanie iba vymení knihy a hotovo. Samozrejme má i dosť krúžkov. Od piateho ročníka je vo výberovej triede, čo si veľmi pochvaľuje a z ich triedy sa polovica detí dostala na 8- ročné gymnázium. Hovoríme si, že to skúsime, a ak by mu to nešlo tak sa vráti do výberovej triedy.

namornicka
17. máj 2016

@zg13 Stotožňujem sa s tvojim názorom. Môj syn je síce ešte iba na 1.stupni ZŠ, ale vidím, že bude ašpirovať skôr na techniku, má logické myslenie, je odvážny a tvorivý, ale nerád memoruje vedomosti typu vlastiveda a podobne. Keď má raz ísť na technickú VŠ, tak bude pre neho zaujímavejšie ísť na priemyslovku predtým. Ako keď bude chcieť ísť na gympel tak mu nebudem brániť. Druhá vec je aj to, že keď vidím medzi kolegyňami alebo kamošmi či známymi ľudí v pracovnom procese, tí s technikou majú fakt že dobré posty a platy a celkovo kariéru. Naopak stretla som sa s viacerými babami na "obyčajných" pozíciách, ktoré chodili na osemročné gymple a potom na nejakú od veci výšku a ťažšie sa vedia uplatniť. Nechcem ale zovšeobecňovať, toto sú moje postrehy z okolia.

sobicatko
17. máj 2016

@bodka70 ja som jedna z tych co chodili na 8 rocny gympel...
Z mojej skusenosti -zostal so mna uzlicek nervov. Mavam nocne mory a uz je to x-rokov od ukoncenia skoly a stale nemozem zabudnut.
Na zakladke som bola najsikovnejsia, najlepsie som aa ucila len slovencina a jazyky mi nesli - dodnes ani nejdu. Nasi na mna v tomto tlacili, dali ma este k tomu na cirkevne gymnazium. Lebo je ,,jazykove"
.
Za tych osem rokov ma to zdravotne a psychicky znicilo....zobralo detstvo, kamaratov a prinieslo len bolest :( za mna rozhodne nie :(

katarinapekna
17. máj 2016

@sobicatko príliš to prezivas, čo je škoda....byť jednotkarom na zs je pre mna štandard a keby moje dieťa ako štandardný šikovný jednotkar na zs,tak by mi stačilo,keby na 8r. Bolo trojkarom,úplne v pohode....dnes je to úplne jedno

sobicatko
17. máj 2016

@katarinapekna akceptujem...môj názor je taký, že nikdy v živote - a nikdy v živote cirkevná...každý sme indivindi a nie každému sadne vymývanie mozgov, modlitby a čo ja viem čo ešte počas 8 rokov - správaniie na úrovni sekty...nereálne požiadavky na deti... ďalej rozpisovať nebudem, vlasy mi už stoja dupkom...a ver mi, už to moc neprežívam...no stále je to tam

eeffka
17. máj 2016

@sobicatko nuz na to ze mas gymnazium za sebou to prezivas este dost... moja dcera ide na cirk.gymn a sme ateisti ake vymyvanie mozgov? tu 1 hodinu za tyzden? sedim a vydrzim.... sedela som na inych hlupostiach bez zanechania traumy vo mne.. zdravy jedinec nema problem sa prisposobit a vytazit zo situacie pre seba maximu.
Skok myslim ze si nebola psychicky pripravena na stredoskolsky system, preto ja kvitujem nasej skole aj prijimacie testy zo psychologie

sobicatko
17. máj 2016

@eeffka ok...želám veľa úspechov 😀 ateistické dieťa na cirkevnú? odpadla som...vidím, že máš skreslené predstavy o chode cirkevnej školy (typu 1 hodina náboženstva atď)...ale ok... 😀

eeffka
17. máj 2016

@sobicatko ani nie, evanjelicke gynm