Dilema, či zvoliť cirkevnú školu pre deti iného vierovyznania?
Dali by ste dieťa na cirkevnú školu ak nechodíte do kostola a ešte je aj iného vierovyznania? (Greko/Rímo)
Ide o to že zo štátnej ZŠ urobili cirkevnú, ale je rovno oproti našej bytovke. Tzn. Žiadne prechádzanie cez cestu, 20sekúnd cesta do školy.
Najbližšiu štátnu ZŠ máme cez 2 veľké križovatky a 3 prechody.
Čo sa deje na cirkevných školách, aký je rozdiel? Sú tie deti tým náboženstvom veľmi obťažované, alebo sa to dá vydržať?
Zaujíma ma hlavne názor tých, čo dali deti do takej školy tiež len z praktického hľadiska.
chodila som na cirkevnu ZS aj gymnazium, a teda okrem nabozenstav (povinneho, nie je volitelne) sme sa aj kazde rano pomodlili, par krat do roka cela skola na bohosluzbu do kostola. mne to nevadilo, aj ked som nebola s vyslovene z praktizujuceho "veriaceho prostredia", na tieto veci som bola zvyknuta. ak ti je to ale dost proti srsti, tak si vyber statnu
Mala som deti najprv na štátnej škole, ale bola som nútená premiestniť syna kvôli integrácii a tak už som premiestnila všetky deti na cirkevnú. Tiež som bola najprv skeptická, ale po rokoch musím uznať, že to bola najlepšia voľba. Celkovo tá atmosféra v škole bola lepšia. Ísť cez sviatky do kostola nikomu neublíži, nič prehnane. Na štátnej škole bol problém s viacerými učiteľkami, tu mali iný prístup. Teraz dcéra chodí aj na cirkevnú zdravotnú školu a tiež som s prístupom spokojná. Dokonca im teraz prišla spolužiačka zo štátnej, kvôli učiteľkám. Ja by som si spravila prieskum. Nedá sa všetky cirkevné školy hádzať do jedného koša. Ani štátne nemusia byť výhra. Všetko záleží od vedenia a učiteliek.
@lonely66 napísala som, že NIEKTORÍ to tvrdia, čo s tým nemajú skúsenosti. Ak máš vlastnú a zlú, je mi to ľúto. Ja mám len dobré, a to som bola na ZŠ aj SŠ cirkevné. A mám veľa spolužiakov či rovesníkov, čo na to spomínajú len v dobrom. Poznám žiakov, ktorí tam chodia aj teraz v súčasnosti a sú spokojní, aj žiaci, aj rodičia. Veľa záleží od školy, učiteľov, od atmosféry a aj od vlastných očakávaní.
Tak, ako nie sú všetky štátne školy dokonalé, tak ani všetky cirkevné. Ale tak ako sú niektoré štátne skvelé, tak sú aj niektoré cirkevné.
A náboženstvo na štátnych školách si vyberáš. Ak nechceš, máš etiku. Na tom nevidím nič zlé. Som na štátnej a absolútne tam nevidím žiadne pretláčanie alebo obťažovanie náboženstvom, proti ktorému si viac ako 20 rokov.
Super, že ty nie si farizej, ako tí ostatní, o ktorých píšeš. 🙂 Si veriaca, len do kostola nechodíš a neželáš si, aby tvoje dieťa niekto "obťažoval" náboženstvom. 😅
Záleží na konkrétnej škole.
Napr u nás v škôlke sa dá dohodnúť, že dieťa neberú na omšu, ale donesiem ho neskôr. A vychádzajú v ústrety aj v inom.
Ale na zš už nie. Tam to nešlo vynechať náboženstvo. A katolícke náboženstvo by tam muselo dieťa mať minimálne dva razy do týždňa, plus rôzne omšové akcie.. čiže tam to nešlo.
Závisí teda dosť od vedenia. Niekde sa dá dohodnúť, inde vôbec.
@lonely66 ak nie si veriaca, jasne, že to nechapes. Ja nechápem, že ako rozvedená, neveriaca(nemám nič proti nim) ideš na konkurz na cirkevnú školu. To ako keby som ja, športové poleno, išla učiť TV na športovú školu. A áno, aj učitelia aj žiaci majú duchovné obnovy. S tym si mala rátať. Na cirkevnej škole je to v poriadku.
Nečítam celú diskusiu, len som tu preletela niektore tvoje vyjadrenia, v ktorých som hneď zachytila,že všetci veriaci si pokrytci
Ak by náhodou sa tvojmu dieťaťu zapáčila viera,učenie,bude asi tiež pokrytec?
Čo v tomto prípade budes robiť?Budeš mu zakazovať vieru, chodiť do kostola,ktoru sa učili poznávať..ci už z učebnic alebo z toho náboženského vnútorného postoja? Čo ak nájde niečo hlbšie ,nie len povinné tézy ,či navsevey kostola v prikázane sviatky?
Cirkevná škola je presne rovnaka,ako iné...
Ak ti neprekáža učenie ,ale hlavne tí ľudia ,tak je tam zmes ludi ako nájdeš v práci,v obchode,v autobuse,v meste atď....
Náboženstvo samozrejme ako povinný predmet.ved by bolo zvláštne,keď by sa učila len občianska výchova....
Krátka modlitba na začiatku hodiny či na konci celého dňa....
Prikázane sviatky sa koná omša v samotnej kaplnke,alebo sa chodí do najbližšieho kostola ...
Ak si na niečo už odpovedala,nechcelo sa mi všetko čítať.
@lonely66 Ty si tak plná nenávisti, alebo len diskriminuješ. Celý svet sa nemusí riadiť podľa tvojich predstáv. Skús sa zamyslieť aj nad tým, že prvé školy na našom území založili Konštantín a Metod. Aj inde v Európe boli školy založené Cikvou. A ty teraz ideš bojovať proti náboženstvu na školách. Keby sem veriaci ľudia nepriniesli písmo, tak by si nemala žiadne školy.
@lonely66 na financovanie cirkevných škôl som ti už reagovala vyssie. Ty nechápeš princípy konkurzu a učenia na cirkevných skolach, zbytočne sa rozculujes. Prijmi isté veci tak ako sú. Každý zriaďovateľ ma isté podmienky. Nechápeš ich. Už ma neoznacuj, lebo s tebou je zbytočná kazda debata na túto tému.
Ja sa čudujem mnohym prispevkom, že neveriaci dá dieťa na cirkevnú skolu lebo anglictina ,dochadzka a pod. Ved to je úplne ako keby napr. katolíci začali vzyvat slnko ,ja si to vôbec neviem predstaviť, nútiť dieťa modliť sa keď ako rodina nie sme veriaci .
@lonely66 ja ťa chápem aj nechápem....
Mrzí ma,že tu človek cíti možno istú diskrimináciu(ak som teda príspevku pochopila)
Za svoj život som prečítala rôzne ponuky práce,a niektori zamestnavatelia mali rôzne požiadavky,pri ktorých som sa chystala za hlavu ( s vierovyznanim to nemá nič spoločné)...
Každý zamestnávateľ má to vlastne právo....
Veriaci človek samozrejme nie je lepší ako neveriaci (či nepraktizujuci,či doplnme si iný termín)
Veriaci človek, ktory má sviatosti,krst,sv prijímanie,birmovku a praktizuje vieru,by mal mať aspoň "hodnotnejší"pohľad na život? Blbo som to nazvala asi... jednoducho ťažko sa cirkevnej škole urci,z pohľadu do no oči ,aký je ten človek,aby celková atmosféra na škole,aj z duchovného hľadiska nebola niečím a niekým narušená (opäť debilny termin)
Nemôžu si dovoliť prijať niekoho,kto bude uprednostňovat hodnoty,ktorí cirkev, veriaci neprijímajú...
@lonely66 poslalo mi správu skôr,...
Môžem ti dať za pravdu,že poznám veriacich, ktorí sú mi naozaj protj srsti ,ale toto žiaľ ti neveriaci si spájali veriacich,že to budú 200% ľudia bez žiadnych chýb.co je blud a strácal by sa význam celého centra učenia , smerovania veriacich atď...
Ešte som si spomenula,že zhodou okolností cirkevné školy zháňajú nejaké miesta,a toto majú v podmienkach
Ak si teda hľadala prácu na cirkevnej škole,žiaľ, nesplnila si podmienky ak boli takto verejné....
@lonely66 no sú ľudia,ktorým by si verila všetko,zhltla všetko, všetko povedia na rovinu,ale realita môže byť častokrát iná.(Neber to prosím,že chceme nejak zľahčovať niečo alebo robiť z teba "debila)
Žiaľ ,ja som zažila v živote,že som verila na 100% a potom z toho vyšiel klamár najväčšieho zrna...ak sa to nestalo tebe,bola by som predsa v týchto vyjadreniach opatrná...
Lebo vieš sama ,ako sa šíria rôzne klebety,...
Každý to povie svojim spôsobom,niečo prikrášli ,odmysli a potom sa ti spätné dostane nejaká .....poviem to slušne debilina čo s realitou nemá nič spoločné....
Riaditeľ však nie je najsvätejši z najsvätejšich.
Ani pápež.
Jediné ten ,ktorého vysvetlili za svätého....
Tie rôzne večierky, gulášky, vianočné večierky - v každej práci sa stane,že to niektoré preženie s alkoholom,a stačia mi už len tie prípady, ktoré tu čítam ....(Pretiahol som kolegyňu na vianočnom večierku,žena nevie nič doma zatiaľ)
Pozeráš sa na veriacich stále cez optiku,že musia byť 200%ny ,nemôžu sa ožrat atď....
Boží vzor je pre teba niekto svätý.to hľadaj v svätých ľuďoch....
A po ďalšie,ako ine institucie, je častokrát aj politicky zmanipulovana, niektorí vyšší (riaditelia) by naozaj nemali čo robiť na rôznych pozíciách.....
Ale tak,treba sa pozrieť,koho máme tiež na rôznych riaditeľskych pozíciách alebo rovno na ministerstvach....
A človeku príde mdlo....
@lonely66 inak neviem,ako je to na iných školách.
Dcérka chodi na zs u nás v dedine,nie je cirkevná,ale mala na výber z predmetu náboženstvo alebo občianska výchova...
Žiadne nutenie,že musí mať nábožensku výchovu...

u nas sa takto "zmenila" asi najnovsia budova ZS v mestskej casti v najlepsom stave (starostka sa prezentuje tym, ze je hlboko veriaca, tak to mozno suvisi, ale ktovie). tiez ju mame relativne blizko a maju aj anglicky program, tak som na chvilu zvazovala, ale stacilo mi otvorit si ich web a povedala som si, ze toto nemozem urobit. okrem modlenia a oslav sviatkov tam mali pravidelne debaty s ludmi, ktori prisli podat "svedectvo" o svojej viere (myslim, ze tak sa to nazyva, ak nie, ospravedlnujem sa). my nie sme veriaci a mala som pocit, ze by to nebolo fer ani voci synovi, ani voci tej skole. viem vsak, ze kvoli tomu AJ programu tam je kopa neveriacich (alebo vlazne veriacich) deti z okolia plus tam vozia deti ludia dokonca z inych MČ (opat nie kvoli viere, ale prave kvoli tej angline). za mna teda nedavat, radsej do tej druhej. ked uz nic ine, pride mi to cestnejsie.