Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?
Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.
@maja22 tu to viac rozobera
https://zastolom.sk/harry-potter-zradna-ucebnic...
@maja22
@cecilia29 preboha ziveho. To snad nemyslite vazne toto 🤦♀ Ze to su ucebnice magie a pod. somariny. Doma mam normalne carodejnicke knihy ( Wicca ), ktore su bezne dostupne v knihkupectvach a nie, nie som ziadna satanistka ani carodejnica ani nic podobne. Filmy o HP som videla vsetky asi 100x, knihy vela krat precitane a mam v plane si kupit tie ilustrovane a taktiez aj nejake "lapace prachu" s motivom HP. Vyrastala som na tych filmoch a nic mi nie je. Ziadnu ujmu som z toho nemala.
@cecilia29
Pán Hucík neviem kde na to všetko došiel, keďže knihy nečítal …. nehnevaj sa na mňa, ale toto je taká argumentácia, akože na základe nejakých sexuálnych škandálov v cirkvi je úplne na 100% každý farár pedofil! Čítal jednu knihu zo siedmich, vo filmoch je z kníh ozaj minimum a veľa toho, čo tam je, je proste prispôsobené pre prostredie filmu, takže v knihe to vôbec nie je, ale to stačí na to, aby bol pán Hucík odborník na HP 🤦♀️.
@cecilia29 clanok som si pozrela a len na to utvrdilo v tom, co som si myslela. On tu knihu necital - uz len tato charakteristika Harryho - “Samotný Harry Potter má podľa neho viacero zlých vlastností (je povýšenecký, ironický, násilnícky, pomstychtivý, tvrdohlavý, lakomý, klame…), ktoré vôbec nie sú odsúdené”. Dievcata, ktore ste knihu citali - je toto Harry Potter?! Je pravda, ze HP nema iba dobre vlastnosti - ved nikto z nas ich nema a toto nie je kniha pre skolkarov - ale ak by som ho mala charakterizovat, povysenecky ci lakomy? No toto teda rozhodne nie je. A je tam kopec inych blbosti, ako “oslabovanie autority ucitela, ktori su vacsinou vykreleni ako zli”🤦♀️ K ostatnym veciam sa mi ani nechce vyjadrovat… kto chce psa bit, palicu si najde. Az zasnem nad tym, co vsetko tam prekrutili…
Ale este jedna vec - co sa tyka toho, ze vraj v knihe je “15 okutnych praktik” - no zas neviem, kde a akych.
@yoxinka a tá prvá kniha sa líši od tých ďalších 6tich?
@simsalabim možno keby mu napíšeš tak ti odpise ktoré sú to a podá lepšie vysvetlenie . Ja mu po prvé verím a pi druhé nebudem mu písať keďže nie som v obraze keďže sa v tom diele neorientujem.
@simsalabim
Mňa by strašne zaujímali mená tých démonov, lebo naskutku si neviem vybaviť žiadne meno démona. Každé meno v príbehu má nejakú symboliku, ale teda démon ani jeden. Jedine, žeby boli démoni názvy napríklad hviezd, kvetín, súhvezdí, najbežnejšie anglické mená a podobne …
@bessie12 bud rada, ze nemas ziadnu ujmu. Nikde sa ani nepise, ze ju nutne musi mat kazdy. Ale mna vedie moja viera. Jej prve a najvacsie prikazanie je: milovat budes Pana, svojho Boha, celým svojím srdcom, celou svojou dusou a celou svojou myslou. To znamena aj dodrzovat jeho prikaz vyvarovat sa okultizmu. Ked som citala HP, bola som v tom, ze je to obycajna rozpravkova kniha. Dnes uz poznam diskusiu, ktora sa okolo toho rozputala, tak pocuvam a mojim detom tu knihu uz neodporucam. Prisposobujem svoje konanie svojim aktualnym vedomostiam.
Fuha, toto už s vierou nemá nič spoločne…skôr s fanatizmom.
Prosím vás pekne, viera je fajn vec, ale každý extrém škodí.... Mat vaše problémy..
@bessie12 nekomentuje? Ved tu sa mamicka pyta na nazor tych, ktori to nechcu detom dovolit pozerat, nie tych, ktori to pozeraju a prebehni si, kolko komentarov jej realne odpovedalo, ako to riesit. Prevazna vacsina ju tu hejtuje za to, aky ma nazor. Teda ked by uz niekto nemal komentovat, tak akurat skalni fanusikovia...🙄🙄🙄
Ja som videla HP ale nezaujalo ma to. Stačilo mi raz vidieť. Malým deťom by som to pozerať nedovolila. Možno tak od 15 rokov.
@cecilia29
Mňa fascinuje s akou samozrejmosťou ty tu hájiš démonickosť zaklínadiel Harryho Pottera, pričom si tie knihy NEČÍTALA a netušíš aké zaklínadlá tam sú. Ja som čiernu mágiu neštudovala, ale vieš čo som študovala tri roky? Latinčinu! Takmer všetky zaklínadlá v HP sú latinské slová, ich spojenia, prípadne poangličtené latinské výrazy. Úplne bežné obyčajné latinské slová spojené dokopy alebo samostatne. Príklad: Aguamenti (kúzlo vytvárajúce vodu), Avis (kúzlo vytvárajúce vráčiky), Expecto patronom (kúzlo vyvolávajúce osobného ochrancu, patronusa), Oculus reparo (kúzlo opravujúce okuliare), Nox (kúzlo vytvárajúce tmu), Lumos (kúzlo vytvárajúce svetlo), Sonorus (kúzlo na zosilnenie hlasu) …. a môžem písať donekonečna. Tak toto sú tie tvoje satanistické formulky … vskutku, čistá hrôza …🤦♀️
@yoxinka toto nepíš mne ale autorovi článku ktorú píše ze tam zaklinadla sú. Pozri ak ja citam článok že losos obsahuje ťažké kovy tak bud to beriem tak ako je to napísané alebo to ignorujem. Nejdem študovať lososa a jeho zlozenie. Ja toto beriem na vedomie, keďže je viac exorcistov ktorý to neodporúčajú. Co sa týka zaklinadiel tak co čakáš že ti na to napíšem? Veď ja som to nečítala. Ale predpokladám ze niekto by sa nepustil do HP bez dôkazov. A zrejme ak by si jeho konfrontovala s týmto tak by ti vedel argumentovať. Kňazi vedia latincinu na dost dobrej úrovni. A toto je úplne základná latinčina co si napisala (to som mala dokonca aj ja na vyske )
@cecilia29
Tak nebuď ako malé decko, ktorému všetko treba položiť pred nos, vysvetliť, ozrejmiť, sprevádzať ho, lebo samé nie je schopné to robiť. Názor si robíš sama. Keby si HP čítala a argumentuješ, nemám s tým absolútne žiadny problém. Ale tieto strkanice kvôli knižke pre mládež od ľudí, ktorí to nikdy nečítali ma vytáčajú do nepríčetna. Nemusí sa HP každému páčiť, ja to beriem, nemusí to každého baviť, aj to beriem … ale robiť z toho učebnicu satanizmu, tak to je moc. Či máš stres, že keď to prečítaš udrie do teba blesk, rozpadne sa ti vzťah alebo čo? Dospelý kresťan by mal byť dostatočne vyspelý na to, aby si prečítal knižku pre deti a nezošalel z toho …
@yoxinka rozosmiala si ma. Nemyslím si, ze ak by som ju čítala vedela by som jasne povedať ci tam okultizmus je alebo ci nie je prítomný. Totiž tuto temu som nestudovala natoľko aby som to vedela rozlišiť. Nespolieham sa ani na nazor komentujucich na MK. Mne to príde ako keby som si sa s učiteľom fyziky hádala na základke o nejakom fyzikálnomi jave. Ale ok , ak má pocit ze tomu rozumieš takto do hĺbky tak dobre. Neviem co ta rozčuľuje, no ja nezmením pohľad na vec len kvôli tomu ze niekto kto to čítal bude napadat vyjadrenia niekoho kto tomu rozumie a je.to súčasťou jeho štúdia. A vôbec nechápem prečo by to dielo malo inak exorcistom vadiť ak je ok. Napr co viem Pan prsteňov je podobný žáner a to im nevadí. Tak logika ma tu nepusti, prečo si "zasadli" práve na HP .
@cecilia29 súhlasím s Tebou. Ďakujem za vysvetlenie a aj za tie články. Dobre si to napísala.
Toto už nebude kresťanstvo, ale fanatizmus 🤦🏻♀️ poďme teraz páliť knihy, DVD, CD, hry a všetko čo nejak súvisí z mágiou a podobne... Ozaj netuším čo vy ako zarytí kresťania pozeráte/počúvate/čítate, keď všade je nejaká zmienka o mágii, nadprirodzených bytostiach atď 😂😂 klopala som si na čelo keď nám pred rokmi v kostole rozdávali letáky čo všetko je proti kresťanstvu a klopem si aj pri tejto diskusii.... Ako fanúšik Harryho Pottera, Pána prsteňov a pod, by som už dávno mala byť nejaká satanistka, asi niekde robím chybu 😅

@simsalabim ja po podrobnostiach nepatram. Nevenujem sa problematike okultizmu. Verim knazom - exorcistom, ktori ak s tym prisli pocas svojej praxe do kontaktu, varuju pred tym rodicov a ludi vseobecne, tak nepotrebujem riesit viac. Existuje mnozstvo filmov, mnozstvo knih, ked je na vyber aj nieco ine, naco sa tym zaoberat. Len preto, ze je to fenomen a fici na tom niekolko sto tisic ludi? Nemam dovod exorcistovi neverit, naco by si vymyslal, co by z toho mal... On ludi taha z problemov a toto je narocne povolanie, narocne na psychiku a vyzaduje silne osobnosti, lebo strety s diablom zoci-voci su hrozne skusenosti, tak asi nechce mat dalsich "klientov", proste mu verim, neriesim.