icon

Dovolíte deťom pozerať film Harry Potter?

8. jan 2022

Dovolíte deťom pozerať Harry Pottera? Mám 8 ročnú a chcela by ale my ako veriaca rodina to odmietame.

maja22
9. jan 2023

@yoxinka mas pravdu v tom, ze sa divam na svet ocami krestana. Ale nikde nepisem, ze po svete chodime len my. Jasne, ze nie kazdy je krestan, jasne, ze aj neveriaci ludia su dobri ludia. Ved vsetci sme boli stvoreni na Bozi obraz a aj ti, ktori neveria, maju v sebe Bozi hlas, ktory ich pobada k dobremu, preto su dobri. To, ze nemam argumenty k okultistickym vyrazom a nechavam to na odbornikov prirovnavas ku kotlebovskemu popieraniu holokaustu? To vazne? Ked tu uz niekto nieco popiera, tak to skor zastancovia HP, ze v nom nic okultne nie je, pricom cela knizka je o carodejnictve a magii 🙄🙄🙄. Ale vraj je to len neskodna rozpravka. Ako pre kotlebovcov boli koncentracne tabory neskodne pracovne tabory, ze? Pozri, aj tu jasne vidno, ze kto chce nieco pouzit ako argument, tak to pouzije. Nemusime sa uz o tom dotahovat, kazda to vidime inak. Ale nemusis ma ani obvinovat, ze som ako kotlebovec, to sa ma vazne dotklo 😂.

riyadh
9. jan 2023

Ste inac vytreta ortodoxna rodina... Chudak deti...

annm81
9. jan 2023

Tak som si otvorila diskusiu, lebo so 6ročným sme práve v polovici Kroník Narnie a Harry Potter bude asi ďalší v poradí... a oči otváram, čo tu čítam - v roku 2023. Že mnohým nevadí strašiť deti Satanon a peklom, ale vadí im, že si pozrú rozprávku s tradičným motívom dobra a zla? 2023! Fakt je pravda, čo tu niektoré píšu? Že Vatikán má funkciu hlavného exorcistu? 2023! Wow - Človek sa každý deň naučí niečo nové. A ozaj cirkev neodporúča čítať túto nevinnú detskú knihu? Alebo je to len fanatickosť niektorých jednotlivcov?

bessie12
9. jan 2023

@annm81 ci to celkovo cirkev neodporuca citat neviem, ale par posahanych fanatickych jedincov ano. Vsak to aj sama vidis ..

yoxinka
9. jan 2023

@maja22
To s tým kotlebovcom bola ilustrácia toho, že keď stratíš argument, tak sa odvoláš na to, že nevieme vlastne ako to je, lebo nepoznáme význam slov, lebo nie sme odborníci. Tým som ťa vôbec nechcela spájať s ideológiou toho, čo predstavujú kotlebovci. Harry Potter je hlavne knižka o sile LÁSKY. Ale to sa ty nikdy nedozvieš, lebo pre teba je to okultná kniha o čarodejníctve … lebo ti tak povedali … autority. Toto ma na tom asi najviac škrie, že ani nehájiš vlastný názor. Mám pocit, že na Slovensku na najlepší kresťan ten, ktorý nerozmýšľa, len príjima všetko ako mu niekto povie bez zapojenie svojho vlastného mozgu. Kto začne nad vecami dumať a riešiť, ten je už liberálny a to je zle.

cecilia29
9. jan 2023

Mne je ale v celku smiešne, ze kvôli knihe by človek dokázal pomaly aj do studne skočiť. Brániť ju zubami nechtami 🙂 zaujímavé . Skutočne nemám silnejšie argumenty ako vyjadrenia odborníkov. Ale pokúsim sa zistiť konkrétnejšie praktiky .

maja22
9. jan 2023

@yoxinka ja som citala knihy (mimochodom, stacilo mi raz a tu poslednu si pamatam, ze som isla uz len zo zotrvacnosti, ze to uz teda dam, ale neskutocne to bolo rozvlacne...) a aj videla filmy a nazory si formujem postupne, dohladavanim dalsich informacii... Co mnohi nerobia, tak neviem, preco si myslis, ze nie som schopna samostatne mysliet...

cecilia29
9. jan 2023

@maja22 lebo keď nemáš ich názor tak máš zlý názor či už čítaš alebo nie,ci dohladavas informácie alebo nie ....lebo keď nemáš ich názor si smiešna, fanaticka,podobná kotlebovcom,...Hlavne ze sme tolerantní všetci

yoxinka
9. jan 2023

@cecilia29
Úplne prekrúcaš moja slová, ale že kompletne. To s tými kotlebovcami som normálne vysvetlila v ďalšom príspevku. Ešte sa tu prispievateľke @maja22 ospravedlním, lebo ona to aspoň čítala, takže jej názor budem normálne akceptovať, aj keď … namusím s ním súhlasiť.

stevvvka
9. jan 2023

@yoxinka suhlasim s
@maja22 a tiez odmietam HP. Mozno ma budu kvôli tomu povazovat za fanaticku... Ale ked exorcisti (odbornici na okultizmus) dvihaju varovny prst, beriem ich nazor do uvahy. Neznamena to, ze nekriticky preberiem ich nazor. Mozno sa aj mylia,na to myslim tiez. Ale radsej si neprecitam knihu a nebudem riskovat, mne jedna kniha nestoji za to, aby som si privolala diabla do zivota.

Hp poznam velmi dobre, kazdy diel som citala niekolkokrat. Boli putave.. Ale potom som sa obratila. A neviem to slovami vysvetliť, ale mam skratka osobnu skusenost - HP radsej nie.

Stale sa tu v diskusii pytas - ale preco nie, preco nie?
Ja sa ta pytam, preco ano? Preco tolko kladies doraz na tu knihu, preco ta jedna kniha pre teba tolko znamena, je tolko inych knih o laske a priateľstve... Preco prave tejto knihy jednej sa nechces vzdat?

maja22
9. jan 2023

@cecilia29 inac mi vobec nevadi, ked ma niekto nazve fanaticka, lebo to je o mojej viere, ked si to niekto chce mysliet, nech si mysli... Ale to prirovnanie s kotlebovcami ma uz dvihlo zo stolicky, co je vela, to je vela... Aj ked ok, chapem, co tym chcela
@yoxinka naznacit, ale kym oznacenie fanaticka mi skor zalichoti, byt v jednom komentari s kotlebovcami ma teda chladnou nenecha 😆
@stevvvka pravda, mojou oblubenou knihou bola Pollyanna a jej hra radosti, ta ma ovplyvnila asi na cely zivot, alebo taka Anna zo Zeleneho domu, nebudem sa za tie knihy bit, ake su super a najlepsie, ale maju pre mna ovela vacsiu hodnotu ako HP. Akurat mam chlapcov, tych bavia skor Traja patraci ako Anna 😀

yoxinka
9. jan 2023

@stevvvka
Toto je debata o tej knihe, preto sa tu o nej bavíme. Ty máš aspoň reálnu skúsenosť. Ale tu niektoré ženy píšu, akoby tú knihu napísal sám diabol osobne, pričom ju ani nedržali v ruke. To ma na tom vytáča. Tými sugestívnymi otázkami chceš naznačiť, že som tou knihou úplne opantaná, nedokážem sa jej vzdať a vlastne som už skrz ňu asi aj posadnutá zlým duchom, preto mi na nej tak záleží??? Ja som ako decko prečítala ročne 120 kníh, literatúre som sa venovala na strednej škole, literatúru som študovala na vysokej škole. Nie som opantaná Harrym Potterom. Prečítala som možno viac kníh ako možno všetky ženy tuto v tejto debate dokopy, vrátane veľkého množstva náboženskej literatúty, knihy Eliasa Vellu, životopisy svätých a niekoľkých pápežov, čítala som knihy Leeho Strobela (Kauza Kristus, Kauza Viera), dielo slovenského mladého autora katolíckej moderny Paľa Olivu, ktorého asi väčšina kresťanov ani nepozná, celú Bibliu, kooopu príbehov Bruna Ferrera a kopec ďalších kresťanských autorov …….. tykám si s desiatkami kňazov, lebo ma formovali rôzne spoločenstvá a ani s týmto pozadím si jednoducho nemyslím, že Harry Potter je okultná kniha, to je celé!

klarolinne
9. jan 2023

Tak ja mam argumenty za - učí deti hodnotám, sile lásky, priateľstva, dobra a tolerancie. Ukazuje nám, že napriek rozdielom sme si všetci rovní, to že keď sa niekto blbo narodí z neho nerobí automaticky zlého človeka, ale definujú ho jeho rozhodnutia, správanie a charakter, je v tom posolstvo, že za dobro a hodnoty sa oplatí bojovať, a nepostaviť sa zlu je vlastne rovnako zlé, ako mu napomáhať, že sila človeka tkvie v rodine ... @stevvvka @yoxinka

klarolinne
9. jan 2023

@janiela6 aha 😂😂 len mňa naozaj zaujíma dôvod. Prečo si práve HP vytiahlo čierneho Petra, a kresťania sa idú po zabíjať aby to bojkotovali? Vo väčšine rozprávok sú kúzla, vo väčšine fantasy je mágia, potom treba zrušiť aj Popolušku, však dievčatka si budú myslieť ze v orechu nájde šaty na ples 😂 preto ma zaujíma názor a dôvod kde je ten okultizmus, asi v tej latinčine, preto je to hlavný liturgický jazyk že? Ale naozaj názor s argumentom a presným popisom na ktorej strane a v ktorom kúzla je ten satanizmus, nie level pán farár povedali.

cecilia29
9. jan 2023

@klarolinne pozri tu , kresťania sa za to nebiju ako to ty vykresľuješ. Pozri si názov témy a jej znenie. Ja som k tejto téme len prispela linkom , kde to kňaz v minulosti venujúci sa mágii odmieta. Nekomentovala som tu nikoho ani nikomu nič nevyvracala. Ale , ako som tu tým prispela tak milovníci HP sa do mňa pustili. Nie ja som sa pustila do milovníkov HP na nejakej fanpage stránke.
Keď som čítala názor daného kňaza tak ma to zaujalo a pozrela som si co na to iný exorcisti. Zhodli sa na tom, tak im verím. A jedna séria kníh z mnohých mi zato nestojí aby som to skúmala ďalej.

leskovael
9. jan 2023

Ešte len počkaj ked bude o niekoľko rokov natajnáša pozerať iné filmy.... 😂😂😂 To si poviete že zlatý dobrý Harry Potter 😂 chudák chlapec...

cecilia29
9. jan 2023

@yoxinka keďže reaguješ na mňa- nepísala som ako keby knihu písal sám diabol osobne. Dávala som tu najmä citácie od kňaza ktorý sa tej problematike venuje. Napísali ti ty ženy ktoré to čítali. Ak to dobre chápem, aj keď to čítali ten nebezpecny okultizmus v tom nenašli len tak od seba, ale neodporúčajú to na základe vyjadrení exorcistov. To ze je tám mágia vieme všetci. To ci je neškodná alebo nie, exorcisti rozlísia. Aké ak poznáš iný názor iného exorcistu tak kľudne sem s nim

klarolinne
9. jan 2023

@cecilia29 neviem nečítala som všetko. Akože pre mňa sú názory exorcistov čisté bludy. HP je proste kniha, (film) a je to v prvom rade zábava. Ale áno démonizuje sa to. A trvá to už 20 rokov, sa divím, že je to stále aktuálne. 🤦‍♀️Ak to niekoho nebaví, to je v pohode, nemusí to byť jeho žáner. Ale proste ľudia ktorí prečítali jeden diel, alebo maximálne anotaciu píšu o satanizme. No tak, sme v 21 storočí 🤦‍♀️ však väčšina ľudí si to kukne a nerieši reálnosť. Ak áno, tak za tým bude nahnuta psychika človeka a nie kniha.

cecilia29
9. jan 2023

@klarolinne nikdy si nevidela posadnuteho človeka?

bessie12
9. jan 2023

@cecilia29 Anna Elisabeth „Anneliese“ Michel. Najznámejšie posadnutie. Ale určite to nebolo kvoli nejakým knihám o čarodejnikovi 🤦‍♀️

cecilia29
9. jan 2023

@bessie12 to ani v romto pripade netvrdím. Ale skôr som myslela naživo, lebo komentujuca pise ze nazory exorcistov su bludy. Kazdopadne to tu nemá zmysel rozoberať. Ak niekto neveri v zlého tak je pre neho táto téma max tak na smiech. To chápem. A kto je veriaci ma zdroje, má sa o čo oprieť. Rozhodnutie je na každom z nás

yoxinka
9. jan 2023

@cecilia29
Písala som ti to už raz, napíšem aj druhýkrát. Ja som literárny vedec. LITERÁRNU FIKCIU si nepotrebujem a nebudem konfrontovať s názorom exorcistu.

bessie12
9. jan 2023

@cecilia29 co sa tyka tých posadnutí a pod. Áno v to verím. Hoci som na na vlastné oči nevidela a ani by som nechcela, ale viem ze niečo medzi nebom a zemou existuje. Ci už dobre alebo zle. Tak isto som čítala aj o posadnutom dome, kde bolo vyše 200 démonov a nikomu sa to nepodarilo vyčistiť.

annm81
9. jan 2023

@cecilia29 A ty si už videla diablom posadnutého človeka? A ten diablom posadnutý bol aj na nejakom lekárskom vyšetrení, či to ani nie? Úprimne ľutujem deti, čo musia doma vyrastať v predstave, že ak si prečítajú nejakú knihu, posadne ich diabol- to nie je o viere v boha, ale o vymývaní mozgu a nezmyselnom a nemorálnom desení malých detí.

klarolinne
9. jan 2023

@cecilia29 nevidela. Ale tak ono kedysi aj schizofrénia a iné psychické choroby boli brané ako posadnutosť diablom. 🤷‍♀️

maja22
9. jan 2023

@klarolinne To, ze zijeme v 21.storoci, nema vplyv na to, ci diabol existuje alebo nie. On sa nevyparil len preto, ze si myslime, ze nie je... Dnes to funguje tak, ze aj knaz najprv posle cloveka za doktorom, az ked sa vylucia diagnozy a choroby, zacne sa riesit exorcizmus. Alebo je to opacne, psychiater posle pacienta za exorcistom, ked vidi, ze nejde o obycajnu chorobu. Posadnutost ma rozne prejavy a aj modlitby exorcizmu trvaju rozne dlhy cas. Deju sa pri tom veci, ktore by clovek asi nechcel bezne zazit. Je to naozaj desive.

katka700
9. jan 2023

Ahojte to je zas téma 😂 Počula som o konšpiračnej teórii že Hollywood ovládajú satanisti alebo že v Disney rozprávkach sú satanisticke symboly.
Môžno sa mýlim ale celé to ťaženie proti Harry Poterovi a hon na čarodejnice začalo keď kŕdeľ extrémistických 'dobroserov' z lgbti loby riešil aký by mal byť správny názov pre menštruujuceho človeka a tá netolerantna transfobka Rowlingova si dovolila niekde napísať že žena. Ak si to dohľadate tak jej skoro zničili život.

kittykat22
9. jan 2023

@maja22 psychiater posle pacienta za exorcistom? 😀😂 Tak to toto je najvacsia blbost aku som na konikovi citala za tie roky. Ze psychiater po vyluceni choroby posle pacienta ku knazovi na vyhanie diabla 🤣🤣🤣🤣🤣 To vam pan farar hovori v kostele tieto blbosti alebo si si to cele vymyslela sama?

annm81
9. jan 2023

@katka700 Neviem, či práve kresťania by mali potrebu zničiť jej život kvôli takýmto vyjadreniam. Tie dve "kauzy" podľa mňa delilo mnoho rokov.

maja22
9. jan 2023

@kittykat22 neorientujes sa v tejto problematike, tak ti to je smiesne. Ak mas seriozny zaujem si o tom nieco nastudovat, najdi si na youtube nejake prednasky patra Leopolda Jablonskeho, skoro 4 roky sluzil ako exorcista, tu je s nim rozhovor, ale pre mna zamknuty: https://refresher.sk/124446-Byvaly-exorcista-Za... Na youtube najdes toho viac. Napr. Piotra Glasa, nejake jeho prednasky su prelozene do slovenciny. Alebo ak radsej citas ako pozeras videa, skus si najst knihy patra Amortha, vydal ich niekolko, su aj v slovencine. A nie, nie su to blbosti a bezne tym farari v kostoloch veriacich nezatazuju, hoci si myslim, ze obcas by mohli, lebo potom aj medzi veriacimi sa najdu taki, ktori si myslia, ze diabol neexistuje...

klarolinne
9. jan 2023

@maja22 ok diabol existuje, ale rovnako existuje aj ľudská hlúposť, len na tú sú aspoň dôkazy. Lebo psychiater, ktorý pošle pacienta za exorcistom, asi toho psychiatra potrebuje sám 😂😂

Ja verím na dobro a zlo, ale prosím naozaj nám napíš, kde sú tie satanské symboly v HP. Ja som naozaj otvorená téme, ale chcem logické argumenty, presne fakty a nie že pán farár povedali 😂 ja som zažila, že pán farár bol fanúšik a na hodine náboženstva sme s ním rozoberali teórie ako to asi dopadne. Rovno ho upálit za to, že? Alebo minimálne exkomunikovať.