Druháčik a výtvarná výchova
Ahojte mamičky, viem, že to, čo tu budem riešiť nie je žiadny veľký problém, no trápi ma to a chcem sa vás opýtať na názor. Môj syn má tento polrok dve známky z výtvarnej výchovy a sú to dvojky. V prvom prípade išlo o to že postavy ktoré nakreslil, neboli, podľa názoru pani učiteľky dostatočne veľké, tváre im vymaľoval hnedou farbou, nie telovou, ako si to p.uč.predstavovala, a nakreslil tam aj slnko, ktoré tam p.uč.nechcela, no povedala to,až keď tam to slnko už bolo.Keď prišiel domov tak povedal, že sa pozrel ako to deti kreslili a nabudúce nakresli tie postavy väčšie a telovou farbou. Ja som mu len povedala, že ak to nabudúce bude cítiť, že tie postavy chce zelené, tak nech to tak nakreslí ako si to predstavuje, pokiaľ p.uč. nepovie že postavy chce inou farbou. Dnes kreslili prírodu a ľudí, syn tam opäť namaľoval slnko, čo mu p.uč.vytkla, a jednej postave nakreslil z úst bublinu a dal tam nejaký text niečo ako uf, to je teplo. Pýtala som sa syna, či si naozaj dal záležať na obrázku a urobil to čo najlepšie vedel. Viem, že to nie je žiadna tragédia, no bolo by mi ľúto, keby mal na konci roka jednu dvojku a to práve z výtvarnej. Inak kreslí veľmi rád , chodí na výtvarnú aj na ZUŠ, sám si ten krúžok vybral. Rozmýšľala som že pôjdem za p.uč. a opýtam sa jej, ako hodnotí práce detí, či im dá na hodine presné zadanie, ktoré musia dodržať, ale neviem čo by som vyriešila, či by ju to nenahnevalo, čo sa ja starám do toho ako známkuje. Ďakujem za vaše názory.
@alika11 ahoj, samozrejme, že choď za pani učiteľkou...či ti je sympatická alebo nie...ak tvojmu synovi hrozí sólová dvojka z výtvarnej výchovy, tak určite a okrem toho si spomínala, že chodí na výtvarnú výchovu ...čiže mal by mať nejaké nadanie a výtvarmé cítenie ... treba to spomenúť pred pani učiteľkou😉
nechápem prečo by ťa mala odpisovať, ak normálne komunikuješ, ale dohodni sa s ňou vopred, že prídeš na "konzultáciu", nechoď za ňou len tak lebo sa môže stať, že nebude mať na teba čas ...
náš syn (prvák) rád kreslí a maľuje, ale tiež to nie je štandard...kreslí príšerky, robotov a zvieratká a vymýšľa si príbehy a bubliny s komentárom sú u neho klasika😀 ... jeho kreslené príbehy majú šťavu a má super fantáziu ...dokáže nakresliť aj podľa zadania, ale nebaví ho to a tak to aj vyzerá ...ak by toto mala jeho učiteľka známkovať, neviem- neviem...naša známkuje aj snahu, aj či sa priblížil k zadaniu ...2 dá len vtedy, ak je to úplne od veci, alebo na papieri (výkrese) nič nie je ... inak, škoda, že sa tie deti na hodinách výtvarnej výchovy neučia kresliť napr. učiteľka nakreslí postavu a deti skúšajú ..."oblečie" ju a deti skúšajú a pod. argument, že to sa učia v škôlke je síce pravda, ale deti sa predsa vyvíjajú a inak vnímajú detaily ako keď sú škôlkári 😉 ... ale toto je len môj názor ...
Učím VV~ naozaj by bolo najlepšie sa porozprávať s učiteľkou úplne normálne povedať čo ta trápi/ a aj by som si chcela pozrieť tých čo majú jednotku ...bežne to robím. ..veľa z vás argumentuje že VV by nemalo byť hodnotené. ..viem že vás napalim ale malo. ..lebo ako k tomu príde žiak, ktorý je dobrý akurát v umeleckom obore~ tu je dobrý/ ostatní dostanú jednotky len tak ani sa snažiť nemusia~ ale v matematike to neplatí. ..aj ja som spočíva dávala jednotky~ veľmi sa mi to vypomstilo. ..tí ktorí sa snažili boli vyrusovani tými ktorým to bolo jedno~ lebo aj tak bude jednotka. ...veľakrát rodičia ani netušia ako sa deti inak chovajú v škole a ako doma. .boli by zhrozený. ...výkon by mal byť adekvátny veku,veľa krát zručnosť môže byť vyvážena nápadom a fantáziou~ diktovať sa naozaj nemá. ..žiaľ často učia VV učitelia, ktorí na to nemajú špecializáciu~ bohužiaľ. ...a školstvo je v takom stave že sa to týka čím ďalej tým viac predmetov. ...skús jej povedať či by nemohol doniesť práce navyše aby si známku opravil, nechce sa mi veriť že by to nestačilo. ...
@kenzom ved to ale na niektorych SK skolach je detska fantazia a kreativita nezname slovo. Skoda, ze si uz nepamätam aka tema to bola ale kamoskyn syn (tiez ziju v DE) minuly rok v prvej triede nakreslil uplne odveci Angry Bird. Ale on to k tej teme tak videl. A ten obrazok bol krasny a brany tak, ze je to jeho fantazia a predstavivost.
Pri ucitelke VV zakladatelkynho syna by to bol asi prepadak a na pätku.
Na jednej strane mas pravdu s tym snazenim a znamkami ale vychovy by sa mali brat s oboma prizmurenymi ocami.
JA som chodila na skolu, kde telesna bola velmi povzdvyhovana (nie, nebola to sportova skola) a tak toaj vyzeralo. chudaci spoluziaci, co boli na sport antitalent, alebo trosku pri tele (aj ked ich nebolo vela) aj ked sa snazili, casy a vykony nepovolili, tabulky to nepovolili. Je to smutne, ze taky jednotkar mal len koli zlemu casu v behu alebo neschopnosti trafit basketbalku do kosa (jednoducho nie kazdy sa narodil ako sportovec) mal mEdzi tymi jednotkymi na vyscedceni trojku. z TELESNEJ 😕 😠
My máte našťastie novú riaditeľku a tým pádom došlo k zmene - výchovy (hudobná, výtvarná, telesná, etická, náboženská) sa na prvom stupni neklasifikujú.
Inak ma neuveriteľne vytáčali obrázky v škôlke, všetky ako cez kopirák. Ak kreslili domček, musel mať dve okná, špicatú červenú strechu. Úplné ubíjanie kreativity.
Myslím si, že ak učiteľka zadá nakresliť postavu, a dieťa ju nakreslí s hlavnými znakmi - hlava, telo, ruky, nohy, je úplne bezpredmetné, ako bude farebne zladená.
Išla by som sa porozprávať s učiteľkou.
no trápna učka - asi by sa mala poučiť okolo (detskej) kreativity. Chod za ňou a popros ju, nech deti podporuje vo vlastnom, aj inom videní sveta. Okrem toho, deti vidia svet inak aj priestorovo (vid velkosť postavy). Vobec nejde o to, či je talent, alebo nie....nech rozvíja svoju samostnatnosť, kreativitu a fantáziu. No keby Piccasso malovali podľa noriem, asi prídeme o jedného génia.
@yanni Áno zle to vyzerá keď má samé jednotky a z nejakej výchovy tam svieti niečo iné~ len ako má mať napríklad dieťa ktoré niečo robí s odporom alebo nerobí nič jednotku ako ostatní~ len preto že má jednotky zo všetkého? ??veľmi mi vadí posadnutosť jednotkami~ ak na niečo nemám tak sa snažím a možno aj dvojka je úspech. ...naša anglictinarka začala dávať druhakom trojky lebo nič nevedeli. ...rodičom bolo úplne jedno že ona im to do hlavy nenaleje. ..predchádzajúca im ich dávala zadarmo a aj ja som zistila že ten môj zabudol to čo vedel v škôlke~ no tak radšej trojka ako jednotka. ...
@kenzom ale ja som nemyslela detom, ktore ocividne nic nerobia. Ja som mala spoluziaka na gymply, ktory bol fakt "genius", strasne zlaty chalan ale na telesnu jednoducho nemehlo. Bolo vidiet, ze sa snazi ale behat nevedel vobec a nie to este rychlo a lopta mu stale vypadavala z ruky. Ale snazil sa a predsa mal tu trojku.
o babach, co mali 5 krat v mesiaci kramy radsej pomlcim 😀 😀 😀 😀 😀
@yanni chápem, ale nemehlo je nemehlo. ..prečo to nepriznat? Prečo sa tváriť že to tak nie je? Trojku z výchovy treba brať s nadhľadom nie sa rozculovat/ nie sú rozhodujúce pre prijatie na ďalšiu školu/ ale to neznamená že by mala byť automaticky. ..../časom sa nad tým pousmiat/ Však na tých jednotkách svet nestojí)! ! V zahraničí nie sú bežní čistí jednotkari ako u nás !však tu niektorí nevedia bez jednotiek žiť a vybavujú si dobré známky krikom na učiteľa- z toho mi je fakt na zvracanie. ...
@kenzom ja zijem v zahranici 16 rokov. Vystudovala som v Nemecku pravo plus dalsie tri Berufsausbildungy. Mam nespocetne mnozstvo kamosiek a znamych plus muzova rodina-cisti Nemci. ano prepaduva sa, maju aj zle znamky, opakuju rocniky aj dobrovolne, cu aj stvorkati aj jednotkari, yj tu studuju decka lenaby studovali, su aj vecni studenti, ktori studuju este aj v 40tke, len aby studovali. nejaku 5 skolu, 4 pretym vzdy prerusili atd. Len system je tu iny a neda sa to porovnavat.
V jednom mas pravdu, na SK sa zenie za titulmi a je jedno, co ma vystudovane, hlavna vec, ze ma VS titul. Moja mama napr uz nemoze pocuvat, ked sa s niekym stretne trebars po rokoch, a ten dotycny sa pyta na jej deti (brata a mna). Prva otazka je, co sme vystudovali. No hroza. Ako keby to bolo to najdolezitejsie na svete. Kolko kamociek mam, co vystudovali socialnu pracu a co z toho. Hlavne dve, co boli na gymply totalne tupe, jedna dokonca musela v jedno leto robit skusky, lebo prepadla, ale dali jej este sancu na opravu. Jedna robi predavacku, druha bola 10 rokov doma a robotu jej vybavila minuly rok maminka. A to mame uz takmer 40 rokov. V zahranici (samozrejme podla toho kde) studuju bud ti co na to maju, potom tupci, lebo rodicia to platia, ale aj taki, o chcu len titul atd. V DE ide skor "ucnovka". Aj maturanti casto robia Berufsausbildung.
Jedine co viem, kedze mame 3 skolopovinne deti, ze tie vychovy sa aspon u nas neznamkuju na ZS (je len 4 roky) a na vyssiech stupnoch sa neberu aj tak prisne a na niektorych skolach nie su vobec.
..hm..ucitelka sa evidentne stara , aby dieta ta vytvarna "bavila"...
..mam presne taketo skusenosti, ked deti v druhej triede malovali zatisie - jablko a hrusku a moja dcera jablku a hruske primalovala ocka , ruciciky a nozicky. Prehlasila, ze im pani ucitelka predsa nepovedala, ze to nemozu byt rozpravkove hrusky a jablka.
..dcera skoncila s trojkou z vykresu a poznamkou, ze je drza...odvtedy hodiny vytvarnej neznasala...ktovie preco, ze? 😠
@kenzom tak s tymi titulmi a SK, to mas svatu pravdu... 😉 ale zasa aj u nas (v Nemecku) to je na ZS tiez o znamkach ... ;.( a oproti SK je to podla mna este o to horsie, lebo ZS je le 4-rocna... takze cela 4 trieda je len o tom ake znamky, aby sa dieta dostala na Gymnazium ☹ mi je az niekedy fakt zle z tejto " Leistungsgesellschaft "...
@victory1 Áno predstav si že máš v triede 30detí~ musíš vymyslieť niečo čo zvládnu za 35Minút~ lebo dáš 10na vybalenie a zbalenie. ..kedysi boli dvojhodinovky/ teraz sa nestihnú ani zamysliet. ...no a tieto predmety učia zemepisari alebo hocikto/ kto má malý úväzok~ teda niekto kto sám nemá vzťah~ ale nad tým sa málokto zamyslí. .!
@kenzom ja to chapem...ale to je systemova chyba..v procese vzdelavania ide o kvantitu, nie kvalitu..a kvalita sa da dosiahnut len zmenou systemu vzdelavania, motivacie ucitelov, a v konecnom dosledku peniazmi...
..pretoze , ak budu prachy, vytvoria sa nove pracovne miesta, budu ucitelia lepsie odmenovani, spravi sa viac tried...a bude konecne viac casu aj detom sa venovat...
..a systemove opatrenia musia prist zhora..len je to dost tazko predstavitelne, kedze ti, ktori o tom rozhoduju, maju strasne daleko od ucitelskej praxe...
@kenzom 30 detí v triede? V dnešných časoch ešte takéto triedy bývajú? U nás na celej ZŠ nie je ani jedna trieda s počtom detí 30. Nás bolo v triede 36 a muselo byť....A to sme boli 3 triedy v ročníku.... to teraz už ani nechýrovať. Max. 2 tr.
@bonaqa2013 tiez nechapem, ze tolko deti. TO kde preboha. V dnesnej dobe, co sa rodi malo deti? Ja som este z tych silnych rocnikov koncom 70tych rokov a nas boo na ZS 30 a na gymnaziu 23.
@kenzom typická učiteľka výtvarnej. Jasné,že by znamkovana byt nemala, pretože.je to iba výchova, niekto talent má,iný nie,bez vytvarnej sa.život zaobide, bez.matematiky iba tazko
Ja som asi staromódna, ale vo mne slovo výchova evokuje výchovu čiže záujem, lásku k hudbe, pohybu, výtvarnému umeniu. Hodnotiť známkami umenie, je priam na hlavu padnuté. Aká je stupnica? To by sme museli mať galérie plné rovnakého umenia, veď by sa nám všetkým malo páčiť to isté, aby sme to mohli správne ohodnotiť. Je to na smiech. Rovnako pri hudobnej a telesnej. Dcéra má na strednej také tabuľky na telocviku, že hodnoty na jednotku v behu zvládne len špičková atlétka, ostatné nemajú šancu, i ak by dušu vypľuli. Natrafiť na učiteľku, ktorá je posadnutá bodovaním a hodnotením podľa tabuľky, tak by im nie že svietili sólové známky, ale hlavne by sa im telocvik a teda i pohyb v škole ako taký úplne znechutili. A presne toto sa dá docieliť známkovaním výchovy. Neviem prečo máme zaužívané, že hodnotiť sa dá len známkovaním a rovnako len hrozbou zlej známky sa dá docieliť autorita.
@victory1 u nás sme na tom podobne, dokonca mal v prvom ročníku sólovú dvojku z výtvarnej.
Nevravím,že bude z neho maliar,áno,nekresli nadherne, ale ani ja,ani manžel, zato syn.kresli s fantaziou, tiež.učiteľke náramne prekážalo slnko na vykrese, ku zatisiu dokreslil pavúka, ktorý tam byť nemal. .ale sa k to je dieťa, čo vyšlo zo škôlky, tak čo caka?
Celkovo väčšina jeho triedy výtvarnú neznasaju
@bonaqa2013
@yanni Práve dnes sme sa na zápise v škole bavili, že škola nedostala povolenie otvoriť 2 triedy po 15 detí a museli teda mať jednu triedu plnú prváčikov. Nahlavu tento systém. Dieťa a jeho záujmy sú niekde na konci. Máme tu predpisy, normy a často aj škola a učiteľ chcú, ale pod nohy im hádžu polená. 😖
@abbey1 tak to je zvlášnte, pretože ako pozerám na našu školu, tak u nás je v 3.B - 13 detí, 6.B - 12 detí, 7,A - 14, 7.B - 13. .... a ja že sú predpisy všade rovnaké.... Ako štát v štáte....
@bonaqa2013 Je to od úradníka k úradníkovi rôzne. Aj u nás o 2km mimo už je 8 detí v triede,
viac menej suhlasim s @kenzom, hlavne s tou posadnutostou znamkami. Temu som si precitala lebo ma zaujal uvodny prispevok a za mna absolutne nechapem, co je zle mat dvojku z vytvarnej a este z toho robit velke halo, asi som uz fakt po rokoch zivota v zahranici nechapava a nedokazem pochopit ako si niekto moze tak zakladat na znamke, zvlast ked ide o vytvarnu a este k tomu v 2. triede ZS, kde fakt nejde o nic. U nas su vychovy znamkovane, z kazdej ma dieta 3 znamky, syn ma napriklad vsetky trojky, to by sa tu asi vacsina zien zblaznila, keby im dieta prinieslo trojku z vytvarnej,, tento rok mal dokonca dvojky z telesnej a to mam pohybovo nadane dieta a mimo skoly ma vynikajuce sportove vysledky. Tak ako to uz niekto spominal ani nepoznam dieta, ktore by malo same jednotky, to nebyva ani v prvej triede a ak sa aj najde genius, ktory je fakt exelentny vo viac ako jednom predmete, tak bude asi pokulhavat v tej telesnej, vytvarnej, ci hudobnej a pod. takze to na same urcite nebude. Deti si pripustaju znamky len do tej miery, do ktorej si ju pripustaju rodicia, moj syn sa z toho nezlozil a ja uz vobec nie, sport nadalej miluje. Ja verim, ze ucitelia znamkuju podla najlepsieho vedomia a svedomia a ziadnemu dietatu nechcu zamerne poskodit, co sa tyka inych predmetov, nie vychov, ak si myslim, ze znamka neodzrkadluje skutocne vedomosti/zrucnosti mojho syna, kontaktujem ucitelku, ktora mi vysvetli na zaklade coho hodnotila a ako prisla k vyslednej znamke, urcite nemienim ucitelke radit, ako oznamkovat mojho syna, ona vidi jeho pracu v skole, jeho reakcie, jeho schopnosti aplikovat teoriu v praxi a pod.

aj moja dcéra je druháčka, ale našťastie máme čo sa týka výtvarnej normálnu učiteľku. Síce ma vytáča niekedy v iných predmetoch, ale na výtvarnej nie. moja dcéra je totálny antitalent na kreslenie - tak ako aj ja, len pani učiteľka ani tak nehodnotí jej prejav, ale to či na hodine pracuje, či si nosí pomôcky.... samozrejme keby učiteľka hodnotila jej talent tak pre dcéru by to dopadlo veľmi zle...
minule sa mi svokra ukazovala všetky vysvedčenia môjho mm a tam som videla v 3 triede sólovú 3 z hudobnej. Tak to som nepochopila.... 😠 😠 😠 😠 Spievať nevie doteraz a ani jednoducho vedieť nebude.... Tak ako ja kresliť...