icon

Druháčik a výtvarná výchova

alika11
31. mar 2016

Ahojte mamičky, viem, že to, čo tu budem riešiť nie je žiadny veľký problém, no trápi ma to a chcem sa vás opýtať na názor. Môj syn má tento polrok dve známky z výtvarnej výchovy a sú to dvojky. V prvom prípade išlo o to že postavy ktoré nakreslil, neboli, podľa názoru pani učiteľky dostatočne veľké, tváre im vymaľoval hnedou farbou, nie telovou, ako si to p.uč.predstavovala, a nakreslil tam aj slnko, ktoré tam p.uč.nechcela, no povedala to,až keď tam to slnko už bolo.Keď prišiel domov tak povedal, že sa pozrel ako to deti kreslili a nabudúce nakresli tie postavy väčšie a telovou farbou. Ja som mu len povedala, že ak to nabudúce bude cítiť, že tie postavy chce zelené, tak nech to tak nakreslí ako si to predstavuje, pokiaľ p.uč. nepovie že postavy chce inou farbou. Dnes kreslili prírodu a ľudí, syn tam opäť namaľoval slnko, čo mu p.uč.vytkla, a jednej postave nakreslil z úst bublinu a dal tam nejaký text niečo ako uf, to je teplo. Pýtala som sa syna, či si naozaj dal záležať na obrázku a urobil to čo najlepšie vedel. Viem, že to nie je žiadna tragédia, no bolo by mi ľúto, keby mal na konci roka jednu dvojku a to práve z výtvarnej. Inak kreslí veľmi rád , chodí na výtvarnú aj na ZUŠ, sám si ten krúžok vybral. Rozmýšľala som že pôjdem za p.uč. a opýtam sa jej, ako hodnotí práce detí, či im dá na hodine presné zadanie, ktoré musia dodržať, ale neviem čo by som vyriešila, či by ju to nenahnevalo, čo sa ja starám do toho ako známkuje. Ďakujem za vaše názory.

kenzom
2. apr 2016

@bonaqa2013 Áno u nás je 32 v každej triede a tam kde mám deti zrovna tak. ...potom sa deťom veľmi venovať nejde~na každé máš tak 30sekúnd aj to len v prípade že sú v klude

kenzom
2. apr 2016

@bonaqa2013 Áno u nás je 32 v každej triede a tam kde mám deti zrovna tak. ...potom sa deťom veľmi venovať nejde~na každé máš tak 30sekúnd aj to len v prípade že sú v klude
@luciferkax mohla by si čítať do konca aby si rozumela ako to človek myslí? ?

kenzom
2. apr 2016

@abbey1 máš pravdu~ znamkovat je nutné a a to ma to naučili deti~ lebo tie ktorých to baví tí sa snažia/ potom sú takí ktorých sa podarí nadchnúť~ ale aj takých ktorými nepohnes. A vyrusuju všetkých/ lebo čo však jednotka bude ..ake najväčšou chybou je že výchovy učia ľudia bez príslušného vzdelania~ žiadny pavúk ani fialová hruška by nemal vadit/ to by malo byť vítané. ....

kenzom
2. apr 2016

@lintu lebo posielať muža vrieskat na učiteľky a chváliť sa bohatými skúsenosťami s vybojovanim známok pre dieťa je žiaľ normálne

bonaqa2013
2. apr 2016

@kenzom vrieskať na učiteľky? to čo za barana takto robí... máme deti, ale toto nerobíme.... Veď keď sa učím s deckom tak musím vidieť ako to v skutočnosti je...

kenzom
2. apr 2016

@bonaqa2013 čítala si všetky príspevky? ??

kenzom
2. apr 2016

Výchovné predmetu na zš
Nie sú o talente~ alebo by nemali byť~ ide tu o rozvíjanie tvorivosti kreativity, emócií ~schopnosti ich vyjadriť~ jemnej motoriky atď. ..to sú možno nepriamo veľmi dôležité záležitosti. ..talent sa tu má akurát nasmerovať ďalej ak nejaký je~ lebo na zš sa nerozvinie za 45min~ ani náhodou. ..na to sú zuš a krúžky. ...prax mi dokazuje že známka zadarmo je to najväčšie zlo čo sa dá dieťaťu urobiť/ a je absolútne jedno o aký predmet sa jedná. ...ja dávam dvojky takým čo si nie sú ochotní ani len nosiť pomôcky, akúkoľvek tému odflaknu za dve minúty a vyrusuju ostatných~ veľmi šikovným odporúčam zuš~ tí ktorí sú nespokojní môžu doniesť navyše keďže im to v škole nejde...ale žiaľ veľa krát tieto predmety neučia ľudia s kvalifikáciou ~lebo to predsa nie je dôležité~ a výsledky sú aké sú. ...

mairam
3. apr 2016

To vážne? Kvôli dvojke ísť za učiteľkou? A čo by sa stalo ak by aj mal na vysvedčení dvojku z výtvarnej? Koniec sveta? Píšeš, že syn je nešťastný, ale z čoho? Ako prišiel na to, že dvojka je zlá známka? Asi si sa aj ty k tomu nepostavila správne.
Ak je raz ten predmet znamkovaný, tak predsa nemôžu mať všetci jednotky. Hovoríte tu, že nemá každé dieťa talent na výtvarnú, hudobnú, tak sa to nemá hodnotiť. A čo deti, čo nemajú talent na matematiku, jazyky, chudatka budú nosiť dvojky, trojky, tak to tiez nehodnotme. Mojej dcére v druhej triede vychádzali na vysvedčení dve dvojky a triedna jej dala samé jednotky a ja som s tým nebola spokojná. Podľa mňa je to demotivujúce, či sa snažím alebo nie mám jednotku. To je načo dobré.

bonaqa2013
3. apr 2016

@kenzom a ty???

yanni
3. apr 2016

@mairam na jednej strane mas pravdu s tym znamkovanim ale co sa tyka talentu pravdu nemas. Matika, jazyky atd. sa daju naucit. Jednemu to ide len tak, ma "talent" (nie je to talent!!!!), druhy ak chce byt dobry a nejde mu to "len tak" sa musi trosku potrapit a vynalozit viac usilia, viac sa ucit. Co sa tyka napr. hudobnej, tak to sa neda naucit. Ano, slova pesnicky sa naucit daju ale ked jednoducho niekto nema hudobny sluch tak nema. To sa naucit neda.
Ja by som celkovo vychovy zrusila alebo ich dala ako nepovinne volitelne predmety. Ten kto rad maluje, ma rad hudbu ci sport nech sa prihlasi do kruzku, oddielu, zus atd. A je to dobrovolne a robi to z laskou. A nie nasilu a pod tlakom.

bonaqa2013
3. apr 2016

@yanni no a čo by potom učili???

loginexistuje
3. apr 2016

Nikto nevravi ze treba sa ohradit kvoli znamke ... ale kvoli krivde ktora sa tam deje a nie je v poriadku ak ucitelka si vybija svoje negativne emocie na dietati .. ona ma byt profesional a ma veru na tej hodine rozvijat kreativitu ....

Ono ti rodicia tiez nie su telce a niektori z nich su aj omnoho vzdelanejsi ako ucitelia.

Ja mam taku skusenost ze som sla do skoly riesila vsetko v klude v pokoji napriek tomu ze som si vypocula veci, ktore by clovek pedagog nemal ani z ust vypustit pri tom rozhovore som si uvedomila ze kde nie je snaha nie je cesta a rozhodla som sa ze dieta prelozim inam, co som ale nahlas nepovedala, nechcela som hovorit kym nebude vybavena nova skola.

O dva tyzdne ked teda prestupoval do inej skoly som prisla a povedala to tak sa vsetci cudovali ze preco ide prec sak s nim neni ani taky problem ved sa snazi a tak... ked som im pripomenula nieco z toho co som si vypocula pred dvomi tyzdnami tak mi povedali ze sak oni to tak nemysleli a ze ved som ani NEKRICALA a NEHADALA sa tak si mysleli ze je to ok.

kenzom
3. apr 2016

@bonaqa2013 však si precitaj príspevok na prvej stránke od loginexistuje a pochopis. ...

bonaqa2013
3. apr 2016

ja neviem, ja som s učiteľkami kámoška.... Žiadne kriky, ani hádky, nič. A práve mi prišiel mm povedať že či viem že dcéra má v žiackej GUĽU.....no zbohom.

kenzom
3. apr 2016

@yanni to že sú výchovné predmety o talente je najväčší omyl rodičov~ sú o rozvíjaní kreativity trpezlivosti motoriky~ a zároveň učia aktivnemu relaxu~ a to je dôležitejšie než si vieš predstaviť~ a ak mu to nejde a má dvojku~ prečo sa to pri výchove berie ako ponižujúco/ keď pri matike je to ok..je to len o postoji~ však keď viem že mi niečo nejde tak sa snažíme a prijmeme aj známku~ o nič katastrofálne nejde. ...keď to vyrovnane chápe rodič tak ani dieťa z toho nebude robiť tragédiu. ..

vevesh
3. apr 2016

@kenzom nech sa vychova znamkuje, ak sa nerata do priemeru, ale ked sa rata, tak nevidim dovod, preco by jednotkarovi mala svietit solova 3-4 z TV ci VV a kvoli tomu sa dieta nedostane na skolu napr. Pravo/Medina ci gympel /ina vyberova skola, co nema s vychovou absolutne nic spolocne...!!! (a z toho vyplyva aj ta slovenska posadnutost 1tkami z vychov...)
A ked dieta chce ist na vytvarnu/hudobnu, tak bez ohladu na znakovanie v skole, stale musi pri prijmackach podstupit talentovky...

yanni
3. apr 2016

@kenzom ja som rada, ze nezijeme na SK a ani nikdy nebudeme. U nas na ZS, co je 1-4. rocnik, su vychovy fakt o tej kreativite, motorike a rozvijani "talentu". Neznamkuju sa. Od 5. rocnika su uz vyssie skoly a tam zalezi od skoly, ci tieto predmety vobec maju. Niekde nie su vobec, inde su skor ako volitelne ci povinne volitelne, ale aj ked sa uz znamkuje, ide aj na vyssich skolach o kreativitu. Zada sa tema (detailne, nie nakresli strom a je jedno ako ho nakreslis) a uz je to na ziakovi, ako tuto temu vypracuje.

kenzom
3. apr 2016

@vevesh dávno to nie je rozhodujúce

kenzom
3. apr 2016

@yanni aj tu to tak je ak to učí človek ktorý má na to vzdelanie alebo aspoň vzťah. ...

kenzom
3. apr 2016

@yanni a ešte~ mám pomerne šikovného a múdreho žiaka~ žiaľ puberta robí svoje a skrátka od januára som ho nevidela~ maminka dodatočne zohnala lekárske ospravedlnenie ale takisto bude mať z výchovy komisionalky/ akokoľvek to znie komicky nemôžem si známku vymyslieť!!! keď nič neurobil~ a to sa týka aj telesnej ...je to hrozne nepríjemné aj pre učiteľov, ale iný spravodlivý a právny spôsob nie je. ..nech sú dôvody akékoľvek~ známky sa vymýšľať nemôžu~ nie je v tom nič osobné...

maslenka47
3. apr 2016

@vevesh a preco by sa znamka z vychov nemala ratat do priemeru. Prave tato znamka VELMI VELA vypoveda o schopnosti dietata plnit si svoje povinnosti akokolvek sa mu napriklad nepacia alebo nezodpovedaju jeho zameraniu.

Nuz a co sa moja stara hlava pamata, tak na medicinu aj pravo robia prijimacky vsetci, co nemaju dost na "baksis". Na elektro odbory za mojich cias obcas zobrali aj bez prijimaciek, ale polovica aj tak do pol roka vyletela - pretoze nemali zaujem, ucast na vyucovani nebola povinna (znamena ze naco tam chodit) a tak to potom aj dopadlo.

@alika11 a ty ak si este nebola, tak sa urcite chod s tou ucitelkou (neutocne) porozpravat. Najhorsie, co mozes urobit, je byt na niekoho nasrata bez toho, aby si poznala jeho pohlad na vec. Toto sa potom prenasa aj na to dieta a akurat priepast medzi ziakom a ucitelom este zvacsis.

mairam
3. apr 2016

@yanni Nie je to talent? Takze podľa teba neexistujú nadaní ľudia na matematiku či jazyky? Nadanie pre mňa rovná sa talent.
K tomu sluchu - podľa vedcov sa všetky deti rodia s hudobným sluchom, takže až taký problém by to nemal byť. Aj kresliť sa dá naučiť, aj zlepšiť na telesnej sa dá tréningom. Prečo si myslíš, že deti nenadane na matematiku sa musia k dobrým známkam dopracovať drinou, ale deti nenadane na výchovy by mali dostávať jednotky zadarmo?

yanni
3. apr 2016

@mairam neviem ako na SK ale na matiku, jazyky atd. sa v zahranici nehovori telent ale nadanie. talent je skor v umeni.
Neviem, ci tiez nie si ucitelka vv ci hudby ale s kenzom si nahravate lajkmi. Haha
matika aj pre nenadaneho ziaka je lahsie sa naucit, ide tu len o dane postupy a logiku. Staci sa fakt nabiflit. Hudobny sluch sa "naucit" neda.
No neviem aki vedci zase nieco skusali ale to si este asi nevidela babo, co na hudbu absolutne nereagovalo. Pri babätkach sa da zistit ci pocuju ale ci maju hudobny sluch fakt nezistis. Vytlieskavat di do rytmu nebude. 😕 😕 😕 😕

mairam
3. apr 2016

@yanni pre mňa je nadanie a talent to isté, je to len slovičkarenie.
Učiteľka nie som, mám technické vzdelanie, da sa povedat talent na matiku 🙂 Mala som tiež zopár trojek z hudobnej, na telesnej večne medzi poslednými. Keď som dostala štvorku z 1500-ky, tak môj otec začal so mnou pravidelne behávať a nabudúce to bolo lepšie, takže dá sa to. Mm mal na jednom vysvedčení same jednotky a trojku z výtvarnej. A čo, je tu, vyštudovaný, úspešný v práci. Som sa na tom akurát dobre pobavila, keď mi to ukazal. Netreba tým známkam pripisovať väčší význam ako majú.
A v tomto sa prave mýliš, matematika sa nabiflit nedá, presne ako píšeš je to o logike. Ak má dieťa slabšiu logiku, môže sa aj rozkrajat a rodič s ním a niektoré veci jednoducho nedocvaknu, alebo docvaknu, keď už je z danej problematiky zopár zlých známok v žiackej.

vevesh
3. apr 2016

@maslenka47 nesuhlasim, tato znamka vobec nevypoveda o schopnosti plnit sich (ne)prijemne povinnosti - pretoze to by si zase mala tych 99% jednotkarov...vychova je od toho vychova, ze by mala k niecomu vychovavat (hudba, sport, umenie), nevidim absolutny zmysel v jej znamkovani (ak to teda nie je sportovy gympel, konzervatorium ci umelecka)
A bdw. Za davnejsich cias, neviem ci to dodnes funguje, si na prijmackach dostavala za priemer body - na medinu a pravo konkretne to bolo od 200-600 bodov, takze sa netreba hrat, ze ty nehralo rolu... Hralo a sakramentsky velku, na prijmacky na vs do ciech to hraje dodnes velku rolu, o sk neviem...

yanni
3. apr 2016

@mairam ked sa to podchyti hned a nie az po par zlych znamkach v ziackej, tak mu to docvakne aj skor. Len casto sa no nechave "ved dako bude". A decka casto nepovedia hned, ze tomu nechapu.

mairam
3. apr 2016

Tu je niečo o tom sluchu, ako to zistovali fakt netuším: http://hudobnaporadna.sk/336/hudobny-sluch/

maslenka47
3. apr 2016

@vevesh tvoj pristup je cely zle. Len preto, ze ty nepovazujes informacie z daneho predmetu za "potrebne", ma byt dostatocny dovod na to, aby sa neznamkoval. Co takto literatura, obsah velmi podobny hudobnej vychove, vacsine ludi informacie dobre len do "riskni milion" a na to, aky jakz takz boli v obraze, ked to budu v skole ucit ich deti. To same historia/dejepis. Tieto predmety, ak si si niekedy na skole vsimla, sa do velkej miery prelinaj, pretoze historicke udalosti ovplyvnovali umelecku tvorbu a naopak.

Ucelom "vychovy" nie je dieta "vychovavat" k niecomu, ale poskytnut dietatu prehlad v danom odbore. Na hudobnej vychove sa nauci, ze existuje aj ina hudba, ako Desmod, ze 5 rovnych ciar s cudnymi obrazkami sa vola notova osnova, ake existuju hudobne nastroje, preco na klaviri niektore cierne klavesy "chybaju" a pod. Aspon teda ja sa nepamatam, ze by nas niekto vyslovene nasilu ucil spievat a este za to nebodaj znamkoval. Ano, znalost textu sa obcas vyzadovala, presne ako ked sa na literature deti ucia basnicku.

Na vytvarnej vychove si dieta zoznami s roznymi umeleckymi stylmi, s roznymi metodami vytvarnej tvorby, tvorivosti (ze sa da nieco spravit aj z roztraheno papiera a pod). Tiez to nema byt len o tom, ze zabijem hodinu "cmaranim na papier". A je uplne v poriadku, ze sa to znamkuje, resp. nejakym sposobom hodnoti. Presne tak isto, ako v prvej triede krasopis alebo "uprava zosita". Ale mam dojem, ze niektorym rodicom by bohate stacilo, keby ich decka naucili v skole pisat na tablete. Drzat v ruke ceruzku alebo pero dnes uz nie je v mode :x

vevesh
3. apr 2016

@maslenka47 praveze naopak - ja povazujem tieto informacie za relevantne a uzitocne 🙂 , a keby sa znamkovalo doniest si na vychovnu kto co doniesol - papiere, material a pod, alebo na telesnej zabehol som ....a celkovo vysledne neratalo by sa to do nejakych priemerov , ktore potrebujes na prijatie do dalsej skoly ,tak preco nie 🙂
.....ja mam skor negativne skusenosti so znamkovanim na sk - u nas sa znamkoval spev (ja spievat neviem,nemam sluch. ale bola som v dvoch zboroch, v dave sa to stratilo 😅 ) - a samozrejme 3, lebo som nevedela (a ta jednotka z dejin hudobnej to nezachranila, lebo spev je dolezitejsi 🙄 🙄 🙄) a mimoskolska aktivita spev v zboroch bol dva krat ukradnuty)
takisto z telesnej- to, co sa dalo technicky naucit som dala, ale beh bol moj zabijak - vzdy som sa povracala, takisto som sa nikdy nevysplhala na tyc, ale zavodne som robila basket, a tanecna , aj tak nic z toho - samozrejme 3-4..... moje spoluziacky robili profi karate, profi plavanie - no smola-....ratal sa len profi voleybal a sportova gymnastika - ale vdakabohu som nemusela robit prijmacky na ss, lebo neviem neviem , ci by som neskoncila kvoli tv a hudobnej na nejakej sou (ano aj take treba, ale to nie su a neboli skoly pre mna...) a telesna bola vzdy o sympatiach ucitela (vystriedali sa u nas za 4 roky 4, takze viem porovnat) 😕 🙄 🙄
a pre porovnanie znamkovanie vychov v zahranici v de - davaju sa sice znamky, ale na vysvedceni mas iba absolvoval a nikde sa ti to nerata, a ak sa zapisovali znamky, tak vysledna sa skladala zo 4-5 casti - teoria (normalny test ako napr. skakat cez kozu alebo pravidla voley) - 30%, prevedenie cviku (20%), ucast na hodine (10%), snaha (20%), extra ulohy (20%)

kenzom
4. apr 2016

@vevesh Tak to si mala naozaj smolu na učiteľov~ ja si nepamätám že by niekto mal 3z telesnej~ 2mali možno dvaja/ to isté ostatné výchovy. ...ja tiež neviem spievať~ takých nás bola väčšina~ ale málokto mal dvojku. ...prečo znamkovat som už vysvetlila/na postup na sš to nemá vplyv aspoň 15rokov~ na gymnázium chodia aj stvorkari z hlavných predmetov, ktorí tam naozaj nemajú čo robiť. ..ak sa vyskytne jednotkar ktorému svieti sólo trojka z nejakej výchovy tak to vzbudzuje úsmev~ teraz je podstatný monitor. ...dokonca aj na vš sa dostane takmer každý. ...takže táto debata bola o ukludneni maminky druhacika~ nie je hanba mať dvojku z čohokoľvek/ je úplne normálne ísť za učiteľkou a opýtať sa kde je problém a ako postupovať. ..