Druhák nosí poznámky
Mám taký problém, a neviem ktorým smerom sa uberať. Syn je druhák. Je to šikovné dieťa, netreba sa s ním nejako extra učiť, všetko si porobí sám, a nosí domov jednotky. V škôlke chodil na súťaže aj recitačné, učiteľky - obe si ho veľmi vychvaľovali a naozaj nikdy s ním problém nebol.
Nastúpil do prvého ročníka, zopár krát doniesol domov poznámku, ale nič čo by sa vymykalo normálu.
Tento školský rok však máme problém, nosí každý týždeň domov poznámky, že porušuje školský poriadok, a že nerešpektuje pokyny učiteľa, atď. Všetko sú to také všeobecné poznámky, a ja naozaj neviem čo za nimi stojí. Raz som už volala pani učiteľke, že čo je vo veci. Na druhý deň dostal syn zasa poznámku, a dala mu ju s poznámkou: "Dúfam, že tvoja matka mi zasa bude vyvolávať".
Už toto som predýchavala ťažko, pretože komu mám volať ak nie jej ak v niečom nemám jasno? A to jej ja nevyvolávam, to som jej volala prvýkrát. Rodičovské ešte nemali vôbec odkedy chodia do školy - končia druhý ročník. Ani online nebolo, ani raz.
Poslednou dobou syn, čoraz častejšie spomína, že by chcel chodiť do inej školy, lebo má zlú učiteľku. Dohováram mu, že musí v škole poslúchať, ináč nech sa nečuduje, že je pani učiteľka na neho potom nahnevaná.
Poznámky nosí naďalej. On tvrdí, že ju dostal aj za to, že sa zohol pre gumu, ktorá mu spadla na hodine na zem :/ Neviem naozaj čomu veriť a ako toto riešiť. Poznám svojho syna, viem že taký zlý nie je, aby nosil 3-krát týždenne domov poznámky, ale viem aj, že veľakrát je roztržitý a ani si neuvedomí za čo tie poznámky dostane. Nie som ten typ rodiča, že teraz budem hovoriť, že môj syn je cukríček, a najlepší. Ak má učiteľka dôvod, áno nech mu tú poznámku dá. Ale rada by som vedela dôvod tej poznámky. Evidentne s ňou toto nevyriešim, keďže mobil nedvíha keď jej volám, a cez messenger toto riešiť nemienim.
Včera mi syn povedal, že učiteľka každého volá pekne krstným menom, iba jemu hovorí priezviskom. A že ona hovorila, že si deti nemajú hovoriť medzi sebou priezviskom, ale menom a ona mu hovorí priezviskom, ako keby bol najhorší a vôbec tam nepatril.
Pýtala som sa, že či nie len vtedy mu tak povie, keď neposlúcha, a vraj mu to hovorí stále, aj keď príde ráno hneď do školy.
Pýtala som sa spolužiakovej mamy, či sa nevie povyzvedať od syna, a potvrdil, že je to naozaj tak, a že ho zvykne dávať za trest sedávať dozadu ....
Dnes ráno som synovi povedala, že ak ho učiteľka osloví priezviskom, nech sa jej opýta, prečo ho tak volá. ....
Zajtra by som chcela ísť za riaditeľom rovno :/ Či to mám riešiť najprv s učiteľkou?
A kedy by si to uz riesila?ja vobec nie som konfliktny typ, ale ucitelka si moze mysliet, ze nemas zaujem....a vidis, ze to ma stupajucu tendenciu.Mozes byt utiahnuta, ale vidis, ze syn ma problem a cakas?To aky bol v skolke neries deti sa menia...mozno vyrusuje, rozprava, je nesustredeny, robi zo seba sasa.Po druhej poznamke by som bola v skole vyhovaras sa...aj s ruskami sa chodilo do skoly.Ked Ti neodpise uz by som nesla za nou, ale rovno za riaditelkou.Ved vy neviete ani znamky deti to co mate za skolu a ucitelku?
Objednala by som si termin u riaditela skoly a ze ziadas, aby bola pritomna aj triedna, dovody, ze uvedies na mieste a tam by som povedala tu ustnu poznamku o vyvolavani...
Ja by som také robila rodeo, že by len pozerala. Toto je naozaj cez čiaru. Učiteľka je nejaká stará raketa?
Skús ešte slušne požiadať učiteľku o stretnutie, že chceš ziatiť a pracovať na synovom správani...najlepšie mailom alebo teda sms, keď nefunguje na nete. Ak nebude odozva, tak ak máte zástupkyňu pre 1. stupeň, tak zase elektronicky oslov ju, aby si mala dôkaz, že si sa snažila o kominikáciu. A uvidíš...Nie je to ale OK, ja som 3 poznámky nedala ani za mesiac, nie za týždeň 1 žiakovi. Ak by som to bola nútená robiť, tak ako prvé by som volala rodiča, nech to vyriešime, lebo žiak s toľkými poznámkami by logicky mal naozaj nepriaznivo narúšať vyučovací proces.
Rodičovské boli, aj z ministerstva bol pokyn minimálne raz za polrok ho spraviť, očividne škola na základné pokyny kašle a v takej by som dieťa nenechala. Ktovie čo všetko tam zanedbávajú. Keď s učiteľkou nie je reč tak za riaditeľkou a zistiť veci.
Poslala by som na nu skolsku inspekciu. Totalne arogantna a drza osoba.
Akko keby som citala o svojom synovi. Na rozdiel od tvojho ma moj 18 rokov. 🙄
ak mas problem s poznamkami ries to cez edupage mate ho nie? nemusis hned volat triednej. alebo mail ci inu pisomnu komunikaciu. my detom hovorime priezviskom ak mame v triede viac deti s rovnakym krstnym menom. tiez sa treba ohradit ze ak by prisla kontrola popr. chceli dat horsiu znamku zo spravania /za poznamky je to normalne/ treba aby tam boli rozpisane co presne dieta spravilo nie len ze porusilo skolsky poriadok, v tom je vela bodov treba napisat ktory bod bol poruseny...
@kacena4 vážne druhákov oslovujete priezviskom? to vážne? chúdence deti. chápem, keĎ im poviete - Adamko Novák, Adamko KOváč, ale v kombinácii s krstným menom, nielen priezviskom.
V tomto prípade to je silné pochybenie učiteľky. Nereaguje na matkine volania, na nič. Ignoruje ju. A ozaj nie je normálne, aby sa vyvršovala na jednom dieťati kadejakými poznámkami a podobne. Je jasné, že pedagóg nemá všetky deti rovnako rád, ale nemal by to dať najavo. Absolútne zlyhanie učiteľky, nemala by učiť.
nemám dieťa, ale nie je povinnosť školy mať rodičko aspoň raz za polrok? online alebo osobne
@macik166 vôbec... Práveže je mladá. 40 môže mať
@kacena4 nemôžem riešiť poznamky cez Edupage lebo ho takmer vôbec nevyužíva. 🤷 Teda jedine ak potrebuje nejaké info dať, tak to tam dá.
A nezda sa mi to úplne normálne, ak druhé deti oslovuje menom a len jeho jediného priezviskom. Áno sú dvaja jeho menom, druhému povie krstným a jeho len priezviskom stále.
A tie tresty? To kde sme? Nech mi nehovorí že ostatné deti sú hrobovo ticho lebo to jej neuverím.
Som v situácií kde neviem ja z domu usúdiť kde je pravda. Syn povie že ostatné deti aj dnes rozprávali v rade a poslala jeho za trest niekam dozadu, tam musel čakať a ako posledný musel odovzdať úlohu, už keď ostatní sedeli.
Budem rešpektovať "výchovné aj vzdelávacie" metódy pani učiteľky pokiaľ nepresiahnu určite hranice a pokiaľ budú rovnaké pre všetky deti ...
Ale že si to už aj iné deti všimnú že len môj syn chodu za trest sedieť dozadu a popritom sama viem že sú v triede správaním oveľa horšie deti, tak si nemyslím že je to úplne ok.
@alex49 Určite je. Ale bohužiaľ nemali, ani raz.
@januska12323 ja viem že ostatné školy mali. Aj cez zoom mávali normálne. Ale proste tu nič.
@lentak1223 už sa stalo. Zajtra idem za ňou, som zvedava čo mi na to povie.
@luccija z čoho si to učiteľka bude myslieť,že nemam záujem? Z toho že jej píšem a neodpise, alebo jej volám a nezodvihne vôbec ???
Alebo keď jej už napíšem na messenger tak mi odpíše úplne arogantne a na druhy deň synovi pri udelení ďalšej poznámky nezabudne pripomenúť že dúfam že tvoja matka mi bude zasa vyvolávať kvôli poznámke?
Druhakovi, pred celou triedou?
@luccija a známky viem, zapisuje ich do žiackej. Syn sa učí na jednotky.
No upratala by som ucitelku hlavne kvoli tym blbym dodatkom co pise k poznamkam🤣by videla co matka dokaze🤣kokos to uz kde sme,dalsia ucka co si mysli ze je riaditelka zemegule🤨
Daj ho preč. Syn je tretiak a menili sme školu v marci. U nás tiež neustále poznámky, večne sa sťažovala na jeho správanie, že ubližuje deťom, nikto ho nemá rád, nikto s ním nechce sedieť, lebo vyrušuje. Keď som sa s malým rozprávala ako sa správa pani učiteľka k ostatným deťom, tak povedal, že nikomu nerobí to čo jemu, boli sme aj u psychologičky a tá sa ho opýtala, že kedy sa cítil posledne v škole dobre, odpoveď, keď pani učiteľka mala covid. Poslednou kvapkou bolo, keď ho cez prestávky nechávala sedieť v lavici a nesmel sa s ním nikto rozprávať, keď stál v rade na WC s inými chlapcami, tak ho postavila do kúta a musel čakať tam. Hneď ako skončili karantény v triedach sme vybavili prestup. Teraz v novej škole má dobrú pani učiteľku, koľkokrát príde a povie, pani učiteľka je spravodlivá, nemali sme napísanú úlohu, dostali sme poznámku (v starej škole dostal poznámku len on), aj keď spravia niečo zlé tak spravodlivo poznámka obidvaja.
Ak tvoje dieťa chce do inej školy, tak ho tam daj. Náš nechcel, ale vysvetlila som mu, že pani učiteľka by ho zničila, on s deťmi so starej školy je stále v kontakte a pravidelne si telefonujú (to asi preto, že ho nikto nemal rád).
Myslím, ze ísť za riaditeľom je blbosť, učí on syna? A zmeniť školu tiez🙈.. . Niektoré premotivované, radikálne, helikopterove mamičky preháňajú. Lebo zmena školy je bomba riešenie. Hlavne pre tak malé dieťa.
Myslím, ze ti na synovi záleží, tak pekne s kľudom postupuj a ku krajnemu riešeniu dôjdeš az vyčerpás predošlé moznosti. V prvom rade kontaktuj pani učiteľku. Akokoľvek, telefonicky, mailom, edupage a vyžiada si osobne stretnutie. Aj počas korony bola online komunikácia a dokonca osobná pred budovou školy, teraz už by to nemal byt problém. Ako rodič máš plne právo na informácie ohľadom syna. Určite by som si zistila, aj druhý pohľad na vec, niekedy deti vedia veci skresliť, požiadala by som o vysvetlenie, prečo ho oslovuje ináč ako spolužiakov a poprosila ju o co najkonkretnejsie poznámky, aby di vedela o tom do synom diskutovať, prípadne nech ti vysvetli kde vidí u syna problém. Taktiež by som ju požiadala o spoluprácu a častejší komunikáciu a syna by som doma tiež usmernila. Ináč, žiaci, ktorí sú nadmieru inteligentní moozu mat poruchy pozornosti a správania. Rozumiem tvojmu postoju, všetky matky svoje deti ľúbime a chránime, ale treba sa na vec pozrieť co najobjektivnejsie a hlavne v záujme dieťaťa, preto by som sa vyhla radikálnym riešeniam a prehnanym reakciám. Ak pani učiteľka nebude ochotná, až potom chod za riaditeľom.
Nezdá sa mi žeby sme preháňali, učiteľka nereaguje na matkine otázky tak kde inde ako za riaditeľom by mala ísť?
@adkalu vieš, ľahko sa to hovori ale ono to je tažšie... Toto sa nam stalo a syn bol v takych depkach že už naozaj začal robiť zle a neučit sa.. riaditel sa vždy zastane učitela, nebude špinit povesť školy.. mohla som sa rozkrajať. Každy boži deň poznamky a už aj opravnené. Zmenili sme asi v 3.tom ročniku školu. Ale už sa to potom ťahalo s nim . Prestupoval so zlymi znamkami a 4 zo spravania. Pritom je to normalny chalan.. teraz ma jednotku zo spravania a občas daku poznamku o nepripravenosti do školy.
A to, ze ona ona edupage nevyužíva nie je tvoj problém, je to oficiálny komunikacny kanal medzi školou a rodičom, musí reagovať na tvoje dotazy a žiadosti, ak nie, tak skutočne sa môžeš sťažovať jej nadriadenému. A aj by sa mala. Len dôležité je zachovať jasnu, vecnú komunikaciu,aby bola na prospech veci... A ináč k zmene školy, vnimam to ako krajne, v niektorých prípadoch ako nevyhnutné riešenie,ale tých prípadov je malo. Drvivá väčšina zmien škôl býva okrem sťahovania práve problémové správanie dieťaťa a snaha rodiča to prekryť, alebo neschopnosť si to pripustiť. Aj keď niektorí rodiča to vnímajú ako svoje "víťazstvo". Držím palce, aby ste túto situáciu zvládli a hlavne, aby to prospelo synovi🍀
@adkalu Riešila si niekedy podobný problém s dieťaťom? Presne takto ako popisuješ som postupovala, aktívne som komunikovala s učiteľkou, bol problém napísala mi, s dieťaťom som si vydiskutovala. Ono, časom tie poznámky boli za sprostosti, napr. vykríkol správnu odpoveď a tým pokazil otázku, keď som sa prichádzala do triedy vykríkol ide ........(priezvisko učiteľky). Poznámky sa vždy stupňovali pred štvrťrokom, polrokom..... aby mu mohla dať pokarhanie triedneho učiteľa. S tým, že ho trestala sedením v lavici a státim v kúte sa nepriznala. Raz si nezdvihol tabuľku a zohol sa a tak písal, pani učiteľku mu povedala "Múdremu neraď, sprostého neuč". Túto "poučku" používala dosť často. S odstupom niekoľkých mesiacov, môžem povedať, že prechod do novej školy bol to najlepšie čo sme dieťaťu mohli spraviť a mali sme to spraviť hneď a nie sa snažiť s pani učiteľkou diskutovať, ešte bude dosť dlho trvať, kým trauma s pani učiteľky bude za nami.
@kaja01 och toto sa aj zle číta 😢 toto je to keď človek nejde robiť povolanie učiteľa lebo to tak vnútorné cíti. A potom ten nápor a stres nezvláda. Ja verím, že je to ťažká práca, a preto ju nemôže robiť každý.
@evamarek77 neviem o tom že by mu hrozila dvojka zo správania. Rozhýbala som sa teraz lebo som nechcela byť helikoptérovy rodič, ale ono sa to poslednou dobou uz stupňuje, a to o trestoch čo mu dáva a že ho volá úplne inak ako ostatné deti som sa dozvedela iba teraz. Syn mi to predtým nepovedal.

Nemusíš sa rozčuľovať. Len skutočne nechápem, že má tvoje dieťa problém a ty neriešiš v škole ale tu na Mk.
Potrebuješ radu, či si máš vyjasniť s učiteľkou, keď tvoje dieťa sa cíti v škole nekomfortne?
V prvom rade treba hovoriť s riaditeľkou. Ak bude stretnutie odmietať, smer vedenie.
Prečo ste 2 roky neriešili, že nemáte rodičovské združenia či konzultačné hodiny?