icon

Existuje zákon, ktorý zakazuje kopírovanie písomiek?

4. nov 2024

Ahojte baby,je nejaky zakon podla ktoreho nemoze ucitel prefotit pisomku na vyziadanie rodica?Ide o cudzi jazyk,kde pisomku potrebujeme ukazat na doucovani aby sme vedeli kde robime chyby, takze len nahliadnutie nam nepomoze.Odpoved bola ze nemoze nam ju prefotit.Dakujem

letfenixa
4. nov 2024

Ustanovenie § 9 ods. 2 vyhlášky Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky č. 223/2022 Z. z. o základnej škole umožňuje zákonnému zástupcovi nahliadnuť do písomnej práce žiaka, ak o to zákonný zástupca požiada príslušného vyučujúceho do 5 pracovných dní odo dňa vyhodnotenia písomnej práce, t. j. do 5 dní od kedy bol žiak a zákonný zástupca informovaný o výsledku písomnej práce a to napríklad prostredníctvom zápisu hodnotenia v žiackej knižke.

autor
4. nov 2024

@deedol na doucovani pise testy a pisomky na 90% a vyssie.V skole na 60%.Potrebujem zistit ake su tie pisomky.

unicornlady
4. nov 2024

Písomky deťom učiteľka nedá do ruky, aby si pozreli, kde robia chyby?
Veď to aj tvoje dieťa môže opísať tie chyby, kde urobilo.

danusskaaa
4. nov 2024

Ja si skôr myslim, že sú to tie standardizované testy a boja sa nejakých rozmnožovaní, ktoré by nastalo medzi žiakmi a bolo by po testoch.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
hablko2
4. nov 2024

@roxana280 my odkladáme všetky previerky, 5-minútovky, testy do fascikla, ktoré si môže prísť rodič pozrieť, resp. na ZRPŠ ich majú k dispozícii. Presne kvôli tomu, že dieťa to stratí/zahodí/neukáže a potom sa rodič príde sťažovať a nemáme mu čo predložiť.

hablko2
4. nov 2024

Nemôže byť problém v tom, že na vyučovaní stresuje, prípadne ju vyrušuje prítomnosť spolužiakov, učiteľky atď? Na doučovaní je predpokladám vo väčšom kľude.

zuzanka.zuzu
4. nov 2024

a kde je v tej vyhláške zákaz fotiť do mobilu?? 😂

hablko2
4. nov 2024

@roxana280
“to je teraz take moderne, ucitelky sa kryju, dobra ucitelka nema problem dat pisomku rodicovi domov aj podpisat, kedysi to tak ucitelia robili, dnesne si kryju chrbat, take co su neiste, ci im tam rodic nenajde chybu, asi tolko”
Na základe čoho toto usudzuješ a zovšeobecňuješ? Prečo všetkých hádžeš do jedného vreca? Predstav si, že si nie som neistá a domov previerky nedávam preto, že dieťa previerku doma neukáže, stratí ju alebo zahodí a samozrejme, kto bude zlý?

nika23t
4. nov 2024

Mne raz dcéra tvrdila, ze učiteľka im dala nečakane písomku z toho, co ani nepreberali a dostala 5. Napísala som slušne učiteľke, ci nám to môže odfotit a poslať kvôli tomu, aby sa to doučila. Do 2 minút som to mala. Dcéra mala smolu, písomka to bola z 10 jednoduchých vzorcov z chémie. Takže nielen, ze sa to doučila, ale už sa aj boji klamať. Učitel môže poslať, aj by mal, k nahliadnutiu pre rodičov. Niekedy písomky deti nosili domov ukázať, teraz už vidím len známku.

letfenixa
4. nov 2024

My máme v škole ponaučenie, keď nám v posledný týždeň augusta prišla inšpekcia, riešili sťažnosť a chceli všetky písomky žiaka.

benit
4. nov 2024

Ved ucitelka ti vie povedat v com robi chyby, to hadam vidi aj dcera.
Ty chces vidiet ake su testy. Prave preto ani u nas sa testy z anj nedavaju ani prefotene, lebo su k ucebniciam a deti by si ich medzi sebou posuvali.

autor
4. nov 2024

@benit su to pisomky nie testy.A ked je priemer triedy z danej pisomky len 29% tak potom je asi niekde zrada.A nieje ochotna poskytnut pisomku.Ide o anglictinu a kedze ja som studovala iny jazyk a anj som vobec nemala potrebujem ju na domov skonzultovat s niekym kto ju ovlada.

nika23t
4. nov 2024

Nemusí to byť žiadna zrada. Stačí, ze sa žiaci nepripravili. Dnes úplne moderné a bežné u starších detí a hlavne, vsetky zle známky hodiť na učiteľku. A hľadať chybu v nej, nie doma u dieťaťa. Ak potrebuje doučiť, zjavne ma s predmetom problém. A môžeš aj osobne ísť do školy a nazrieť do testu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zuzana76
4. nov 2024

Ak je to ZS, tak sa stava, ze pisomky dopadnu na 30 percent, dnes na ZS chodia aj ziaci, ktori by kedysi boli zaradení do specialnych škol. Obcas prevlada taketo zoskupenie ziakov v jednej triede, staci ze ich viacero napise na 5 ci 4 a hned to mas 30 percent na celu skupinu.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lapalma
4. nov 2024

Autorka...nedá mi to nenapísať svoj názor. 🙂
Tvoje dieťa píše testy na doučovaní na 90% ? To naozaj nedokáže verbalizovať, čo mu v školskom teste nejde ? Kde robí chyby ? ... zrada bude niekde tu 🙂
Ak sa učí....vie, čo nevie.
K svojmu pokazenému testu sa nedokážu vyjadriť iba žiaci, ktorí sú mimo a netušia o čom je reč . ( preto je zlá učiteľka ) .
Choď do školy, nahliadni do testu - ak si odborníčka na iný jazyk, bude pre teba jednoduché zistiť, aký gramatický jav tvoje dieťa neovláda ( napr. lexiku, syntax, štylistiku, morfológiu jazyka ) ... potom budeš vedieť, kde má medzery a doštudujete s doučovateľom.

benit
4. nov 2024

Je to nariadenie skoly, treba to respektovat. Ucitelka ti isto povie, v com urobila chybu. Ja som nikdy nemala s tym problem, poslala som fotku len teda na anj bol zakaz. Mohli si prist pozriet do skply kedykolvek.

tamitamitami
4. nov 2024

Ja som na strednej škole riešila niečo podobné. Učiteľka si na mňa proste zasadla a hodnotila ma prísnejším metrom ako ostatných. Aby som pravdu povedala nevedela som angličtinu na jednotku ale na dvojku/trojku som vždy bola naučená. Nechcela rodičom dať písomku (mne si ju odfotiť nedovolila), ústne odpovede nebudem radšej ani komentovať (dostala som 5 nech som povedala hocičo).
Nakoniec to zašlo tak ďaleko že pri mojom skúšaní bola vždy riaditeľka a testy som si mohla začať fotiť. Ale bol to naozaj nekonečný boj.....
Zrazu z 4/5 boli 2/3 a vlastne aj 1ky.

Tiež som názoru že dobrá učiteľka ktorá hodnotí normálne nemá problém odfotiť rodičovi písomku.

nenne27
5. nov 2024

Ak je to pisomka napr.z oxford university press ucebnice tak nie, nemoze.podlieha autorskym pravam

autor
5. nov 2024

@nika23t takze ked clovek povie pravdu tak hadze vinu na ucitela.Ano doucit lebo ked rodic nema znalost tak hlada ako doucit.A ked na doucovani pise pekne pisomky tak kde je zrada?Tak to potom polovica deti resp.rodicov hadze vinu na ucitela kedze tolko deti chodi na doucovania z roznych predmetov ze to nieje ani pekne uz.Ale ano deti maju problem nevedia sa ucit a ucitel vie vsetko preto chodia deti na doucovania.

unicornlady
5. nov 2024

Koľko má dieťa rokov?
Veď sa jej spýtaj, kde urobila chybu. Písomku videla.

nika23t
5. nov 2024

No vidíš, máš po probléme. Keď je taka dobra na doučovani, tak to zruš, nemusíš platiť, vezmi písomky od doucovatela a predlož ich v škole, nech to vidia. Chod a priamo komunikuj s vyučujúcou, s vedenim skoly. No len aby si nebola prekvapená. A nedostala učiteľa, pri ktorom pekne napíše písomku, ale nič nebude vedieť.

autor
5. nov 2024

@nika23t presne ako povies.Co by som bez tvojej rady o ktoru som ani neziadala robila.Otazka znela uplne inak.Tak bud citaj s porozumenim alebo ignoruj.

zuzana76
5. nov 2024

Som ucitelka a aj moje dieta chodi na doucovanie z dvoch predmetov, casto chyba a z pohladu pedagoga ti poviem, ze nie, ten ucitel nema moznost doucit kazde jedno dieta vsetko, ucitel uci okolo 100-150 deti a podla mojho nazoru kazde dieta, co ma od 3 horsiu znamku by potrebovalo doucit a to nie je v silach ucitela. Komu na vzdelani svojich deti zalezi, zaplati si doucovanie, alebo ak to dokaze uci sa sam s dietatom doma. A aj moje dieta na doucovani vsetko vie a ked je zrazu samo na seba, tak napise pisomku na 2. Na doucovani ho ucitelka chvali, ze mu to pali a je sikovny. Aj je, ale je nepozorný.

autor
5. nov 2024

@zuzana76 aj u nas je to tak.Je mozne ze preleti mucha alebo nieco sa len mihne a uz je nesustredena.Preto som chcela vidiet pisomku ale tak inak asi nebude.Len zvysit sustredenost.

roxana280
6. nov 2024

@zuzana76 ale vzdy boli deti aj take aj take aj ja som mala spoluziakov socialne pripady, romov na zakladnej skole, nikto neriesil ci sa vratila pisomka spat, tie velke sa nedavali domov, na rodicku ked ja som ucila, vsetky zosity kazde dieta na stole skolske aj pisomky, ked ucitel robi zmysluplne pisomky a opravuje spravne, nema mat problem ak by si aj tie pisomky odfotili a dali aj do novin. Je to ich praca, su za to plateni a teda ich praca ma byt verejna. Aj ked normalne je, ze sa moze stat, ze pri tolkych pisomkach aj ten najlepsi ucitel prehliadne bodik.Nikto by z toho normalny nemal robit problem. Ja som od ucitelky vylozene chcela, aby mi odfotila pisomku, aby som mu vedela pomoct, ze kde robi chyby, ani neodpisala, bojovali sme zbytocne s nou 3 roky, zozrala nam vsetky nervy matikarka v Bratislave, prelozili sme ho do deviatky na inu skolu, same jednotky nosi zo vsetkych predmetov, takze chyba nebola v dietati.

roxana280
6. nov 2024

@zuzana76 ani mne to nikdy nevadilo, na rodicko nachystane vsetky zosity a pisomky na lavici kazdeho dietata kde sedelo.

lalala94
6. nov 2024

@nika23t tvoj prispevok je totalne odveci. Ak by autorka a jej dcera na to kaslali a hladali najprv problem v ucitelke, tak by asi neriesili doucovanie z toho predmetu. A ak ma ucitelka strasne velky problem s odfotenim pisomky, tak asi je problem v nej.