icon

Hodnotenie a známkovanie v škole

nocomment
18. jan 2012

Ahojte.Vo väčšine tried je tiché rozdelenie detí na silnejších a slabších žiakov. Zároveň vrámci týchto skupín je opäť ďalšie delenie na najšikovnejších a slabších. Takže dieťa - slabá jednotkárka je vo výslednom hodnotení na úrovni slabého trojkára. Reálne - obaja budú mať na vysvedčenie dvojku.
Ako hodnotia učiteľky vaše deti? Je príliš prísne hodnotenie v ročníkoch 1. - 2. správne? Ako sa zachovať, ak nie som spokojná s kritériami hodnotenia učiteľky a tiež s tým, že nemá rovnaký meter na všetky deti.

nocomment
autor
19. jan 2012

všetkým vám ďakujem za postrehy, rady a povzbudenie ... ste veľmi milé.

Viem o školách, kde sa v prvom ročníku neznámkuje vôbec. Na vysvedčenie síce dostanú jednotku, ale nestresujú a nemotivujú ich len známkami, @lubina to vystihla. Kde je potom tzv. Škola hrou?
U nás sa známkuje od prvého ročníka všetko. O hodnotení náboženstva na druhom stupni - 8. a 9. ročník - radšej pomlčím - je to zbytočne až moc prísne dávať žiakovi z náboženstva trojku. Fakt sa takéto na našej škole deje. že aktivita na hodine nulová, nechodí do kostola a 2 roky chodil na etiku, nie náboženstvo .. takéto argumenty. No škoda slov.

nocomment
autor
19. jan 2012

@nikolca zaujímavý spôsob skúšania - to skôr išlo o rýchlosť a nie o vedomosti. Hrozné.

kburgerin
19. jan 2012

ja mam co povedat ....................ja sa so synom ucim furt denodene je druhak a povedala ucitelka ze bude mat 3 a este je aj integrovany

martina2001
19. jan 2012

@nocomment Ja sa nestretávam s hodnotením známkovaním, ale máme percentuálne hodnotenie, jedná sa o to prísnejšie hodnotenie a motivujú sa deti navzájom, nie učiteľka. Ale učiteľka aj nám rodičom na rodičku vysvetlila a aj deťom v škole koľko percent je aká známka, lebo prejdú na druhý stupeň a tam to už budú známky, vedia si sami prepočítať koľko percent je aká známka. Aj v triede kde je môj syn sú žiaci výborný a menej dobrý, ale učiteľka ich aj tak hodnotí. Majú síce len 4stupne hodnotenia na vysvedčení, a teraz čo sme sa bavili povedala rovno že budú už aj hodnotenia dobrý a menej uspokojivý.

kburgerin
19. jan 2012

ja mam co povedat ....................ja sa so synom ucim furt denodene je druhak a povedala ucitelka ze bude mat 3 a este je aj integrovany
@nela82 ahoj a ja mam ties syna dislektik disgrafik .,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ako to je u vas na skole

sisaha
19. jan 2012

@nocomment toto co opisujes by som ja nezniesla..Argument, ze nechodi do kostola, tak za to si zasluzi trojku? Mala si povedat, ze trestat ho za absenciu moze boh a ona nim nie je 😉. A teraz vazne...ja by som asi zvazila inu skolu..

jajka257
19. jan 2012

babulky, dufam, ze teraz sa do mna nepustite vsetky ako srsne. Ale hodnotenie ziaka znamkou ma svoje presne urcene predpisy a standardy, kde je uvedene, co musi splnat ziak na konkretnu znamku. Predpokladam, ze ziadny ucitel si sam nedovoli len tak z brucha urcovat jednotlive urovne. Ak mate pocit, ze sa vasmu dietatu krivdi, poziadajte o komisionalne preskusanie. Este jednu vec, ale musim povedat, polrocne vysvedcenie je informativne, dolezite je koncorocne.

Niekedy sa sama sebe cudujem, preco vlastne ucim, ked mnohi rodicia vedia lepsie ako cely ucitelsky zbor ako a co ucit, ako hodnotit a ako pristupovat k detom. No skuste si zatvorit oci, predstavte si, ze mate doma priblizne 26 deti a mate ich zvladnut po stranke spravania, mate ich nieco naucit , mate sa snazit vnimat a chapat ich pocity. A to je jedna trieda, ked mam denne 6 hodin, tak si to vynasobte 6 a dostanete realny vysledok ako musi ucitel reagovat na situaciu, rychlo a hlavne zodpovedne. A to nehovorim o tom, ze niektori rodicia sa stavaju k problematike tak, ze ved ho ma vychovavat skola. Nuz teraz som sa Vam pokusila ukazat pohlad zo strany ucitela. Dufam, ze ma nezjete za ziva. 🙂

renab
19. jan 2012

@jajka257 vôbec sa do teba nepustím 😀 , ja som svojim príspevkom chcela povedať asi toľko, že neriešim, keď môj syn dostane dvojku a číta lepšie, ako dieťa, ktoré dostalo jednotku. Viem, že na to, aby mal jednotky, nemusí vyvinúť takmer žiadnu námahu pri príprave na hodinu. Jeho príprava spočíva v preložení kníh v taške. Ale to dieťa, čo dostalo jednotku, možno muselo doma aj dve hodiny čítať.
Možno by niekedy bolo lepšie, keby hodnotenie detí známkami bolo iba individuálne pre rodiča a známky by sa neudeľovali verejne. Neviem, na druhej strane by mohli niektorí rodičia tiež tvrdiť, že učiteľ nie je objektívny (ale to tvrdia aj teraz).

Inak tvoju prácu by som robiť nikdy nechcela a ani nemohla - lebo chúdence deti.

filipal
19. jan 2012

cely system je chory a zvlastne je, ze tak malo rodicov sa nad tym pozastavuje. nevadi im, ze ich deti su stresovane. ved predsa male dieta nepodava slabsie vysledky naschval, nie? vzdy to ma nejaku pricinu.
neviem potom, ako ho moze motivovat k vacsej usilovnosti ked dostava zle znamky. jedine co mu to moze sposobovat je, ze sa mu znizuje sebadovera a zacinaju komplexy menejcennosti.
predsa ked ucitel vidi, ze jeho ziak nezvlada ucivo, tak bud ho zle uci, (cize musi zmenit metody, pristup atd)
alebo ma dieta nejake subjektivne problemy. je potrebny odbornik.
alebo ucitel chce, aby sa nadriloval ucivo doma s rodicmi?
vo Svedsku sa neznamkuje verejne, aby deti nevedeli ake maju znamky, prave kvoli tomu co som napisala.
hodnotenie ma iba ucitel a posiela ho rodicovi v zalepenej obalke a ten sam rozhodne, ci znamky dietatu ukaze. ked rodic vidi, ze sa dieta snazi, robi, vsetko co je v jeho silach nebude ho predsa demotivovat zlymi znamkami, nie?
na nasich skolach je bezne, ze sa znamky vyhlasuju v triede verejne, dieta sa potom pred spoluziakmi porovnava, hanbi....to vo Svedsku (a viem, ze aj u nas v niektorych skolach) nie je mozne. hodnotenie ma byt disktretne, aby dieta nezahanbovalo, nevyclenovalo. ved ako sa asi citi stvorkar? hlavne ked na viac jednoducho nema?
este chcem podotknut, ze u deti v puberte, na strednych skolach treba hodnotit zase inym sposobom. kazdy vek by mal mat prepracovanu metodiku hodnotenia. ja osobne som si napriklad taketo veci predstavovala, ze budu zahrnute v modernizacii skolstva.

syslica
19. jan 2012

@jajka257 Mne sa tvoje príspevky veľmi páčia, Jajka. 😉 Je to možno preto, že sama mám blízko k učiteľskému povolaniu a aj syna prváka, tak sa na hodnotenie a známkovanie snažím nahliadať z oboch uhlov. Ja by som napríklad uprednostnila aspoň v prvom ročníku slovné hodnotenie, ale u nás sa známkuje tuším od novembra... a presne ako píše @renab nie verejné vyhlasovanie známok. U syslíka v triede deti veľmi známky neriešia, ale určitá stratifikácia je tam tiež badateľná, aj v ich samohodnotení, či hodnotení triedy ako celku: zopár vynikajúcich žiakov, stred a zrejme jeden neúspešný školáčik na konci. Môj syn je na seba prehnane kritický, takže sa sám radí do stredu... a ja, hoci ho občas skritizujem (najmä za nepozornosť), sa mu snažím doma denno-denne zdvíhať sebavedomie. Chváliť, chváliť a chváliť... to zaberá na všetko 🙂 To by som poradila aj @nocomment. A ešte, aby s dcérkou spolu čítala, mám na mysli pekné, výrazné dramatizované čítanie, striedanie rolí. Uvidíš, budete mať spolu kopec zábavy a dcérka postupne začne pozornejšie vnímať text a aj v plynulosti a výraze sa zlepší. 😉

Sa mi dobre radí 😝 poviete si, lenže ja som teraz čerstvo preberala problematiku čítania so špeciálnou pedagogičkou na škole. Syslík je integrovaný MIN, čítal už v predškolskom veku, čo som nijako neriešila, ale odkedy trvám na tom, aby čítal nahlas, zisťujem určitú neplynulosť a aj občasné zamieňanie b a d. Snažíme sa doma čo najviac čítať, s deťmi a deťom čítame obaja rodičia, starší číta tomu mladšiemu, pri raňajkách študuje bulvár 😀 (síce nie plynulo a občas aj po slabikách, ale s porozumením 😀 😀 ) no a ja chválim pokroky a vyčkávam do konca roka, či sa to upraví, či nie a či náhodou nemáme doma nadaného dyslektika.

hajanka
19. jan 2012

@nocomment to je co za hodnotenie a delenie???? v zivote som o takom niecom nepocula.

irriss
19. jan 2012

necetla jsem vsechno...ale nesouhlasim s tim, ze "polrocne" neni dulezite, len to "koncove" jak pise @jajka257
Absolutne nesouhlasim, je to opet jen "alibismus" ucitele, ktery se schovava za svou "neschopnost" a spatnou znamkou (nebo-li jinou nez si zak zaslouzi) jen zotrocuje a vydira rodice ke spolupraci, aby nebyl na vyuku sam..aby je aktivne zapojil do uceni..
Casto zaci dostanou spatnou znamku, horsi nez si zaslouzi, jen propto, aby bylo viditelne zlepseni a "falesna zasluha ucitele"...
Tyto praktiky jsou vsude na svete!!!
Je to strasny hrich vuci detem a zbytecna nervozita ucitelu...
Uvedomuji si vubec ucitele, ze tento FALESNY tah ve svuj vlastni prospech je tahem celozivotni krivdy ditete, zaka...ktery bohuzel i na tomto zaklade falesnosti zakotvi jinde nez je jeho kapacita, proptoze si neveri, jeho uspech neni ohodnocen spravne...je ohodnocen strategicky a jen podle "falesne taktiky"..
Zak, ktery se snazi a da maximum, pokud neni nalezite ohodnocen, pèrestane spolupracovat a casto skonci nize, i kdyz ma vysoke moznosti, nadani a ambice.
Ucitele jsou casto SPATNI radci a spatni soudci..
Snaha zaka musi byt radne odmenena (negativne ci pozitivne) nehlede na zadne ZADNE casove obdobi...
ach jooooooooooooooooooooooooooooo
tolik krivdy a tolik bolesti, co dokazi napachat ucitele...

jajka257
19. jan 2012

@irriss ako si prisla na to ze som alibista? na zaklade veci, ktore nekorensponduju s tvojim nazorom? vies si vobec predstavit z kolkych trojkarov a stvorkarov som spravila dvojkarov a jednotkarov a dostala na gymnazia ci ine dobre stredne skoly? a ver, nie falosnym tahom, ale tvrdou drinou. ver, ze monitor neoklames, lebo raz som mu dala 3 a potom jednotku, aby som poukazala na svoju kvalitu. Vies, kolki moji ziaci su na VS? a ked sa ich opytas, kto im pomohol povedia moje meno. Ale podla teba su ucitelia len darmozraci 😠 a ako si vobec dovolis tvrdit, ze ucitel vydiera rodica k spolupraci, ved v zaujme prave rodica by malo byt aby jeho dieta malo vysledky. Hadam necakas, ze ja pridem k ziakovi vecer domv a budem pomahat robit ulohy ☹ a prave kvoli takymto postojom niektorych rodicov si ostani ludia myslia, ze byt ucitelom je lahke a je to flakarina, skus si to raz na 2 tyzdne a uvidime, co budes hovorit potom. Fuuuu, ale si ma nahnevala................

jajka257
19. jan 2012

@syslica dakujem, si sen kazdeho ucitela 🙂 matka, ktora sa snazi pochopit dieta aj ucitela 🙂

irriss
19. jan 2012

@jajka257
polrocne a konecne vysvedceni = 1 kvalita, jedna vaha... 😉
a tu jsi poprela..jedna se o strategii ucitelu, jak na sebe upozornit, ze ONI zlepsili stav ditete...ale v praxi je to tak, ze dite dostane horsi znamku aby pridalo, aby se zlepsilo...a to i v pridade, kdy vydalo VSE a nebylo oceneno nalezite..
Pprotoze si tu nebudeme namlouvat, ze to neni Vase stimulace, to, ze date v pololeti horsi znamku nez na konci, je to dlouhodoby stav a Vase smutna praxe..pokud si dite zaslouzi dvojku v pololeti i na konci, tak proc ne?
To, ze nam i detem tvrdite, ze je to kvuli tomu, aby doslo k vetsi snaze, klamete... 😉

irriss
19. jan 2012

@jajka257
pro Tvou informaci - Ucila jsem, ucim, ucim se...a ucim sve i cizi deti..pripravuju sve i cizi deti na zkousky....dostavuju se na tridni zkousky, byla jsem zakem a znam praktiky "polrocneho a konecneho vysvedceni"

jajka257
19. jan 2012

@irriss povedz mi, ty si niekedy v zivote ucila, ked tak dobre vies co sa ma robit a ako sa to ma robi a co sa deje v skolstve? Lebo ja po 15 rokoch praxe este zistujem urcite veci. A preco potom nejdes ucit? Ukaz ostatnym ako to ma vyzerat. 🙂 🙂
polrocne a koncorocne vysvedcenie nie je jedna vaha, ale to by si mala ako odbornik na skolstvo vediet, polrocne je informativne a nikdy v zivote ho ziak nikde potrebovat nebude, teda okrem polrocneho v 9.rocniku, ale koncorocne idu na prihlasky. A po novom sa polrocne ani nevydavaju, lebo plnia len informativnu funkciu. 🙂

jajka257
19. jan 2012

@irriss a smiem sa spytat, kde ucis a co ucis?

irriss
19. jan 2012

Ucila jsem na zahranicni skole v Praze.
od "15-99let" cizi jazyk.

Ucila jsem a doucovala jsem (nejen) postizene deti (zakladni skola)...

😉
Ucim sve i cizi deti, zahranicni jazyk...a pripravuju je na rozdilove zkousky (urcite mas pojem o co jde... 😉)
Moje deti vystudovali a studuji 2 skoly paralelne 😉Mam praxi v zahranici i v Praze..ve srovnani bod nuly na obou stranach = stejne praktika, osnova a srdce nepamatuje na dusicku ditete, co se v ni odehrava...
POLROCNE a KONECNE vysvedceni = 1 VAHA psychologicka!!!!
a na tu zapominate.....musite uz konecne zmenit Vasi taktiku, kterou si nesete od svych studii ..
Je treba zmeny..a soustredit se na dite individualne a nejen teoreticky podle stanov...

Pokud dite ohodnotite JINAK, podilite se na jeho psychicke ujme...to, ze pro Vas (ucitele) nema vahu, to je jen Vas pocit a teorie, ve skutecnosti Vahu ma - je to odraz PRACE ditete...a podle vysvedceni dostanete zpetnou vazbu, dite Vam neduveruje a podcenuje se...misto toho, aby delalo vic, zjistuje, ze to nema cenu, protoze udelalo maximum, co v dane dobe mohlo, ale "nikdo" to nevidel...

Pololetni vysvedceni podcenuje JEN ucitel ...a to, ze se nikam nezapocitava, nepise a nedokumentuje...to je opet jen Vas teoreticky pohled,..proptoze ve skutecnosti JE zapsano do DUSE ditete..kterou NELZE podcenovat..jen propto, protoze pro Vas je to POUHA informace..tak ji nedavejte..dejte jen konecnou a nebo naopak LEPSI stimulacni

😉
proc zhorsovat, znervoznovat, nedocenovat..kdyz to jde i jinak.. 😉

ani3012
19. jan 2012

stres za známky ? Pred 5 rokmi som si dorábala maturitu...ste ma mali vidieť,ako som sa potila,keď sme písali písomku a ako mi srdce búchalo,keď hovorila známky.... a to som sa nikomu nemusela zodpovedať ,bolo úplne jedno aké známky mám (veď som si to aj tak vravela,že to nie je dôležité) ale predsa som bola v strese...a čo potom tie deti?
Alebo sme si medzi sebou (dospeláci) vyvolávali,že : čo to hovorila tá profesorka ? 😀 😉

sa mi teraz píše,ale počkajte ak príde Patrik zo školy a povie: "neviem" 😝 😀

jajka257
19. jan 2012

@nocomment skusim ti, nieco poradit. Ty pises, ze dcerka ma problemy s neznamym textom. Skuste si kupit uplne jednoduchu knizocku s rozpravkami a spravte si pooludnie s rozpravkou. Ale nech ti cita ona, ty sa hraj , ze nevies citat, ale strasne chces vediet o com ta rozpravka je. Takto ju budes motivovat, osvoji si vacsiu slovnu zasobu a bude pre jednoduchsie a hlavne prirodzenejsie citat cokolvek a vo vyssom veku to oceni, pretoze bude musiet cita viac. A potom postupne , to buducna, skus ju nechat, nech ti to potom prerozprava vlastnymi slovami, tomu sa hovori citat s porozumenim. Raz ti bude za to velmi vdacna ty si usetris kopu stresu🙂

syslica
19. jan 2012

@jajka257 @irriss Nejdem teraz robiť zmierovacieho sudcu, len si dovolím vyjadriť svoj názor.
Súhlasím s Jajkou, polročné vysvedčenie nie je až také dôležité, fakt je, že po novom to na SR vôbec nie je plnohodnotné vysvedčenie a žiaci ho ani len nedostanú do ruky, iba vo forme odpisu. U Irriss v Taliansku je prax zas iná.
Súhlasím s Irriss, hodnotiť by sa malo spravodlivo, je jedno, či na polročnom či koncoročnom vysvedčení. Nie je to však tak, ako píšeš, že učitelia dajú deťom na pol roka zlé známky, aby potom koncoročné zlepšenie mohli vydávať za svoju zásluhu. Rozhodne tak nerobia všetci učitelia a preto chápem, že sa Jajka voči tejto formulácii ohradila. Na nedávnom rodičku sme sa my rodičia prvákov dozvedeli, že na pol roku dostanú všetci jednotky (napriek rozdeleniu, o ktorom som písala vyššie) ale máme byť pripravení na to, že na konci roka by to už samé jednotky byť nemuseli... a že samozrejme všetko záleží od detí. A to, že učiteľ očakáva spoluprácu rodičov so školou je samozrejmosť, nie vydieranie. Nechápem rodičov, ktorí sa na svoje vlastné deti vykašlú a očakávajú, že im ich "vychová" škola. (To bolo myslené všeobecne, nie konkrétne na teba, pretože viem, že pre svoje deti robíš maximum a vážim si ťa za to 😉).

jajka257
19. jan 2012

@irriss preto som rada, ze polrocne vysvedcenie sa vydava uz len na poziadanie rodica 🙂 deti ho nedostanu a bude im lepsie, ak vies, ako to myslim 🙂
zial, je pravda, ze mnohi ucitelia zabudli na to, ako sa citili oni, ked im niekto krivdil. Ja si to pamatam stale a pamatam si vetu jednej mojej profesorky z gympla, ktora ma neznasala: z teba nikdy nic nebude. A skonclia som dve vysoke, paralelne, vobec nie lahke, dorobila som si atestaciu z anglickeho jazyka a snazim sa detom ukazat, ze vsetci maju nejaku cenu 🙂 a kazdy clovek je potrebny a dolezity 🙂

ivet78
19. jan 2012

@nocomment Ahoj, píšem ako mama troch školáčok... tak teraz je už zo zákona povinné známkovať všetko a vo všetkých školách či v štátnych alebo súkromných...a aj takzvaná škola hrou je známkovaná...moje 2 dievky chodili do takejto školy ( staršia 6 rokov a mladšia 3 roky) a bolo známkované skoro všetko... neboli známkované výchovy ako telesná , výtvarná, alebo hudobná... a teraz ked sú väčšii , tak je to škoda že to mebolo známkované, lebo ked sa urobil priemer známok, tak s týmito výchovami je to určite lepšie... pred rokom sme sa presťahovali a dievky už aj s Miškou nastúpili do novej školy...žiadna škola hrou...známkovaná aj TV, aj výtvarná, aj hudobná...a som velmi rada že to tu tak je... lebo mám práve teraz deviatačku a rozhoduje sa o škole kam pôjde a práve tieto výchovy jej polepšili priemer na vysvedčeniach... a nieje jednotkárka a práve preto sa teším, lebo má ozaj pekný ten priemer s týmito výchovami.... no ale ak si myslíš, že učitelka sedí na tvojom dieťati, alebo že má neoprávnenú známku... tak by bolo asi dobré ísť za učitelkou a opýtať sa jej...ved sa tam nechceš ísť hádať, ale len opýtať... ja si len myslím, že netreba deti porovnávať ale občas treba prijať aj horšiu známku... ved aj tak je to tvoje dieťa a budeš ho lubiť, či má dvojku , alebo trojku... nie každý je žikovný a má jednotky... moje deti ked chcú mať dobré známky...tak sa musia riadne mučiť pri úlohách a vela vecí im ani nejde...ale tak zase príde učivo ktoré to dieťa bude baviť a z ktorého bude mať aj lepšie známky... ja by som zbytočne nerobila rozbroje medzi dieťaťom a učitelom...ale chod a porozprávaj sa s učitelkou, ved tiež je to človek a možno aj rodič a zistíš v čom má tovje dieťa problém a zistíš čo tvojmu dieťatku nejde a ked ti to učitelka ukáže, tak sa vám bude lepšie spoločne učiť a možno aj lepšie známky nazbierať a možno na koci roka to bude aj jednotka..(ja ked idem do školy a stretnem sa aj mimo rodičovského , vždy sa na moje dieťa opýtam a takto viem v čom máme nedostatok vedomostí a môžeme sa stále lepšiť a doučovať to čo dieťa nevie...)

syslica
19. jan 2012

@jajka257 Inak, dík za kompliment... ale mimo horúcej debaty, mám otázku, ktorá by možno pomohla aj zakladateľke témy: Nevieš náhodou, kde by sa dala zohnať knižka RÉBUSOVÁ ČíTANKA ? Vyšla už dávnejšie, v Artfore a Panta Rhei ju nemajú a je super na pritiahnutie detí k čítaniu... len sa k nej dostať .

irriss
19. jan 2012

@syslica @jajka257

koukam ze SK je na tom lepe..to jsem netusila..tady stale panuje "pulrocni pokrytectvi" a vysvedceni. 😠 ..
a neustale stejnym zpusobem - pulrocni horsi a pak zlepseni i o 2 stupne!!!

😒
ale toto jsem zazila i na uzemi CR
😖
vysvedceni same jednicky v prvni tride je uplne jina stranka veci..ja jsem psala o vyssich stupnich, kdy dite vnima a vi, co dela a na co se citi a je schopno posoudit "nespravedlnost"..
Ja si cenim Tvych slov, ale kazdy vime, ze pulrocni vysvedceni ma tu funkci, "nakopnout" zaka aby se vice snazil..pokud ma mezi 2-3, pololetni vysvedceni ukazuje "3"..
Proc ne 2..naopak, aby si ji ubranil 😉

jajka257
19. jan 2012

@syslica no, netusim, ale o tyzdnen sa vraciam do prace a skusim sa kolegyniek na I.stupni opytat a viem, ze oni maju tiez vselico zaujimave. Potom hodim do IP, pripadne do tejto temy a poslem aj zakladatelke. Hadam pomoze vsetkym. Skus kuknut aj to co som poradila jej, s tym citanim, viem, ze aj takto to funguje. Aj u nas, zatial len s obrazkovymi, ale funguje. 🙂
pripadne skus knizku malovane citanie, to je tiez pekne a maju to v panta rhei 🙂

eaka
19. jan 2012

@jajka257 na jednej strane chápem, že reaguješ podráždene na to, čo píše @irriss, ale myslím, že keby si sa skúsila trochu odosobniť a pozrela sa na irisine príspevky s odstupom od toho, že si sama učiteľka a že sa Ťa bytostne týkajú, všimla by si si, že iris kritizuje podceňovanie polročného vysvedčenia hlavne z hľadiska jeho vnímania dieťaťom.. je to v skutočnosti prvé vysvedčenie, ktoré dieťa v škole dostane a pre to dieťa je dôležité a formulku, nedám Ti jednotku, aby si sa snažila aj v druhom polroku, tú som počula aj ja... v rôznych obmenách... a myslím, že trend na školách celkom funguje takým smerom, že majú žiaci na polroka horšie známky ako na konci... Proste určitá miera toho "motivačného" hodnotenia na polroku tam určite je. Nikto netvrdí, že sa rodič nemá doma s dieťaťom učiť alebo že učitelia sú svine.. len poukazuje na túto jednu praktiku, ktorá podľa nej nie je v poriadku..
Takto irisin príspevok chápem ja... a ak ho chápem správne, tak by sa debata mala uberať iným smerom a nie tým, kto kde a ako dlho učí a koľko žiakov "dostal" na vysoké školy...
mier
😉

jajka257
19. jan 2012

@irriss ja to robim opacne, ak je medzi, dam lepsiu so slovami, na konci ti neprilepsim, bojuj, ak ju chces 🙂

irriss
19. jan 2012

@jajka257 🙂
Mas muj obdiv...i kdyz jsem Te "vyprovokovala" (neumyslne)..urcite to melo krasny zaver.. 🙂
Preji Ti v praci hodne uspechu a predavani "jistoty" toho, ze i ten momentalne slabsi ma pravo na VELKE sny..
"Nebourat detske sny" - to by melo byt motto ucitelu... 😉

p.s. Loucim se..za chvilku tu budu mit "doucovaci krouzek"-ceka nas nasobilka! (a nejen ta) 😎