Hodnotenie a známkovanie v škole
Ahojte.Vo väčšine tried je tiché rozdelenie detí na silnejších a slabších žiakov. Zároveň vrámci týchto skupín je opäť ďalšie delenie na najšikovnejších a slabších. Takže dieťa - slabá jednotkárka je vo výslednom hodnotení na úrovni slabého trojkára. Reálne - obaja budú mať na vysvedčenie dvojku.
Ako hodnotia učiteľky vaše deti? Je príliš prísne hodnotenie v ročníkoch 1. - 2. správne? Ako sa zachovať, ak nie som spokojná s kritériami hodnotenia učiteľky a tiež s tým, že nemá rovnaký meter na všetky deti.
@eaka áno,som si potom uvedomila 🙂 ale napr. jeho spolužiaci majú z diktátov aj 5 a tiež budú mať dvojku...som sa včera nad tým pozastavila ,že či to je dobré riešenie,lebo keď Patrik uvidí,že aj tí,čo napísali zle diktáty majú tú istú známku, či sa musí tak snažiť...ale zase na druhú stranu,keby dostali 3 alebo 4 ,tak by sa dieťa prestalo učiť úplne
@ani3012 Podľa veku by som povedala, že Paťko je druhák alebo tretiak... vyjadrujem sa iba ako mamina, ktorej dieťa do školy ešte ani nenastúpilo, ale v situácii, akú si teraz opísala, by mi asi tiež nebolo všetko jedno a pýtala by som sa učiteľky, ako je možné, že žiaci s takými odlišnými priebežnými známkami, sú na vysvedčení hodnotení rovnako...
@eaka ja sa spolieham na učiteľku,má dlhoročné skúsenosti a tak sama vie ,ako najlepšie hodnotiť.....
ona keď sa bude baviť,tak o mojom dieťati ...je Paťko správne ohodnotený? Je....
s rodičmi mala individuálne hodnotenie,vravela rodičom,kde má jeho dieťa nedostatky a kde treba zapracovať a tak....
len som sa nad tým pozastavila,že ako to vníma dieťa...a možno mu to ani nepríde,pokiaľ to nebudem rozoberať ...
a Patrik je druhák 🙂
@ani3012 a možno mu to príde nespravodlivé, ale z okolia bude vnímať, že to tak má byť, že je to v poriadku, pretože to nikto nebude riešiť...
ale otázka hodnotenia je veľmi komplikovaná a ťažko ju zredukovať na pár príspevkov v nejakom diskusnom fóre. dôvera v hodnotenie učiteľky je veľmi dôležitá a sama píšeš, že si s jej hodnotením Tvojho syna spokojná... akurát si spomenula, že rovnako hodnotila aj deti, ktoré podali oveľa nižší výkon...
@eaka
@ani3012 ja by som to takto povedala... maša Miša je druháčka tak ako tvoj Paťo ani3012...a tiež bde mať 2 zo slovenčiny... kontrolku napísala na 2 diktát na 3 a pritom tam má skoro samé jednotky ale tieto dve známky... a výsledok vysvedčenie 2 ...ale ja sama vidím že moje dieťa je uletené- čo sa týka učenia, ked má nad niečim poroznýšlať alebo napísať, najprv ju zaujíma všetko na stene..každá mucha či komár...a potom ked sa rozhodne, tak aj písať začne. a aj tak skončí a všade trocha chýb..... a ked porovnávam iné deti napíšu, skontrolujú a majú včetko skoro dobre...ved ja sama vidím že to moje dieťa nieje na jednotku ... a prečo zbytočne ukazovať že ten je lepší alebo ten je horší ..nikto má lepšie diktáty a iný zase komplet všetko...
@eaka som rada tejto našej učiteľke,na začiatku školského roka mi známi hovorili o nej ako o najhoršej učiteľke ....ale opak je pravdou...snaží sa z detí dostať to najlepšie...aj minulý rok dostali všetky deti na polroka jednotky ale ku koncu už boli aj dvojky...počítam,že tak to bude aj tento rok...teraz dala lepšie známky ale ku koncu bude hodnotiť tak ako má- rodičia na rodičovskom boli,vedia kde majú deti nedostatky a ďalší polrok budú musieť zapracovať.....
na skolach je proste nespravodlivost. Tak ako moja dcera ma z fyziky priemer 1,6 a ucitelka ju odmieta vyskusat, aby si to mohla opravit z dvojky na jednotku, lebo jej argument je, ze z velkych pisomiek mala dvojky...Tak nechapem, naco ich aj skusa, ked berie do uvahy iba pisomne prace...A spoluziaci co maju priemer 2 cele nieco maju tiez dvojku.. No kde je spravodlivost? nikde..
Tak a teraz vám napíšem odstrašujúci príklad, ako sa u nás, na tej istej škole, kam chodí syslík, hodnotilo pred mnohými rokmi: Boli dve spolužiačky, snaživá dievčinka s materinským jazykom českým a o trošku menej snaživá zato s dobrými konexiami a tatkom podnikateľom s vlastným jazdeckým klubom (už vtedy). Hodnotil slovenčinár, v podstate skvelý odborník a nadšený záhradkár. Prečo to všetko píšem? Lebo dievčinka A dostala na vysvedčku dvojku, hoci na 1 boli snaha aj známky povedzme niekde medzi.... a dievčinka B dostala jednotku, hoci snaha žiadna a známky tak pol na pol. Čo zavážilo bola kopa hnoja na učiteľovu záhradku !!!
P.S. A oná dievčinka bola natoľko drzá, že sa tým aj všade chválila... 😠 😠 😠
@syslica no je to možné..ale to neznamená, že teraz budeme hádzať do jedného vreca všetkých učitelov... sú učitelia a učitelia... a preto si treba tých dobrých vážiť...a nie je nič lepšie ako ked príde dieťa zo školy a povie... mamika moja ja ta lubim ako moju pani učitelku... a ked som bola včera v škole....tak zase učitelka mi to hovorila ale opačne... že učitelke povedala naša Miša... pani učitelka ja ta lubim ako moju maminku... a tak sú aj učitelia ktorý majú radi svoje školské deti...ale to neznamená že im budú dávať samé jednotky všetkým rad radom... či???????
Ja myslim, ze vsetci sme zazili, ze ucitelia vedia hodnotit aj nespravodlivo a zazila som aj to, ze z deti s relativne horsimi znamkami vyrastli velmi uspesni ludia a naopak jednotkar sa stal primernym. Ja moje dieta ucim, ze sa uci pre seba, aby nieco vedel a ucim ho aj to, ze aj nespravodlivosti sa deju, ale nema ho to odradit sa ucit, lebo sa neuci pre znamku , vedomosti mu ostanu navzdy. Chcem aby mal radost z toho, ze vie nieco nove, nie z toho aku znamku dostane. Ked dostane horsiu znamku z pisomky, chcem ju vidiet a vediet co nevedel, ci nepochopil a to s nim potom preberiem, vysvetlim mu to, aj ked si napr. tu znamku uz potom nemoze opravit, ale aspon sa to douci.
@kburgerin ahoj,no u nas to nie je ziadna slava ☹ Teda,pokroky robi-vyditelne...no tento rok dostal novu ucitelku-je zaciatocnicka..skusennosti ziadne..je druhak..ucime sa denno-denne..no zatial nema urcene ziadne tie dys....len to ze je dyslektik-no ma problem s pisanim-dost vyrazny ☹ Tiez je integrovany..no je to vsetko beh na dlhe trate ☹ Niekedy mam pocit.ze ja ako rodic-laik-viem viac ako ucitelka 😖 😠 ..ako to je u vas?
NO AJ JA CHODIM EXTERNE DOSKOLY A NEMAM SA KEDY UCIT.................FURT LEN SNI M
@kburgerin ked je integrovany a ma individulany plan-navstevujete pravidelne specialno-pedagogicku poradnu?My sme zacali-respektive sama som si to musela vynajst..nik neporadi a zmenili sme psychologicku..ta co bola-... ☹ Teraz je to lepsie..poradila mi ako sa s nim ucit-co sa tyka matiky-pochopil 😀 😵 No len to vysvetlovanie toho isteho nam trvalo mesiac-no stalo to za to 😎 Diktaty katastrofa...jemu celkovo neide pisanie....nevie dat na papier to co pocuje.. ☹ Citat v prvom rocniku nevedel vôbec-len slabikoval 😖 No cez prazdniny sme sa stale ucili-skusali a podarilo sa 😵 Pekne cita-samozrejme musi vela krat precitat-no ide mu to 🙂 Basnicky-nema problem..No najhorsie su tie diktaty a pismo ako take.. ☹ Cez leto som vela citala na nete-pomohlo mi to-nasla som vela zaujimavosti co sa tyka Biofeedbacku-vyhladala som si to..a od septembra chodime na tie sedenia..no ci to pomaha,alebo nie..tazko posudit...No najviac ma trapi skola-ako taka ☹ Proste tie jeho pokroky nik nevidi-neohodnoti...a za citanie-aj ked uz cita pekne-dostane len pochvalu..nie znamku-co trápi aj jeho ☹ A je tam toho vela...
och stale len znamky.... ☹ ☹ ☹
fakt sa cudujem, ze ich pokladate za take dolezite....
predstavte si, ze by vas sef za vase vysledky znamkoval. ze by podla vasich vykonov odstupnoval vyplatu. vzdy by v tom bola ista subjektivita.
pre buducnost dietata su dôlezite celkom ine hodnoty.
to, ako sa formuje charakter, cielavedomost, zodpovednost, lojalilita.....tieto veci vôbec nebyvaju znamkovane, preto sa potom pokladaju vo vychove za menej dôlezite. som prekvapena, ze tymto smerom sa vôbec neubera uvazovanie dnesnych mamiciek.
a dokonca isla by som este dalej, znamky casto pokrivuju charakter (prave pre spominane krivdy, dvojaky meter, podvody...atd...)
radsej dostat jednotku s tahakom, ako spravodlivu poctivu trojku z hlavy, to sa bezne deje. deti urobia tieto podvody casto kvôli rodicom...
Ako sú spravodliví učitelia, tak sú aj nespravodliví učitelia. Ja som s dcérinou učiteľkou v podstate spokojná. Ona dala v prvej triede všetkým deťom lepšiu známku na vysvedčení, zrejme chcela motivovať. Dcéra je zatiaľ čistá jednotkárka a nevnímala to ako krivdu, keď dvojkár dostal jednotku ako ona. Lenže pani učiteľka hodnotila počas roka tak, ako si deti zaslúžili, teda nemala problém dať i 5-ku. Uvidíme, ako to bude tento rok, ale tento jej systém sa mi páči, len asi patrí len do toho prvého max. druhého ročníka, pretože väčšie deti by sa to mohli naučiť zneužívať - veď načo sa snažiť, keď na vysvedčku dostane aj tak o stupeň lepšiu známku? Poznám prípad, kde učiteľka za účelom motivácie (aspoň dúfam, že za tým nie je niečo iné) prilepšuje známky žiakovi celý rok, čo sa mi nezdá spávne, keďže chlapec je už siedmak a jeho vedomosti sú v porovnaní so žiakom v inej triede na tej istej škole podstatne horšie a rozdiel medzi ich známkami sú dva stupne v jeho prospech 😨 . Ono chlapec na to môže nakoniec doplatiť, keď pôjde ďalej na strednú a on i rodičia budú z toho vyvalení, že čo sa deje, veď bol doteraz jednotkár-dvojkár 😒 . Takže motivovať lepšou známkou áno, ale s mierou a určite nie s veľkým rozdielom proti realite. Inak ja ako dieťa som mala rada učiteľov hoci prísnych, ale spravodlivých.
Ešte by som doplnila, že známky by nemali byť smerodatné, dôležitejšie sú vedomosti a tak to učím i dcéru 🙂
baby-ešte som nedočítala,ale musím sa pridať:
to hodnotenie detí je hrozne prísne. veľmi.
ja sama mám z toho des.
presne-na diktátoch my už za 3 chyby dávame dvojku....ale chyba ako chyba: ak chýba bodka-je to jedna chyba, ak chýba celé slovo-tiež je to jedna chyba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! no nie je to na hlavu?
@nocomment to,že vám minulý rok vyšla v ústrety,čo sa týka hodnotenia podľa počtu chýb, to buď rada. ale robila to na vlastné triko. pred inšpekciou by neobstála. jedine-ak si to upravili na MZ a je to tak aj vo vzdelávacom programe školy.
my sme to upravili- 0-2 ch = 1 atď.
ale ja som za slovné hodnotenie na celom 1. stupni, bohužiaľ, u nás nie je 😒

@eaka uz som pisala, ja davam na polroka tu lepsiu, na konci si ju musi udrzat, alebo dokazat , ze ma este na lepsiu 🙂