Hodnotenie a známkovanie v škole
Ahojte.Vo väčšine tried je tiché rozdelenie detí na silnejších a slabších žiakov. Zároveň vrámci týchto skupín je opäť ďalšie delenie na najšikovnejších a slabších. Takže dieťa - slabá jednotkárka je vo výslednom hodnotení na úrovni slabého trojkára. Reálne - obaja budú mať na vysvedčenie dvojku.
Ako hodnotia učiteľky vaše deti? Je príliš prísne hodnotenie v ročníkoch 1. - 2. správne? Ako sa zachovať, ak nie som spokojná s kritériami hodnotenia učiteľky a tiež s tým, že nemá rovnaký meter na všetky deti.
@kburgerin
nepis velkym pismem, at nekdo nepozada o vymazani 😉
pokud je Tvuj syn dis..dis..dis..MA NAROK..podle propcentniho vyhotoveni od psychologicky je mu vyrena asistence..
muze byt jen lehce a neni treba mnoho hodin, ale ma i ruzne jine ulevy..
napr. nemusi napsat cely diktat,
ma na nej delsi dobu a cas na prekontrolovani
ma narok na PC a kalkulacku..
nemusi cist nahlas pred celou tridou...
pri vetsim procentu "postizeni" ma narok na asistenci..
ale ucitele jsou uz i cviceni na to, aby zvladali takoveho zacka jako je Tvuj maly.. 😉 zaroven se tridou..
Asistentka nekdy obnasi i zvlastni zpusob vyuky, kdy si odebira zacka mimo tridu...a to me nevyhovovalo😉
samozrejme ze tempo aj znamky sa musia prisposobovat slabsim, ucim sice na 8r gympli ale podstata je ta ista, ono niekedy sa strasne tazko znamkuje...kolko krat viem ze tento nevie ani na 5, ale snazi sa tak mu dam 4 ale dakto v hlave ma a je lajdak a aj ked vie na lepsie ako ten prvy tak dostane 5 ... 🙄 mna z toho osobne dakedy hlava boli, clovek nechce nikomu ublizit ale fakt sa to neda jednym metrom merat
@irriss 😀 jaj, tak sorryyyyyyyyyyy-som zle pochopila 😉
ale už chápem 😵
@filipal áno, jednalo sa o druháčika 😉 ale ja to tak neviem radikálne,sú malí,je mi ich ľúto. len som mu povedala-skôr na povzbudenie a ponaučenie, že nech sa spolieha viac na seba a verí si,že je šikovný a zvládne to aj bez nakúkania susedovi-a možno aj lepšie 😉
@sisaka 😉
@kburgerin podla toho co pises, je aj dyskalkulik, to je clovek, ktory ma problem v matematike.
pri tychto poruchach by tvoj syn vôbec nemal byt hodnoteny ako ostatne deti.
zaroven je dyslektik (poruchy ucenia citania) dysgrafik (poruchy ucenia pisania).
tvoje dieta nie je menej inteligentne, len ma poruchy ucenia. ake su presne naroky na asistenta a ako presne sa maju tieto deti hodnotit, to by ti mali povedat v ped.psych poradni. nedaj sa odbit, ide o dobro tvojho dietata. a hlavne o jeho pravo!
@kburgerin no nárok by mal-len školstvo na takýto luxus nemá peniaze 😒
a preto- síce otázka integrácie je dobrý nápad, len nedotiahnutý do konca
zásadne v triede s integrovanými deťmi by mal mať učiteľ asistenta, špaciálneho pedagóga. mal- ale nemá. nie je ich z čoho platiť. a tak systém integrácie detí s poruchami učenia alebo správania nemá zmysel. za takýchto podmienok určite.
@macamac
V Praze jsme meli asistentku a tady v Italii take..ale bez pomucek...tady nejsou penize..
v Praze preci jen specialni sesity jsou a knizky jinak psane take...plus psaci potreby.. 😉
Asistentka si dokonce pak udelala samostatnou tridu..sebrala vsechny zaky ze skoly a udelala v jedne velke skole malotridku s nekolika tridama, kam dochazela jen anglictinarka ... 😉
ale je to skola, ktera pracuje s Univerzitou J.A. Komenskeho a ta je pry napojena na Harvard.. 😉
@irriss no tak-to už potom je iná reč 😉
len ja-všeobecný pedagóg-keď mám pracovať zároveň s takýmito deťmi so špeciálnymi potrebami a prístupom-nie je to ľahká práca. a jednak-nemám na to vzdelanie. pár semestrov špec. pedagogiky ma ešte nevnesie do problému. chce to potom veľa času na samoštúdium-a aj tak. robiť súčasne s dvoma odlišnými skupinami detí je náročné na čas, organizáciu,...a nemôžeš sedieť na dvoch stoličkách súčasne
skrátka-nedomyslená inovácia. škoda.
@filipal
neeeeeeeeeeeeeeeee...jsem pro setrvani...skola se "rada zbavuje" takovych zacku...
sla bych za reditelem a na MU (skoly spadaji pod urad) a resila bych financni zalezitost a pravo na pomoc + setrvani ve tride a v kolektivu..
Tady nesmi zak propadnout na zakladni skole, i kdyz ma nahodou petky, nesmi, protoze z psychologickych duvodu je to v rozporu s dusevnim vyvojem..
@filipal počkaj-akej maminke? teraz riešime už kburgerin?
no- k nám raz týždenne dochádza špec.pedagogička a pracuje s takými deťmi. je to ale žalostne málo. ale vyučujúci dostanú od nej pokyny na prácu s nimi na hodine, na ich hodnotenie-kritériá,podľa ktorých majú byť hodnotení, čo ešte zvládajú a čo nie. ale určite musia mať individuálny prístup. do osobitnej? nie, podľa mňa nie. kolektív normálnej triedy ho môže posúvať dopredu. deti vedia byť dosť nápomocné-i keď sa mnohí obávajú výsmechu, pod vedením empatického učiteľa k takému niečomu nedôjde. takže-záleží aj na učiteľovi 😉
@macamac
no ale vis o tom, ze by to mohlo fungovat?
Musis i ostatnim vysvetlit, ze "Karol" potrebuje jiny cas na diktat (priklad)..
Budes diktovat ostatnim a po 5ti vetach stopnes diktat Karolovi a pokracovani bude jen pro ostatni..
Jinak jsou k zakoupeni i zvlastni sesity a knizky zvlastne napsane.. 😉
Ja myslim, ze bys to zvladla...jde jen o zkraceni casu na jedne strane a prodlouzeni na druhe..
skonci psat diktat driv..a kdyz dokontroluji ostatni cely diktat..on odevzdava zaroven s nima...
vynechas ho pri cteni nahlas..
das mu-povolis mu kalkulacku 😉
@filipal aha čo som našla http://www.colorlife.sk/kniha-citatelske-tabulk...
@filipal ja sa často v škole s deťmi rozprávam o "inakostiach" ľudí. čo sa týka farby pleti, národnosti, fyzického zdravia, chorých, starých, chudobných, bohatých....treba im vštepovať toleranciu a úctu ku každému človeku. ak chcem byť ja prijatý-musím vedieť bezvýhradne prijať aj ja iných. nielen tých, ktorých chcem,alebo sa mi páčia.a tam už niekde začína aj úcta, tolerancia,prijatie, kamarátstvo aj s inými detičkami 😉
keď som začínala prax, pozvala som k nám do triedy chlapca z tej dedinky, ktorý bol na vozíku-ale intelektuálne v pohode. prežil s nami jeden deň-a ukázal deťom,čo všetko vie. učila som vtedy prváčikov. a vtedy som im vysvetlila,že napriek tomu,že nemal toľko šťastia ako my a nefungujú mu nožičky,je rovnako múdry a milý,ako ony 🙂 a nech sú vďačné za to,že majú to najcennejšie-zdravie. a preto-nech sa nestresujú,že nemajú najnovšiu barbinu alebo lego 😉
tých príkladov je neúrekom 😉
@filipal
ANO..ja jsem to cetla pozorne..a napsala jsem to PRESNE- prvni krok reditel (bude tvrdit, ze nema finance), druhy krok MU(pro finance)..toto byl postup, kterym jsem si prosla i ja..ale uz je to daaaavno...
p.s. NEUSTALE mavat papirem DIS DIS DIS 😉
jakmile si clovek dupne a vi, ze na to ma pravo, docili ho..ale casto to nezvladne a vzda..odejde jinam..a to je skoda.. 😉
@kburgerin
@filipal
tu nepomôže iné, len:
ísť za triednou učiteľkou a prediskutovať problém-prečo je hodnotený takto,keď má nárok na niečo iné
ak nepochodí-tak za riaditeľom školy. dieťa má poruchy, pri ktorých je nutný individuálny prístup.treba to mať na papieri z vyšetrenia odborníkom.ten napíše aj odporúčania pre vyučujúceho.
a ak nepochodí-treba ísť za zriaďovateľom. alebo napísať sťažnosť na školskú inšpekciu a popísať problém. tá by následne mala prísť na kontrolu.
ale snáď až tak ďaleko to nezájde. veď v škole by mali byť trošku humánni,nie?
Fuuu, citam a citam..... viete, ja mam niekedy pocit, ze horsie to v skolstve uz ani byt nemoze ☹ ale prave som zistila, ze v Taliansku moze....
@irriss vies, mas dobre napady, len velmi zle uskutocnitelne v praxi. Napr. v nasej skole zacina byt pravidlom, ze v triede su aj 3 integrovani a pocet ziakov zabudli znizit ☹ velmi zle sa pracuje s kolektivom 23 deti, kde su aspon traja dis...., ti chudatka nestihaju, hlavne na matike a fyzike a ti ostatni sa statocne nudia a je z toho cirkus humberto, lebo aj ked ich clovek nejako zamestna, nemozem celu hodinu venovat len tym trom co maju nejaku diagnozu, potom tych ostanych nic nenaucim a je mi z toho smutno, lebo na asistenta peniaze nie su, pocty deti su vysoke, vecne nejake testy a kontrolne testy a decka si uvedomoju, ze ti ini maju ulavy a ja nechcem, nemam pravo hovorit preco ☹ potom pride nejaky rodic a zacne vykrikovat, ze ten druhy vedel menej a ma lepsiu znamku ako jeho dieta a zacne sa vyhrazat sudom, lebo porusujem prava jeho dietata na objektivne hodnotenie a ja nemozem povedat nic, lebo kebyze poviem, tak porusujem prava toho druheho dietata na jeho sukromie ☹ je to proste zacarovany kruh, z ktoreho sa neda najst cesta von ☹ a je mi z toho do placu ☹

@kburgerin niekde musi byt pes zakopany. co ti povedali v poradni? nema nejaku poruchu? napriklad dyslexiu?
v com ma najvacsie problemy? existuje vela poruch zacinajucich sa na DYS. podla toho ci ma problemy s citanim, pisanim, pocitanim...niekedy je porucha aj kombinovana. dieta moze byt inteligentne, len sa nevie ucit beznymi metodami.
co ti presne v poradni povedali? nemas to niekde napisane?