Hodnotenie diktátov v druhom ročníku
Ahojte mamičky druhákov. Chcem sa opýtať ako sú hodnotené cvičné diktáty u Vašich druháčikov. U nás je napríklad za dve chyby dvojka (donedávna jednotka) a mne sa to zdá príliš prísne. Môjho druháka to ozaj demotivuje. Ako je to teda u Vás a čo si myslíte o takejto klasifikácii?
@patulienkab1 asi nemá deti, ale v každej téme je "najmúdrejšia". všade bola, všetko videla, všetko vie. 😀
@dadulko1 ja deti mám a v podstate s maslenkou súhlasím, všetko je uhol pohľadu, každý to vníma zo svojej strany, ani nadmerný perfekcionalizmus dieťaťa nie je v poriadku, keď ho ohodnotí niekto horšie ako si dieťa predstavuje svedčí o tom, že dieťa ešte nevie sebakriticky uvažovať a aj tomuto sa treba naučiť, inak nám potom vyrastajú ľudia, ktorí skončia len tak tak VS a potom si myslia, že zamestnávatelia len na nich čakajú a oni pod 1500-2000 eur nepôjdu pracovať a každé ráno vstávať, napr. To som túto myšlienku len ďalej rozvinula, že u dieťaťa musíme rozvíjať aj sebakriticke myslenie
@patulienkab1
Teraz narychlo netusim, ake hodnotenie diktatov ma moj druhak, ale celkovo maju dost sialene hodnotenie, ked to porovnam s tym, co som zazivala s najstarsim synom na tej istej skole. Mali sme so strednym rovnaky problem, dieta najprv demotivovane, neskor nastvane a nakoniec rezignovane. Pani ucitelka je schopna dat na konci hodiny pisomku z prave odprezentovaneho uciva. Ked som si porovnavala ale jeho uroven vedomosti s najstarsim v jeho veku (je vynikajuci ziak, v celoslovenskom meritku), je na tom rovnako ak nie lepsie.
Dohodli sme sa, ze na znamkach nezalezi, ze bude pracovat ako najlepsie vie a uvidime. Ved sa ho nik na znamky na vysvedceni v druhej triede pytat nebude.
Syn sa uvolnil a hned sa to odrazilo aj na jeho celkovej spokojnosti, na schopnosti samostatne pracovat a nakoniec aj na znamkach.🙂
Zabudla som dodat, syn je v principe jednotkar, ale pani ucitelka vytvorila v triede atmosferu, ze 1- je zla znamka.
@demetria samozrejme vela zaleží od učitela - lebo to hodnotenie musi byť take komplexne a mne by sa pačilo dajme tomu znamky a pod to krátke hodnotenie pár vetami, ziadne litanie - nam to tak učitelka dava na rodičku ked je ze papierik a tam je možná známka čo vychadza pomlčka a potom jedno dve slová napr. viac trenovat citanie, zlepšilo sa neviem pisanie...Deti treba povzbudzovat, pochvalit, ale zase byt objektívny.
@zuzana76 teraz vyrasta ovela viac deti, ktore nemaju ziadnu sebareflexiu - ich sebavedmoie je prehnane a zdaleka neodpoveda ich vedomostným a ani sociálnym kvalitám. Myslia si, ze su majstri sveta a pritom ich ine deti, mozno z chudobnejších a ráznejších rodin strčia do vačku lebo maju to, čo tymto deťom často chyba - pokoru, trpezlivost, uctu k starším, vyjadrovanie a vystupovanie ja stále mojim deťom hovorím že ,,dobré mravy nikdy nevyjdu z mody,,. a je to tak...vidím to v kontakte s ludmi, ze vo väčšine pripadov to robi s ludmi zazraky. Ale to vidím často na tých rodičoch - pridu a uz maju ,,hore nos,, ich dieťa je určite super len ostatní mu robia zle. Ale to je samozrejme ina debata.
@sardinka335
U nas je problem, ze pani ucitelka sice detom nesmierne vela da, skutocne sa snazi a pracuje s nimi, ale aj velmi vela vyzaduje a hlavne si ceni urcity typ deti (extrovertne, sutazive). S tym ja uz ale nic nenarobim. Mna len mrzi, ze vetickami - od teba by som cakala viac...to uz musis davno vediet... - dokaze uplne podkopat sebadoveru deti.
Suhlasim, ze deti treba hodnotit objektivne uz v nizsich rocnikoch a nie ich hladkat po hlavickach, ze ich vykony su uzasne, aj ked nie su, ale myslim, ze je potrebne silne diferencovat, kedy a ako dieta povzbudit a kedy ho postavit pred krutu realitu. 😉
@patulienkab1 Aj u nás je to tak - jedna chyba ešte jednotka, dve chyby už dvojka. Tiež mi to príde pritiahnuté za vlasy (staršia dcérka mala takúto stupnicu až v 4.triede ZŠ) a najmä - úplne zbytočné. Vyspelé krajiny nebazírujú v prvých rokoch vzdelávania na hodnotení, ale na motivovaní, spoznávaní,....aby deti mali radosť z učenia, zo školského prostredia a teda nie sú o nič hlúpejšie ako tie naše slovenské, častokrát vystresované z tlaku p.učiteľky a niekedy aj z tlaku rodičov.
Super výsledky sa dajú dosiahnuť aj inou cestou, napr. http://zivot.cas.sk/clanok/31276/skolu-na-lazoc... ako inšpirácia ako by to malo vyzerať úplne štandardne na prvom stupni.
@eeffka nieje to nahodou stupnica hodnotenia konkretnej skoly?
@mamulibabuli nie ta stupnica je standardna, naozaj si myslis ze niekedy bolo za 2chyby 1ka?
to ze som dala link skoly je bezpredmetne, staci trosku pogooglit a tu mas statny pedagogicky ustav
https://www.minedu.sk/data/att/7516.pdf
U nas to je prisno jedna chyba ciarka ,dlzen,bodka i,y,a uz je dvojka.teraz chcu si myslim od deti vela.
@demetria toto je holt umenie...zial, tomu sa aj učitel učí, nie že by som si išla učitelku zastavať, nepoznam ju. ALe napr. keby mojej dcere povedala, ze pismenko, ktore sa učili v septembri by snad uz mala vedieť, tak mne by to nevadilo....lebo ma pravdu, ma to vediet. Takze aj ta kritika ma take ,,odtiene,, ze pri čom to beriem, ze dieťa sprdne a pri čom to dajme tomu prehnala, ale povedzme si uprimne ja nemozem z deti vychovavat sklenikove typy, ktore sa pri prvej kritike, mozno aj neopravnenej pomaly zosypu, plaču a pojdu snad z mosta skakat...proste tak to vo svete je, dnes su deti velmi držané v bavlnke - len aby nebolo ublizene, jasne ze nikto nechce aby jeho dieťaťu ublizovali, krivdili, ale tiež sa to ochranarstvo prehana. Potom deti trvrdo narazia lebo časom pridu medzi takých, ktorí im nebudu len hlavičku hladkat a chvalit za to, ze sa vie v 10 rokoch podpisat...(prehnane povedane). Praveze naroky su nizke, len v rukavičkách, len krivo nepozrieť a snad pochválit ziakov aj za to, ze sa im uračilo prisť rano do školy.
@bohjelaska aj u nas to presne takto bolo 🙂
namiesto pindania na hodnotenie skus so svojou ratolestou cvicit diktaty nech ich pise lepsie..
@ceresnovci ach jaj, prečo si to takto zobrala? že pindá? Mamička sa len inform. ako je to u iných druhákov.... Keby si sa aspoň slušne vyjadrovala....
@ceresnovci autorka sa len pytala. Keby si tu kritiku aspon napisal spravne ...
Velmi suhlasim so Sardinkou. Podla mna nie je spravne, ze sa z jednotiek stalo nieco ako "standard", ktory ked dieta nedosiahne, tak sa ide zrutit svet. Nie je to chyba jednej konkternej mamicky, ze sa potom trapi, lebo sa jej dieta trapi, ked tu jednotku endostane. Je to tak blbo nastavene celkovo. Podla mna nie je spravne ak sa znizuje latka a rovnake hodnotenie dostavaju deti s excelentnym vysledkom a deti s primeranym a priemernym vykonom. A nie je spravne, ked si zaroven dieta odvodzuje svoju hodnotu ako ludskej bytosti od znamky, ktoru dostane. To prve je nespravne preto, lebo deti demotivuje - aj tie s priemernym vykonom - lebo mozno ani nevedia, ze by sa mohli zlepsit a viac na sebe pracovat, lebo predsa dosiahli uz tu najvyssiu metu, ani tie excelujuce, lebo naco sa budu snazit, ked dosiahnu rovnake hodnotenie ako keby sa v podstate nesnazili.
Podla mna boli lepsie casy tie, ked jednotky mavali dvaja, traja v triede, vacina deti mala dvojky a trojky. Ono to bolo normalne mat dvojku a trojku, deti sa necitili preto menejcene a zaroven mali ozajstnu radost, ak sa im nieco podarilo a dostali jednotku. Nebolo to take zberatelske a bolo to motivacne. Dnes jednotka dieta nemotivuje, ale dvojka demotivuje. Nie je to dobre nastavene.
Podla mna by ale prvaci a druhaci mali byt hodnoteni vyhradne za snahu, nie za vysledok. Ucitelka podla mna vie po par tyzdnoch odhadnut, kto na co ma a vediet rozlisit, kto sa kedy snazil a kto to odflakol. Priemerne uhladne napisana uloha pravcika Jozka Machulku s grafomotorickymi tazskostami moze znamenat, ze si dal mimoriadne zalezat a u jeho spoluziacky Lenky Pastelky, ze to narychlo odflakla. Dobra ucitelka Jozka pochvali a povzbudi a Lenke napise, ze to vie asi aj lepsie a ze to nabuduce urcite ukaze.
Dieta by nemalo mat pocit, ze my rodicia aj ucitelia odvijame jeho hodnotu od znamok. To ako dieta pise v druhej triede diktaty nic nehovori o tom, ake bude v buducnosti uspesne a svetu prospesne. Na to ma ovela vacsi vplyv to, ako sa nauci prijat spatnu vazbu, vyhodnotiit si ju, adaptovat svoje spravanie a posunut sa k lepsiemu. Je to pre nas tazke, ja sama s tym starsne bojujem, ale je to na nas rodicoch, aby sme v tomto dietatu pomohli.
BTW moje tri deti maju na tej istej skole, tri uplne rozne stupnice na diktaty. A priznam sa uz mi to jej jedno. Snazim sa vzdy zistit v com tie chyby spocivali. Ak v nepochopeni uciva, tak dovysvetlim, ak v nepozornosti, tak sa pozriem na vlastne preklepy na prispevkoch na konniku 🙂 a pripomeniem, ze si maju po sebe vzdy citat...
@ceresnovci keby si si všimla, vyššie píšem že cvičíme každý deň (povinne všetci z triedy) a doma píše bez chyby, nejde mi o jednu dvojku, zaujíma ma ako je to s hodnotením inde...
@sardinka335 len k tvojej casti adresovanej zuzane... ta prilis sebavedoma generacia podla mna uz pomaly odchadza a absolutne nesuvisi s tym kto z akej rodiny bol ci je... bolo to skor celospolocenske nadstavenie - aspon ja to vnimam cez genaracie na pohovoroch - starsia generacia - 40-50tnici - pokorny, vaecsinou vysoky self awarness, stredna - 20-30 rokov - sebavedomi, niekedy pravom, vaecsinou zial nie, nesebakriticky, ale nastupujuca generacia je uz omnoho pokornejsia - teraz som prijimala nejakych studentov a uplna parada - decka chcu pracovat, ziadne velke oci, chcu zbierat popri studiu skusenosti... a toto hovoria aj celkovo vyskumy...
moja osobna skusenost je ze prave vaecsina tych deti zo strednej vyssej vrstvy je vedena pevnou rukou, isto - najdu sa aj mamky mysliace si ze na ich deti cakal cely svet ale teda ked sa pozriem napr. na nasu skolu tak 90% rodicov je fakt prisnych a deti vedu k hodnotam, vaecsina nasich deti nema vreckove ( tu na mk mam pocit ze je to standart ), mobily a tablety su v skolach zakazane, hodnotenie velmi prisne - rodicmi akceptovane... takze hovorit o detoch z chudobnejsich rodin akoby tam automaticky bola pokora sa mi zda trosku zcestne - toto skor zalezi od vychovneho stylu a ten peniaze moc neovplyvnuju...
Cesta k spokojnemu dietatu na skole podla mna stale vedie cez pochopenie zmyslu vzdelavania - ci uz dietatom ale hlavne rodicom... moje deti maju 6stupnove hodnotenie a 1tka je urcena len pre super ziakov ktori vedia viac ako sa uci v skole, ak vedia len to co sa ucili v skole perfektne tak maju 2ku - cize napr. ja som sa velmi rychlo musela preorientovat - doteraz ale ked poviem ze malinka mala v 3tom rocniku 3 dvojky na vysvedcku tak vidim tie pohlady - lebo ved na prvom stupni ma mat kazdy same jednotky inak je debil🙂 tod pohlad SR mainstreamovej populacie🙂
aby som uviedla aj priklad hodnotenia kde ja som bola teda zarazena prisnostou - moja dcera pisala v 2hej triede test z nemeckeho jazyka - bol to test zamerany na koncovky pridavnych mien a prisloviek v kombinacie 3-4 pred podstatnym menom plus doplnenie clena - kto vie po nemecky vie aj ake je toto narocne - za mna - mam vystudovanu germanistiku ale aj tak sa v tomto niekedy stratim, samotni nemci maju s tymto obrovske problemy - test bol na 4 A4 strany - celkovy pocet bodov 90 - moja mala dosiahla na slovenku uzasny vysledok 86bodov - znamka bola 2🙂
@sardinka335 veď práve, ešte sa v živote postretnú s kadečím zlým. Súhlasím - s ochranou netreba preháňať, ale kde inde má dieťa nájsť pochopenie a podporu ak nie vo vlastnej rodine?
Stretávam sa s rôznymi ľuďmi a mnohí sú veľmi tvrdí možno práve preto, že v čase keď potrebovali podporu ju nenašli. Nenašli nikoho, kto by s nimi zaobchádzal "v rukavičkách" Ako napísala jedna mamička...najskôr príde hnev, sklamanie a nakoniec rezignácia. Príliš veľké nároky tiež nie sú ok.
@dai Otázka možno odveci, ale kam zaraďuješ ľudí medzi 37-42 rokov ? Aby som vedela, či sme s manželom tí pokorní alebo naopak nesebakritickí ? Lebo my dvaja to vnímame, že sme vyrastali v rovnakých podmienkach, systéme, spoločenskom vedomí, napriek tomu, že ja som 30-tnička a on už spadá do kategórie 40+. Myslím, že tá kategória by mala byť posunutá na 35 + 🙂 .
@rawmamka to rozdelenie mam z poslednej prednasky co sme mali od hr🙂 tie generacie sa aj nazyvaju x,y a z🙂 takze ja som to nejak nedefinovala - samozrejme su odchylky a jasne ze vela zalezi od seniority daneho cloveka ( niekto v 25tich rokoch moze byt seniornejsi v sebapoznani a vnimani sveta ako iny v 50tke🙂 )
@dai Viem, len som sa dajako nenašla v tvojich kategóriách, tak preto ten príspevok 😉 . Inak existuje aj tzv.generácia tretej kultúry - a práve z poznatkov a súseností človeka, ktorý je označený za príslušníka tretej kultúry vyplynulo, že ľudia na Slovensku si všeobecne neveria (aj keď by si mohli a mali), sú prehnane skromní, neistí, nedisponujú zdravým sebavedomím,.....rečnícka otázka: žeby za to mohol napr. aj tento chorý školský systém, ktorý deťom vtĺka do hlavy, že nie sú dosť dobré, že nespĺňajú isté kritériá ? Naopak - v USA hľadajú na každom pozitíva - oblasť, v ktorej je dobrý a na tom stavajú, ostatné oblasti jednoducho nie sú pre daného jedinca relevantné.
Samozrejme, aj ten príslušník tretej kultúry zaregistroval, že sa to pomaly pomaličky mení a mladí ľudia už nie sú na tom v tomto smere tak zle ako napr. spomínaná generácia 40+.
@rawmamka ja mam dieta tiež v školstve, kde sa vyzdvihujú u dieťaťa pozitíva, ale jednotka je pre excelentného študenta, ktorý neustále preukazuje, ze dokonale ovláda a vie aplikovať v praxi dane vedomosti a tie su zväčša tak rozsiahle, ze prekračujú daný ročník. Deti su tu prísne známkovane aj napriek tomu, ze su pozitívne hodnotené a na ich nedostatky je poukázané tak, aby to nevyznievalo demotivujúco. Zameranie na oblasť, v ktorej je dieta dobre prichádza az na strednej škole, dovtedy dieta musí absolvovať aj predmety ako napr. telesná výchova aj ked je športové drevo a je z nej hodnotený a to prísne, žiadne zaokrúhlime na jednotku, ked su na vysvedcku jednotky z matiky, vedy, jazyka... Ale to tažko vysvetlit, ked je niekto nastavený na systém, ze buď ma dieta 1 alebo koniec sveta
@dai 1. prosím preložiť self awarnes....
2. kde pracuješ - min, asi na ministerstve, keď máš také generačné rozdelenie
život v nemecku a na sk je asi diametrálny rozdiel, takže ten rozdiel bude asi aj v školstve z toho vyplýva že je tu zbytočne rozprávať čo ako v nemecku aké tam majú známkovanie a aký sme my tu aj tak neviem kde.... 😀 😀 😀 😀
Aj u nás je taká istá stupnica – dve chyby dvojka. Ja som za prísnejšie hodnotenie. Ak je latka nastavená príliš nízko a tretina triedy má jednotku nedáva to možnosť vyniknúť naozaj tým najlepším – a pre nich je to potom tiež demotivujúce. Ako k tomu príde ten čo má z testu 100% a má rovnakú známku ako ten čo má len 80%? Známky majú deťom ukázať v čom sú naozaj dobré a čo im nejde, pomôcť im nájsť si životnú cestu – to je najdôležitejšie. Ak dáme všetkým deťom jednotky aby chúdence neboli nedajbože demotivované – dávame im vlastne falošnú nádej, že sú dobré v niečom v čom v skutočnosti vôbec nevynikajú. Treba sa na to pozerať tak, že máš dvojku (3..) – OK - teda ti to až tak nejde, ale si dobrý v tom a vtom (Iný predmet? šport? hudba?) Tiež sa mi nepáči, keď totálne drevo dostane z telocviku jednotku len preto aby nemal pokazené vysvedčenie – nie je to správne – aj tu platí – nejde ti to - máš dvojku alebo trojku – žiadna tragédia – len hodnotenie, nič viac. Ako k tomu potom príde ten čo z telocviku naozaj vyniká, že má takú istú známku ako to najväčšie drevo? Netreba súťažiť ale treba spravodlivo hodnotiť a hľadať dieťaťu správnu cestu. Treba deti naučiť, že nemusia a vlastne ani nemôžu byť vo všetkom najlepší, vedieť prijať neúspech. Každý je iný, každý je dobrý v niečom inom, každý sa hodí na iné povolanie, taký je život.
@sisaka Veď o to ide, že v zahraničí sa viac pozornosti zameriava na pozitíva, samozrejme, že hodnotenie musí byť objektívne a logicky sú aj oblasti, v ktorých dieťa nevyniká. Skôr ide o ten prístup - vidieť pohár poloprázdny vs. poloplný. Dívať sa na dieťa ako na výnimočnú bytosť, ktorá je dobrá v nejakej oblasti, v ktorej sa ďalej rozvíja, nie upozorňovať na nedokonalosti. Ja mám tri deti v školskom systéme SR a len jedno dieťa má pedagogický zbor, ktorý chápe to, o čom si tu píšeme a výsledky sú perfektné. Zvyšné dve deti si musia počkať na 8.r.gymnázium, na ktorom študuje to tretie a funguje to tam. Napriek tomu, že dcérky sú čisté jednotkárky nemám z toho dobrý pocit, pretože učiteľka sa skôr spýta - a čo sa stalo, že máš z päťminútovky dvoječku, veď ty si nikdy nemala žiadnu chybu ? Budeš sa musieť začať viac učiť......WTF Ale keď dieťa vyhrá krajské kolo v olympiáde, tak "zinkasuje" suchú akože pochvalu "To sa dalo čakať, že vyhráš, nič prekvapivé". O tomto píšem, že akosi málo na Slovensku deti chválime a vidíme ich skôr ako "poloprázdne poháre" . Mne tiež žije rodina v Kanade a keď mi hovorili ako ich dieťa v škole exceluje a všetci ho chvália, len preto, že dokáže pracovať s nožničkami, rátať do 10 a rozoznávať veľké písmená, tak sme sa doma len úprimne zasmiali. Pozn. dieťa nastúpilo do školy, keď malo 5a pol roka. Na SK sa tieto veci berú ako samozrejmosť.
Ja by som asi zrušila známky - čísla.. žiadne 1, 2, 3... Viac sa mi páči - výborný, chválitebný, dobrý... Keď sa mi nejaký žiak, ktorý sa snaží, žiaľ mu to tak ľahko nejde, tvári smutne, lebo som mu dala z písomky 3 - snažím sa ho pochváliť, "veď 3 znamená, že to vieš dobre.. Minule si to napísal dostatočne dobre, takže si sa zlepšil" 🙂 Samozrejme použijem zas iný prístup u žiaka, ktorý je inak výborný a dostane 3, ale zas ho treba povzbudiť "máš na viac, snaž sa to nabudúce opraviť" apod.

@maslenka47 nemala som na mysli zamestnávateľa, ale známky, ktoré sa zapisujú na prihlášky na strednú školu a lebo aj VŠ....